Despre valori- Panait Istrati

Creat de Florio, Aprilie 22, 2021, 04:11:14 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Florio

Despre bărci nu vă mai zic, la bărci e vorba de fapte. Adică în două zile dau barca la apă și beau primele sticle de vin de anul acesta, , cu prietenii, pe velier :)

Postul acesta e mai mult cu privire la Vali (da, Antonovul :) ) ale cărui povestiri i-am zis dintotdeauna că au stilul lui Panait Istrati:

"Panait Istrati era de părere că "orice organizație nu folosește decât organizatorilor, nicidecum celor organizați".
Întors din Rusia sovietică, pe care o străbătuse alături de prietenul său Nikos Kazantzakis (autorul celebrului roman "Zorba Grecul"), îngrozit de cele văzute acolo, spunea, în "Spovedania unui învins", cuprins de dezamăgire: "Nu mai cred în niciun crez. Nu vreau să mai ascult la ceea ce spun oamenii, ci la ceea ce fac ei: Arătați-mi ceea ce puteți sacrifica din viața voastră și vă voi spune cu ce preț stimați viața altora."

A fost marginalizat total și abandonat de prieteni din pricina acestei cărți. Ba chiar și în zilele noastre, unii "dumnezei" ai literaturii române, de care nu au auzit, în lume, și nu vor auzi, nici dracu' și nici mama dracului, nu au catadicsit să-l cuprindă în scrierile sau "istoriile" lor (care oricum nu fac doi bani), considerându-l insignifiant. Cum să fie important un scriitor a cărui carte de debut, Chira Chiralina (1923), cu o prefață semnată de Romain Rolland (laureat Nobel, în 1915), a cucerit lumea, fiind tradusă, pe parcursul unui an, în vreo 12 limbi?
Cum să fie important un scriitor tradus, până în 1934, în mai bine de 25 de limbi? (Dar nu prin ICR, pe bani publici: eu traduc papagalii tăi și tu traduci maimuțoii mei, pe care lumea literară a lumii, după cum spunea și Adrian Marino, și Andrei Pleșu, și alții, nu dă doi bani pe ei, nici nu-i ia în seamă, nici nu știe că există, fiindcă nu reprezintă nimic valoric -- n-au niciun cititor.)
Cum să fie importanți sau deștepți scriitori citiți, citați și apreciați în lume, scriitori cu zeci de milioane de cititori, niște "analfabeți" cu 4 clase (ca Panait Istrati, George Bernard Shaw, Arthur Rimbaud, Walt Whitman etc.) pentru tine, un dobitoc carierist? Cum să critice Istrati comunismul, când tu, "anticomunist", o "valoare" de cumetrie a criticii literare, un închipuit "geniu" al omenirii, slăveai, până mai ieri, literatura realist socialistă, citându-i și aducându-le elogii lui Gheorghiu-Dej, Lenin, Stalin, Ceaușescu...!

P.S. Despre Panait Istrati (și despre mulți alți) iată că se vorbește și fără "voia" nulilor dumnezei ai literaturii mioritice, și se va vorbi multă vreme de-acum încolo -- în vreme ce despre aceste secături "diriguitoare", atunci când funcția nu le va mai permite să țină milogi și slugi pe lângă ei sau după ce vor muri, nu va mai aminti nimeni nimic despre ei și, cu atât mai puțin, despre milogii și slugile lor; și nici nu ar avea ce aminti, în afara răului pe care l-au făcut literaturii, prin lichelismul, carierismul, invidia sau micimea lor."

În imagine: Panait Istrati, un mare scriitor și o mare valoare morală, împreună cu prietenul său nu mai puțin celebrul Nikos Kazantzakis

Florio

Dacă ajungeți lângă Nisa, chiar aproape de portul turistic din Menton, este strada Panait Istrati :)
Francezii consideră că acest român merită să i se amintească numele, acolo la ei.  :)


kama3

Totusi sa nu uitam ca Ciulinii baraganului si Codin au fost ecranizate (cartile),  in 1957 si  1963, ani in care Romania, populara  pe atunci,  era inca sub umbrela marelui URSS, iar in 57 si cu rusii in batatura.
Iar operele editate.
Deci?
Cred ca alti scriitori au fost mult mai marginalizati in timpul fostului regim decat Panait Istrati.
Iar ce s-a intamplat si se intampla dupa 89 nu are legatura cu fostul regim ci cu "valoarea" actualilor.
Nu Ceausescu a bagat-o pe Andreea Esca in cartea de istorie.
Care si istori, dpmdv e mai bine sa o  deformezi pozitiv decat negativ.
In rest, vant din pupa!
Ca voi velistii aveti nevoie :)

