Cap Compas

Ambarcatiuni => Motorizate => Barci de pescuit => Subiect creat de: adrianpacurici din Ianuarie 07, 2012, 01:12:41 pm

Titlu: ajutor planuri jon boat
Scris de: adrianpacurici din Ianuarie 07, 2012, 01:12:41 pm
Salut la toata lumea
in incercarea de a avea barca mea pentru pescuit si cautand pe net am ajuns la concluzia ca o barca cu fundul plat in genul celor din USA folosite la pescuitul de bibani este foarte potrivita pentru delta noastra. ideea cu fundul plat nu e bun la valuri va intreb intreb..o barca care gliseaza..in mers nu are contact cu apa tot pe o suprafata plana?
Cu aceasta idee sunt hotarat sa ma apuc de treaba si va rog cei care aveti mai multa experienta daca ma puteti ajuta cu ceva planuri si sfaturi pentru a realiza barca..O vreau de 5m lungime pe 1.60 latime, am un motor cu cizma lunga honda bf20.
Multumesc anticipat
imi place asta http://www.youtube.com/watch?v=NZsV6i5ZfQk&feature=related
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: radasous din Ianuarie 07, 2012, 08:20:05 pm
Sunt la svensons ceva planuri batranesti http://svensons.com/boat/?p=Utility/JonBoat
Barca ar fi buna de pescuit, nu te astepta la cine stie ce performante in glisare, din cauza suprafetei udate. Va trebui sa adaptezi cumva planurile pentru a ajunge la dimensiunea dorita si pentru ca motorul cu cizma lunga sa poata fi pozitionat corect. Ideal ar fi sa le transpui intr-un program gen freeship, sa nu ai probleme cu potrivirea desfasuratelor.
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: Laurentiu N. din Ianuarie 07, 2012, 09:40:23 pm
Salut Adrianpacurici.
Jon Boat 16-Bateau. Scrii asta pe Google si vei vedea proiectul barcii din imagini.Costa 50 USD.Barcile cu fundul plat, merg bine, in regim de semiglisare".
Barcile cu forme V" de ex.atunci cand lovesc valul,il despart in 2 dupa cele 2 planuri" ale cocii.Barca avand fund plat ,loveste valul, provocand ceva zgomot.In schimb la pescuit static,ori la viteze f. reduse ,fundul plat e mai stabil si mai confortabil. La pontonul pe care lucreaza fratele meu sant barci plate"ce au fost folosite pe Dunare zeci de ani la vasle sau cu motor si nu s-a plans nimeni.Important e ce-ti place tie !
Spor la treaba, orice hotarasti sa construiesti !
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: Vali din Ianuarie 08, 2012, 10:58:49 am
Salut Adrian si scuze ca n-am mai ajuns la Tulcea, dar ieri a fost avertizare de viscol si am vrut sa ajung cu bine acasa.
Jon boat este un tip de barca pentru ape linistite - lacuri mici, rauri etc, deci la valuri te cam zdruncina. O barca de acelasi tip, dar cu un comportament bun la valuri, este Garvey boat, care nu are fundul plat, ci in V. In schimb, stabilitatea in stationare nu e la fel de buna ca la Jon boat.

Ambele se fac usor in stitch&glue, iar cu motorizare de 20 de cai cred ca gliseaza satisfacator, cu conditia sa nu fie foarte incarcata barca. Planuri se gasesc din belsug, si la o adica se pot si adapta dupa unele planuri de forme de pe glen-l.com. Cea mai buna sursa de planuri pentru stitch&glue ramane insa bateau.com, dar din ce am vazut, bordul liber la acest tip de barci de la ei e cam coborat. Cel mai bine uita-te pe site-uri, si alege ceva care-ti place, apoi le discutam aici pe forum. 

https://www.boatdesigns.com/16-Jimbo-SG-AL-garvey-center-console/products/273/
http://bateau.com/categories.php?cat=29

(http://www.glen-l.com/designs/outboard/outboard-images/dsn-jim3.gif)
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: adrianpacurici din Ianuarie 08, 2012, 11:49:40 am
Sunt la svensons ceva planuri batranesti [url]http://svensons.com/boat/?p=Utility/JonBoat[/url]
Barca ar fi buna de pescuit, nu te astepta la cine stie ce performante in glisare, din cauza suprafetei udate. Va trebui sa adaptezi cumva planurile pentru a ajunge la dimensiunea dorita si pentru ca motorul cu cizma lunga sa poata fi pozitionat corect. Ideal ar fi sa le transpui intr-un program gen freeship, sa nu ai probleme cu potrivirea desfasuratelor.

sunt de acord ca suprafata udata este mare...dar cel putin din filmuletul postat e testata cu motor de 20 cp si mi se pare ca merge f frumos


LAURENTIU.. cum am spus..in glisaj barac merge tot pe suprafata plana..su daca mergi tare pe valuri ai aceiasi problema cu topaitul barcii pe apa


