ajutor planuri jon boat

Creat de adrianpacurici, Ianuarie 07, 2012, 01:12:41 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

adrianpacurici

Salut la toata lumea
in incercarea de a avea barca mea pentru pescuit si cautand pe net am ajuns la concluzia ca o barca cu fundul plat in genul celor din USA folosite la pescuitul de bibani este foarte potrivita pentru delta noastra. ideea cu fundul plat nu e bun la valuri va intreb intreb..o barca care gliseaza..in mers nu are contact cu apa tot pe o suprafata plana?
Cu aceasta idee sunt hotarat sa ma apuc de treaba si va rog cei care aveti mai multa experienta daca ma puteti ajuta cu ceva planuri si sfaturi pentru a realiza barca..O vreau de 5m lungime pe 1.60 latime, am un motor cu cizma lunga honda bf20.
Multumesc anticipat
imi place asta http://www.youtube.com/watch?v=NZsV6i5ZfQk&feature=related

radasous

Sunt la svensons ceva planuri batranesti http://svensons.com/boat/?p=Utility/JonBoat
Barca ar fi buna de pescuit, nu te astepta la cine stie ce performante in glisare, din cauza suprafetei udate. Va trebui sa adaptezi cumva planurile pentru a ajunge la dimensiunea dorita si pentru ca motorul cu cizma lunga sa poata fi pozitionat corect. Ideal ar fi sa le transpui intr-un program gen freeship, sa nu ai probleme cu potrivirea desfasuratelor.
When people have trouble communicating, the least they can do is to shut up.
-- Tom Lehrer

Laurentiu N.

Salut Adrianpacurici.
Jon Boat 16-Bateau. Scrii asta pe Google si vei vedea proiectul barcii din imagini.Costa 50 USD.Barcile cu fundul plat, merg bine, in regim de semiglisare".
Barcile cu forme V" de ex.atunci cand lovesc valul,il despart in 2 dupa cele 2 planuri" ale cocii.Barca avand fund plat ,loveste valul, provocand ceva zgomot.In schimb la pescuit static,ori la viteze f. reduse ,fundul plat e mai stabil si mai confortabil. La pontonul pe care lucreaza fratele meu sant barci plate"ce au fost folosite pe Dunare zeci de ani la vasle sau cu motor si nu s-a plans nimeni.Important e ce-ti place tie !
Spor la treaba, orice hotarasti sa construiesti !

Vali

Salut Adrian si scuze ca n-am mai ajuns la Tulcea, dar ieri a fost avertizare de viscol si am vrut sa ajung cu bine acasa.
Jon boat este un tip de barca pentru ape linistite - lacuri mici, rauri etc, deci la valuri te cam zdruncina. O barca de acelasi tip, dar cu un comportament bun la valuri, este Garvey boat, care nu are fundul plat, ci in V. In schimb, stabilitatea in stationare nu e la fel de buna ca la Jon boat.

Ambele se fac usor in stitch&glue, iar cu motorizare de 20 de cai cred ca gliseaza satisfacator, cu conditia sa nu fie foarte incarcata barca. Planuri se gasesc din belsug, si la o adica se pot si adapta dupa unele planuri de forme de pe glen-l.com. Cea mai buna sursa de planuri pentru stitch&glue ramane insa bateau.com, dar din ce am vazut, bordul liber la acest tip de barci de la ei e cam coborat. Cel mai bine uita-te pe site-uri, si alege ceva care-ti place, apoi le discutam aici pe forum. 

https://www.boatdesigns.com/16-Jimbo-SG-AL-garvey-center-console/products/273/
http://bateau.com/categories.php?cat=29

