Afişare Mesaje

Aici puteţi vedea mesajele acestui utilizator. Sunt afişate doar mesajele făcute în secţiuni în care aveţi acces.


Mesaje - Florio

Pagini: [1] 2 3 ... 193
1
Propulsie umana / Re: DISPOZITIV DE PROPULSIE NAUTICA
« : Iunie 08, 2022, 10:10:59 p.m. »
Salutare Florio! Am proiectat mai multe propulsoare decât cele 3 pomenite ... dar astept momentul... investitorul... asociatul ... Am cateva proiecte cu mai multe tipuri de propulsoare si mecanisme de actionare care se pot pune pe aceeasi ambarcatiune.  Procedeul de conversie foloseste un asemenea tip de propulsor, iar ambarcatiunea este o placa SUP

Într-adevăr, dincolo de idee, originalitate și funcționalitate, mai rămâne de trecut pragul pecuniar :)
Iar perioada asta belicoasă e cam dificilă pentru investiții.
Mai ales că vine după 2 ani de amorțire pandemică.
Cred totuși că un investitor va fi convins mai ușor dacă reușești prin fonduri proprii să faci prototipul funcțional. Așa funcționează uzual.

2
Propulsie umana / Re: DISPOZITIV DE PROPULSIE NAUTICA
« : Iunie 08, 2022, 05:26:43 a.m. »
Procedeu si dispozitiv pentru conversie vehicul terestru in vehicul nautic
C.B.I. mai 2022
Inventia se refera la un procedeu de conversie rapida, facila si necostisitoare a unuia sau mai multor tipuri de mijloace asemănătoare de transport personal terestru in mijloace de transport personal nautic, fara a fi necesare modificari in structura constructiva reala, precum si de a crea un dispozitiv cvasiuniversal  menit acestui scop.
Ce se poate face ca sa circuli pe apa cu unul din vehiculele acestea?

Bună dimineața  :)
Am recitit topicul, felicitări pentru protejarea la OSIM a invenției sau inovației ce face subiectul topicului.
Înțeleg că C.B.I. din mai 2022 se referă la un mecanism de vâslire cu ajutorul picioarelor, prin conversia unei biciclete într-o ambarcațiune.
Aceasta fiind o inovație întâlnită sub diverse forme până acum (de la montarea unei întregi biciclete pe o platformă plutitoare ori catamaran, până la ambarcațiuni care au un sistem de transmisie prin pedale, către o elice sau către pale care se mișcă liniar sub barcă).
Unele au ajuns la o fabricație de serie, dar cererea a fost întotdeauna mică, extrem de mică sau deloc.
Probabil subdomeniul mai necesită perfecționare, ori oamenii nu percep propulsia cu picioarele ca pe ceva necesar.

Despre subiectul de început al topicului, acela cu cele 3 tipuri de propulsoare ar fi interesant de știut dacă mai există noutăți. Este același subiect cu mecanismul de vâslire?
Fiind deschis acum 11 ani, cred că ideile s-au cristalizat și pot fi discutate tehnic  ;)

P.S.
Ultima postare se încheie cu o întrebare către noi. S-au scurs 2 săptămâni de atunci, e suficient suspans, dați și răspunsul, că nu știm :)

3
Alte ambarcatiuni / Re: aventurile catamaranului solar
« : Aprilie 11, 2022, 10:10:24 a.m. »
E ok, are minimum de contravântuire pe ambele direcții.
Cel mai bine ai putut testa nivelul de rigiditate, la fața locului, tu în persoană  :)
Probabil ai încercat și o forță laterală sus (din babord sau tribord), la cadrul din față. Dacă e ok, a meritat munca la barcă.
Săptămâna asta încep și eu să o pregătesc pe a mea pentru lansare  ;D

4
Veliere / Re: Waarschip 725
« : Martie 27, 2022, 10:01:21 a.m. »
Din ce material e făcută barca? Clinurile respective par a fi din placaj marin (nu cred că e scândură și nici metal).
Văd că acest tip de barcă se vinde la prețuri ridicate, prin Germania. :)
Desigur, în funcție de starea și dotarea lor.

