Catch&Release si nevasta

Creat de ionpescarul, August 06, 2013, 10:16:45 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

ionpescarul

Fereasca dumnezeu ca in vremurile actuale sa spui nevestei ca ai dat drumul la peste in garla pentru ca esti un ecologist convins.Nevestele colegilor de pescuit,inclusiv nevasta mea  ,fac ca trenul daca afla ca avem asa obiceiuri.Cand economia Romaniei duduia prin injectarea de imprumuturi bancare   ,,doar cu buletinul , sau cu mici atenti ,, fenomenul  Catch&Release incepea usor usor sa prinda contur si pe la Romanica ,devenisem si eu un adept (nu ca luasem un imprumut ,dar firma presta servicii la greu catre romanul care se  imprumutase de cativa banuti pentru a moderniza locuinta veche de pe timpul lui nea Nicu.Astazi  Catch&Release este doar pentru un grup restrans de privilegiati sau  politicieni sau TOP 300 ai Romaniei.Pentru  omul de rand  cocosat de greutatile de zi cu zi termenul de Catch&Release e o expresie de pe alta planeta .Totusi noi astia care mai stim cum sta treaba ar fi indicat sa invatam si pe alti ca macar puietul trebuie crutat .Am prieteni care recunosc sincer meritul nevestelor,expresi ca :baaaaa!!!, daca nu era asta ? ramaneam un bagabont ,sau ,, ma adunat de pe drumuri ,sau  , maaaaa !!!!are si ea dreptate  ,sint expresi care le aud uneori din gura cunoscutilor pescari. Sa fie oare femeia mai pragmatica ?,mai realista  ? sa fim noi pescari mai visatori mai melancolici  , sincer sa fiu  ,mai betivi  suntem sigur ,sa fie femeia liantul casei ? sau altfel spus ,stilpul casei? Suntem oare noi pescari , niste copii mari  inca nematurizati , sau e normal asa cum suntem ?

ss

Am nevasta nascuta-n Port la Galati, oras ce poate fi considerat o peninsula avand pe 3 laturi Siretul, Dunarea si Prutul, cred ca la intzarcare a fost trecuta pe peste, pentru ea catch&release e sacrilegiu!

In alta ordine de idei, acum bag seama ca faci parte dintr-o tagma periculoasa: rooferii, din  care, inexplicabil, 90% sunt pescari!!!  Mi-ati mancat zilele, pe axa Ceptura-Ploiesti-Baicoi!  :D

Vali

Vizavi de catch & release, am practicat si eu sportul asta pe vremuri, dar cu femeile altora  :P. Mi-am dat insa seama la timp ca e un sport periculos, asa ca m-am cumintit si m-am facut casnic.
Iar de pe vremea cand dadeam la navod sau la setci, am ramas fan al procedurii catch & release in the bag :). Mai mult de atat nu stiu cand vine vorba de peste, si recunosc aici in fata clasei. Va rog asadar sa folositi gloante de cauciuc...
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Mihaif99

#3
Catch and release de dragul sportului e o perversiune.

Asta nu inseamna ca nu ar trebui eliberate:

1- unele exemplare trofeu. Trageti daca vreti, dar astia produc puietul de calitate, si nu sunt cei mai gustosi.
2- exemplare din specii nedorite, sau inafara sezonului
3- exemplare prea mici (marlite, cozi de ciocan, etc)

ionpescarul



In alta ordine de idei, acum bag seama ca faci parte dintr-o tagma periculoasa: rooferii, din  care, inexplicabil, 90% sunt pescari!!!  Mi-ati mancat zilele, pe axa Ceptura-Ploiesti-Baicoi!  :D
[/quote]

Rooferii pot fi trecuti la,, vremuri demult apuse , daca mai treci pe axa Ceptura-Ploiesti-Baicoi ?poti da un tel. esti invitatul meu la o racoritoare ,poate asa mai diluam supararea.

bradutzu

mare adevar cu nevestele si c&r
daca ma prinde nevasta ca fac asa ceva imi scufunda barca!
regula mea e urmatoarea: ce e pana in kg(crap si somn) pleaca in balta si daca am avut 1-2 capturi  plec acasa ca imi ajunge(mi-am facut damblaua)!
am avut si eu vremuri in care am plecat acasa dupa opartida de pescuit cu 20 crapi si a trebuit sa ii imprastii pe la prieteni ca nu am avut ce face cu ei asa ca de atunci am zis stop
Sa auzim numai de bine!
Sa auzim numai de bine!

