First Lady !

Creat de modi, Noiembrie 17, 2013, 08:46:00 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

corsarul

Daca te "coafeaza" i-ti dau planurile de la Dory-ul pe care l-am construi
http://www.barcaholic.ro/f5/barca-mea-1133.html

modi

De la primele vizite pe acest forum am fost fascinat de atmosfera mai mult decat cordiala dintre useri. De fapt asta a fost principalul motiv pentru care am aderat la aceasta comunitate. Pe masura ce-am interactionat cu voi am gasit forumul si mai elegant decat credeam.
Un alt aspect deosebit l-am gasit la capitolul "informatie". Am gasit informatie concisa, bine structurata, perfect incadrata in subiecte, fara off-topicuri ce duc la greoaia urmarire a unei discutii.
Puse cap-la-cap toate astea fac din acest forum sa fie unul de calitate. Am scris si scriu pe zeci de forumuri cu diferite orientari. Insa - repet si insist - ca aici .... nicaieri.

Concret, nu-mi vine usor ca prin acest topic sa se creeze un precedent nefavorabil, mai ales pentru ca din cate topicuri am deschis in asta chiar imi pun mari sperante. Atat in faptul ca va concentra informatie legata de tehnica de lucru in strip-plank cat si in faptul ca va duce intr-un final la constructia barcii la care visez.

Fritz, poate am fost prost inspirat aseara cand am incercat sa recanalizez discutia inspre strip-plank, poate am fost total lipsit de fler sau de inspiratie asupra modului in care am facut-o, insa nu am fost deloc rau intentionat. Daca cumva te-am deranjat ... te rog mult sa ma scuzi. Chiar nu meritai sa simti ostilitate. Inca odata, te rog sa ma scuzi.
Intotdeauna am gasit interventiile tale mai mult decat pertinente, intotdeauna le-am apreciat. Insa peste toate ... esti un om cu care am stat la o masa si-am ciocnit un pahar. Ori pentru mine asta inseamna mult. Mai mult decat toate soiurile de forumuri la un loc.

Acum am sa incerc sa fiu si mai bine inteles :

Lasand la o parte costurile - evident mai mici la o fibra "batuta" - sunt absolut fascinat de lucru cu lemn, iar in cazul de fata de metoda strip-plank in sine.
Mai mult, visez la o configuratie a barcii pliata efectiv dupa nevoile mele. Daca iau in consideratie abilitatilie mele in ceea ce priveste proiectarea-desen tehnic, geometrie, etc, experienta destul de bine pusa la punct in lucrul cu lemn, dar si ceea ce-a subliniat extrem de exact Agic, anume faptul ca vreau sa fiu "Dumnezeul proprie-mi barci", acum chiar am ambitie s-o fac eu. Oricat m-as "screme" ( aseara m-a iritat termenul. Acum ma amuza.)

Suntem la prima ninsoare si ..... n-am altceva de facut pana-n primavara decat sa ma "chinui" cu First Lady.

Multumesc tuturor si in continuare astept sfaturile voastre si corectiile.

Vali

Imi pare rau ca s-au mai aprins ieri discutiile. Nu-i nimic, important e sa continuam in spiritul traditional de aici, anume constructiv.

Sunt 2 etape prin care se trece de obicei la proiectarea unei barci:

1. Stabilirea parametrilor: incarcatura - de unde rezulta deplasamentul, dimensiunile principale (lungime, latime, bord liber), formele corpului, viteza, modul constructiv etc. Aici deja s-a cristalizat ceva, ramane de detaliat in continuare.

2. Alcatuirea unei baze de date cu designuri similare, dpdv dimensional si tehnologic. Fiind vorba de o barcuta de glisare in strip plank, cum doreste initiatorul, avem deocamdata ca exemple Lobster Boat-ul lui Byteworks, plus exemplele de pe site-ul indicat de Vince, http://www.compumarine.com . Daca mai stiti, va rugam sa mai adaugati.

