Afişare Mesaje

Aici puteţi vedea mesajele acestui utilizator. Sunt afişate doar mesajele făcute în secţiuni în care aveţi acces.


Mesaje - pelicanul

Pagini: [1] 2 3 ... 68
1
 :) :) :) Now don't start that again!  :) :) :) :o :o :o

https://www.youtube.com/watch?v=MGTWmrnPdgk

2
Urita treaba! Nici nu mai stiu ce sa zic. Odihneasca-se in pace!

3
Cu părere de rău, vă comunic o veste grea.
Radu a plecat dintre noi, astăzi, făcând un atac de cord.
S-a întâmplat în port Medoc, la ora prânzului. Chiar la o jumătate de oră după ce eu i-am trimis prognozele pe zilele următoare iar el mi-a trimis o poză cu barca.
E un o veste cumplită și un lucru greu de imaginat.
Sper sa nu fie adevarat, poate mai ceri o confirmare de la cei care erau cu el. Ar fi ceva groaznic.

4
Îmi permit să răspund sub forma de glumă bineteles.
Daca e caiac și nu vreun plaur pe care sa stea un pelican cu aripile deschise și 2 rame in gura atunci cred că da ... Cele de peste 2.5 m vor fi înmatriculate sau cel puțin vor avea impozitul la primărie plătit. Dacă e nesimțit pelicanul și trece așa despuiat și prin fața căpităniei cu reglementări speciale s-ar putea sa fie chiar penalizat/sancționat de autorități..  8)

Repet e o glumă ce am scris... A se citi și înțelege că atare..

 :) :) :)

Va spun sigur ca plaurul e inmatriculat...  8)

5
Cafenea - Discutii generale / Re: Cum vine asta?
« : Martie 13, 2018, 11:22:34 am »
Nu e nimic rau ca cetatenii sa cunoasca dreptul constitutional asa cum nu e rau in general sa aiba notiuni de drept sau de politica.
Daca as fi factor de decizie as introduce ca materii de studiu la liceu politica si dreptul.
Politica la nivel de ideologii si concepte politice, iar la drept notiuni care sa-i asigure cetateanului un minim de cunostinte asupra drepturilor pe care le are si a modalitatilor prin care si le poate apara si exercita.
De ce as face asta?
Pt ca la 18 ani minorul devine major si are drepturi depline.si atunci ar trebui sa stie ce drepturi are ci cum le poate exercita si apara.
La 18 ani capata drept de vot, si ar trebui sa stie ce sa faca cu acest drept.
Multora li se rupe si nu voteaza, altii se duc la vot ca e cool, dar habar n-au de ce l au vota pe X, altii voteaza cum le spun parintii. etc.
Repetam ca papagalii trei cuvinte de la o reclama "sunt cetatean european si am drepturi".
Pana aici e bine, dar ce drepturi avem stim? Stim cum sa le exercitam? Nu prea.
D-aia ar fi bine sa stim cum.
Democratia postdecembrista a fost si este f originala. I s-a dat omului un aparent drept de a face ce vrea, i s-a creat iluzia ca votul lui conteaza, ca puterea e in mana lui, dar in realitate nu e asa.
Votul tau conteaza!  Da, votul tau ma legitimeaza pe mine alesul tau, si sub acest apanaj fac ce vreau eu. Asta nu e democratie.

Sint perfect de acord ca ar trebui introduse notiuni de drept si politica (mai degraba administratie publica, dar ma rog) Sint la fel de importante ca si notiunile de economie sau educatie sexuala. Mult mai importante decit "comentariile" la romana sau integralele la matematica. Dar asta nu inseamna ca ar trebui sa devenim o natie de doctori, chiar daca in Romania doctoratele se vind la kilogram... :)

Intr-o "tara ca afara" un cetatean normal n-ar trebui sa dea guvernul in judecata in nume personal, ar trebui sa existe o sumedenie de organizatii civice care sa se ocupe de diferite probleme.

Intr-o "tara ca afara" un cetatean normal ar trebui sa asculte de specialistii epidemiologi si sa-si vaccineze copilul, nu sa plece urechea la "doctorii" de pe facebook, ca de aia avem cea mai mare mortalitate pe rujeola din Europa.

Intr-o "tara ca afara" un cetatean normal nu ar trebui sa devina expert in drept maritim pentru ca un oarecare capitan de port face legea pe tarlaua lui altfel decit toti ceilalti.

