va salut domnilor,
de cativa ani ma "roade" un gand de a lansa barca la apa in bazias si sa cobor la motor pe Dunare pana la Oltenita.
am deschis acest topic in ideea ca sunt mai multi doritori pt aceasta escapada.
escapada ar trebui sa se desfasoare(parerea mea) spre sfarsitul primaverii inceputul verii sii rog pe cei interesati sa dezvoltam impreuna subiectul.
1 . bucuresti - bazis - bucuresti = cca 1100 km
2 . bucuresti - oltenita - bucuresti = cca 150 km+1100 = 1250 - la un consum mediu de 11% = cca 140l comb/auto
3 . la o viteza de croaziera de cca 30km/h rezulta un nr de cca 22 ore de mars.eu am un 40cp/2t si consuma cca 12-15 l / h functie de greutate.
din primele 3 pozitii rezulta costurile majore ale expeditiei
- timpul alocat ar trebui sa se incadreze in cca 7 zile
- nr de persoane/barca............???? eu as zice ca 3
- necesar sofer de intoarcere pt auto+peridoc
- informatii privind trecerea prin ecluza - conditii,costuri
- dezvoltarea unui plan pt opriri si alimentari cu combustibil
De pe celalalt: (http://www.barcaholic.ro/f2/cum-poti-aduce-o-barca-de-afara-78-5.html#post5956)
capitanul nemo spunea in 2009:
CitatTranzitarea prin ecluzele SHEN Porţile de Fier 1 şi 2 este gratuită, indiferent de pavilion.
Salut! Tentanta propunere ,a mai scris cineva ceva vreme ca a incercat o tura cu barca cu motor din Bucuresti respectiv Giurgiu parca spre Delta si au renuntat din cauza ca nu au avut de unde alimenta.Eu personal am incercat o plimbare de la Calafat spre Cetate ca mai incolo spre Turnu Severin la fel NU ai de unde alimenta si problema asta este pe tot parcursul Dunarii pe teritoriul Romaniei. Totusi sa ne interesam la fel am si eu consumul 12-14 la ora deci cam ar trebui benzina pentru 5-6 ore adica cam 150km,si apoi alimentare neaparata.Stima!
Parca mai era problema obtinerii avizelor de la fiecare sector de politie de frontiera, in prealabil?
Cititi aici. (http://www.politiadefrontiera.ro/activitati.php)
Salut, nu ar merge sa te te dai la vale cu un motor electric + 1 panou solar de reincarcare si in amonte cu benzina?
Eu am un electric de 1,5 cp de 12 v...teoretic s-ar potrivi pe excursia asta
@byteworks
merci pt informatie si daca nu pescuim nu avem nevoie de pg-uri,poate avize pt barci dar cred ca se obtin usor
@republicii
cele doua barci au urcat din delta catre giurgiu si au iesit la calarasi datorita lipsei de alimentare.oricum ei au facut un hei-rupism de moment,ceva de genul hai s-o facem si au facut-o fara o planificare.
alimentarile ar trebui facute la :
- turnu severin
- calafat
- corabia
- giurgiu
din aceste porturi avem nevoie de informati pt alimentari pe care le putem face prin deplasari la peco cu taxiul.de exemplu eu am 2 rezervoare portabile a cate 30l/buc si nu as avea nevoie de canistre.oricum datorita escalelor pt alimentare cu combustibil bagajul necesar se poate minimaliza la minim(hrana,apa,etc) si de aici rezulta un spatiu generos pt o rezerva de 30l/ambarcatiune.
@ radu_d
un motor electric nu ar putea tine "ritmul" pt o viteza de 30km/h.de urcat in amonte o solutie ar fi sa te legi de un convoi (binenteles cu aprobarea lor) care urca dar timpul alocat distractiei creste usor peste 12-13 zile.
Citat din: byteworks din Ianuarie 15, 2014, 02:54:21 PM
Parca mai era problema obtinerii avizelor de la fiecare sector de politie de frontiera, in prealabil?
Cititi aici. (http://www.politiadefrontiera.ro/activitati.php)
Inspectoratele Teritoriale ale Politiei de Frontiera si Garda de Coasta avizeaza:
...
- navigarea navelor si ambarcatiunilor
straine pe Dunarea interioara, bratul Tulcea si bratul Sulina.
Sectoarele Politiei de Frontiera si Grupurile de Nave avizeaza:
...
- desfasurarea activitatilor de agrement si sportive in apele de agrement (nu este necesar dosar de avizare);
Cel mai bine ne poate spune Florio daca l-a intrebat cineva pe Dunare de acel aviz. Mie nu mi-a cerut niciodata Frontiera asa ceva. In cazul nostru e vorba de navigatie, nu de agrement. Dar ca de obicei, raspunsul se obtine direct de la Frontiera. Avem pe forum baieti din aceasta institutie, poate ne lamuresc ei.
read careful.....am spus sa te dai la vale...in amonte o arzi pe coana benzina..zic si eu: e ieftin de la soare
si chestia merge daca ai loc de 2 panouri + 100 kg incarcatura de electronice
Radu, s-ar putea sa fie o tura prea lunga pentru tipul de propulsie de care spui. Important e sa fie montat motorasul pe o barca eficienta, si sa fie bine testata practic solutia, inainte de a porni la drum.
Bineinteles ca se poate pune oricand un outboard termic pe pozitie, ramane de discutat. Eu vad treaba realizabila, dar dupa teste serioase, si intr-un interval mai lung de timp chiar si decat cel estimat de colegul mustatza.
