Cu vele: Razelm-Golovita - Gura Portitei

Creat de Florio, Iulie 11, 2012, 11:32:45 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Florio

Sezonul acesta pe barca proprie, a inceput mai tarziu decat de obicei, din cauza altor iesiri savuroase mai timpurii :) .
Si pentru ca in fiecare an trebuie sa mai mesterim cate ceva pentru a imbunatati ce am avut in anul precedent, am pus si eu mana pe pendular, ruleta si alte scule, mesterind pe ultima suta de metri, ceea ce se vede in poze si in  filmuletul de mai jos :) :

http://www.youtube.com/watch?v=cvYn4kLUGbU


Florio

La un ceas dupa terminarea lucrarilor, am indesat bagajele in barca, am urcat echipajul in masina si am luat calea apelor, cum ia haiducul calea codrului :D .

Primul popas l-am facut la Jurilovca, unde l-am intalnit pe prietenul nostru Paul Condrat, care ne-a dat detalii despre apele din zona, a insemnat pe o harta pe care ne-a facut-o cadou, intinsurile si zonele mai periculoase. Asa prieteni sa tot ai. Multumesc, Paul !

Armatul barcii ne-a luat ceva mai mult decat ne asteptam, fiindca (daca va amintiti de anul trecut) barcuta noastra nu mai e standard demult. Desele imbunatatiri din anii  trecuti, papa timp pana sunt montate. Dar odata montate, fac navigatia usoara si viata pe barca- o placere !

Odata terminate pregatirile, am plecat cater Portita, dupa cum arata mai graitor, filmul acesta : http://www.youtube.com/watch?v=KUkrYyUiFiY&feature=relmfu

Florio

Gura Portitei este un loc extraordinar. Dar cei mai  multi dintre noi stiu asta :) .

Am acostat la cheu, pontoanele amenajate fiind deja ocupate. La cheu acosteaza de fapt vaporasul care duce si aduce turisti, asa ca nu se poate ocupa mult timp acel loc. Dar intre timp se mai elibereaza un loc, ori la pontoane, ori la cealalta parte a cheului, mai putin amenajata, dar mai retrasa din trafic .
   Am preferat cheul cel retras si imediat dupa acostare, am dat fuga sa ne balacim in mare, dupa modelul lui Tudor Chirila : " Nu stiu, da' fac o baie cum ajung ! :D "

Partea frumoasa si pitoreasca este alaturi de peisajul micro-statiunii, plaja de corturi pe care turistul autentic si naturist, traieste dupa cele mai simple metode : se scalda in mare, soare si vant, doarme in cort, sta ziua sub umbrar,  vinul si mancarea se tin la rece in groapa de nisip, undita aduce hrana proaspata . 
Pe noi ne astepta o familie de prieteni, deja aramie, de la cel cu barba pana la cea de 2 ani . Amicul isi hranea de o saptamana familia, cu salau proaspat, nu de la magazin, ci de la o lanseta cu pestisor de cauciuc . 
Am incercat si eu metoda asta si, surpriza: functioneaza ! :D

Florio

Soarele e ucigator pentru mine. Starea mea permanenta pe malul marii este : ud pana la piele .  Nu am rabdare sa stau la soare, ci mai mereu sunt in apa.
In mod surprinzator, desi o parte a Portitei abunda in peste ( lacul ) cealalta parte e saraca si costeliva ( marea ) .
Am flescait din picioare, cu vizorul pe nas, teava de rasuflat intre dinti si harponul in mana, pana am obosit. N-am gasit nici macar niste guvizi mai de doamne ajuta, sa ii tepuim . Mai mult de atat, nici midii nu cresc pe acolo.
La Eforie am intalnit in schimb bancuri de stavrizi ( sper ca nu se supara amicul Stavride :) ) numai buni de harponat.

Va dati singuri seama, ca pasiunea mea nu e nici statul la soare, nici balacitul, nici galgaitul berii la terasa, ci navigatia cu vele.
Asa ca am iesit in fiecare zi cu barca ( atentie, cand iesi poti fi aproape sigur ca locul tau va fi ocupat) si m-am bucurat de ceea ce ne place mai mult. In plus de asta, pe apa nu mai e canicula de la tarm.

Parti mai putin bune la Portita.
Lacul are in general 2,5m , dar catre margini, o portiune destul de lunga este sub 90 cm . Deci a trebuit zilnic sa merg cu motorul, pana unde am putut lasa un derivor. Adica pana pe la 1,6 -1,8m adancime.  Surpriza emisiunii a fost cand am vrut sa fac o baie in plin mars cu vele si am sarit in apa tinand o saula legata de pupa. Desi eram la vreun km de mal, apa imi venea pana la piept :) .

Asa se face ca desi anul trecut in tot sezonul petrecut pe mare n-am consumat nici 15l de benzina, in aceasta saptamana am dat gata o cantitate asemanatoare. Cu intratul si iesitul catre lac si cu doua drumuri facute de la Jurilovca la Portita, la motor. Fiindca nu era vant deloc .

