Caiac strip plank

Creat de AlecNaneti, Decembrie 18, 2013, 02:39:08 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

AlecNaneti

Vreau sa ma apuc prin primavara de facut un caiac dupa metoda strip plank dupa planuri iesite din programul kayak foundry.

Fiind din Galati, sunt norocos, pot apela la sfaturile si experienta unor maestri cum e Vali sau Guzi.

Initial am postat pe celalalt forum, iar dupa o intalnire cu Vali, am decis sa postez si aici.

am gasit pe net:
http://www.flickr.com/photos/91958255@N04/11282942235/#in/set-72157635543653071/

stie cineva pe unde gasesc furnir in Galati sau pe aproape?

Vali

Salut Catalin, furnir nu (prea) gasesti in GL, decat la baietii navomodelisti de la autogara. Posibil sa mai aiba unii fabricanti de mobila, dar nu stiu daca au si la vanzare.

In schimb, exista furnizori in tara, dar din ce stiu dau doar cantitati mai mari. Aveam undeva vreo 2 furnizori, unul din Constanta si unul din Braila, trebuie sa le caut telefoanele.

Pana atunci, incearca la Holver si la M&L Furnire. Primii au o gama larga, inclusiv furnir tehnic de 2,5 mm, ceilalti aveau furnir subtire, dar acum pe site vad ca au doar mobila, poate mai vand si furnir.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

AlecNaneti

Am mai facut un mic pas in constructia caiacului, chiar daca indirect.

Am lucrat pentru prima oara cu rasina epoxidica de la polydis.

Am refacut o podea din lemn de rasinoase, chituit, slefuit si dat cu rasina epoxidica.

Am dat podeaua cu doua maini de rasina epoxidica. In prima poza comparatie intre podeaua slefuita si podeaua data cu o mana de rasina.

In urmatoarele poze, podeaua dupa doua maini de rasina epoxidica. Am slefuit usor intre cele doua maini. Dupa a doua mana, podeaua capata un aspect sticlos, se poate observa la perete cum se reflecta tevile de la calorifere.

Sunt mici imperfectiuni la suprafata, nu-mi dau seama de unde au aparut, posibil sa fie mici bule.

Stau in dubii, oare sa mai slefuiesc un pic si apoi sa dau cu un lac? Pe de alta parte sunt destul de multumit de cum arata si asa. In alta ordine de idei, pe podeaua din camera asta nu intra soarele deloc, e orientata pe nord vest.

dany

Intreb:scandura podelei este prelucrata nut+feder sau are cantul in ''L''?Obsev chituirea la rosturi,dar daca nu e prelucrata la canturi scandura se va mai usca si vor aparea crapaturi si e pacat de munca.

AlecNaneti

scandura e nut+feder, insa e veche de prin anii 50,  groasa de aprox 3,5 cm, cu spatii ceva mai serioase intre scanduri: 5 - 6 mm in medie (probabil a fost pusa verde si s-a tras), a fost vopsita si razvopsita, iar de uscata este uscata, e greu sa fie mai uscata decat este acum

am lucrat pe podeaua existenta, nu am scos-o si remontat-o

am scapat de straturile de vopsea cu o rindea electrica, apoi am chituit cu un chit epoxidic (kerapoxy design), apoi am slefuit

in prima poza: podeaua initiala
poza a doua: stratul de vopsea curatat cu rindeaua electrica si curatat rosturile
poza a treia: chituit
poza a patra: slefuit

dany

OK.maestre !Buna treaba ai facut,mai tine inca pe-atat ;)

AlecNaneti

@ dany

mai am pana la deveni maestru - un expert e un tip care a facut toate gresilile in acel domeniu

tocmai ce am dat de o problema:

e o zona de-a lungul unei scanduri in care rasina e lipicioasa, au trecut 5 zile (de la 24 decembrie), nu inteleg de ce mai e lipicioasa si de ce doar acolo pentru ca am dat cu acelas pahar de rasina vreo 7-8 scanduri, temperatura a fost ok (in jur de 21 de grade)

vreo ideie, vreo sugestie? mai trebuie sa fac ceva? se poate repara? sau doar trebuie sa mai astept?

dany

S-ar putea ca fiind dusumeaua veche ,scandura respectiva sa  fi fost un pic putreda si cu ceva umiditate mai mare,ceea ce nu lasa rasina sa polimerizeze.Normal era sa fi observat asta cand ai slefuit-o,poate ai trecut cu vederea .Mai astepta putin si daca nu se usuca,slefuieste portiunea respectiva si vezi exact ce-i cu scandura respectiva si daca e umeda sa nu ai sub dusumea infiltratie de apa de pe undeva sau condens.Incalzeste camera ,si usuca cumva scandura respectiva si vezi ce se intampla.Cel mai nasol ar fi sa ai infiltratie  de apa si respectiv scandura sa fie imbibata cu apa sau putreda ..atunci ar trebui schimbata dar intai rezolvata problema cu apa de dedesubt.Sunt case in care scandura dusumelei este asezata pe grinzi de lemn care stau pe pamant,sau pe beton[daca casa e veche,cred ca pe pamant si atunci sa nu ai si grinda putrezita].Eu acum fac presupuneri si atat din pacate...0746246216..nr. meu daca ai nevoie pt.alte detalii,eventual

AlecNaneti

nu e umezeala in podea, e un bloc vechi, stau la etajul 2, nu sunt tevi de apa pe aproape

mai astept un pic, probabil voi slefui usor, voi incerca sa scap de zona lipiciosa si apoi voi da un lac

modi

Si gandeam ca dand p-aici voi beneficia de niscaiva "material didactic" pentru First Lady a mea . Cand colo ..... dusumele , pardoseli , alea-alea ......  :o Caiace .... oha !
In fine ......

