Cine, cum, unde, cât si de ce mai face sport

Creat de gvincentiu, Martie 19, 2013, 10:47:02 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 5 Vizitatori vizualizează acest subiect.

gvincentiu

Eu dimpotriva, obisnuit cu te miri ce si mai nimica, stomacul adaptandu-se, nici acum nu pot sa spun ca mi-am revenit.
Ganduri bune !

Florio

Citat din: pelicanul din Iunie 08, 2013, 06:03:29 PM
Citat din: Florio din Iunie 08, 2013, 10:41:33 AM
Super tare ! :)
Nu stiu cum iti masori tu grasimile si altceva decat greutatea clasica de cantar, insa pot sa iti spun un lucru clar:
De fiecare data cand am iesit pe apa, la inceputul fiecarui sezon, surplusurile chefurilor de iarna au disparut instantaneu . Fara regim , sala sau alte metode ajutatoare. Doar navigatie cu vele. :)

Da, dar nu! Am o pofta de mincare dupa iesirile astea pe apa, ceva de speriat !  :)

Marinare, ai dreptate, dar numai partial, fiindca iesirile tale pe apa sunt scurte plimbari prin fata portului.
Ia sa faci o calatorie de o saptamana ! Adica o saptamana de navigatie pe barca ta, tu skipper, tu echipaj :) (am vrut sa continui: tu bucatareasa, tu planton ) .  Sa casti gura la harti, la trasee, la adancimi, la navele din jur, sa tragi de scote sa reglezi velele, sa faci voltele cum crezi ca e mai bine si apoi sa te corectezi singur ca sa te perfectionezi ....
    Atunci cu toata pofta ta de mancare, cantarul iti va spune ca ti-ai exersat fibra si ti s-au topit lipidele . Ma rog...bruma de lipide, ca tu nu prea ai :)

pelicanul

Citat din: Florio din Iunie 08, 2013, 10:34:20 PM

Marinare, ai dreptate, dar numai partial, fiindca iesirile tale pe apa sunt scurte plimbari prin fata portului.
Ia sa faci o calatorie de o saptamana ! Adica o saptamana de navigatie pe barca ta, tu skipper, tu echipaj :) (am vrut sa continui: tu bucatareasa, tu planton ) .  Sa casti gura la harti, la trasee, la adancimi, la navele din jur, sa tragi de scote sa reglezi velele, sa faci voltele cum crezi ca e mai bine si apoi sa te corectezi singur ca sa te perfectionezi ....
    Atunci cu toata pofta ta de mancare, cantarul iti va spune ca ti-ai exersat fibra si ti s-au topit lipidele . Ma rog...bruma de lipide, ca tu nu prea ai :)

Touche ! ;)
Am de gind sa incerc ce spui tu, dar cred ca as minca si mai multe prostii in cazul asta (senvisuri, biscuiti, crantzanele etc) si nu stiu cit as consuma.
Am mai facut experimentul asta, de mai multe ori, dupa 7 - 10 zile de mers pe munte ma intorc acasa cu 2 - 3 kg in plus. E adevarat ca in ultimii ani ne -am "imburghezit" si mincam la cabane, nu mai gatim in fata cortului. O fi si asta o chestie!  8)

gvincentiu

#33
Doar ce l-am vazut cu familia pe biciclete alaturi de inca 100 in turul orasului
Ganduri bune !

gvincentiu

Am inceput de ceva vreme sa ma antrenez "științific", după urechea mea, neacordată.
Citisem de teoria HRM, http://education.polarusa.com/trainingzone/heartratecal.asp așa că am purces și la aplicarea ei. Conform teoremei "o barcă construită face cât 10k de posturi" (clasicul este încă în viață ;D) prin monitorizarea prorpiului motoraș am observat mai multe lucruri interesante:
- mersul pe jos, chiar într-un ritm mai alert este un pseudoantrenament: in 15 minute, HR=108, neincadrându-se la nicio categorie de exercitiu cardio-respirator (sistemele mergand mână în mână, alaturi de capacitatea țesuturilor de a absorbi oxigen)
- in repaos, pe scaun HR=60, apoi numai după câtiva pasi să creasca la 91-92 in 5-6 secunde. Asta spune multe, mai ales ca are drept rezultat direct ameteala și vertijurile ce apar la unele persoane care se ridica brusc din pat, de pe scaun etc. Tesuturile absorb brusc mult oxigen, motorasul incepe sa pompeze pentru a compensa trecand de la 60 bpm la peste 90, insa nefiind antrenata/in forma nu poate tine ritmul, creierul fiind vaduvit de oxigen. Am incercat acest lucru (sa o rup la fuga de pe scaun si am inceput sa simt efectele).
Ganduri bune !

