Cine, cum, unde, cât si de ce mai face sport

Creat de gvincentiu, Martie 19, 2013, 10:47:02 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

gvincentiu

Eu, de exemplu, de câțiva ani am zis pas la "cele 30 minute de miscare in fiecare zi". In schimb, anul acesta de doua saptamâni am început să ies la alergat pe Faleză. Am mult de recuperat, mai ales că : am ajuns la limita de sus a tensiunii arteriale (13,5 cu 7 mmHg), colesterolul ăla rău LDL este 235 față de 210 mg/dl maxim cât e recomandat pt. vârsta mea (și de aici multe consecințe probabile). Mai sunt motivat într-o oarecare măsură de RAID 2013 unde intenționez să particip și nu vreau să fac colegii de rușine, dacă e să trag la rame toată săptămâna. ;D.
Faleza noastra are 2,4 km între bariere de acces și de regulă fac două treceri de 2-3 ori pe săptamână.
Am găsit un manual interesant: http://www.enlisted.info/field-manuals/fm-21-20-physical-fitness-training.shtml
Cu http://education.polarusa.com/trainingzone/heartratecal.asp am facut niste calcule:
Estimated MaxHR: 179 bmp
60-70% of MaxHR: 131 bpm - 143 bpm
70-80% of MaxHR: 143 bpm - 155 bpm
80+% of MaxHR: 155 bpm - 179 bpm
Până acum bifez următoarele: am 4 participări X 4,4 km ~ 17 km, după fiecare tură măsurandu-mi pulsul în mod analogic: 130 bpm, 2,2 km străbătându-i în 15 minute. Astfel mă situez în zona pierderii în greutate, creșterea rezistenței și recuperării. Aș zice că asta din urmă e pentru mine. ;D
Mai am niște calcule cu greutatea/grăsimi/calorii arse în repaos dar o să le postez mai încolo. Deocamdată mi-am stabilit câteva repere de la care plec, mai ales ca cei de la Iarba vieții (in traducere aproximativă) au un BC-1000 http://connect.garmin.com/tanita și mi-am făcut niște măsurători. Ca stil alimentar cărnița slabă (e buuună rău și nu mă pot lăsa de ea), peștișori, sălățele, 3-4 mere+portocale, banane, sucuri de mere+sfecla+morcov, brânzică, măslinuțe, de'astea de primăvară. E bine dom'profesor?
Ganduri bune !

bradutzu

hop si eu cu alergatul!
aseara am facut a II-a tura de alergare pe faleza inferioara:de la bac la Libertatea si retur!
program: de 2 ori/saptamana lunea si Joia

in rest:
unde poti sta o zi in scaun, bea o sticla de vin, fuma un pachet de tigari si la sfarsitul zilei chema si sportiv........PESCAR SPORTIV ;D
Sa auzim numai de bine!

bogdanbuciu

nenea, nu tre sa fie asa de complicat.
Eu cred ca ai ars mai multe calorii calculand si cautand coeficienti si estimari de puls.

Daca vrei o mica dovada ca estimarea cu N-varsta = max heart rate este prea generala, baga un sprint pe scari cu genunchii sus 1 minut jumate si masoara pulsul, te vei surprinde placut.
Si daca vrei sa simta inima+plamanii ceva si sa mai arzi si calorii plimbate cel putin 40'-60', iar cu timpul incepi sa alergi unele perioade din cel 40-60 de minute. Daca iti plac rolele sau bicicleta e mai eficient, dar dupa o mica perioada de plimbat in tempo moderat mai baga intensificari, de placere sau de nevoie si o sa te simti ca la 20 de ani. Cei care trec mai departe de "un stil de viata activ" si vor sa se simta tineri au nevoie de eforturi intense (nu moderate) si lucru cu greutati(in limitele sanatatii oaselor si articulatiilor).
Daaaaar - tot ce am zis poate fi infirmat de exceptia Florio, asta slabeste vara de la strans velele.

Nu stiu ce consecinte probabile da acumularea de colesterol, dar poti sa te scuzi la doamne cu faptul ca a inceput postul.
De ce oamenii îşi pierd timpul cu lucruri care nu le folosesc după moarte?

Rumpi


vincentiu treci pe usturoi si ceapa ca astea modifica colesterolul ala rau in de-ala bun. In rest cum zice bogdan, bicicleta e mai eficienta decat alergatul si pentru masa musculara greutati. asa ma indoctrineaza si pe mine colegii de la sport. eventual devino pinguin clasa I-a si treci la inot in dunare contra curentului, asta e si mai eficient.
In rest cura de detoxifiere, sauna, alimentatie echilibrata si fara E-uri nocive, stii tu.

si sa nu uit, daca ai predispozitie genetica la supratensiune de la o varsta nu mai ai ce face, asa esti construit, nici meditatia n-ajuta. desi 13,5 cu 7 e inca bine avand in vedere ca nu esti nici mic nici slab.

