Retete cocktail-uri

Creat de gvincentiu, Mai 02, 2011, 02:13:53 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

gvincentiu

Fiindca au trecut Sarbatorile Pascale si postul cel lung, am hotarat sa incep a cinsti caldura soarelui, povestirile despre barcute si noul forum cu un prim topic: retete de cocktail-uri, de preferat cu rom.
Dezamagit am constatat ca la Freeshop nu se mai gaseste Old Pascas, un rom alb cu o aroma deosebita - preferatul meu de pana acum si relativ ieftin, in schimb au aparut alte marci. Captain Morgan de prin magazine nu mi s-a parut deloc bun - poate cui ii place un gust mai aspru....
Asa ca inarmat cu primele fire de menta ce de-abia au rasarit prin zona noastra si pe care le asteptam de asta iarna, am hotarat sa-mi fac un mojito: doua lingurite de zahar, sucul de la o lamaie, apa minerala, 3-4 cuburi de gheata si romul preferat, totul dupa gust, fara a uita cateva fire de menta zdobite in pahar. Ce a iesit se vede, insa gustul minunat m-a facut sa ma gandesc la o jardiniera in care sa plantez menta pentru tot anul si pentru toti prietenii ;).
Ganduri bune !

monica.lidia

Bine mai suna Vince, si pentru asa intri usor intr-un domeniu in care sigur am mai multa expertiza decat in navigatie ;D iti propun ceva un pic exotic, dar foarte verde, potrivit cu primavara de afara:
cca 50ml PisangAmbon(un lichior de banane facut de olandezi cu nush ce ierburi thailandeze in el), 200 ml sprite sau 7'up, o limeta si gheatza dupa bunul plac. Totul se amesteca intr-un pahar inalt cu gura bordurata cu zahar in prealabil, se aseaza si o felie de limeta pe margine si binenteles ca doritorii pot adauga cateva frunze de menta (am o provizie importanta in gradina, deci cand doriti tu si Oana sunteti invitatii mei). Se savureaza neaparat afara in bataia soarelui.
Noroc!
Nu plange pentru ca s-a terminat, bucura-te pentru ca s-a intamplat.

Vali

Daca tot a dat Vince tonul la culinare, ia priviti ce au pierdut cei care n-au venit la saramura de scrumbii de luna trecuta ;):


Monococa a fost cu umplutura de mere, stafide si smochine, plus glazura de frisca, iar trimaranul cu umplutura de nuca si glazura de ciocolata  :P.
La greement am renuntat din lipsa de timp, si mai ales fiindca nu ar fi fost oricum comestibil :D.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Florio

Hahahah.... se scurg ochii :)

Daca-l lasi pe Vincentiu o ora in bucatarie iti face si velatura din martipan ! :)

gvincentiu

Am inceput sa combin Martini cu suc de portocale si rom, totul cu multa gheata. O fi bine? Nu sunt sigur de cuburile de gheață.
Ganduri bune !

Intersect

Sper sa nu se supere Vincentiu pe mine.

       Despre whisky
7 lucruri mai puțin cunoscute despre whisky

Whiskyul și-a început drumul către titlul de cel mai apreciat distilat al planetei. Faptul că provine în special din Scoția și că este obținut prin distilarea malțului de orz este informația general cunoscută, dar care sunt lucrurile mai puțin știute despre băutura? StyleReport și Whiskypedia.ro trec în revistă câteva dintre ele.
1. Numele whisky este un derivat din limba celtă
Denumirea whisky a apărut prin transformarea repetată a unor termeni din limba celtă. Cum în jurul anului 500 d.H. strugurii erau foarte greu de procurat și la prețuri foarte mari, călugării scoțieni au încercat să folosească grânele pentru obținerea unei băuturi alcoolice. Sfântul Patrick a importat tehnica distilării în zona Irlandei iar rezultatul, extrem de apreciat de localnici și monahi deopotrivă, a primit numele ,,uisge beatha" – apă vie sau apa vieții. De acolo, prin transformări repetate ale termenului s-a ajuns la englezescul ,,whisky".

