Noroc,
Ma gandesc sa cumpor o ambarcatiune nufarul , dar am inteles ca este facuta de doua firme : dima si fii (convert ) si dunarea nautica (corsar).
Poate ma ajuta cineva sa iau o decizie, barcile au urmatoare specificatii:
1.ambarcatiune nufarul facuta de dunarea nautica , avand urmatoarele specificatii:
Lungime 5.00 m
Latime 1,80m
Inaltime constructie 0.75 m
Pescaj 0.22m
Greutate 150-160 kg
Bord liber 0.53m
Putere maxima motor 40 c
Certificare D3
Nr persoane 6
Pret in varianta standard 1500e
Pret varianta cu pupitru si parbriz 1600e
TVA inclus
Timp de lucru 10-12 zile
2.Ambarcatiu nufarul facuta de convert :
Lungime 5.0m
Latime 1.70m
Pescaj 0.30m
Inaltime totala 0.82m
Greutate 140 kg
Certificare C
Nr persoane 6
Pret varianta standard 1500 e+ TVA
Timp lucru 15 zile
O voi folosi pt delta . Rar o iesire pana la plaja sf gheorghe .
Sunt in dilema, nu stiu ce sa aleg .Poate ma sfatuieste cineva .
Multumesc anticipat
Cea mai buna barca este aceea care ti-i ales-o pentru scopul propus.
,,Profesioniştii" obişnuiţi cu bărcile, au observat si au analizat noile bărci construite din aluminiu, in scopul de a fi 100% utile pescarilor, atât ca mijloc de transport cat si ca locaţie din care sa pescuiască.
Folosirea aluminiului, aduce bărcilor, următoarele avantaje;
- aluminiul este mult mai uşor si mult mai durabil decât alte materiale.
- oferă un raport greutate rezistenta la şocuri mecanice mult peste performanţele fibrei de sticla
- este mai economic, si nu necesita operaţiuni mari de întreţinere
- bărcile din aluminiu au capacitate de transport mărita, in comparaţie cu greutatea bărcii.
- pescajul extrem de mic.
- o barca din aluminiu intra in glisaj mult mai rapid decât o barca fabricata din alte materiale, iar impreuna cu izolatia de spuma poliuretanică, barca este insumersibilă.
- aluminiul poate fi vopsit cu aceleaşi vopseluri folosite in industria automobilelor, ceea ce oferă un confort si o supleţe aparte.
-este rezistenta la intemperii.
- este uşor vandabila la un preţ bun chiar si după mai mulţi ani de folosinţă.
- bărcile din aluminiu au performante ridicate, chiar si cu motorizări relative mici (exemplu barca din aluminiu intra in glisaj, cu 2 persoane la bord, cu un motor cu putere de 5CP).
Profesioniştii aleg bărcile din aluminiu.
Uite un model de barca perfect pentru mine.
( http://legendboats.com/boat/ultralite/models/12-ultralite-overview/ (http://legendboats.com/boat/ultralite/models/12-ultralite-overview/) )
Daca eşti interesat pentru o barca buna si ieftina din aluminiu, contactează-mă.
Ar fi fost buna o barca de aluminiu dar barcile la 5 m sunt destul de scumpe si bugetul e destul de mic .(2000 e) multumesc de sfat
Salut Gabytzu si bun venit pe forum.
S-a mai discutat despre Nufarul si la aceste topicuri:
http://forum.capcompas.ro/index.php/topic,355.0.html (http://forum.capcompas.ro/index.php/topic,355.0.html)
http://forum.capcompas.ro/index.php/topic,230.msg5109.html#msg5109 (http://forum.capcompas.ro/index.php/topic,230.msg5109.html#msg5109)
Personal nu am avut ocazia sa ma dau foarte mult cu acest tip de barci, dar din ceea ce am constatat, sunt niste barci utilitare reusite, cu capacitate mare de incarcare. Diferenta dintre ele este minora dpdv al designului si dimensiunilor (cea de la Dunarea Nautica e putin mai "rotofeie", cea de la Dima e putin mai supla).
