Afişare Mesaje

Aici puteţi vedea mesajele acestui utilizator. Sunt afişate doar mesajele făcute în secţiuni în care aveţi acces.


Mesaje - Florio

Pagini: [1] 2 3 ... 165
1
Echipamente si accesorii / Re: Husa stationare
« : Martie 22, 2018, 02:24:30 pm »
Mulțumesc!
La astea mă tot uitam și eu înainte să întreb ... Deci cam astea ar fi cele mai recomandate.
Legat de prinderea in corpul bărcii bănuiesc că e de preferat sa o facă constructorul înainte de a închide barca.
Care ar fi distanta recomandata dintre capse? Cat de dese sa fie pentru a nu risca sa ramai fara prelata sau a nu se smulge capsele?
Mulțumesc anticipat!

Eu am folosit la husa randei pentru sistemul lazy-bag. Am prins-o la 80 cm, dar cred că pentru husă de staționare pot fi prinderi la 1m lejer. Asta nu ține de capse, ci de materialul husei și ce impune el. 

2
Intalniri, imprieteniri, pe ape si nu numai / Re: hai la targ
« : Martie 22, 2018, 08:37:19 am »
De obicei ne întâlnim sâmbăta (ca să vină și cei din țară) între orele 10-12.
Impresiile pozitive sau decepțiile, le tranșăm amical mai apoi, la unul dintre restaurantele zonei. Sau la turci, pe Viilor :)

Revin pentru prietenii de târg și restaurant. Pentru sâmbătă nu mai pot să vin la târg, dar lipsesc motivat. Sunt în Grecia la sailing-ul de început de sezon.

Asta seamănă puțin cu bancul: ”Am o durere de spate cumplită. Aș putea să mă dau macho, să zic că-i de la sală, dar sunt un tip discret: e de la sex” :)

3
Echipamente si accesorii / Re: Husa stationare
« : Martie 22, 2018, 07:26:08 am »
Salutare!
Am și eu o întrebare pentru cei mai avizați.
Care ar fi genul de capse pentru prelata care sa prezinte cea mai mare rezistenta?  Știu că cunt cele cu buton care se răsucește dar în afara de acelea care ar mai fi? M-ar interesa pentru confecționarea unei prelate de staționare (pe apă cât și pe peridoc). Am văzut ceva de la tenax dar nu prea găsesc păreri (pull it up) care nu s-ar deschide decât daca tragi de acel buton dar nu îmi dau seama daca sunt doar vorbe sau chiar sunt sigure...
O a doua întrebare legată sau conexa la prima ar fi daca și cum ar putea fi montate capsele pe o barca dublu corp. As putea și eu sau e de preferat sa facă producătorul instalarea?  Mă gândesc în special la lateralele bărcii unde nu ai acces și pe interior pentru a strânge bine șurubul... ideea cu popnituri nu mă incanta prea tare.. de aceea întreb. Barca e cea din foto și ar cam trebui să mă hotărăsc înainte să fie gata..


Există un sistem de capsă cu blocare+șurub, folosit în special la ambarcațiuni. Cel mai bun preț l-am găsit la Polytex, altfel sunt ”scumpuțe”.
Capsa cu blocare arată ca o capsă simplă la care se ridică ”pălăria” când tragi de ea s-o deblochezi. Singură nu se poate debloca.
Un avantaj e că holzșurubul intră în corpul bărcii iar afară rămâne un mic moț care nu incomodează.
Capsa propriu-zisă este făcută expres pentru a fi prinsă într-un material gen textil: are o flanșă ce se înfiletează și prinde materialul în corpul capsei.

5
Echipamente si accesorii / Re: Alegere Baterie
« : Martie 21, 2018, 10:23:14 am »
Ar trebui...

 :D :D :D
Băieți...la obiect!
Ce știți despre acumulatori, ce aveți pe barcă, ce experiențe?

