Sf. Gheorghe Delta

Creat de Dan, Februarie 20, 2013, 11:22:40 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 4 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Dragos

Eventual si cazare.e ok sa las barca in port?e vreo problema,e pazit?

byteworks

Cateva informatii si sugestii proaspete aici.

Florio

#17
Citat din: Dragos din Iulie 20, 2013, 04:29:29 PM
Salutare!
As vrea sa merg cateva zile la sfantu.in principiu as vrea sa dorm pe barca,dar sunt interesat de locuri in care as putea sa mananc peste preparat traditional si bun.in noul port turistic gasesc locuri pentru a trage barca?daca vreau sa merg la plaje cu barca,se poate?dupa cum stiu sunt dune de nisip.ce pot vizita?astept cu interes raspunsurile voastre si orice alte sugestii.

La plaja [poti merge in functie de vreme si cum se prezinta marea, pe malul stang al bratului, la varsare, insa nu direct fiindca intinsura nu iti lasa adancime propice. Poti iesi in functie de pescajul tau catre mare si apoi te intorci catre plaja. Ai nevoie de un sonar. Daca marea e linistita, poti merge in fata barcii, ducand-o unde doresti ,  apa are adancime mica la departare mare de tarm. Si scade foarte usor.
Fundul apei e nisipos, nu ridica probleme. Dar  dunele depuse de ape difera de la an la an.
Cert este ca intinsura pe malul stang la varsare, acopera mereu o suprafata mare.

Daca doresti o plaja mai virgina, te poti opri pe Sacalin.

Toate astea numai in cazul ca marea este calma. Altfel adancimea mica a apei formeaza valuri ce se sparg si nici o ambarcatiune nu se simte bine in asemenea conditii.

Florio

Nu imi amintesc ce barca ai, Dragos. Daca poate fi trasa pe tarm e bine. Daca nu, atunci nu e cazul sa te hazardezi in a dormi in barca pe tarmul marii. Ca te poate  trezi cand iti e somnul mai dulce si iti face probleme pe care nu le mai poti rezolva usor.
   Daca doresti apropierea plajei, o solutie este sa legi barca la unul dintre ultimele pontoane pana la varsarea in mare. Eu am folosit o data si pontonul celor de la politia de frontiera, acela cu pichetul de tabla .
 
Dar daca barca poate fi trasa pe tarm, plaja de la varsare mi se pare un loc ideal de a innopta :) .


Florio

Despre port, am mai spus-o si eu, a intarit si Byteworks la ultima lui calatorie : gasesti locuri, conditiile sunt faine, paza nu exista asa cum nu exista nici taxe.
De furat nu am avut niciodata probleme. Nici macar n-a existat o umbra de tentativa. Insa nici certitudini nu iti poate oferi nimeni .

republicii

#20
Salut! Doar ce m-am intors de la Sf.Gheorghe si pot da reletii la cald.Da parcarea este pazita si luminata dar si cu plata 15 lei/zi am fost taxat eu pentru barca de 5m vine cineva de la primarie si incaseaza cu chitanta in regula,in mare se intra pe mijlocul Dunarii si se merge in larg 500-800 m apoi se merge paralel cu tarmul si apoi vi perpendicular pe tarm spre mal dar incet ca sunt bancuri de nisip si ramai esuat,de mancat se poate manca la camping este o terasa cu de toate si preturi ok sau la localnici sunt afise pe case unde se serveste masa cu 25-35 lei de persoana  cat poti manca.Ca si cazare nu pot recomanda nimic ,eu si sotia am stat la o casa cu 150 /zi si doua mese prinz si cina mancare ok dar cazare cam nasol.Sejur placut.Stima!

Dragos

Barca mea este un quicksilver 580 pilothouse,pescaj 0,50 m si destul de grea sa o trag pe plaja.as merge ziua la plaja ,iar seara as intra pe canal sau in in port.mai repede pe canal,ca as putea pescui macar un somotei.dar o masa buna unde ma-ti sfatuii?

Dragos

Campingul este pe plaja,cum ies pe mare la stanga?

Vali

Salut Dragos. In primul rand nu cred ca vei putea acosta cu barca ta pe plaja de la Sfantu, din urmatorul motiv: la 50-60 de metri de mal se formeaza primul prag de nisip, cu adancime foarte mica, in jur de 30 de cm. Acolo se formeaza permanent berbeci de la valuri, iar singurele barci care mai trag pe plaja sunt cele normale de Dunare, cu pescaj mic (lumea merge cu ele la pescuit de stavrizi la tzaparina).

