Multumita lui Bogdan, eu am avut privilegiul sa vad planurile si sa-mi fac o idee despre barca.
Este cvasi-identica dpdv al arhitecturii cu alte barci mici recunoscute pentru calitatile marine superlative, anume Serpentaire-ul lui Bernard Veys (care a castigat prima editie Mini Transat), sau Primo a lui Jean Pierre Villenave (preluata de Jaques Mertens de la bateau.com si adaptata pentru s&g - arhicunoscutul Vagabond 20).
E vorba de barci din placaj, in 2 gurne si 5 panouri (7 daca socotim si roof-ul), ale caror origini vin de la designerii veterani ai erei placajului - Phillipe Harle, Jean Jaques Herbulot, Robert Tucker.
Designerul polonez Janus Maderski are o serie de asemenea barci, cu rezultate notabile - indeosebi Setka (O suta), barca oceanica de 5 metri in mai multe variante. Globe 580 este intr-un fel o continuare a seriei Setka, fiind destinata unor trasee mai lungi si mai dificile, si fiind gandita ca maximul de barca apta pentru transport pe un container mic, de 20 de picioare.
Ideea e excelenta, mai ales ca barca de solitar, sau cel mult de echipaj de 2. Este o barca performanta, cu lungime maxima la plutire (deci rapida), velatura generoasa, si confort relativ bun raportat la dimensiuni. E usor de construit in regie proprie, la costuri rezonabile.
Pentru un amator motivat si priceput, proiectul Globe 580 este calea cea mai facila de a obtine o barca marina minimala, dar performanta. Exista solutii pentru diminuarea costurilor, astfel ca barca sa fie accesibila cat mai multor velisti interesati, cu posibilitati modeste.
Cred ca asta ar fi trebuit sa fie si ideea de baza a initiativei Globe 580, anume accesibilitatea. In sensul ca ar fi permis si celor mai putini privilegiati sa-si implineasca visele de croaziera serioasa in solitar, pe un design verificat in practica (Setka are un palmares bogat deja).
Din pacate, o idee ce parea nobila s-a transformat intr-un gay-ism cu pretentii exclusiviste, si intr-un cosmar pentru cei care i-au dat curs. Asta din cauza mizeriilor cu care a venit organizatorul pe parcurs, dupa cum ne-a relatat Bogdan mai sus. Se prefigureaza deja un esec de proportii al initiativei Globe 580, din cauza pretentiilor absurde ale organizatorilor. N-ar fi nici prima si nici ultima asemenea actiune velistica esuata.
Dpmdv, aceasta barca ar fi extrem de buna pentru un solitar, sau chiar familist care-si doreste sa zicem un cuibar plutitor pentru tarile calde. Il trimite pe container unde-l coafeaza, ia avionul si isi face vacanta pe apa asa cu isi doreste. Nu vrea asa departe, agata barca la masina pe peridoc si bate Grecia sau chiar apele Mediteranei dupa plac.
Barca e usoara si foarte marina, ceea ce ii permite un areal larg de utilizare. Am corespondat cu dl. Maderski referitor la Setka, si exact asta mi-a spus, e o barca suficient de marina incat sa permita la nevoie traversade serioase in zona mediteraneana. Mi-a placut Setka foarte mult, din cauza ca este esenta microcruising-ului, maximul de barca la minimul de cheltuiala.
Daca sunt amatori de o barca marina minimala self-built, Globe 580 poate fi o alegere foarte buna, cu conditia sa nu se lege la cap cu participarea la regatele despre care bat toba organizatorii. Eu raman un fan al acestei barci si al acestei filosofii de a accede la cruising serios, chiar daca in prezent conditiile (inca) nu sunt optime pentru asa ceva.