ulei 10w30ori 10w40

Creat de Catalin, Octombrie 27, 2021, 09:56:25 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Catalin

Salut,
Tot citesc diverse despre uleiuri...si avand in vedere ca nu peste mult timp trebuie sa fac schimbul de ulei la mercury-ul meu de 115 intreb ce parere aveti despre trecerea de la 10w30 la 10w40. Motorul a implinit in vara asta 600 ore de functionare. Deci are uzura specifica celor 600 ore. Astept sfaturi, injuraturi...ce credeti ca puteti oferi ...dar cu argumentatie logica.

crysty

Daca fabricantul recomanda 10W30, atunci indicat ar fi sa folosesti 10W30 indiferent de orele de functionare ale motorului.
(eu folosesc acelasi tip de ulei recomandat - la masina - chiar daca masina are 350.000Km facuti, si nu am probleme)
Dar de ce ai vrea sa schimbi tipul de ulei la doar 600 ore?

Catalin

ma gandeam la o protectie mai buna...

pelicanul

Ca regulă generală, folosește uleiul recomandat de producător.

Poți trece la o vîscozitate mai mare (adică de la 30 la 40) doar dacă motorul este uzat și a început să consume ulei. În acest caz, vîscozitatea mai mare ajută la diminuarea pierderilor de ulei pe lîngă segmenți și prelungește puțin viața motorului cu o investiție practic zero.

Dacă folosești același tip de ulei, adică mineral sau sintetic, protecția nu este mai bună la 40 față de 30. Diferența este dată de vîscozitate la temperaturi înalte (100*C), adică 10W40 este mai vîscos față de 10W30. Această diferență de vîscozitate ar putea fi un avantaj în cazul unui motor uzat, dar poate crea alte probleme în cazul unui motor în parametri normali.

600 de ore nu este foarte mult, ar fi echivalent cu 60.000 km la o mașină. Un motor bine întreținut ar trebui să meargă peste 1500 de ore fără probleme.

Catalin

Motorul este ok...trecerea la 10w40 ar fi fost ca preventie a uzurii...dupa cum stim mai degraba previi de cat sa repari/tratezi. Nu consuma pic de ulei...anul asta am facut cam 70 de ore ...nu am tras asa mult de el..

Alex1958

Salut,
Stii vorba aia: mai binele e dusmanul binelui!
Eu am Honda, in fiecare an comand uleiul de la reprezentanta, nici nu ma uit ce marcaj are. Ala mi-l da fabricantul pe ala il pun!
Bafta!

pelicanul

Citat din: Catalin din Octombrie 28, 2021, 01:48:09 PM
Motorul este ok...trecerea la 10w40 ar fi fost ca preventie a uzurii...dupa cum stim mai degraba previi de cat sa repari/tratezi. Nu consuma pic de ulei...anul asta am facut cam 70 de ore ...nu am tras asa mult de el..

O vîscozitate mai mare decît cea recomandată de fabricantul motorului nu previne uzura, ba chiar îngreunează ungerea și are efect negativ dacă motorul nu este uzat și nu consumă ulei.

La un motor uzat un ulei mai vîscos poate reduce consumul de ulei și poate crește presiunea de ulei. Dar numai dacă motorul este deja uzat.

Pentru un motor care nu consumă ulei și are presiunea uleiului normală folosește uleiul recomandat de fabricantul motorului.

Catalin

ok multumesc de sugestii...ramanem la 10w30

Zodiac

Vascozitatea mai ridicata se foloseste mai ales vara pe temperaturi foarte mari . La barca nu e cazul ca nu navigam in apa fierbinte .
Folositi ce recomanda producatorul !