Review caiac Aqua Marina Steam ST-412

Creat de bobinuta, August 25, 2022, 02:30:54 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

bobinuta

Salutare,
In sfarsit, m-am hotarat sa-mi asigur o prezenta pe apa mai consistenta.
Locuiesc la bloc, in 2 camere, garaj n-am, alte spatii in care sa construiesc sau sa stochez, n-am.
Cel putin, nu deocamdata. Curtea batranului meu tata as putea s-o folosesc, dar i-as rapi o groaza de spatiu si stiu clar ca n-ar fi prea vesel. M-am hotarat sa fac ordine si curatenie in garajul sau, ptr. a avea loc sa stochez acolo o barca sau un caiac, dar asta o sa mai dureze ceva.

Setea de a fi pe apa, mi-am mai potolit-o din 2018 incoace, iesind in fiecare sezon cu cate un velier pe mare, fie alergand cate o barca cu motor pe ici-colo, in functie de ocazie. Am cochetat cu ideea de a-mi cumpara un velier mic, dar valoarea sa de utilizare ar fi fost prea mica prin prisma cheltuielilor de cheiaj, intretinere si transport. Locuiesc in Bucuresti si nu la marginea vreunui lac, deci a tine o barca la Dunare sau spre mare, intr-o marina oarecare, impune niste cheltuieli pe care nu sunt dispus sa le fac in momentul de fata.

Din motivele de mai sus, am luat decizia de a cumpara un caiac gonflabil, pe care sa-l pot strange rapid, sa nu fie nevoie sa-l usuc mai mult de un sfert de ceas la soare si pe care sa-l pot folosi si in zone in care lansarea unui caiac rigid poate reprezenta o problema (de exemplu, transportul pana la marginea unei ape, strabatand o zona relativ salbatica).

La momentul deciziei (stiti cum te loveste, pe neasteptate!) am studiat o vreme piata de gonflabile, incercand sa inteleg si dezavantajele prin comparatie cu caiacele rigide. Apoi am testat prin inchiriere, atat modele gonflabile (de 2 si 3 locuri) cat si rigide (sit-on-top de 1 si 2 locuri, dar si sit-in de 1 loc).

Alegerea a fost influentata de urmatoarele criterii:
- pretul sa fie cel mult 70% din valoarea de achizitie a unui caiac rigid de tura (12-13'), cum ar fi Aquarius Trek, Riot Edge, Feel Free sau Baltic (Boreal Design) ;
- masa sa nu depaseasca 15-16K, pentru a nu fi prea greu de transportat si manevrat;
- lungimea si restul constructiei sa permita accesul a min. 2 persoane, sau chiar 3 ;
- sa permita obtinerea unei viteze decente atunci cand e padelat de o singura persoana ;
- materialele implicate si modul de realizare sa ofere o siguranta sporita utilizatorilor aflati pe apa si o speranta de min. 2 ani de exploatare fara incidente datorate manufacturarii ;
- sa permita eliminarea rapida a apei stranse in timpul utilizarii, precum si uscarea intr-un timp de cel mult 30 min de expunere la soare.

Criteriile fiind stabilite, am trecut in revista urmatoarele:
- Intex: Challenger K2, Explorer K2, Excursion Pro ;
- Sevylor: Tahaa, Riviera, Madison, Yukon, Hudson, Tahiti plus, Ottawa K3 ;
- Bestway: Hidro-Force Ventura;
- Z-ray Drift ;
- Bic: Breeze HP2 ;
- Advanced Elements: Frame Convertible ;
- Gumotex: Twist 2, Swing 2, Solar 2, Thaya, Palava K2, Baraka K3 ;
- Itiwit (Decathlon): Clasic 100 K2 (verde/galben), Clasic 100 K3 (portocaliu), X100 K2 (galben), X100 K3 (bleu-turcoaz), X500 K2
- Aqua Marina:  Betta K2, Steam ST-412, Laxo K2, Laxo K3 Tomahawk Air K2, Tomahawk Air C3 .

