salutare tuturor. urmasesc acest forum ce deva vreme dar nu am gasit chiar tot ce am vrut... . am achizitionat o barca de fibra in 2018 care era cheala.cu 150 euro.. si am reconditionato cum am stiu eu. dar iatama in 2019 cu ceva probleme. ... acest urmator video urmarit cu pauza si cu aentie veti intelege ce am facut . https://www.youtube.com/watch?v=JIT_mBD0cyQ (https://www.youtube.com/watch?v=JIT_mBD0cyQ) ... problema este ca a stat tot anul pe apa. a plouat in ea si a fost ca o piscina si a luat apa .. urmeaza sa o desfac dinou si sa ro reconditionez iar.. dorind sa fac si o minicabina.. dar ma bate gandul sa o si lungesc cu vreo 2 metri. daca se poate si cum .
. am achizitionat a 2 a barca de fibra in 2019 de data asta cu tot cu motor . yamaha de 25. vechi ca istoria dar perfect functional. am verifivat compresia si am 11 pe 1 si 9 pe 2. achizitia ma costat 1000 de ron barca e varza dar nu mi frica si vreau sa o reconditionez. rog help
am lucrat la ea cu rasina poliesterica si cu osb. . apa a luat pe la colturile de la flotoare ca nu leam acordat mare atentie crezand ca nu ajunge apa acolo dar a plouat asa mult incat sa umplut de apa de a dat pe dinafara, si a luat apa.. acum rezolvare?
am inceput cu datul jos tot de pe ea.. . la transport mi sa parut prea grea pt dimensiunile ei si am avut suspiciuni ca are apa in ea.. taiat cu flexul podeaua si surpriza.. plina de apa.. am curatat tot ce am reusit.. am slefuit am dat toata vopseaua si cred ca gelul de pe ea cu fenul pana la stratul gri.. urmeaza sa o chitui cu chit auto de fibra si etc. rog sfaturi .
pozeasa arata cand am cumparato
si asta a urmat...
tot lemnul la indepartat si la pupa am pus scandura naiua inpregnata cu poliesterica. . am ajuns la stadiul in care nu mai stiu cu ce sa incep inafara de chituit, am facut bine ca am dat jos tot de pe ea pana la acest strat gri.
pe suprafata acesta ramasa gri.. pot da direct cu gelcoat sau trebe spritchit. ?
toate gaurile si denivelarile am sa le repar cu chit de fibra auto.. apoi finisez cu chit auto poliesteric si dupaia? apritchit si gelcoat sau pot da direct vopsea?
rog tineti cont ca as dori sa o si lungesc cu vreo 2 m. daca e posibil. daca nu o las asa .
Salut, acest forum dupa cum vezi "mai functioneaza".
Am unit cele 2 topicuri despre reconditionarea barcii. In masura in care userii vor considera, vor contribui pe topicul tau.
Am sa contribui si eu, dar atunci cand voi gasi timp. In principiu nu exista problema de nerezolvat la reconditionarea fibrei, dar e bine sa stim cat de mult ne complicam sau nu. De exemplu, nu e o idee buna lungirea unei barci cu 2 metri, si e bine sa se bage la asa ceva doar cei suficient de experimentati.
Oricum, mai povestim, cu rugamintea sa nu ne pistonezi cu remarci de genul "mai functioneaza acest forum", daca vrei ca lumea sa se implice pe topicul tau. Spor si rabdare iti doresc, fiindca te asteapta munca serioasa.
Citat din: dusan din Februarie 12, 2019, 10:38:27 PM
rog tineti cont ca as dori sa o si lungesc cu vreo 2 m. daca e posibil. daca nu o las asa .
Eu am lungit barca dar cu 1 m nu cu 2 cum doresti tu . https://www.flickr.com/photos/140139944@N07/43201004152/ (https://www.flickr.com/photos/140139944@N07/43201004152/)
Da. Dar a mea e din fibra toata. Si tot cu fibra as vrea .
salut,
in primul rand sa nu mai folosesti OSB.
