9
« : August 02, 2017, 07:20:31 p.m. »
Vă salut. În urma cu o luna am adus barca în Romania. A fost un voiaj în limita normalului, fără evenimente deosebite meteo sau de alta natură. Pentru cei interesați câteva informații de pe traseu.
Barca am lasat-o anul trecut în portul Policoro venind din Genova. Am ales locația, pentru ca era ieftin în comparație cu alte porturi, dar și ca poziție pentru traversada spre Grecia. Am plătit pentru un an 720 euro, barca pe uscat. (Foto). Titularul portului, un om deosebit, mi-a făcut și antivegetativa gratis(cu vopseaua mea).
Ajung pe 29 mai, pregătesc barca, o dau la apă și pe 1 iunie vine Mario, prietenul și din alte voiaje, care mă însoțește pana în Grecia insula Corfu. Avem parte de o mare liniștită, navigam cu vele apoi cu motorul. Oprim în insula Othonoi, locul unde Ulise a stat ceva timp cu Calypso, apoi câteva opriri în insula Erikousa și câteva golfuri din Corfu. Pentru formalitati de intrare în Grecia, trebuie sa intram în portul Guiova. Plătesc 36 euro pentru 24 ore ( cam scump). Ca documente mi se cer în afară de actele barcii, asigurarea cu clauza antipoluare,pe care le am. Apoi sunt îndrumat sa mă prezint la poliția portului. Aici trebuie să duc munca de lămurire cu polițista care voia sa plătesc taxa Dekpa. Îi spun ca barca sub 7m nu trebuie sa plătească taxa, însă ea o tine pe a ei. Pana la urmă da un telefon , se lămurește și plătesc doar 15 euro ca taxă de intrare în Grecia.
Ca o paranteza, alături de barca mea un tataie englez, folosea ca scăunel să coboare de pe barcă, un frigider waeco, din acela cu compresor. Zic, trebuie sa-l urmăresc, sigur o să-l arunce. Îl văd când se duce cu el la gunoi și îi zic că îl iau eu. Tataia puțin debusolat, mă întreabă dacă știu sa-l repar, iar eu îi zic ca îl voi folosi ca lada de depozitare. Aduc frigiderul în Brăila, întreb câțiva meseriași dacă îl pot repara, dar se uitau la el ca la un OZN. Îl aduc în Torino și un meseriaș român îl face imediat, avea termostatul defect. Cumpărat senzor termostat cu 1,80 euro! M-am pricopsit cu un frigider care îngheață.
În așteptarea familiei, duc barca în portul Mandraki situat aproape de centrul orașului , lângă fortul venețian plătind 22 euro. Mario se întoarce în Italia și vin fetele. Stăm doua zile, apoi plecam spre Paxos și Antipaxos. Aici e o plajă caraibica de care ne bucuram o jumătate de zi, apoi vin vapoare cu turiști care ne invadeaza. Plecam spre Lefkada, podul dintre continent și insula se deschide la fiecare ora și e gratis. După ora 21 se deschide numai la cerere vhf canal12.
Găsim un loc aproape de centrul orașului. Portul e gratis cu condiția sa găsești loc. Mai încolo este marina, dar nu am ajuns acolo ca sa știu prețurile.
Ne oprim în diverse insule, ultima fiind Itaca și facem o plimbare în interiorul insulei.
Plecam spre Patras, previziunile meteo dădeau vânt favorabil însă l-am avut din prova. La sosire în vecinătatea podului trebuie sa ceri autorizarea de trecere vei fi îndrumat sub care arcada se trece, vhf canal 14. Pe inserat intram în micul port Lepanto ( acum Nafpaktos) unde a fost celebra bătălie.
A doua zi sosim în portul insulei Trizonia, un port construit din bani UE dar neterminat. Aici sunt bărci lăsate peste an în grija nimănui. Găsești pe cineva care stă în permanență acolo sa aibă grija de barca, sau la mila domnului.
În apropierea canalului Corint luam legătură cu dispecerul, canal 11. Suntem puși în coadă și ne învârtim în fața canalului. Se da ok, traversăm in ordinea stabilită, iar la ieșire plătim 100 euro.
Spre seara in 14 iunie ajungem în Atena marina Alimos . Vizitam orașul,fetele rămân pe la rude iar eu fac schimb de echipaj. Vine Dragos, un membru al echipajului velierului Allegro.