Lacul Sinoe

Creat de tudy, Iulie 29, 2011, 11:55:32 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 6 Vizitatori vizualizează acest subiect.

tudy

M-am gandit ca ar fi util pentru cei care calatoresc si vor sa iasa cu barca in zona. Cu aceasta ocazie poate ca si altii vor sa dezvolte subiectul  .

Comunicat de presa al I.G.P.F.

Misiune de salvare

Politistii de frontiera constanteni au salvat patru persoane a caror barca s-a rasturnat in lacul Sinoie.

In data de 27.07.2011 orele 19:40, in urma unei informari primite de la un pescar din zona Periboina, lucratori din cadrul Grupului de Nave Constanta, aflati in exercitarea atributiilor de serviciu, au intervenit pentru cautarea si salvarea a patru persoane aflate in dificultate, despre care existau date ca barca in care se aflau s-a rasturnat in zona de nord a lacului Sinoie.

In baza planului de actiune "Litoral 2011", conducerea Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Constanta, a dispus actiunea imediata, cu salupa rapida de interventie, M.A.I. 4025, care s-a deplasat in zona respectiva, persoanele in cauza au fost recuperate din apa si transportate in siguranta la mal.

Persoanele salvate, U.C. in varsta de 38 de ani, B.G.D in varsta de 39 de ani, P.N. in varsta de 29 de ani si T.C. in varsta de 34 de ani, toti din localitatea Sinoe, au declarat ca au iesit la plimbare cu barca pe lac si datorita rafalelor puternice de vant s-au rasturnat in apa.

Cele patru persoane nu au necesitat ingrijiri medicale si au fost transportate in localitatea de domiciliu, barca in cauza nefiind gasita in zona respectiva.


Vali

Salut Marian si multumim pentru articol, se vede ca Frontiera vegheaza asupra noastra :).
Din ceea ce e scris, se pare ca localnicii din Sinoe au iesit cu o barca de fibra fara compartimente etanse (cum sunt majoritatea lotcilor de fibra din Delta), fara veste de salvare, iar faptul ca s-au rasturnat "din cauza rafalelor puternice de vant"  cred ca nu e pe deplin adevarat.
N-as vrea sa comentez fara sa stiu situatia, insa de multe ori se intampla ca localnicii sa plece pe apa sub influenta alcoolului, fara mijloace de salvare, fara sa se informeze sau sa acorde importanta starii vremii, uitand ca apele pot fi foarte periculoase. Cel mai important e insa faptul ca totul s-a terminat cu bine, nu ca accidentul din mai de pe Golovita, cand au murit 4 tineri.
Eu daca as fi trecut printr- o asemenea situatie, mi-as fi povestit intamplarea, sub titlul "nu faceti ca mine", spre luarea aminte si a altora. Apropo, cred ca am sa scriu in curand din intamplarile nasoale pe apa prin care am trecut, ca sa nu repete si altii greselile mele  :o.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Florio

Am vazut cum arata lacul Sinoe la 15 minute dupa ce incepe un vant de 20-30 noduri. Nu e de mers cu barca, decat daca are o inaltime mare a bordului liber. Dar asa ceva inseamna o barca mare si implicit un pescaj de 60-90 cm . Ceea ce duce in alta belea : riscul de a lovi fundul lacului intre valuri, din cauza  adancimii mici .
Problemele de colmatare a lacului si de vegetatie abundenta nu le determini decat din discutii cu localnicii, iar acestea raman in zona empiricului :). Depinde cat de serios e localnicul si cate paharele a baut inainte. 
  Cert e ca pe Razelm, Sinoe, Golovita, avand deschideri mari si potentialul vestit, e bine sa te aventurezi dupa o privire serioasa pe meteo. Si cu echipament de salvare la bord.
Eu as fi incantat daca ar putea cineva sa cartografieze aceasta zona, punand cote de nivel . Stiu ca exista niste harti digitale, dar am mari rezerve ca ar contine date certe despre aceste lacuri. Ultima discutie cu paznicul-pescar de la Periboina, pentru a traversa Sinoe pana la canalul 5, a fost asa :
"-Mergi matale in directia asta ( si cu un ochi inchis vanatoreste, tintind in lungul mainii drepte, a taiat aerul vertical, cu palma) vreun kilometru, dupa care schimbi directia catre unde vezi palcul ala de copaci (o liniuta gri in zare, intre alte liniute gri). Apoi cand ajungi aproape de o insula cu pelicani, o iei taman catre canalul 5. Altfel e apa mica si nu ajungi.
Eu cu un ochi pe lacul montat deja, i-am zis sa traga podul la loc. Nu merg pe furtuna in asemenea ape, pe asa directii luate la ochi. Cand s-o innegura totul in jur, nu mai vede nici dracu' , pelican sau insula, darmite liniuta de copaci din zare :)

razvan

e usor de ajuns la canal 5 la ecluza. intradevar trebuie sa stai cam la 800 m - 1 Km de mal cand il intalnesti plecand dinspre Jurilovca spre Gura Portitei. La palcul de copaci trebuie neaparat sa fie un observator al ecologistilor care este in spatele cantonului celor de la ANIF (se mai vad si niste stalpi de tensiune). Intri perpendicular pe mal cat poti de perfect ca exista 2 diguri submerse tot ale celor de la ANIF care sunt semnalizate cu bidoane pari bla bla bla.
pe digul drept cum intri la canal 5 in perioada 25 - 30 august 2011 era un par cu 2 bidoane de 5 litri in varf. Tineti o distanta la vreo 4 m minim de par in stanga. Digul stanga era semnalizat cu un palc de bidoane lestate cu o greutate. De tinut mijlocul. EXCLUS mersul in zona noaptea dupa parerea mea. Noi am trecut noaptea si pe sub stavilarul ecluzei care reprezinta o gaura de vreo 3-4 m dar na ce sa zic nu ii sfatuiesc si pe altii. Oricum digurile submerse sunt f periculoase si destui au cam sfeclito pe acolo chiar daca nu sa scris ori alte metode media. Oricum dintre localnici aia care pleaca la plimbare in general sunt cam bauti de cad si din barca pe apa lina.