Asta E clar învățare de minte. Sa nu se încurce lucrurile prima barca vreau sa o lungesc. Cea m8ca ramane asa
Imi poate spune cineva ce este acel strat gri care nu are fibra in el doar pe dedesupt.
Salut Dusan, cred ca stratul gri este rasina colorata, turnata in matrita in loc de gelcoat. E foarte bine ca ai curatat vopseaua veche, fiindca acum vei avea priza direct cu rasina barcii.
Ce urmeaza e sa matuiesti suprafata gri, ca sa ai priza buna daca dai vopsea sau gelcoat. Trebuie totusi sa te convingi ca stratul gri e rasina si nu vreun filler. Pentru asta incearca sa freci cu o carpa cu nitrodiluant. Daca nu se ia culoarea gri pe carpa, e rasina, daca se ia, e filler.
Daca suprafata gri e rasina colorata, poti da cu gelcoat, dar trebuie niste precautii, si anume:
- gelcoatul se parafineaza si se dilueaza cu acetona ca sa se aseze bine la pistol
- nu trebuie chituita suprafata cu chit auto, fiindca acetona il va coscovi. Se poate folosi doar chit din rasina si talc.
- inainte de aplicarea gelcoatului parafinat si diluat cu acetona, trebuie matuita toata suprafata la smirghel, dupa care trebuie curatata cu nitrodiluant.
- nu se da cu nici un spritz chit sau filler, ci direct cu gelcoat preparat ca mai sus.
Daca vrei sa scapi mai usor, poti sa dai cu vopsea poliuretanica, de exemplu de la emex.ro. In cazul asta poti sa folosesti fara probleme chit auto unde ai nevoie.
Poti folosi un grund epoxidic daca ai micro-fisuri etc, daca nu, poti da direct cu vopsea pe suprafata gri.
Despre lungit barca, mai bine renunta la idee. Vrei o barca mai mare, vinde-o pe asta si cumpara direct una mare.
Daca lungesti barca actuala, ti se schimba rapoartele intre dimensiuni, si vei avea probleme de stabilitate, s-ar putea sa nu mai glisezi cu motorul Yamaha de 25, si in plus vei cheltui multi bani si munca, obtinand un rezultat cel mult mediocru. Iar valoarea de revanzare a barcii se va diminua considerabil.
Ramane sa povestim in continuare despre reconstructia barcii la interior, dar cu alta ocazie. Sugestia mea e sa folosesti placaj de plop AW 100 de la Welde, plus rasina epoxidica de la Europlastic.
Am dat cu acetona pe acel strat gri si nu se ia. . Am chituit deja cu chit auto cu fibra . Era verde chitul. Cu gelcoat as vrea sa dau numa suprafețele unde sunt supuse calcarii cu bocancii în viitor. Iar restul? Pot da cu vopsea auto? Am pistol si compresor. Acum ca am chituit deja ,mai pot da gelcoatul diluat ,cu pistolul ? Sau il dau asa gros cum e el la pensulă si trafalete vreo 3 straturi apoi smirgluit si dat un polish?
Podeaua barci dupa ce ii fac structura, nu pot sa folosesc vechea podea.? Care e din fibra si are aproape 4 mm. sa plachez cu ea in loc de placaj?
Ce inseamna sa parafinez gelcoatul? Trebuia sa chitui pt ca atunci cand am dat gelul vechi jos cu fenul si cu spaclu ici colo au rămas niște gaurele si unul e adâncituri
Daca chitul este poliesteric tot se coscoveste daca dau cu gelcoat diluat cu acetona? De ce sa parafinez gellu? El nu e gata preparat si pun doar întăritor? Este de culoare albă.
1. Daca faci podeaua din placaj si epoxy, nu poti sa dai cu gelcoat, ci doar cu vopsea. Gelcoatul nu prinde pe epoxy, ci il moaie si nu se mai intareste deloc.
2. Gelcoat poti sa dai numai unde ai fibra curata, fara vopsea. Trebuie parafinat fiindca altfel ramane lipicios, s-au discutat de nenumarate ori pe forum motivele.