Multumiri deosebite lui Matei Constantinescu, adminul grupului Facebook "Caiac gonflabil", care a depus un efort consistent pentru a crea un tabel comparativ cu modelele de caiace mai sus mentionate !
https://www.facebook.com/groups/caiac.gonflabil/permalink/1127683051033204/

Am exclus apoi urmatoarele tipuri de modele:
- cele prea ieftine (pret sub 1300 lei);
- cele care au podea de joasa presiune ("I-beam");
- cele dotate cu scaune gonflabile (datorita mai multor plangeri ale utilizatorilor, asupra defectarii acestora);
- cele de 3 persoane (ptr. ca daca sunt padelate de o singura persoana, viteza obtinuta va fi prea mica, iar manevrabilitatea va lasa de dorit );
- cele care folosesc flotoare (baloane) din material subtire, introdus in interiorul unor protectii textile (panza din poliester) care nu sunt impregnate impotriva patrunderii apei (waterproof);
- cele mai scumpe de 2500 lei ;
- cele care au inregistrat review-uri negative (justificate) in proportie de mai mult de 6% .

Avand in vedere excluderile de mai sus, am mai ramas in selectie cu modelele de la Itiwit (seria X) si cele de la Aqua Marina.

AVENTURA ITIWIT :)

In luna iulie am plecat la mare, cu familia.
Intentia initiala a fost sa cumpar un caiac Itiwit X100 K3 (de 3 persoane, varianta bleu-turcoaz):



Ei bine, dupa o documentare serioasa pe net (care s-a lasat cu schimburi de mail cu suportul Decathlon, cu intrebari pe forumuri, grupuri FB, Instagram, contact de persoane care folosesc acelasi tip de caiac, etc.) am ajuns la concluzia ca ar merita sa-l incerc.
Zis si facut! Asadar, am rezervat un astfel de model (nu mai erau decat 2 pe stoc) si am ajuns dupa ora 18 in Decathlon (nu voi mentiona care Decathlon, intrucat nu vreau sa le provoc probleme angajatilor de acolo, mananca si ei un codru de paine).

Ma prezint la receptie, anunt ca am rezervarea si fata de la receptie imi zice ca va aparea angajatul de la "Nautice" cu caiacul la casa.
Ii zic sa stea calma, ca mai vreau si accesorii. Face ochii mari si intreaba "ce accesorii ?"
Pai, 2 veste de salvare, 2 padele, 1 pompa cu manometru, 2 kituri de reparatie, 2 pungi etanse ptr. telefon si 2 seturi de manusi ptr. vaslit.
Si.... (adaug):
- Nu in ultimul rand, vreau sa-l umflu si sa-l verific aici, pe loc, la dvs. in magazin !

I-au cam iesit zulufii-n sus, dar n-a comentat. L-a chemat pe angajatul de la "Nautice" - un tanar de aprox. 23 ani, cam dezorientat baiatul. M-a condus pe raion, eu il bombardam cu intrebari, el dadea din umeri si se vedea clar ca habar n-are sa raspunda. Ajuns pe raion, imi zice cinstit ca nu se pricepe (haha, de parca eu as fi fost vreun guru ! ) si ca sa astept sa-si cheme o colega.
Cheama el colega, vine tipa, eu o iau de la capat, cu intrebarile: care sunt diferentele dintre materialele din care sunt realizate cele 3 tipuri de caiace (ptr. ca sunt diferente vizibile, orice-ar spune altii !), daca stie ceva legat de timpul de uscare necesar lui ITIWIT3, de ce la ITIWIT-X100-2 materialul are niste insertii ca o plasa in diagonala vizibile si de ce nu se vad si la ITIWIT-X100-3 ?