"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

adrianpacurici

Citat din: radasous din Ianuarie 07, 2012, 08:20:05 PM
Sunt la svensons ceva planuri batranesti http://svensons.com/boat/?p=Utility/JonBoat
Barca ar fi buna de pescuit, nu te astepta la cine stie ce performante in glisare, din cauza suprafetei udate. Va trebui sa adaptezi cumva planurile pentru a ajunge la dimensiunea dorita si pentru ca motorul cu cizma lunga sa poata fi pozitionat corect. Ideal ar fi sa le transpui intr-un program gen freeship, sa nu ai probleme cu potrivirea desfasuratelor.
sunt de acord ca suprafata udata este mare...dar cel putin din filmuletul postat e testata cu motor de 20 cp si mi se pare ca merge f frumos

LAURENTIU.. cum am spus..in glisaj barac merge tot pe suprafata plana..su daca mergi tare pe valuri ai aceiasi problema cu topaitul barcii pe apa

VALI.. vreau o barca de pescuit..in special la stiuca..si atunci imi trebuie glisare pentru drum si stabilitate pentru stat si pescuit din picioare

multumesc pentru raspunsuri si v-as ruga sa vedeti filmuletul din link mai ales finalul cu proba cu motor de 20 cp

Vali

Daca nu intalnesti valuri mari, Jon boat intr-adevar e alegerea buna. Depinde acum si cati veti fi in barca. Mie imi place planul de la Svensons, postat de radasous, mai ales din cauza ca ajung 3 foi de placaj pentru toata barca. Daca mergeti in 2 oameni, cred ca barca asta ar fi de ajuns, dimensiunile fiind de 3,66 m lungime pe 1,52 m latime. Daca nu e suficient, ar merge luat un plan de la bateau.com pentru lungimea dorita. Oricum, barca se construieste repede si ieftin, ceea ce o face atractiva.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Laurentiu N.

Adrianpacurici-ti-am urmat sfatul si am vazut filmul postat .Frumos, simplu, ieftin si eficient .
Totusi, 2 remarci :
-Muzica rapp" ascunde sunetul real !?
-Mie i-mi plac barcile de acest tip pentru pescuit [tot pe Bateau" gasesti una mult mai mare],dar cei care-i contesta calitatile au in vedere valuri mai mari,  ce nu se cumuleaza sub fundul barcii dand senzatia de plat. Greutatea f. redusa a barcii are multe avantaje,doar ca tot la valuri devine un neajuns.
Dar sa gandim ca la algebra ,unde minus cu minus da plus ;D
Numai bine !
.
GF18 [barca din imagini] merge cu motoare intre 15 si 40 cp.

Laurentiu N.

Revin cu o sumara explicatie visavi" de "aluneca tot pe fund plat","suprafata udata mare"-Radasous,plan Garvey-Vali.
La barcile cu fund v",rotund sau orice alta forma in afara de plat,suprafata udata [care e in frecare cu apa ] se modifica singura in functie de presiunea dintre barca si apa, pentru diferite regimuri de viteza.La barcile plate"suprafata udata ramane aproape aceiasi la orice viteza iar asta in regim de glisare duce la viteza mai redusa,consum mai mare,putere instalata mai mare.Daca cineva crede ca apuparea e o solutie.....il invit sa se mai gandeasca,iar forta unui val razlet ce izbeste un fund plat ,este preluata in intregime de barca,nefiind deviata partial de cele 2 planuri ale fundului v"
Atasez desene facute in graba.La punctul 3 putem observa diferenta f. mica a suprafetei udate,in functie de viteza.Nu spun ca acest tip de barca nu e buna !!!
Zic doar ca trebuie sa-i cunoastem caracteristicile si limitele.In rest-s-auzim numai de bine !
[desenele se refera la o asieta corecta ]

adrianpacurici

nu sunt GICA CONTRA. dar va intreb ca sa invat cat mai multe...forta de frecare nu e influentata si de greutate /Cm2 ?, asta ar insemna ca , cu toate ca suprafata la coca tip delfin scade in glisaj, fortele de frecare care franeaza barca vor creste datorita raportului greutatii pe suprafata. ma framanta intrebarea de ce la americani in zona deltelor sunt atat de numeroase si utilizate acest tip de barci?... la noi lotca a fost dezvoltata inaintea de aparitia motoarelor..si pentru vasle erau ideale...dar pentru motor..respectiv glisaj fundul plat as vrea sa cred ca este idealul...
as mai vrea si pareri de la cei care au testat acest tip de barca,,,viteze comparative, chiar daca si ca navomodele,
Multumesc pentru raspunsuri si pentru ajutor
Cu respect