3. Vopseaua auto nu e cea mai buna, mult mai buna e poliuretanica despre care am scris mai sus - emex.ro.
4. Poti sa folosesti fara probleme vechea podea din fibra de 4mm pe post de paiol. In cazul asta poti sa dai pe ea direct gelcoat normal, la trafalet. Nu e nevoie de diluare cu acetona, dar e nevoie neaparat de parafina.
5. Daca suprafetele chituite cu chit poliesteric auto nu sunt mari, posibil sa nu se coscoveasca chitul la acoperirea cu gelcoat diluat cu acetona. Depinde cum ti-e norocul ;).
De u de iau paragină.? Cat se pune? Pot da cu pistolul pt vopsea auto?
Si in pupa unde am tăiat si am schimbat lemnul daca dau 2 straturi de stratimat de 300 cu rășină poliesterica si inca un strat de țesătură tot cu poliesterica apoi cu gelcoat prinde sau e valabil ca la epoxy
Peste poliesterica gelcoatul prinde fara probleme, fiind tot pe baza de poliester.
Parafina gasesti la Polydis, dar ei iti vand minim 1 kg. Eu am cumparat ultima oara 1 kg de la ei acum 8 ani, si mai am si acum din el, in conditiile in care lucrez profesionist. Asa ca nu are rost sa cumperi, ci ia de la cineva un dop de 3-4 ml, iti ajunge pentru ce ai nevoie.
Edit: poti sa dai gelcoatul la pistol numai daca il si diluezi cu acetona, daca nu, e prea vascos si nu se va pulveriza.
Deci rolul parafinei e sa nu ramana suprafata gelcoatului lipicioasa, iar rolul acetonei e diluarea (subtierea) gelcoatului, ca sa se poata pulveriza la pistol.
Atentie ca daca nu e suficient de cald si uscat in spatiul unde dai gelcoat diluat cu acetona, se va intari foarte greu, fiindca e nevoie de temperatura de macar 20 de grade ca sa se evapore acetona din gelcoat.
Ai de mine.. abia am gasit unde ai mutat acest topic. .. Păi cam cine ar fi acel cineva sa imi dea un dop de parafina. Cat se pune la 5 litri. Cum se prepară.
5 litri e mult. Eu cu 5 litri dau o barca intreaga in matrita.
Daca e parafina 1%, pui 1%. Daca e 3%, pui 3% si tot asa.
Vezi ca topicurile recente sunt pe pagina principala, in coloana din stanga, nu e nevoie sa cauti in interiorul forumului.
Deci pot sa o dau cu pistolul auto de vopsit la compresor?
Citeste raspunsul nr. 23 de mai sus.
Si de spălat pistolul pe urma cu acetona sau merge si cu diluat sau benzina?. In gelcoat cat întăritor trebe sa pun sa am timp sa il lucrez. ? i trebe pt ca maine am toata ziua la dispoziție si pot lucra la ea
Nu e scump am sa cumpăr 1 kg. Doar ca n-am inteles partea cu 1la sută si 3 la %... pot pune parafina in tot gelul si cand doresc sa il aplic iau din el cat imi trebe si pun întăritor sau amestecul se face înainte sa il folosesc ?
Ieri
Cu ce pot umple aici? Si cum sa refac dunga de pe lateralele barcii. ? Dupa ce am schimbat lemnul din pupa cel pt suport motor am lipit inapoi vechea placa cu poliesterica si lemnul l-am îmbibat cu poliesterica. Urmează să slefui până obtin suprafața curata si apoi ? Dau cum am scris mai sus ? Cate straturi de stratimat si țesătură trebe?
Iti raspund diseara, fiindca e ceva de scris, si momentan am de lucru.
Am curățat până la fibra pupa si am chituito cu chit de fibra poliesteric acum va urma straturi de stratimat si țesătură dar cate si cum
Ce de azi..