Vali

Dac-ai sti ce fel stau si tanjesc  cand citesc ce scrii si-ti vad filmuletele  ::). Lasa ca iti scriu putin mai incolo un comentariu cuprinzator, dar pana atunci multumim inca o data pentru modul in care ne inspiri, Florine :).
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

rexsailor

#5
si eu care dadeam cu telefonu' dupa voi, ca era cam multa liniste!
se vede de la o posta ca echipajul este deja harsait, si cameramanul de anul asta e mai ''scolit''...
sa va priasca si sa auzim vesti...la fel de frumoase !
nu-mi spune ca nu se poate, ci spune-mi cum se poate !
pentru ca raul sa triumfe, trebuie doar ca oamenii buni sa nu faca nimic!        ( eduard burke )

nicu

care a fost viteza lui Nemo in acest filmulet?
se vede ca este in al 9-lea cer, stie sa duca o barca unde trebuie , concentrat asupra mentinerii cursului dar timonierul stie procedura in caz de ...?

Florio

Citat din: Vali din Iulie 11, 2012, 12:29:57 PM
Dac-ai sti ce fel stau si tanjesc  cand citesc ce scrii si-ti vad filmuletele  ::). Lasa ca iti scriu putin mai incolo un comentariu cuprinzator, dar pana atunci multumim inca o data pentru modul in care ne inspiri, Florine :).

Cu multa placere :) . Poate ne inspiram reciproc saptamana viitoare, prin Delta.

Florio

Citat din: rexsailor din Iulie 11, 2012, 06:20:15 PM
si eu care dadeam cu telefonu' dupa voi, ca era cam multa liniste!
se vede de la o posta ca echipajul este deja harsait, si cameamaul de anul asta e mai ''scolit''...
sa va priasca si sa auzim vesti...la fel de frumoase !

A fost mai greu cu semnalul pe apa.
Dar ai deja un al saselea simt, daca ne-ai cautat zilele astea, cand miroseam vantul Golovitei, cu nesat :) .
Am fost din nou atractia zonei de barci, nu mai exista nici un catarg acolo. Turistii se intrebau, iar cei mai indrazneti ne intrebau direct, daca treaba asta cu vantul si panzele chiar functioneaza :D . Se pare ca nici raspunsul nostru pozitiv, apasat, nu ii dumirea prea tare, ca ramaneau unii circumspecti :D

Florio

Citat din: nicu din Iulie 11, 2012, 07:31:08 PM
care a fost viteza lui Nemo in acest filmulet?
se vede ca este in al 9-lea cer, stie sa duca o barca unde trebuie , concentrat asupra mentinerii cursului dar timonierul stie procedura in caz de ...?

6 noduri in vant de travers, de 12-14 nd . Barca stabila, nu banda mai mult de 5 grade.
Timonierul stie si procedura de om la apa, a exersat-o si in primavara cu un velier de 50 de  picioare :) .  E concentrat fiindca isi ia rolul in serios, iar  vantul nu era constant, avand tendinta de a schimba cursul  ;) .

6 noduri nu e rau deloc, mai ales ca nimic din asieta barcii nu tradeaza viteza asta.

Florio

O zi mai tarziu am plecat din Portita cu vant de mare larg, motiv pentru care n-am mai avut rabdare sa merg la motor pana cand ajung la adancimi de 1,6-1,8 m, sa pot lasa derivorul.
Cum am iesit dintre "balizele" ce semnalizeaza senalul ingust de intrare in Portita, am oprit motorul, am  lasat safranele si am ridicat un gennaker .
Splendid ! Chiar si fara derivor, barca isi pastra directia, jongland din "burtirea" velei si pastrand un unghi  cat mai mic al safranelor fata de directie .

M-am felicitat ca am ales acest gennaker in locul unui spinaker clasic . Usor de manevrat, usor de pastrat directia cu el, unghi bun de atac fata de mai multe aluri de vant....ce sa mai zic, vela de croaziera !
Barca sta tzeapana de zici ca e ancorata, iar loch-ul sfaraie, adunand nod dupa nod :) .
Am ridicat vela, ne-am pus pe directie si am facut cafelele de dimineata .

nicu

sunteti niste fericiti :)
si ma bucur pentru voi!

walter2002


Florio

Citat din: walter2002 din Iulie 13, 2012, 09:23:43 AM
Una proaspata pentru Florio  :)

Aaaa  hahahah....
Multumesc, Walter . Chiar ma intrebam ce face Nemo singurel, la ponton :) .
In Tomis aveam camera web catre ponton si imi puteam vedea in orice moment barcuta .

Aici am gasit ca singura metoda mai buna e sa leg barca cu cate doua springuri lungi pe fiecare bord, si o legatura de fixare in prova. Locul e destul de protejat, insa la o furtuna mai violenta nu stiu daca pontoanele prinse relativ fragil, pe pari de lemn de cam 12 cm diametru, pot rezista. Springurile din fata tin barca sa nu loveasca cu prova in mal iar cele din spate ii tin pupa, prea lunga pentru dimensiunea pontoanelor existente.

walter2002

Stiu ca te intrebai asa cum ne intrebam toti atunci cand nu suntem langa barcile noastre  :)

De obicei, la Lunca velierele erau legate la mal pe partea estica, langa butoiul gratar, aproape de intrarea in canal, fiind protejate si de bataia sudului, dar s-au schimbat proprietarii de curand si e posibil, ca de fiecare data cand se schimba comenduirea, sa se schimbe si regulile.