barca motocraft sl 410 pentru dunare?

Creat de bica77, Decembrie 13, 2013, 01:29:17 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

pisica

Citat din: mdascalu din Ianuarie 15, 2021, 05:21:14 PM
Salut, la mine, cand am luat-o, anul trecut, a contat mult lungimea, intentionam sa o transport pe masina si 420 depasea lungimea masinii. Ulterior, dupa ce am mers cu ea pe masina m-am convins ca trebuie peridoc pentru 326 de km cat am eu de mers pana la Mahmudia. Cu toate astea nu renunt la ideea de a o transporta pe masina pe distante mai scurte sau cand am alta remorca speciala agatata.
Probleme cu niturile nu am avut, singura problema care a aparut, acea ramforsare care vine de pe chila pe oglinda, in barca, are o ureche care se prinde separat pe lemnul oglinzii. Acea ureche s-a fisurat si am inlocuit-o cu doua "L-uri" din inox. Acum folosesc barca cu DF 20 AS. La ambele motoare acea tabla de aluminiu vibra. Dar ea este prinsa pe chila si oglinda cu nituri. Acum nu mai am nici o problema.
Tot in ideea asta caut o barca usoara din aluminiu, sa scap de peridoc.
Gonflabila o transport gata umflata pe masina, dar are doar 3,1m lungime si pana in 50kg.
Am vorbit ieri cu un posesor de sl410, are una cumparata de vreo 7 ani, spunea ca deseori o transporta pe masina, dar nu pescuieste singur.
A recunosct ceea ce au confirmat si altii, ca totusi barca e putin cam joasa, pentru Dunare.
Tot asa, spunea ca nu a avut probleme cu niturile si barca chiar e folosita...

mdascalu

Salut, da e un pic mai joasa, da si eu cu motorul de 5 cai,  i-am ingropat pupa tribord sub nivelul apei, dar nu a patit nimic, ce-i drept am ambarcat niste apa, dar nu a fost un capat de tara, vara fiind. Pana la urma, cu un pic de atentie,  barca e OK si te poti descurca rezonabil cu ea chiar si pe Dunare cand vremea e suficient de buna.  Eu nu pescuiesc din barca , sunt pescar de stationar ( crap), barca o folosesc ca sa ma deplasez cu tot bagajul meu cca 200 kg (cort, porumb, scule de pescuit, geanta de pescuit, aragaz etc) la locul de pescuit. Am facut cu ea intre 100 - 150 km pe zi in delta si totul a fost super, da' cu motorul de 20.

pisica

Din pacate sl410 nu se mai produce, iar sh nu prea am gasit.
Noul Motocraft 420, care l-a inlocuit, e ceva mai grea si probabil mai putin recomandata unui motor de 6 cai. Am vorbit cu un posesor, gliseaza cu 6 cai, dar k singura persoana si foarte putine bagaje. Cu doua persoane, deja nu mai gliseaza.
Am gasit insa, o barca foarte apropiata ca si caracteristici de sl410, e vorba de modelul Marine 14m.
Are 4,1m, cred ca 1,4m latime, 55cm inaltime si o greutate de vreo 60 de kg. Are tabla de 1,2mm...habar nu am ce tabla are sl410. Costa 1800 de euro, adusa la reprezenrantul Marine din Bucuresti.
Am vazut un filmulet in care glisa frumos cu doua persoane, cu un motor de 5 cai.
Sper sa reusesc sa pun filmuletul aici..
https://youtu.be/-4D3tiSqioY