Nu sunt barci concepute exclusiv pentru glisare, cu toate ca gliseaza destul de ok.
Ca si calitate a fabricatiei, sunt destul de apropiate, ambii fabricanti avand experienta si lucrand atent.
O chestiune de interes ar fi daca barca e dotata sau nu din fabricatie cu sistem de varange+paiol , adica dublu-fund. Din ce-mi amintesc, omologarea barcii prevede dublul-fund, care de obicei e o cerinta de ranforsare a zonei fundului in caz ca se folosesc motoare mari, pentru contracararea presiunilor mai mari din zona de fund, mai ales la o barca avand fund plat. Acum nu stiu daca barca pleaca sau nu cu dublu fund de la firma, dar pana acum am vazut si barci fara, si barci cu dublu fund.
Poate iti ofera colegul Dan Dragos mai multe amanunte, el avand aceasta barca de la Dima si Fiii (Convert).
Citat din: Gabytzu din Ianuarie 29, 2014, 08:47:44 AM
Noroc,
Ma gandesc sa cumpor o ambarcatiune nufarul , dar am inteles ca este facuta de doua firme : dima si fii (convert ) si dunarea nautica (corsar).
Poate ma ajuta cineva sa iau o decizie, barcile au urmatoare specificatii:
1.ambarcatiune nufarul facuta de dunarea nautica , avand urmatoarele specificatii:
Lungime 5.00 m
Latime 1,80m
Inaltime constructie 0.75 m
Pescaj 0.22m
Greutate 150-160 kg
Bord liber 0.53m
Putere maxima motor 40 c
Certificare D3
Nr persoane 6
Pret in varianta standard 1500e
Pret varianta cu pupitru si parbriz 1600e
TVA inclus
Timp de lucru 10-12 zile
2.Ambarcatiu nufarul facuta de convert :
Lungime 5.0m
Latime 1.70m
Pescaj 0.30m
Inaltime totala 0.82m
Greutate 140 kg
Certificare C
Nr persoane 6
Pret varianta standard 1500 e+ TVA
Timp lucru 15 zile
O voi folosi pt delta . Rar o iesire pana la plaja sf gheorghe .
Sunt in dilema, nu stiu ce sa aleg .Poate ma sfatuieste cineva .
Multumesc anticipat
Eu personal, as vorbi in privat cu Vali.
Barca construita de el, am avut ocazia sa merg cateva zile in 2012, si sa vad cum se comporta atat incarcata cat si descarcata, pe apa lina, dar si pe valuri serioase. Concluzia: este o barca superba.
Barca vine in 2 variante, se incadreaza in bugetul tau, iar constructia, (cel putin la barca cu care am fost eu) este mult superioara nu numai barcilor din Romania, dar si barcilor de fibra cu motor de aici din Canada (in general fibra tocata spreyata). Rezultatul este o barca foarte usoara pentru dimensiuni extrem de generoase, usor de customizat (deschisa in interior), etc. Am petrecut ore cu Tudor in port la Sf Gheorghe sudiind fiecare ambarcatiune. Trebuie sa soun aici ca Tudor a cercetat aproape fiecare barca produsa in Ro inainte de a decide asupra barcii produse de Vali.
Din punctul meu de vedere, barca lui Vali este barca perfecta pentru Delta si lacurile mari din Romania. Trebuie sa vezi cum se comporta aceasta barca, cu 3 persoane, la varsarea bratului Sf Gheorghe in Mare, cand marea este agitata heheeee. Ce barca :)
PS:
Vad ca in timp ce scriam a postat si Vali. Cu bun simt si la obiect, nici nu mentioneaza barca sa.
Tin sa spun ca desi nu ascund ca sunt prieten cu Vali, opinia mea este obiectiva. Ce vreau sa spun este ca nu ma inteleg cu el asupra a ceea ce postez. Este pur si simplu ceea ce cred eu prin prisma experientei mele. Daca barca aceea construita de el nu m-ar fi impresionat foarte mult, as fi preferat sa nu vorbesc de ea.
eu iti pot spune ca are un coleg de servici(de la Dima si fiii) echipata cu un honda de 20cp si zice ca se misca foarte bine! ink nu m-am intalnit cu el pe ape sa o vad personal cum merge!