5
Alte ambarcatiuni / Re: aventurile catamaranului solar
« : Februarie 18, 2022, 11:56:45 p.m. »
Asa arata catamaranul la ultima iesire de anul trecut, momentan este la iernat asteapta vreme faina si ceva bunavointa din partea sotiei.
Am incercat sa cresc autonomia cu ceva acumulatori de li-ion care sunt cam la jumatate ca si greutate fata de varianta de litiu fier, insa si ceva mai pretentiosi la folosire, am dat invariabil de asta:
https://fr.aliexpress.com/item/32917485805.html?gatewayAdapt=glo2fra
ba chiar am avut posibilitatea sa testez asa ceva.
Concluzia e simpla, desi preturile sunt foarte atractive, ba chiar ai transport gratuit si posibilitatea de a fenta taxele vamale intrucat au un redistribuitor in europa eu cred ca nu se merita intrucat acumulatorii sunt second hand si reimpachetati, mai mult de 3 ani nu te tin (luat la intrebari colegul care are asa ceva).

Bogdan, acumulatorii Li-ion ar trebui să țină mult mai mult de 3 ani :) . Probabil faptul că sunt second hand aduce niște necunoscute mari în ecuația asta.
Oricum, decât varianta asta, sunt de preferat niște acumulatori deep cycle cu gel. Experiența mea practică arată că la peste12 ani de utilizare sezonieră, încă rezistă fără probleme.
Dar nu fac descărcări epuizante pentru acumulator, ci îl țin în media de 20% descărcare (20% descărcare, nu 20% capacitate rămasă).

6
Caiac - Canoe - Canotaj / Re: Canoe solara
« : Octombrie 04, 2021, 08:31:47 a.m. »
Bineinteles a urmat si primul test pe lacul Snagov, din fericire totul a fost ok , motoarele si controllerele lor a functionat ok, desi am fost cam rezervat in privinta lor.

Am avut surpriza neplacuta cand am cerut o un ajutor pentru folosirea unui rampe private de lansare sa mi se ceara 150 ron pentru 6 ore, ulterior am folosit pontonul si rampa betonata celor de la ARTHA PARK https://www.artha.ro/, care pentru un pret mai mult decat decent m-au lasat sa-mi fac toate testele fara sa fiu deranjat.

Lucruri de imbunatatit sunt si probabil vor fi si in continuare, insa am fost surprins placut cand am vazut ca panourile imi produceau undeva la 37,6 Ah la 28.8V, iar viteza de deplasare nu scadea sub 10km cu 2 persoane la bord.
Tot atunci am oprit alimentarea din acumulator si am observat ca ma pot deplasa doar cu energia produsa de panouri, viteza fiind de 7km/h, deci productia solara aproape acopera consumul motoarelor la viteza maxima.

https://www.youtube.com/watch?v=m8968kyHpn0

Super! Ai rezolvat și autonomia deplasării electrice, pentru catamaran. Apropo, topicul ”canoei solare” e depășit deja în realizări, ar trebui unul cu catamaranul :)
Vitezele de 10, respectiv 7 km/h numai fotovoltaic instantaneu, sunt cât se poate de decente.
Foarte posibil ca un panou extra, sau un azimut mai favorabil al soarelui, să te ducă la 10 km/h direct din energia instantanee a soarelui. Ceea ce rezolvă la superlativ autonomia catamaranului.
După cum discutam telefonic, mai mult de atât nu este cazul să încerci cu barca aceasta, fiind un maximum de eficiență pentru energia cheltuită în condițiile ”hull factor”.
Acum felicitări, bucură-te de ea...sau dacă vei dori mai mult, începe un nou proiect cu alte cerințe mai îndrăznețe. Acesta e deja complet rezolvat :)
 