Mai învățăm unii de la alții

6
Echipamente si accesorii / Re: Alegere Baterie
« : Martie 21, 2018, 07:07:23 am »
Domeniul, deși tehnic, mi se pare că deține prea multe dubii în materie de ”așa e corect”.
Mai nou, am înțeles de pe un site pe care l-a postat colegul nostru mai experimentat, Vasile Antip (Delta Sub), că raportul preț-calitate ar fi net de partea acumulatorilor clasici cu acid. La ”calitate” considerând  număr de cicluri de descărcare, care induce durata de viață.
Și că termenul ”baterie marină” este doar o expresie care nu are nimic concret la bază. :)
Este prima dată când aud această opinie, iar argumentele folosite în spijinul ei, sunt destul de consistente.

Dar pe lânga asta, mai există parametri care diferențiază acumulatorii. De exemplu cei AGM sau cu Gel, permit descărcări mai profunde, fără a le dăuna. Să nu uităm totuși că și AGM este un acumulator cu acid lichid, singurul lucru în plus fiind împâslitura de fibră de sticlă dintre elemenții de plumb, care are menirea de a nu lăsa acidul să se miște dezordonat, odată cu barca. Deduc că descărcările profunde sunt date doar de supradimensionarea plăcuțelor de plumb. Asta se vede pe greutatea acumulatorului.

Prietenul  nostru Ghrt a preferat să cumpere un banc de acumulatori  cu Litiu, pentru descărcările profunde permise și greutatea redusă. El a mers pe varianta calibrării unui număr mare de Amperi/oră, fără sursă de încărcare neconvențională, alegerea fiind dată de faptul că are nevoie de 3 zile de autonomie până la primul port unde va avea electricitate pentru refacerea rezervei.

Eu am calibrat acumulatorii de pe Nemo, căutând să echilibrez consumurile cu aportul panourilor solare. Calculul meu (făcut cu cunoștințele proprii din liceu, fizica de clasa a X-a :) ) s-a dovedit timp de 8 ani, a fi fost extrem de bun, în utilizare permanentă, croaziere 2-3 săptămâni. Niciodată nu a fost nevoie să încarc de la țărm.

Am dat exemplele acestea, pentru a vedea că ”rețete” diferite, funcționează pentru cerințe diferite. Acolo unde barca n-a permis instalarea unui grup de panouri eficient (Ghrt) s-a mers pe supradimensionarea grupului de acumulatori. Iar unde spațiul pe roof n-a fost o problemă (la mine), soluția eficientă a fost cea de mai sus.

În alegerea acumulatorilor, pentru mine a fost importantă durata de viață în cicluri de descărcări și calitatea produsului. Mai există un parametru: greutatea. Pentru barca mea nu a fost important, dar poate deveni, la alte bărci. Greutatea mai mare, arată o calitate mai bună și o durată de viață mai mare... dar și prețul e pe măsură. Eficiența va fi calculată după dorința de cheltuială a fiecăruia.

8
Echipamente si accesorii / Re: Alegere Baterie
« : Martie 20, 2018, 02:43:30 pm »
Păi... Florin este arhitect-navigator... nu negustor de baterii...

Las” că dau din casă, sub rezerva de experiență proprie :)


Florin tu ce tip de baterie recomanzi pe barca? Sunt in situatia de a inlocui una din baterii si nu stiu catre ce sa ma indrept

Așa cum zisei mai sus, vorbesc doar din experiențele trăite, că sfaturi nu-mi permit să dau :)
Uite, eu am avut un acumulator cu acid lichid, pentru vitali (motor, stație radio, GPS, Sonar, Chart-plotter, lumini de navigație). Din dotarea bărcii.
Iar pentru consumatorii casnici (prize, lumini interior, frigider, etc...) am cumpărat un altul cu gel, 165 Ah (Victron energy).
Experiența face ca fără întreținere sau grijă de îngheț, acumulatorul ”ud” să țină, bănuiesc vreo 10 ani (8 la mine). L-am înlocuit acum 2 ani, cu un acumulator AGM, 110 Ah, pentru motoarele Minn Kota (se găsesc la Decathlon). Despre ăsta nu spun nimic, e prea nou.
Acumulatorul cu gel, este acum în al optulea an de utilizare și se află în stare perfectă (verificat la firmă specializată pe acumulatori).

