aventurile catamaranului solar

Creat de bogdanminitehnicus, Februarie 17, 2022, 06:15:30 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

bogdanminitehnicus

am stat si am tot gandit cum as putea sa imbunatatesc ambarcatiunea, desigur poti pune echipamente cat mai multe, acumulatori, motoare, panouri, etc. Problema este ca am ajuns cam la limita cu greutatea asa ca directia este de a reduce greutatea in primul rand si de a gasi un echilibru cat mai bun intre acumulatori-panouri-motor. In prima faza am inlocuit cele 2 motoare periate 1600w-1800w combinat cu unul singur fara perii, ceva mai eficient 1680w.
Inca nu stiu cum se comporta motorul, ramane sa testez.

-greutate economisita cu un singur motor -12kg;
-greutate economisita acumulator nou life24v,100ah -10kg;
-bancheta si recablare cu un singur controller solar -5kg
-target de pierdut greutate capitan intre 5-10 kg

Total spre 32kg

bogdanminitehnicus

ma gandeam sa reduc si inaltimea biminiului sa scad si acolo la greutate, am facut o modiicare in paint, e cam lowrider. Nu stiu daca se merita deranjul

bogdanminitehnicus

noi randari de la carma, abia astept ziua cand o voi monta

bogdanminitehnicus

....stii momentul ala in care pierzi vremea pe internet in speranta ca gasesti ceva, ei bine eu chiar am gasit, un tip care a facut mai multe teste cu elici de aeromodele  si 2 motoare unul periat altul fara perii, a adaugat omul cu grafice foarte utile:

https://www.youtube.com/watch?v=hIXckCOSuWg

motor brushless:
https://www.youtube.com/watch?v=Y76W0NYTRxY&t=70s

bogdanminitehnicus

astazi am putut finaliza ce am gandit si regandit de atata vreme, am demontat toate panourile care tineau si loc de acoperis, sau bimini de' , am scazut inaltimea cu 10 cm, am eliminat 3 bari de aluminiu si 10 sisteme de prindere din aluminiu, totodata am pastrat rigiditatea cadrului si am salvat putin peste 4 kg (cantarit). In total 2 zile de munca pentru doar 4kg si niste unghiuri mai frumoase la bimini, eu ma declar multumit.
Ps: barile din aluminiu se pot incalzi cu o lampa sau chiar la aragaz la capatul care urmeaza sa-l prelucrezi apoi se ambutiseaza in menghina foarte usor, iar apoi batut la ciocan si gaurit

Florio

E ok, are minimum de contravântuire pe ambele direcții.
Cel mai bine ai putut testa nivelul de rigiditate, la fața locului, tu în persoană  :)
Probabil ai încercat și o forță laterală sus (din babord sau tribord), la cadrul din față. Dacă e ok, a meritat munca la barcă.
Săptămâna asta încep și eu să o pregătesc pe a mea pentru lansare  ;D

bogdanminitehnicus

salut Florio, am tras de panouri si sunt ok, nu misca, eu sunt foarte multumit de lucrare, mainile mele poarta inca urmele cheii de 13 si a imbusului :)

bogdanminitehnicus

Salutari calduroase,

Din pacate nu am mai reusit sa postez mare lucru pe aici, am fost prins cu modificarea ambarcatiunii si da intr-un final toate astrele s-au aliniat si am reusit sa fac o tura solo mai lunga pe Dunare de 240km de la Calarasi-Cernavoda-Harsova-Braila-Turcoaia full electric in 3 zile. Am reusit sa folosesc si un traker gps si pot sa dau cateva statistici si am inceput sa postez si cate ceva pe Facebook, insa prefer sa tin topicul cald si sa mai schimbam o parere-doua pe aici.

