Afişare Mesaje

Aici puteţi vedea mesajele acestui utilizator. Sunt afişate doar mesajele făcute în secţiuni în care aveţi acces.


Mesaje - Florio

Pagini: [1] 2 3 ... 174
1
Monococi / Re: Olanda-Romania pe mare
« : Decembrie 13, 2018, 08:26:06 pm »
Eu am vazut doar un anunt prin care colegul takeabit isi cauta echipaj pentru navigatia pe mare. Daca l-ar fi interesat doar transportul barcii - rutier, pe apa etc, cred ca ar fi specificat acest lucru.

De aceea am subliniat partea cu călătoria ca scop în sine :) . Și cu experiența, desigur, că dacă ai, poate fi doar greu. Dacă n-ai, e groasă.

@ DBR: Eu văzusem lățimea de 2,49m, dar într-adevăr aceasta este la Gibsea 77. Se pare că GibSea 76 deși e mai mică la nume, e mai mare la statură :D . Rămân la părerea că transportul pe șosea chiar în limitele acestea de agabaritic, este de preferat transportului pe apă.
Dacă e vorba doar de transport.
Dar cum spuneam, dacă noaptea e un sfetnic bun, o iarnă întreagă e cu atât mai mult.
E timp de cântărit lucrurile.

2
Monococi / Re: Olanda-Romania pe mare
« : Decembrie 12, 2018, 09:02:39 pm »
Salutări!
O barcă vine la pachet cu un vis al cumpărătorului. Și de la visul fiecăruia, lucrurile iau diverse direcții.
Avem prieteni care și-au adus bărcile pe ocean, de exemplu Decebal, care astfel și-a făcut călătoria vieții, a mai ținut barca două sezoane și a renunțat la ea. Alții și le-au adus pe uscat și le folosesc sezon de sezon. Omul își găsește barca și barca își găsește omul.
   Vreau să spun că dacă scopul este călătoria iar Takeabit are experiența și dorința, poate pleca și pe ocean.
Opinia mea, ca și a colegilor, este că barca nu se pretează la astfel de pasaje. E drept că s-a traversat oceanul și în barcă cu vâsle. Dar cu ce eforturi și ce riscuri, se pune problema :) .
O barcă de 8m, într-o călătorie pe mare din Olanda în România, are de înfruntat multe, călătoria va dura nedefinit (în funcție de vreme) și va costa la fel: nedefinit.  Singura orientare financiară este că va costa scump. Combustibil, marine, hrană, accesorii, posibile și foarte probabile probleme la motor ori alte lucruri cu grad de uzură, ce pot ceda.
Călătoria pe canale și Dunăre este ceva mai facilă. După ce se trece de Rinul menționat de Bogdan, canalele înseamnă combustibil și uzură nervoasă de stat la eche. Viteza va fi mică (după motor), așadar timpul se va dilata corespunzător.  Popasurile cu cât vor fi mai numeroase, cu atât vor aduna costuri mai mari.
Aici am o mențiune. Dacă se va prefera varianta fluvială, poți gândi totul ca o excursie, pentru a transforma binomul cheltuială+oboseală, în cheltuială+distracție :) .
Pentru eventualitatea în care motorul este prea slab pentru a duce barca în zonele de canal cu curent din prova, e bine de luat în considerare un outboard auxiliar. Se încadrează la capitolul ”Paza bună”. Și 4-6 cai dacă are, tot e ceva.
Asta despre ideea sau plăcerea de a merge pe ape, oricare ar fi ele.

Dacă se dorește doar transportul către România, cred că este bine de luat în considerare că barca întrunește cele mai bune condiții de transportabilitate: se încadrează în gabaritul obișnuit.
Astfel, transportul rutier va fi de departe, cea mai rapidă și eficientă soluție. Eficientă financiar.

Până în aprilie mai este ceva timp, așa că iarna va fi un sfetnic mai bun decât o singură noapte :)
Succese și să te vedem cu ea în țară! :)

3
Cafenea - Discutii generale / Re: Momentul de cultura
« : Decembrie 10, 2018, 10:33:01 am »
http://utopiabalcanica.net/2018/12/03/cea-mai-frumoasa-zi-nationala/


Asta poate fi un rap contagios :D

Iar mai jos, Divertisul lui Cezar e super! Ca-n vremurile lor bune :)

4
Vanzari / Re: June este de vanzare
« : Decembrie 01, 2018, 11:55:17 pm »
Mai performant decat un Albin Vega 27? Ce satisfactii mai mai mari poate oferi altceva decat un pocket cruiser? ...