Asa arata X100-2:


... si asa se prezinta materialul cu textura vizibila de la Itiwit X100-2 (click pe poze ptr. marire)



(la X100-3, textura respectiva nu iese in evidenta, desi s-ar putea sa existe intr-o forma mai discreta)

Fata ramane blocata, il cheama pe un alt coleg.
Vine noul coleg, unul la vreo 25 ani si vizibil cu deplasament superior celui al subsemnatului.
- Ce doriti ?
- Pai, raspund, alea-alea-alea. Si sa-l umflu aici, sa vaz ce face, daca pierde sau nu aer, etc.
- OK.
Foarte sigur pe el, scoate o pompa din aia de 85 lei, cu dubla actiune si manometru.
Despachetam caiacul, il intindem pe jos si incepem sa umflam la el. De umflat, in 10 min a fost gata, se umfla repede. Pompa merge foarte bine, dar manometrul e o gluma proasta. Nu indica presiunea decat de pe la 1.5PSI in sus, si sare brusc. Trebuie sa te prinzi cumva, sfarsesti prin a presuriza suplimentar camerele gonflabile, apoi trebuie sa dai drumul la valve ca sa vii la presiunea nominala. E nasol, iti induce o stare de nesiguranta, ptr ca ti-e frica sa nu bulesti camerele gonflabile (si-asa exista destule review-uri negative pe tema asta ! ).

In fine, am umflat camerele caiacului, apoi scaunele gonflabile si la final, podeaua drop-stitch, pe care n-am lasat-o in interiorul caiacului, ci intentionat am umflat-o in afara acestuia.
M-am asigurat de 2 ori ca e umflata la 5PSI, presiunea nominala recomandata. Apoi m-am urcat pe ea , in picioare. Da! - poti sa stai in picioare pe ea, ca pe o suprafata aproape rigida.
Nu e chiar la fel de rigida ca parchetul, degetele si talpa se afunda superficial in plasticul suprafetei, dar e clar infinit mai rigida decat podeaua gonflabila obisnuita.
Nu pot face comparatia cu rigiditatea unei placi SUP, ptr. ca nu am folosit pana acum. Dar cred ca se apropie.

Pana aici, procesul a decurs OK, cu singura observatie ca materialul din care e lucrat ITIWIT-X100-3 (cu podea drop-stitch) mi-a lasat o impresie foarte proasta. Se simte ca un PVC obisnuit. Imbinarile sunt crestate si tot ansamblul mi-a inspirat o chestie ieftina si supraevaluata. Poate sunt paranoic sau pretentios, dar ptr. 2250 lei, ma asteptam la o calitate sensibil mai buna. Am trecut si peste asta, am zis ca pana la urma, oi fi eu exagerat, acum hai sa vedem si procesul invers !

De dezumflat, se dezumfla repejor, atat caiacul cat si podeaua. Au niste valve specializate, apesi pe ele si raman in pozitie deschisa, aerul iese si nu-ti ramane decat sa rulezi baloanele si podeaua pana cand iese tot aerul. Dar de impachetat la loc, nu e la fel de simplu. Mananca mai mult timp si asta m-a cam sucarit.

Surpriza nasoala a venit cand am ajuns la podeaua drop-stitch. Dupa dezumflare, am luat-o la bani marunti sa vad daca n-are defecte sau urme de reparatii. Ei bine, de ce m-am temut, de-aia n-am scapat. Avea ! Pe fund, avea o pata de solutie de lipit clara, iar sub solutia de lipit se vedeau 2 fisuri. Ambii angajati au confirmat ca si ei cred la fel.
I-am rugat sa-mi caute in depozit podeaua sub forma de piesa de schimb (exista). Din pacate, n-o aveau in depozit si atunci le-am sugerat sa o scoata pe cea de la cel de-al 2lea caiac existent pe stoc. Zis si facut, au adus-o pe aceea. Ei bine, aia era si mai penala ! Am gasit urme de lipire ghiolbaneasca, nesterse, fara nici o comestizare. Daca la majoritatea marginilor, lipirea placii care vine deasupra (cea cu banda Velcro) nu are vreo urma pe margini, ei bine la cea pe care o cercetam, se vedeau o multime de urme necosmetizate. Presupun ca podeaua s-a dezlipit si ca au incercat s-o repare in atelierul local.