Este adevarat ca daca te grabesti electricul nu e solutia potrivita; dar la 100 lei/ ora consum benzina, e de gandit.
Referitor la Calafat ,eu m-am dat cu barca de doua ori pe acolo pe Dunare si am lasat-o la apa chiar prin curtea politiei de frontiera si nu m-a intrebat nimeni nimic plus ca atunci barca era inmatriculata in Germania si am lasat-o peste noapte legata de pontonul capitaniei.La fel stiu ca poti naviga liber pe sectorul Romanesc. Eu am rezervor fix de 60 litri si cu doua persoane +bagaje la 4500 rot/min nu sare de 12.5/ora daca am merge mai incet asa ca la plimbare am putea scoate un consum chiar mai mic.
Parerea mea :
1 - am mai spus , electricul este cea mai putin potrivita varianta pentru Dunare . In mod special pentru o cursa de asemenea lungime .
2 - termicul ridica problema consumului .
3 - cea mai buna varianta in cazul asta ramane deriva , usor ajutata din vasle . Eventual , pentru manevre scurte , barca sa fie echipata cu un motoras . De altfel este si cea mai frumoasa dintre cele trei variante . Evident , durata expeditiei creste .
Referitor la PF : acum doi sau trei ani ne-am confruntat cu o nazbatie de lege in zona Giurgiu . Pe langa Permis Pescuit , Permis Navigatie , P.G. si alte alea ce le stiam necesare , ni s-a cerut si ..... Permis de Agrement Nautic pe zona de Frontiera . Uluiti am cerut detalii . Noi nici nu aveam habar de existenta acestuia !
Sa aflam ca , de la pichet la pichet , la libera alegere a comisarului sef al fiecaruia , se putea cere asa ceva . Am incercat sa-l convingem pe acesta ( Comisar Sef Gostinu ) ca nu avem nevoie de asa ceva avand toate celelalte documente perfect in regula . Am fost ''concediati" scurt cu un argument destul de bine pus la punct : intrucat nu avem barci cu posibilitate de comunicare in regim nautic ( RND ) nu putem transmite semnale - echivalente manevrelor ce aveam sa le facem pe apa - celorlalte ambarcatiuni de gabarit . Argumentul a continuat prin a ni se pune in observatie faptul ca fiecare pichet raspunde pe zona sa si de siguranta circulatiei navale si-a tuturor participantilor la asta .
Am fost nevoiti sa depunem cerere ( repet , la Gostinu , singurul pichet care ne mai ceruse asa ceva pana atunci ) pentru obtinerea acelui Permis .
De atunci insa niciodata nu m-am mai confruntat cu situatia asta . Habar n-am daca mai este ( sau daca a fost vreodata ) valabil .
"3 - cea mai buna varianta in cazul asta ramane deriva , usor ajutata din vasle . Eventual , pentru manevre scurte , barca sa fie echipata cu un motoras . De altfel este si cea mai frumoasa dintre cele trei variante . Evident , durata expeditiei creste .
am testat deriva (cu barca mea) ajutata cu 2 padele si la un ritm usurel spre comodidate am scos o viteza de 3.9-4.6km/h. eram 4 persoane cca 380kg + 45l benzina fara bagaj.la acesta viteza ar fi necesare cc7 zile pt acoperirea distantei. anul trecut in mai, am coborat 3zile in deriva pe valciu de la giurgeni pana la gropeni dar nu ne grabea nimeni si alocasem 6 zile pt distractie. de la gropeni am urcat pe dunare returul la giurgeni si am campat o noapte pe orbu. daca a fost frumos..............no coment :)
Citat din: byteworks din Ianuarie 15, 2014, 02:54:21 PM
Parca mai era problema obtinerii avizelor de la fiecare sector de politie de frontiera, in prealabil?
Cititi aici. (http://www.politiadefrontiera.ro/activitati.php)
O tampenie...
Ordonanta de urgenta nr. 105/2001 (Actualizata), privind frontiera de stat a Romaniei
..................
Art. 42. - (1) Activitatile de agrement si sportive in apele de frontiera, marea interioara si marea teritoriala se pot desfasura cu aprobarea capitaniei de port sau, dupa caz, a administratiei publice locale si cu avizul sefului sectorului politiei de frontiera ori, dupa caz, al sefului grupului de nave al politiei de frontiera.
(2) In apele de frontiera, in marea interioara si in marea teritoriala navele cu excursionisti, precum si orice alta nava sau ambarcatiune nu au voie sa acosteze decat in porturi sau in alte locuri special amenajate in acest scop. In caz de forta majora acostarea se poate face in orice punct de pe malul romanesc, anuntandu-se cea mai apropiata formatiune locala a politiei de frontiera sau, in lipsa acesteia, a politiei. Dispozitiile acestui alineat nu se aplica cetatenilor romani posesori de barci.
(3) Avizul directiei teritoriale a politiei de frontiera competente este obligatoriu pentru navele si ambarcatiunile straine care navigheaza pe Dunarea interioara, pe bratul Tulcea si bratul Sulina.
......................
Art. 75. - Sunt contraventii, daca potrivit legii penale nu constituie infractiuni, urmatoarele fapte:
................
f) desfasurarea activitatilor de agrement si sportive in apele de frontiera, marea interioara si marea teritoriala fara aprobarea capitaniei de port sau, dupa caz, a administratiei publice locale ori fara avizul sefului sectorului politiei de frontiera sau, dupa caz, al sefului grupului de nave al politiei de frontiera;
Art. 76. - (1) Contraventiile prevazute la art. 75 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
.................
e) cu amenda de la 100 lei la 1.000 lei cele de la lit. f)...cam asta spune legea.