VALI.. vreau o barca de pescuit..in special la stiuca..si atunci imi trebuie glisare pentru drum si stabilitate pentru stat si pescuit din picioare


multumesc pentru raspunsuri si v-as ruga sa vedeti filmuletul din link mai ales finalul cu proba cu motor de 20 cp
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: Vali din Ianuarie 08, 2012, 12:00:14 pm
Daca nu intalnesti valuri mari, Jon boat intr-adevar e alegerea buna. Depinde acum si cati veti fi in barca. Mie imi place planul de la Svensons, postat de radasous, mai ales din cauza ca ajung 3 foi de placaj pentru toata barca. Daca mergeti in 2 oameni, cred ca barca asta ar fi de ajuns, dimensiunile fiind de 3,66 m lungime pe 1,52 m latime. Daca nu e suficient, ar merge luat un plan de la bateau.com pentru lungimea dorita. Oricum, barca se construieste repede si ieftin, ceea ce o face atractiva.
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: Laurentiu N. din Ianuarie 08, 2012, 01:38:53 pm
Adrianpacurici-ti-am urmat sfatul si am vazut filmul postat .Frumos, simplu, ieftin si eficient .
Totusi, 2 remarci :
-Muzica rapp" ascunde sunetul real !?
-Mie i-mi plac barcile de acest tip pentru pescuit [tot pe Bateau" gasesti una mult mai mare],dar cei care-i contesta calitatile au in vedere valuri mai mari,  ce nu se cumuleaza sub fundul barcii dand senzatia de plat. Greutatea f. redusa a barcii are multe avantaje,doar ca tot la valuri devine un neajuns.
Dar sa gandim ca la algebra ,unde minus cu minus da plus ;D
Numai bine !
.
GF18 [barca din imagini] merge cu motoare intre 15 si 40 cp.
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: Laurentiu N. din Ianuarie 09, 2012, 01:18:43 pm
Revin cu o sumara explicatie visavi" de "aluneca tot pe fund plat","suprafata udata mare"-Radasous,plan Garvey-Vali.
La barcile cu fund v",rotund sau orice alta forma in afara de plat,suprafata udata [care e in frecare cu apa ] se modifica singura in functie de presiunea dintre barca si apa, pentru diferite regimuri de viteza.La barcile plate"suprafata udata ramane aproape aceiasi la orice viteza iar asta in regim de glisare duce la viteza mai redusa,consum mai mare,putere instalata mai mare.Daca cineva crede ca apuparea e o solutie.....il invit sa se mai gandeasca,iar forta unui val razlet ce izbeste un fund plat ,este preluata in intregime de barca,nefiind deviata partial de cele 2 planuri ale fundului v"
Atasez desene facute in graba.La punctul 3 putem observa diferenta f. mica a suprafetei udate,in functie de viteza.Nu spun ca acest tip de barca nu e buna !!!
Zic doar ca trebuie sa-i cunoastem caracteristicile si limitele.In rest-s-auzim numai de bine !
[desenele se refera la o asieta corecta ]
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: adrianpacurici din Ianuarie 09, 2012, 10:11:30 pm
nu sunt GICA CONTRA. dar va intreb ca sa invat cat mai multe...forta de frecare nu e influentata si de greutate /Cm2 ?, asta ar insemna ca , cu toate ca suprafata la coca tip delfin scade in glisaj, fortele de frecare care franeaza barca vor creste datorita raportului greutatii pe suprafata. ma framanta intrebarea de ce la americani in zona deltelor sunt atat de numeroase si utilizate acest tip de barci?... la noi lotca a fost dezvoltata inaintea de aparitia motoarelor..si pentru vasle erau ideale...dar pentru motor..respectiv glisaj fundul plat as vrea sa cred ca este idealul...
as mai vrea si pareri de la cei care au testat acest tip de barca,,,viteze comparative, chiar daca si ca navomodele,
Multumesc pentru raspunsuri si pentru ajutor
Cu respect
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: radasous din Ianuarie 10, 2012, 08:08:13 am
Pentru pescuit si mers pe ape linistite, jonboat-ul este absolut rezonabil, inclusiv in glisare, daca nu este foarte incarcata. Probabil ca nu este barca ideala atunci cand ai mult de mers pana la locurile de pescuit. Neplacerile pot aparea pe canalele navigabile si pe lacuri, cand sunt valuri. Pana la urma, eu nu cred ca exista o barca perfecta pentru delta noastra, la orice model exista un compromis.
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: adrianpacurici din Ianuarie 10, 2012, 09:47:44 am
tot cautand pe net am vazut un model de jon boat cu tunel.... ma gandesc ca asta ar putea fi o imbunatatire ce sa ajute la micsorarea suprafetei udate. Cam cat de adanc si de lat ar trebui sa fie acest tunel pe o barca de 5m/1.5? cate randuri de fibra sunt necesare pentru a avea integritate fara nici un placaj? ma gandesc sa folosesc constructia pe placaj pe post de matrita.
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: Mihaif99 din Ianuarie 10, 2012, 06:18:18 pm
Tunelul moncher se foloseste in general daca instalezi un motor jet, dar pentru asta trebuie un tunel putin adanc 5 max 7 cm