Le-am zis angajatilor ca nu voi cumpara caiacul si i-am ajutat sa-l stranga la loc. Oricum as fi facut-o, dar as fi preferat sa fi fost deja al meu. Dar n-a fost sa fie !

Asadar, am abandonat ideea de achizitie a unui Itiwit, desi modelele din seria X m-ar fi tentat. Din pacate, daca veti citi cu atentie review-urile de pe site-ul Decathlon, veti vedea ca au review-uri negative in proportie de 6...9%, majoritatea descriind urmatoarele probleme:
- dezlipire a fundului din PVC ;
- dezlipire a marginilor podelei drop-stitch sau fisuri ale acesteia;
- distrugerea filamentelor interne ale scaunelor gonflabile - chestiune care le transforma intr-un soi de baloane  8)
- nefunctionarea sau functionarea defectuoasa a supapelor de suprapresiune;
- aliniere defectuoasa a skeg-urilor , fapt care conduce la devierea de la directia dorita .

In concluzie, a trebuit sa mai pierd ceva vreme pana cand am dat peste modelele de la Aqua Marina.

ACHIZITIA AQUA MARINA

A fost urmarea fireasca a excluderilor mai sus citate, precum si a renuntarii la modelele Itiwit.
De asemenea, pe grupul utilizatorilor de caiace gonflabile de pe Facebook, am primit feedback-uri pozitive asupra modelelor de la Aqua Marina. Evident, si aici am aplicat aproximativ aceleasi criterii de selectie.

Nu va ascund ca am comparat inclusiv cu motocaiacul ELLING Kardinal K-370, care are dimensiuni si specificatii asemanatoare. Din pacate, datorita situatiei din Ucraina, dealerul care aducea aceste modele nu mai are de unde sa le aduca. Pentru ca fabrica ELLING era in orasul Mariupol, care a fost grav afectat de razboiul din Ucraina.

In speta, Aqua Marina are 3 modele de caiace dotate cu podea drop-stitch: Memba Touring, Steam si Tomahawk. Ultimul era prea scump, iar primul mi s-a parut prea lat. De asemenea, Memba Touring este protejat de o tesatura poliesterica, dar care nu se imbiba cu apa, este practic waterproof. Din pacate, Memba Touring cantarea 17Kg, ori eu cautam ceva care sa aiba o masa de cel mult 16Kg.
Ultimul argument in favoarea modelului Steam a fost protectia extremitatilor (prova si pupa) cu un con ("V-cone") din material plastic dur, care protejeaza astfel zonele respective la impactul cu diverse obiecte aparute in cale.

Ca atare, am cumparat modelul Steam ST-412 cu o reducere de 30%, la doar 1900 lei.
Cutia cu care vine caiacul mai include si o pompa cu manometru, dar si un dry-bag de 10 litri, foarte util in excursii. Am mai cumparat separat o padela si voila - gata kitul meu de caiac.

Sambata 20Aug, am facut prima tura pe apa, pe lacul Herastrau.
Apa a fost linistita, a batut nitel si vantul, dar n-au fost valuri serioase (poate ceva la 10cm), deci nu pot evalua comportamentul pe val.
In linie dreapta, padeland destul de in forta, am obtinut o medie de 4.5Km/h .
Cu padelare lejera, am scos intre 2.7 si 3.5 Km/h. 
Era oricum de asteptat, pana la urma e gonflabil, are fundul plan.
Directia a tinut-o bine; utilizand cele 2 skeg-uri, prova n-a deviat lateral cu mai mult de 3 grade.

Adaug aici cateva poze si traseele aferente.
Sper ca cele pe care le-am scris aici sa fie utile si altora!

