Soba de zidarie

Creat de iliviu, Ianuarie 07, 2013, 04:57:05 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

iliviu

Mi-am propus ca in primavara lui 2013 sa cumpar si sa pun la uscat cheresteaua pentru barca ce o voi construii in 2014. Deci, anul asta, nu voi construii nici o barca.
In schimb, e musai ca pan'n toamna sa construiesc o soba si m-am gandit sa fie o soba de zidarie. Am citit cate ceva pe mha-net.org si pe alte cateva site-uri si forumuri. Sincer sa fiu, n-am mai vazut la nimeni asa ceva si sunt curios daca e chiar asa minunata cum o lauda toata lumea.
E cineva care are o soba ca asta si care poate sa-mi dea cateva informatii reale despre randamentul ei?
Schulze Surfrider 15-115hp

Florio

Citat din: iliviu din Ianuarie 07, 2013, 04:57:05 PM
Mi-am propus ca in primavara lui 2013 sa cumpar si sa pun la uscat cheresteaua pentru barca ce o voi construii in 2014. Deci, anul asta, nu voi construii nici o barca.
In schimb, e musai ca pan'n toamna sa construiesc o soba si m-am gandit sa fie o soba de zidarie. Am citit cate ceva pe mha-net.org si pe alte cateva site-uri si forumuri. Sincer sa fiu, n-am mai vazut la nimeni asa ceva si sunt curios daca e chiar asa minunata cum o lauda toata lumea.
E cineva care are o soba ca asta si care poate sa-mi dea cateva informatii reale despre randamentul ei?

Pai "sobele" din link sunt seminee la care se cumpara intreg sistemul si se inglobeaza in orice forma de zidarie doresti. Sunt eficiente, au tot felul de automatisme, pot da caldura nu numai din vatra vizibila ci si din tubulaturi care se monteaza deasupra flacarii , tubulaturi cu ventilatie naturala sau fortata, etc, etc... Pretul dicteaza limitele .

Daca insa doresti sa faci o soba adevarata din zidarie, trebuie sa ii construiesti vatra si "fumurile" din caramida de samot ( http://www.teracote-arad.ro/caramida/ ) inglobata in corpul sobei care poate fi din ce material doresti, inclusiv clasica si eficienta teracota . Daca soba e soba,  adica are usa pentru ardere  si cenusar , nu sunt multe de discutat.
Daca insa o faci ca pe un semineu, trebuie sa te gandesti la inchiderea vetrei cu sticla termorezistenta ca in pozele din link-ul tau, sau macar  inchiderea hornului cand nu e folosita vatra. Altfel caldura camerei a fugit pe horn.
  Evident, mai eficienta e inchiderea vetrei, fiindca nu numai ca pastreaza caldura in interior ci  impiedica si fumul sa intre in casa.

Florio

#2
Citat din: iliviu din Ianuarie 07, 2013, 04:57:05 PM
Sincer sa fiu, n-am mai vazut la nimeni asa ceva si sunt curios daca e chiar asa minunata cum o lauda toata lumea.
E cineva care are o soba ca asta si care poate sa-mi dea cateva informatii reale despre randamentul ei?

Randamentul unei sobe cu lemne este de la foarte bun la excelent . Depinde de maiestria cu care au fost lucrate.
Eu am avut asemenea sobe in toate casele in care am locuit in copilarie si adolescenta. La fel si prietenii de atunci.
Cu doi butuci de 20 cm diametru si cca 30 cm lungime, se incalzea o camera 4x4 si 4,5 m inaltime (deh, arhitectura interbelica) de seara pana dimineata . Dogorea .
Secretul consta in modul in care serpuiau prin corpul sobei,  "fumurile" prin care trecea aerul cald dupa ce pleca din vatra. La terminarea arderii se inchidea fluxul de aer din soba cu o tabla montata transversal in cos, iar soba dogorea pana dimineata.

Desigur, modalitatea ca unic sistem de incalzire, e desueta pentru zilele noastre . Daca ai o casa cu multe camere, vei avea multe sobe si astfel randamentul scade. Totodata vor fi holuri care nu beneficiaza de incalzire, iar traversarea unei astfel de case va fi o alternanta cald-rece-cald-rece .