Daca ar fi sa o respecti, ar trebui ca atunci cand pleci amonte cu barca pe peridoc, sa treci pe la fiecare sector pf sau in cel mai bun caz pe la fiecare Serviciu teritorial(fostele inspectorate judetene) si sa-ti iei avizul. Dupa cum spuneam mai sus... o tampenie!!!
Interesant e sa fie oprit si intrebat de aviz vreun ungur sau neamt care naviga cu vreo pluta sau barca cu rame si vrea sa ajunga la C-ta.
Stiu o poveste adevarata cu un domn, ofiter la Capitania Severin, care a plecat amonte cu ambarcatiunea lui si cu familia si prin zona Cazanelor Dunarii s-a "lovit" de un echipaj zelos al pf, acestia solicitandu-i avizul de efectuare a activitatii de agrement. Problema s-a rezolvat dar s-a pierdut timp si nervi.
De la bazias la Oltenita sigur se gasesc cateva echipaje zeloase dar cele mai multe vor fi intelegatoare( adica inteleg ca legea e o tampenie).
Eu personal consider ca aceste reglementari sunt niste reminiscente ale vechilor legi comuniste.La fel si cu avizul pf pentru pescuitul sportiv.
Ca o rezolvare : trebuie facut rost de nr de telefon ale Sectoarelor PF de pe traseu si atunci cand se ajunge in zona lor, sa-i anunti despre intentii.
.Alimentarile ar trebui facute in localitati in care sunt forumisti si care ar trebui sa "percuteze".Eu unul sunt dispus.
Citat din: Vali din Ianuarie 15, 2014, 03:08:21 PM
Cel mai bine ne poate spune Florio daca l-a intrebat cineva pe Dunare de acel aviz. Mie nu mi-a cerut niciodata Frontiera asa ceva. In cazul nostru e vorba de navigatie, nu de agrement. Dar ca de obicei, raspunsul se obtine direct de la Frontiera. Avem pe forum baieti din aceasta institutie, poate ne lamuresc ei.
Sigur ca da, am mai spus-o la fiecare coborare pe Dunare :
-Am intrebat si la capitania unde voiam sa lansez barca la apa si la Politia de Frontiera. N-am avut restrictii.
Acel permis de agrement se refera intr-adevar la cei care pescuiesc, grataresc, fac agrement intr-o zona a Dunarii. Politia de Frontiera mi-a spus ferm ca pentru tranzit nu e necesar permisul.
Cu toate astea, eu intreb in fiecare an, fiindca se poate schimba ceva si dupa cum stim, necunoasterea legii nu ne absolva de responsabilitati.
Citat din: mustatza din Ianuarie 15, 2014, 05:26:00 PM
"3 - cea mai buna varianta in cazul asta ramane deriva , usor ajutata din vasle . Eventual , pentru manevre scurte , barca sa fie echipata cu un motoras . De altfel este si cea mai frumoasa dintre cele trei variante . Evident , durata expeditiei creste .
am testat deriva (cu barca mea) ajutata cu 2 padele si la un ritm usurel spre comodidate am scos o viteza de 3.9-4.6km/h. eram 4 persoane cca 380kg + 45l benzina fara bagaj.la acesta viteza ar fi necesare cc7 zile pt acoperirea distantei. anul trecut in mai, am coborat 3zile in deriva pe valciu de la giurgeni pana la gropeni dar nu ne grabea nimeni si alocasem 6 zile pt distractie. de la gropeni am urcat pe dunare returul la giurgeni si am campat o noapte pe orbu. daca a fost frumos..............no coment :)
In masura in care va puteti aranja timpul liber, cred ca ar fi mai frumos de scazut viteza si de lungit calatoria.
La 30 km/h foarte multe din frumusetile unei astfel de calatorii trec nevazute.
Am programat si eu de 2 ani traseul Bazias-Marea Neagra, insa la o viteza data de vela si de curentul Dunarii : 11-14 km/h . 70-90 km pe zi si cate un popas de toata frumusetea.
N-am avut insa niciodata atat timp la dispozitie . Desi cei aproximativ 1000 km pot fi parcursi in 14 zile, calatoria fiind lunga trebuie sa ia in considerare o toleranta de 2 zile la saptamana. Asta inseamna 18 zile, o vacanta pe care n-am avut-o niciodata in viata mea, dintr-o bucata :) .
Pentru voi e destul de lejer de parcurs, insa credeti-ma, la o viteza mai mica va veti intoarce acasa cu infinit mai multe bucurii in suflet :) .
" Acel permis de agrement se refera intr-adevar la cei care pescuiesc, grataresc, fac agrement intr-o zona a Dunarii.
pe durata expeditiei se va campa un numar de cateva nopti pe malul romanesc si deja rezulta ca facem agrement deci necesar aviz pf.
anul trecut la oltenita daca pescuiai din barca in aval de arges pana la km...X (am uitat) era necesar sa ai un aviz si pt ambarcatiune.pe acest aviz trebuia sa treci peroanele care credeai tu ca or sa te insoteasca la pescuit pe zona. pf chirnogi care are in arondare granita dintre giurgiu si arges nu-l cereau :o. deci o simpla iesire la mal se poate considera agrement.
"In masura in care va puteti aranja timpul liber, cred ca ar fi mai frumos de scazut viteza si de lungit calatoria.
sub 25km/h ies din glisaj si la aceasta viteza motorul gafaie putin sa tina barca sus.nu am turometru dar cred ca sta pe la 3800r/min. daca as face cursa in semiglisare sau semideplasament cred ca o sa am probleme cu consumul.