Daca planuiesti sa folosesti un tunel adanc 15-20 cm cu elice, tunelul tebuie sa fie lat, lar  motorul sa fie pe un jackplate hidraulic, care sa iti permita sa ridici motorul odata intrat in planaj pina ce placa AC se aliniaza cu baza tunelului. Salvezi astfel 15 cm de pescaj si ai mai putine sanse sa dai cu elicea in prostii.  Merita efortul?
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: adrianpacurici din Ianuarie 10, 2012, 09:54:56 pm
pai in pozele de penet tunelul nu parea sa aiba mai mult de 5-10cm... cica pe acolo ar trece aer mult...un fel despuma si scade frecarea de care ne tot temem. si pe toutube am vazut barca cu tunel cu motor de pe vremea bunicii...deci nu avea vre-un reglaj hidraulic...
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: Mihaif99 din Ianuarie 10, 2012, 10:22:55 pm
pai in pozele de penet tunelul nu parea sa aiba mai mult de 5-10cm... cica pe acolo ar trece aer mult...un fel despuma si scade frecarea de care ne tot temem. si pe toutube am vazut barca cu tunel cu motor de pe vremea bunicii...deci nu avea vre-un reglaj hidraulic...
Despre barcile de pe vremea bunicii nu siu dar pot sa iti spun urmatoarele:

Totul depinde de cum e proiectata barca. Eu vorbesc despre lucruri care se aplica la shallow water boats, cand tunelul are rolul sa aduca apa astfel incat sa alimenteze jet-ul sau in cazul elicei sa poti monta motorul mai sus.
Cum jon boats sunt shallow water boats si sunt folosite mult in aplicatii cu jet mi-am permis sa fac aceasta asumptie. Un alt detaliu in cazul tunel si motor montat pe jack-plate e ca trebuie instalata o priza de apa pt motor casa sa suga apa un pic mai jos.
 
Ia uite in ultima poza a Alaskan-ului cam cat de mica e apa. Zilnic erau doi trei care isi plesneau elicele.
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: adrianpacurici din Ianuarie 13, 2012, 10:35:33 pm
Am facut 2 machete...2 versiuni de prova de jon boat.. am incercat ..cu aer suflat orizontal..versiunea clasica se ridica de pe masa direct pe cand cea ascutita la dublu presiunii..
(http://)
si pentru cei care fabrica...intrebare: cate straturi de fibra sunt suficiente ca sa aiba rezitenta... la o suprafata intre banchete de 1m si latime de 1m
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: radasous din Ianuarie 14, 2012, 07:43:48 am
Salutare,
Testul cu aer nu este concludent la barci, ala este pentru avioane. Oricum, forma clasica de jonboat nu este rea, mai curand poate fi caracterizata ca neeconomica pentru consum si incomoda din cauza "zdruncinaturilor" pe valuri. Pentru pescuit la rapitor si mie mi se pare varianta ideala, ai loc sa zburzi, poti pune scaune din alea inalte...legat de constructie, mie mi se pare mai simplu sa o faci din placaj acoperit cu fibra si epoxi, pentru ca desfasuratele sunt foarte simple si usor de "asamblat", probabil ca daca te apuca agitatia o termini intr-o saptamana.  Daca o faci doar din fibra, muncesti cam dublu, pentru ca trebuie facuta intai matrita si nici nu este tocmai rentabil daca nu planuiesti producerea mai multor exemplare.
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: Laurentiu N. din Ianuarie 14, 2012, 09:27:15 am
Pe o suprafata dreapta cu lungimea mai mare decat cea mai mare cota a desfasuratelor,data cu demulant",asterni tesatura de fibra de sticla,[cat mai aproape de conturul desenului] si o impregnezi cu rashina.Placile [de fibra -2mm] astfel obtinute le ansamblezi dupa sistemul stitch/glue. Apoi vii cu alte straturi de fibra.
.
Extreme Flats 20-proiect Bateau,prevazuta cu tunel,vine sa sustina ce-ti spunea Mihaif99 intr-o postare anterioara visavi" de dimensiunile tunelului.
La aceasta barca motorul sta permanent in pozitie superioara,asta da nastere jetului de apa din imagine. Dar americanilor le place spectacolul..... ;D
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: adrianpacurici din Ianuarie 14, 2012, 03:52:54 pm
Extreme Flats 20-proiect Bateau,prevazuta cu tunel,vine sa sustina ce-ti spunea Mihaif99 intr-o postare anterioara visavi" de dimensiunile tunelului.
La aceasta barca motorul sta permanent in pozitie superioara,asta da nastere jetului de apa din imagine. Dar americanilor le place spectacolul..... ;D
dar..eu traiam cu ideea ca acel tunel este pe toata lungimea barcii.si ca ar ajuta la glisare scazand suprafata de contact cu apa...
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: Laurentiu N. din Ianuarie 14, 2012, 04:21:42 pm
Ideia ta e mai mult spre catamaran ! Nu Jonboat.
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: adrianpacurici din Ianuarie 14, 2012, 05:34:29 pm
da,,,dar tunelul sa nu fie mai adanc de 5-10 cm... la stationare sa fie complet in apa...doar in glisaj sa conteze
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: Vali din Ianuarie 14, 2012, 05:46:25 pm
Ar merge, insa se complica mult constructia. Nu se mai poate face in stitch&glue, ci trebuie osatura, si in plus trebuie calcule hidro detaliate. Parerea mea e ca daca vrei Jon boat, e bine sa ramai la planul clasic, care se gaseste in cateva variante pe bateau.com. Daca vrei ceva cu tunel, mai bine iei direct un plan pentru "tunnel boat", se gasesc pe glen-l.com.
Mai au si rusii niste planuri de catamarane de glisare, care la fel sunt stabile si gliseaza binisor, insa sunt foarte complicat de construit.
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: Mihaif99 din Ianuarie 14, 2012, 06:26:35 pm
Extreme Flats 20-proiect Bateau,prevazuta cu tunel,vine sa sustina ce-ti spunea Mihaif99 intr-o postare anterioara visavi" de dimensiunile tunelului.
La aceasta barca motorul sta permanent in pozitie superioara,asta da nastere jetului de apa din imagine. Dar americanilor le place spectacolul..... ;D
dar..eu traiam cu ideea ca acel tunel este pe toata lungimea barcii.si ca ar ajuta la glisare scazand suprafata de contact cu apa...

