Pompa de apa

Creat de Alex1958, Aprilie 05, 2022, 01:19:55 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Alex1958

Salut,
Ma confrunt cu o problema si as vrea sa stiu cum si daca au rezolvat-o alti colegi.
Folosesc o pompa de apa la 12 V ca sa scot apa pentru diverse chestii, inclusiv spalat pe maini, un dus, spalat vase etc.
Am luat de la MOTORHOME diverse modele de pompe- mai toate proaste (am schimbat 4 buc in 9 ani). Una din problemele care apar este legatura electrica. Folosesc un intrerupator ca sa dau drumul la apa chiar din vecinatatea pompei. Din pacate pompele vin cu un fir scurt care trebuie prelungit pana la intrerupatorul protejat la apa. La legaturile astea electrice ajunge inevitabil ceva apa si cand nu mai merg le gasesc oxidate electrochimic. Exista oare un mod de a proteja aceasta inaditura sa nu mai intre apa?
Multumesc anticipat si toate cele bune!

cosmin91

Salut!

Eu folosesc varnisuri termo care se si cositoresc in acelasi timp, iar inelul rosu (in acest caz ptr fir de 1.5, vezi link mai jos) se topeste peste mantaua firului si in cele din urma se contopesc, asigurand impermeabilizarea. Le poti cumpara din diverse locuri si la pachete mai mici, dar asigura-te ca au acel inel rosu, albastru, alb, etc....
https://www.bramitech.ro/electrica-auto/conectori-termocontractabili/conector-termo-cu-inel-de-cositor-rosu-1-5-mmp?gclid=CjwKCAjw0a-SBhBkEiwApljU0rsOGjhinnIdrbGWrCDz2NI9sa8DA337AFFtPEIHJRK02NNDuAxV7BoCVDoQAvD_BwE

Exista varianta banda autovulcanizanta care iara a dat rezultate foarte bune, dar de obicei eu o folosesc cand vreau sa impermeabilizez o legatura intre cabluri mai groase, in cazul celor mai subtirele devine un pic mai greu de folosit (vezi video legate de montaj pe youtube).
https://www.bramitech.ro/electrica-auto/diverse/banda-autovulcanizanta?utm_source=cssdistrict&utm_medium=cpc&utm_campaign=shopping&gclid=CjwKCAjw0a-SBhBkEiwApljU0kR4ho3eYadAvmUIQT6LaXOnDwiCy91-Q5aanKVyShdbAZrPLIWHbxoC_i0QAvD_BwE

Si mai exista varnis termo cu rasina in interior, dupa ce ai facut legatura, cositorita sau nu, pur si simplu tragi varnisul peste si il incalzesti cu o bricheta pana cand se strange si se vede in capul lui rasina topita. Dar este de verificat care este cea mai mica dimensiune la care le poti gasi pe acestea.
https://www.truckshopsrl.ro/TUB-TERMOCONTRACTABIL-ADEZIVAT-RASINA-8-2MM-1M_p16664

Mentionez ca link-urile de mai sus sunt doar ca indicatie, cu siguranta gasesti si mai ieftin prin alte parti.

Spor!
Cosmin

syRebekah

Poate că mai bine este să înlocuieşti complet firele cu unele adecvate mediului, şi anume cupru cositorit, apoi cositoreşti şi lipiturile de pe traseu şi cam aia e. Mizeria aia de fire chinezeşti din tablă se corodează oricum ai înădi, în 1-3 ani. Cu ocazia asta pui grosime adecvată pe tot traseul şi mai scade rezistenţa firului.

fost ghrt.

Zodiac

Salut Alex ! Si eu m-am confruntat cu astfel de probleme incepand cu o pompa de adancime care mi-a venit cu 1,5 m de cablu...necesar vreo 30 m la care legatura trebuie sa stea in apa  ;D ! Acum schimb si pompa de santina !

Mie imi place sa fac X 3 fata de normal  ;D ! Deci tai firele inegal intr-un mod in care sa nu vina conexiunile la acelasi nivel pe cablu , bagi prima data pe cabluri varnis termo cu gel mai gros sa incapa tot , apoi varnis termo mai subtire cu gel care sa fie putin mai mare decat conectorii cu inel apoi iei conectorii cu ''inel rosu...albastru...etc.'' inserati de Cosmin , legi firele...preferabil si cositorite si apoi cu feon...bricheta ii incalzesti pana iese gelul la capete...in ordine inversa , incat sa ai 3 straturi peste legatura . Dupa aia poate sa stea si in apa in permanenta  ;D !
Succes !

OvidiuDP

Salut,

E suficient sa le cositoresti si cel mai bine este sa o faci la inceput, pana n-au stat firele in apa. Dupa ce au stat in apa se oxideaza cuprul si devine ceva mai greu de cositorit.
Personal nu mi s-a stricat pompa pe care o folosesc de 3 -4 ani. I-am adaugat si un variator de turatie pentru ca are presiune prea mare si cand ma spal stropeste prea mult.
Pui tuburi termocontractibile, le cositoresti si gata - nu se intampla nimic in apa. Mi se pare ciudat sa vorbim de coroziune elctrochimica, presupun ca o folosesti din cand in cand, maxim 1-2 ore/zi. Daca totusi ai constatat coroziune, poate ar trebui sa vezi daca motorul  este cu "-" la masa sa pui intrerupatorul pe "+" sau pe ambele.
La mine, contactele nu prea intra in apa, decat accidental, firele apompei au peste 1 metru si o tin mai la suprafata, la fund in general e mai multa mizerie.

Alex1958

Salut,
Multumesc tuturor de sfaturi.
Pompa sta in apa cate 3-4 zile cat stau la pescuit. Innaditura nu sta in apa dar e adevarat ca n-am cositorit. Ce apa intra e din umiditate si ploaie. Intrerupatorul este pe ambii poli.
Incerc sa dat de cei cu Conector termocontractabil cu inel de cositor, imi place ideea dar as vrea sa gasesc un atelier sa-mi faca legaturile -nu din cauza ca n-as avea ce face cu restul pachetului ci pentru ca nu am nici lampa cu gaz din film.
Ideea este sa-mi pregatesc 2 pompe cu papuci (una in serviciu si alta de rezerva).
Ape line tuturor!

Intersect

Citat din: Alex1958 din Mai 02, 2022, 09:09:37 AM
Salut,
Multumesc tuturor de sfaturi.
Pompa sta in apa cate 3-4 zile cat stau la pescuit. Innaditura nu sta in apa dar e adevarat ca n-am cositorit. Ce apa intra e din umiditate si ploaie. Intrerupatorul este pe ambii poli.
Incerc sa dat de cei cu Conector termocontractabil cu inel de cositor, imi place ideea dar as vrea sa gasesc un atelier sa-mi faca legaturile -nu din cauza ca n-as avea ce face cu restul pachetului ci pentru ca nu am nici lampa cu gaz din film.
Ideea este sa-mi pregatesc 2 pompe cu papuci (una in serviciu si alta de rezerva).
Ape line tuturor!
Salut, daca ai rabdare pana pe data de 28 iulie cand ajung in tara iti dau eu conectori.
Din pacate nu mai am niciunul acasa toti sunt in geanta de lucru.
Born to fish,forced to work!!!

Alex1958

Salut si multumesc!
Am rezolvat-o, sa vedem daca tine!