Spinoza

Acilisa, in context, doua nume am pentru voi:
- Petre Bellu si Vintila Corbul.
"Curata ograda ta, bucura-te de curatenie si lasa gunoiul vecinului acolo unde vecinul insusi l-a pus."
Nicolae Steinhardt

Florio

Cred că trebuia să menționez că ghilimelele reprezintă un articol pe care l-am pus aici.  :)
Și eu am citit cu mare empatie, scrierile lui Panait Istrati, e adevărat că niște ediții foarte vechi, din biblioteca bunicului.
Ulterior n-am mai auzit nimic despre el, evident, articolul referindu-se la  acest con de umbră aruncat de Instututul Cultural Român în vremurile actuale.

syRebekah

De la Panait Istrati am reținut faza cu tocănița de pisică :))) Și m-a lăsat pe gânduri nu atât Chira Chiralina, cât povestea bulgarului cu pipă și poreclă de pepene. Care este reală, am găsit cumva pe undeva referințe la ea, falsificatorul respectiv a fost celebru.

"Spovedania unui învins" mi-a picat, din fericire, târziu în mână. Am înțeles-o și am înțeles și omul Panait Istrati. Deși umblat bine prin lume, mai avea această iluzie despre natura umană, pe care i-a clătinat-o serios URSS-ul. El tot mai spera, așa ca epilog. Noi, astăzi, îmi place să cred că știm să fugim și de aluzia speranței respective :))

Îl consider unul dintre extrem de puținii autori români care îndeplinesc două condiții, sunt autentici și au ceva de spus. Foarte mulți alții, inclusiv monștri sacri, au un scris căznit de mă întrebam de ce nu s-au apucat în viața asta de altceva, care să le și placă.

În același registru am citit memoriile unui vagabond american, la fel de savuros scrise, din care am reținut aproximativ afirmația "da, am avut și mașină la un moment dat", cu povestirea subsecventă.
fost ghrt.

kama3

La o cautare fugitiva pe Google o sa gasim o multitudine de editari a operei lui Panait Istrati inainte de 1989. Ciulinii baraganului in Biblioteca scolarului, Chira Chiralina si Mos Anghel in Biblioteca pentru toti, samd. Plus ecranizarile.
Asta arata ca desi se cam dezisese de comunism, si asta cand comunismul era inca in ilegalitate, a fost considerat cel putin util de catre regimul instaurat in 1948.
Faptul ca in timpul vietii a fost marginalizat trebuie privit dintr-un alt unghi. In acele vremuri cei care faceau politica aveau (majoritatea) un crez. Si nu abdicau de la o ideologie pentru a imbratisa o alta. Si asta in anii in care nu exista notiunea de drepturile omului, de abuz, de rele tratamente, cand puscaria insemna celula umeda si intunecoasa, tuberculoza, sobolani, bataie, munca silnica, samd. Ori Panait Istrati, a fost dezamagit de comunismul sovietic, fapt ce i-a atras marginalizarea de catre prietenii comunisti. In anumite aspecte, a abdica de la o ideologie insemna "anatema".
Cati dintre cei ce fac politica azi mai sunt in stare sa moara pentru un crez? Ca de ideologie nu mai poate fi vorba. Daca intrebi un liberal ce inseamna liberalism habar n-are. Doctrina de dreapta inseamna austeritate, doctrina de stanga inseamna pomeni electorale.


pelicanul

"Toate Pânzele Sus", a lui Radu Tudoran, se pare că a fost inspirată de viața aventurierului evreu (născut în România) Julius Popper și, cel puțin în partea de după ieșirea în Atlantic, de cartea "Navigând singur în jurul lumii" a lui Joshua Slocum.
Ce este și mai interesant însă, și cu asta vin și la subiect, câteva personaje din "Toate Pânzele Sus" au nume inspirate din poveștile lui Panait Istrati.
Gherasim este chiar numele cu care se recomandă la un moment dat însuși Istrati. Apoi Irimia, Haralamb, Sotir, Nicola sînt toți de acolo.

Florio

#8
Exact, niște onomastice ale vremii, nu foarte răspândite, care au dispărut aproape în totalitate astăzi.
Sau au devenit nume de familie. Nu prea văd pe cineva să-și numească azi băiețelul, Sotir.
Nicola e doar numele de scenă a unei fete (care chiar cântă al dracului de bine :) )
Eu le simt ca fiind foarte puternice, ca sonoritate :) .
Cum sună, Gherasim! Cum l-ar striga colegii, azi? (în afară de "c*aie")

DoiNomazi

#9
Citat din: pelicanul din Mai 01, 2021, 09:53:43 PM
"Toate Pânzele Sus", a lui Radu Tudoran, se pare că a fost inspirată de viața aventurierului evreu (născut în România) Julius Popper și, cel puțin în partea de după ieșirea în Atlantic, de cartea "Navigând singur în jurul lumii" a lui Joshua Slocum.
Ce este și mai interesant însă, și cu asta vin și la subiect, câteva personaje din "Toate Pânzele Sus" au nume inspirate din poveștile lui Panait Istrati.
Gherasim este chiar numele cu care se recomandă la un moment dat însuși Istrati. Apoi Irimia, Haralamb, Sotir, Nicola sînt toți de acolo.