7
Veliere / Re: Navigație cu vele clasice
« : Septembrie 08, 2021, 09:18:48 a.m. »
Imaginea aceasta este ceva inedit, care aduce eleganța clasică în actualitate  :)
Tare aș fi vrut să ne întâlnim pe ape


8
Cafenea - Discutii generale / Re: Ivan Pataichin: Odihneasca-se in pace!
« : Septembrie 08, 2021, 09:15:06 a.m. »
Un om extraordinar, la care contrastul între valoarea lui și modestia de care dădea dovadă, era uriaș.
Mulți dintre noi l-am cunoscut personal, cu ocazia TID-urilor sau a diverselor acțiuni cu temă nautică organizate an de an.
Sunt de părere că imaginea lui Ivan se va consolida ca simbol, iar fundația va continua aceste acțiuni, prin implicarea lui Teo Frolu, un alt caracter fain, care, deși ca profesie nu are nici o legătură cu domeniul (arhitect, cu 3 promoții înaintea mea), a aderat cu o pasiune incredibilă, folosindu-și resursele pentru a face cunoscut tot palierul nautic tradițional: ambarcațiuni, organizații, marangozi, organizare de acțiuni, cercuri aplicative de copii construind bărci (chapeau bas, Viorel Gheorghe), etc...
Ivan, aici între noi ai fost exact ceea ce ne trebuia, ca să mai fixăm încrederea în neamul ăsta românesc, tot mai sărac în exemple de urmat.

9
Cafenea - Discutii generale / Re: Chemari si raspunsuri pe capcompas
« : August 03, 2021, 11:35:51 a.m. »
Ești drăguț cu aprecierea subsemnatului  :) . Sunt destul de simplu, noi bărbații nu putem fi bănuiți de cine știe ce profunzime.
Pentru că uneori, da, sunt profund.
alteori însă, sunt proțâțe!
 :P

10
Cafenea - Discutii generale / Re: Chemari si raspunsuri pe capcompas
« : August 03, 2021, 09:05:10 a.m. »
Beau un pahar, în cinstea ”catârului fără căpăstru”!  ;D
Să-l ducă încăpățânările pe oriunde îi tânjește sufletul.
Băieți, nu înțeleg ceva, fiindcă treaba cu îmbătrânitul n-am simțit-o niciodată. Probabil fiindcă activitățile mele sunt la nivelul acela studențesc...și au toate șansele să rămână acolo.
Văd prin porturile unde ajung, oameni cu yachturi mari, stând fain și serios în cockpituri largi, un fel de ”all you can have” la bord.
Prin comparație, pe barca mea e o veselie contagioasă, acostăm oriunde fiindcă dimensiunea de 8m ne permite multe, suntem foarte încântați de necunoscutul ce se deschide chiar atunci în fața noastră. Fiindcă singurul plan pe care îl fac într-o călătorie, este planul de pasaj cu împărțirea traseului în etape și căutarea unor porturi, portulețe ori eventuale refugii. Restul e aventură pură.
Iar Nomazii ăștia doi, au aventura extinsă chiar și cu privire la planul de pasaj :D
Așadar Grumpy, mai las-o cu îmbătrânitul ăsta declarativ, că nu te cred.

P.S.
Evident că în anumite etape ale vieții poți fizic să faci ceva...în altele nu.
Asta nu e neapărat semn de îmbătrânire, ci de antrenament. Și apreciere obiectivă.
Și tânăr fiind, poți face fizic lucruri, pe care anterior nu le puteai face.
Cu trecerea vârstei, e necesar doar să apreciezi nivelul de lipsă al antrenamentului. Și să te soliciți ca atare :)

11
Caiac - Canoe - Canotaj / Re: Recomandare alegere caiac multifunctional
« : August 02, 2021, 12:39:33 p.m. »
...........................

