Aragaz - arzator + butelie si Cort 3-4 persoane. CUMPAR

Creat de stavride, Aprilie 09, 2013, 03:27:11 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Rumpi

 eu unu nu beau cafea dimineata asa ca nu stiu ce tineti cu dintii de butelie. Oricum dupa parerea mea gazul vine din conducta, nu se cara in sticla.
dar asa din postura de neimplicat va recomand urmatoarele:
spirtiera tip pepsi/beer can/ etc. ajunge bugat pentru sarcini mici. cum se fabrica zice iutubu, mai ieftin nu iesiti si merge la fel de bine ca tangria din magazin.
Alcohol Stove Burn Test , "Trangia, Coke Can Bottom, Beer Can Top"
pentru cei cu famelie numeroasa sau gasca de gasca recomand o chestie serioasa de genul asta:
Pat_D's BVB Kocher Test
nici macar nu costa mult, preturile normale sunt: arzator 40 euro, soba 22 euro, oala 15 sau 25 litri si cutie termos 40 euro. da sunt baiat finut si va pun linkurile cu licitatii de la 1 euro. de banii pentru un arzator din ala smecher cu butelie miniaturala luati bucatarie serioasa sa dati de mancare la toata gasca. functioneaza garantat pana la -30 grade, fierbe 25l apa in 5 min, daca nu ajung 15l de ciorba odata luati varianta de 25l (difera si soba, da soba nu-i musai ca aveti aparat de sudura). vine cu piese de schimb si ulei de pusca. poate fi folosit si sub ceaun, disc si alte scule de gatit nationale. are putere de 22kW, si haleste 2l benzina pe ora. rezervoru are 6l si e calculat sa dea de mancare la 100 oameni in trei ture inainte de umplere. scula elvetiana "second hand but first class".
http://www.ebay.de/itm/Schweizer-Armee-Benzinkocher-Benzin-Kocher-Camping-Swiss-Army-BVB-/380618722807?pt=NATO_Shop&hash=item589ea4cdf7
http://www.ebay.de/itm/KLEINE-Schweizer-Thermobox-Box-Thermobehalter-Brenner-BVB-15l-/380618699227?pt=NATO_Shop&hash=item589ea471db
http://www.ebay.de/itm/KLEINES-Gestell-Schweizer-Benzinkocher-BVB-Kochergestell-15l-/230869486023?pt=NATO_Shop&hash=item35c0e4c9c7
hai ca vine raidu, barcaweek, alte intruniri si trebe sa fiti dotati. transportu-i vo 20 euro pana-n romania.

neo

   Poate ar trebui luata in seama si o varianta pe lemne.Se gasesc pe orice mal de apa si eliminati riscul de a ramine fara gaz,alcool etc (carati dupa dvs numai alcool pentru uz intern :))Rocket Stove

stavride

Dacă vrei să construieşti un vapor, să nu începi prin a-i trimite pe oameni după lemne, cuie, unelte, sfori şi alte materiale. Învaţă-i întâi să tânjească după marea îndepărtată, nesfârşită.

Florio

Citat din: stavride din Aprilie 13, 2013, 09:19:24 PM
... Si daca ploua?
Post si rugaciune. Plus uzul intern la care face referire Neo :) .
Dealtfel si doctorul recomanda: aer, mult aer ! :)

neo

   Este adevarat,nu este solutia perfecta dar este foarte eficienta. Am pomenit de ea pentru ca mi-am amintit de o intimplare,de asta toamna. Cind a ajuns TID-ul la Sfintu,veneam de la pescuit si m-am oprit la "toana" la o bere. L-am cunoscut pe Legendaru',umbla dupa gaz sa umple o butelie de voiaj. Nu l-am putut ajuta,din pacate,pt ca nu am gasit destul de repede reductiile pt butelii,furtun,coliere, iar ei intre timp au trebuit sa plece. Chiar mi-a parut rau pt.ca stiu cum este si nici nu mi-a dat prin cap,atunci,pe moment,sa le dau o chestie d'asta,intr-o varianta mai mica. Godinul de mai sus va face,la vara,ciorba pe balta :)