Asa arata sub podea dupa ce am desfăcut o sa vad de ce e asa grea barcuta . Era tot ud fleasca
Cine a avut barca înaintea mea a vopsitor pe ici pe colo cu ceva vopsea de nu puteam sa o dau jos cu smirglu de nici un fel. Toata se întindea . Si pe laterale a dat-o cu flexul de a iesit ... vezi poza din postarea 5. Eu am dat tot jos cu fenul si cu spaclu. In 2 saptamani. Si inca mai am. Nu puteam sa lucrez decât seara cate 1 ora. Acum am mai îndreptat cu slefuitoare cu placa vibrantă. Dar tot se vede adanciturile alea. .. le pot umple cu chit de fibra poliesteric ?
Podeaua veche care e din țesătură de fibra daca plachez cu ea si peste ii dau un strat de poliesteric cu un strat de țesătură de 400 trebe sa prindă gelcoatul.. Ca ai spus ca pe poliesterica prinde fără probleme. .. Si, unde am dat cu chit de fibra poliesteric pot da cu rășină poliesterica peste si apoi slefui si dup aia sa aplic gelcoatul. Atunci nu ar mai trebui să se coscoveasca pt ca protejează rășină poliesterica.
Rog ajutor . Chiar am nevoie.
Te ajutam, da' mai avem si noi treaba. Sa vedem cand imi fac timp sa-ti scriu, oricum nu ramai neajutat :P.
Daca e prea mult de scris puteri lasa mesaje vorbite pe wathupp.. 0725333043. Doar sa nu ratați toate intrebarile
Hai ca te sun mai tarziu. O sa-ti apara un numar cu 747 la urma. Am sa sun direct pe mobil, nu pe uatsap.
Acum am si eu treaba, ca e cald afara :).
Eu zic sa te opresti putin sa primesti indicatii.
La pupa ai plecat invers, desfaceai barca si scoteai din interior putreziciunea!
Incearca sa citesti pe aici si dupa continui!!
La pupa iar te ai grabit, ai pe youtube cum se face !!!! Daca tot ai taiat pe lungimea taieturii trebuia sa polizezi in streh(sanfren) 5/10 cm pe fiecare suprafata dupa care completat in straturi succesive cu fibra si rasina, la 2-3 straturi polizare suprafata si apoi iar laminare!,in felul acesta mai capatai ceva rezistenta la mars cu barca pe peridoc si motorul agatat,daca exfoliaza chitul se pierde si etansarea si uda lemnul!
Atentie la dublu fund nu folosi iar lemn,refa profilele din fibra!
Nu lamina peste gelcoat sau vopsea!!
Am făcut samfren la pupa si l-am umplut .Nu ramane asa la pupa .m-am gândit sa pun 3 straturi de stratimat de 300 si unul sau 2 straturi de țesătură până dupa colțuri . M-am cam grabit ca vine vremea pescuitului.boala grea
Chitul ala verde de fibra l-am șlefuit aproape tot de a rămas fibra curata. Cu placa vibrantă. Apoi?
slefuiesti in v spre taetura pana la placaj si acoperi cu straturi succesive pana ajungi la m.
Multumesc . În acea tăietură este plina cu rășină si cand am șlefuit abia am mai gasit unde era tăietură.
Pt cine are rambare sa vizioneze. Doresc păreri pro și contra. Sa stiu ce mai am de facut. https://youtu.be/jwvdtQasUgU
Nimeni nimic???
Buna seara. Am avansat la barca . Pe canalul meu de youtube vedeti ce am mai facut. După ce am podit fundul cu placaj de 4 am pus 2 straturi de țesătură de 500 . Acum intreb daca mai trebe sa pun inca un strat de stratimat de 300
Deci ai podit fundul.....Placaj de 4mm....Se recomanda rasina epoxidixa sa dai o mana macar si pe partea de dedesubt,sa fie protejat de apa.Ai pus tesatura doua maini pe deasupra sa-nteleg.Daca vrei sa pui stratimat inseamna ca ai folosit rasina poliesterica...Daca da era bine sa pui strat dupa strat[stratimat-tesatura-stratimat]folosind rola metalica sa scoti bulele de aer si totodata se ''bate'' fibra f.bine cu consum mai mic de rasina...