Barca asta a fost una din alegerile mele inainte sa o gasesc pe asta pe care o am dar in acelasi timp vezi ca Vali produce si el barci si nu arata rau de loc! Cauta pe site: Cum se naste o barca sa iti faci o idee!
Salutari
multumesc tuturor .
Citisem acum ceva timp despre barcile astea dar nu gasisem exact raspunsul si m-am gandit ca poate reusesc prin acest nou post sa vad la ce optez.
Am vorbit cu cei de la dunarea nautica si mi-au tot dat informatii m-am sfatuit si cu iei , prima data optasem pt lotus dar m-au intrebat pt ce o folosesc si mi-au recomandat nufarul ca este mai inalta si mult mai ok pt delta .
Barca iese din fabrica cu dublu fund . am vb acum la dunarea nautica.
Ca sa fii mai sigur, intreaba-i daca ai posibilitatea sa faci o proba pe apa cu barca, cu toate ca din ce stiu, cei de la D.N. nu au oferit pana acum asa ceva. Cei de la Dima stiu ca aveau o barca disponibila pentru probe la Marina Braila.
Am scris asta fiindca, din auzite, si subliniez doar din auzite, barca de la Dima s-ar misca mai bine decat cea de la D.N.
Eu nu am avut ocazia sa ma dau cu aceste 2 barci avand motorizari similare, deci nu pot face vreo recomandare. Mai ales ca prefer sa ma abtin cand e vorba de producatori de barci, pentru a pastra obiectivitatea.
Treaba buna e ca barca are dublu fund din fabricatie, prin asta se intareste fundul si se obtine si o podea neteda si comoda pentru a circula lejer in barca. Poate in timp ne poti da mai multe detalii, daca te decizi la aceasta barca. Spor la achizitie :).
PS: Multumesc colegilor pentru ca m-au recomandat, astept sa termin examenele si sa mai treaca viforul de afara, abia astept sa ma apuc din nou de treaba ;).
As opta pt D.N pentru ca are consola . recomandati alta barca .
multumesc petru sfat.
Cand ma decid revin cu informatii .
Din cate imi amintesc, parca si Laguna 535 de la Spat avea consola ca dotare optionala. Din pacate, nu stiu in ce stare mai e firma Spat, la un moment dat s-a inchis, a dat oamenii in somaj, am inteles ca ar incepe din nou activitatea in primavara asta.
Multumesc , sunt intr-o dilema mare stiu c-am ce as vrea dar decizia e mare ....
Vreau ceva cu motorizare de 40 cp pt pescuit sportiv, familie .
Inteleg ca e si graba mare. Adica banuiesc ca la venirea caldurii barca trebuie sa fie deja cumparata, echipata si gata de drum. Nu stiu ce sa spun decat ca e cel mai bine de probat mai multe barci, iar in functie de senzatia proprie facut pasul cumpararii.
Eu de exemplu nu prea agreez arhitectura barcilor fund plat si bordaj imitatie in clin, cum sunt Laguna, Lotus, Nufar si inca unele. Asta deoarece am alta parere despre cum ar trebui conceputa o barca de glisare (majoritatea cerintelor sunt descrise in detaliu in topicul colegului Fritz despre carenele de glisare: http://forum.capcompas.ro/index.php/topic,965.0.html (http://forum.capcompas.ro/index.php/topic,965.0.html) .
Bineinteles ca asta e strict parerea mea, si sunt multi alti barcagii care apreciaza mai curand o barca avand fund plat si bordaj imitatie in clin, decat o barca in V cu redane longitudinale. Din cauza asta cea mai buna e tot o proba personala cu barca dorita.
Am sa dau maine telefon celor de la marina braila sa vad daca se poate face o proba .
Asa as vrea sa se intample, cand da caldura sa fiu pe apa .