@Pacurici
Traiai cu ideea aia desi iti explicasem scopul tunelului la shallow water boats si la flats boats cat de cat moderne.

@toti
In ultima poza a XF20, cred ca motorul e un jet. E cu totul alt motor decat in poza de deasupra, si felul cum elimina apa, intr-o jerba,  tipic.

Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: Laurentiu N. din Ianuarie 15, 2012, 12:36:37 pm
Motor sa fie !!! Ca barca se gaseste. ;D
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: Mihaif99 din Ianuarie 15, 2012, 05:57:57 pm
Barcile prezentate de Laurentiu ma duc cu gandul la Lowe Roughneck.  Ma gandesc la modelul 1850, are tunel si tot ce ii trebuie. De-a gata :)
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: daves_32 din Ianuarie 27, 2012, 03:49:51 pm
Niste barcute simple si de efect:
http://www.unclejohns.com/jonboat/photos/Default.htm
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: Vali din Ianuarie 27, 2012, 03:56:30 pm
Niste barcute simple si de efect:
[url]http://www.unclejohns.com/jonboat/photos/Default.htm[/url]


Iar pentru cine se pricepe putin la geometrie, aici gasim niste desene suficiente incat sa "o punem" de un plan de constructie:
http://www.unclejohns.com/jonboat/building%20plans/default.htm
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: daves_32 din Ianuarie 28, 2012, 10:08:49 am
Detalii de constructie:
http://www.youtube.com/watch?v=gHvyUkTTsLM&feature=related
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: adrianpacurici din Ianuarie 30, 2012, 01:31:24 pm
Va multu,esc la toti pentru raspunsuri.
M-am hotarat la cum o sa fac barca,,momentan astept la temperaturi mai ridicate,,daca nu pozitive macar apropiate de 0 grade
Am vb cu cineva care face barci fibra in Tulcea si dupa ce m-am sfatuit cu dumnealui am hotarat sa nu folosesc placajul de nici un fel...voi turna mai intai placile din 2-3 straturi de fibra, le incheg cum as face cu placaj si apoi ii mai dau cateva straturi pe toata suprafata, astfel scapand de grija putrezirii lemnului.
barca va fi ceva gen jon boat cu fundul de 120-130 cm, 1/3 din latime va avea un tunel de 5 cm adancime, pe mijloc, latimea la copastie sa fie de 150 cm, iar lungimea barcii sa fie de 5m. pe margimile exterioare ale flotoarelor create voi face niste redane din lemn imbracat in fibra, pentru a tine mai bine apa sub barca, sa gliseze  si pentru a avea ceva rezistent la impactul cu chestiile dure de sub apa.
nu vreau sa ii pun osatura ci o sa ii bag banci pentru rigidizare
cand o sa incep o sa pun si poze cu lucrarea. daca considerati ca gresesc cu planul acestei barci nu ezitati sa spuneti..din discutii ies ideile bune
Cu respect Adrian Pacurici
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: Vali din Ianuarie 30, 2012, 01:55:39 pm
Parerea constructorilor de barci din fibra va fi oricand obtuza vizavi de constructia din placaj. Asta din cauza ca respectivii n-au lucrat cu placaje rezistente la apa sau rasini epoxidice. Spre deosebire de fibra, placajul are si rigiditatea lui proprie, datorata straturilor de furnir laminate, la care se adauga si rigiditatea data de fibra exterioara cu epoxy. Toate astea in conditiile unei greutati sensibil mai mici decat in cazul fibrei simple.

Pana la urma e important ca tu sa fii multumit, asa ca spor la treaba, si daca ai nevoie de feedback, pune-ne un desen cu planul, sa-l disecam impreuna. O singura sugestie: daca pui redane de lemn pe fund, imbraca-le exclusiv cu rasina epoxy (nu poliesterica) si fibra, pentru a fi bine protejat lemnul la umezeala. Succes :).
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: Mihaif99 din Ianuarie 31, 2012, 04:30:50 am
100% de acord cu Vali.

Constructia din placaj imbibat cu epoxy, este deosebit de rezistenta si usoara. Se foloseste la multe veliere de curse, impreuna cu constructia strip-plank.

Cateva observatii:
1- fibra poate "putrezi" si ea (osmoza)
2- Lemnul cand absoarbe epoxy in adancime devine ca un plastic. Daca epoxy e de calitate: elastic si rezistent, singurul posibil dusman mai poate fi doar soarele, ceea ce se rezolva cu o vopsea.
3- E o aiureala sa te apuci sa faci placi de fibra pe care sa le asamblezi ca si cum ai asambla placaj. Mai bine faci un schelet, apoi il imbraci in ceva panza, sau polietilena din aia care se strange la caldura, si apoi imbraci in fibra... macar nu ai imbinari...