Acum e tarziu. Am tot asteptat răspunsuri dar in zadar. Trebuie să avansez cu lucrarea. Nu vreau sa ma prindă iarna viitoare
Dimineața am sa fac o filmare cu ce am facut si sa imi spui ati care sunt următorii pasi repezi
Fara suparare ,te rog!De la inceputul topicurilor tale in legatura cu cele doua barci ai cerut sfaturi dupa ce te apucase-i deja.Ai pus intrebari si pt. una si pt. alta de mai ametit la un moment dat.Tu erai cu munca inaintea intrebarilor.Te-a sfatuit Teo sa polizezi pierdut la oglinda si sa inchei muchiile intre oglinda si corpul barcii cum se cuvine[stia f. bine ce spune].Tu ai chituit,pus fibra in nestire...poate ai pus bine...Am vazut ca ai vorbit cu Vali care este ''il capo''din toate punctele de vedere pe aici si am zis ca esti salvat.Din pacate in momentul cand ai aparut cu problemele reconditionarii ,forumul nu putea fi accesat mai in amanunt ca te trimiteam sa citesti sutele de postari legate de subiectul asta a reconditionarii de barci.Citeste acum ,macar.Sunt informatii deosebit de utile adunate pe parcursul anilor,te rog.Te grabesti,stiu....In aceasta situatie suntem multi inainte de sezon.Lemnul de la dublul fund era bine sa-l dai si pe el cu epoxidica sa -i lungesti viata.
Nu s-au intamplat astea din reaua vointa a colegilor .Esti prea rapid pt. multi dintre noi :D
uite o barca lovita de tir ,smulsa din carlig cu tot cu peridoc
reparat pe interior ,dupa care exteriorul.In pozele astea e abia inceputul ....si propietarul ei se grabeste,ca noi toti...
Înainte să puni placajul l-am dat de 2 ori si pe o parte si pe alta cu rășină poliesterica apoi l-am montat
Citat din: teo pes din Februarie 21, 2019, 03:29:47 PM
slefuiesti in v spre taetura pana la placaj si acoperi cu straturi succesive pana ajungi la m.
După ce am chituit aproape tot chitul l-am șlefuit. A rămas pe alocuri. Apoi am pus țesătură si stratimatul. Dar înainte de al chitui am săturat imbinarile cu rasina
Momentan muncesc la barca mica adică nr 2 . La vara ma apuc de cea mare ma bate gândul sai fac si semicabina la cea mare adică nr 1
Acum intreb. Pot da in loc de vopsea gelcoat la pistol vreo 3 straturi si atat . Ma refer la toata barca interior exterior.
Aici am ajuns. https://youtu.be/-0pGfQMjFuE
Gelcoatul se da la pistol cu duza mare ,amestecandu-l in prealabil cu stiren parafina in proportii exacte +intaritor.Pana la gelcoat mai ai de treaba...Acopera toate gaurile alea din copastie ,de pe la borduri.....Daca sunt gauri mai mari reparale cu fibra[rasina +stratimat].Chituieste cu chit de rasina sau chit de gelcoat.Lasa cel auto deoparte daca dai cu gelcoat la urma [s-a scris despre asta].Slefuieste bine,degreseaza si dupa aia dai topcoatul[gelcoat+stiren parafina]
Don cate am citit parafina se pune la ultimul strat. . ???
Clar. Dau 50 ron pe un kg de parafina. Plus transport 20 ron =70 ron si mie imi trebuie un dop. .
Parafina curata fără stiren pot folosi. Ca am unde lucrez asa ceva.
Pana primesc info. Lucrez la volan manual
Vreau sa inbib volanul cu rășină poliesterica. Transparenta. Si sa nu mi se lipească de mâini trebuie parafina si la asta?
Da ,stiren parafina la ultimul strat.
de volan zic sa-l pui pe perete :)...Nu se pune parafina in poliesterica,nu te ajuta cu nimic.
