Afişare Mesaje

Aici puteţi vedea mesajele acestui utilizator. Sunt afişate doar mesajele făcute în secţiuni în care aveţi acces.


Subiecte - VladIndigen

Pagini: [1]
1
Veliere / Drumul catargelor
« : Decembrie 01, 2017, 10:57:10 am »
Salutare dragilor!

Am inceput sa lucrez la un proiect cu bataie lunga, iar acum sunt in faza in care ma documentez cat pot de mult.M-am gandit ca aici pe forum pot gasi cea mai relevanta informatie, asa ca iata:

Pe vremea corabiilor,adica pana acum o suta si ceva de ani, cand a aparut motorul cu abur, Romania era unul din principalii exportatori de lemn de corabie in Europa, respectiv la mare cautare erau catargele din larice, sau zada. Catargele se taiau din muntii Moldovei, se faceau plute, plutele coborau pe valea Bistritei(de pe la Vatra Dornei), dupa care pluta intra pe Siretul mare, si asa catargele ajungeau la Galati. De la Galati, erau livrate in Europa, evident cu ajutorul corabiilor.Lemnul de corabii ajungea pana in marea Britanie, din cate stiu,si asa mai departe.  Caut sa aflu mai multe despre acest subiect, respectiv atestari istorice, scrieri si documente pe aceasta tema.Orice informatie ajuta.  Ce ziceti?

Va multumesc!

2
Veliere / Restaurare velier din lemn
« : Aprilie 22, 2017, 12:59:04 pm »
Salut, si multumesc pentru accept! De multi ani de zile cobor raurile din tara in canoe, de si mai multi ani lucrez cu lemn, diverse constructii..Visul meu cel mai vechi a fost sa cumpar un velier vechi din lemn,si sa il restaurez singur, si in sfirsit am reusit sa pun mana pe aceasta bijuterie pe care o vedeti in imagini. Am cumparat-o din Haga, e construita in anul 1936 in Amsterdam,si a navigat relativ putin pentru varsta pe care o are, ultimii 25 de ani numai pe apa dulce. Barca e in stare foarte buna,avand in vedere ca are aproape un secol,dar are niste probleme,care trebuie rezolvate,inainte sa plec in calatoriile lungi pe care mi le-am propus,si la care visez de 20 de ani, asa ca am tras concluzia ca ar merita sa o restaurez complet,atat interior cat si exterior. In acelasi timp, oricat de mult ma pricep la lemn,chiar si la restaurari de lemn, nu am lucrat niciodata la o ambarcatiune din lemn,asa ca as avea nevoie de ajutorul unui profesionist,cel putin cu niste sfaturi.   Va multumesc anticipat!

Maria Cornelia   lungime: 6,70m   latime maxima:2,00m    pescaj: 0,90m    deplasament:1450kg    h catarg: 8m. Velierul are derivor fix pe aproape toata lungimea, partea din fata a derivorului, sub prinderea catargului, fiind lestul din otel de 400kg. Partea din lemn de stejar dintre lest si fundul ambarcatiunii este putreda,si trebuie inlocuita,iar in interior, tot in zona aia,sunt 3 coaste putrede si fisurate. Am vazut cum se da jos chila practic, are 4 suruburi mari,care si alea par in stare buna, ne ancrasate, si i-am data seama ca o pot inalta si repara pe caruciorul de santier cu care a venit,ceea ce e un mare avantaj. Intre timp, am improvizat si un sopron, cat sa pot lucra o vreme. Cel mai mult as vrea sa o restaurez singur,ceea ce am sa si fac sigur, dar de reparatia derivorului si a coastelor, as prefera sa se ocupe un profesionist, pina mai invat eu una alta despre barci..  astept sugestii, pareri...Multumesc!

Pagini: [1]
Forumul CapCompas este gazduit la Hangar Hosting - hosting, email, si cloud