Multumesc
Citat din: Betto din Ianuarie 29, 2014, 01:10:45 PM
Cea mai buna barca este aceea care ti-i ales-o pentru scopul propus.
,,Profesioniştii" obişnuiţi cu bărcile, au observat si au analizat noile bărci construite din aluminiu, in scopul de a fi 100% utile pescarilor, atât ca mijloc de transport cat si ca locaţie din care sa pescuiască.
Folosirea aluminiului, aduce bărcilor, următoarele avantaje;
- aluminiul este mult mai uşor si mult mai durabil decât alte materiale.
- oferă un raport greutate rezistenta la şocuri mecanice mult peste performanţele fibrei de sticla
- este mai economic, si nu necesita operaţiuni mari de întreţinere
- bărcile din aluminiu au capacitate de transport mărita, in comparaţie cu greutatea bărcii.
- pescajul extrem de mic.
- o barca din aluminiu intra in glisaj mult mai rapid decât o barca fabricata din alte materiale, iar impreuna cu izolatia de spuma poliuretanică, barca este insumersibilă.
- aluminiul poate fi vopsit cu aceleaşi vopseluri folosite in industria automobilelor, ceea ce oferă un confort si o supleţe aparte.
-este rezistenta la intemperii.
- este uşor vandabila la un preţ bun chiar si după mai mulţi ani de folosinţă.
- bărcile din aluminiu au performante ridicate, chiar si cu motorizări relative mici (exemplu barca din aluminiu intra in glisaj, cu 2 persoane la bord, cu un motor cu putere de 5CP).
Profesioniştii aleg bărcile din aluminiu.
Uite un model de barca perfect pentru mine.
( http://legendboats.com/boat/ultralite/models/12-ultralite-overview/ (http://legendboats.com/boat/ultralite/models/12-ultralite-overview/) )
Daca eşti interesat pentru o barca buna si ieftina din aluminiu, contactează-mă.
eu sunt interesat de o barca de aluminiu stil sl 410 daca ai la dimensiunea asta sa-mi spui si mie si la ce pret
saluatare,
eu am un nufar de la dima si fii pe care am un motor de 30 cp.
nu stiu exact ce diferente sunt intre dunarea nautica si dima. am luat de la dima din motive ce tin de comunicare cu firma
barca are capacitati nautice si de incarcare net superioare lagunelor pana in 535, nu m-am dat cu 565 dar aia e alta mancare de peste - fund dublu. inclusiv modul in care a fost lucrata mi se pare mai ok.
are capacitate mare de incarcare (mai ales daca iei modelul cu doua banchete), inaltime mare (aprox 90 pe prova) latime 170 cm. de cate ori m-am dat cu ea si am prins valuri de la ambarcatiuni mai mari/puternice m-am jucat pe ele, le-am luat si pe prova si pe lateral si nu am avut senzatia ca imi intra apa in barca, deasemeni anul trecut prin noiembrie am fost cu ea in zona isac si uzlina pe valuri mari si vant puternic si pot sa spun ca a fost f ok. te simti in siguranta cu ea
pentru o iesire in famile sau pescuit la spinnig 3 persoane se misca bine cu 30 cp dar daca mergi 4 insi la pescuit cu bagaje, etc trebuie sa fortezi motorul. cred ca un 40 cp ar fi ok in aceste conditii. ca fapt divers - am vazut astfel de barci cu motoare de pana la 90, probabil facute pe comanda.
cu fund dublu nu am vazut niciuna pana acum in schimb am vazut alte doua variante pentru acesta: placa lemn, placaj, osb!? prinsa in fibra pe fund sau doua varange paralele de la oglinda si pana la basul din prova. este corect varange ? cred ca asta o hotarasti cand dai comanda.
dima si fii au si console, cred ca in jur de 700 ron
daca vrei sa pui motor mai mic de 30 ia Barca de la vali. initial asa am vrut si eu dar eram grabit si vali inca mai lucra/proiecta la ea la vremea respectiva.
multumesc frumos pt raspuns.
O voi folosi in delta pescuit , plimbare cu un motor 40-50 cp .
m-am mai dat cu barci Lagune , dar sare multa apa si ajung la destinatie ud.