2. Whisky și Whiskey nu sunt neapărat același lucru
Un ,,e" în plus sau în minus poate părea o greșeală de scriere sau pur și simplu o preferință a redactorului, dar de fapt, paronimia oferă câteva informații despre proveniența distilatului. În Scoția există mai multe regiuni în care se produce whisky-ul, regiuni ce imprimă diferite caracteristici produsului finit. Ele au fost inițial denumite folosindu-se vechile zone administrativ teritoriale de unde se percepeau taxele: Speyside, Highlands, Lowlands, Islands, Islay, Campbeltown. Dincolo de țara de origine, whisky-ul are deja tradiție și este numit ca atare în Irlanda, Statele Unite, Suedia, India, Noua Zeelandă, Africa de Sud și Japonia.
Irlandezii folosesc pentru distilarea whiskyului un decoct în care pe lângă orzul malțificat adaugă și orz crud. Tot ei sunt cei care au inventat distilarea continuă prin alambic cu coloană, iar considerând că whisky-ul produs de ei este calitativ superior scoțienilor, au decis să-l scrie whiskey, metodă preluată de la ei și de către americani sau canadieni.

3. Un whisky mai bătrân nu este obligatoriu mai bun
Vârsta unui whisky, inscripționată de cele mai multe ori pe etichetă, este un indiciu brut despre calitatea unui whisky și influențează foarte mult prețul de vânzare. Cu toate acestea, deși utilă, informația referitoare la vârstă nu este un indiciu edificator asupra calității. Un whisky bâtrân nu este întordeauna un whisky mai bun. În cazul unui blend scotch, vârsta se referă obligatoriu la cel mai tânăr whisky aflat în compoziția amestecului. Vârsta trecută pe etichetă nu reprezintă o medie a vârstelor whisky-urilor din amestecul unui blend și nici nu înseamnă că tot whisky-ul are aceeași vârstă. În cazul în care vârsta lipsește cu totul de pe etichetă, atunci putem presupune că whisky-ul poate avea vârsta minimă legală impusă, de 3 ani pentru cele scoțiene sau 2 ani pentru cele americane.

4. Butoiul în care se păstrează whiskyul nu este niciodată nou
În Scoția nu este permisă folosirea de butoaie noi din lemn de stejar pentru maturarea whisky-ului. Ele trebuie să fi fost umplute, anterior, pentru minim 6 luni, un alt produs alcoolic: vin, bere, rom sau whiskey american. În Statele Unite, legea sună total opus. Aici, nu este permisă refolosirea butoaielor pentru maturarea whiskey-ului. Dacă un distilat din orz malțificat este lăsat la învechit în butoaie care nu sunt din stejar, atunci el nu poate primi denumirea de whisky/whiskey.

5. Whisky on the rocks însemna la propriu ,,whisky cu pietre"
Denumirea se referea în urmă cu câteva secole la răcirea whisky-ului cu ajutorul pietrelor reci luate din râu. Odată cu apariția răcitoarelor și a frigiderelor pietrele au fost înlocuite de cuburile de gheață dar expresia a rămas. În mod normal, whisky-ul se bea sec sau doar cu apă adăugată. Gheața îngheață aromele și creează senzația domolirii puterii alcool-ului din pahar. În lumea pasionaților de whisky nu există termeni precum whisky and soda sau whisky and cola.
6. Japonezii produc cel mai bun whisky...cel puțin deocamdată
Cel mai bine vândut single malt este Glenfiddich, cel mai bine vândut blend scotch este Johnnie Walker, țara cu cea mai mare producție și cel mai mare consum de whisky este India iar în statul Kentucky sunt mai multe butoaie pline cu whiskey lăsate la învechit decât numărul de locuitori. Și totuși, conform premiilor de specialitate, World Whiskies Awards, Japonia produce cele mai bune whisky-uri din lume. În 2012, producătorul Yamazaki a primit premiul pentru cel mai bun single malt continuând dominația japoneză într-o competiție cu mai mult de 300 de mărci înscrise.
7. Și îngerii beau whisky
Odată pus în butoaie, prin interacțiunea dintre alcool și lemnul de stejar, în fiecare an distilatul pierde prin evaporare o cantitate egală cu 2%. Tot două procente se pierd anual și din tăria alcoolului. Acest proces chimic este denumit plastic în industrie ,,angel's share" – partea îngerilor.

Born to fish,forced to work!!!

Mihaif99

#6
He-hee Ce post misto!

Nu ma pot opri sa adug cateva chestii dezlanate

M-a prins si pe mine acum cativa ani boala scotch-urilor single malt. Pentru cine nu stie inca, daca se numeste scotch e musai din scotia. Whiskey-urile japoneze single malt popularizate si in filmul Lost in Translation costa  cam mult aici in Canada. La nivelul anului 2006 de exemplu un Scotch single malt absolut decent de la distilerii mici din Scotia costa cam 50$, iar un japonez Nikka cam 100$, si mai era si in sticle de 600 grame.
Am baut de toate: AUCHENTOSHAN, LAPHROAIG, CARDHU, SCAPPA, GLENKINCHIE si cate si mai cate.