Citat din: mustatza din Ianuarie 15, 2014, 08:04:04 PM
" Acel permis de agrement se refera intr-adevar la cei care pescuiesc, grataresc, fac agrement intr-o zona a Dunarii.
pe durata expeditiei se va campa un numar de cateva nopti pe malul romanesc si deja rezulta ca facem agrement deci necesar aviz pf.
anul trecut la oltenita daca pescuiai din barca in aval de arges pana la km...X (am uitat) era necesar sa ai un aviz si pt ambarcatiune.pe acest aviz trebuia sa treci peroanele care credeai tu ca or sa te insoteasca la pescuit pe zona. pf chirnogi care are in arondare granita dintre giurgiu si arges nu-l cereau :o. deci o simpla iesire la mal se poate considera agrement.
Din cate am inteles de la politistii de frontiera, ei considerau ca face agrement, cum s-ar spune "pescarul de duminica" . Adica vine omul la ... Oltenita de exemplu, lanseaza barca si merge pe o insula, unde pescuieste, balaceste, gratareste si pleaca inapoi acasa azi sau maine.
O ambarcatiune cu un traseu mai lung (cum am fost noi de la Oltenita la Tomis) a fost considerata in tranzit.
Bineinteles ca pot sa ies la mal si sa fac toate cele de mai sus, nu cred ca se asteapta nimeni la cineva care vine de pilda din Germania catre Mangalia, sa nu mai calce malul pana la destinatie :) .
Vedeti si voi inca o data ca legislatia e fragila in conceptie, interpretabila si pusa la dispozitia celui ce o aplica.
Salut!Lamuriti-ma si pe mine referitor la acel motor electric de 1.5cp sa zicem cam ce greutate poate impinge si la ce viteza.iar panoul solar incarca din mers acumulatorul ?sau mai bine pentru asa o croaziera punem pe barci un motor auxiliar de 5 cp sa zicem si mergem cu 15 km/ora la un consum mic .
nu cred ca panoul poate duce motorul in sarcina permanenta fara ca bateria sa nu se descarce,sau daca exista un asemenea panou cu siguranta este foarte mare si foarte scump.
daca tinem cont ca viteza in deriva este undeva intre 4-4.5 km/h probabil ca un motor electric o poate dubla.aici intervin mai multi factori care tin de greutate,forma barcii etc
Cred ca 1,5 CP ar merge pentru o barca de 4,5 m si vreo 500 kg cu o viteza de vreo 3 - 4 noduri.
Nu prea e recomandata pe Dunare, poate doar la vale, sa te lasi dus de curent si sa folosesti motorul doar pentru unele manevre.
N-am idee unde ai putea pune panoul solar si cit din cele 500 kg ar fi bateriile, dar pina la urma ar merita incercat, de ce nu?
@pelicanul
nu vreau sa par poluatorul dunarii dar pretul de achizitie pt panou,baterii,motor cu siguranta depaseste in cel mai fericit caz 6-800 euro.,deci mai bine cu termic. pare mai viabila ideea colegului republcii cu un auxiliar termic de 5-6cp care cred ca ar putea impinge 6-700kg cu 14/16 km/h in aval.
Citat din: mustatza din Ianuarie 16, 2014, 05:15:02 PM
@pelicanul
nu vreau sa par poluatorul dunarii dar pretul de achizitie pt panou,baterii,motor cu siguranta depaseste in cel mai fericit caz 6-800 euro.,deci mai bine cu termic. pare mai viabila ideea colegului republcii cu un auxiliar termic de 5-6cp care cred ca ar putea impinge 6-700kg cu 14/16 km/h in aval.
Stiu, s-a mai discutat chestia asta aici: http://www.barcaholic.ro/f5/velier-motoare-electrice-4166.html (http://www.barcaholic.ro/f5/velier-motoare-electrice-4166.html) si aici: http://forum.capcompas.ro/index.php/topic,939.15.html. (http://forum.capcompas.ro/index.php/topic,939.15.html.)
Eu am raspuns doar la intrebarea "republicii" de mai sus
Citat din: republicii din Ianuarie 16, 2014, 12:31:50 PM
Salut!Lamuriti-ma si pe mine referitor la acel motor electric de 1.5cp sa zicem cam ce greutate poate impinge si la ce viteza.iar panoul solar incarca din mers acumulatorul ?............
si la propunerea lui radu, n-am zis ca eu as merge cu asa ceva pe Dunare. Dar daca omul vrea sa incerce, de ce nu?
Salut! Asa ca un motor auxiliar pe care oricum vroiam sa-l iau pentru barca ca sa-l folosesc pe canale mai mici in Delta ramane varianta cea mai buna si pentru o croziera in care oricum nu te grabesti si poti face lejer in 6-7 ore 100 km iar restul zilei la umbra pe mal .Stima !
panou 130 wati= 100 euro=4 kg
motor 1,5 cp electric= 150 euro cu garantie Ebay=8 kg
acumulator gel 100 Ah= 200 Euro= 30 kg
Probabil panoul incarca bateria de 100Ah; rezulta,pentru o descarcare de max. 70% avem cca 10A /7 h sau 20A/3.5h
Motorul: 1.5 CP,adica cca 1100W.
Folosind motorul la o incarcare de cca 90% vom ramane la o putere utila de cca 1000W. Rezulta 1000W/12V=cca 83A consum;
Pai 70Ah disponibili se duc in 50 min.