crysty

Frumos modelul Marine 14M, frumos deasemeni clipul de prezentare.
Acum, ca si comentariu la filmulet, foarte abil conducatorul bacii, in sensul ca a evitat orice contact cu propriul val creat de glisare, oprire etc; oare de ce? Ambii ocupanti ai barcii nu au in total 130kg iar restul dotarilor nu le-a aratat. Personal consider ca lisesc barcii acele tevi de inox sau aluminiu pe post de tin'te bine, la un moment dat se observa ca ar fi de ajutor asa ceva conducatorului de barca. A doua persoana din barca a fost numai pentru a echilibra barca, as fi vrut sa vad barca static dar numai cu conducatorului ei la post si poate chiar in miscare in special in regimul tranzitoriu. Parca nu se vede in filmulet acest regim tranzitoriu adica de la plecarea din loc pana la glisare.
Frumoase barcile de aluminu, usoare etc, dar era scris pe aici pe undeva pe forum ca o barca buna de delta este aceea pe care stai pe copastie in zona maestru iar aceasta nu ia apa; nu stiu daca se aplica si acestor tipuri de barci deoarece acestea sunt foarte usoare. Tot datorita "usurimii" lor s-ar putea ca si conducerea ei sa nu fie chiar simpla. Cel mai bine da-te cu o asemenea barca inainte de a o cumpara altfel risti sa nu fii multumit de comportamentul sau nautic si ramai cu banii dati, nestiind daca ii mai recuperezi (integral nu cred).

pisica

Cristi, am spus anterior ca 14m este aproape identica ca si caractereristici  cu SL410, ddspre care s-a tot discutat aici.
Ma astept deci sa aibe aceleasi calitati si aceleasi defecte despre care s-a vorbit si aici.
Am vorbit cu pisesori de SL410, care s-au declarat foarte multumiti de barca, doar ca unii au recunoscut ca e prea joasa.
Ai dreptate, in filmulet sunt doua persoane fara alt bagaj, dar barca e propulsata de 5 cai.
Barca admite maxim 15 cai, un 10 cai cred ca e perfect.
Eu unul n-am unde sa o probez, nici cu SL410 nu m-am dat, doar am citit, am vorbit cu cativa posesori, am vazut filmulete.
Saptamana viitoare Marine 14m, va ajunge la reprezentul Marine, din Bucuresti.
Sunt hotarat sa dau o fuga, sa vad barcuta. In mare masura sunt hotarat sa o iau.
Cei de la Marine mai au un model, 370s, parca, mai scurta dar cu bordajul mai inalt, cu tabla mai groasa putin. E 2000 de euro, putin mai scumpa ca 14m, cam aceeasi greutate.
Dar cu cine am mai vorbit, toti recomandau macar un 4m pentru Dunare...
Am mai gasit un filmulet cu 14m, dar nu stiu ce putere are motorul.
https://youtu.be/luLT4OCZpoo
Si un filmulet cu Marine 370...
https://youtu.be/RZfPrPlin1s

mdascalu

"Fundul barcii are 1.6 mm, lateralele 1.3 si pupa 1.8" citat Romica.
Asta pentru SL 410.

pisica

Citat din: mdascalu din Ianuarie 18, 2021, 01:36:45 AM
"Fundul barcii are 1.6 mm, lateralele 1.3 si pupa 1.8" citat Romica.
Asta pentru SL 410.
Multumesc! Chiar nu gasisem pe nicaieri ce grosime are tabla.
Nu stiu daca ai vazut filmuletele cu Marine 14m, pe care le-am pus anterior.
Te-as ruga sa imi spui daca comportamentl celor doua barci, e similar. Au aceeasi lungime, cam aceeasi inaltime, m14 e cu cativa cm mai ingusta, greutatea e putin mai mica, aluminiu folosit e de 1,2mm.

mdascalu

Salut,
Barca Marine 14 m din al doilea filmulet are ca motor un Tohatsu 9.8 (scrie in descriere) .

De mers, asta nu pot sa-ti spun prea mult, in film par sa mearga la fel, trebuie testat. Eu cand m-am hotarat sa-mi iau L 380, stiam barca de pe celalat forum, de cand Ovidiu 66 a luat SL 410. Atunci am admirat mult barca si forma ei, dar aveam gonflabila si nu merita sa fac invertitia, plus ca producatorul fiind din RO pot repara, sper eu, daca apare ceva, mai repede.
Eu ma gandesc ca, pe viitor, vei da examenul pentru permis, iar atunci sigur vei lua un motor mai mare, ori in cazul asta convenabila este cea care are aluminiul mai gros in special la oglinda. In egala masura si luand in considerare motorul actual, daca-ti place 14M, i-ti convine pretul, faptul ca e mai usoara si putin mai ingusta te va ajuta sa mergi mai repede in glisare dar cu putin bagaj.

