Afişare Mesaje

Aici puteţi vedea mesajele acestui utilizator. Sunt afişate doar mesajele făcute în secţiuni în care aveţi acces.


Mesaje - syRebekah

Pagini: [1] 2 3 ... 13
1
Rasini si fibra de sticla / Re: Montare tub evacuare apa.
« : Iulie 27, 2023, 10:40:21 a.m. »
Aş decupa mai mult din corpul interior, astfel încât să pot asigura şi izola adecvat străpungerea din corpul exterior.

2
Veliere / Re: Reducere pescaj velier
« : Mai 24, 2023, 10:53:23 p.m. »
Vă aştept la Limanu :)

3
Cafenea - Discutii generale / Re: Paste fericit!
« : Aprilie 20, 2023, 09:43:24 a.m. »
Adevărat a înviat! Sănătate şi vacanţe frumoase :)

4
Legislatie / Re: Înmatriculare barca în Polonia
« : Martie 10, 2023, 03:28:27 p.m. »
Bine era dacă am fi fost suficienţi şi determinaţi să ne facem o asociaţie care să se judece pe ordinele astea. Nu avem fiecare de ce să ne judecăm, sunt complet de acord, dar asta nu înseamnă nici să stăm capră ci să facem un fond din care să finanţăm chestiile astea.
Pentru că varianta optimă nu se poate, rămâne salvarea individuală, cu înmatricularea în alte state.
Cu referire la temerile de mai sus. Circulaţia liberă pe Dunăre este reglementată internaţional. Ce ar putea statul român ar fi ca dacă ieşim din UE să interzică cetăţenilor români să deţină mijloace de transport înmatriculate în alte state, dar nici asta nu se va întâmpla.

5
Legislatie / Re: Preschimbare certificate conducator ambarcatiune
« : Februarie 28, 2023, 09:15:24 p.m. »
Mersi Vali de info.
Pe lângă pavilionul belgian, am impresia că trebuie să îmi iau şi cetăţenie belgiană.

6
Echipamente si accesorii / Re: Panouri solare
« : Februarie 24, 2023, 12:21:49 a.m. »
Atenţie să nu încingă alternatorul şi să îl prăjească: bateriile clasice cu plumb iau amperaj mare câteva minute, apoi scad brusc curentul. Litiul trage maxim până aproape de full. Majoritatea alternatoarelor nu au răcire pentru puterea maximă pe care o pot da, din cauza asta există alternatoare cu răcire şi/sau regulator dedicat de litiu.

7
Echipamente si accesorii / Re: Panouri solare
« : Februarie 19, 2023, 08:31:58 p.m. »
Te ajută mult că poţi orienta panourile. Eu nu le pot folosi decât lipite de punte sau bimini (unde au un unghi care dezavantajează mult). M-am jucat cu un panou de 50W şi orientat perpendicular pe lumină producea clar mai bine. Între Victron şi Dokio nu mi se pare că ar fi o diferenţă formidabilă mai ales raportat la preţ, mai degrabă sunt interesat cum mai merg Dokio şi sezonul ăsta :))

Mai ai un link la bateria LFP de pe Ali?

8
Echipamente si accesorii / Re: Panouri solare
« : Februarie 14, 2023, 09:53:19 p.m. »
În acest caz dimensionează controllerul MMPT pentru varianta maximă de 3 panouri. Cel mai bine le înseriezi, să ţii amperajul cât mai jos (cablurile vor fi mai subţiri / pierderile mai mici).

9
Echipamente si accesorii / Re: Panouri solare
« : Februarie 11, 2023, 01:23:24 a.m. »
Atenţie la frigider. Ai multe şanse să consume, vara când e cald, spre 1kwh zilnic. Adică aproximativ cât vor produce cei 300Wp solar. Ajută puţin dacă îl ţii la umbră.
1Ah este ok pt muzică. 20Ah este imens; nu înţeleg de ce aşa de mult. Cele de bărci nu sunt HiFi, să ai amplificare în clasa A sau AB. Radioul meu chinezesc de 40W (cu nişte boxe UK decente) consumă sub 2Ah când sunt cu velele. Când sunt cu motorul de obicei nu pun muzică, nu e nici o plăcere. Mai pun uneori radioul, dat tare şi consumă sub 3Ah. Muzica o pun de pe telefon prin BT, consumă mai puţin decât de pe SDcard direct în el.
Depinde ce baterie vei folosi. Dacă mergi pe baterii de camion (de plumb deep cycle) va trebui să le dimensionezi (capacitatea lor în Ah) la de 3x consumul dintre ora 18 seara şi ora 10 dimineaţa. De exemplu dacă consumi 30Ah trebuie să ai baterie de minim 90Ah. De asemenea să respecţi şi regula C20: dacă tragi din ele cu maxim 10A, atunci capacitatea va trebui să fie de minim 10*20=200Ah.
Litiul este mai permisiv dar mult mai scump şi mai complicat. Merită din 2 considerente: eficienţa încărcării, mai ales pe generator, şi greutatea la aceeaşi capacitate disponibilă.