Valoarea de 83A este enorma in regim de descarcare pentru biata baterie;
Incarcarea? La 150 W nu cred ca se poate obtine un curent de mai mare de 10-12 A,in conditii ideale de iluminare si orientare.
In acest caz timpul de incarcare ajunge la 7-8 ore.
Conluziile cred ca nu sunt necesare
Pai, daca faci o expeditie cu prietenii si mai aduc 2 amici, pt excursie, inca 2 panouri se schimba treaba ; incarcarea e de max 11 ah; are dioda pt protectie;
depinde ce spatiu ai pe barca si nu e nevoie sa forjezi la vale ; poti merge cu jumatate din putere + curentul la coborare
Citat din: mustatza din Ianuarie 16, 2014, 05:15:02 PM
@pelicanul
nu vreau sa par poluatorul dunarii dar pretul de achizitie pt panou,baterii,motor cu siguranta depaseste in cel mai fericit caz 6-800 euro.,deci mai bine cu termic. pare mai viabila ideea colegului republcii cu un auxiliar termic de 5-6cp care cred ca ar putea impinge 6-700kg cu 14/16 km/h in aval.
Barca mea are 350 Kg,motor 4T, 6CP de cca 27 Kg; cu 3 adulti in greutate totala de cca 250 Kg pe o mare gr.1-2, folosind motorul la cca 80% am pe GPS o viteza de cca 14Km/h .consumul mediu:1,4l/h
Citat din: byteworks din Ianuarie 15, 2014, 12:22:19 PM
De pe celalalt: (http://www.barcaholic.ro/f2/cum-poti-aduce-o-barca-de-afara-78-5.html#post5956)
capitanul nemo spunea in 2009:
CitatTranzitarea prin ecluzele SHEN Porţile de Fier 1 şi 2 este gratuită, indiferent de pavilion.
Capitanul Nemo confirma. De la Marea Neagra la Marea Nordului sau Baltica se plateste doar la Dunare-Marea Neagra.
Este necesara o statie radio.
Ca sa revigoram un pic discutia....hadeti sa facem o lista cu toate cele necesare pentru a face o astfel de coborare cat mai confortabila si placuta,
Am sa incep eu
1 motor rezerva 5-10 cp
2 scule pescuit + momeli uscate
3 aragaz
4 pelerine ploaie
5 proiectoare
6 sursa de iluminat ambient
7 benzina (200 l in cazul meu)
8 set bucatarie (farfurii linguri cratite ibrice...)
9 gratar
10 trusa scule
11 ulei motor
lista ramane deschisa astept idei
Fac precizarea ca barca cu care o sa coboram de la Bazias are dormitor pt 2 persoane
Pana la urma ,cate zile se estimeaza si cu ce viteza medie?
Cred ca e important de stiut pana se incepe lista.
Citat din: bogdan1323 din Februarie 06, 2014, 06:21:40 PM
Ca sa revigoram un pic discutia....hadeti sa facem o lista cu toate cele necesare pentru a face o astfel de coborare cat mai confortabila si placuta,
Am sa incep eu
1 motor rezerva 5-10 cp
2 scule pescuit + momeli uscate
3 aragaz
4 pelerine ploaie
5 proiectoare
6 sursa de iluminat ambient
7 benzina (200 l in cazul meu)
8 set bucatarie (farfurii linguri cratite ibrice...)
9 gratar
10 trusa scule
11 ulei motor
lista ramane deschisa astept idei
Nene , n-am coborat decat din Giurgiu pana-n Tulcea . Si tot m-am lovit de "teoreticul" ilustrat in lista de necesare de mai sus .....
Imi dai voie s-o "corectez putin ?
- 1 Perfect adevarat , un motor de rezerva - manevra este imperios necesar .....
- 2 Momeli de toate soiurile , nu numa' uscate . Momelile vii se pot mentine cu saptamanile in recipienti si-n conditii optime . "Ultima carte" pe Dunare este avatul . Presupune o serioasa rezerva de naluci adecvate pescuitului acestuia . Diminetile si serile pescuind la avat , chiar si-n deriva , pot salva glorios mesele zilei .....
- 3 Nu doar aragaz . Ci orice altceva presupune capacitatea de-a aprinde un foc . Pe mal sau in barca .
- 4 Pelerine ? Nu , nene ! Ci mergand pana la izmene ! Umbrele , coviltire , prelate , etc ..... Odata ploaia intrata-n oase ( cu barca facuta fleasca ) greu iti recapeti "autonomia" de deplasare .
- 5 Proiectoare sau orice alte obiecte necesare iluminarii mediului sau SEMNALIZARII POZITIEI AMBARCATIUNII pe Dunare . Pe noi ne-a salvat coliziunea c-o barja ...... focul facut intr-un ceaun . Pe barca !!!!! E buna si-o bricheta cu LED !
- 6 Felinare economice "la greu" ! Lampi cu combustibili economici , etc . Iarasi e buna si-o bricheta cu LED . "Legea" o face lampa de miner , cea de pe frunte .
- 7 Multa ! Mai multa decat estimezi ca-ti trebuieste .
- 8 Cazarmament "la greu" . Nu doar farfurii si cutite . Ci orice ti-ar putea folosi in "bucatarie" . Imperios este tuciul pentru prajeli si spumiera . Fac toti banii .
- 9 Pe langa gratar ...... alte "milioane" de fieratanii pe care sa le arunci peste jar cu diverse carnuri pe ele . Tepusele de frigarui , de exemplu , sunt "vitale" .
- 10 ...... No comment !
