Visul de vara al unui placaj...

Creat de cristi_pescar, Iunie 09, 2013, 10:42:38 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

cristi_pescar

Salutare tuturor!
In primul rand tin sa va multumesc, pentru ca fara ajutorul vostru nu as fi putut sa ajung la aceasta faza.
Barca se numeste CARTOP. Am gasit planurile (cam saracacioase, ce-i drept) pe un site din Rusia: www.boatplans.ru. Imi permit sa mentionez site-ul pentru ca pentru pasionatii de barci e o adevarata comoara. Trebuie sa va aduceti aminte de limba rusa (cei nascuti in epoca de aur, ca cei mai tineri nu aveti de unde), dar aveti de unde alege.
Fiind prima barca construita, am facut multe greseli. Vi le voi spune daca nu le observati voi inainte. In momentul acesta mai am de slefuit/finisat si apoi vopsit.
poze:





Voi reveni cu niste poze mai bune. Actualele au fost facute cu telefonul mobil, iar saptamana asta a trebuit sa bag barca in garaj, pentru ca din cauza ploilor nu mai puteam face nimic afara.

gvincentiu

Ganduri bune !

byteworks

Si ce alte date mai ai, lungime, latime? Seamana cumva cu broscuta mea, doar ca a ta are fundul plat cu placa aceea pe mijloc si ma intreb daca nu e instabila la incarcari mici, poate chiar si la glisaj?

cristi_pescar

Cred ca are in jur de 50 de kg. Lungime 3m, latime 1,2m.  Referitor la stabilitate -  pe site-ul de unde am luat planurile sunt niste filmulete. Acestea m-au convins sa aleg aceasta barca. In film gliseaza foarte frumos cu un motor de 6 cai. Si nu pare instabila.
Uite aici pagina cu filmuletele:
http://www.yakutia.ru/~igor/cartop/otchet.html

gvincentiu

E mai tare decat a mea: 44kg la 3,4m lungime, 1,2m latime, dual fiberglass + copastie dubla de stejar.
Ganduri bune !

cristi_pescar

In primul rand eu am lucrat cu placaj de mesteacan de 6,5 mm care este mai greu decat alte placaje. In al doilea rand mai am putin si termin al doilea kit de rasina (un kit are 6 litri). Am invelit exteriorul in fibra, Am pus banda de fibra la imbinari pe interior si apoi am invelit complet si interiorul. Ma gandesc ca poate la un moment dat imi iau un motor mai mare (actualul are 5 cai) si trebuie sa reziste. La capitolul finisaje stau cam prost. Esentialul e sa stie sa prinda peste si sa fiu in siguranta. As vrea sa dau vopsea obisnuita direct peste fibra, dupa ce o matuiesc un pic. Adera? Stiu ca trebuie grund, etc, etc, dar a inceput si sezonul si nu vreau sa mi-l petrec in garaj. :)

byteworks

Eu am dat Broscuta cu Spor email superlucios, prinde foarte bine pe epoxi, se usuca rapid dar e cam sensibila zile bune, se zgarie usor - dupa aceea e rezistenta.


cristi_pescar

Buna seara!
Revin cu impresii proaspete despre barca. Ieri am reusit sa o dam la apa. In primul rand este destul de grea. Nu cred ca o sa pot sa o ridic vreodata singur pe masina. Am reusit in doi oameni, dar pana ne-am dat seama cum se face am facut si niste zbenghiuri la masina. Oricum...asa e prima oara... Avantajul faptului ca e asa de grea e de necontestat: e foarte solida. Nu flambeaza, nu se deformeaza, chiar si cand topaie pe valuri se simte foarte ok. Poate duce 3 adulti in conditii de siguranta. Pentru pescuit in doi e ok.
Cu motorasul meu de 5 cai batrani intra in glisaj foarte usor cand sunt singur in barca si cred ca viteza e undeva pe la 25-30km/h. E stabila in glisaj si la viraje, dar oricum cred ca o sa-i pun pe fund niste redane longitudinale, mai mult pentru a proteja de zgarieturi (vopseaua alchidica cu care am dat-o lasa de dorit la capitolul asta). Am reusit sa intru in glisaj si cu sotia la bord, lucru pe care nu l-am reusit cu vechea mea pneumatica de 2.3m. Eu am 98kg, sotia are 52, barca peste 50, deci cred ca e destul de bine pentru 5 cai, nu?
Ar fi mult mai bine cu un motor mai mare, sa poata glisa cu doi pescari si bagajele aferente, dar deocamdata nu vreau sa-mi bat capul cu permisul.
Mai am de lucru la amenajarea interiorului, oricum, de acum voi fi atent sa n-o ingreunez si mai tare.
Fotografii:
Cam asa am transportat-o:

Nuferii de pe Siret:

Vaslele au costat 30 de lei. Tot de atatia bani au facut treaba. Voi face altele cand voi avea timp.

Cu sotia la plimbare:

Si fiu-meu care nu mai vroia sa plecam acasa. S-a asezat in barca si nu vroia sa se mai dea jos.

gvincentiu

Ei, eu asta n-o sa pot niciodata: sa intru in glisaj. E buna pentru pescuit, dar daca tot ai pornit pe panta asta, pune-i niste scaune roatative in pv si pp, asa de aroganta si un biminitop. Astea se pot da jos si transporta in portbagaj.
Ganduri bune !