Se mai utilizeaza acum soba sau semineul, ca un mod complementar de incalzire al camerelor de zi, pe langa o centrala clasica a intregii case. Mai ales ca daca au o vatra de ardere vitrata, focul devine si un spectacol in camera de zi :) .
Dar ca simpla eficienta daca vorbim, este foarte buna o centrala moderna cu combustibil solid, care are un randament extraordinar de bun, duce o intreaga casa ( ca si o pensiune sau un hotel ) cu tot necesarul de apa calda si caldura. Arderea intr-o astfel de centrala se face mult mai bine decat intr-o vatra clasica, reziduurile sunt  mai putine iar eficienta e maxima .
Pentru ce se stie pana in prezent :)

Florio

Soba e soba, lemnul e lemn !
Cine are asa ceva, trece iarna cu veselie , dupa cum se vede mai jos  :) :

iliviu

#4
 :)...cam la asa ceva m-am gandit si eu, doar ca nu pe verde  :) :)

In realitate, am exclus varianta semineu sau teracota, si merg pe varianta cu miez de samota cu exterior din caramida. Mai exact varianta cu clopote, executata cu succes de rusi. Ar mai fi acelasi model dar nu cu clopote ci, varianta contraflow, facuta de scandinavi. Din ce am citit pana acum, cu o astfel de soba pot incalzi lejer toata casa daca bag in ea un schimbator de caldura la care racordez cateva calorifere. Am citit aici http://soberustice.webgarden.ro/ si aici http://forum.softpedia.com/topic/840564-sobe-de-caramida-de-zidarie-diverse-sobe-focare/ aproape 100 de pagini de comentarii, unele de la adevarati profesionisti, insa, tot vreau sa vorbesc eu personal cu cineva care are asa ceva si daca se poate sa vad eu cu ochii mei cum functioneaza minunatia asta.
Schulze Surfrider 15-115hp

Vali

Salut Liviu, eu am avut la fel toata copilaria si adolescenta sobe din zidarie, pe lemne. In 2002 cand mi-am construit casa, mi-am facut si o soba clasica din samota (fara teracota), cu fumuri urcatoare. Chiar ma gandeam sa-mi pun in focar o serpentina - schimbator de caldura, apoi in exterior instalatie cu puffer si calorifere in sistem termosifon.
Pana sa-mi fac insa, mi-am tras gaze si mi-am pus centrala, asa ca momentan treaba a cazut. Insa sunt hotarat sa-mi (re)fac o asemenea sursa de incalzire, fiindca un backup e intotdeauna binevenit. Cunosc pe cineva - culmea barcagiu velist :) - care se ocupa serios de asemenea sobe cu instalatie de calorifere inclusa. Omul a zis ca-mi ofera tot sprijinul cand ma voi apuca, mai ales ca si eu i-am promis ajutorul meu cand se va apuca sa-si renoveze iahtul. Sper sa iau legatura in curand cu el, si am sa povestesc aici despre solutia tehnica pe care o aplica.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

iliviu

Perfect Vali. Astept cu nerabdare sa aflu cat mai multe. Daca pana acum 2 zile sobele astea erau o necunoscuta pt. mine, acum sunt aproape convins ca e solutia cea mai pretabila si economica pt. casa mea.
Schulze Surfrider 15-115hp

gvincentiu

Am si eu o casa la tara, 4 camere, etaj, crama+beci. Cine are drum prin Rachelu, e invitatul meu. Asa ca ma bag si eu la discutii destepte. In principiu ar trebuie sa fie simplu de tot, o automatizare de circulare (termostat), un vas de expasiune, purjare automata etc.
Ganduri bune !

Vali

In 1983 lui taica-miu i s-a pus pata si a investit intr-o centrala pe lemne si carbuni, cu calorifere in sistem termosifon, vas de expansiune cu preaplin, si puffer care avea si rol de boiler de apa calda. A fost o solutie buna, mai ales ca se facea foc intr-un singur loc. Insa parca se pierduse ceva din farmecul sobei stramosesti cu plita, pe care prajeam paine sau mamaliga si incalzeam borsul de peste sau saramura  ::). Asa ca la un moment dat am refacut soba din bucatarie, fiind folosita mai ales la gatit.