Aventurierul "evreu" era considerat de nationalitate roman. Si astazi de la Punta Arenas la Porvenir, la San Sebastian, pana la Ushuaia, localnicii il numesc "romano". Nu cred ca apartenenta religioasa are vreo importanta.

Era de fapt un inginer destul de bun, cu studii la Paris, caruia unii ii atribuie si modernizarea orasului Havana. Astazi majoritatea argentinienilor il detesta considerandu-l vinovat de genocid impotriva populatiei Selk'nam, in mare parte si datorita catorva imagini foto si a propriilor descrieri, in timp ce unii cetateni din Chile il admira. Batuse si moneda proprie in Tara de Foc. A murit in conditii oarecum dubioase la Buenos Aires pe cand avea doar 35 de ani.

Limbajul utilizat de el pentru descrierea populatiei bastinase in lucrarea publicata dupa avenurile din Tara de Foc este scandalos dupa normele de astazi dar era oarecum comun vremurilor lui.

A avut un frate care a continuat sa traiasca in Argentina si o sora care se spune ca a fost omorata in Romania dupa razboi. Nu mai tin minte in ce an.

Exista in 2017 un magazin universal "Popper" in Ushuaia si Julius Popper apare astazi cu ispravile lui si in muzeul din Ushuaia.

LE: A propos de Panait Istrati, nu cred ca are nevoie sa fie recunoscut in vreu loc aparte, indiferent ca se numeste Romania sau altfel. Esentialul este ca  exista oameni care-i recunosc valoarea.
Seasick & Grumpy va invita sa vizionati https://vimeo.com/showcase/2161320

pelicanul

Citat din: DoiNomazi din Mai 06, 2021, 12:20:13 AM
Aventurierul "evreu" era considerat de nationalitate roman. Si astazi de la Punta Arenas la Porvenir, la San Sebastian, pana la Ushuaia, localnicii il numesc "romano". Nu cred ca apartenenta religioasa are vreo importanta.

Era de fapt un inginer destul de bun, cu studii la Paris, caruia unii ii atribuie si modernizarea orasului Havana. Astazi majoritatea argentinienilor il detesta considerandu-l vinovat de genocid impotriva populatiei Selk'nam, in mare parte si datorita catorva imagini foto si a propriilor descrieri, in timp ce unii cetateni din Chile il admira. Batuse si moneda proprie in Tara de Foc. A murit in conditii oarecum dubioase la Buenos Aires pe cand avea doar 35 de ani.

Limbajul utilizat de el pentru descrierea populatiei bastinase in lucrarea publicata dupa avenurile din Tara de Foc este scandalos dupa normele de astazi dar era oarecum comun vremurilor lui.

A avut un frate care a continuat sa traiasca in Argentina si o sora care se spune ca a fost omorata in Romania dupa razboi. Nu mai tin minte in ce an.

Exista in 2017 un magazin universal "Popper" in Ushuaia si Julius Popper apare astazi cu ispravile lui si in muzeul din Ushuaia.

LE: A propos de Panait Istrati, nu cred ca are nevoie sa fie recunoscut in vreu loc aparte, indiferent ca se numeste Romania sau altfel. Esentialul este ca  exista oameni care-i recunosc valoarea.

Ai dreptate, religia nu ar trebui să fie un criteriu. Dar a fi evreu implică mult mai mult decît religia. "Three thousand years of beautiful tradition, from Moses to Sandy Koufax!", cum bine a zis Walter Sobchak. https://www.youtube.com/watch?v=5OXPlAjeJwQ

Lăsînd gluma la o parte, asta face parte din "Sindromul Grigoraș Dinicu" al societății românești. Dacă interpretează dumnezeiește "Ciocîrlia" la vioară e român 100 %, dacă vînează lebede prin parcurile din Viena, e țigan dă-l dracu.