Gabytzu sa inteleg ca ai deja motorul de 50cp
Inca nu , urmeaza
pai dk ai in plan motor de 40 - 50 cp mai bine te orientezi catre o salupa mica care este mai placuta dpdv al confortului dar mai putin practica dpdv al incarcatului de bagaje!
salutari
Salut
Am una de mahon de 4,1 m care am tras-o pe dreapta . era ok ca barca , spatiul din ea era mic. Doua persoane si bagaj era acceptabil.
Vreau ceva mai mare care sa pot sa ma duc la pescuit plimbare si sa nu stau inghesuit . Aici este problema + aveam un motor de 25 cp 2 t si consuma in deplasament 13-15 l/h .
Citat din: Gabytzu din Ianuarie 29, 2014, 05:09:58 PM
Barca iese din fabrica cu dublu fund . am vb acum la dunarea nautica.
Acum mi-am adus aminte, dupa ce am citit si ce a scris Dan Dragos: ceea ce ei numesc dublu fund e o placa de osb, lata de 20-25 cm, fixata cu fibra si rasina pe interior in zona chilei. Asa procedeaza si unii si ceilalti, si scopul e de a intari fundul barcii sa nu mai flambeze (fundul fiind plat, daca nu e consolidat flambeaza). Sper sa nu fie cazul si la ei cum am intalnit pe vremuri pe la Spat, sa gasim beton turnat in chila :D.
Treaba asta cu placa de osb pe chila are ca avantaj ca barca ramane mai usoara decat daca ar fi avut paiol etans si varange. Iar ca dezavantaje, nu mai are rezerva de flotabilitate pe care i-ar fi dat-o spatiul de sub paiolul etans, si nici aceeasi soliditate a zonei operei vii, data de sistemul de varange.
Daca barca are 2 banchete transversale in zona centrala, se mai intareste totusi. Si sistemul cu 2 longitudinale de fund din fibra, mentionat de Dan Dragos, rigidizeaza fundul destul de bine. Oricum, pentru utilizarea lor, ambele barci sunt bune si facute suficient de sanatos. Barcile cu dublu fund tip paiol etans si varange sunt deja la alta gama de preturi - mai mari, de exemplu Forward, Corsar etc.
am inteles.
Sa fac pasul si sa o iau sau sa mai astept si sa iau altceva ?
multumesc anticipat,
Vezi ca Vali are si a doua varianta de barca,cea destinata pt. motoare mai mari si glisaj.vorbeste cu el.
Gabitzu, cel mai bine astepti pana se moaie putin afara, si apoi incerci sa faci o proba cu barca. Eu asa as face, si in plus m-as lamuri si despre calitatea fabricatiei.
Cred ca Nufarul de la Dunarea Nautica e o barca buna pentru ceea ce-ti doresti, mai ales ca e printre cele mai ieftine la capacitatea ei de incarcare.
Daca nu as fi avut alte obligatii, te-as fi invitat sa te dai si cu barca mea, care e chiar mai ieftina. Dar am inteles ca esti grabit, iar eu in primavara asta am mult de lucru pentru alti baieti.
Orice ar fi, tine-ne la curent cu evolutiile, si daca putem, te vom ajuta sa-ti iei barca cea mai potrivita.
multumesc, cel mai bine ami astept putin sa se mai indrepte vremea, si ma duc sa fac o proba .
Super detaliat "cum se naste o barca" si constructia propriu-zisa . Felicitari Vali !!
Tinem legatura poate cand vei avea timp vad si eu pe viu cum se construieste . multumesc
Multumesc Gabitzu, esti oricand invitatul meu, indiferent ce barca iti vei cumpara :).
@Gabytzu
Incearca si uitate si la BlackSea a celor din Tulcea. Am observat ca sunt foarte multe asemenea barci in toata delta si cu o motorizare de 40cP zboara...; iar ca pret este tot pe acolo. Poate mai poti negocia putin si scoti pupitrul odata cu barca.