- 11 ...... The same !
- 12 Ai uitat de elice de rezerva . Nici pana-n cort nu ma duc fara ea ! Nici pana-n padure , sa ma pis ! :o :o :o
- 13 Masina tocmita sa ma culeaga din Tulcea ....... ( or what ever , destinatie ! )
Si-aici putem dezvolta o adevarata "filozofie" ......
Adicatelea .... ma las curs la vale din Bazias pana-n Tulcea , da-mi refuz stupid o tura-n delta ? Pai d-aia nu mai fac io coborari d-astea , nene ! Pai dupa niscaiva saptamani de "poarta Raiului" , la intrarea-n acesta vine un fraier de Transporter VW sa ma ia spre Bucuresti ??
Asta nu se va mai intampla vreodata-n viata mea . Am suferit prea mult ultima oara .........
eu am in permanenta in barca:
- aragaz portabil(rusesc) cu 2 ochiuri
- butelie ruseasca de 5 gk + ceas
- ceaun 3l pt mamaliga
- ceaun 8l pt ciorba + capac
- o cratita
- bucatarie compusa din castroane,farfurii,cani,linguri si furculite(5buc din fiecare),5 shat-uri,polonic,tocator,2 ibrice, bureti,axion,perie sarma,facalet
- gratar
- cazma
- toporisca
- cosor
- proiector
- sonar
- lanterna cu leduri pt cap
- ancora
- 2 padele aluminiu
- 2 elice rezerva
- cort pt mal
- cort pt barca
- sac dormit
- pelerina + costum pt ploaie si vant
- cizme cauciuc
- o folie
- cca 5 kg plumbi
- saci gunoi
- saci plastic mai grosi
nu am motor de rezerva si suportul aferent
Doar de la Bazias la Giurgiu, 4-5 zile cu 10-15 km/h. 10 ore pe zi in barca sunt suficiente. De la Giurgiu după o mică pauza coboram 2 barci pana la Sfantu Gheorghe unde o sa si stam vreo 7 zile.
Barcile au dormitoare mici cu pat 2/2. Deci partea cu cortul cade.
vedeti ca am publicat o "lista trebuincioase" pe un topic care se poate folosi si pentru aceasta calatorie!
Personal eu nu sunt f incantat de o astfel de iesire in special pentru ca daca se aduna mai multe barci este greu de gestionat timpul! o stiu f bine de la motociclism!
de Exemplu: unu nu a strans cortul ca a intarziat cu cafeaua pana i-a pornit aragazul asa ca toata lumea e gata si il asteapta pe ala.........termina cu cortul si toata lumea se pune in miscare dar se opreste unul ca s-a trezit ca a uitat sa puna benzina..........dupa 15 min de mars trebuie sa ne oprim ca altul are niste nevoi fiziologice care necesita si un anumit tip de hartie si de preferat si un mal......asa ca alta oprire.....si exemplele pot continua!
in principiu dk nu sunt maxim 3 echipaje in care se cunosc oamenii intre ei si mai ales metehnele fiecaruia este un calvar sa pleci intr-o drumetie de mai multe zile in care trebuie sa ai si un program de care sa te tii ca altfel esti numai pe drum fara sa apuci sa si pescuiesti, sa faci mancare, sa socializezi, etc, etc,etc
este alta cand pleci in delta ca ajungi pe mal, faci tabara dupa care fiecare face ce vrea......bine ca si acolo mai e cate un cicalitor care te sacaie dar dupa ce ii faci prima baie se linisteste si te lasa in pace asa ca iti poti vedea linistit de pescuit asta dk nu pleci cu barca la pescuit!
@bradutzu
intr-o mica masura ai dreptate dar tabara nu o poti ridica pana nu se usuca de roua,adica undeva ora 9.pana la aceasta ora este timp chiar si de o unditareala. la fiecare iesire toti aveam cate o atributie.
cu pescuitul...............este un calvar sa intinzi si sa strangi atatea scule zilnic.eu cred ca cel mai bun compromis ar ramane cate un feder si una bucata spining de fiecare.
@bogdan 1323
si eu pot dormi pe barca(am "coviltir" la ea ;D) dar daca trebuie sa campam aproape de senalul navigabil
.............. cam complicat. spun asta din experienta avuta cu motonavele austriece care fac valuri de cazi din pat ;D.
Îmi aduc aminte zambind ,ca noaptea mia intors o pasagera barca pe mal si mia bagat două valuri serioase. A muncit ceva pompa de santina. Era 12 noaptea și am râs de am murit. Ceva haine ude și gata.
nu stiu cate bucati sunt dar daca astazi urcau 2 in amonte,maine cu aproximatie la aceeasi ora (01.00-01.30) se intorceau .
mai sunt si slepurile automotoare care incarcate fac cam aceleasi valuri,mai trece cate un semnal 2 sau 5 si datorita acestor "plimbareti" nocturni prefer sa dorm pe mal.
in sectorul P F 2 - gruia-cetate-rast-calafat-bechet-corabia intotdeauna am gasit cite o insula astfel incit sa campam pe malul opus senalului navigabil
Citat din: bradutzu din Februarie 07, 2014, 01:59:35 PM
Personal eu nu sunt f incantat de o astfel de iesire in special pentru ca daca se aduna mai multe barci este greu de gestionat timpul! o stiu f bine de la motociclism!
de Exemplu: unu nu a strans cortul ca a intarziat cu cafeaua pana i-a pornit aragazul asa ca toata lumea e gata si il asteapta pe ala.........termina cu cortul si toata lumea se pune in miscare dar se opreste unul ca s-a trezit ca a uitat sa puna benzina..........dupa 15 min de mars trebuie sa ne oprim ca altul are niste nevoi fiziologice care necesita si un anumit tip de hartie si de preferat si un mal......asa ca alta oprire.....si exemplele pot continua!