Mihaif99

#20
Citat din: neo din Aprilie 13, 2013, 10:12:28 AM
   Poate ar trebui luata in seama si o varianta pe lemne.Se gasesc pe orice mal de apa si eliminati riscul de a ramine fara gaz,alcool etc (carati dupa dvs numai alcool pentru uz intern :))Rocket Stove

Absolut bestiala soba pe lemne! 
Problema reala nu e cu lemnele ude, Cari dupa tine o mana de lemne uscate, cat sa o pornesti apoi le arde pe cele ude cat ai zice peste. Problema reala e ca, din experienta spun, caldura pe care o scoate o asemenea soba e foarte mare.
Am un gratar kamato care functioneaza pe acelasi principiu. Cand deschid tirajele temperatura sare bine de 400C in interior si haleste carbune ca o locomotiva.

Trebuie neaparat incervat si cu un sistem de oprit tirajul la baza, macar in faza finala, cand arde fara fum. In felul acesta va gati doar cu o mana de lemne. Foarte economic.

Ideal ar fi o varianta mai mica la exterior,nu pe dinauntru :) , facuta din tabla de inox sudata, ca sa fie si mai portabila si sa nu ai probleme cu oxidarea. E prea multa izolare intre "firebox"-ul interior si peretele exterior. Maninca spatiu pretios, mai ales pt voiaj.

Una peste alta, excelenta aplicatie. Mersi!  Punct de karma!

stavride

@Rumpi, ce combustibil se poate folosi la acele spirtiere? Eu am un TRANGIA dotat cu o astfel de spirtiera. Nu am gasit pana acum un combustibil potrivit pentru ea. Ultima oara am folosit spirt dar... NU bun.
Dacă vrei să construieşti un vapor, să nu începi prin a-i trimite pe oameni după lemne, cuie, unelte, sfori şi alte materiale. Învaţă-i întâi să tânjească după marea îndepărtată, nesfârşită.

Rumpi


Alcool etilic tehnic denaturat, 90 grade. E mov si costa de obicei inspre 10 RON/l. Se gaseste la orice magazin de metalo-chimice si supermarket-uri mai bine dotate sau in hipermarket-uri. Merge foarte bine si alcoolul etilic alimetar 95 grade dar e mai scump. In schimb poate fi si baut, de obicei sub forma de visinata sau in amestec cu apa si zahar ars (scarbos da popular pe vremuri). Din asta folosesc la spirtiera pentru ca e in casa si ala mov la servici si pentru ca nu pute toata casa cand deschid sticla. (nu stiu ce baga in cel tehnic da pute mai rau decat o tuica proasta). Atentie la cel mov, nu e comestibil si ambele tipuri trebuie ferite de copii.
Spirtul medicinal nu are cum sa functioneze deoarece e prea slab, in jur de 30-40 grade. Daca ar fi mai tare nu ar mai ataca bacteriile paroase. Oricum pentru dezinfectie e mult mai bun rivanol-ul.

Florio

Aragazul meu din bucataria barcii foloseste alcool tehnic.
Costa 7 lei/l in Hornbach, Dedeman, probabil si Brico- .
Intr-adevar, are putere calorica mare si culmea, nu se consuma deloc repede.
Nu da miros la ardere, vii si facem o proba, Razvane.
Barca asteapta vizitatori, facem o cafeluta si stam in cockpit la o sueta :)

mustatza

pt iesiri in natura este suficient un miniaragaz cu butelie tip cartus pe care-l folosim la fiert cafea,ceai sau .........tuica  :o.

pt a gati o ciorba sau o prajeala rapida, intr-un prag(pe malul apei) se sapa o groapa aproximativ egala cu diametru fundului de la ceaun sau tigaie si din lateral in prag o strapungeti. este aceeasi chestie ca si butoiul de bere numai ca scapati de bagaj +ca este gratis  :). daca nu aveti prag se poate face un tunel.