Ștefan

Citat din: gvincentiu din Martie 19, 2013, 10:47:02 AM
Eu, de exemplu, de câțiva ani am zis pas la "cele 30 minute de miscare in fiecare zi".

Asta mi s-a intamplat si mie dupa ce mi-am mutat verile la Jurilovca, unde halba rece e muuuult mai ademenitoare decat facutul de miscare. Totul pana iarna trecuta cand, dupa sarbatori, am atins 90 kg (cu doar cativa ani in urma aveam 73 kg). Mi-am facut un plan cu obiective mici, usor de atins. Primul obiectiv, o medie de jumatate de ora de miscare/zi. Asta, pe bicicleta, inseamna 10 km/zi. Am ales bicicleta, pentru ca-i dragoste veche intre noi. Anul trecut am totalizat 3.680 km, deci plan indeplinit.
Anul acesta am dublat obiectivul: o medie de 20 km/zi. Pana acum am 1820 km, deci sunt pe plan depasit de kilometri la hectar. Greutatea, 79 kg. Dar astea sunt doar statistici bune de dat mare la prietenii sedentari. Cel mai important este ca respir altfel, cu toate celulele plamanilor. Sa simti sanatatea, la propriu, in toate celulele corpului este una din cele mai bune trairi pe care le poti avea. Si parca si halba este mai buna acum  ;).

Florio

Citat din: bogdanbuciu din Martie 19, 2013, 11:33:23 AM

Si daca vrei sa simta inima+plamanii ceva si sa mai arzi si calorii plimbate cel putin 40'-60', iar cu timpul incepi sa alergi unele perioade din cel 40-60 de minute.

Bogdan are dreptate, cel mai sanatos este mersul pe jos.
Ca sa citez un maestru, "bunicul meu avea 60 de ani cand a inceput sa mearga pe jos, cate 8 kilometri pe zi.  Acum are 70 si habar n-avem pe unde mai e "

Vali

Din experienta mea, cel mai bun tonus fizic si psihic, alaturi de rezultate foarte bune la analize le-am avut cat timp m-am dat tare cu bicicleta. De 2 ani si ceva am inceput din nou sa ma dau ca pe vremuri. Toata iarna care a trecut (care a fost totusi blanda) m-am miscat aproape numai cu bicicleta. Abia astept sa se incalzeasca putin, ca sa se usuce drumurile forestiere din muntii Macin, sa fac iar traseele magnifice de creasta pe Pricopan, Tutuiatu si Moroianu.

Nu stiu altii cum sunt, dar eu atata vreme cat ma misc si ma simt in forma, nu simt nevoia sa-mi fac examene medicale. Doar analizele anuale, si chestiunile inerente. Bineinteles ca si alimentatia e foarte importanta, la fel daca nu chiar mai importanta decat exercitiile fizice.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Ștefan

Citat din: Vali din Martie 19, 2013, 10:04:51 PM
Abia astept sa se incalzeasca putin, ca sa se usuce drumurile forestiere din muntii Macin, sa fac iar traseele magnifice de creasta pe Pricopan, Tutuiatu si Moroianu.

Poate-o punem de o bicicleta-week  :).

Florio

Citat din: Ștefan din Martie 19, 2013, 10:26:02 PM
Citat din: Vali din Martie 19, 2013, 10:04:51 PM
Abia astept sa se incalzeasca putin, ca sa se usuce drumurile forestiere din muntii Macin, sa fac iar traseele magnifice de creasta pe Pricopan, Tutuiatu si Moroianu.

Poate-o punem de o bicicleta-week  :).

I'm in ! :)

Dar cand, Doamne Dumnezeule, cand mai gasim timp si pentru asta, ca tare frumos ar fi !
Imi rezoneaza versurile unei vechi melodii Compact:
"Incotro gonesti straine timpul vietii-i prea scurt,
Drumul vietii tale e lung si anii nu-ti ajung ! "

gvincentiu

#9
Mai puneti 4km la baiatu'. Am gasit foile pe care o mână criminală a scris:
grasime corporala: 29,7% - bazata pe densitatea corpului, nu vreau sa calculez in kg fiindca topita pentru opaițe ar lumina un an intreg. ;D
apă: 48,3% - trebuie mai mare =activitate, corp mai sanatos
rata metabolica de baza: 2225 kcal ::)
index masa corporala: 25,6, adica sunt supraponderal (normal ar trebui sa fie intre 18 si 25)  :o
Astia is indicii mei. Nu sunt tocmai un Herreshoff dar ma incadrez la baleniere. :)
Ganduri bune !