La primul punct, sa nu uitam ca e vorba de o barca de pescuit, la care avem unele cerinte de incarcatura, stabilitate, bord liber, spatiu interior oarecum diferite fata de o barca exclusiv de viteza.

In plus, o barcuta de glisare, dar cu forme mai rotunjite, cum e si barca lui Byteworks de exemplu, se comporta bine si la valurile din lateral, si la viteze mai mici (la vasle sau motor mic), plus ca la nevoie incarca "sanatos".

Nu spun ca forma respectiva e optima, ci ca e poate mai adecvata unei utilizari la pescuit comparativ cu o forma de barca "nervoasa". Iar dpdv al constructiei strip-plank, e cam singura forma care se preteaza. In caz contrar se poate alege oricand placajul sau fibra, obtinand o barca cu gurne si fund in V.

Avem destule de discutat, dar sa nu uitam un lucru: nu suntem pe barcaholic.ro. Implicit nu are rost sa aprindem inutil discutiile. Putem discuta si fara sa ne iritam. Nu avem aici nici un "doctor in management" care sa se incordeze, dupa ce a dormit pe el si a lasat discutiile sa degenereze. Suntem o gashca misto, si e pacat sa ajungem la conflicte gen barcaholic.ro.

Am si eu o matrita pentru o barca foarte buna de pescuit, putin sub 4 metri, Modi o stie. Dar n-am sa aduc pe aici discutia despre ea, fiindca admir barcagiii care-si construiesc singuri ceea ce-si doresc, si care prin asta innobileaza si imbogatesc acest hobby fascinant al barcilor.

Daca si asa tipul asta de oameni e atat de rar, sa nu-l imputinam si mai mult, si sa ajutam colegii care vor sa-si faca ceva de la zero cu mana lor. Prin asta vom avea toti de castigat, si in primul rand ne vom infrumuseta lunga si nesuferita perioada de iarna :).

"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Mihaif99

#93
Cateva idei (mai inatai barcile):

Fiecare trebuie sa aleaga ceea ce ii place si I se potriveste lui. Imi aduc aminte cand mi-am prezentat ka-boatul pe rapitori, dar Modi a gasit o serie de dezanvantaje la ka-boat, raportat la felul in care el utiliza cu barca penumatica. Omul avea dreptate. Ce e bun pentru unul, nu e neaparat bun pentru altul.

Pe coasta de vest se folosesc din plin Offshore Dories, barci mari, in jur de 20 de picioare, dar cu fund plat, ca in secolul 16.  Lumea pescuieste cu ele pe ocean! Oamenii le lauda pentru ca folosesc motoare economice. Una peste alta proprietarii sunt sunt satisfacuti.

Eu nu vad nici un impediment in construirea unei barci din placaj sau strip, mai ales cand e barca de peridoc.

Urmaresc cu interes topicul de fata pentru ca  Modi, garantat :) va documenta foarte bine procesul de constructie. Cred ca toti vom avea de invatat.

Fritz e si el baiat ok. Se apride cam repede, stiu pe pielea mea pentru can am avut si noi meciurile noastre :) . Dar astea sunt chestii care trec.

modi

Citat din: Mihaif99 din Noiembrie 27, 2013, 05:10:19 PM

Urmaresc cu interes topical de fata pentru ca  Modi, garantat :) va documenta foarte bine procesul de constructive. Cred ca toti vom avea de invatat.


Mersi Mihai !

Intradevar , bat netu' toata ziua dupa informatii si alte alea necesare .
Materialele pentru jig si frame-uri deja le am , strip-urile inca nu ( dar nu e graba ) . Temerea mea cea mai mare este sa nu bag pendularul in material fara sa fiu sigur ca am calculat frame-urile cum trebuie . Ieri Bradutzu a vazut ca le calculez intens . Azi am facut niscaiva poze la ceea ce fac , insa din pacate am uitat camera la atelier. Vi le aduc maine .