gvincentiu

#35
Monitorizand HR pe timpul alergarii pe Faleza (la a carei PUZ ma duc peste cateva ore), am observat ca desi pentru mine zona tinta, este de 180 bpm, catre sfarsitul alergarii o depasesc, ajungand la 190, trendul periculos crescator instalandu-se dupa minutul 10, chiar daca pastrez cadenta. Asta e limita mea, limita sistemului cardio respirator, si aici trebuie sa lucrez, daca vreau sa ridic velele cat mai mult timp. In zona de peste 80% din maxHR ajung atletii ce vor performanta. Concluzia este ca eu, un biet constructor al unei barcute nu am ce cauta acolo, zona fiind periculoasa pentru mine, mai ales daca vreau sa construiesc alta :).
Asa ca am procedat in urmatoarele zile la o alergare cu cap. Stiind ca dupa minutul 10 trebuie sa stau cu ochii pe ceas, asa am si facut: am redus ritmul, pastrandu-mi in limite rezonabile HR, undeva la 181,182, chiar daca perversul subconstient imi zicea "Hai, că poți !" Is curios, dupa ce depasesc 200 de km, daca incerc o alergare fără căpăstru, voi observa o îmbunatătire? Oare va fi ca la RAID: slabesc câteva kg și apoi trebuie doar să mă mențin?
Un alt factor de luat in considerare este revenirea inimii la starea normala de functionare. Astfel am mers pe jos, ea revenind la ritmul mersului pe jos, de 108 bpm dupa 8 minute. Ramane de evaluat si acest lucru, dar dupa ce trec de 200 km.
Ganduri bune !

Florio

Vincentiu, te intrebasem eu cum ti-ai gasit proportiile de grasimi in masa corporala...sau ma rog... indicii aia :) .
Acum 10 minute m-am urcat pe un cantar ( nu ma cantaresc niciodata, nu tin diete,  dar uite-asa, de divertisment ) .
Am exact greutatea cu care am terminat liceul ! :D  M-am cocosat de ras, mi-am sunat sotia, i-am zis : cocoana, ai di grija ca sunt autorizat sa imi dau intalniri cu studentele.

Asta a fost partea amuzanta. Partea cu sportul insa, ramane valabila. M-as fugari si eu seara prin parc, as mai trage un "***-bol" si mai ales as drumeti pe niste munti.  La ultima insa nu am acces, mezina e prea mica pentru drumetii. Pe apa insa se comporta excelent :)

Rumpi


Florio indicii aia sunt calculati pe baze statistice. Sunt site-uri care fac asa ceva si sunt echipamente dedicate care au programele implementate. Presupun ca Vincentiu foloseste un monitor cardiac (un ceas care are un senzor si iti zice cat ai pulsul sau unu mai smecher cu senzor de prins pe piept). Pe urma smecheria calculeaza optimul in functie de greutate, inaltime, etc. pe baza unor formule si tu incetinesti sau accelerezi pana cand ajungi la parametrul optim. Formulele au fost determinate statistic si e o mare discutie cu privire la valabilitatea lor in absenta personalului calificat. Probabil ca e asa cum zicea Itzic cand isi facea cruce: "cum n-ajuta asa nu strica" (aka pariul lui Pascal pentru aia intelectuali)
Initial toate chestiile astea vin din ceea ce se numeste medicina sportiva si nutritionala dar intre timp au ajuns bunuri de larg consum. Sunt chiar si cantare mai smechere care te intreaba ce inaltime ai, te urci pe el si zice "esti 34,2% grasime nenica meri la sport". La o firma serioasa aka "cabinet de medicina sportiva" sau "doctor nutritionist" au niste scule cu care te masoara cu adevarat prin diferite locuri, te cauta de oo si la sfarsit iti zice dom doctor ce si cum sa fugi, sa sari sau sa tragi de fiare si ce sa halesti intre timp ca sa fie bine. Culmea e ca asta nu se intampla doar pe discovery ci si in cabinetele din reteaua comunista de stat din romania. Atata doar ca nu te trimite medicul de familie acolo decat daca esti sportiv de performanta, obez sau insisti tu.
Pe de alta parte daca n-ai un stil de viata activ prin natura serviciului ai doar doua optiuni daca nu vrei burta: sport sau monitorizarea caloriilor ingerate. "***-bol" e bun la sanatate deoarece combina echilibrat "***" cu "bol" adica efortul fizic cu haleala. Din pacate omul "vestic" se pare ca pune mai mult accentul pe "bol".