4) Cam toate ambarcatiunile pe care le-am selectat, au lungimi care variaza in jurul mediei de 4m (370-410 cm). Am ales o astfel de lungime ca sa fie un compromis intre lungimea la transport pe bare, viteza maxima obtenabila, masa totala si pretul final.
- Factori comuni: toate gonflabilele (Elling, Kolibri, Gala) sunt asamblate prin termosudura cu inalta frecventa, au diametrul balonului de 32cm, masa in jur de 25Kg si latimea interioara in jur de 40cm.
- Diferente: cea mai mare lungime interioara il ofera Kolibri KM390C (327 cm) prin contrast cu Elling Kardinal K370 (277 cm). Ptr. Gala Challenger 380 nu am gasit specificatia de lungime interioara nici macar pe site-ul oficial.
- Pret: cea mai scumpa este Gala (4969 RON), urmata de Elling (4534 RON), iar cea mai ieftina este Kolibri (3850 RON).
- Caiacul rigid Edge 13 (sit-in, 1 persoana) e cotat la 4140 RON, iar caiacul rigid BORNEO (sit-on-top, 2 persoane) e cotat la 3090 RON.

Avand in vedere cele de mai sus, as face urmatoarele optiuni:
- dintre gonflabile, as alege Kolibri, dar nu stiu daca are chila in V (Elling are o astfel de chila). Nu am gasit specificatia nici pe site-ul oficial. Daca cineva dintre dvs. stie, m-ar ajuta sa-mi precizeze. Oricum, ma gandesc sa sun maine la firma si sa intreb direct.
......

Cel mai bine e să suni la fabricant. Barca este deja cumpărată de un prieten al meu și e foarte mulțumit de ea. Foarte.
A avut o nemulțumire față de termenul de livrare care a fost depășit cu destul de mult. În contrapartidă, furnizorul i-a dat gratuit niște accesorii.

...........................
- dintre caiace, l-as alege pe Edge 13 (manevrabilitate si viteza), dar spuneam ca sunt in cautarea unei solutii care sa-mi permita sa mai iau la bord inca o persoana, la nevoie. Asta ar insemna sa ma uit la Borneo - dar e sit-on-top si in afara de lipsa protectiei la intemperii, intuitia imi spune ca la padelare, nu cred ca as obtine aceasi viteza ca si cu Edge 13 (care e listat ca fiind caiac de tura).
Gresesc sau nu?
..................................

Noi aici dăm opinii prin prisma experiențelor proprii. Sigur că un sit-on-top are acest dezavantaj.
Dar soluția cea mai bună este să închiriați pentru o zi sau un weekend, două caiace: acest sit-on top și un Riott 13. Sau modele asemănătoare ca lungime.
Vei putea observa și aprecia singur, care are comportamentul optim pentru voi.  ;)


...........................
Ajuns aici, as mai face urmatoarele observatii:
- la gonflabile, nu stiu daca le pot transporta la 90Km/h urcate pe bare, asa cum am inteles ca se pot transporta caiacele rigide.
Va rog sa-mi spuneti daca aberez sau nu. Masa e cam aceasi, dar suprafata totala e mai mare si ma gandesc ca ar putea sa-mi creeze probleme. Cum faceti voi la transport? Cu ce viteza maxima ati rulat transportand un caiac rigid ? Credeti ca merge la fel si ptr unul gonflabil ?!
..................................

O gonflabilă are tocmai avantajul de a putea fi transportată împachetată. În sau pe mașină. Nu văd rostul de a o pune gata umflată pe barele mașinii, încetinind astfel viteza de deplasare și adăugând riscurile inerente ale unui astfel de transport.
O gonflabilă are suprafața portantă de obicei mai mare, din cauza balonului.

