Reparație elice

Creat de kama3, Iulie 11, 2021, 05:58:13 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

kama3

Salutare!
In timp ce mă întorceam dintr-o plimbare motorul s-a gândit că ajung prea repede acasă și mi-a pus frana.
Mai exact dintr-o dată să turat, dar nu mai voia să tragă decât foarte puțin peste ralanti. Restul acceleram in gol. Simptom de ambreiaj care patinează.
Se stârnise și vântul, Dunărea începuse să se monteze, iar copaia mea neglisata merge cu botul foarte in jos iar la valuri le cam ia pe dedesubt. Mai pe scurt in glisare e leoaica, in deplasament e pisoi.
Revenind, am tras la mal până a stat vântul , timp in care am diagnosticat-o.
Elicea întreaga, dar învârtită cu manase învârtea -greu ce-i drept in gol pe ax. Adică nu apusa sa învârtă și motorul.
Partea frumoasa e că după ce s-a liniștit apa am plecat în ralanti, și într-o oră de numărat țânțari am ajuns la bârlog. Cam 7km/h, ajutat bineînțeles și de curentul Dunării la vale.
Întrebarea e daca aș găsi undeva sa repar elicea -nici nu știu practic cum se schimba hub-ul.
Am căutat pe YouTube dar nu m-am lămurit.
De asemenea as fi curios să știu de a dus la problema. În primăvara am schimbat simeringurile și am dat elicea jos. Cauciucul de la hub nu părea in cea mai buna formă dar am zis că mai merge. De pus elicea nu cred că aveam ce sa greșesc, că nu e prima dată când dau jos și pun la loc o elice. Pur și simplu bătrânețea a fost de vina sau mai sunt și alți factori care cauzează problema?
O elice oricum aveam in plan sa iau, dar am repara-o și pe asta sa o am de rezerva.
Mulțumesc!

mdascalu

Salut,
Aiurea treaba, mie îmi pare rău de ce-ai pățit. Mai mult ca sigur vârsta cauciucului din care e făcută bucsa e cauza principala.
Unii producători de motoare spun ceva legat de schimbarea eliciei la cca. 3 ani. Recunosc cinstit ca nu m-am gândi vreodată ca se poate întâmpla un fenomen de genul asta. Acum, o elicie noua, vrei nu vrei, va trebui să-ți cumperi. La cea veche, daca se găsește hub-ul si merita ca preț, probabil vei reusi să-l schimbi (dacă nu cu ciocanul, măcar cu o presa) cu riscul ca sa strici elicea la depresare și represare. Nu știu dacă se merita efortul. E ca la bucsile de braț la mașina, decât sa le schimbi pe brațul vechi, cu ricul de a-l deforma (astea au bunul obicei sa rugineasca), mai degrabă schimbi brațul cu totul.
Cu stima,
mdascalu

https://www.youtube.com/watch?v=JljjGjoumDM

kama3

Mulțumesc!
La vârsta m-am gândit și eu prima data dar am zis că poate mai sunt și alți factori de luat in calcul.
Elice oricum aveam in plan să-mi iau, și acum oricum n-am încotro dar mă gândeam s-o fac și pe asta s-o am de rezerva. După faza asta sh nu as lua pentru că nu știu ce iau. Dorm liniștit că am rezerva da de fapt  n-am.
Hub am găsit pt motoare mai mari la vreo 200 de lei. Cu tot cu transport și montaj mă duc în 3. Un  solas nou e 390 lei pentru râșnița mea..
Când o desfac o să văd cum arată hub-ul. Elicea probabil va ajunge scrumiera :)
E a doua oară când ajung înapoi în ralanti in deplasament. Măcar motorul e de gasca și nu crapă de tot și mă aduce la mal. Prima data am avut o bucățică de cauciuc care-l i făcea curte cuiului poantou.Acum elicea..
Pe drum mi-am adus aminte că acum vreo 14 ani am venit de la Tariverde până la Galati cu un Dnepr cu roata spate umpluta cu iarba de pe marginea drumului. Și atunci a plouat, și ieri a plouat. O fi de bun augur ploaia?

mdascalu

Salut,
Scuza-ma, dar ce motor ai?
La exismarine,ro sunt 310 Ron. Am luat eu pt suzuki de 20.
Later edit: Stai ca am gasit: evinrude 25, nu au elice.

kama3

evinrude 25 de prin '88 cred.
Am găsit la motoarebarci.ro

mdascalu

Salut,
Kama3 i-mi cer scuze ca am intrebat de motor, dar dupa ce am pus intrebarea mi-am adus aminte ca la postul tau cu carburator am raspuns si eu, fiind una din primele mele postari pe forum.
O seara frumoasa,
mdascalu

kama3

Mare supărare că nu ține minte lumea ce râșniță am pe copaie  :)
Deja mă gândesc ce scrumiera frumoasa o să iasă din elice. Începe să-mi pară rău că am lăsat iarba dracului acum 7ani...