Cert este ca m-am cam hotarat la tipul asta de carena :

modi

Citat din: cristiantutuianu din Noiembrie 22, 2013, 09:37:29 AM
Citat din: modi din Noiembrie 22, 2013, 09:27:21 AM
Cristi , ..... si cum le scot ulterior ?  :o :o :o Cum le agat sa le extrag ? Macar capsele "U" le agati cu un varf de surubelnita .

M-am gandit la ele . Nu-s bune decat in cazul unei fixari permanente .
DA ai dreptate ........m-a luat valu ;D ;D ;D ;D

Iar pe mine m-a luat ameteala astazi cand am realizat cat de usor se pot fixa strip-urile pe frame-uri !  ;)
Cautam scos din minti un tip de cui cu "doua flori" . In asa fel incat prima "floare" sa calce strip-ul , iar de cea de-a doua sa pot trage cu un cleste la extragere .
Sa aiba diametrul mic, fin , sa nu-mi multileze strip-ul, sa fie ieftine .

Stateam pe ganduri de "fo" ora, ora in care ochii imi erau fixati pe un banal ....... popp-nit de 3,2 mm . Il priveam si nu compilam . Brusc insa, am "percutat" !

Popp-nituri de 2,5 mm ( indiferent de lungimea nitului in sine ) au tija de actionare undeva in jur de 1 - 1,2 mm. PERFECT !!! La extragere trag de nit !  ;D ;D ;D

Culmea , sunt si refolosibile !


byteworks

Cu mentiunea ca se poate sa ai probleme la fixarea lor si nici sa nu tina. Deci, cum le bagi, cum le fixezi si cum le scoti?  :o

modi

Le bat ca pe cuie !  ;D

Am testat azi pe un cant de PAL . Am fixat o mostra de strip . Tine perfect !

Florio

Salutare Modi !
Din cate imi amintesc, toti constructorii de barci in strip planked s-au indragostit pe perioada lucrarilor de barca lor, de frumusetea liniei lemnului. Si invariabil, la final au cautat si integritatea lui. Absolut toti au fost necajiti de orice mic orificiu prezent pe suprafata strip-urilor, chiar si acelea insesizabile, facute de capsele de tapiterie  .
   Am spus-o ca s-o stii, Modi, sa nu sporesti numarul lor :) .
De aceea inca de la inceputurile topicului, imi ramasese in minte metoda exemplificata de Cristi Constanteanu...pardon, Tutuianu, in postul #63 . Aceea cu banda elastica.
N-o fi mai simplu ?

P.S.
   Ti-ai schimbat avatarul, ok. Dar nu inteleg cum l-ai fotografiat pe Andy Garcia in atelier la tine  :o

home made

#99
...foloseste clesti si centuri reglabile,d'alea de legat bagaje pe masini,nu e nevoie de cuie,holzsuruburi...etc,asa o sa-ti ramina lemnul pur,neatins de infamia metalului !:)
cu clestii de lemn "lipesti" filele de calapod(coaste) si cu centurile apropii filele intre ele,e simplu si eficient.in afara de asta nu ai nevoie de ajutoare care sa te incomodeze cu sfaturi.............plus ca daca te enerveaza vre-un musafir nepoftit,ai cu ce sa-l stringi de git! :D

cristiantutuianu

Modi i-a spune asa "coafeaza"  ;)
pentru prima faza

cristiantutuianu

Andy Garcia in atelier freaca tiparul in loc sa faca treaba ;D  ;D  ;D  ;D

pentru  faza doi cai frumosi ;)

byteworks

In cazul al doilea cate o bucla simpla de fiecare parte e suficienta.

cristiantutuianu

Modi e baiat destept si sunt sigur ca a inteles .Metoda suporta inbunatatiri................. ;D

home made

nu,stringi usor fila pe coasta iar cu centura vii pe dupa copastie peste fila,sa traga fila,sa o lipeasca linga cea de dinainte,dupa care se stringe tare clestele sa o fixeze definitiv ,pina se intareste epoxi-ul,apoi se reia ciclul.......babord...tribord,alternativ, sa nu "traga" spre unul din borduri....