In anii '90 m-am mutat de la casa batraneasca, si am locuit intr-o casa nationalizata a primariei, veche de vreo 150 de ani. La inceput ma incalzeam la teracota, dar in timp mi-am facut legatura la o centrala pe gaze manufacturata (cu arzator mare de teracota), a unui vecin in varsta. Era tot pe baza de termosifon, aveam calorifere tip registru, caldura la discretie, iar factura la gaze acceptabila. Singurul inconvenient era ca nu avea puffer, insa nici nu era nevoie, fiindca lasam focul mic si caldura se mentinea permanent.

De la aceste 2 experiente am ramas fan al sistemului cu termosifon, din cauza simplitatii si fiabilitatii. Cand imi voi face sistemul de backup, cred ca tot pe termosifon il voi lasa. Posibil insa ca la puffer sa trebuiasca pompa, fiindca la oprirea focului circulatia prin termosifonare se incetineste semnificativ. Mai aveam odata un gand sa-mi fac un sistem automat de alimentare cu melc, pentru coceni de porumb sau peleti etc. Insa lemnul obisnuit e mai accesibil, chiar daca ceva mai incomod la alimentat focul.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

iliviu

#9
La casa unde vreau sa fac soba, am avut centrala complet automatizata cu injector pe motorina marca Lamborghini, cu instalatia in sistem termosifon plus o pompa de circulatie cu 3 trepte de viteza. Inainte sa izolez casa consumam 20 litri/zi. Vorbesc de anii 94, 95, cand motorina era mai ieftina ca apa. Am folosit centrala 2 ani, iar cand s-a scumpit motorina, m-am mutat la bloc. In momentul de fata centrala e dezafectata si ma gandesc sa-i folosesc cazanul pe post de schimbator de caldura, pentru ca e din fonta. Intre timp, am izolat bine casa interior si exterior si sunt hotarat sa trec pe sistemul clasic de incalzire, cu lemne.  Vorba unui contemporan "Soba-i soba, lemnu-i lemn". Si atat timp cat inca mai pot "sa bag un lemn in soba", centrala nu-mi mai trebuie, poate sa fie si Ferari, ca nu vreau sa mai aud de ele.

Cam asa se face nucleul: http://heatkit.com/html/lopezs.htm, iar exteriorul se zideste din caramida si il placheaza fiecare cum vrea si cu ce vrea. Practic sunt 2 sobe. Dati un search cu "masonry heaters" si o sa vedeti zeci de modele.

Schulze Surfrider 15-115hp

nicu

af facut si eu o soba teracota cu plitain bucatarie terminata in Decembie 2012
toata distractia a costat exact cat o centrala pe gaz 2400 ron  ???

capitanu

asa este, dar sa vezi ca face banii pana la ultimul leutz. Ia uite la asta, stii ce treba face si este facuta din reciclare.

Fritz

#12
 Capitane...,, maninci si bei" si ... imi faci si mie o soba ???!!! ... ia zi ...locomotiva ...teracota ...astept propuneri.
Vreau ceva rustic ...ca la ozn-uri ma duce si pe mine ...gamalia... Macar sfaturi ... :)

capitanu

Liviule, uite aici smecherie, soba racheta, cauta in internet detalii, eu am proiectul pe teava insa imi lipseste o farama de timp sa fac una sa vad cum trage. Fritz, nu am timp si nici nu sunt mare specialist, dar sfaturi am ceva in tolba, daca vrei te astept sa coduci putin locomotiva si ti le dau pe toate care le am. Da-mi o adresa de e-mail in privat sau da-mi un mail la raid@raidromania.ro sa o pot vedea si schimbam pareri si eu si Nicu7metri suntem fani ai sobelor si ai focului. Daca ai "cel putin o mana dreapta" poti rezolva singur aceasta problema, trebuie sa ai pamant galben de buna calitate si nisip fin cernut, altfel crapa. In rest este treaba simpla.
In principiu este o lejanca lipoveneasca facuta cu capatzana americana.

capitanu