Intr-o "tara ca afara" un cetatean normal nu ar trebui sa devina expert in drept constitutional pentru ca o gasca de penali nu ar putea sa limiteze rolul presedintelui dupa cum au ei chef.

Mai bagati si voi, ca eu ma duc sa-mi fac o limonada... :)

"Tara te obliga..." cum spunea un mare clasic in viata. :)

6
Navigatie / Re: Harti maritime tiparite
« : Martie 13, 2018, 09:24:53 am »
Nu e chiar o suta si ceva de lei...730 lei sau 158 Euro Dunare si Delta si 243 Euro Marea Neagra....
Poti sa dai un link? S-a mai scumpit din 2016 de cind l-am instalat eu, dar nici chiar asa...

Eu vorbeam despre astea pentru tableta (Android): https://play.google.com/store/apps/developer?id=Navionics

7
Navigatie / Re: Harti maritime tiparite
« : Martie 10, 2018, 05:14:21 pm »
https://www.dhmfn.ro/ro/harti_hartie.html

Directia Hidrografica Constanta. Te duci la ei, lasi buletinul la poarta (e unitate militara), spui ca vrei harti, astepti vreo 1/2 de ora si dupa aia vine un domn foarte amabil si te serveste. Procedura e un pic mai greoaie pentru ca e o institutie militarizata, dar oamenii sint foarte de treaba. Cel putin asa era acum 5 ani, cind am fost eu ultima data pe acolo.

Dar de ce vrei harti de hirtie? Exista Navionics. Cu numai o suta si ceva de lei ai la dispozitie pe telefon sau tableta toate hartile de navigatie maritima din Marea Neagra si Mediterana, actualizate la zi. Principala problema cu hartile de hirtie este ca trebuie actualizate daca chiar vrei sa le folosesti la navigatie. Chiar si Directia Hidrografica are o oferta de harti electronice.

PS Am scris in acelasi timp cu cristizz, dar ideea e aceeasi! :)

8
Cafenea - Discutii generale / Re: Cum vine asta?
« : Martie 10, 2018, 10:35:26 am »
Joseph P. Kennedy Sr. (tatal lui JFK) a spus ca a scapat de criza in 1929 pentru ca si-a vindut la timp actiunile in urma unei discutii cu baiatul care ii lustruia pantofii. Kennedy Sr. si-a dat seama ca, daca lustragiul stie asa de multe detalii despre tranzactiile bursiere, prabusirea nu poate fi prea departe.

In Romania, mai ales in ultimul an, toata lumea e experta in drept. Majoritatea sint experti in drept constitutional, dar se vede ca unii au competente si in dreptul maritim... :)

Din pacate, asta se intimpla pentru ca guvernantii intra cu bocancii in echilibrul social si, pentru niste ratiuni obscure, distrug si bruma de credibilitate pe care o mai aveau legile din Romania.

Vrei sa cumperi o masina? Nu stii exact ce va fi cu ITP-ul  ( la un an sau la doi?), nu stii ce va fi cu taxa de poluare (se baga din nou, s-a scos, se baga in impozit, se interzice diesel-ul etc) Trebuie sa devii expert in legislatia auto... Nu mai bine pui masina pe Bulgaria?

Vrei sa-ti deschizi un butic si sa vinzi suc si covrigi? Pe linga faptul ca obtinerea tuturor actelor si avizelor dureaza intre sase luni si un an, nimeni nu-ti poate spune cum e mai bine sa te organizezi. Pe SRL sau "pa  persoana fizica"? Cit e contributia la sanatate? Cit e impozitul pe dividende? Cit va fi la anul? Pe soacra-mea e mai bine s-o angajez cu carte de munca? Salariul a crescut sau a scazut? Se poate face firma la Ruse, in Bulgaria?

Vrei sa te dai cu caiacul pe Dunare? Trebuie inmatriculat sau nu? Totusi, e vorba de un dosar penal! Si ce daca, jumatate din parlament are dosar penal, nu? Trebuie sa devii expert in drept maritim! Si inca international! Se poate inscrie caiacul in Belgia?

Nu mai bine mergem toti sa ne dam cu barca in alta parte? Sau mai bine stam si-i bagam in ma-sa pe astia?

9
Foarte mishto, dar cam racoare pentru mine! :) Cred ca mi-ar fi inghetat "gherutzele"!  ???

Tocmai cind vroiam sa-l compar pe Ioan cu Statuia Libertatii, au disparut pozele de la postarea de azi. Dimineata la 8 se vedeau!.