Peste ani, răspunsul la astfel de întrebări ni-l dăm singuri, câte-o dată amuzați de-a dreptul :) .
Trăiesc pe pielea mea senzații de acest fel, revizuindu-mi opinii din trecut, de care eram convins până-n unghii :) .

Faptul că acum te mulezi pe dorințele familiei, îți poate deschide calea către alt orizont care vine cu alte trăiri și desigur alte opinii. Vezi și tu, Bogdane, partea plină a paharului. Sau măcar s-o întrevezi :) . Who knows?

5
Barci de pescuit / Re: cerere informatii achizitie
« : Noiembrie 29, 2018, 08:15:07 am »
Acum am vazut filmarile.
Scoate barca si uita-te la ea bine.
Motorul la cum suna are o problema.
Vezi actele.
Cred ca stiu a cui este dar nu vreau sa ma pronunt.
Daca te pot ajuta mergem impreuna sa o vedem.
Si eu am invatat multe datorita acestui forum , am acumulat multa experienta pe banii mei si acum unii zic ca ma pricep.
Momentan am ajuns la 3 bărci in curte si sper sa ma opresc.
Daca te pot ajuta in zona , cu drag si nu costa nimic.
Timp sa avem.
0744778476 Marius.

Salut Marius. Am ascultat pornirea și mersul din filmele de mai jos. Ce anume ai auzit în sunetul motorului ca fiind o problemă?
Întreb ca un nepriceput la motoare, după cum mă știți :) . Mie îmi sună foarte bine.

6
Vanzari / Re: June este de vanzare
« : Noiembrie 28, 2018, 08:55:28 pm »
SOLD !   :'(

Bravo.
”Sold” trebuie însoțit de alt icon :) . După cum se știe, cele două zile cele mai fericite din viața unui proprietar de barcă, sunt cea în care a cumpărat-o și cea în care a vândut-o :)

8
La Cherhana / Re: Braconieri fara frontiere (ProTV: Romania te iubesc)
« : Noiembrie 28, 2018, 11:50:19 am »
Eu nu m-as baza pe asta pentru ca nu exista nici o certitudine .
In acelasi timp si din pacate si din fericire ;D , la noi inca mai functioneaza ceva...SCANDALUL ! Din pacate ca DOAR scandalul functioneaza si din fericire e totusi ceva in loc de NIMIC care functioneaza . Si asta doar datorita forumurilor si presei !
Nu sunt expert in problemele deltei dar voi da un exemplu similar . Sunt un mare iubitor de munte si intotdeauna am preferat Transfagarasanul...vs Valea Prahovei din cauza traficului si aglomeratiei .

.................................

Zodiacule, tot respectul  :) . A impune normalitatea, e singura speranță de a avea o țară mai civilizată.

Împotriva mizeriei începute pe Valea Jiului, am purtat discuții cu autoritățile vreme de un an și ceva, am mail-ul plin de răspunsuri care mai de care mai evazive, de la absolut toate instituțiile ce au tangență cu mediul , construcțiile, autorizările, verificările de lucrări, etc... până la parchet, împotriva celor ce continuă lucrările ce au dispoziție de sistare.
Unii mi-au spus că după verificările lor, lucrările sunt oprite. Asta în timp ce respectivii începuseră din nou lucrul...
Ei, e greu între infractori. Infractori în cartier, în oraș, în Deltă, în guvern, în parlament, peste tot.

Doar că nu pot dezarma pur și simplu :)

9
In primul rand va multumesc tuturor pentru suport  ;D ! De asta imi era si putin teama , daca iau tot ce e obligatoriu...nu stiu daca mai am loc in barca de 310 cm si 95 de cm la interior  ;D !

Ai dreptate și tu, barca are limitele ei :) .
Răspunsul meu era la întrebarea generală a topicului: ”De ce imbunatatiri sau "optionale" are nevoie o barca ?”
Acum, după tipul de barcă, mai tăiem de pe listă sau mai adăugăm :)

În linii mari, după discuțiile purtate în topic, s-a cam tratat subiectul.
Decizia de a nu naviga noaptea este una foarte bună. Tot sezonul avem zile lungi, timp destul. Chiar acum, în perioada post-echinocțiu, când soarele apune devreme, rămâne ceva lumină după trecerea lui sub orizont. Până la urmă un RIB accesează apele mai sigure de lângă mal, unde nu riști să te scufunde vreun convoi, iar luminile ar trebui să te ferească de ceilalți barcagii. Condiția e să se navigheze fără viteză, cum au spus și colegii mai înainte.
Dar topicul fiind despre accesorizare, nu văd multe lucruri de adăugat. La un RIB și două vâsle sunt suficiente ca motor de avarie.
Aș mai putea spune că am văzut în portul din Avdira acum 3 luni, că aproape toate ambarcațiunile (bărci cu motor, șalupe, RIB) aveau pe lângă motorul principal, un auxiliar de 2,5-5 cp.
Zona aceasta grecească seamănă cu zona lagunară de la noi: au râuri, deltă, mare. Poate găsesc timp iarna asta să povestesc, e destul de interesantă o incursiune din aceasta, cu similitudinile, posibilitățile, rezolvările lor :) .