Cu caiacele pe mașină am mers în jurul vitezei de 110 km/h. Plus, minus, în funcție de împrejurarea din trafic.
Mai mult se poate, dar nu văd rostul. Mai ales că pot începe a fluiera chingile de prindere și devine inconfortabil auditiv ;)

...........................
- daca tot discutam de gonflabile, care ar fi avantajul intre o barca ingusta de tipul canoe gonflabil si o pneumatica obsinuita, care e sensibil mai lata la interior (76cm in loc de numai 40!) ? Diferenta de pret ar fi de doar 400 lei.
..................................
Diferența pe apă este una mare. Barca mai îngustă se deplasează mai ușor, glisează mai repede, cu motor mai mic.
Nu e de neglijat aspectul acesta al mărimii (greutății ) motorului. Este ușor de manevrat sau...rupe spatele :)
La transport nu văd diferență, eu le-aș transporta pe amândouă strânse în sacul lor. Și umflate la fața locului, cu pompă electrică, alimentată de la bricheta mașinii.
Cea îngustă mai are avantajul că poate fi deplasată destul de ușor și cu câte o pagaie. Fără zgomot, plimbare faină pe ape, printre stufuri, copaci, etc...
















12
Caiac - Canoe - Canotaj / Re: Recomandare alegere caiac multifunctional
« : August 02, 2021, 11:25:13 a.m. »
............................

Inainte de a rezuma niste specificatii si observatii, as dori sa mai solicit niste lamuriri ...

1) M-am uitat sa vad daca exista caiace sit-in pentru 2 persoane si da, exista, - dar la preturi duble fata de modelele selectate de mine (pe baza compromisului dintre pret si performante). De ce am facut asta? Pentru ca as fi dorit sa folosesc aceasi ambarcatiune si impreuna cu sotia sau vreun amic care ar dori sa ma insoteasa. Dintre toate ofertele selectate, singurele care ar indeplini aceasta functie ar fi caiacele sit-on-top Borneo (3090 RON) si Ocean Duo (2700 RON) si pneumaticele tip caiac specificate mai sus.
Dintre caiace, BORNEO e singurul la care se precizeaza ca ar putea fi manevrat "in aceleasi conditii de confort ca si vaslitul in tandem" - aspect care pe mine m-a atras, intrucat din cele pe care le-am citit, am inteles ca (in general) un caiac ptr 2-3 persoane nu poate fi manevrat cu aceasi comoditate de o singura persoana.
Intrebarea ar fi daca credeti ca afirmatia respectiva e doar in scopuri de marketing, sau daca ar putea reflecta chiar realitatea ?
.....................

Ei, deja ai primit destule informații de la postarea aceasta, cât se poate de realiste, toate.
Eu o să încerc să dau câte un răspuns punctual,  așa, ca un comentariu pe text. :)
Caiacele tandem sunt foarte bune, dacă mergi cu o persoană pe care vrei să o ocrotești: soție, copil.  Nomazii preferă varianta aceasta, în plus pentru faptul că în anumite împrejurări unul poate padela în timp ce al doilea trebuie să facă altceva. Dar știi ce ture fac Nomazii, extreme și de lungă durată  ;)
Pentru mine, funcționează mult mai bine varianta caiacelor individuale, pentru că
-mergem alături, ne vedem, comunicăm, trece fiecare cu bărcuța pe unde-i place în secunda respectivă, ne putem ajuta mai bine (deschide tu hatch-ul meu din spate, am nevoie de acolo de ...ceva), face fiecare, mișcare individuală, învață fiecare independent manevra propriei bărcuțe, etc...
La mine, atât soția cât și cei doi copii, își doresc să manevreze singuri. Și suntem pe apă, ca un mic stol de rațe :D

Seara buna,
...................................
2) Din punct de vedere al expunerii ocupantilor la intemperii si al udarii acestora cu apa in timpul manevrarii, considerati ca intre caiacele sit-on-top si gonflabilele de tip canoe, ar fi vreo diferenta notabila? (toate sunt barci deschise)

3) Am vazut ca podina de tip air-deck inseamna podea gonflabila. Nu am folosit asa ceva pana acum si de aceea ma indoiesc ca poti sta in picioare, intr-un echilibru decent, pe o astfel de podina, prin comparatie cu o podina rigida din tego sau aluminiu. Gresesc?
.............................

