PIRATII SOMALEZI

Creat de s/y Lindor, Noiembrie 16, 2012, 01:04:01 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

s/y Lindor

cateva poze de pe un vapor care a fost capturat de pirati, imaginile vorbesc de la sine,( fotografiile sunt in premiera si nu au fost publicate,pastrez drepturile de folosinta asupra acestor fotografii, I'm holding the rights over this photos, the use of below photos without my permission is prohibited)
cu toate masurile luate, navele militare pot acoperi doar un culoar de trecere, zona de actiune apiratilor somalezi s-a extins pana langa coasta de vest a Indiei.

Florio

Cateva detalii daca se poate, capitane :) .
Problema pirateriei moderne a starnit mereu controverse, in conditiile existentei satelitilor militari si a fortelor aeriene care acopera sute de km in cateva minute .

solpet

#2
Citat din: s/y Lindor din Noiembrie 16, 2012, 01:04:01 PM
cateva poze de pe un vapor care a fost capturat de pirati, imaginile vorbesc de la sine
Hmmm da, omul sfinteste locul.

Cu toate ca originile pirateriei Somaleze sunt complexe, acei desperados  isi modeleaza mediul
( chiar si pe o nava mai maricica,  unde conditiile relative de comfort sunt date)
exact dupa standardele de acasa, din bojdeuca de lut.

Sau au grija ca totul sa devina ca si acasa in cel mai scurt timp.
__________
Bineinteles pe langa factorii care au impins somalezii in disperare
si ulterior au facilitat pirateria
(ca o "afacere" extinsa si bine pusa la punct, poate fel de buna pentru ei si politicienii care incaseaza cote-parte,
ca si afacerea cu asigurarile navelor etc. pentru Societatile de Asigurare)

o parte insemnata a vinei o poarta guverne, impotente si fatarnice, obsedate de controlul (total) a cetateanului
care au interzis prezenta armelor la bordul vaselor comerciale.
______________
Este mult mai simplu sa interzica  marinarului sa se inarmeze
(si ca atare sa dispuna de un mijloc eficient si direct prin care sa-si poata apara viata)

iar ulterior sub discursul inflorit "lupta contra terorismului" sa  iroseasca alte mijloace prin trimiterea de nave militare
(actiuni total ineficiente)
decat recunoasterea incapacitatii
- Nu suntem - ca guvern in stare sa controlam situatia,

dar interventia directa, prompta si (de ce nu) offensiva a celor periclitati poate rezolva situatia in foarte scurt timp,
si la costuri reduse.
___________
Pana in acest moment un comandant de nava a marinei ruse si unul indian s-au remarcat la capitolul eficienta si
aplicarea metodei rusesti:
- Mai intai se trage , apoi se pun intrebari.

Jocul de-a prinselea (somalezi retinuti in ape internationale, apoi eliberati  lipsind dovezile directe pt. piraterie)
practicate de francezi si britanici au ramas metode ineficiente.

SUA se plaseaza cam la mijloc intre cele doua metode de mai sus, dupa lungi ezitari initiale, cand veni vorba de cetateni SUA
au trimis o unitate SEAL si totul s-a rezolvat in mai putin de 1/4 ora.
___________

s/y Lindor

#3
In momentul de fata fenomenul piratrei este in plina extindere din estul Africii  pina in vestul Africii, la bordul navelor se iau masuri de "protectie"  cu sarma ghimpata, furtune de incendiu, camere blindate de refugiu, etc, si mai nou trecerea printr-un culoar protejat , in convoaie, cu raportari de pozitie, si/sau ambarcarea de garzi inarmate la bord pe tipul tranzitarii "high risck piracy area"(vezi google), eficienta acestor masuri impotriva unor tipi care sunt mai aproape de animale decat de oameni si care au avut prima jucarie un AK-47 si niste grenade, este foarte redusa, ei au barci rapide AG-7, AK-47 si nimic de pierdut,fortele militare nu pot actiona peste tot si nimeni nu isi permite inca sa tina portavioane in zona si toata logistica afrenta,
referitor la intai tragi si pe urma intrebi- anulacesta pe un tank petrolier doua garzi inarmate (italieni) si comandantul navei au fost arestati in India pt uciderea a doi pescari care s-au apropiat de nava - (va dati seama cum o duc intr-o inchisoare indiana).pt mai multe detalii
http://www.icc-ccs.org/piracy-reporting-centre/prone-areas-and-warnings
http://www.mschoa.org/on-shore/home
se pare ca in spatele a toata afacerea stau aprox 8 persoane care incaseza rascumpararile , iar somalezii se aleg doar cu maruntisul

mai multe povesti la vara la un gin-fizz :)

pelicanul

Inca de pe vremea Imperiului Roman autoritatile au inteles faptul ca lupta impotriva pirateriei se da pe uscat, nu pe apa. Si anume prin distrugerea "cuiburilor" si controlarea tarmurilor.
Inarmarea navelor civile nu este deloc eficienta, de exemplu o barca de pirati cu citeva AG 7 la bord cred ca poate sa faca pagube mult mai mari unui petrolier sau tanc chimic (explozii, scufundare) care ar opune rezistenta decit rascumpararea (chiar de 2 - 3 milioane $) pe care ar plati -o armatorul in caz de capturare.
Pirateria va exista atita timp cit vor exista state sau zone unde nu este nici un fel de guvern responsabil.
Americanii au reusit sa -i scoata pe rusi din multe state din Africa, dar nu au pus nimic in loc si de aceea in multe zone este practic un vid de putere.
De exemplu Somalia a fost condusa din 69 pina in 91 de Mohamed Siad Barre. Dictator, prieten cu rusii si cu Ceausescu, dar in 77 i -a ajutat pe RFG contra teroristilor palestinieni (vezi filmul Mogadischu, productie Germania 2008). Aveai cu cine discuta. Acum sint practic niste roiuri de viespi, foarte periculoase dar la care nu prea ai ce le face.