Cel mai bine este sa te dai cu ele apoi sa decizi.
Multumesc . cu nufarul m-am dat acum un an si mergea ok cu un suzuki de 40 cp .
Black sea nu am testat .
Salutari ,
M-am decis si am comandat barca nufar de la dunarea nautica . sa speram ca se respecta termenul de livrare. Am inteles ca sunt neseriosi la capitolul timp executie .
felicitari si sa te poarte fara evenimente peste tot pe unde iti doresti!
Citat din: Gabytzu din Februarie 05, 2014, 11:34:29 PM
Salutari ,
M-am decis si am comandat barca nufar de la dunarea nautica . sa speram ca se respecta termenul de livrare. Am inteles ca sunt neseriosi la capitolul timp executie .
Eu sincer i-as lasa sa-si faca treaba in ritmul lor, fara sa ma cramponez prea tare de termenul de executie.
E iarna, afara e frig, iar ca sa se lucreze bine in poliester, cel mai important e sa nu se grabeasca treaba.
La laminarea in poliester, ca sa se lucreze eficient e nevoie de un spatiu aerisit (stirenul eliminat la polimerizare e foarte nociv).
Ca sa aerisesti pe timp de iarna o hala, pierzi toata caldura pe care o faci cu greu. Iar daca nu e destul de cald inauntrul spatiului de lucru, nici lucratorii nu au randament, nici rasina nu polimerizeaza in termenul ei standard.
Totusi, intr-un fel e mai bine de facut o barca din poliester cand afara e mai rece, fiindca rasina polimerizand mai lent, se face mai bine legatura intre straturile de fibra (aplicarea rasinii se face "umed pe umed", adica primary bond). Cine se pricepe, bineinteles ca poate obtine si vara un corp laminat perfect, dar pentru asta e nevoie in primul rand de timp.
Exista 3 conditii care nu pot fi satisfacute simultan in fabricatia de barci, si asta e valabil la fabricatia oricarui lucru:
1. repede
2. calitativ
3. ieftin
Nu ai cum sa satisfaci toate 3 conditiile odata. Daca vrei repede si ieftin, nu ai calitate. Daca vrei repede si calitativ, nu va fi ieftin. La fel, daca vrei calitativ si ieftin, nu va fi repede.
Eu de exemplu am renuntat sa mai lucrez la termen, tocmai din cauza grabitilor, acum lucrez exclusiv pe stoc, pe banii mei. Decat sa am discutii inutile, mai bine imi fac treaba cum stiu, iar palma se bate exclusiv cand barca e gata.
Din cauza celor de mai sus, cel mai nociv lucru e sa pistonezi un fabricant in poliester ca sa-ti faca barca repede. La un moment dat e posibil ca relatia sa se degradeze, si cel mai bine e de pastrat relatii bune, fiindca nu se stie cand va fi ceva de lucru sau de modificat la barca.
Nu e ca la masini, sa faca robotii treaba, manopera de calitate e cea mai importanta la barci. Iar orice fabricant va dori sa ofere in primul rand calitate, ca sa nu-si dea singur de treaba dupa ce a dat barca clientului.
Citat din: Vali din Februarie 06, 2014, 08:28:59 AM
Cine se pricepe, bineinteles ca poate obtine si vara un corp laminat perfect, dar pentru asta e nevoie in primul rand de timp.
Nu ca m-as pricepe....dar vara, la o temperatura de peste 35C cu plus, e nasoala treaba !
Atunci apar "gogosile" ;)
multumesc frumos bradutzu
Salutare,
Nu am intereseaza sa fie gata repede ca oricum nu am ce face cu ea pana la 15 martie . au tot timpul pana atunci .
Vreau sa fie facuta ok fara graba , azi am mai dat un tel sa ii intreb si sa ii rog daca au posibilitatea de a intarii oglinda , nu se stie pe viitor poate un motor mai mare si sa fie intarita bine.
Nu vreau sa ii stresez.
multumesc tuturor pt sfaturi . va mai tin la curent cand am noutati
Salutare,
Astazi am intrat in posesia barci , care dupa asteptarile mele este super . Cei de la fabrica au fost de cuvant , au onorat comanda la timp .