10
Toate discutiile despre adincimi se fac pornind de la "cota zero a hartii" sau "chart vertical datum" in engleza. Chiar si intre doua valori de la reflux pot exista diferente foarte mari (de ordinul metrilor) in zone cu maree foarte ample. De exmplu in Brest refluxul din 06.03.2018 a fost la 1.24 m iar cel din 10.03.2018 va fi de 2.91 m (vexi aici: https://www.tide-forecast.com/locations/Brest-France/tides/latest ) Deci avem o diferenta de 1.67 m doar intre valorile refluxului la o distanta de citeva zile.

Erorile din Navionics apar din cauza ca acesta permite (ba chiar incurajeaza) corectiile facute de utilizatori. Datele trimise de acestia sint aduse la cota hartii dupa un algoritm care tine cont de data, ora si pozitia masuratorii. Problema este ca in tabelele de maree sint trecute doar citeva porturi principale si pe linga ele mai sint interpolate citeva porturi secundare. Restul golfurilor si portuletelor pescaresti sint calculate pe baza datelor din porturile mari. Valorile reale ale variatiilor de nivel sint puternic afectate de conditiile meteorologice, in special in golfuri si estuare care patrund mult spre uscat, lucru pe care Navionics nu il ia in calcul. De aici, erorile respective. Poate ca de aia apare acel "disclaimer" care precizeaza ca "this program is not safe for navigation"  :)

O solutie ar fi sa intri doar in porturile care apar in tabelele de maree pentru ca erorile vor fi in mod sigur mai mici. Sau, cum spunea Radu, sa intrebi pescarii din zona. Desi, daca sint ca ciobanii de prin muntii nostri (care spun ca mai ai doua ore pina la cabana si tu te cocosezi vreo sase ore pe traseu :) ) mai bine lipsa. :)

Bibliografie:
https://www.tide-forecast.com/locations/Brest-France/tides/latest
https://www.liverpool.ac.uk/~cmi/mag/survey_h.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Chart_datum
https://en.wikipedia.org/wiki/Tide_table
http://www.sailingissues.com/navcourse7.html

11
..................................
O surpriza neplacuta de proportii este faptul ca Navionics nu da adancimile reale din porturi, care in general sunt mai mari, fortandu-ne la pasaje mai lungi pe ferestre scurte de vreme.
.....................................

Nu am inteles exact ce ai vrut sa spui in fraza citata. Adincimile masurate de voi in diferite porturi sint mai mari decit cele date de Navionics? Sau cele masurate sint mai mici?
Si de ce va forteaza aceasta la pasaje mai lungi?

Multa bafta!

12
Cafenea - Discutii generale / Re: Despre Olanda
« : Martie 01, 2018, 08:19:07 am »
Credeti ca degeaba e pusa mentiunea aia cu "with respect to the hull year of manufacturing (1997) ... " ? Douazeci de ani de stat pe mal e foarte mult pentru orice barca neterminata. Daca nu ai incredere in omenire si vrei sa fii sigur ca toate suruburile sint bine strinse, cel mai bine este sa iti faci barca de la zero cu mina ta. Altfel, un survey e un survey, ori pentru asta, ori pentru una care deja naviga si o iei de gata.

Da' vorba DBR-ului, sa revenim cu picioarele pe pamint. Nu cred ca fuge nimeni miine sa o cumpere...  :)


13
Cafenea - Discutii generale / Re: Despre Olanda
« : Februarie 28, 2018, 07:17:05 pm »
Putin off topic ...deh nu-i olanda, dar e V.D.Stadt ...

Asta pt cine vrea sa se apuce de "bricolat".

http://www.yachtworld.com/boats/1997/VAN-DE-STADT-DESIGN-FORNA-37-3121294/#.WpbWm4PFKUk


30.000?!? Pentru o coca goala? Ba, esti nebun? Si "only for inland and coastal sailing"? Mult succes la vinzare, sint chiar curios daca da cineva banii!

14
La Constanta nu s-a facut niciodata aceasta confuzie. E adevarat ca trebuie sa obtii in fiecare an avizul PF, dar e suficient sa scrii in formular "agrement in scop personal" si toata lumea stie despre ce e vorba.

Pagini: [1] 2 3 ... 68
Forumul CapCompas este gazduit la Hangar Hosting - hosting, email, si cloud