Vali

Foarte tare, s-o stapanesti sanatos :). Ma gandeam ca poate are bordul liber cam coborat, dar din poze se vede ca sta foarte bine. Cred ca e ideal de folosit in maxim 2 oameni. Greutatea mare e cauzata de placajul de mesteacan, dar dupa cum spuneai avantajul e soliditatea.

Iar despre urcat pe portbagajul exterior, uite aici cateva idei: http://www.amateurboatbuilding.com/justright/Chap17.htm . Despre redane, cred ca ar fi potrivite 2 bucati, spre extremitatile laterale ale placii de fund. Ca sa reziste la frecare la trasul pe mal, ar fi buna si o fibra de 280 peste ele, dupa ce se rotunjesc putin muchiile ca sa se aseze fibra.

Una peste alta, ma bucur ca am vazut si la noi un cartoper de la Sedelnikov, care dupa cum se vede isi face treaba foarte bine.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

bogdanbuciu

Felicitari pentru barca a iesit foarte frumoasa si fasnata si cred ca o sa-mi fac si eu una in genul asta. Felicitari si pentru greutatea sotiei, sa vad cum reusesc si aici sa ajung ca tine.
De ce oamenii îşi pierd timpul cu lucruri care nu le folosesc după moarte?

cristi_pescar

#11
CitatFelicitari pentru barca a iesit foarte frumoasa si fasnata si cred ca o sa-mi fac si eu una in genul asta. Felicitari si pentru greutatea sotiei, sa vad cum reusesc si aici sa ajung ca tine.
Bag seama ca pentru greutatea mea nu ma feliciti...  ??? ??? ???
Daca te apuci de barca promit sa te consiliez(acu' nu ca as fi eu mare constructor).

Citat
Ei, eu asta n-o sa pot niciodata: sa intru in glisaj. E buna pentru pescuit, dar daca tot ai pornit pe panta asta, pune-i niste scaune roatative in pv si pp, asa de aroganta si un biminitop. Astea se pot da jos si transporta in portbagaj.
Ei, aici mi-ai citit gandurile. Prevad ca o sa mai sufere multe modificari. Am cu ce ma juca acum. Daca as avea un peridoc... ::)

CitatDespre redane, cred ca ar fi potrivite 2 bucati, spre extremitatile laterale ale placii de fund. Ca sa reziste la frecare la trasul pe mal, ar fi buna si o fibra de 280 peste ele, dupa ce se rotunjesc putin muchiile ca sa se aseze fibra.

Acolo ma gandeam si eu sa le pun. Am vazut ca rasina e beton in contact cu pietrele. Vopseaua s-a zgariat, dar rasina e intacta. Nu exista vreo metoda de a colora rasina ca sa nu mai trebuiasca vopsita? Si eventual sa ii confere si protectie UV?

cristi_pescar

Salutare colegi!
Readuc la viata acest topic pentru a va cere ajutorul intr-o problema.
Asa cum spuneam si mai sus, m-am apucat sa croiesc barcii mele niste chile care sa-i asigure stabilitate mai mare in mers si sa o protejeze de zgarieturi atunci cand o trag la mal. Am folosit o rasina pe care mi-a dat-o cineva care se ocupa cu pardoseli epoxidice (deci in genul celei cu care am construit si barca). Problema e ca am gresit dozajul. Nu am avut fisa tehnica si am facut dupa ureche un amestec de 5:1. Aseara am aplicat chitul pe la ora 8 si azi dimineata era inca moale. S-a intarit putin, dar nu asa cum se intarea cand am lucrat barca. Intrebarea este: daca pui prea putin intaritor se intareste mai greu sau ramane moale? Nu stiu ce sa fac: sa mai astept sa vad ce se intampla sau sa curat tot si sa o iau de la capat.
Multumesc!

Vali

Salut Cristi. Spre deosebire de poliester, unde dozajul intaritorului influenteaza viteza de polimerizare, la epoxy lucrurile stau diferit.
Intaritorul la epoxy participa direct la formarea lanturilor polimerice, prin urmare o cantitate mai mica de intaritor inseamna ca rasina nu va polimeriza in totalitate, ramanand moale.
Concluzia e ca, pentru a obtine calitatile mecanice bune ale epoxy-ului, trebuie folosita exact cantitatea de intaritor specificata in fisa tehnica.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

cristi_pescar

CitatSalut Cristi. Spre deosebire de poliester, unde dozajul intaritorului influenteaza viteza de polimerizare, la epoxy lucrurile stau diferit.
Intaritorul la epoxy participa direct la formarea lanturilor polimerice, prin urmare o cantitate mai mica de intaritor inseamna ca rasina nu va polimeriza in totalitate, ramanand moale.
Concluzia e ca, pentru a obtine calitatile mecanice bune ale epoxy-ului, trebuie folosita exact cantitatea de intaritor specificata in fisa tehnica.
Multumesc Vali pentru raspunsul prompt si la obiect!
Fisa tehnica nu am de unde sa obtin ca nu stiu ce rasina este si nici cu cel care mi-a dat-o nu pot lua legatura. M-am bucurat ca e moka si acum constat ca mai bine dadeam bani, pentru ca pierd timp si muncesc degeaba. Intrebarea este: daca pun prea mult intaritor ce se intampla? Se mofifica proprietatile rasinii?