Acum astept o zi frumoasa sa pot sa o probez.
multumesc tuturor ce mi-au fost alaturi cu sfaturi .
Inca un ''barcagiu'' fericit.Sa te bucuri de ea .Sa ne-o prezinti si noua cu ceva dimensiuni,detalii...eventual pretul si bineinteles poze! Felicitari!
Multumesc,
Lungime 5 m
latime 1.70m
greutate 170kg
1700 e cu tot cu pupitru cu parbriz si lonjeroane la pupa
Sa o stapanesti sanatos !Sa aduci poze cand se aduna brigada ;)
multumesc frumos Cristi,
pun niste poze dupa ce trece ploaia , ca acum are prelata pe ea
Buna seara ,
am revenit cu cateva poze , am reusit cand a facut ploaia o pauza .
cand voi da prelata jos mai pun si alte poze.
pune te rog niste poze cu podeaua barcii.
multumesc
Sa o stapanesti sanatos!
Mai mult -
Sa te distrezi cu ea la diverse partide de pescuit sau simple plimbari pe apa.
multumesc frumos cristy
Si o poza din interiorul barcii
Va salut!
Doru ma numesc, sunt din Calarasi si intentionez sa-mi cumpar si eu o barca Nufarul noua, asa cum este si a dvs. Pt a nu incarca forumul cu un alt topic despre caracteristicile barcii Nufarul , intreb tot aici daca stiti cumva ca barca Nufarul sa aiba omologare pt clasa C, adica si pt o eventuala si scurta iesire pe mare?
In eventualitatea unui raspuns, eu va multumesc anticipat!
Buna seara ! Bun venit !
Are categoria C 6 mile marine.
Daca este vorba despre ,,Nufarul" acesta, http://dunareanautica.ro/nufarul-500.html (http://dunareanautica.ro/nufarul-500.html) , are Certificare CE ,,D3".
Sa inteleg ca omologarea barcilor si impartirea pe categorii a permiselor de navigatie, utilizeaza taxonomii diferite? Eu credeam ca barcile au omologare clasa D si sunt destinate exclusiv navigatului pe ape interioare, iar clasa C si pt iesire pe mare, la max 6 mile marine departare de tarm etc. O sa trimit un mail constructorului, ca sa ma lamureasca cum stau lucrurile. Eu detin permis barca D+C din 2008, dar n-am avut niciodata barca motorizata, desi atunci cand am decis sa-mi iau permisul de barci asta intentionam. Pentru ca am practicat caiac-canoe in timpul liceului (fara performante sportive deosebite), am si acum un caiac si mai ies pe Dunare in weekenduri 3-4 ore. Am privit intotdauna apa ca mijloc de recreare, nu am pescuit niciodata si nici n-am de gand s-o fac. Nu-mi place si cand vad pescari ma gandesc cum isi irosesc unii timpul :)) Vreau o barca, pt ca s-a marit familia, iar copii sunt prea mici pt a-i urca in canoe, deocamdata. Deci barca va fi folosita indeosebi pe Dunare, va cara 3-5 persoane, dar in scop de destindere si pt o durata de 3, maxim 4 ore. M-am gandit la Nufarul, pt ca am citit ca este o barca incapatoare si stabila, iar copiii nu-i voi pune in pericol in eventualitatea unor valuri puternice/rafale de vant etc. Motorul va fi de 30-40 de cai, desi preferam o motorizare de 20cp, dar am inteles, din ce am citit pe diverse forumuri, ca barcile destinate unei asemenea motorizari nu sunt adecvate Dunarii, sunt instabile etc. Vreau sa ma deplasez personal la Galati pt a vedea oferta disponibila la diversi constructori de barci. Dar din ce am citit, cred ca voi opta pt Nufarul.
Are categoria D (ape interioare ) + C 6 mile marine . La mine in carnet asa e trecuta.