Florio

Corect, o evaluare standardizata are marjele ei de eroare, exact ca inventatorul aparatului automat de barbierit :
la un salon de inventii apare inventatorul cu  o casca gen coafor si explica simplu, bagi capul in casca, acolo e brici, e spuma, e program, te barbiereste in 15 secunde.
  Extraordinar, dom'le ! spune juriul . Dar cum l-ai gandit, ca fizionomia fetei difera de la om la om ?
-Ei, zice inventatorul, asta doar pana la primul barbierit :)

Daca revin la calcul, o mare pondere in greutate poate avea simplu, osatura. Oameni cu exact aceeasi greutate pot fi unul slab si unul grasut. Am vazut cazul la doua domnisoare de 60 de kg, aceeasi inaltime. Una era grasuta si tinea diete, cealalta era slaba, juca handbal. Probabil handbalul ii intarise osatura, ca aia cantarea mai mult.

Mihaif99

#39
Nu are legatura cu topicul decat ca idee.
Uite blogul cuiva cu un stil de viata sanatos.

http://miculmester.blogspot.ca/
Vezi paginile despre alergat.
http://miculmester.blogspot.ca/search/label/alergand

gvincentiu

#40
Stimatul coleg Rumpi are dreptate:
- cantarul are cativa electrozi cu care face masuratorile (e o trompeta, Korona luata de prin Praktiker la cateva zeci de lei) insa trebuiesc introduse niste date morfologice:sex, varsta, inaltime, tipul de sportiv, pentru a face calculele. Corecte sau nu, mai putin ma intereseaza fiindca eu folosesc datele ca referinta pentru antrenamente si starea de sanatate, si nu ca date neaparat reale si oficiale. Totusi, am avut ocazia sa compar datele de pe Korona cu cele ale unui cantar Tanita http://www.tanita.com/en/ si sunt asemanatoare. Deci.....
- pentru monitorizarea cardiaca folosesc un ceas cu centura de piept, Garmin si foot pod.
Din nou, datele le folosesc pentru referinta in dozarea efortului si a antrenamentelor.
Copilul, de 9 ani, are suflu sistolic grad 1. Nu ar fi probleme deosebite fiind sportivi de performanta cu suflu sistolic de gradul 2 si 3, insa face basket si am vrut un cotrol asupra inimii, sa ma destept si eu oleacă dacă tot se poate. Eu unul m-am speriat: in 30 de secunde inima ajunge de la 100 bpm la 160 bpm, in continuare in 2-3 minute atingand varfuri de 199 bpm. Urmarind comportamentul pe teren, am putut sa vad cand ramane fara aer suficient, cat ii trebuie inimii sa revina la o stare relativa de lucru de dunde poate sa faca salturi etc. si am tras multe concluzii, putand sa-i dau sfaturi despre dozarea efortului, ajutand astfel atat copilul cat si antrenorul. Oricum, sunt multe de discutat pe tema aceasta, multe mituri fiind desfiintate cu această ocazie.
Problema e ca vad pe Faleza multi copii si adolescenti, usor supraponderali care alearga fara dozarea eforutului, in disperare, livizi la față (deci fară oxigen, la limita capabilității sitemului respirator) insa nu se lasă. Nu vreau sa cred că inima lor lucrează în regim maxim, de atlet profesionist. Eu cel putin măsurătorile astea minime le-aș introduce în școli, obligatorii la orele de sport, pentru a sfătui și invăța corect copii cum să facă sport.
Ganduri bune !

gvincentiu

Acum multi ani, mi-am luat o bicicleta eliptica. O folosesc si azi, atunci cand mi-e P.O.H.U.I. de iesit afara sa alerg (frig, vant, ploaie sau n-am chef).
Carla's Dreams feat. INNA - P.O.H.U.I. (Official Video)
Pana acum dădeam in disperare la pedale, cu rezultate incerte, doar ca sa ma aflu in treaba. Acum, de cand cu HRM, se modifica putin discutia.
Am mers pe aceeasi perioada de efort, 12.30 min ca cea destinata alergarii, in doua reprize. O comparatie:
- alergat, 2 reprize= 454 calorii, inima functionand in regim de imbunatatire cardiovasculare si performante atletice.
- bicicleta, pentru aceleasi intervale de timp avem 147 de calorii insa in prima etapa inima funtioneaza in regim de recuperare, iar apoi in regim de fitness, desi eu sesizez ca depun acelasi efort ca la alergare, fiind tot atat de obosit dupa fiecare repriza, sau chiar mai obosit.
Ce deducem de aici?
Ganduri bune !

gvincentiu

Chiar eram curios despre ceea ce reflectă organismul, după 100 km de alergat. Se pare că incet, incet intra in parametrii asteptati: o crestere uniforma, catre palierul de 180 bpm. Cum va fi la 200?
Ganduri bune !