POZE

Cutia caiacului, in care este inclus rucsacul de transport (75x47x32 cm), cele 2 scaune, pompa si adaptoarele, dry-bag-ul si documentele insotitoare (manuale, cheie ptr. ajustarea pozitiei valvelor:



Asa arata rucsacul cu componentele caiacului, introdus in masina:



Casa Presei Libere (fosta "Casa Scanteii") vazuta din caiac, pe lacul Herastrau:



Subsemnatul, bucuros de prima iesire pe apa cu caiacul propriu:



O iola aflata la antrenament:



Caiacul Aqua Marina ST-412, aflat la mal, la finalul turei :



Caiacul Aqua Marina ST-412, aflat la mal, la finalul turei (poza2):



TRASEE

Lansarea la apa am facut-o de pe o zona prielnica, aflata in capatul aleii care trece prin dreptul restaurantului "Ancora".
In ziua respectiva, am inconjurat tot lacul, in 3 ture. Am padelat prima data pana la extrema nordica a lacului, acolo unde este podul CFR , apoi m-am intors spre zona de unde am plecat initial.
De acolo, am padelat mai departe pana la insula aflata la 120m sud de restaurantul "Isoletta".
Am stat pret de 10 min. intre insula si un perimetru afectat pisciculturii, apoi am inaintat catre stavilarul aflat in extrema estica, spre Bd. Beijing.  Am mai facut o pauza la umbra (era deja ora 11), apoi am padelat mai departe, spre malul sudic, zona restaurantului Pescarus.
Acolo, un pescar m-a rugat sa-i recuperez o pluta buldo, ramasa in larg.
Zis si facut, am padelat mai departe, i-am recuperat si inapoiat pluta, apoi am padelat mai departe, traversand din nou lacul, dinspre Insula Trandafirilor spre restaurantul Ancora.
Ajuns pe coltul cu restaurantul Ancora, am avut un schimb de cuvinte cu un pescar suparat ca trecusem prea aproape (eram la 30m de el, dar cu cine sa te intelegi ?! ).
Am ocolit promontoriul respectiv si am acostat putin mai sus de locul de la care m-am lansat pe apa.
Procesul de uscare a durat 15 min., dupa care am strans si am plecat cu bagajul in spate, spre masina.

Clip Tura 1    Clip Tura 2    Clip Tura 3

De mentionat ca tot ansamblul rucsac+componente caiac ajunge la 18Kg, ceea ce nu e putin pentru un spate neantrenat. Data urmatoare, sper sa-i pot cumpara un carucior rabatabil, pentru a-l putea transporta mai lejer.

BONUS:
Locuri de lansare pentru caiace (si nu numai!)
Locuri accesibile şi verificate pentru lansarea la apă a caiacelor si a altor ambarcatiuni.
Proiect creat pe 1 ianuarie 2017 de Radu Iordache.
Toate cele bune !
Cezar

#Canal Youtube

bobinuta

#1
Buna dimineata,
Revin in completare fata de cele postate aseara, ptr. ca am uitat sa precizez specificatiile ultimelor modele pe care le-am luat in considerare inaintea achizitiei:
Elling Kardinal K-370 , Itiwit X100 K2, Itiwit X100 K3 si Aqua Marina Steam ST-412 (model 2022).

Link rezumat comparatie intre cele 4 tipuri de caiace (imagine JPG)

Link comparatie intre cele 4 tipuri de caiace (fisier .XLSX complet)

De notat ca Aqua Marina Steam ST-412 are ca avantaje fata de Itiwit X100 K2 (modelul de 2 locuri, cel galben) urmatoarele:

- lungime mai mare, 412cm vs 365cm ;
- latime mai mica, 90cm vs 102 cm ;
- asamblare prin termosudare folosind curenti de inalta frecventa, vs asamblare prin lipire cu adeziv ;
- include un dry-bag de 10 litri, de buna calitate si care isi face treaba ;
- imbinarile au un aspect mai ingrijit ;
- podeaua drop-stitch ofera cate 2 benzi Velcro (arici) de prindere a scaunelor, iar cele fixate pe scaune se afla la 90 grade fata de cele de pe podea - in acest fel, prinderea de podea e sensibil imbunatatita;
- protectia extremitatilor (prova si pupa) cu un con ("V-cone") din material plastic dur, care protejeaza astfel zonele respective la impactul cu diverse obiecte aparute in cale ;
- rucsacul de transport are curelele de sustinere protejate cu material suplimentar, pentru a evita frecarea excesiva pe umeri .