Am dat primul strat de gelcoat cu o spatula de cauciuc ca la trafalete nu mia placut cum iasa. Si sau acoperit si unele denivelari. Am fost acuma si am verificat sa uscat si nu lipește. Oare are deja parafina in el ( gelcoatul) sau o fi topcoat? Am dat doar partea ce intra in apa. Restul dupa ce fac reparatile
Am incercat de proba sa smirgluiesc dar nu se poate se încarcă smirgluit instant si nu il mai pot folosi.
Daca nu ai pus stiren-parafina in gelcoat, nu mai ai ce sa-i faci, asa o sa ramana.
Si daca ii pun la ultimul strat?
Era bine sa dai un singur strat, cu parafina. Nu ma pronunt in alte situatii, decat in cele pe care le-am aplicat si le-am recomandat.
Cei de la polidis recomanda la ultimul strat sa se puna stiren parafina
VOPSEA POLIESTERICA 3 STRATURI !!! 8)
Bun. Am specificat mai sus ca vreau sa ramana in gelcoat. Am făcut rost de juma de litru de stiren parafina. Cat pun la 1 kg de gelcoat.
Citat din: dusan din Martie 11, 2019, 04:04:32 PM
Bun. Am specificat mai sus ca vreau sa ramana in gelcoat. Am făcut rost de juma de litru de stiren parafina. Cat pun la 1 kg de gelcoat.
Ia cauta putin chiar pe topicul asta al tau, ca ai primit raspunsul acum aproape o luna. Ca sa-ti fie mai usor, raspunsul e pe pagina 2 ;).
Am recitit. Păi de u de stiu eu cat e parafina? Se pune si stiren parafina si întăritor? Cat? La %
Peste straturile de gelcoat pot sa dau strat de top coat?
Peste straturile de top coat pot sa mai dau alte straturi de topcoat?
Topcoat = Gelcoat parafinat => Gelcoat + Topcoat = Topcoat
Topcoat + Topcoat = Topcoat
Gelcoat + Gelcoat = Gelcoat
Topcoat + Gelcoat = Gelcoat
Cel care ti-a dat parafina trebuia sa-ti spuna de care e, adica procentul in care se dozeaza.
Daca mai recitesti topicul, ai sa regasesti care e rolul parafinei, si ca nu are absolut nici o treaba cu intaritorul. Intaritorul are rolul lui, parafina are rolul ei, si acetona (daca e nevoie) are rolul ei. Cauta in urma si vei descoperi America ;).
Parafi a de la rompolimer. Am întrebat la telefon de care e si nu a știut să imi spuna
Ieri cand am dat un strat de gel coat sa întărit în 20 de min. Tot
Azi dupa 3 ore dupa ce am dat barca cu gelcoat cu parafina stiren este inca moale.
Cata parafina ai pus? Ai pus si intaritor? De obicei parafina grabeste timpul de polimerizare, nu invers.
Daca nu reusim sa ne lamurim in seara asta aici pe forum, ne auzim miane dimineata la telefon. Mai da-mi te rog odata numarul tau, ca am pierdut ieri telefonul in munti, si iar nu mai am numere.
Dacă "parafina" este de la Rompolimer, atunci este aceeași cu,,,care am lucrat și eu ,respectiv "cray valley"
Dacă respecți proporțiile, nu ai avea voie să "ratezi" !
Ai o poza cu fișa tehnica !
Daca nu s-a intarit, pun pariu ca ai uitat sa adaugi intaritor (exact ce te-a intrebat si Vali, in mesajul de mai sus !)...si daca este asa, NU ai fi singurul care uita de asa ceva ! ;D
Nu am uitat. . Am pus . Si întăritor prima dată apoi parafina. Am preparat 1 porție de 300 mil.am dat juma de barca. Apoi am mai preparat odata 300 mil. Si am dat cealaltă jumătate. Deci daca era sa uit sa pun întăritor. Nu aveam cum sa uit la amândouă portii. A. M-am uitat acuma dimineata si e putin mai tare ca aseară. Dar tot moale e . O fi de vina temperatura scăzută? Stiu sigur ca nu am uitat sa pun pt ca cu același dop cu care am pus intaritorul am pus si parafina. In aceiasi cantitate in acelasi gelcoat.
