Sfat alegere elice

Creat de asdepica, Iulie 01, 2021, 05:29:00 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

OvidiuDP

Salut,

Nu ai sa gasesti tabele de echivalenta. Trecerea la alta elice e un lucru complicat in lipsa unor elice de test. Nu inteleg de ce vanzatorii de elici nu sacrifica o bucata din fiecare pentru teste. Daca tot cumperi una, nu vad de ce nu te-ar lasa sa testezi, mai ales ca numai asa te vei convinge ca exista solutii mai bune.

Totusi, cred ca ai primi mai mult ajutor daca ne-ai spune:
Care este obiectivul ? Economie de carburant, viteza maxima mai mare, incarcare a barcii mai mare ?
Ce fel de motor e (carburatie, injectie din ce an).
Daca te intereseaza economia de carburant sunt destul de multe teste facute cu diferite barci si motoare si trebuie sa cauti la ce turatie obtii randamentul optim (cate mile faci cu un litru de benzina).
Si nu in ultimul rand este vital sa ai un turometru corect.

Daca esti multumit de elicea trei pale, eu as lua acelasi pas si in 4 pale.
Avantajele la 4 pale sunt in general o mai buna stabilitate in virajele stranse, maneverabilitate la viteza redusa mult mai buna si forta de tractiune mai mare.
Dezavantajele: viteza maxima mai mica, apar destul de repede vibratii daca o ciobesti un pic, este posibil sa ai un consum mai mare, e posibil sa obtii un randament global bun numai la anumite plaje de turatii.
Pe youtube gasesti niste comparative 3/4 pale, dar fiecare barca cu povestea ei.
Elicile solas sunt ok, BS Pro nu am folosit.

asdepica

Multumesc pentru raspuns. Dupa cum vezi, sunt foarte prompt!:)
Obiectivul e incarcarea mai mare. Barca oricum este una grea (500 kile goala). Motorul de 40 e maximum recomandat de producator. Este un Honda injectie din 2011.
Pana la urma, dupa multa cercetare pe net si pe acest forum, m-am hotarat si am achizitionat o elice honda original in 4 pale, cu un pas mai mic. Adica 10,8x12. Pe motor am acuma in 3 pale, 11,1x13. In 20 noiembrie ma duc in delta si fac proba.