Curatare instalatie racire de depuneri calcaroase.

Creat de pisica, Octombrie 03, 2021, 08:48:48 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

pisica

Va salut!
Am un coleg de munca care e administrator la o balta..
Foloseste doua motoare de barca, un Honda de 10 cai, din 2003, daca am retinut bine si un Suzuki de 15 cai, injectie.
Apa din balta e completata periodic cu apa trasa din panza freatica, iar apa in zona e dura.
Motorul Honda deja are probleme din cauza asta, se supraincalzeste si intra pe avarie.
A folosit o solutie concentrata de dertratant, a rezultat o cantitare apreciabila de depuneri, a schimbat apoi si termostatul, problema persista.
Are rost sa mai incerce rularea motorului cu dertratant, sau trebuie data jos chiulasa si curatat motorul temeinic?
Se gandeste sa foloseasca solutie de detartant si la Suzuki...preventiv, sa nu sa depuna prea mult calcar.
Exista cumva riscul ca solutia sa atace diverse garnituri de cauciuc, pe traseul de racire?

mdascalu

Salut,
Atât timp cât acidul acționează doar asupra carbonatului nu e nici o problema, dar când o mare parte din el este înlăturat, detartrantul poate întra în reacție cu aluminiul și sa atace garniturile.
Nu știu ce sa zic, a mai fost un topic cu depunerile pe instalația de răcire. Se vorbea acolo de soluții dedicate. Poate colegii știu mai bine. Eu am folosit cu succes, acidul acetic (otet), acidul citric (sare de lamaie), calgon.
Problema cu detartrantul e ca o prea acidul și nu știi exact când sa te oprești.

Alex1958

Salut,
Aluminiul nu are probleme cu acidul ci este atacat chimic de baze. Dar pe circuit exista si alte componente care ar putea avea probleme cu acidul. De aceea eu sfatuiesc pentru solutiile dedicate, recomandate de producator.

mdascalu

Salut,
Eu am greșit cu acidul, Alex 1958 are perfecta dreptate.
Bun și care sunt totuși soluțiile dedicate? Un exemplu poate da cineva?

Zodiac

einstein1984

chestiile pentru aparatul de cafea sunt acide, ca aparatul ala nu are aluminiu. Daca motorul are aluminiu, doar solutia dedicata e sigura.

mdascalu

Aluminiu este rezistent la acizi.
Solutia de la epixmarine o stiam si eu, era interesanta, dar la pretul asta raman la otet diluat 1:1 cu apa. In definitiv motorul meu este destul de nou si nu am mers cu el decat in apa dulce. Clatit asa o data la 2 ani chiar nu are nimic.