Vali

Daca-mi permiteti o scurta interventie: nu e o buna practica achizitia unei barci limitate din cauza motorului mic. Decat sa chinuim un 6 cai fortand o barca de 4 metri sa gliseze, mai bine ne gandim direct la un motor de 15 sau chiar 20 de cai, cvasi-suficient pentru majoritatea regimurilor de incarcare si utilizare.

La fel, calitatile barcii sunt importante atunci cand naviga pe ape, nu pe portbagaj :). O gonflabila mica e suficient de sigura pe Dunare, dar o rigida presupune un bord liber sanatos ca sa avem "peace of mind" indiferent de vreme, trafic etc.

In consecinta, mai bine alegem o barca mai sanatoasa, putin mai lunga, mai inalta si mai lata, si punem un motor corespunzator, fiindca in timp oricum vom ajunge la concluzia ca un motor mai mare + permis este calea de a ne bucura pe deplin de achizitia facuta. My 2c.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

pisica

Multumesc de raspuns!
Apreciez orice parere, avand in vedere ca experienta mea in materie de rigide, e egala cu zero.
Cu siguranta in viitor  voi da de permis si voi lua un motor mai mare, dar pana atunci incerc sa impac si capra si varza.
Ca sa fiu sincer, cam fug de o barca mare si implicit grea, din cauza peridocului. Drumurile sunt proaste, locuri unde poti baga barca la apa, putine.
De aceea ma indrept spre o barca cat mai usoara, pana in vreo 70-80kg, ca sa o pot pune pe masina.
Chiar si cu permis, probabil nu o sa iau un motor mai mare de 10 cai, din cauza greutatii.
Am citit tot ce s-a scris aici despre SL410, am mai vorbit cu cativa proprietari.
Una peste alta, in mare, s-au declarat multumiti.
Ca sa fiu sincer, daca as gasi una sh, ca modelul asta nu se mai fabrica, as lua-o fara sa stau pe ganduri. Modelul nou, Motocraft 420, e ceva mai grea, in plus e cu putin mai lunga ca masina, am un Suzuki SX4 si imi e teama sa nu am probleme cu politia.
Tot cautand pe net, am ajuns la Marine 14M, care e foarte asemanatoare cu SL410, asa ca mi-am indreptat atentia spre ea.
Si nu in ultimul rand, e vorba si de bani, nu-mi permit deocamdata sa cheltui mai mult de 2000 de euro, iar cu banii astia nu pot lua si barca si peridoc.
Pana la rigida, imi era ochii la un rib, dar acolo musai trebuia un motor mai mare, sigur nu ar fi glisat cu motorul de 6 cai.
Acum a aparut la vanzare un rib Bombard, de 3,4m din hypalon si un motor  Yamaha, de 10 cai.
Omul il transporta dezumflat pe masina si motorul in portbagaj.
Nu stiu anul de fabricatie, urmeaza sa aflu, dar daca nu e mai vechi de 10-15 ani, mi-ar face cu ochiul, cu tot cu motor. E drept, trebuie sa mai pun ceva peste cei 2000 deceuro.
Deci cam am de ales intre ribul asta si Marine 14M.
PS
Am gasit intr-un alt subiect, unde se discuta tot asa, despre o barca ce se poate transporta pe masina, opinia dvs...

Ce as sugera eu:
- o lungime in jur de 4 - 4,5 metri, pentru a se incadra la transportabilitatea pe masina
- o latime maxima intre 1,3 - 1,4 metri, care asigura si suficienta stabilitate, si rezistenta de val relativ mica
- o inaltime a barcii de minim 0,55 - 0,6 metri, pentru a avea bordul liber mentionat
- o greutate de maxim 60 kg, pentru a se putea transporta in siguranta pe masina

Din ceea ce stiu, o barca avand aceste valori si forme de deplasament nu exista la noi pe piata, nici din fibra, nici din aluminiu, nici din lemn.