10
Echipamente si accesorii / Re: Panouri solare
« : Februarie 07, 2023, 03:24:10 p.m. »
Panourile solare produc zilnic cam de 3x ori puterea lor nominală, într-o zi de vară însorită. De aici faci calcule, dar nu la consumul instantaneu ci la putere consumată între încărcări. Dacă eşti offgrid două zile, atunci pe minim 24h. Dacă doar ieşi cu barca câteva ore, probabil poţi rezolva cu o baterie adecvată (tip şi capacitate) şi un charger de la priza de pe ponton.

Eu am cumpărat de pe AliExpres 2 panouri Dokio de 110W (https://www.aliexpress.com/item/32819234645.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.126.4e561802JMZBSP), am stat pe ele vara trecută, au fost ok. Încă nu le-am testat să văd dacă mai merg :))) Le-am făcut eu nişte ocheţi să le pot de/monta uşor şi am schimbat cablurile şi conexiunile.

Mai am 2 panouri Victron mono de 50W cu ramă rigidă. Ce am observat: la aceeaşi insolaţie, Victronul produce până în 60% din puterea nominală, pe când cele chinezeşti puţin peste 40%.

Adaugă şi un controller MPPT de calitate.

11
Motoare / Re: Elice toroidale
« : Februarie 04, 2023, 06:39:54 p.m. »
Probabil linia de producţie se mai amortizează în timp. În sine, are o formă complicat de turnat. Când vor găsi cum să o producă prin injectare în matriţă preţul va scădea mult.

12
Feedback despre forum / Re: Simple Machines Forum
« : Februarie 03, 2023, 09:32:34 p.m. »
Susţin şi eu!
Singura bancă gratuită în acest moment este, din ce ştiu, Revolut.

13
Motoare / Elice toroidale
« : Ianuarie 28, 2023, 03:48:47 p.m. »
https://newatlas.com/aircraft/toroidal-quiet-propellers

Un articol despre o formă nouă de elice. Avantaje destul de mici faţă de preţ pentru RPM până în 2000, dar peste devine foarte interesant. Aviz benzinarilor. Preţul e mare dar aparent vor putea fi printate 3D.

14
Cafenea - Discutii generale / Re: Călătorii
« : Septembrie 07, 2022, 12:44:27 a.m. »
Mulţumesc!

Da, pentru cineva ca mine, fără familion, şi pe timp de vară Rebekah e absolut ok. Cât despre navigaţie, gluma mea este că barca asta ştie mai multă decât mine, oricum sper să petrec mai mult timp pe mare, m-am cam lenevit la ponton. Însă trebuie timp. Chiar dacă am mers repede - o săptămână la dus, 6 zile la întors - mai trebuiesc găsite alte săptămâni şi pentru stat pe acolo. Vara aceasta am avut un noroc formidabil, am putut să lucrez numai de la distanţă, n-a vrut nimeni să mă mai adulmece :) Iar experienţa de a sta toată vara pe barcă în Egee este o experienţă în sine, diferită de Marea Neagră.

Sper ca data viitoare la dus să găsesc o fereastră de vreme bună cu vânt potrivit pentru un sailing relaxant downwind. E vântul dominant.
Pentru întors, este greu de găsit un vânt de sud care să bată timp de o săptămână. Cea mai bună pentru retur cu barca mică mi se pare fereastra de vreme liniştită, cu mare calmă.
Se găsesc, până la ieşirea în Egee, marine la distanţă de 15, maxim 20 de ore de mers, traseul se poate face costier pe timp de zi fără să fie semnificativ mai lung. Noi mergem pe larg deoarece ne place experienţa iar barca se comportă foarte ok pe mare montată.
Ca o informaţie interesantă, intrare/ ieşirea din GR le-am făcut la port police din K., nu a trebuit să mergem într-un port of call. A fost hazliu ofiţerul. De unde era zâmbitor şi relaxat, când a băgat nasul în ecran a făcut o mutră de om chinuit, şi l-a ţinut juma de oră.