Deocamdata, cam atat.
Alte comentarii poate mai tarziu .
Toate cele bune !
Cezar

#Canal Youtube

Zodiac

Felicitari ! Ma bucur ca ai gasit o cale sa le impaci pe toate . Sper sa te bucuri de alegerea facuta !

DoiNomazi

Felicitari si sa te bucuri de el! 5 PSI mi s-a parut cam putzin pentru o podea "rigida", noi bagam 16-18 PSI in placile gonflabile. Si eu cred ca ai facut o alegere buna cand ai renuntat la celalalt.
Seasick & Grumpy va invita sa vizionati https://vimeo.com/showcase/2161320

bobinuta

Citat din: Zodiac din August 25, 2022, 03:23:18 PM
Felicitari ! Ma bucur ca ai gasit o cale sa le impaci pe toate . Sper sa te bucuri de alegerea facuta !
Salutare Zodiacule, multam foarte mult pentru urari !
Tu ce mai zici, mai ai rib-ul Gala ? Ce aventuri ai mai avut cu el (sau cu alta barca daca ai schimbat-o cumva) ?

Citat din: DoiNomazi din August 26, 2022, 06:39:48 AM
Felicitari si sa te bucuri de el! 5 PSI mi s-a parut cam putzin pentru o podea "rigida", noi bagam 16-18 PSI in placile gonflabile. Si eu cred ca ai facut o alegere buna cand ai renuntat la celalalt.

Salve si merci frumos ptr. urari si confirmare !
5 PSI e valoare medie pe la cele cu podea drop-stitch din gama de preturi mici-medii.
De la 7PSI in sus, sar si preturile, ptr ca intra pe categoria medii-mari :
Gumotex Thaya (7PSI), Zray Drift (8PSI), Aqua Marina Tomahawk Air K2 si K3 (10PSI), Bic Breeze HP2 (8PSI),  Itiwit X500 K2 si K4 (15 PSI) , etc. Toate pornesc de la 4300 lei (880 EUR) in sus.
Scopul meu a fost sa ma incadrez pana in 500 EUR, cu un caiac care sa fie totusi decent.

Maine incerc o tura pe lacul Floreasca sau o sa ma gandesc cum voi reusi de unul singur sa fac o bucata din zona Deltei Argesului.
Incerc sa gasesc parteneri pentru ture pe rauri, dar cred ca trebuie sa mai treaca un pic de timp pana vor aparea ! Hi.
Toate cele bune !
Cezar

#Canal Youtube

Zodiac

#5
Citat din: bobinuta din August 27, 2022, 11:45:02 PM
Salutare Zodiacule, multam foarte mult pentru urari !
Tu ce mai zici, mai ai rib-ul Gala ? Ce aventuri ai mai avut cu el (sau cu alta barca daca ai schimbat-o cumva) ?
Salut Cezar ! Am ramas la ambele barci Gala si Zodiac ! Foarte multumit de ambele .
Cu Zodiacul , bag destul pe lacuri cu motorul electric , pe Dunare si mare cu Honda de 5 cai .
Cu Gala , la fel...pe unde am voie dar de vreo 2 ani imi place mult mai mult pe mare . Am prins de mai multe ori si valuri de 3 - 4 metri , la inceput am avut emotii serioase ;D .
E altceva...senzatii tari .
Chiar in zilele astea , montez a doua pompa de santina !!!
Visez si eu la altceva , baloane pline cu spuma solida :'( , dar cred ca voi ramane cu visurile  ;D !
https://www.youtube.com/watch?v=Z3bdgYInQ1c&ab_channel=GALAINFLATABLEBOATS
Toate cele bune !!!