Parca ati avut o premonitie, chiar astea sunt caracteristicile barcii Marine 14M; 4,1m lungime, 1,4m, 0,55 inaltime, 58kg.

mandache

Incearca si o barca Porta Bote. Am avut una de 3.85m, am folosit-o numai pe Dunare si am fost foarte multumit. Are stabilitate buna, viteza in amontede 16-18km/h cu motor de 6cp. Usor de transportat, bine ancorata pe portbagajul masinii suporta sitransport pe autostrada la viteza 130km/h.

pisica

Citat din: mandache din Ianuarie 20, 2021, 12:55:07 PM
Incearca si o barca Porta Bote. Am avut una de 3.85m, am folosit-o numai pe Dunare si am fost foarte multumit. Are stabilitate buna, viteza in amontede 16-18km/h cu motor de 6cp. Usor de transportat, bine ancorata pe portbagajul masinii suporta sitransport pe autostrada la viteza 130km/h.
E interesant conceptul, am citit despre ele, parerile sunt impartite;
din pacate sunt foarte scumpe. Modelul de 4,2 m costa noua aproape 3000 de euro si are vreo 50 de kg.
Si pana la urma, tot pe masina trebuie transportata..E drept, ca fiind stransa se poate circula cu viteza mai mare.
Cred ca e scumpa si multe avantaje comparativ cu rigida din aluminiu, nu prea are.
Si inca ceva, nu permite motorizari mai mari de 10hp, daca nu ma insel.

crysty

@ pisica
Mi-as permite sa iti dau un sfat prin care sa eviti ceea ce am facut eu. Din postarile tale se simte ca intr-adevar iti doresti o barca, ba chiar iti doresti foarte mult una de 4,1...4,5m. Este foarte bine dar, asa cum a spus si Vali, vei avea nevoie de un motor mai mare.
Acum, eu am cumparat intai o barca open din fibra de 5m cu care am avut ceva patanii fiind nevoit sa o vand la 10 luni de la cumparare.Mi-am cumparat o alta barca, cu bordaj inalt, fabricata de oameni cu traditie pe care am vandut-o dupa 3 sau 4 ani pentru a-mi cumpara o alta mai mare care in sfarsit ma multumeste. Pentru a evita aceste etape, (care sunt destul de costisitoare si in care am pierdut o caruta de banuti), incearca sa iti raspunzi la urmatoarele intrebari si abia dupa ce iti dai raspuns la aceste intrebari (un raspuns sincer) gandestete daca chiar ai nevoie de acel tipde barca.
- ce vei sa faci cu barca - iesiri in apropierea Tulcei sau ai vrea sa mergi mai spre inima deltei sau chiar Chilia etc....
aici trebuie sa ai in vedere faptul ca este o barca open relativ scurta dar care pe acel soare de 40grade la umbra te va tine in soare tot timpul calatoriei. Si mai mult, toti avem prieteni, mai mult - pe care ii luam la pescuit - deci 2 persoane in barca cu harnasament pentru campare cred...tu vei stii - atunci cat va duce acel motoras de 6cP??? la vale te duce Dunarea dar la deal???; iesire cu familia pe lac - 2 sau 3 persoane mai mult sau mai putin grele, motor mic, ai nevoie de abilitati in conducerea barcii pentru a putea sa o manevrezi fara a da pe cineva in apa sau sa-ti umplii barca cu apa.
- pentru iesiri de durata medie 3-4 zile departe de lume cu cort etc, daca esti mai tanar este ok dar odata cu inaintarea in varsta iti vei dori altceva in care sa poti innopta, care sa-ti confere ceva siguranta etc. In aceste conditii de iesire - 3-4zile vei vedea cate nazdravanii iti trebuie si vei decide cu siguranta ca este cam mica barcuta pentru asa ceva in conditiile in care ai merge singur dar daca mai adaugam pe cineva cu tot cu harnasament.....tu vei decide.
- pentru iesiri de durata - 7-10zile cred ca este exclus cu o asemenea barca.
Si eu ma imbatam singur cu apa rece cand am cumparat prima barca - avea 5m/1,7m un bord destul de inalt dar nu avea un conducator literat ci numai un amator care atunci invata...si cu ce pret....ce sperieturi etc. Devenisem obsedat de valul celor care ma depaseau pe drum etc. Acum nu as mai face acea aroganta.
In final, cred ca te vei mai gandi si vei pune in balanta reala ceea ce vei face cu barca si mai ales pe cine vei lua in barca.
Ah era sa uit, aproape toti cei ce au transportat barcile pe masini, au ajuns sa cumpere peridoc pentru transportul barcii ceea ce i-a facut sa isi dea seama ca daca ar fi fost putin mai mare barca ar fi fost excelent. Gandeste-o si pe asta chiar daca la inceput vei transporta barca pe masina, motorul in portbagaj, scule de pescuit si restul harnasamentului....vei avea nevoie de spatiu si in masina, spatiu pe care nu-l vei mai avea ...
Oricum, de admirat ideea de a cumpara o barca si deasemeni de admirat acest entuziasm de la inceput!
Sper sa nu te fi suparat cu aceasta postare dar as vrea sa te faca sa mai regandesti odata achizitia barcii.