ss

Citat din: ionpescarul din August 07, 2013, 10:37:42 AM


In alta ordine de idei, acum bag seama ca faci parte dintr-o tagma periculoasa: rooferii, din  care, inexplicabil, 90% sunt pescari!!!  Mi-ati mancat zilele, pe axa Ceptura-Ploiesti-Baicoi!  :D

Rooferii pot fi trecuti la,, vremuri demult apuse , daca mai treci pe axa Ceptura-Ploiesti-Baicoi ?poti da un tel. esti invitatul meu la o racoritoare ,poate asa mai diluam supararea.
[/quote]

De-am putea gusta o racoritoare de Urlati... da' nu ne lasa colacul! S-ar putea sa am saptamana viitoare un drum sa vizitez un mare pescar si tablagiu la Ceptura. Dau o sarma!

ionpescarul



S-ar putea sa am saptamana viitoare un drum sa vizitez un mare pescar si tablagiu la Ceptura. Dau o sarma!
[/quote]

Cu mare placere
Sanatate

modi

Catch & Release ......

Hmm , e "la doua capete" treaba asta . As incepe cu intrebarea : se merge la PESCUIT , sau se merge dupa CARNE DE PESTE ? Eu le vad ca pe doua notiuni distincte si total diferite .

PESCUITUL - Pai pescuitul este - zic eu - activitatea in sine . Placerea de-al practica , de-a etala scule si tehnici , de-a "mosmondi" la monturi , de-a inventa unele noi , etc . Drillurile fabuloase , mai ales cele cu exemplare "capitale" , nu fac decat sa incununeze toate eforturile mai sus evocate . Evident , nu am cum sa nu amintesc aici despre celelalte satisfactii : senzatia mereu unica de-a te afla cu o apa-n fata ochilor , de-a fi inconjurat de baietii cu care bei o bere rece si discuti vrute si nevrute , deconectandu-te de nebunia "tehnologica" de zi cu zi .
Un foc de tabara cu niscaiva raci sau cartofi azvarliti in jar , cu ceaunul de bors clocotind nastrusnic , fac seara de seara deliciul unei iesiri la pescuit .
Rasariturile si apusurile in flacari te umple de energii si senzatii pe care nu stii sa le numesti dar pe care le primesti in plin direct in spirit . In fine , ar mai fi multe de amintit aici ca fiind definitorii unei partide de pescuit reusite .

CARNE DE PESTE - Pai daca vreau asa ceva .... da-le dracu de lansete si alte "jucarii" , o rezolv cu niscaiva plase , halaie , etc . Insa vreau asa ceva ? Nu . Eu personal nu asta vreau de la un pescuit .
Uneori insa , asa cum s-a spus pe-aici , primesc "sarcina matrimoniala" sa aduc ceva baboi acasa . Ba ca e dezlegare la peste saptamana viitoare ( si tre' sa-i dam si lu' soacra-mea macar un crap , nu? ) , ba ca ar face un salau file zilele urmatoare , ba ca n-am mai facut un bors de somn in casa de ceva vreme .....
Se intampla ca la vreo partida sa dau de peste ca vaca de lucerna . Rare , din ce in ce mai rare asemenea situatii . Si atunci sun eu acasa si prezint "meniul" : "Draga mea , am pus-o ! Am fo 9 crapi punctabili , fo 6 stiuci barii , si caras cat neam prostu' ! Am prins din orice pozitie ! Ce-ti aduc ? Da' zii repede , sa apuc sa eliberez restul fara sa dea coltu ."
Categoric , la asta se adauga si ceea ce halim in tabara . Ma scoate din sarite ideea de-a ma duce la peste cu ...... mici si carnati pentru gratar !!! Cand zic ca ma scoate din sarite vreau sa intelegeti ca-s in prag de criza de nervii capului cand ii vad pe cate unii cu "porcariile" sfaraind pe gratare ...... si cu lansetele puse-n apa la "clatit firele" .

.............................................