Florio


solpet

#6
Citat din: Florio din Noiembrie 17, 2012, 09:15:34 AM
Ce aratos e Niculae ! :D

Da,  erau vremurile premergatoare Photoshopului ! :-)
Nea' Nicu a fost lungit si zveltit la vreo 182 cm pur si simplu prin deformarea (curbarea) negativului
(doara -doara nu ramane Carmaciul la 5 degete sub crestetul unui Siad Barre, amator in d'ale Socialismului Stiintific)

Sa traiasca foto retouche -ul, ca de Nea Nicu ....

telefon satelit

 Parerea mea e ca pirateria din zona era de mult eradicata daca se aplica principiul simplu ca o tara care nu se (mai) poate guverna singura trebuie totusi guvernata de cineva.

In mod normal, Somalia trebuia pusa de mult sub administrarea ONU si cu asta-basta.  Invazie cu o forta multi-nationala, curatarea coastelor de cuiburile de pirati  (mare adevar a zis Pelicanul) si se termina circul in doi timpi si trei miscari.  Pe urma ajutoare, o minima relansare economica in conditii de pace si apoi, pe termen mediu, alegeri libere.

ghrt

Haha. Şi ăia de acolo, crezi că vor pricepe ce se întâmplă? Vor consimţi? Sau doar se va mai duce încă un război aiurea?

Plus că Somalia încă nu are descoperite mari depozite miniere, ca Afganistanul.

Pe timpul Imperiului Roman probabil că nu era o problemă să măcelărească întreaba populaţie a unei insule / teritoriu. Acum este, există campanii electorale, oamenii plâng după căţei etc.

Florio

Corect, singurul impediment e ca Somalia nu are petrol, altfel erau marile puteri lansate in campanii umanitare, plangeau pe acolo de mila democratiei, matraseau tot ce se poate si organizau cele mai libere alegeri, ever !
Ii eliberau pe somalezi de le mergeau fulgii :D

ghrt

Nu fi atât de răutăcios. Clinton a trimis trupele pe acolo, dar nu au reuşit să facă nimic, şi nu există motivaţie în a cheltui sume imense cu întreţinerea unui corp expediţionar în absenţa unor resurse oarecare (totuşi, spre deosebire de armatele trecutului, cea americană nu se duce să jefuiască ca să aibă ce mânca!)

Personal, cred că fie îi ia vreo ţară vecină şi îi supune, fie vor trebui să retrăiască etapele clasice ale evoluţiei unei societăţi: razboinici - clan - trib - cnezat - ducate - rege absolutist - comert - parlament - justitie - stat de drept.
În Europa de Vest se pare că circuitul ăsta a durat peste 10.000 de ani, e drept că ei au pornit de la zero.

s/y Lindor

#11
 :) eu am initiat topicul ca sa arat "necredinciosilor" ca piratii somalezi exista si sunt periculosi si orice croaziera / expeditie in Marea Arabiei, Oceanul Indian este deosebit de periculoasa, alte zone periculoase pntru yachturi- west Africa; Nordul Braziliei; Venezuela- Columbia si cateva evenimente razlete Chile, Peru, Panama, ;D
apropo am citit mai demult in ale noastre ziare c ar fi fost ceva atacuri si la noi pe Dunare asupra barjelor ?!? :o

o zi buna la toata lumea si un we cat mai productiv


telefon satelit

#13
Citat din: ghrt din Noiembrie 22, 2012, 10:50:01 PM
totuşi, spre deosebire de armatele trecutului, cea americană nu se duce să jefuiască ca să aibă ce mânca!

Nu stiu cum stai cu istoria, dar te asigur ca pentru armatele romane "living off the land" era exceptia, nu regula.  Treapa asta e documentata cu nspe marturii de toate felurile, de la istoricii antici si pana la descoperirile arheologice.  Asa ca nu aici se face diferenta fata de americani, mai degraba problema e ca americanii nu pot crucifica niscaiva pirati pe plaja, cat sa se gandeasca de doua ori la ce face oricine da o barca la apa in zona aia.

Citat din: ghrt din Noiembrie 22, 2012, 10:50:01 PM
Personal, cred că fie îi ia vreo ţară vecină şi îi supune, fie vor trebui să retrăiască etapele clasice ale evoluţiei unei societăţi: razboinici - clan - trib - cnezat - ducate - rege absolutist - comert - parlament - justitie - stat de drept.
În Europa de Vest se pare că circuitul ăsta a durat peste 10.000 de ani, e drept că ei au pornit de la zero.

Sistemul clanurilor din Scotia a colapsat abia in perioada 1720-1750.  In Irlanda procesul s-a incheiat la 1607 cu fuga principalelor capetenii catolice din Ulster la Roma. Dupa aritmetica mea vorbim de 3-400 de ani pentru a trece de la clan la stat de drept si asta fara ca o mare parte a lumii sa fi fost deja acolo.

Parerea mea e ca in Somalia (si in Africa in general) tranzitia ar putea fi FOARTE rapida daca s-ar dori acest lucru si s-ar invensti banii necesari. Nimeni nu vrea sa traiasca prost daca i se da sansa sa traiasca bine.

P.S. Sistemele juridice preced cu mii de ani aparitia monarhiei absolutiste (in acceptiunea moderna a termenului).

Mihaif99

Harrrrrrrrrrr ye! Pirates matey, old salty pirates ye always, looking for a peny or two to buy'em cheap grog. AYE! har har har harrr hrrrrrr ahhem!

Portside Pirates!