Pe de alta parte nu e recomandat sa ramai peste noapte pe mare, ci sa acostezi undeva pe brat, in port sau la vreun debarcader din numeroasele din avalul portului. Asta fiindca pe mare conditiile sunt foarte schimbatoare, iar pe Dunare se considera loc de adapost. Noi am stat uneori peste noapte legati la stuf in amonte de gura canalului spre Sulina (Cordonul Litoral), fiind zona cea mai linistita, fara zgomot de motoare sau galagia din camping de exemplu.

Iesirea pe mare e asa cum au spus colegii, trebuie ocolit aproximativ pe mijlocul bratului bancul de nisip care se formeaza paralel cu plaja, de la malul stang pe directia nord-sud. Aceasta intinsura se formeaza din cauza directiei nord-sud a curentului marii, si in fiecare an are alta conformatie. Se recunoaste usor dupa brizantii care se formeaza cam tot timpul, unde se sparg valurile marii la apa mica.

Oricum, pasa de iesire pe mare e suficient de adanca, se intra pe brat cu veliere cu pescaj mare, sau sunt nave mari de pasageri, austriece sau germane, care dupa ce coboara in Delta ies pe mare ca sa faca lumea poze. Totusi, nefiind considerata iesire navigabila pe mare, pasa de intrare nu este intretinuta si nici macar balizata, asa ca din pacate fiecare barcagiu trebuie s-o descopere singur, cu ajutorul sonarului.

Campingul este la iesirea din sat, pe stanga, adica aici: http://wikimapia.org/#lang=ro&lat=44.892713&lon=29.604228&z=16&m=b . E bine amenajat si intretinut, dar cam galagios - mult tineret, muzica, lume la terasa etc. Pentru cazare si masa, la pret rezonabil la om acasa, iti voi trimite un mesaj privat. Sunt multe oferte, de obicei accesibile, insa noi mergem de obicei acolo unde ne-am simtit bine intotdeauna, la Ditza Condrat.

Despre accesul in Laguna Sacalin (in spatele insulei Sacalin, nu pe mare), cred ca nu e posibil cu barca ta, din cauza pescajului. Noi anul trecut in septembrie ne-am pus pe uscat cu barca mea de 5,15 metri si 20 cm pescaj (plus vreo 20 cizma motorului), pe o portiune maricica la varsarea Garlei Turcesti in laguna. E adevarat ca anul trecut apa pe Dunare era mult mai mica, dar in general laguna are adancimi mici, si ecologistii stau "de paza" si cam intreaba de sanatate lumea care coboara spre laguna. Nu stiu exact cum mai e acum, noi de obicei mergem in laguna in extrasezon, cand turistii sunt foarte rari si nu te mai intreaba nimeni nimic. Oricum, peisajul in laguna e spectaculos, fiind cred cea mai interesanta destinatie pentru cei care viziteaza Sfantu Gheorghe.

Cel mai de apreciat lucru in Sfantu cred ca e tihna, linistea, greu de gasit in alte parti. Ca o comparatie, anul trecut am stat cateva zile in Mamaia, la cheul Ceronavului de pe Siutghiol, si am lucrat la o barca, fiind asaltat toata ziua de zgomotul infernal venit de la dj-ii retarzi de la Aquamagic. Cand am scapat de acolo si am venit la Sfantu, am zis ca am nimerit din iad in rai. Sunt mult mai multe de povestit, dar cel mai bine ar fi sa povestim direct la terasa de la salcie din Sfantu :).
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Dragos

Multumesc mult pentru informatii.

Florio

Citat din: republicii din Iulie 20, 2013, 11:20:40 PM
Salut! Doar ce m-am intors de la Sf.Gheorghe si pot da reletii la cald.Da parcarea este pazita si luminata dar si cu plata 15 lei/zi am fost taxat eu pentru barca de 5m vine cineva de la primarie si incaseaza cu chitanta in regula.

Multam de informatii proaspete, lucrurile se mai si schimba dupa cum se vede.
Lumina era si mai inainte in port, insa paza si evident taxe, nu. 15 lei/zi imi pare de bun simt .

O intrebare: posturile de apa  si curent de la pontoane, au devenit si ele functionale ?

republicii

Salut!Respectivele posturi de apa si curent NU stiu daca erau functionale le-am admirat si atat nu ma-am gandit sa intreb daca eu nu am avut nevoie!

byteworks

Dupa cum am relatat mie tot recent nu mi-a cerut nimeni nici un ban, dar vad ca al nostru coleg republicii a tinut barca in bazinul extrem estic, unde era inainte canalul de parcare al pescarilor localnici, eu am stat in bazinul extrem vestic, langa macara - poate or fi zone cu regim diferit.

gsteph

Citat din: Vali din Iulie 21, 2013, 07:49:39 AMSunt mult mai multe de povestit, dar cel mai bine ar fi sa povestim direct la terasa de la salcie din Sfantu :).

esenta Sfantu Gheorghe rezumata intr-o fraza   8)