Pricum succes orice ai alege, apuca-te de lucru cat mai repede: tipare, etc, pt ca vara vine pe neasteptate!

Eu zic insa sa faci cum te indeamna Vali:
Fa-l Adriane din placaj.  Adopta solutia simpla si dovedita, foloseste rasina de calitate, si nu iti va parea rau. Jon-boat e ideal adaptat constructiei din placaj.

Daca as gasi placaj de okume aici in Canada m-as apuca si eu de o canoe din aia instant. Vreau sa o fac din placaj subtire, cu cateva ramforsari sa o pot lua co o mina(la propriu) si sa o pun pe apa. 
Vali, oare se poate sa nu o imbrcai in fibra. Epoxy nu rigidizeaza si el placajul? De ce trebuie imbracat in fibra la barcute mititele?
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: Vali din Ianuarie 31, 2012, 08:16:22 am
Fa-l Adriane din placaj.  Adopta solutia simpla si dovedita, foloseste rasina de calitate, si nu iti va parea rau. Jon-boat e ideal adaptat constructiei din placaj.

Banuiesc totusi ca alegerea lucrului in fibra are 4 motive: 1. senzatia subiectiva ca fibra e mai solida si nu putrezeste precum lemnul; 2. sfaturile meseriasilor de barci din zona Tulcea; 3. pretul la fibra ceva mai accesibil decat lucrul in placaj cu epoxy, si 4. intentia de a lasa barca la apa permanent, deci supusa intemperiilor si solicitarilor de tot felul.

Primul motiv este de inteles, omul n-a lucrat pana acum in placaj cu epoxy, si sigur n-a prea avut ocazia sa se dea cu o asemenea barca.

Si al 2-lea motiv e de inteles, insa eu sincer nu m-as cantona in obtuzitatea unora, nesustinuta de argumente verificate. La fel ne spune si un mare patron de fabrica de barci de fibra din Galati, cum ca lemnul "trebuie sa respire", si nu trebuie dat cu nici un fel de rasina, ci numai cu uleiuri. Ce-mi plac mie asemenea verdicte categorice, venite de la unii care n-au lucrat vreodata cu epoxy, dar sustin vehement ca nu-i bun :D.

Al 3-lea motiv poate fi partial valabil, insa in conditiile cand au aparut placaje WBP si rasini epoxy accesibile, nu mai e un capat de tara sa-ti faci o barca in tehnica asta. Singura problema ar fi volumul de lucru ceva mai mare, dar si rezultatul zic eu ca se merita - structura compozita, rigida, usoara si estetica.
O problema pe care o intrevad ar fi ca daca barca va fi facuta doar din fibra, fundul plat de mari dimensiuni e posibil sa flambeze, nefiind sustinut decat de banchete. In cazul asta trebuie o grosime mare a stratului de fibra la fundul barcii, adica greutate marita si pret mai mare la materiale. Daca ar fi din placaj, rigiditatea ar fi asigurata de placaj, in timp ce fibra i-ar da rigiditate suplimentara si rezistenta buna la abraziune.

Al 4-lea motiv poate fi la fel partial valabil, insa daca barca e facuta bine, va fi la fel de suferitoare, sau chiar mai mult, decat una de fibra. Totusi, daca e vorba de o barca lasata la apa permanent, cea mai suferitoare va fi tot una de tabla :D.

Vali, oare se poate sa nu o imbrcai in fibra. Epoxy nu rigidizeaza si el placajul? De ce trebuie imbracat in fibra la barcute mititele?

Din ce am vazut pana acum, singurele barci din placaj imbracate exclusiv in epoxy, fara fibra, sunt velierele cu chila fin, cred ca din cauza ca fundul barcii nu ajunge vreodata in contact cu fundul sau malul apei. Fibra, in afara ca adauga rigiditate la barcile din placaj mai subtire, ii confera in plus si rezistenta la abraziune la trasul barcii pe mal. In plus, daca se lasa nevopsita, desenul lemnului ramane vizibil, contribuind la estetica barcii.

Am intalnit cazuri in care lemnul acoperit exclusiv cu epoxy, fara fibra, in timp s-a uratit, aparand dungi negre de fungus pe directia fibrelor (ultimul caz intalnit a fost chiar Calotca asociatiei Raid, din care cauza am polizat-o si am dat cu fibra pe ea).

Mai exista o varianta foarte buna de acoperire a corpului, si anume cu o fibra poliesterica (nu de sticla), cu denumirile de Dynel, Xynol sau Vectra. E o fibra rezistenta, mai usoara decat cea de sticla, si in plus absoarbe mai putina rasina. Se foloseste la acoperirea corpurilor din placaj sau din lemn cold molded, acolo unde e importanta o greutate minima a barcii (in competitii de exemplu).
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: adrianpacurici din Ianuarie 31, 2012, 11:39:20 pm
pentru mine. cea mai dificila problema este procurarea placajului marin... ceea ce ma va duce la costuri mult prea mari. in plus barca va sta pe apa in permanenta ceea ce inseamna ca de multe ori va sta zile in sir cu apa in ea..si daca exista vre-un por la interior sa ajunga apa la placaj...nu va fi bine. ma mai gandeam sa folosesc policarbonat in loc de placaj,,dar nu stiu cat de bine rigidizeaza. anti flambare vor fi redanele, forma tunelului si bancile la o distanta mai mica de 1m
cu respect Adrian Pacurici
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: Vali din Februarie 01, 2012, 09:09:28 am
Salut Adrian, noi nu vrem sa te convingem sa lucrezi intr-o tehnica sau alta, ci doar sa alegi ceea ce-i mai bun pentru tine :). E posibil ca solutia ta - constructia exclusiv din fibra - sa fie potrivita pentru nevoile tale. Totusi, sa mai punem cateva amanunte pe tapet:

- Cand faci barca din desfasurate facute din placi de fibra, vei avea o anumita discontinuitate structurala la gurne (muchiile de imbinare intre fund si borduri). Daca ar fi din placaj cu epoxy, s-ar folosi "filetarea" (chituirea) gurnelor cu chit din epoxy si rumegus, care e mult mai solid decat orice imbinare cu poliester la fibra simpla.

- Daca faci barca din desfasuratele din fibra subtire, si apoi mai bati straturi de fibra inauntru, priza dintre foile initiale si straturile ulterioare nu va fi foarte buna. Asta din cauza ca e bine sa se lamineze straturile de fibra cat rasina e inca umeda (cum se face si la betoane in constructii), ca sa iasa masa fibrei "monobloc". Din cauza asta se fac corpurile barcilor din fibra dintr-o bucata, fara imbinari din bucati, decat cel mult intre corp si copastie, deci niciodata sub nivelul apei.

- Placajul nu e nevoie sa fie marin, mai ales ca la noi nici nu se gaseste placaj marin autentic, ci un okoume de exterior. Exista niste placaje mai ieftine in oferta de la Holver, care sunt rezistente la apa. Eu vreau sa fac niste probe cu acele placaje, sa vad cum se comporta. Daca sunt potrivite, o barca din placaj si epoxy ar iesi la un pret mai mic decat una de fibra, avand si o greutate mai mica si o soliditate mai buna. Important e totusi sa fie facuta cu grija, adica sa nu ajunga apa la placaj. Asta depinde de grija constructorului :).

- Despre policarbonat stiu sigur ca nu adera rasinile la el, deci e exclus. In schimb, exista un material interesant, un fagure de polietilena folosit ca miez pentru sandwich, dar am vazut ca e folosit doar la zone emerse (care nu stau in apa). O alta solutie e fetrul poliesteric, care diminueaza consumul de rasina si formeaza un sandwich impreuna cu fibra. Despre astea insa, ramane sa discutam odata cand ne gasim fata in fata.

Eu vreau sa mai intreb doar atat: care ar fi termenul in care vrei sa ai barca gata, fiindca mai am niste idei. Oricum, eu zic sa continuam sa discutam aici, fiindca dupa cum spuneai, din discutii ies ideile bune ;).
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: corsarul din Februarie 01, 2012, 10:01:23 am
O intrebare ...de fapt ...doua am si eu...care credeti ca sunt dezavantajele majore al acestui tip de barca? Dar avantajele? Multumesc!
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: Vali din Februarie 01, 2012, 12:29:30 pm
Salut Ionut, pe prima pagina a topicului s-a discutat in detaliu ceea ce intrebi tu :).
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: corsarul din Februarie 01, 2012, 02:20:56 pm
Mea culpa  ;D
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: adrianpacurici din Februarie 02, 2012, 10:20:05 am
cand incepe pescuitul in primavara as vrea sa am barca. de policarbonat am vazut niste bazine f mari de apa facute din astfel de sandwich deci am vazut o bucata si parea restul de inchegata. iar de materiale de la holver.. in tulcea nu am unde sa le vad si prin posta nici nu stiu cu este materialul si platesc si bani pe transport
fibra ca si placa de construit... ma gandesc sa o fac din 2-3 straturi si apoi sa intaresc imbinarile ca la placaj, si sa-i trag inca 2-3 straturi pe de-a intregul
tunelul..vreau sa fac fundul plat, adaug polistiren unde vreau sa fie "flotoarele" si imbrac totul, inclusiv lateralele cu fibra.
deci placile de constructie vor ramane doar la interior , lateralele si tunelul...peste tot 3 randuri de fibra.
am vazut ieri o barca,,ceva in genul asta..dar tunelul era cam jumatate din latime si era rotund. era din lemn imbracat cu fibra pe ambele parti..mergea f bine dar barca era de 200 kg si ii trebuia un motor mai maresunt curios daca acel placaj rezistent la apa este bun,,daca l-a incercat cineva,,nu il exclud atata timp cat rezultatul sa isi justifice cheltuiala
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: Mihaif99 din Februarie 02, 2012, 02:34:56 pm
La Aluminiu te-ai gandit?

Ma gandesc mai mult la sudura decat la imbinari cu nituri. Adica sa platesti pe cineva pentru sudura.  Pe aicea jon boat sunt construite exclusiv din aluminiu, si sunt destul de ieftine.

In felul asta nu mai ai probleme decat cu "croitul" materialului, Iar aceasta se face folosind foarfecile pentru metale si cu pendularul? "jig-saw" cu o lama fina pentru chestiile mai delicate.