Dar , ..... daaaaaaaaar , ..... cateodata fac si d-alea nefacute ! Cam odata , de doua ori pe an . Predilect in prohibitie cand fac absolut ca toti dracii de focul unui pescuit . Si-atunci dau iama-n carasii vreunui natang de are balta privata .
Boul face parte si alimenteaza totodata un sistem bolnav . Cel al capturarii pestelui din areal salbatic si varsarea acestuia brutala in saracia lui de balta pe care a "concesionat-o de la primarie , deh !"
Pai ce mortii ma-tii de piscicultor esti tu , mah ? Ce-ai facut tu pentru amaratii astia de crapi sau carasi in afara de-ai fi imbuibat cu furaje ? (si asta la "cotete" stabilite , in acele locuri din balta in care un pescar nu-si poate azvarli monturile )
Si-atunci ma duc la balta aia , imi pun fata aia joviala , ii dau lu' pandaru' "taxa" si m-apuc de JAF !
Nu va ganditi la plase , curent , carbid sau alte alea . Nu . E vorba despre doar fo patru undite de carbon , niscaiva viermusi si rame , si .... nada "minune" . La maxim 7 00h tot carasu' din balta aia e sub plutele mele. Cel mai tarziu la 13 00 vine pandaru' scos din minti si ma da afara de pe balta . Intrucat intelegerea cu el spunea ca "pot retine caras cat prind" il si rog sa m-ajute sa scot juvelnicul din apa . Tot cu fata aia joviala !
Evident , nu este si cazul lui . El o poarta p-aia cu nervi .

Dupa ce m-ajuta idiotu' sa dau juvelnicul afara imi fac tacticos bagajele si plec fericit . Carasii aia ajung la toate babele din bloc , si-s convins ca la slujba de saptamana viitoare or sa se roage-n cor de sanatatea mea ......

As mai aminti doar de "secundul" meu care , in pofida tuturor eforturilor mele de-ai inocula conceptul de C & R , practica total convins ..... Catch & Bite !  ;)

ionpescarul

Bai pictore ,da ai muncit ,nu gluma , la iesirea de zilele trecute manca carasul tare, in prima zi , am prins vreo 10kg ,apoi m-am potolit pentru ca aveam prea mult de curatat.Toata viata invatam , Cristi de la Tulcea ma invatat acum la batranete cum pot tine pestele si 10 zile la 40 grade fara sa se strice. Acum cind am devenit mai casnic aplic lectia lui. Problema e ca daca prinzi peste  marunt ,muncesti ca la balamuc ,mult tare. Procedura e cam asa ,
Pestele viu
1.   scot matele si burta o frec cu o periuta de plastic  (dinaia care te freci pe maini) ,pentru a elimina orice urma de sange si resturile de pielita neagra ,carnea la interiorul burti , trebuie sa ramana alba si curata.
2.   ,ii curat solzi ,
3.   ii elimin capul si coada (deci practic ramane doar trunchiul )  (ma refer la caras aici),daca e mai mare de 300gr(indicat ar fi sa nu te incurci cu maruntis)   despic trunchiul in 2 blanuri ,daca e peste juma de kg ,il portionez si in bucati late de aproximativ 5cm
4.    il crestez la fiecare jumatate de centimetru cu cutitul ,langa sira (pentru a taia oasele marunte )
5.   Il spal bine  intr-o galeata (unde schimb des apa)
6.   Apoi il bag in alta galeata plina cu apa ,aproximativ 20, 30min
7.   Dupa  20min il scot din galeata si ii fac o inspectie da vad daca a mai iesit sange din carne ,daca au  mai aparut mici cheaguri de sange pe carne la curat cu periuta si il clatesc
8.   La finalul, in bidonul unde vom pune pestele  ,se presara pe fundul bidonului un strat de sare ,se presara pe ambele fete ale bucati de peste sare si se freaca putin cu mana 
9.   Se aseaza in bidon ,bucata cu bucata si suplimentar intre  fiecare strat de bucati de peste se  pune  cate un strat de sare.
10.   Cand se umple bidonul ,se presara un strat gros de sare deasupra
   Noi am carat peste asa conservat prin toata delta vreo 10 zile ,in perioada caniculara.
De la Cristi am mancat in luna aprilie biban prins cu un an in urma toamna.
Obligatoriu il ti la desarat o noapte ,inainte sa maninci din el ,eu cand ajung acasa ,vars tot pestele intr-un tuci mare de 50litri ,dau drumul la pompa ,il clatesc ,scurg apa si apoi las apa (un furtun bagat la fundul tuciului ) sa curga in tuci  incet pana dimineata
11.   dimineata pestele se baga la pungulite portionnate cat se consuma la o masa si directia congelator ,cand ai chef de un baboi ,scoti o pungulita.
In varianta asta de desarare ,in care toata noaptea apa curge in vasul unde e pestele , de multe ori cand il prajesti  trebuie sa adaugi sare.
Avantaje , ca sa maninci un peste prajit ,oricum trebuie sa faca cineva toate operatile astea ,dar cu pestele lucrezi cel mai usor cand il tai de viu ,solzi se iau mult mai usor atunci ,decat cand e mort si uscat.
Dezavantaje ,daca nu ei nevasta cu tine ?(ca amanta nu vine sa curete peste pe garla pentru nevastata ) toata munca o faci tu,ba chiar unele neveste ,cind te vad ca aduci mult peste ? se sperie si zic : aoleo ,eu nu pun mana pe ala ca pute ,pa ala sa il cureti tu.
Pe vremuri ,in tinerete in Insula Mica toamna ,practicam ceva asemanator,opream bucatile mai mari de stiuca sau ciortan ,dadeam matele afara , lasam de pe o zi pe alta pestele intrun sac din plastic in care era saramura concentrata (de statea oul deasupra ) apoi il scoteam a doua zi si il intindeam pe o sarma in cracile unui pom ,sub care aveam tabara ,unde statea toata toamna ,pana plecam acasa. Peste dinala fiert iarna cu cartofi si dres cu otet (in special stiuca ) era o nebunie , cartofi luau gustul pestelui ,zeama la fel si totul avea un usor miros de iarba ,bradis, pentru ca asa miroase rasolul de stiuca.
In ani cand duduia economia si cand plecam pe garla mai mult sa ma imbat ,nu ma complicam sa iau acasa mai mult de o bucata ,doua ,ca nu avea cine sa il curete ,iar eu pe garla eram la sprituri ,acum revenim la normalitate.