Bottom line, cred că e foarte importantă întreținerea în timp, dată de starea de încărcare. Iar aici am avut pentru fiecare câte un sistem (panou solar și regulator). Ideea ar fi ca acumulatorii să fie păstrați pe cât posibil în starea de încărcare 100%, fără a fi supra-încărcați.

P.S.
Despre acumulatori se spun foarte multe, de către specialiști, iar unele lucruri sunt chiar contrarii.   De aceea am spus că nu pot da sfaturi, mai departe de cele trăite personal.

9
Echipamente si accesorii / Re: Alegere Baterie
« : Martie 18, 2018, 06:09:04 am »
Cateva considerații despre alegerea bateriilor pentru barca:
http://caravanersforum.com/viewtopic.php?f=2&t=12783&start=20


Interesant punctul de vedere al lui Powerstream, în care spune lucruri tranşante ca "nu există baterie marină. Acolo unde scrie asta, e o simplă etichetă". Şi mai ales opiniile lui despre cum primează de la distanță criteriul performanță/preț la  bateriile "ude" simple , comparativ cu AGM sau Gel.
Nu o iau ca pe o teză de guru, dar e de verificat. Cu atât mai mult cu cât între timp şi tehnologia şi prețurile, au mai comportat modificări.

10
:) :) :) Now don't start that again!  :) :) :) :o :o :o

https://www.youtube.com/watch?v=MGTWmrnPdgk

E vina mea, am citit doar ce mi-a arătat site-ul ca postare nouă... dar mai era o pagină :)

11
........................ Pentru ca legea nu este clara si anume ca mentiunea pana in 20 cp creaza interpretati pentru cazul concret al posesorilor de 20 de cp.
...........................................................
Partea buna este ca nu a spus ca neaparat trebuie inmatriculata ci doar pentru ca ma aflu eu personal exact pe granita dintre legal si ilegal... iar interpretarea va fi in mana organului constatator de pe apa si a starii lui de spirit...

Toate de mai sus nu sunt gluma dar pot fi tratate ca atare ... si pentru mine a fost distractiva discutia.. :)) maine mai sun o data sa ii zic ca pe placuta motorului meu scrie 14.9 kw mai putin de 15... sunt mai ok sau se ia cifra mai mare  de 20 care poate fi privita ca ilegala da plua afara si ai draci ca trebuie sa fii in control pe apa.. :))

Doamna a fost drăguță, dar misiunea dânsei acolo, este să știe legislația. Iar ambiguitatea de care vorbește, nu există la limita de 20 cp :) .
Textul de lege spune că nu se se înmatriculează în registrele matricole ambarcaţiunile ”cu o lungime mai mică de 7m şi (sau) cu o propulsie mai mică de 15kW (20.1 CP)”.

Așadar, așa cum ai menționat și tu, dacă motorul are mai puțin de 15 kw, nu e obligatorie înmatricularea.

Art. 514.
(1) Navele care au obţinut dreptul de arborare a pavilionului român se înmatriculează în registrele prevăzute la art. 511 alin. (1)-(3).

(2) Nu se înmatriculează în registrele matricole prevăzute la art. 511 următoarele categorii de nave:
a) navele cu un deplasament de până la 15 m3 inclusiv sau o capacitate de încărcare mai mică de 15 tone;
b) ambarcaţiunile de agrement;
c) ambarcaţiunile cu o lungime mai mică de 7 m şi/sau cu o propulsie mai mică de 15 kW;
d) ambarcaţiunile propulsate prin forţa umană;
e) ambarcaţiunile de agrement cărora nu li se aplică reglementările naţionale privind introducerea pe piaţă a acestora, cu excepţia ambarcaţiunilor destinate să transporte persoane în scop comercial şi a ambarcaţiunilor stabilite prin regulamentul de aplicare a prezentei ordonanţe.