Acum 30 - 40 de ani toate articolele apărute în România despre Julius Popper subliniau că e român și ce bun administrator a fost și cum moneda lui, bazată pe aurul din Țara de Foc, a salvat finanțele întregii Americi de Sud. Astăzi, cînd am găsit un articol în care pînă și Anton Lupan e considerat prea "paternalist" cu alcalufii, Popper e deja un criminal cu acte în regulă și e normal că a devenit "un evreu" născut în Imperiul Otoman, la București. Cum o dai, nu-i bine.  :o ;D

kama3

#11
Sa nu uitam ca in vremurile evocate de Panait Istrati, Radu Tudoran, Jean Bart si altii, orasele Dunarene erau cosmopolite, aici traind (nu stiu daca in buna pace si armonie) pe langa romani, turci, greci, armeni, evrei, lipoveni tigani si alte natii.
Cu numele aferente. Gherasim, Sotir, sunt nume grecesti.
Bineinteles ca si Vasile, Gheorghe, Dumitru sau Alexandru nu sunt romanesti decat prin adoptie. Dar ele au trecut testul timpului.
Unele au placut romanilor si le-au perpetuat, altele au trecut, altele au disparut o data cu etniile.
Asta e, daca nu sunt placute urechilor noastre, le zicem pas.
Evreii nu prea au fost bine vazuti in Europa niciodata. Holocaustul fiind de data recenta a permis evreilor, ca pe premisa statutului de victima sa-si consolideze statutul.
Acum daca ai o alta opinie fata de evrei risti sa fii catalogat ca fascist, discriminator, si eventual sa intri sub incidenta legii penale si sa suporti oprobiul public. Si asta fara sa fii fascist si fara sa-i urasti pe evrei pe considerent de "rasa inferioara".

DoiNomazi

#12
Citat din: pelicanul din Mai 06, 2021, 10:26:53 AM
Acum 30 - 40 de ani toate articolele apărute în România despre Julius Popper subliniau că e român și ce bun administrator a fost și cum moneda lui, bazată pe aurul din Țara de Foc, a salvat finanțele întregii Americi de Sud.

Cum o dai, nu-i bine.  :o ;D

Si asta pare sa fie derivatul unui alt sindrom mai des intalnit la romani. Cand centru Universului nu trece fix prin Sfinxul din Carpati, faptele comise de romani salveaza lumea (financiara).... :)

Romanul nu-si poate justifica pozitia in istorie, sau intre celelalte vietati, decat la superlativ... :)

Popper a primit un grad de independenta din partea guvernului argentinian pentru va vedeau in prezenta lui in sud un fel de buffer intre Argentina si influenta engleza din Ushuaia. Moneda lui Popper a avut circulatie locala in zona lui de manevra.

Pe de alta parte argentinienii il suspectau ca are simpatii pentru Chile, unde lucrase anterior, iar chilienii incepusera sa-i bage covert betze in roate in urma succesului din Argentina, spun gurile rele.

Cert este ca omul era mandru de mustata sa si de eficienta pustilor Winchester... :) si s-a vazut la un monent dat "comandant de osti"... deh, era tanar si ambitios.

Eu sustin ca reputatia proasta si invinuirea de genocid i se datoreaza in primul rand lui. Cum am spus, poze si descrieri in propeiile cuvinte publicate cu mare pompa in aula universitatii din Buenos Aires.

Mai tragica mi se pare moartea sora-si, care a fost "pedepsita" ca n-a dat aurul ce se presupunea ca-l poseda, dupa cum iar spun gurile rele.

Dracu stie ce s-a intamplat cu adevarat dar cel putzin Popper ramane un om complex care are si bune si rele. Eu il vad mai putzin roman, religia lui nu joaca un rol in situatia asta, si il consider un om inteligent si un explorator indraznetz care a savirsit, analizat prin intelegerea omului de astazi, din pacate, si crime. Asta e.

Seasick & Grumpy va invita sa vizionati https://vimeo.com/showcase/2161320

Sico

Citat din: DoiNomazi din Mai 06, 2021, 04:18:08 PM
Si asta pare sa fie derivatul unui alt sindrom mai des intalnit la romani. Cand centru Universului nu trece fix prin Sfinxul din Carpati, faptele comise de romani salveaza lumea (financiara).... :)

Romanul nu-si poate justifica pozitia in istorie, sau intre celelalte vietati, decat la superlativ... :)


Acesta nu este un apanaj doar al românilor. Dacă te uiți mai atent în istorie, vei constata că toate popoarele au exact aceiași părere despre ele însele.  Exemple cu duiumul, dar  mai la îndemână: Rusia, Anglia, Franța, Turcia, Statele Unite, etc.


Sico

Citat din: Florio din Mai 03, 2021, 08:17:51 AM
Exact, niște onomastice ale vremii, nu foarte răspândite, care au dispărut aproape în totalitate astăzi.
Sau au devenit nume de familie. Nu prea văd pe cineva să-și numească azi băiețelul, Sotir.
Nicola e doar numele de scenă a unei fete (care chiar cântă al dracului de bine :) )
Eu le simt ca fiind foarte puternice, ca sonoritate :) .
Cum sună, Gherasim! Cum l-ar striga colegii, azi? (în afară de "c*aie")

Ieremia, Haralamb(ie), Gherasim, sunt nume bisericești. Toți sunt niște sfinți ortodocși. Personal am cunoscut un preot într-o localitate din Deltă cu numele Gherasim.