Zic si eu...
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: tibiti din Februarie 02, 2012, 04:32:33 pm
O barca din aluminiu se poate imbraca in fibra? ??? Si daca da, ar fi ceva avantaje?
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: Vali din Februarie 02, 2012, 05:22:34 pm
O barca din aluminiu se poate imbraca in fibra? ??? Si daca da, ar fi ceva avantaje?

Nu am vazut si nu am auzit pana acum despre o asemenea tehnica. In primul rand, diferenta de dilatatie dintre cele 2 materiale le face incompatibile. Iar avantaje nu prea sunt, fiindca tehnica de lucru in aluminiu are ca scop tocmai eliminarea altor materiale din constructia corpului, si obtinerea unei coci rezistente si complet etanse.

@Adrian: am sa scriu un post detaliat, dar putin mai tarziu. Pana atunci, mai scrie-ne din ideile tale, sa le punem cap la cap cu ale noastre ;).
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: adrianpacurici din Februarie 02, 2012, 10:40:18 pm
din aluminiu cred ca ar fi ideala..dar materialele si pretul sudurii este prohibitiv din punctul de vedere al pretului... cea mai ieftina varianta o cred in continuare ca este fibra de sticla.
si Vali.. poate daca termini tu barca inaintea mea..poate nu imi mai fac eu :D
planuri...nu mai am..atat sper ca produsul finit sa fie la fel cum il visez eu
Cu respect
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: Vali din Februarie 02, 2012, 11:27:47 pm
...cea mai ieftina varianta o cred in continuare ca este fibra de sticla.

Este ieftina si de incredere, cu conditia ca rezultatul sa fie dintr-o bucata, adica un corp de fibra monolit. Sincer, din experienta de pana acum nu sunt mare fan al corpurilor de fibra facute din fasii (desfasurate).

si Vali.. poate daca termini tu barca inaintea mea..poate nu imi mai fac eu :D

Despre asta si voiam sa-ti spun, in urma discutiei pe care am avut-o cand eu eram in Constanta. Cea mai importanta treaba e sa stim exact cum se comporta, si pentru asta oricum trebuie sa asteptam intai sa se topeasca gheturile ;).
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: acig din Februarie 06, 2012, 10:04:50 pm
Salut!
Am o mare dilema:as dorii o barca pe care sa o folosesc la mare costier,eventual si cu o vela aurica,sub 7m.Motor outbord amplasat in caseta in interior;sa fie transportabila,deci sub 2.5m latime si de preferat cat mai usoara;as prefera sa o cumpar;nu prea am conditii sa o construiesc; si daca ce s-ar potrivi? Inca nu am renuntat sa cumpar o lotca de 6.5-7m din fibra;barcile de la Bratesul folosite de savamar sunt ok? La pretul afisat de cca 2500 Eu,nu e cam mult?
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: Vali din Februarie 07, 2012, 09:58:28 am
Salutare si bun venit pe forum :). Daca nu ai nimic impotriva, as incepe un nou topic despre barca pe care o cauti.
Poate ne poti pune mai multe detalii despre barcile de Bratesul folosite de salvamari, banuiesc ca sunt lotci de fibra cu 2 "chiscuri", adica fara oglinda. Ar trebui sa stim niste dimensiuni, mai ales ca daca sunt folosite de salvamari, sigur sunt seaworthy, cred ca merg bine si la vela, iar un putz de outboard se poate face relativ usor. Numai ca si mie pretul de 2500 euro mi se pare cam sus...
Oricum, zic sa discutam, mai e lume interesata de acest tip de barci, si poate gasim oferte interesante. Intr-o vreme si Spat-ul avea niste barci maritime interesante, dar din pacate ei au cele mai mari preturi de pe piata.
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: bata01yu din Iulie 21, 2012, 06:16:17 pm
Buna,

Am citit destul de multe de pe acest forum si cred ca pentru mine la pescuit nevoile mi le-ar satisface john boat.
A facut ceva in freeship si as fi curios daca la ceea ce m-am gandit eu ar plutii pe Dunare la intrarea acesteia in tara.
Sper ca voi reusii sa atsez ceaa ce diresc
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: bata01yu din Iulie 21, 2012, 06:23:41 pm
Acuma daca am reusit sa atsez fotografia revin cu unele intrebari:

- in loc de placaj am vazut ca se poate folosii si OSB 3 credeti ca la acesta adera rasina poliesterica s-au trebuie neaparat epoxi.
- credeti ca as putea folosii nidaplast in loc de placaj daca da ce probleme credti ca voi intampina la lucrul cu acesta, unul de grosime de 5 mm credeti ca ar fi suficient sau ar trebuii unul de 10 mm.
- cineva mi-a promis niste placi de poliester armate cu fibra de sticla 3 mm la un pret destul de ok undeva la 12 lei mp la dimensiuni pe care le doresc, credeti ca ar merita sa incerc cu ele, si mai apoi vad cum improvizez interiorul barcii.


Pe parcurs de imi vor venii si alte ideii am sa le postez aici.
Imi cer scuze ca abuzez de timpul dumneavoastra
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: blue marlin din Iulie 22, 2012, 06:57:03 pm
A facut ceva in freeship si as fi curios daca la ceea ce m-am gandit eu ar plutii pe Dunare la intrarea acesteia in tara.
Sper ca voi reusii sa atsez ceaa ce diresc

Salut,
formele alese nu sunt chiar ideale pentru Dunare ci ar fi mai potrivite pentru balta. Pt Dunare, printre altele, ar fi util un bord liber mai inalt si  forme mai fine, macar pe zona prova.