pisica

Citat din: crysty din Ianuarie 20, 2021, 02:50:50 PM
@ pisica
Mi-as permite sa iti dau un sfat prin care sa eviti ceea ce am facut eu. Din postarile tale se simte ca intr-adevar iti doresti o barca, ba chiar iti doresti foarte mult una de 4,1...4,5m. Este foarte bine dar, asa cum a spus si Vali, vei avea nevoie de un motor mai mare.
Acum, eu am cumparat intai o barca open din fibra de 5m cu care am avut ceva patanii fiind nevoit sa o vand la 10 luni de la cumparare.Mi-am cumparat o alta barca, cu bordaj inalt, fabricata de oameni cu traditie pe care am vandut-o dupa 3 sau 4 ani pentru a-mi cumpara o alta mai mare care in sfarsit ma multumeste. Pentru a evita aceste etape, (care sunt destul de costisitoare si in care am pierdut o caruta de banuti), incearca sa iti raspunzi la urmatoarele intrebari si abia dupa ce iti dai raspuns la aceste intrebari (un raspuns sincer) gandestete daca chiar ai nevoie de acel tipde barca.
- ce vei sa faci cu barca - iesiri in apropierea Tulcei sau ai vrea sa mergi mai spre inima deltei sau chiar Chilia etc....
aici trebuie sa ai in vedere faptul ca este o barca open relativ scurta dar care pe acel soare de 40grade la umbra te va tine in soare tot timpul calatoriei. Si mai mult, toti avem prieteni, mai mult - pe care ii luam la pescuit - deci 2 persoane in barca cu harnasament pentru campare cred...tu vei stii - atunci cat va duce acel motoras de 6cP??? la vale te duce Dunarea dar la deal???; iesire cu familia pe lac - 2 sau 3 persoane mai mult sau mai putin grele, motor mic, ai nevoie de abilitati in conducerea barcii pentru a putea sa o manevrezi fara a da pe cineva in apa sau sa-ti umplii barca cu apa.
- pentru iesiri de durata medie 3-4 zile departe de lume cu cort etc, daca esti mai tanar este ok dar odata cu inaintarea in varsta iti vei dori altceva in care sa poti innopta, care sa-ti confere ceva siguranta etc. In aceste conditii de iesire - 3-4zile vei vedea cate nazdravanii iti trebuie si vei decide cu siguranta ca este cam mica barcuta pentru asa ceva in conditiile in care ai merge singur dar daca mai adaugam pe cineva cu tot cu harnasament.....tu vei decide.
- pentru iesiri de durata - 7-10zile cred ca este exclus cu o asemenea barca.
Si eu ma imbatam singur cu apa rece cand am cumparat prima barca - avea 5m/1,7m un bord destul de inalt dar nu avea un conducator literat ci numai un amator care atunci invata...si cu ce pret....ce sperieturi etc. Devenisem obsedat de valul celor care ma depaseau pe drum etc. Acum nu as mai face acea aroganta.
In final, cred ca te vei mai gandi si vei pune in balanta reala ceea ce vei face cu barca si mai ales pe cine vei lua in barca.