Citat din: AlecNaneti din Decembrie 29, 2013, 11:12:05 AM
...... si apoi voi da un lac

Nu da niciun lac peste epoxi .

Vali

Salut Catalin, incearca sa incalzesti zona respectiva cu o turbina de aer cald sau chiar cu un uscator de par, pentru a forta polimerizarea. Daca tot nu se intareste, incearca sa indepartezi cat se poate cu un tzicling (o lama ascutita, actionata perpendicular pe suprafata).

Poti da cu lac fara probleme peste epoxy, dar nu cred ca are rost la o dusumea, fiindca rasina e rezistenta la uzura, iar lacul nu prea. Daca vei da lac, trebuie intai matuita suprafata rasinii cu un smirghel mai fin, pentru priza optima.

"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

AlecNaneti

sa revenim...

aveam ceva scanduri de rasinoase pe la tara dar nu suficiente

am inceput sa iau in considerare polisterinul extrudat, am vrut sa folosesc intermitent o sipca de lemn una de polistiren, mai nou am luat hotararea sa lucrez doar cu polistiren, m-am documentat un pic pe net, s-a mai facut asa ceva, cel putin pe afara

http://www.praktiker.ro/produse/constructii-renovare/termoizolatie-tencuiala/193935-polistiren-extrudat-25-cm

am dus o corespondenta pe privat cu Guzi in ultimele trei saptamani, Guzi m-a convins sa incerc sa fac caiacul din trei bucati dupa ideea din linkul urmator:

http://www.clcboats.com/shop/boats/stitch-and-glue-kayaks/shearwater-kayaks/shearwater-sport-take-apart-sectional-sea-kayak.html

am abandonat ideea de a construi in pod, am gasit o magazie in care imi pot face de cap

am facut probe cu hot glue pe post de adeziv, merge chiar bine

vreau sa tai si formele din polistiren si doar partea din fata si din spate din lemn

am imprumutat teava lui Guzi

cu un circular de mana pus pe o masa (sub masa) am taiat cateva sipci din polistiren, merge destul de repede si usor, am pus doua placi la taiat

AlecNaneti

in prima poza circularul de mana transformat in circular fix cu care am taiat sipcile de polistiren plus slefuitorul cu care am ajustat formele taiate cu cutterul

in a doua poza pistolul cu "adeziv fierbinte" si chitul de rosturi

in urmatoarele poze stadiul lucrarii dupa doua saptamani jumate si aproximativ 35 ore de munca

Obs.:

- sunt probleme la slefuire cauzate de "adezivul fierbinte", insa la lipirea sipcilor merge brici, posibil sa folosesc bisonul poliuretanic la punte
- ar fi mers mai multe forme, poate din 30 in 30 de cm si nu din 40 in 40 asa cum este acum
- ca tot amatorul nerabdator am scos lucrarea de pe forme si era cat pe ce sa o rup, dupa care am pus-o la loc - voi chitui, slefui si apoi voi aplica fibra si rasina pe exterior pe pozitia in care este acum, apoi voi intoarce invers si voi face puntea caiacului
- se modeleaza foarte usor sipcile la capete atunci cand se monteaza pe forme (in 3-4 ore am reuseam sa montez cate 4 sipci pe ambele parti), se taie usor la circular, le-am taiat la grosimea de aproximativ 11 mm cate doua placi o data, lipite la un capat sa nu joace
- in poze, jumatate din lucrare este slefuita si chituita, cealalta jumatat doar usor slefuita

AlecNaneti

o intrebare pentru Vali:

pentru a compensa lipsa de rezistenta/duritate a polistirenului ar trebui sa folosesc o fibra mai groasa de 300 g/mp? sau doua straturi de 160 g/mp?

sunt la faza comandarii de materiale

in alta ordine de idei, daca nu mai fac caiacul din lemn ar trebui topicul mutat la compozite?

cristiantutuianu

Salut AlecNaneti
Imi place tare ce ai mesterit pana acum  seamana cu ce se gaseste pe google cand cauti "foam boat " iti spun sincer !si eu cochetam cu idea de a construi o canoe ....aproape in acelasi mod prima chestie care am gasit-o http://www.myrabo.com/k-canoe/index.htm dar sincer nu pot sa ma apropi de chestia numita aramida (kevlar) financiar,dar ma tot bate gandul sa o fac din fibra de sticla  aici inca nu am reusit sa imi dau seama nu am "sapat" prea adanc pe net cate staturi si ce tip de fibra sa folosesc .Pe varianta de mai sus in momentul in care formele ambarcatiuni sunt finisate la mare arta si sunt "imbalsamate",acoperite cu...folie plastic ,folie aluminiu.....glet..acoperit cu ceara si alcool polivinilic pot sa fac canoea cu rasina poliesterica (e mai ieftin)

Daca doresti sa "imbraci" caiacul cu fibra inainte de toate nu cred ca e prea ok sa folosesti chitul respectiv
...de ce nu ai facut tu chitul rasina epoxidica +filer (rumegus vezi oferta lui Modi http://forum.capcompas.ro/index.php/topic,1162.msg19963.html#msg19963 )sau micro baloane...etc  intelegi. Sunt convins ca o sa vopsesti caiacul la final !
Sigur daca folosesti o fibra de 300 g/mp o sa te streseze cand  o "intinzi"pe caiac pe cand fibra de 160 g/mp e mult mai ok

O alta sursa de inspiratie o gasesti chiar aici pe forum http://forum.capcompas.ro/index.php/topic,59.0.html

Nu in ultimul rand FELICITARI  ,chiar o sa urmaresc topicul  ;)