Rumpi

 Vince ce cadenta buna ai, de invidiat.
La povestea cu bicicleta eliptica ceva nu e bine. Pe eliptica teoretic ar trebui sa arzi mai multe calorii decat la alergare deoarece folosesti toti muschii corpului (oricum mai multi decat la alergare, cam ca la schi fond sau inot). Oricum arderea caloriilor este secundara la un sport de tip alergare, se numeste training cardio-respirator deoarece imbunatateste rezistenta la efort nu altceva. De aia se alearga in armata de exemplu (ma rog printre altele). Grasimile se ard cu greutati nu cu alergare, e unul dintre motivele pentru care adolescentii aia de alearga pe faleza  fac munca degeaba si ar trebui de fapt sa fie in sala tragand de fiare. Pur teoretic dezvoltarea corpului are doua componente: dezvoltarea armonioasa a muschilor si dezvoltarea unui sistem cardio-respirator capabil sa sustina muschii respectivi. Muschii se fac cu greutati si/sau cu exercitii dedicate (flotari/abdomene/etc.) Plamanii si inima cu alergare, schi fond, inot, bicicleta, alte sporturi de anduranta. Cam asa e conceputa si programa scolara la educatie fizica (de aia nu se numeste materia sport) cu un echilibru intre rezistenta si muschi. Cel putin teoretic daca isi face profresorul treaba. Diversele sporturi sunt introduse ca sa nu se plictiseasca copii.
Daca baiatul are probleme cu inima si ramane fara aer la baschet fa-i un program de antrenament pentru rezistenta. Pune scula pe el si supravegheaza-l atent. Problema cu un sport ca baschetul este ca are variatii extreme de intensitate a efortului fizic necesar. Asta inseamna ca baiatul va trebui sa dezvolte o rezistenta care sa ii permita sa alerge 40min fara probleme la nivel fitness si sa aiba rezerve pentru puseuri de intensitate. Chestia asta cere disciplina din partea lui deoarece trebuie sa aduca inima in regim de fitness si sa dozeze efortul pentru a o tine acolo pe toata perioada. Poate e mai usor pe bicicleta eliptica decat alergand pe faleza mai ales ca poti tu sa stai langa el cu ceasul in mana si sa il controlezi si ghidezi. Eventual ar fi o idee sa il duci la un cabinet de medicina sportiva ca acolo aia ii masoara nu doar electrocardiograma ci si volumul plamanilor si functia lor putand astfel sa faca recomandari mai corecte asupra dozei de efort necesara.
Oricum e o intreaga filosofie aici si de obicei la copii cea mai mare problema e constanta si determinarea. Trebuie tinut jurnal, urmarit progresul, variate exercitiile, etc. Treaba de antrenor personal sau de parinte, un copil oricat de responsabil ar fi se plictiseste. Trebuie explicatii, demonstratii, tinte intermediare s.a.m.d. De ce crezi ca majoritatea antrenorilor se comporta ca niste majuri prost dispusi? Chiar si aia buni care ar putea explica pe intesesul copiilor fac cu nervii in fata unei intregi grupe. Daca te inhami la asa ceva ai tot respectul meu pentru tine ca si tata. eu unul marturisesc ca nu am fost in stare niciodata sa ma tin de asa program riguros, dovada ca arat cum arat. 

gvincentiu

Multumesc pentru idei. O sa incep cu eliptica, sa-i vad trendul pentru 5-10-15 minute progresiv.
In alta ordine de idei: daca n-as avea probleme cu colesterolul, articulatiile genunchilor, stress-ul, sciatica (pus si simplu am intepenit cand am coborat o bordura pe trecerea de pietoni) probabil nu as fi avut asa determinare, mai ales ca nu mi-am cantat cantecul de lebada. Nevoia te sileste uneori...
Ganduri bune !