(3) Navele prevăzute la alin. (2) lit. a) şi b) se înscriu într-un registru de evidenţă de către căpităniile de port.


(4) Navele prevăzute la alin.(2) lit. c) - e) nu se înscriu în registrul de evidenţă al căpităniilor de port.


(5) Forma şi conţinutul registrului de evidenţă prevăzut la alin. (3), precum şi procedurile de înscriere se aprobă prin ordin al ministrului transporturilor.


(6) La solicitarea proprietarului navele prevăzute la alin. (2) pot obţine dreptul de arborare a pavilionului român şi vor fi înmatriculate în conformitate cu prevederile alin. (1).


L.E.: Ups! Deja se discutase subiectul :)

12
Sper sa nu fie adevarat, poate mai ceri o confirmare de la cei care erau cu el. Ar fi ceva groaznic.

Din nefericire e adevărat, am vorbit pe telefonul lui, după plecarea paramedicilor, cu Cristi, coechipierul cu care adusese barca până în Medoc.
Nici mie nu mi-a venit să cred, pentru că așa ceva nu e de crezut.

13
Cu părere de rău, vă comunic o veste grea.
Radu a plecat dintre noi, astăzi, făcând un atac de cord.
S-a întâmplat în port Medoc, la ora prânzului. Chiar la o jumătate de oră după ce eu i-am trimis prognozele pe zilele următoare iar el mi-a trimis o poză cu barca.
E un o veste cumplită și un lucru greu de imaginat.

14
Despre pescuit in general / Re: recunoasteti personajul ?
« : Martie 13, 2018, 08:29:31 pm »
Am gasit si eu ceva:
  https://www.youtube.com/watch?v=kuOihIw9Rl8

Ha! Eram noi în travers de Oltenița, navigând către mare! :) Filma Costin Iatan, de pe țărm.
Demult, tare demult :)

15
Alte ambarcatiuni / Re: Calotca
« : Martie 13, 2018, 08:23:43 pm »
Greementul a fost modificat de Marian la indemnul lui Flemming de acum citiva ani. Lotca este mult mai echilibrata, mai usor de cirmit si urca mai bine in vint desi deriva este inca pronuntata. La vinturi purtatoare mai intense merge foarte bine cu focul si bate pupa.

Lacul Sinoe este invadat de stuf si apa este scazuta. La Edighiol curentul era invers, intra apa din Mare in Lac. La Sud de Histria nici n-am mai mers deoarece am fost informati ca nu avem loc de tras la mal. Plaja de la intrarea in lacul Histria a disparut. Desi am reusit sa intram pe lac am avut portiuni cu apa f. putin adinca. Vislitul in mil a fost o corvoada ce ne-a facut sa evitam intoarcerea prin canalul 2 si L. Zmeica. Partea buna a fost ca la intoarcere batea un SE de 5-7 noduri si am trecut prin ecluza inapoi in Golovita la vele.

Interesant.
Cred că o simplă scândură prinsă la copastie pe bordul de sub vânt, în chip de derivor, ar duce lotca asta într-un regim de navigație de-a dreptul performant :)

P.S.
Doar zic :) . Scândura verticală (derivorul), prinsă într-una orizontală, mai îngustă. Aceasta, cu două găuri se fixează în cuiele ce țin loc de furcheți. Treaba poate fi extrem de simplă și elimină deriva. Removable daggerboard :)
La drum lung poate face minuni.

Pagini: [1] 2 3 ... 165
Forumul CapCompas este gazduit la Hangar Hosting - hosting, email, si cloud