Sustin cu tarie , absolut neconditionat !
pe mine sau pe ei ?
"Sustin cu tarie , absolut neconditionat !
in primul rand nu este un concurs gen cine ajunge primul si 7 zile sunt suficiente. sunt 650km care la un mars sustinut cu o viteza de 32km/h reies 20 ore mars,deci 48 ore ar fi suficiente dar se pierd peisajele,aventura.............etc.
chestia cu motorul de rezerva ma face sa zambesc ,aducandumi aminte de concediile facute cu dacia 1300 pe timpul odiosului.aveam in acel dulapior din portbagaj altenator,releu incarcare,delcou coplet+capac rezerva,jiglere,platini,condesatoare,fise,bujii,2 camere si vreo 15kg de scule.ei bine NU AM FOLOSIT NICIODATA NIMIC din cele carate. revizia facuta inaitea concediului a fost mereu suficienta.
revenind la topic,dece este necesar un motor de manevra sau rezerva? in ideea ca-ti crapa principalul?
daca mergem pe acest principiul ar trebui sa anuntam si ISU pt a ne urmari pe mal cu o masina.cine stie poate-l doare capul pe cineva de la prea multa bautura.
daca chiar ai probleme cu principalul(cand nu ai noroc si-n p***a gasesti un ghimpe ),cu ajutorul celorlanti iesi la mal intr-o zona de unde te poate recupera masina cu peridoc.
" Exemplu: unu nu a strans cortul ca a intarziat cu cafeaua pana i-a pornit aragazul asa ca toata lumea e gata si il asteapta pe ala.........termina cu cortul si toata lumea se pune in miscare dar se opreste unul ca s-a trezit ca a uitat sa puna benzina
cand pleci mai multi intr-o escapada ar trebui sa ne acceptam asa cum suntem.......nu sa cautam perfectiunea fiecaruia.
Corect daca stai sa cauti scuze nu mai pleci nicaieri ,pana la urma merge cine vrea si scapa cine poate ,consideram ca suntem oameni seriosi si ce propunem seara facem dimineata nu cred sa fie careva care nu vrea sa se scoale ca sa mearga la munca.....!iar de dormit fiecare cum isi asterne asa doarme pe mal sau in barca ,deci sa continuam pregatirile pentru plecare.Stima!
Foarte frumoasa initiativa dumneavoastra, eu sunt din Calafat, va pot ajuta cu alimentarea cu combustibil a barcilor cand o sa treceti pe aici.
Multumim Codrut. Sigur te vom anunța si vom face o escala si pe la tine. Cât despre motorul de rezerva, sar putea întâmpla sa fie suficient sa mergem cu el in mars ,la un consum de 1-2 litri benzina pe ora decât sa țin un motor de 60 la relanti. Nu știu cum reactioneaza sa stea 10 ore la relanti,dacă se raceste sau nu corespunzător sau câtă benzina mananca. După testele premergătoare o sa stabilim.
multumim codrut ,chiar o sa avem nevoie de ajutorul tau.
am gasit sa imprumut un honda de 5cp dar trebuie sa-mi confectionez un suport pt el.
are cineva schite/planuri pt confectionare?
Salut! Uite aici suport motor auxiliar (nu sa cumperi)sa vezi cum este facut, si eu trebuie sa fabric unul ,cum sa duce zapada ma apuc.
http://www.probarca.ro/anunt/48970/107/1/107/Vand-Suport-motor-auxiliar-.htm (http://www.probarca.ro/anunt/48970/107/1/107/Vand-Suport-motor-auxiliar-.htm)
eu ma gandeam la ceva de genul
http://motoarebarci.ro/suport-motor-outboard-pana-in-12-hp.html (http://motoarebarci.ro/suport-motor-outboard-pana-in-12-hp.html)
pare mai solid
Pai cauta 2 table de 3 mm si le indoi in U, ca in poza, iar eu iti trimit placa, facuta din 2 foi de placaj de mesteacan de 18 mm, lipite intre ele cu epoxy. Prinzi placa pe table si tablele pe barca in suruburi, si cam gata.
Citat din: Vali din Februarie 10, 2014, 05:45:10 PM
Pai cauta 2 table de 3 mm si le indoi in U, ca in poza, iar eu iti trimit placa, facuta din 2 foi de placaj de mesteacan de 18 mm, lipite intre ele cu epoxy. Prinzi placa pe table si tablele pe barca in suruburi, si cam gata.
multumesc pt placa excelenta :). sa vina putin caldura si-l rezolv.
Citat din: mustatza din Februarie 10, 2014, 07:17:28 PM
Citat din: Vali din Februarie 10, 2014, 05:45:10 PM
Pai cauta 2 table de 3 mm si le indoi in U, ca in poza, iar eu iti trimit placa, facuta din 2 foi de placaj de mesteacan de 18 mm, lipite intre ele cu epoxy. Prinzi placa pe table si tablele pe barca in suruburi, si cam gata.
multumesc pt placa excelenta :). sa vina putin caldura si-l rezolv.
Si nu sta in drum de inox! Merge si tabla de otel de nu se poate. Ceva mai multa vopsea si gata!