bogdanminitehnicus

cateva poze, dintre multele facute in calatorie, am avut ocazia sa stau la un coleg de forum Deltasub in a 2-a zi pe bratul Marasu si chiar am dormit pe catamaranul lui (sa traiesti om bun, multumesc de gazduire). O senzatie foarte ciudata sa dormi pe apa pentru necunoscatori, dar cu un farmec aparte

bogdanminitehnicus

si cateva statistici ale productiei de energie

1,89 kwh productia ziua 1

Ah=(kwhx1000)/V  adica (1.89x1000)/28.52= 66.3Ah

ziua 2    5.22 kwh  =181.4 Ah

ziua 3    5.83kwh   =202.43 Ah

DoiNomazi

Seasick & Grumpy va invita sa vizionati https://vimeo.com/showcase/2161320

bogdanminitehnicus

Povestea a inceput pe 6 septembrie, dis de dimineata am incarcat plutitoarea, am luat un prieten cu mine si am mers in directia Calarasi, urmand ca in 3-4 zile sa ma recupereze de undeva de la Braila. Am intrat pe plaja 4, dupa Calarasi (intrarea se face de pe drumul care duce la Bac Chiciu, fara rampa amenajata), plaja faina, cu nisip destul de tare. Ne-am facut curaj si am dat barca la apa, urmand ca sa vedem cum scoatem masina de acolo, mai ales ca plaja de nisip avea si o urcare destul de interesanta spre drumul de acces pentru o masina de familie cu tractiune fata. Pana la urma din 5-6 incercari am reusit sa ies, cu peridocul desfacut si impins (aici mergea un 4x4, dar na defilam cu ce avem).
    Pus barca la apa, incarcat carabalacul: cort, sac de dormit, trusa scule, 10 l de apa, mancare si multa bunavointa. Totul a fost ok pana aici, asa ca am inceput sa merg amonte din bratul Borcea ca sa intru in Dunarea mare. La intrarea in Dunarea mare am avut parte de cativa curenti chiar puternici si niste valuri pe masura, asa ca am taiat Dunarea pana aproape de malul celalt si abia apoi am facut stanga aval.
    Vremea era cam ciudata, foarte innorat, vant 14-16km in rafale , soare cam deloc, zic sa merg economic sa fac macar un 30km si sa-mi stabilesc tabara, insa surpriza a fost destul de mare cand am vazut ca in ciuda vremii aveam totusi ceva curent pe incarcare + mersul aval reuseam sa merg cu un 9 km/h (stiu ca Florio o sa ma bombane, dar eu calculez in km, nu noduri).  :)
    Am inceput sa prind curaj, vad ca plutitoarea e ok, motorasul pe care l-am testat o singura data pe Snagov toarce constant, imi zic ca atata timp cat nu aud liniste de la motor totul e ok. Am trecut de Pacuiul lui Soare, de gatuirea Epurasul, minutele s-au transformat in ore si ziua s-a apropiat de sfarsit, gasindu-ma cam la 5km de localitatea Rasova. Problema a fost ca am avut totusi un incarcator auto pe care ma bizuiam si pentru telefon si pentru aparatul foto, insa la 5-10 minute dupa ce l-am conectat la bateria barcii s-a ars, din pacate era facut doar pentru 12v, nu 28V, iar de aici opririle mele la mal trebuiau sa aiba si cate un om cu suflet care sa-mi mai dea curent de telefon (trakerul gps trebuia tinut deschis tot drumul ca sa inregistreze ceva). La Rasova ma prinsese noaptea, nu prea gaseam loc fain de acostare si ceva pescari cu masina, pana la urma mi-am adus aminte de o plaja de nisip intre Rasova si Cochirleni unde am si innoptat, iar telefonul l-am incarcat dimineata la o statie de pompare din apropiere.
    Asa s-a terminat prima zi, cu 61,55km parcursi, pe o plaja de nisip superba, cu cortul intins la lumina lunii, o seara racoroasa, gustand cu multa multumire din iaurturile de copii pe care le-a refuzat finul meu si pe care le gasisem prin masina (cel de ciocolata e de-a dreptul bestial, cred ca Hipp era marca).

bogdanminitehnicus

Citat din: DoiNomazi din Septembrie 21, 2022, 11:53:58 PM
Buna treaba, felicitari!

Multumesc, nici voi nu sunteti mai prejos  :)
Foarte faine montajele voastre, poate ma ajuti cu ceva sugestii cand o fi sa fac lucrarea

DoiNomazi

Citat din: bogdanminitehnicus din Septembrie 22, 2022, 12:41:03 AM
Multumesc, nici voi nu sunteti mai prejos  :)
Foarte faine montajele voastre, poate ma ajuti cu ceva sugestii cand o fi sa fac lucrarea

Sigur, daca pot sa ajut cu ceva concret. Noi am cam imbatranit si ne-am domesticit iesirile... :)
Seasick & Grumpy va invita sa vizionati https://vimeo.com/showcase/2161320