2) Singura diferență ar fi că o gonflabilă tip canoe, poate avea acoperire prinsă de copastie, cum i se spune, ”cockpit cover”. În felul în care are acel Advanced frame convertible, sau caiacele cu velă din seria Klepper (care sunt niște canoe largi, cu cockpit cover pentru barcă și doi utilizatori). Un sit-on-top este o placă pe care plutești, total expus. La val, vânt, ploaie. Dar ma mai detaliat asta, anterior.
3)Pe podinele gonflabile de tip Drop-stitch, se stă foarte bine în picioare. Sunt cu adevărat rigide. Dealtfel se fac plăci SUP din așa ceva, plăci pe care se stă exclusiv în picioare.

13
.................................

Pe baza datelor de mai sus, m-am gandit la urmatoarele modele :

1)
CAIAC BORNEO (producator: BIC Sport)
Ce nu mi-e foarte clar de aici:
- daca il pot dota cu scaune comode, care sa nu-mi faca praf spatele dupa 30 min;
- daca (fiind o ambarcatiune proiectata ptr. 2 persoane) poate fi condusa fara eforturi marite si de catre o singura persoana (pe site, asa scrie, dar de la scripte la fapte, stim cu totii ca e cale lunga! )
Desi este sit-on-top, este ambarcatiunea pe care as fi preferat-o pentru a o putea implica si pe sotie, dar nu realizez cat de mult se poate apropia de performantele altora din enumerarile ce vor urma. La celelalte, nu stiu daca pot gasi modele sit-in, la preturi precum cel al lui BORNEO!
De asemenea, mi-a placut mult ca are inclus si sistemul de deplasare pe roti demontabile!

2) CAIAC PENTRU PESCUIT QUEST 10 HV FISHING

3) CAIAC EDGE 13

4) Pelican Intrepid 100X Angler

5) CAIAC RIGID BORNEO TAHE 3 LOCURI (2 ADULȚI + 1 COPIL) VERDE TAHE OUTDOORS (Decathlon)

4) CAIAC RIGID OCEAN DUO ROTOMOD 2 ADULȚI + 1 COPIL ROTOMOD (Decathlon)

5) Caiac de pescuit SIT-ON-TOP TIMO (OLX)

6) Caiac Feelfree Juntos (OLX)
Din pacate, nu-mi pot permite sa investesc mai mult de max. 1000 EUR intr-un caiac, altfel m-as fi uitat la modelele Lure (13.5 V2, sau Lure II Tandem)

7) Barca pneumatica stil caiac ELLING KARDINAL K370
E si cea mai scumpa, dar are suport ptr. motor de pana la 5CP. In schimb, podina e tip airdeck...

Cam acestea ar fi selectiile pe care am incercat sa le fac, atat cat am inteles in urma celor citite.
V-as ramane indatorat daca unii dintre dvs. care ar avea timp de citit, ar incerca sa-mi sugereze o alegere din cele 7 mai sus precizate, sau eventual un alt model din "alt film".  8)