Inca se mai fac confuzii intre categoriile certificatului de conducator ambarcatiune si categoriile de omologare a barcilor. Treaba cu distanta de la tarm e valabila numai la certificat, si nu are vreo treaba cu barca.
Daca mai sunt vanzatori de barci care scriu in acte "autorizata pana la X mile in larg" etc, inseamna ca habar n-au pe ce lume traiesc. Culmea e ca daca asa scrie si in carnetul ambarcatiunii, inseamna ca si cei de la capitanie fac aceasta confuzie.
Categoriile de omologare a barcilor tin seama strict de parametrii hidro-meteorologici ai apelor unde vor naviga, anume forta vantului si inaltimea valurilor. In atasament gasiti limitele acestor parametri pentru fiecare categorie. Sursa: ISO (standardele tehnice obligatorii la omologare).
D-le "Gabytzu",cum se comporta barca dvs cu 4-5 persoane la bord(fara vreun bagaj)? Pt ce motorizare ati optat? Cu 20cp si 4-5 persoane la bord, adultii in jur de 62 kg si 75 kg, iar copiii intre 20-33kg, credeti ca Nufarul se poate deplasa pe Dunare in siguranta? Ma intereseaza stabilitatea barcii pe valuri si curenti, pt ca o voi folosi in regim de deplasament "peisagistic", doar pt plimbari scurte si admirat natura. Nimic altceva.
Va multumesc, domnule "Vali", pt precizare! Tin minte ca acum cativa ani, cand invatam pt examenul "de barci", am vazut tabelul acela. Personal, nu intentionez sa car barca pana in CT si sa ies cu ea pe mare. Dar am intrebat despre omologare, in ideea ca o barca omologata si pt "mare" e mai stabila, mai sigura. O sa mai ma documentez.
Pana apare Gabyztu, am sa mai completez si eu.
Cred ca 20 de cai sunt arhi-suficienti pentru o folosinta familiala a barcii, dar doar daca nu se doreste si glisare. Posibil ca barca sa gliseze cu 20 de cai cu o persoana sau maxim 2, dar cand greutatea incarcaturii creste, se depaseste raportul kg / CP necesar la glisare, si barca nu va mai reusi sa depaseasca tranzitia.
Daca e vorba numai de regim de deplasament, cred ca sunt suficienti si 8 sau 10 cai. Cu toate astea, e bine sa fie si o rezerva de putere, motiv pentru care 20 de cai cred ca sunt ok.
Despre Nufar, am mai multi amici care au asa ceva, si sunt multumiti. E o barca de incredere, insa ca minus e cam grea pentru dimensiunile ei. Din cauza asta, pentru glisare are nevoie de motorizare mai mare decat la alte barci echivalente. Totusi, daca se va folosi in deplasament, cred ca isi va face treaba bine, mai ales ca nu are o carena dedicata de glisare, ci are forme de barca utilitara.
Multumesc, d-le Vali, pt solicitudine! Nu vreau sa ne irosim in discutii despre tipuri de barci (intrebarea care-mi sta in tastatura e care ar fi celelalte tipuri echivalente de barci, dar mai usoare in privinta greutatii, adecvate unei motorizari de 20cp si pt plimbarile mele pe apele dunarene),de aceea voi discuta la fata locului cu fabricantul de la care cumpar barca si voi decide dupa discutia cu el. Singura certitudine e ca motorul va fi marca Yamaha, pt ca la mine in Calarasi exista un dealer de motoare si accesoriii Yamaha, stiu ca e si autorizat pt lucrari de mentenanta/servisare. In primavara ma voi decide. Deocamdata, la Calarasi, Dunarea e inghetata, am vazut un elicopter MAI care a dus hrana unor marinari sarbi blocati intre gheturi de cateva zile bune.
ce locuri bune de avat sunt la calarasi
Am optat pentru un suzuki de 50 cp . Sunt foarte multumit de barca .La 5 persoane se misca bine, dar daca mai pun si bagaj aferent tuturor sunt aproape la limita.( nu mai gliseaza). La un 20 de cai: 2 pers si putin bagaj merge bine . Am un prieten care are configuratia asta si este multumit .
Succes !