Eu am folosit OSB invelit in fibra cu poliesterica pentru derivorul barcii mele. Intr-adevar poliesterica adera bine la OSB dar eu nu l-as folosi pentru partile structurale barcii care stau permanent in apa. Rasina poliesterica armata cu fibra de sticla este permeabila si umezeala va ajunge in OSB-ul care nu are un adeziv foarte rezistent.
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: Vali din Iulie 23, 2012, 07:50:22 am
Salut bata01yu si bun venit pe capcompas.ro. Nu e nevoie sa-ti ceri scuze ca "abuzezi de timpul nostru", fiindca de aia ne intalnim aici, ca sa ne sprijinim reciproc, iar cel putin mie personal imi face placere de fiecare data sa raspund cuiva "in nevoie".

Despre formele barcii blue marlin a spus foarte bine ca ar trebui un bord liber mai inalt si o prova mai ascutita. Poate ne poti pune niste dimensiuni sumare, ca sa ne dam seama mai bine. Chiar daca e putin mai complicata constructia, cred ca ar fi binevenit un V minim in zona prova, pentru a taia mai usor valurile.

Despre OSB imbracat in fibra si rasina poliesterica, cunosc mai multi barcagii care si-au facut asa ceva, barcile se comporta bine, dar nici una nu sta permanent la apa, ci e luata acasa dupa fiecare utilizare. Asta din cauza ca, exact cum spune blue marlin, prin capilaritatea invelisului de fibra si rasina poliesterica in timp apa ajunge la OSB, ca sa nu mai spunem ca daca ploua si apa sta mai mult in barca, OSB-ul se umfla, chiar daca e protejat (singura protectie eficienta e fibra cu rasina epoxidica, dar asta creste costul nejustificat).

Despre Nidaplast, poate fi o solutie buna, dar nu as folosi totusi fagure la fundul unei barci care se va trage deseori la mal, se va lovi si zgaria de pietroaie etc, si in plus va avea si rol de podea a barcii, deci cam multe solicitari antagonice. Eventual fagurele se poate folosi la bordurile laterale (unde e suficient cel de 5 mm), fundul si oglinda fiind din fibra solida, iar oglinda dublandu-se cu niste OSB imbracat la fel in fibra si rasina poliesterica.

Daca ai posibilitatea folosirii placilor de fibra de 3 mm gata laminata, va trebui dupa asamblarea panourilor barcii sa mai dai ceva straturi, la interior daca exteriorul e neted, pentru a avea o grosime mai mare si deci o soliditate mai buna. In acest caz, suprafetele pe care se vor lamina straturile ulterioare trebuie bine curatate cu nitrodiluant, pentru o aderenta buna. Mai ales la imbinarile placilor (muchiile barcii) va trebui sa dai straturi si pe exterior, si pe interior.

Daca mai ai intrebari, le asteptam cu placere, si iti dorim spor la lucru :).
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: bata01yu din Iulie 23, 2012, 09:56:16 am
Buna ziua,
Multumesc pentru raspunsurile voastre si revin cu unele lamuriri.
Daca bordul liber insemana inaltimea barcii, aceasta este de 50 cm, lungimea ei este de 3.3 m, iar latimea podelei este de 1.2 m, iar in partea superiara este de 1.4 m.
In ceea ce priveste forma acesteia am plecat de la ideea unui jon boat si l-am ingustat putin la prova 80 cm.
Cu privire la V - ul de prova cat considerati ca ar fi suficient 5 sa u 10 cm am sa incerc sa fac niste simulari in free ship si sa le postez


Barca nu va sta tot timpul pe apa ci numai in perioada in care va fi folosita undeva un weekend la doua trei saptamani si atunci numai cand voi iesii pe apa cu ea, ma gandesc sa ii fac un carucior si sa o deplasez manual pana la apa si inapoi cca 500 m.
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: adrianpacurici din Aprilie 10, 2014, 10:32:04 pm
un subiect vechi.. dar cand am vazut anuntul mi-am amintit de ceea ce vroiam sa fac.. si eu si vad ca si altii...
barcile astea parca au fost facute dupa ceea ce visam..:D  http://www.probarca.ro/anunt/37222/101/1/101/Vand-barca-pescar-5-.htm# (http://www.probarca.ro/anunt/37222/101/1/101/Vand-barca-pescar-5-.htm#)  daca as relua ideea asa ceva as vrea sa iasa
numai bine
Titlu: Re: ajutor planuri jon boat
Scris de: cristiantutuianu din Aprilie 30, 2014, 11:13:15 am
Daca intelegi ce scrie bine,daca nu cred ca sunt suficiente desenele
Uite aici http://motolodka.ru/johnboat.htm (http://motolodka.ru/johnboat.htm) plan pentru johnboat

Ha am uitat de google translate :-[   ..... versiunea in limba noastra
http://translate.google.com/translate?hl=ro&sl=ru&tl=ro&u=http%3A%2F%2Fmotolodka.ru%2Fjohnboat.htm (http://translate.google.com/translate?hl=ro&sl=ru&tl=ro&u=http%3A%2F%2Fmotolodka.ru%2Fjohnboat.htm)