10
Si o linie completa de alimentare - de obicei moare pompa de amorsare sau mufele nu mai etanseaza. E bine sa poti schimba repede sursa de alimentare. In caz de contaminare sau mai intalnit ... de golire.

Uite un lucru interesant pe care l-am observat. Cu ani în urmă, într-o furtună serioasă pe Marea Neagră, am fost extrem de atent cu schimbatul liniei de la un rezervor la celălalt, fiindcă vântul de 53-55 nd (100 km/h) m-ar fi destabilizat rapid. Așa că am făcut o pregătire chinuitoare în ruliul acela, am oprit motorul, iar schimbarea a fost de câteva secunde.
Ulterior am realizat că nu trebuie să opresc motorul, schimbarea mufei de alimentare nu îi întrerupe mersul.
La fel, decuplarea de la acumulator, nu afectează mersul motorului, care își produce singur propriul curent.

Motorul e un Yamaha 50cp High Thrust. Probabil cele 4 carburatoare și sistemul de alimentare, conțin suficient carburant cât să meargă 2-3 minute fără a fi legat la rezervor.

Am uitat să pun în lista de opționale, ceea ce am deja ca rezervă: un furtun de alimentare, cu pară.

11
La Cherhana / Re: Braconieri fara frontiere (ProTV: Romania te iubesc)
« : Noiembrie 27, 2018, 10:16:43 am »
Salut,
Am stat de vorba cu un qatarez care se ocupa cu asa ceva. Argumentul lui era eficienta, si aici a trebuit sa-i dau dreptate! Sunt prea mult oameni pe pamant ca sa-i poti hrani pe toti natural. Culmea e ca omul era un gurmet si aprecia mult calitatea...

Alex, ai dreptate. Cunosc ceva din branșa cultivatorilor eco, făcându-le astfel de proiecte pe fonduri europene.
Toți au ridicat marea problemă a eficienței, alături de greutatea de a procura gunoi de grajd pentru substratul natural al creșterii plantelor.
1. Gunoi de grajd nu găsesc și este evident, scump. De unde atâta, dacă zootehnia e în genunchi?
2. Acolo unde ei cresc natural, ecologic, într-un interval de timp, o cantitate de roșii, cei ce fac o creștere chimică intensivă, au o productivitate de 10 ori mai mare (pe sezon). La care se adaugă problema chimicalelor în lupta cu dăunătorii, ce măresc diferențele și mai tare. După care mai este problema comercială, unde centrele de desfacere preferă roșiile ce pot sta în raft fără să se strice... și tot așa.
Toate acestea nu descurajează producătorul ”eco”, ci îl nimicesc.

Am un exemplu, din dimineața asta chiar. O roșie cumpărată de la unii care aduc marfă bună, arată bine, are preț ridicat. Roșia aceasta avea o lovitură și am lăsat-o pe chiuveta de la birou, s-o arunc.
Iaca astăzi are două luni de când e acolo, arată impecabil, e un fel de ”Alien”. O privesc deja cu respect, deja mi-a demonstrat cine este, mă tem că mă privește la rândul ei și aș căuta o cale de comunicare înainte să mă atace. 
Mai bine ne împrietenim :)
Interesant este că partea lovită nu a putrezit deloc, doar a prins un fel de coajă.
Mă mir totuși că nu s-a vindecat :D

12
Salut băieți, am citit și eu câte ceva din topic, pe final discuția îndepărtându-se puțin de subiect, către zona de ”safety” :) .

