Greutatea barcii de pescuit.Intre consum,siguranta si confort.

Creat de Laurentiu N., Ianuarie 21, 2012, 02:09:55 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Mihaif99

Laurentiu N.

Ma risc acum :) si descriu modul de apreciere al stabilitatii transversale a barcilor ,pe care il foloseau pescari din generatiile mai vechi.
Pe scurt=un individ de greutate medie,sa zicem aprox.75kg,singur in barca,daca se aseaza  pe copastie si nu ajungea cu fundul la apa, inseamna ca e OK. :)
Testul" asta se facea inaintea celui cu vasle sau motor.O barca prea usoara resimtea orice miscare a echipajului" si cu un picior pe copastie ,scotand setcile nu prea era bine. Iar la stabilitatea longitudinala lungimea conta. Numarul crevacelor era un motiv de lauda.  :)

stefan0172

aici am gasit ceva delegat de  balast la barcile mai mici.si  am si o intrebare pentru cei mai cunoscatori. ce rol are compartimentul de balast la un rib (exemplu Rib aqua boat, made in Rusia )?l-am gasit pe aici pe forul si alerga cu 56km la ora cu un motor de 15cp. Ribul acesta are niste orificii in spate prin care intra apa in spatiul dintre punte si copastie.Dar nu este tot acest spatiu deschis pentru apa ci doar jumatate din lungimea rib-ului. ce influenta are acest compartiment care se inunda la punerea rib-ului pe apa ?

Mihaif99

Cred ca despre Aqua Boat 330 vorbesti
Probabil ca sa fie mai stabila in stationare. Aqua boat sta extrem de sus in apa: are o flotabilitate a partii solide atat de mare, incat. cu o persoana, sta cu pontoanele afara din apa. Fara aceeasta gaselnita, ar "rula" cu usurinta de pe un ponton pe altul, imediat cand te misti in ea si schimbi centrul de greutate.
Normal ar fi ca balastul (apa) sa se elimine automat in mars.

Ca sa rezum in 2 vorbe: barcile cu o forma tip: 1 catamaran, 3 trimaran, 2 catedrala (tri-hull), cat si cele cu fund plat, ar fi ideal sa fie cat mai usoare. Despre celelalte, putem discuta.

stefan0172

este adevarat de aqua boat 330 este vorba.aici este semnul meu de intrebare cum au reusit aceasta flotabilitate(baloanele sau flotoarele din PVC nu ating apa nici cu doua persoane,basca mai are si compartimente cu balast).la glisare aminteles ca au prelungit fundul barcii pana inapoia eliciei,asta daca am inteles eu bine.