15
Cafenea - Discutii generale / Re: Călătorii
« : Septembrie 05, 2022, 01:01:41 a.m. »
   Întâi mâncăm. Este prea linişte ca să nu mă răzbun pentru noaptea precedentă şi să nu gătesc. Menemen, micul dejun preferat, şi cafea la espressorul de voiaj. Am putea face şi baie. Viaţa e frumoasă, aşa că trimitem câteva poze unui amic care, informat telefonic că ocoleam pe la sudul insulei Gokceada, ne trimisese o rută în trei puncte cu distanţa cea mai scurtă. Ne amuzasem că lucrurile se văd diferit de pe canapea faţă de cockpit.
   Apoi, verific uleiul. Problemă. Nu se mai vedea pe jojă. Bună idee să îl verific. Nu mâncase nimic 5 zile şi a mâncat jumătate de litru în pasajul ăsta. Am ulei de rezervă. Apă de răcire are. Din nou cheie. Toarce frumos, şi luăm în piept marea. Hai să vedem cum e cu intrarea aia în port.
   Vântul ne ia în primire la fel ca în seara precedentă. Fiind puternic montează marea destul de aproape de mal, aşa că nu îmi rămâne decât să pilotez barca şi mai aproape. Pe zi vedem ce este în jur şi mergem chiar pe lângă mal, evitând astfel valurile o bucată bună de drum. Noroc că nu face nimeni baie prin locurile astea.
   Pentru a dubla capul Akrotiri trebuie să ieşim cam o milă în larg. Suficient pentru valuri serioase, dar nu atât de serioase precum cele ce ne aşteaptă de partea cealaltă, venite din larg.
   Îmi fac un calcul. Dacă cumva cade motorul, ca să am o şansă la vele trebuie un unghi cam de 45*. Pentru asta, trebuie să ies mult în larg. Încerc, dar deriva este atât de mare încât îmi este clar că nu voi reuşi. Valurile se sparg cu furie de linia ţărmului şi am de parcurs acea milă în sens invers până la intrarea în port. Simt nevoia să analizez cu calm situaţia, aşa că întorc barca. Testez şi face cu greu faţă la valuri, doar cu motorul turat la maxim.
   Nu mai revenim la zona de calm, ar fi prea departe. Mă apropii mult de plajă, şi, într-o zonă cu fund de nisip, arunc ancora. Ţine. Dăm jos biminiul, care era deja strâns, şi montez prelungitorul de eche. Am scurtat echea pentru a nu mai ocupa mult spaţiu în cockpit, oricum de obicei este ţinută de autopilot. Dar pe valurile astea trebuie să o ţin eu şi am nevoie de o pârghie mai lungă. Prognoza ne spune că vântul mai scade puţin, rămâne aşa 3 ore şi creşte la loc. În intervalul ăsta va veni şi ferryul, ceea ce poate fi o problemă deoarece portul este foarte mic.
   Aşteptăm. Vântul scade într-adevăr, dar marea are inerţia ei. Se montează repede, dar scade lent. Din cele 3 ore, aşteptăm prima oră. De data aceasta nu mai ies în larg. Las doar o distanţă oarecare faţă de mal şi turez motorul. Aleg un unghi acceptabil faţă de valuri şi le călăresc fără jenă. Cele mai mari ne încetinesc considerabil, dar barca păstrează suficientă viteză încât să îşi menţină cursul. Per total, mergem bine. Valurile au scăzut şi ele, nu mult dar suficient. Vine şi ferryul, din spate. Am luxul de a reduce puţin motorul ca să fiu sigur că îl voi găsi ancorat în port când ajungem. Distanţa scade vizibil, la apropierea de intrarea în port valurile s-au mai redus. Intrarea în port e marcată de blocuri mari de piatră şi pescari. Rămâne în urmă, după 35 de ore pe mare. Reduc viteza la relanti şi caut un loc liber la cheu. Şirul de iahturi nu are goluri. Mă mir că sunt aşa de multe, aveam să aflu că participă la o regată şi urmau să plece, toate, în dimineaţa următoare. Este un loc şi pentru mine, în margine, unde adâncimea este puţin mai mică. Unul din avantajele unei bărci atât de mici este că am deseori loc.
   În fine, cheul de beton. Parâmele sunt trecute prin babale şi asigurate. N-am fost niciodată departe de el, dar nisipurile mişcătoare ale emoţiilor lăsau altă impresie.
   În loc de epilog, peste 2 zile am mutat barca în portuleţul pescăresc Therma, pe o mare de un calm olimpian. Puteam să aşteptăm aceste două zile în marina Canakkale, cu mâncare de la restaurant şi având la dispoziţie duşuri şi internet, dar n-am mai fi petrecut o noapte interesantă undeva pe o mare. Şi nu numai interesantă. La o terasă o pală puternică de vânt mi-a mişcat rucsacul şi a dărâmat un pahar. Am tresărit şi am simţit o reacţie viscerală. Cam e nevoie să mă reîmprietenesc cu vântul, eu care mai de mult eram aşa bucuros că îmi umflă velele. Însă ce e prea mult strică şi, la întoarcere, am ales o fereastră de vreme calmă, traversând fără incidente.

* * * * *
* * *
*


   

Pagini: [1] 2 3 ... 13