Seil 18

Creat de x_petrolist, Octombrie 09, 2012, 07:54:06 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

solpet

Citat din: mario38 din Octombrie 14, 2012, 08:04:07 PM
am vazut ca sunt diferite densitati de material , care ar fii necesare si ce cantitatii

Problema este putin mai complexa.

Sunt diferente semnificative intre materiale, chiar daca ne este clar, de la bun inceput ca
- Dorim vele pentru utilizare ocazionala.
- Suntem dispusi de a accepta compromisuri minore (ref. la echiparea Lotka Raid) in materie de performanta

Atasat un material informativ.
Pentru detalii puteti deschide linkurile inglobate in fisierul .pdf .

mario38

nu m-am exprimat cum trebuie ... vad pe E-BAY , diferite tipuri 4 oz , 5,5 oz ...9 oz , . pentru lotca raid cat trebuie si de ce densitate , ca poate pica o donatie

solpet

Citat din: mario38 din Octombrie 15, 2012, 09:07:50 PM
... vad pe E-BAY , diferite tipuri 4 oz , 5,5 oz ...9 oz , . pentru lotca raid cat trebuie si de ce densitate

Optim ar fi un material rel. usor, 4 sau 5.5 oz. intrucat vela
"clasica" de lotca nu are balene (intarituri) si greementul este f. simplu.

Dar Paul (alias Navigatorul) cred ca experimenteaza deja cu a face lucrurile putin mai complicate ! :-)

Un material rel.  usor (si mai maleabil) s-ar preta mai mine pt. controlul profilului.

Spre exemplificare atasez un link.
Nu sunt fotografiile cele mai reusite (din 2012) dar pe acestea le-am avut la indemana acum.

https://picasaweb.google.com/115266333192349555125/Raid_RO_2012#

Prezentarea este cam unilaterala, in fotografiile din link apare doar Legenda Dunarii, nu si Lotka-Scoala !
Atasez o fotografie si cu "imaginea de ansamblu".

mario38

si cati metri patrati trebuiesc ?

solpet

Citat din: mario38 din Octombrie 16, 2012, 11:10:07 PM
si cati metri patrati trebuiesc ?

Daca este vorba de material nou  (in sul) ~18 mp (200 sqr ft) conform estimarii date de Mesterul Velar Lipan
(publicata  2012-10-14, 15:49:5 , tot in acest thread, ce-i drept pt. alta vela dar cu suprafata  aprox. egala).

Daca este vorba de vreo vela 2nd hand, e mai greu de specificat, intrucat
- axa de rezistenta maxima resp. directia tesaturilor este orientata altfel la vele bermudiene
mai noi, cu raport H/L  mare  (aspect -ratio >3.5)

fata de profilul f. plat a parusului (vela) utilizat la lotca.

Transformarea intr-un alt profil  de vela inseamna implicit pierderi mari.

Cel mai potrivit ar fi alegerea , ca si "donor" unei vele tip Gaff sau Lug, dar estimez ca si in acest caz procesul de cadere va fi undeva pe la 40-50%,
este nevoie practic deci de suprafata dubla (35-40 m2).

Atasez  o schita, intocmita de x_petrolist.

mario38

ma refer la material nou ... dar 3,5m * 3.5m = 12,25 mp ,,,, cum trebuie ashezata de ies 18 mp .

solpet

Citat din: mario38 din Octombrie 17, 2012, 08:41:58 PM
dar 3,5m * 3.5m = 12,25 mp ,,,, cum trebuie ashezata de ies 18 mp .

Motto: Studiati, studiati si iar studiati!

Vladimir Ilich Lenin

@Mario - va recomand cu caldura insusirea metodei
( adica tot ce intrebati, s-a discutat in acest topic,   unele lucruri chiar repetitiv)

Gasirea raspunsului face parte din  testul  de perspicacitate, deci ... la studiu ! :-)

x_petrolist

dimensiunile folosite de Maestrul Lipan la confectionarea primei vele sint cele din atasament. desenul precedent era o schita facuta dupa primele discutii cu Paul Condrat.

lipan

Citat din: mario38 din Octombrie 17, 2012, 08:41:58 PM
ma refer la material nou ... dar 3,5m * 3.5m = 12,25 mp ,,,, cum trebuie ashezata de ies 18 mp .

Nu am idee de unde 3,5 m.
Vela în discuţie are 11 mp potrivit informaţiilor de pe site. Pe lângă suprafaţă propriu-zisă a velei, mai trebuie adaos de cusătură pentru fiecare fâşie din care se compune vela, şi vin cam 2 cm pe fiecare latură a fiecărei bucăţi, situaţie care mai adaugă încă, cel puţin, vreun mp la necesarul de material. Colţurile sunt întârite prin dublare sau chiar triplare cu acelaşi material, în formă de bandă sau triunghiuri, şi care sporesc şi acestea necesarul cu încă vreo 1-2 mp. Pe urmă marginile velei sunt întărite cu benzi de material, late de 10-15 cm, în colţuri chiar dublate, şi care mai adaugă vreo 2-4 mp. Pe lângă acestea mai sunt pierderile propriu-zise care se datorează formei bucăţilor din care se compune vela care din păcate şi astea măsoară încă vreo 2mp. În total:...
Este adevărat că la producţia de serie, cum suna proiectul, făceam tipar pentru fiecare bucată componentă a velei, cu care mă jucam pe material până când pierderile ar fi fost minime.

Din păcate nu mai ţin minte, deşi am măsurat şi cred că mi-am notat pe undeva, la parusul pe care l-am făcut lui Căpitanu' pentru TID2012 am folosit material lat de 150 cm însă nu îmi aduc aminte câţi metri liniari am folosit, parcă vreo 6 m, ceea ce înseamnă că la un parus, neîntărit pe margine cu chingă, cum am făcut pănă acum, ci cu materialul din care este el făcut, ar trebui undeva la vreo 12-14 mp sau 9-10 m liniar pe 160 cm lăţime.
Să vă țină Dumnezeu obiceiul!

mario38

daca ati fost cuminti poate va aduce mosul ceva de aici http://www.ebay.com/itm/Sail-Cloth-60-5-5oz-White-Dacron-Polyester-5-yards-/261046200178?pt=US_Fabric&hash=item3cc790e772 , sau de unde indicati voi ca ar corespunde calitativ