Florio

#10
Citat din: gvincentiu din Martie 21, 2013, 09:19:56 PM
Mai puneti 4km la baiatu'. Am gasit foile pe care o mână criminală a scris:
grasime corporala: 29,7% - bazata pe densitatea corpului, nu vreau sa calculez in kg fiindca topita pentru opaițe ar lumina un an intreg. ;D
apă: 48,3% - trebuie mai mare =activitate, corp mai sanatos
rata metabolica de baza: 2225 kcal ::)
index masa corporala: 25,6, adica sunt supraponderal (normal ar trebui sa fie intre 18 si 25)  :o
Astia is indicii mei. Nu sunt tocmai un Herreshoff dar ma incadrez la baleniere. :)

Vincentiu, daca si tu esti supraponderal, Beyonce e obeza ! :D
Gasculita aia de program de calcul a luat in seama si osatura ta ? Sau te-a trecut la gramada la capitolul  "barbati cu varsta intre ...." .

E bine sa mai dai din maini si din picioare, sa mai scoti aburi pe nas de la efort fizic si sa inspiri aer de cheu :) .
Dar...supraponderal ?!? hahahahah  :D

Vali

Citat din: Florio din Martie 20, 2013, 05:55:55 AM
Citat din: Ștefan din Martie 19, 2013, 10:26:02 PM
Poate-o punem de o bicicleta-week  :).

I'm in ! :)

Dar cand, Doamne Dumnezeule, cand mai gasim timp si pentru asta, ca tare frumos ar fi !

In fiecare an in aprilie noi urcam in Macin cu biclele. In ultimii ani au inceput sa ne mai intrebe de sanatate rangerii parcului national, dar avem si multe trasee unde nu dam de ei.

Zona este mai mult decat spectaculoasa. Daca se vine dinspre Luncavita, prin padure, la un moment dat se ajunge la marginea abruptului seii Tutuiatu, la peste 400 de metri altitudine. Perspectiva iti taie respiratia, mai ales in zilele senine se vede toata Dobrogea de nord.

Traseul Tutuiatu-Moroianu se face prin zone impadurite, pe drumuri forestiere, avand mai multe locuri cu perspectiva uluitoare. In schimb, traseul pe culmea Pricopanului e super-spectaculos din cauza nenumaratilor martori de eroziune, cu forme contorsionate si denumiri venite din legende. Ca si cum Sfinxul si Babele din Bucegi s-ar gasi multiplicate de sute de ori, si in sute de forme diferite. Am cateva albume cu muntii Macin scrise pe dvd-uri, poate gasesc timp sa le pun si aici.

Singura problema in Macin sunt capusele. Mai ales in aprilie sunt agresive, fiind infometate. Insa cu cateva precautii se poate bate muntele fara griji. Noi n-am avut probleme vreodata, insa unii amici s-au potcovit cu neplacutii mini-vampiri :). Noi am fi vrut sa mergem acum, cat inca n-au aparut, dar din pacate in iarna asta a plouat foarte mult, si drumurile din zona sunt pline de noroi, ceea ce e o pacoste pentru bikerii pe MTB.


"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

gvincentiu

Astazi am "trecut" de Braila și mă îndrept către Slobozia  ;D, compunând în gând versuri:
Crește apa pe Faleză
Dar de sport eu nu mă las
Adidașii iau viteză
Și iau ramele la tras.
Ganduri bune !

alex doaga

eu....nu am incotro, asa ca am bagat 700 km pe bicicleta in ultimele doua saptamani in muntii Atlas, Maroc, nivel mediu spre dificil( adica uneori nu poti trece cu bicicleta pasajele respective....albie de rau, trepte stancoase sau viraje la 180 de grade).... si am slabit 1kg. iar acum mananc ca disperatul.... :)

Ștefan

Citat din: gvincentiu din Aprilie 01, 2013, 07:00:23 PM
Astazi am "trecut" de Braila și mă îndrept către Slobozia  ;D, compunând în gând versuri:
Crește apa pe Faleză
Dar de sport eu nu mă las
Adidașii iau viteză
Și iau ramele la tras.

Ca ai luat-o spre Braila, mai inteleg!... Dar ce cauti domnule la Slobozia, cand pe mana stanga e Dobrogea?