Salut @beluga, barca ta e imbracata in fibra cu poliester, peste care s-a chituit cu chit din rasina poliesterica si s-a vopsit. Pentru obtinerea unei estetici bune a exteriorului, trebuie procedat astfel:
- Pentru inceput se polizeaza vopseaua de pe barca, folosind flex cu smirghel, care smirghel e de tip "velcro" (cu arici - scai, prins pe ciuperca specifica). Granulatia e bine sa fie de 60 sau 80, iar polizarea cu smirghel cu velcro, in afara ca inlatura eficient vopseaua, ajuta si la netezirea mai buna a suprafetei.
- Dupa polizare se curata praful cu o carpa cu nitrodiluant, iar dupa uscare se aplica chit facut din rasina poliesterica plus praf de talc. E bun talcul fiindca se slefuieste mai usor decat alti filler-i, cum e Orisilul.
- Ulterior se slefuieste chitul, se curata la fel cu nitrodiluant, dupa care se aplica in strat subtire, unde e nevoie, chit poliesteric auto, cu rol de finisaj final.
- Chitul auto se slefuieste si se repeta operatiile de chituire pana se obtine rezultatul dorit dpdv estetic.
- Dupa finisarea chitului, se aplica un grund epoxidic, de exemplu cel din oferta Romtehnochim (www. emex.ro). Acesta astupa porozitatile inerente si protejeaza poliesterul de infiltratia apei de mare, care in timp ar putea duce la osmoza. In plus, grundul e o baza buna pentru vopseaua finala.
- Grundul se poate finisa cu smirghel de apa daca e nevoie. Dupa care se aplica, la pistol sau trafalet, vopseaua aleasa, care poate fi poliuretanica, epoxidica sau vopsea auto, dupa preferinte.
Mai exista varianta acoperirii exterioare dupa chituire cu gelcoat parafinat (3% adaos de stiren-parafina in gelcoat). Avantajul e ca gelcoatul e mai rezistent la abraziune decat vopseaua, iar dezavantajele sunt:
- dificultatea de a obtine un finisaj de calitate - aplicarea gelcoatului se face cu pistol special de gelcoat, care lasa suprafata "coaja de portocala", si trebuie slefuit indelung cu smirghel din ce in ce mai fin, apoi smirghel de apa, apoi lustruire cu tambur cu blana si pasta speciala de slefuit gelcoat.
- gelcoatul nu protejeaza la fel de bine fibra de infiltratia eventuala a apei de mare, deci protectia la osmoza e mai slaba. Oricum, gelcoatul nu se aplica niciodata pe grund sau rasina epoxidica, ci numai poliesterica. Asta fiindca stirenul din gelcoat inmoaie superficial epoxidica, iar aderenta devine foarte slaba.