modi

Citat din: ionpescarul din August 08, 2013, 10:07:59 AM
Bai pictore ,da ai muncit ,nu gluma ,

Am muncit , nene , am muncit !
Cum spun mai sus , in fiece primavara , in prohibitie , ii distrug aluia carasaria din garla !Cand ma vede pe mal il apuca "boala copiilor" . L-am disperat !

In fine , fara lipsa de modestie acum , s-au facut pariuri grele pe balta aia vis-a-vis de ce anume contine nada mea ( evident , n-am sa dau din casa nici aici , nici acolo , pe malul baltii . Cert e ca i-am dat de cap ! )

Unde Dunarea-i inchisa ( si ce daca la bulgari prohibita-i stabilita-n alta perioada ? Tampiti , zic eu ! Cele doua guverne , cele doua ministere omoloage ..... ) ma duc si-mi fac numaru' pe baltoaca aista .
L-am terorizat pe miezu' ala de patron "piscicultor" . Cand imi vede masina intrand pe pajistea de pe malu' garlii il apuna pandaliile ! Cre' ca deja da acatiste sa fac pana pe drum inspre saracia lui de baltoaca ..... )

In fine , mi-e realmente rusine de ASASINATUL piscicol de-l fac in ziua aia . Ca-i asasinat , nene , si nu exagerez ! Insa ma fix pis pe "afacerea" lui cu balta luata de la primarie ! Il rup in doua !
Oricat mi-as dori sa-l terorizez pana pe la orele 15 - 16 00 .... nu ma lasa bratele . Pentru ca oricat de "silfide' sunt vergile mele de carbon , sa dai la aer un baboi / minut se lasa cu febra musculara , neica ! Pe bune ! Sa-ncarci carligul , sa arunci , sa-ntepi , sa dai la aer un baboi la 50 " in medie .... e "sport extrem" , crede-ma !

Ca atare , cum spuneam , pe la 13 00 m-apuc si strang ( inspre spumele pandarului de m-a ajutat la ridicarea juvelnicului din garla ) , fericit si cu o serioasa cura de conditie fizica de-ar umple de invidie oricare alta regizata la o sala de profil .
Bratele-mi tremura , muschii-mi sunt "pe avarii" , psihicul imi este mai mult decat satisfacut .

Bai , .... si ma duc si la primavara ! Vreau sa-l scot p-ala din sarite definitiv!  ;D ;D ;D Sunteti invitatii mei ( si va dau sa naditi cu "nada minune" , dar , evident , nu va spun ce contine ! )  ;D ;D ;D

..... Probleme ?  :o

Mihaif99

#11
@modi  da am probmeme, ca as vrea sa stiu ce contine nada. Bine ca pe aici nu sunt carasi, ca altfel nu mai scapai pina nu dadeai secretul.

@ion  punct de karma pentru postare. as vrea doar sa adaug pentru cei care nu stiu - inca -
1 pestele cu matzele'n el incepe sa se strice intr-o juma de ora - o ora din momentul in care a murit. Cel mai bine e sa il tii in juvelnic in balta si sa il cureti cat se poate de repede, sau sa il transporti pe gheata spre casa.
2 Pestele filetat, adica cu matele si pielea scoasa, sau cu pielea curatata bine de tot si frecata cu sare, tine fara problem o zi fara frigider. Daca il presari cu putina sare (putina ca sa nu faca osmoza) si il tii la umbra, nu are nevoie doua, poate trei zile de refrigerare.  Asta de la Rapala citire. Nu incercati asta  asta cu alte carnuri (porca vaca pui) ca va intoxicati...
3 metoda lui Ion se refera la conservare serioasa pentru termen lung. pentru consum proaspat, nu trebuie facut pasul cu scosul sangelui si tinutul in apa dupa filetare, iar sarea se foloseste doar un praf, pentru ca altfel scoata toata apa din peste si il ususca (fenomenul de osmoza).