In Ontario comercializarea tariei e monopol de stat LCBO e magazin de stat, si e cel mai mare cumparator de bauturi alcoolice din lume. Magazine mari cu oferte ametitoare. Daca nu credeti mergeti pe LCBO.com si cautati "scotch"  Oferta se intinde pe pagini intregi.

Balvenie 10 ani era un preferat al meu. Cel de 12 era invechit in butoaie de sherry, si nu ma omoram dupe aroma.
Asa cum zice Intersect, mai vechi nu inseamna neaparat mai bun. Un alt exemplu era un Glenmorangie de 10 ani, mult superior unia de 15
Alt preferat al meu Cragganmore....   eh...

Vreau sa adaug ca si la invechirea tariilor se face un fel de pritocire, taria trebuie "intoarsa" tot la 6 luni, stiu de la un ceh, cu o livada mica si o gradina superba. Un tip cu inclinatii spre filosofie, si care mai are hobby-ul de a crea tot felul de alcooluri de o calitate incedibila, cas  poire-uri si tot felul de tuici superbe, un adevarat artist. Imi inchipui deci ca si la Whiskey-uri  si rom-uri de calitatea se procedeaza la fel.

Pe etichetele scotch e mentionata si zona in care e produs. Un Islay e caracterizat printr-un gust foarte afumat, iar Speyside de exemplu complexitate, arome subtile, miere. Single Maltu-rile sunt distilate la foc de turba (peat), de aici fumul. Apa se ia din parauri. Cunoscatorii sustin ca pot simtii gustul de Oysters in Scotch :)

In realitate cam astea sunt zonele:

Lowland — dsistilerii: Auchentoshan, Bladnoch, and Glenkinchie.
Speyside — Multe distilerii, printre care: Aberlour, Balvenie, Cardhu, Cragganmore, Glenfarclas, Glenfiddich, Speyburn, The Glenlivet, The Glenrothes and The Macallan.
Highland — cateva distilerii: Aberfeldy, Balblair, Ben Nevis, Dalmore, Dalwhinnie, Glen Ord, Glenmorangie, Oban and Old Pulteney.
The Islands, regiune ne-recunoscuta oficila care incude inslule producatoare de scotch: Arran, Jura, Mull, Orkney and Skye — distilerii: Arran, Isle of Jura, Tobermory, Highland Park and Scapa, and Talisker.
Campbeltown, din 30, au ramas doar 3 distilerii: Glen Scotia, Glengyle and Springbank.
Islay /ˈaɪlə/ — 8 distilerii: Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, Kilchoman, Lagavulin and Laphroaig.

Tehnica degustarii consta in a bea un Scotch de calitate la temperatura camerei, intr-un pahar de coniac. Se adauga cateva picaturi de apa ca sa imbunatateasca aromele, apoi se gusta cateva picaturi care incanta palatul. Expiratia aduce in nari toate aromele ascunse in licoare.
Scotch nu de bea pe gheata. Daca te prind facand asta in Scotia, e delict penal, se pedepseste cu ani lungi de munca silnica la distilerie, asta daca nu esti ucis cu pietre mai intai :). Pietrele cu care l-ai racit.

Anectodic - se pare ca scotch-ul a ucis mult mai multi scotieni decat razboaiele lor.

Pretul Scotch-ului a crescut peste masura in ultimul timp. Producatorii francezi au inceput sa vanda Cognac, de calitate la preturi tot mai scazute.  Asa ca e greu de justificat cumerarea unui Scotch de 80-90$

Mie personal vinul roshu mi-a distrus capacitatea de a simti aromele subtile din alcoolurile complexe. Iar eu nu prea mai sunt atras de nici un fel de tarie, si de alcool in general.

pelicanul

#7
Reteta de cocktail, bineinteles, "White Russian":
- 2 cuburi mari de gheata
- 25 ml Kahlua (lichior de cafea)
- 50 ml vodca
- 50 ml lapte condensat pentru cafea

Film recomandat:  "The Big Lebowski" sau K-lu: Tratament Bun (vezi la 1:48) K-lu - Tratament bun

In legatura cu ingerii care beau whisky, filmul scotian "Angels' Share" ANGELS' SHARE - 500 Miles - Clip din pacate aici in germana dar va recomand sa -l vedeti pe tot in engleza - scotiana!