Legislatie pescuit

Creat de Florio, Martie 17, 2013, 10:59:26 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

schummyford

scm_ro

Alex1958

Citat din: kama3 din Aprilie 03, 2021, 12:11:27 PM
Prima limitare din Delta ar trebui sa fie la motoare.
In afara de cele trei brate mari, vasle, electric sau termic de max 5cp.
S-ar rezolva multe probleme.
Mai mare doar la politie pompieri si salvare.
Apoi contrale si snctiuni corecte. Ca legi avem destule. Aplicare mai putin.
Ce nu le-o fi clar ca peste nu mai este pentru ca s-a luat si nu s-a pus nimic in loc.
Si asta nu pentru ca nu ar fi lege ci pentru ca s-a tolerat.
E rezervatie, l-ai prins pe om in ofside, amenda sau puscarie dupa caz.
Eu sincer as sustine cu draga inima o petitie in sensul interzicerii motoarelor si a pescuitului de orice fel, cel putin 5 ani.
Cum o fi oare in deltele aflate in tari civilizate?
Salut,
Eu am intrebat acelas lucru pe Guvernatorul ARBDD intr-o petitie din 2017 cand a venit prima data cu aberatia asta. Mi s-a raspuns ca, prin legea de infiintare a RBDD nu se pot atinge de "ocupatiile traditionale" ale locanicilor.  De ocupatiile traditionale ale astora cu undite se vede treaba ca pot!
Deoarece pe pescarii comerciali nu-i pot opri (nici macar din braconat!), renaturarea zonelor "redate agriculturii" e foarte complicata dpdv legislativ, raman doua variante:
- ori nu se face nimic si in delta nu se va mai prinde peste iar pescarii comerciali vor sucomba natural;
- ori se pune o taxa substantiala pe pescuitul comercial si recreativ iar banii se vor refolosi strict si transparent controlat la repopulari cu puiet din crescatorii.
Ceea ce se intampla astazi e oarecum paradoxal. Se prinde foarte mult ciortan mic/mediu. Cred ca e venit de sus de pe Dunare, maghiarii se lauda ca ei au populat anul trecut apele naturale.

kama3

Pai f bine daca e pe traditional. Traditional inseamna lotca calafatuita si propulsata prin forta umana, la vasle. Sunt tare curios cine ar mai bracona in delta daca n-ar mai putea avea zeci si sute de cai pe barca.
De cand e delta s-a pescuit in ea traditional, dar fara peste a ramas in ultimii 30 de ani.

charlie

semnat (nici macar nu sunt pescar dar mi se pare un demers valid)

junior9007

Ieri, 5 Aprilie la orele 10.00 a avut loc la Prefectura Tulcea  întrunirea cu domnul Guvernator Arbdd la care au participat Ovidiu Ghionu și Marian Valentin Selaru in biroul domnului prefect Marcel Ivanov.
S-au discutat problemele referitoare la ordinul de Prohibitie din acest an.
S-a ajuns la concluzia că a fost făcută o greșeală dând la o parte prin sistemul C&R pescarii sportivi, recreativi, amatori.
Domnul Guvernator a venit cu asa zise studii, directive și reglementari din partea Curții de Conturi, instituție care a,, concluzionat,, că trebuie introdus acest,, regim,, C&R din studiile efectuate.
Ca doi oameni normali la cap, atât eu cât și Ovidiu, am argumentat faptul că nu există nici o legătură între Curtea de Conturi și acest ,,studiul,, făcut de aceasta instituție cu privire la sistemul C&R deoarece nu este de competenta acesteia și că sunt alte instituții cu totul și cu totul mai autorizate pentru a realiza astfel de studii.
Întrebându-l pe domnul Guvernator ce sancțiuni există în cazul în care peștele prins de către pescarul sportiv va fi reținut, acesta ne aduce la cunoștință că nu există încă sancțiuni și că se va merge pe cele vechi!
Am primit niște răspunsuri de am rămas amândoi,, muți,, fără cuvinte, neexistând în acestea, nici cea mai mică logică elementară.
Spre finalul discuțiilor care au durat aproape 45 de minute, domnul Guvernator ne-a spus că a greșit și a crezut în tot acest timp că va avea suportul pescarilor sportivi privind sistemul C&R.
I-am sugerat că are toate pârghiile necesare și că se poate,,folosi,, de sutele de mii de pescari amatori în combaterea braconajului prin voluntariat. I-am sugerat ca permisul de pescuit trebuie să fie cu plată și nu gratuit. Că orice acțiune realizată în Delta Dunării trebuie să fie taxată și că indiferent dacă ești pescar amator, comercial, pensiune, cherhana, magazin comercializare pește, trebuie ca fiecare dintre acestea să plătească o taxă pentru repopulare.
Spre final ne-a adus la cunoștință faptul că azi și  mâine se va afla la Sediul ANPA și la Ministerul Mediului și că va face tot posibilul să readucă la starea inițială de anul trecut această PROBLEMĂ MAJORĂ, sistemul C&R, introdus în ordinul de prohibitie din acest an.
Va încerca să repare greșeala făcută.
La rugămintea acestuia, I s-a pus la dispoziție Petiția realizata în mediul online de către Ovidiu, petiție care a strâns deja peste 4000 de semnături.
În încheiere, mulțumim domnului prefect Marcel Ivanov care a intervenit din propria inițiativa pe plan local în acest conflict creat de ARBDD între cele doua clase de pescari, amatori și comerciali.
Mulțumim tuturor pescarilor amatori, sportivi, recreativi care au contribuit la ,,intervenția,, noastră, a tuturor in a rezolva această problema ce reprezinta pescuitul în sistem C&R.
Așteptăm intervenția domnului Guvernator cât și răspunsul de mâine, 07.04.2021 al instantei de la Alba Iulia!
Continuăm cu finalizarea actului constitutiv, statutul ASOCIAȚIEI A. P. A. D.D. și suntem obligați să fim în număr cât mai mare ca membrii cu drepturi depline.
Așteptăm schimbările!
Ovidiu Ghionu:
,, Ca o precizare, am fost de acord că nu există sancțiuni pentru reținerea capturilor de pește bun. Vechile sancțiuni, așa cum s-a menționat, sunt cele care au fost menționate oficial de fostul Guvernator Mușetescu în cazul reținerii știucii, dar nici atunci și nici acum, neschimbându-se nimic în legislație, nu se pot aplica pe subiectul nostru,,