Daca este nevoie de alimentare carburant ...sau alte chesti pot sa dau o mana de ajutor in zona TOPALU
Citat din: mustatza din Februarie 10, 2014, 04:24:48 PM
eu ma gandeam la ceva de genul
http://motoarebarci.ro/suport-motor-outboard-pana-in-12-hp.html (http://motoarebarci.ro/suport-motor-outboard-pana-in-12-hp.html)
pare mai solid
Este foarte solid ! ;D
http://forum.capcompas.ro/index.php/topic,909.msg13276.html#msg13276 (http://forum.capcompas.ro/index.php/topic,909.msg13276.html#msg13276)
si la Galati aveti un prieten sa va ajute cu aprovizionarea daca aveti nevoie!
salutari!
multam corsare dar este prea complicat cu acele brate mobile ;).
@cristian @bradutu
multumesc,o sa tin cont cand o sa cobor de la giurgiu pana la sfantu sau periplava.a doua parte doresc s-o fac spre sfarsitul lunii august inceputul lui septembrie.
Citat din: acig din Februarie 06, 2014, 09:23:30 PM
Pana la urma ,cate zile se estimeaza si cu ce viteza medie?
Cred ca e important de stiut pana se incepe lista.
scuze acum am vazut postarea.
pt a nu iesi un fel hei/rupism cred ca 6/7 zile ar fi suficiente.
din postari am inteles ca pana acum suntem 3 barci:
- mustatza
- replublicii
- bogdan1323
nu stiu cate locuri disponibile au bogdan si replublicii,dar la mine este loc de doi amatori de aventura.
Multumesc don Mustata!
Initiativa este salutabila si studiez posibilitatile de a participa si eu;
Sunt multe ,multe necunoscute;oricum daca reusesc sa le clarific-rezolv,cred ca ma iau dupa voi;
Deocamdata nu ma inscriu doar aspir!
Perioada? Inceput de iunie cred ca ar fi ideal;
la aceeasi perioada m-am gandit si eu,desi ar fi de preferet pana nu eclozeaza miliardele de minivampiri
revin cu informatii din zona bazias:
- sunt 3 locuri unde se poate lansa barcile la apa
- daca nu pescuim pe zona nu avem nevoie de pg,dar nu trebuie sa ne apropiem de malul sarbesc
am discutat telefonic cu seful de la ecluza portile de fier 1 si nu avem nevoie de statie emisie/receptie.
vorbim cu dansul cu 24/48ore inaitea ecluzarii si o sa primim nr de tf de la turnul de control.singura conditie este sa fim grupati. idem sila portile de fier 2.
Citat din: mustatza din Februarie 11, 2014, 11:00:56 AM
la aceeasi perioada m-am gandit si eu,desi ar fi de preferet pana nu eclozeaza miliardele de minivampiri
In iunie eclozeaza triliarde de tantari, dar nu va tin pe voi in loc asemenea prostii :) .
Tot in iunie are si Dunarea ape mari, ceea ce va creste viteza de coborare. Doar cu locurile de popas e la "ghici", fiindca in functie de cotele apelor, mai exista sau nu plaje . Daca se doarme in barci nu e o problema. Oricum e frumos sa faci popas pe un mal nisipos sau inverzit, cu incingerea gratarului de rigoare :) .
Mi-a luat-o imaginatia la vale si o dau in nostalgii ! :)
eu am vreo 2 saptamani de cend numai la delta imi sta mintea si nu ma pot concentra lanimic!
chiar ma gandeam sa plec in delta weekendul asta dar e clar ca nu prea am ce face asa ca........raman doa cu nostalgiile si amintirile :'(
Speram sa fie cald si noaptea ca sa lungim cât mai mult serile pe mal si apa calda sa putem face câte o baie.
Citat din: bogdan1323 din Februarie 13, 2014, 10:50:00 PM
Speram sa fie cald si noaptea ca sa lungim cât mai mult serile pe mal si apa calda sa putem face câte o baie.
eu ma multumesc si cu 9/12 grade noaptea,chiar daca creste consumul de antigel :)
Creșterea consumului de antigel, creste buna dispoziție . Va rugam nu incercati acasă . Boat only.
LA MULȚI ANI indragostitilor ..............de APA ;)
M-as baga si eu,dar ajung acasa la inceput iunie si imi trebuie cateva zile sa aranjez barca.Ma hotarasem pentru inceput iulie sa fac traseul asta, dar vedem, ramanem in contact si hotaram.
Salutari
Citat din: Captan din Februarie 15, 2014, 01:54:23 PM
M-as baga si eu,dar ajung acasa la inceput iunie si imi trebuie cateva zile sa aranjez barca.Ma hotarasem pentru inceput iulie sa fac traseul asta, dar vedem, ramanem in contact si hotaram.
Salutari
salut,
sfarsitul primaverii inceputul verii este un punct de referinta discutabil,trebuie tinut cont de mai multe variabile:vreme,cote,timpul liber al fiecaruia etc
exact cum ai spus si tu ramanem in contact si vedem ce si cum.
numai de bine
De paste, cineva? Ceva concret? Eu as face o coborare pana in delta de la Giurgiu .
De curiozitate, dupa atata organizare ati coborat bucatica de Dunare sau ba? Eu am coborat-o aproape toata la vasle, de pe la Ingolstadt, este frumoasa foc, mai ales inlulele si plajele pusti,
Capitane, nu toata lumea isi poate lua ca tine o vara intreaga de vacanta ;).
la cotele de anul trecut nu am putut iesi mai des la pescuit ,de coborare nu se putea discuta.
poate o facem vara aceasta daca nu avem surprize cu cotele.