Atunci ...ma predau ! ;D
Citat din: corsarul din Martie 12, 2019, 07:20:35 AM
Atunci ...ma predau ! ;D
Si totusi...eu procedam astfel : in cantitatea de gelcoat, adaugam proportional stiren parafina, apoi mixam foarte bine si numai dupa aceea adaugam intaritor in proportie de 1,5 % sau 2% cind era mai rece afara, din nou mixam bine si apoi aplicam pe suprafata pe care o doream.
Nu stiu daca are relevanta cele scrise mai sus, dar eu asa am procedat !
Dusan, de care dop ai folosit la dozaj?
De pepsi.
La 300 ml de gelcoat e prea putin un dop de PET, la temperatura de acum. Intaritor trebuia minim 2 dopuri.
Daca e 3% cum cred eu, parafina trebuia pusa in cantitate de 9-10 ml, adica vreo 5 dopuri. Vezi ca si dopurile de PET sunt de 2 feluri - mai mari si mai mici. Daca e dop mic, trebuiau adaugate si mai multe dopuri de intaritor sau parafina.
Din cauza asta e bine intotdeauna sa faci o proba cu o cantitate mica, si abia dupa aia sa aplici pe barca. La fel, e bine intai sa intrebi, si abia dupa aia sa te apuci de treaba si sa scrii pe forum. Si la curve cand mergi, intrebi inainte, nu dupa ;).
Nu merg la ... ;D
Intreb si eu... decat cu dopul nu-i mai sigur cu o seringa?
Cei de la Polidis m-au atentionat ca cel mai corect este proportia gravimetrica intre rasina si intaritor, adica la kg. Tot ei au zis ca in cazul intaritorului pentru rasina poliesterica este corect si cu seringa, 1ml de seringa este echivalent cu 1 gr. In cazul parafinei nu stiu cat este masa specifica asa ca la volum ar putea sa nu fie corect.
Păi... Păi... cat pun la 300 mil de gelcoat până la urmă. 300mll de gelcoat este 400gr . Deci?
Sa întărit. Si in sfarsit nu mai lipește. Temperatura scăzută a fost devina
Mâine am sa va ofer informații despre... cat are un dop gol de pepsi. Cat are un dop de pepsi plin cu întăritor... plin cu gelcoat ... plin cu stiren parafina... plin cu rășină poliesterica... Deci prescurtatrea la stiren parafina nu nu stiu care e dar stiu sigur ca parafina nu e acelasi lucru. Am parafina acolo unde lucrez . Dar nu este acelasi lucru cu stiren parafina. . Multumesc de intelegere si răbdare. Azi nu am facut nimic la barca am lăsat-o in pace. Dar maine o iau la smirghel
@ Dusan
Nu inteleg de ce va complicati cu astfel de masuratori - dopuri, scafe etc. Dati o roata prin bucatarie si luati cantarul de bucatarie. Eventual cumparati unul nou pentru bucatarie. Pentru cantarirea lichidelor folositi un vas cu gura larga si aduceti tara cantarului la "0" cu vasul pus pe taler, astfel cantarirea va reflecta direct greutatea lichidului. Daca stiti si volumul necesar atunci puteti face o densitate pentru acel lichid iar data viitoare masurati numai volumul gen 1ml din seringa.
(Pentru ca pana acum m-am fript cu diverse sfaturi de la vanzatori, va recomand sa luati de bun ceea ce scrie pe modul de preparare si nu ce zice vanzatorul care poate avea orice pregatire dar nu in domeniu. Orice experimente le faceti pe buzunarul dvs nu pe al vanzatorului.)
Am acasa cântar de bucătărie. Dar mai am si un cântar precis ce poate măsura 0.001 g . Si ma gândeam ca la aceste cântări și puse pe forum ajuta si pe altii.
Dop cola zero= 1.97 gr
Rasina poliesterica = 7.62 gr
Gelcoat = 9.02 gr
Întăritor = 7.84 gr
Parafina stiren = 6.83 gr.