Toate cele bune!

modi

Citat din: Mihaif99 din August 08, 2013, 04:38:33 PM
@modi  da am probmeme, ca as vrea sa stiu ce contine nada. Bine ca pe aici nu sunt carasi, ca altfel nu mai scapai pina nu dadeai secretul.

Ntz !  ;D ;D ;D

Mihaif99

#13
Bine, atunci pastreaza sanatos reteta de nada. Cine stie ce orori si feromoni naspa contine   ::)


Alta metoda de curatare rapida care se poate aplica cu success la biban si bass-ul pina intr-un kg:

HOW TO CLEAN A PERCH IN 10 SECONDS!!!!! INCREDIBLE VIDEO!!!!

Odata curatat in felul acesta poate fi tinut doar cu un praf de sare cel putin daua zile pe timp de vara, fara refrigerare cu conditia sa il tii la umbra.
Odata ce l-ai curatat asa, il clatesti, eventual ii cureti si rinichii daca trebuie, si gata. Fileurile nu se mai spala, pentru ca pestele isi pierde gustul.

Sangele inchegat de langa coloana vertebrala, in cavitatea abdomilnala sunt de fapt rinichii pestelui si TREBUIE curatati.

Stiuca si somnul curatati de piele nu mai au gust de namol. Si ai scapat si de bale.
Stiuca:
Just Outdoors - How to Debone a Northern Pike

Somnul:
Skinning and Fileting a Catfish

modi

#14
Citat din: Mihaif99 din August 09, 2013, 12:14:29 AM
Bine, atunci pastreaza sanatos reteta de nada. Cine stie ce orori si feromoni naspa contine   ::)

Mihai , treaba e super simpla . Dupa ani de forumuri si de bagat la cap de la baieti destepti am aflat ca o nada eficienta nu este cea ce satura pestele . Ci aceea de-l tine tintuit in zona .
Ca daca se satura cu ce-i arunci nu faci decat sa-i hranesti baboii aluia cu balta .
Pestele trebuieste scos din minti prin aroma , trebuieste incitat sa caute-n zona ceva-ceva care ipotetic sa-l hraneasca . Umbland scos din minti dupa acel ceva se va "impiedica" de viermusul tau din varful carligului .

O alta parte a reusitei unei asemenea partide consta in finetea liniei ( ca sa nu mai vorbesc despre rafinamentul ce-l capata un drill cu o asemenea linie ) : vergile mele sunt soft . Firele nu au mai mult de 0,10 mm ( linie continua , fara forfac ) , pluta de MAXIM 0,5 grame , carlig de 18 - 20 - 22 , iar lestul este insirat pe fir "margele" , din 5 in 5 cm . Pentru o scufundare rapida si pentru sporirea finetei liniei .

Culmea , nada nu contine nimic din "fantasmagoriile ozenistice" de la pravaliile de profil ( na , ca ma facui sa dau din casa ! ) . Ci doar uruiala , niscaiva grau jumate fiert , canepa doar cat sa aromatizeze , si ....... , si , ....... TADAAAAAA , ...... (UPS !  :o )!



Concret : UPS il aduce , uruiala si graul il hraneste putin , viermusul il tenteaza fabulos .

Pute a dracului nada ! Pute de-ti vine s-o iei la fuga ! Insa am ambitie sa rezist , sa-i "genocidiez" aluia carasii .
Intr-un an am reusit sa-i smintesc chiar si crapii . Abia populase fraieru' balta cu fo doua tone de crap salbatic . I-am luat - la varga ! - fo 35 ( !!! ) de crapi in ziua aia . Era omu' in prag de suicid !  ;D

revin cu poze spre seara .....

.............................................................

Las postarea ca atare maxim 48 h . Confirma-mi c-ai citit , dupa care o modific . N-am chef ca toti "vanatorii de ponturi pescaresti" , toti agaricii duminicari sa afle despre asta . N-au decat sa-si ia "benzaruri" pana la adanci batraneti . E treaba lor . Or sa prinda peste cand vor gandi cu capul pestelui , cum spune un pescar batran din viata mea de la care am invatat multe ......  ;)