Multumiri anticipate si toate gandurile bune!
Mos Bubulac

Bună.
Toate opiniile formate în urma incursiunii prin forumuri, sunt corecte :)
Și pentru că nu există o rețetă universală, o să-ți spun opiniile mele, care te vor ajuta să-ți faci o proprie orientare.
Întâi de toate, am observat că dintre toate modelele enumerate, cele mai multe sunt în rândul caiacelor sit-on-top.
Eu unul nu m-am împăcat cu acest tip de barcă, din cauza poziției, a expunerii la soare și intemperii (nu doar în sezonul rece e o problemă, ci și în vara toridă: soarele te arde cumplit), a expunerii la vânt prin suprafața portantă mare (om și barcă), a locului aproape inexistent, pentru bagaj.
Dacă e să fie caiac, am preferat unul sit-in. Încăpător, protector, permisiv (și iertător) la valuri, cu direcție și viteză bune, centrul de greutate jos, volum mai mic dar spațiu înăuntru mare, compartimente etanșe, pentru diverse.
Dacă începe vreo ploaie torențială, de vară, poți rămâne complet uscat (cu o foaie de ceapă pe tine și o fustă a caiacului) tu, aparatul foto, etc... ceea ce nu se întâmplă pe un sit-on-top.
Există și caiace gonflabile foarte bune. Eu am avut un Advanced Frame Convertible, cu care am fost și la TID, în tandem. Mai sunt modelele de la Gumotex (foarte bune ca material) și de la Grabner (dar ceva mai scumpe). Există modele mai noi, făcute integral în tehnica drop stitch, adică au pereții și podina, foarte rigide și rezistente, apropiindu-se de un caiac rigid sit-in. Ba chiar au și inchidere a punții. Dar acestea ies puțin din buget.

Între caiacele menționate, pot spune că modelul Edge 13 este foarte bun. Foarte stabil și încăpător, poate fi folosit și la ture scurte dar și lungi. Unul dintre caiacele mele este Edge 13. S-a comportat excelent, iarnă sau vară, pe vânt sau ploaie, indiferent de lungimea turelor. Nu excelează în ceva anume, dar face tot ce e nevoie într-o medie mai mult decât rezonabilă. Și este foarte confortabil.

Acum, citind ”caietul de sarcini”, am senzația că dintre toate modelele găsite de tine, cel mai bine se potrivește necesităților menționate, gonflabila K370.
Din acest tip de bărci, mai există unele, fabricate sub numele Kolibri. Ceva mai ieftine. Rapide, stabile, glisând cu două persoane și motor de 5 cp, utilizabile și manual, la pagaie, utilizabile la pescuit...cam ceea ce doreai :)
Un model mai măricel, KM-390C, costând 3850 lei



14
Alte ambarcatiuni / Re: Ambarcațiune cu flotare din butoaie plastic
« : Iulie 21, 2021, 04:42:45 p.m. »
Dulapurile din care am făcut scheletul, le-am dat cu ulei ars iar restul cu impregnat și palux. Pentru partea din prova am sacrificat un butoi di am făcut un semioval ramfortat cu lemn.
https://youtu.be/MBV3LxyiYYs

Foarte frumos!  :)
Mi-a plăcut și alcătuirea foarte utilă, în același timp nepretențioasă, dar și botezul cu ”Moet” dat din belșug prin barcă și lui Neptun (dacă Neptun e prezent și pe ape interioare, că nu știu valențele din mitologie)  ;D

15
Legislatie / Re: Alt aviz catre navigatori
« : Iulie 09, 2021, 10:21:17 p.m. »
Pe Dunăre, ultimul aviz de care am eu cunoștință (dar pe care îl ignor cu toată convingerea) era cel care interzice circulația pe șenalul navigabil a ambarcațiunilor neinmatriculate.
După logica mea respectivul aviz, așa ilegal cum e, acționează doar pe apele interioare navigabile (unde putem vorbi de un senal, care logic ar fi sa fie delimitat/balizat ca să știu unde circul legal și unde nu am voie).
Pentru mare exista un aviz asemănător?
Sau o alta reglementare?
Precizez că nu cunosc reglementările ce depășesc apele interioare, întrucât nu m-a nteresat niciodată să depășesc limita acestora.

Pe mare sunt seturile de reguli trasate de COLREG, în principal ca restricții zonale cele legate de intrările portuare și culoarele Traffic separation schemes. În rest, singura regulă mai este să nu ieși din apele teritoriale fără să anunți intenția și să completezi documentele în prealabil.

Pagini: [1] 2 3 ... 193