Sico

Comunistii nu au interzis nici-odata pescuitul sportiv.

pelicanul

Pescuitul nu este interzis, doar că trebuie să eliberezi captura din speciile crap, somn, știucă și șalău. Adică pescuitul sportiv a devenit și mai sportiv. :)

Alex1958

Salut,
Personal am o problema in legatura cu C&R. Cine vrea sa-l practice are toata consideratia mea. Si eu eliberez peste in anumite circumstante, dar... exista un mare dar!
Pescuitul este inca din negura istoriei un mod de procurarea a hranei.
Pestele este un aliment recomadat si se gaseste in magazine cu mentiunea "peste salbatic". Pescarii comerciali il pot prinde in orice cantitate ba chiar au cote care ii obliga sa faca asta.
Cand un pescar recreativ (nu sportiv caci nu ne intrecem cu nimeni!) isi retine pestele prins in limita legala pentru a-l oferi cu mandrie pe masa familiei sau prietenilor face un lucru firesc.
Daca s-au golit DD si apele salbatice de peste nu este din vina pescarilor recreativi ci a braconajului, a desecarii zonelor de reproducere si a poluarii.
Prezenta pescarilor recreativi pe ape limiteaza braconajul pentru ca exista intre noi consemnul ca atunci cand vezi ceva suspect sa anunti 112. Prin prevederile ordinului de prohibitie pe 2021 care obliga pescarii recereativi sa elibereze crapul, somnul, stiuca si salaul prins  (apropo de asta celelalte specii cu ce au gresit?) se descurajeaza prezenta lor pe malurile apelor si se creaza o mare discriminare intre ei si cei comerciali.
Populismul de care au dat dovada guvernantii atunci cand au facut pescuitul recreativ liber de taxe a favorizat desigur si o categorie de pescari mai putin educati - asa numitii sacosari, dar dupa cum exista actori talentati si cabotini (vezi cazul Malin Musatesu) tot la fel exista pescari pasionati si sacosari.
Discriminarea tuturor pescarilor recreativi in fata celor comerciali e o prostie, se intoarce impotriva initiatorilor (pierderea masiva de popularitate!) si nu va rezolva problema scaderii stocului de peste ci dimpotriva. Numai vorbim de faptul ca aceasta masura este foarte greu de controlat!
Deci, daca nu se renatureaza zonele de reproducere -"redate agriculturii"- ceea ce pare foarte greu dpdv legal, solutia este taxarea consistenta a pescarilor (comerciali si recreativi si folosirea fondurilor pentru repopularea cu puiet!

mdascalu

https://www.facebook.com/groups/1617444471673107/permalink/3971317089619155/?sfnsn=mo
Link-ul l-am primit si eu de la un amic.
Cu stima,
mdascalu

stefand600

Salut, se pare ca si pentru acest an 2022, conditiile pentru pescuit sunt aceleasi ca si in 2021. Traiasca braconajul localnicilor!!!!!
Stefan D

dany

Am avut o iesire scurta la pescuit anul trecut si localnicii veneau de 2-3 ori pe zi cu cloncul la 15-20 metri de betele mele si bateau frate,nu gluma[fara rezultate din fericire!]...in schimb mi-au stricat tot cheful...M-am luat de ei si au inceput cu injuraturi si amenintari..Nici noi [1+1] nu ne-am lasat ,adica ''am dat din gura",mai mult ce sa facem...Dupa ce au plecat [dupa scandal]au venit la noi niste pescari sportivi si ne-au avertizat ca o sa fim vizitati noaptea de ''persoane''puse pe scandal.Am stat pregatiti....Asa ca legile astea sunt facute sa ne alunge pe toti ''unditarii''!!!

kama3

Oare cand s-o termina pestele-ca nimic nu e vesnic- oare ce va fi?
Un om inteligent isi va gasi un alt hobby, dar cercopitecii vor face?

mdascalu

Salut,
Daca legea prohibitiei ramane la fel si in 2022, eu nu mai merg in delta. Nu are nici un rost. Probabil asta se urmareste, sa nu mai vina pescarii sportivi, sa nu mai reclame nimeni nimic, iar comercialii sa-si faca de cap.

stefand600

Din pacate nu cred ca o sa fie ceva probleme pentru ei ca nu mai merg pescari sportivi. Se vor gasi destui pasarari sau turisti care sa le manance pestele braconat sau adus de la crescatoriile din Tulcea. Asta este dar mai rau este ca nu stiu ce putem face.
Stefan D