Opționale nu pot considera setul de accesorii trecut ca obligatoriu în legislație, adică lista aceea minimă:
Ancora cu saula si lant (una de rezerva e bine sa ai, ca pe prima s-ar putea sa o pierzi  )
Trusa pe prim ajutor
Stingator de incendiu
Veste de salvare si colac cu saula lunga
Rame ( eu am doua padele  )
Pavilionul de pericol, triunghiul si balonul prevazute de lege pentru semnalizare pe timp de ziua (ok, asta nu e pentru șalupele de Dunăre :) )
Fluier de ceata sau claxon cum spunea un coleg
Lanterna sau reflector
Carlig de acostare
Ispol (alaturi de pompa de santina )
Un rezervor extra
Elice de rezerva
Bujii rezerva
Impeller rezerva
Trusa de scule
Saula de pornire manuala a motorului
Stație VHF acolo unde legislația impune....și acolo unde nu impune, aș adăuga eu. Se poate comunica sau asculta comunicația navelor, pe timp de vizibilitate redusă, de exemplu. Devine foarte important câte o dată, să existe măcar stație manuală.

Dar aș pune ca opționale de care ar avea nevoie o barcă, următoarele:
-Sonar, și este destul de clar de ce :)
-Compass...măcar unul mic. Într-o călătorie pe Dunăre chiar, nu mai știam decât unde-i sus și jos. În jur, era un ”nimic” foarte gros în care abia vedeam la nici 50m adesea. Știu că fiecare are un GPS pe telefon, dar nu se compară cu viteza de reacție a unui compass.
-Un sistem electric cu autonomie bună, prize, încărcare auxiliară (în afară de cea a motorului).


Despre siguranță în navigație: lumină de tip reflector trebuie să existe pe barcă, pentru anumite situații. Personal nu folosesc reflector la deplasare, ci doar luminile de navigație, tot din motive de siguranță:
-ochiul distinge mai bine după ce s-a obișnuit cu întunericul. Altfel văd în fascicul și sunt orb pentru orice nu e în raza lui. Utilizez o lumină suplimentară acolo unde am nevoie de detaliu, la o acostare, la o eventuală întâlnire (dar nu luminez spre nava opusă).
-Risc să orbesc pe altcineva, iar lucrul acesta poate fi grav.

Desigur, fiecare va naviga așa cum se simte mai în siguranță, fiindcă este singur răspunzător la acest capitol. De aceea am spus părerea mea personală și nu o ”rețetă” de urmat :) .
Am navigat în tot felul de condiții și pe mare și în ape interioare, cu precădere pe Dunăre. Mi-este mai bine pe întuneric, utilizând doar luminile de navigație, sau când sunt cu caiacul, o lumină mare albă, vizibilă dar nu deranjantă (tipul de lampă de la Decathlon/ ieftin și bun :D ).

13
Cafenea - Discutii generale / Re: Poze de toamna prin Romania
« : Noiembrie 18, 2018, 03:35:11 pm »
Foarte frumos, se vede că ai și aparat și obiective, și ochi! :)

14
Cafenea - Discutii generale / Re: Chemari si raspunsuri pe capcompas
« : Noiembrie 18, 2018, 09:24:32 am »
...... Am ales muzica inca inainte sa filmez primul cadru. Cam anapoda... :)

N-aș crede :) . Ca și pe ape, experiența dă anticipare. Până acum n-am văzut să o dai ”pe alături” în vreun video-jurnal.
Am vizionat jumătate din Echoes of a Kiss, excelent realizat, dus înspre film documentar de nivel Discovery.
Fiind familiarizat cu anterioarele, mi-au sărit în ochi diferențele  părții introductive, jocul muzical (de la stilul amuzament, la cel cazon), flash-urile frumos conturate ale salturilor în timp, din călătoriile precedente... și aici am de spus ceva: fiind un spectator deloc grăbit și prin asta foarte atent, am observat că recunosc pasaje, pietre, zone, din isprăvile voastre trecute. :)
La un moment dat, profilul unei stânci mi-a dat o senzație neplăcută, ca o strângere de inimă. Și mi-am zis ”parcă e aia de pe care a sărit M când și-a rupt ligamentele”. Ce zici, privesc în continuare și apare ”fash-back”-ul: aia era!
  Astea sunt dovezi evidente, că aceste video-jurnale au rostul lor și o persistență în memorie, pe care probabil n-ai bănuit-o :)

15
Alte ambarcatiuni / Re: Gonflabila cu vele!
« : Noiembrie 06, 2018, 11:02:26 am »

Si tinand cont de experienta ta anterioara, spune-mi si mie, daca ii frigi un put de derivor, o mai poti folosi ca gonflabila clasica (fara derivor) ?
Puțul de derivor are avantajul că se lasă (sau nu)  în el, placa derivorului. Ceea ce îl face versatil din punct de vedere al utilizării bărcii.
Deci vei avea o placă (derivorul) pe care o lași în acest puț, sau o scoți. Nimic mai simplu :)

Pagini: [1] 2 3 ... 174
Forumul CapCompas este gazduit la Hangar Hosting - hosting, email, si cloud