radasous

Pentru pescuit si mers pe ape linistite, jonboat-ul este absolut rezonabil, inclusiv in glisare, daca nu este foarte incarcata. Probabil ca nu este barca ideala atunci cand ai mult de mers pana la locurile de pescuit. Neplacerile pot aparea pe canalele navigabile si pe lacuri, cand sunt valuri. Pana la urma, eu nu cred ca exista o barca perfecta pentru delta noastra, la orice model exista un compromis.
When people have trouble communicating, the least they can do is to shut up.
-- Tom Lehrer

adrianpacurici

tot cautand pe net am vazut un model de jon boat cu tunel.... ma gandesc ca asta ar putea fi o imbunatatire ce sa ajute la micsorarea suprafetei udate. Cam cat de adanc si de lat ar trebui sa fie acest tunel pe o barca de 5m/1.5? cate randuri de fibra sunt necesare pentru a avea integritate fara nici un placaj? ma gandesc sa folosesc constructia pe placaj pe post de matrita.

Mihaif99

Tunelul moncher se foloseste in general daca instalezi un motor jet, dar pentru asta trebuie un tunel putin adanc 5 max 7 cm

Daca planuiesti sa folosesti un tunel adanc 15-20 cm cu elice, tunelul tebuie sa fie lat, lar  motorul sa fie pe un jackplate hidraulic, care sa iti permita sa ridici motorul odata intrat in planaj pina ce placa AC se aliniaza cu baza tunelului. Salvezi astfel 15 cm de pescaj si ai mai putine sanse sa dai cu elicea in prostii.  Merita efortul?

adrianpacurici

pai in pozele de penet tunelul nu parea sa aiba mai mult de 5-10cm... cica pe acolo ar trece aer mult...un fel despuma si scade frecarea de care ne tot temem. si pe toutube am vazut barca cu tunel cu motor de pe vremea bunicii...deci nu avea vre-un reglaj hidraulic...

Mihaif99

Citat din: adrianpacurici din Ianuarie 10, 2012, 09:54:56 PM
pai in pozele de penet tunelul nu parea sa aiba mai mult de 5-10cm... cica pe acolo ar trece aer mult...un fel despuma si scade frecarea de care ne tot temem. si pe toutube am vazut barca cu tunel cu motor de pe vremea bunicii...deci nu avea vre-un reglaj hidraulic...
Despre barcile de pe vremea bunicii nu siu dar pot sa iti spun urmatoarele:

Totul depinde de cum e proiectata barca. Eu vorbesc despre lucruri care se aplica la shallow water boats, cand tunelul are rolul sa aduca apa astfel incat sa alimenteze jet-ul sau in cazul elicei sa poti monta motorul mai sus.
Cum jon boats sunt shallow water boats si sunt folosite mult in aplicatii cu jet mi-am permis sa fac aceasta asumptie. Un alt detaliu in cazul tunel si motor montat pe jack-plate e ca trebuie instalata o priza de apa pt motor casa sa suga apa un pic mai jos.

Ia uite in ultima poza a Alaskan-ului cam cat de mica e apa. Zilnic erau doi trei care isi plesneau elicele.

adrianpacurici

Am facut 2 machete...2 versiuni de prova de jon boat.. am incercat ..cu aer suflat orizontal..versiunea clasica se ridica de pe masa direct pe cand cea ascutita la dublu presiunii..

si pentru cei care fabrica...intrebare: cate straturi de fibra sunt suficiente ca sa aiba rezitenta... la o suprafata intre banchete de 1m si latime de 1m