Ah era sa uit, aproape toti cei ce au transportat barcile pe masini, au ajuns sa cumpere peridoc pentru transportul barcii ceea ce i-a facut sa isi dea seama ca daca ar fi fost putin mai mare barca ar fi fost excelent. Gandeste-o si pe asta chiar daca la inceput vei transporta barca pe masina, motorul in portbagaj, scule de pescuit si restul harnasamentului....vei avea nevoie de spatiu si in masina, spatiu pe care nu-l vei mai avea ...
Oricum, de admirat ideea de a cumpara o barca si deasemeni de admirat acest entuziasm de la inceput!
Sper sa nu te fi suparat cu aceasta postare dar as vrea sa te faca sa mai regandesti odata achizitia barcii.
Apreciez ca ti-ai gasit timp pentru un raspuns atat de laborios.
Nici nu stiu de unde sa incep...
Locuiesc la vreo 40 km de Braila si de Dunare, pescuiesc de regula in zona Stancuta, Gropeni.
Cele mai multe iesiri, de o singura zi, uneori doua, ca lucrez in ture, 24 cu 48, sunt pompier.
Cred ca s-a intamplat de cateva ori sa stau mai mult, vreo 3 zile.
Ca sa fiu foarte sincer, pana acum m-am descurcat cu gonflabila de 3,1m.
Am uitat sa spun, pescuiesc singur, plec cand vreau, stau cat vreau, nu depind de nimeni.
Barcuta merge functie de incarcatura, cu 20-25km/h.
E totusi destul de putin loc in ea, chiar si pentru o zi se aduna ceva bagaj, dar ma descurc.
Nu mi-am propus inca sa ajung in Delta, oricum din ce am inteles, nici acolo nu umbla cainii cu peste in coada, in schimb, sunt foarte multe barci.
In zona in care pescuiesc, Dunarea nu e chiar asa circulata, asa ca nu imi fac probleme, iar peste inca se mai prinde, dupa noroc si vreme.
Cu siguranta o sa trec la un motor mai mare, la barca mai mare, in viitor.
Deocamdata insa nu vreau sa ma intind mai mult decat e plapuma, mai ales la vremurile astea.
Am luat in calcul ca o sa cumpar barcuta asta si poate peste un an sau doi, daca nu ma multumeste, o vand.
E totusi o barca noua, din aluminiu,care merge cu motor de 5 cai, deci fara permis, asa ca ma gandesc ca o sa se caute si nu pierd prea mult la revanzare.
Multumesc pentru sfaturi, cu siguranta sunt utile, dar cumva m-am setat pe Marine 14m, sau Marine 370S.
Aici am ceva dubii, nu stiu ce sa aleg..prima e mai lunga, dar are bordajul cam jos, de 55cm. In plus, are tabla de 1,2.mm. Cea de-a doua, e cu 5 cm mai inalta, tabla mai groasa, 1,4mm..au cam aceeasi greutate, 370s e mai scumpa cu 200 de euro.
Daca poti, avand in vedere experienta, da-mi te rog un sfat ce sa aleg intre astea 2.
Multumesc anticipat!

dany

barca mai lunga..
Ma numar printre cei care au facut multe experimente si incercari de tot felul,si ma aliniez celor scrise de Vali si Cristi.As mai spune ca o pneumatica buna bate o conserva de aluminiu oricand la capitolul stabilitate si siguranta pe dunare,daca ma intrebi,...