Cantarite in dopuri de cola zero. Fără tara.
Deci cat intaritor si cata parafina stiren pun la 300 gr de gelcoat?
Eu am folosit la 1000 gr gelcoat 1,8 gr intaritor si 5 gr stiren parafina .A iesit bine. Daca dai la pistol ,diluezi cu acetona inainte de a pune intaritorul si stiren parafina.Am vb. cu baieti ce au pus si doua lingurite de stiren parafina la 1000 gr. si au fost multumiti de rezultat.Aici ne intoarcem la ce a aspus Vali ca depinde de stiren parafina[concentratie]
Ok. Mulțumesc
Păi eu am pus 7 grame de întăritor la 300 gr de gelcoat si nu da întărit prea repede . Am lucrat cu el 30 min... Nu vad cum de ai pus matale sa de puțin.
rectific.....1,8 gr. intaritor la 100 gr gelcoat
Temperatura la care lucrezi 18-20 gr ; gelcoatul sa fie si el la temp.asta minim,suprafata suport sa fie calda si ea ,deprafuita si stearsa bine cu acetona si uscata
Asa da. Ok
Am incercat azi barcuta. Rezultat... glisaj perfect
Nu te credem fara macar o poza ;).
Este ceva filmare cu stanga pe youtube
De maine continui treabă la barca. As vrea sa colorat pu t in topcoatul. Help
Apropo dusan: verifică textul înainte de postate. De foarte multe ori aproape ca nu înțeleg ce vrei să spui. Nu este greu. Și vorbim totuși românește.
Da mea culpa. Scrie telefonul ce vrea . Vroiam sa spun ca as vrea sa fac topcoatul verde foarte deschis.
Cum am scris mai sus podeaua am pus pe ea 2 straturi de țesătură de 500 Dar are mici dalme ici colo mai multe dar nu sunt bule de aer.
Imi poate spune cibeva ce model de barca am. ? A tot cautat pe net si nu am reusit sa gasesc. . Daca e buna la valuri si etc . Pt cei ce stiu ce inseamna vant pe dunare. Cosava sau corneac.
Salut.Eu am o barca la care desenul capacului ,bordul,si alte elemente sant indentice ca la tine numai ca a mea este cu trei chile.Si eu caut sa vad cine a facut-o. A ta mai mult ca sigur a fost facuta la spat Galati si gred ca si a mea tot pe acolo pentru ca prea se potrivesc matritele.
A si sa nu uit si eu am avut aceiasi problema cu vopseua aia portocalie care cu foarte multa greutate am reusit sa o inlatur.
Pai eu am ambele variante in curte... dar pe cea cu 3 chile stiu cum merge. Dar cea mica nu stiu cum se comporta pe valuri mai mari de 40 cm.
Dar cea cu 3 chile ce o am eu nu seamana la bordaj. Cred ca e adusa de prin italia. O poti vedea pe youtube
Delfin de la Bratesul.
Cea mica?
Aia rosie din poza.
Si cea de la inceputul topicului.
Salut.Stiti cumva daca si aia cu trei chile e facuta tot la Bratesul?
Acum multi ani vazusem intr-o curte o barca asemanatoare. Pe placuta de identificare a acelei barci scria ceva cu litere chirilice. Nu mai tin minte ce scria pe ea (stiu sa fac doar transliteratia nu fac diferenta intre rusa / ucraineana, bulgara), barca era destul de veche si din cate stiu ce a intrat inainte de 89 la noi a intrat pe filiera sovietica.
Acuma daca si aia or fi copiat modelul dupa altceva nu mai stiu. Am vazut ceva asemanator facut si de Angelo Molinari. Cu trei chile faceau si cei de la Fibromarine si banuiesc ca nu e proiect propriu.
Mai cautam....
In interiorul barcii unde nu atinge nimeni cu nimic lateralele si tavanul ... intelegeti voi .. pot sa dau cu vopsea poliuretanica ?. Sa nu consum gelcoat aiurea.
Am dat prim strat de topcoat la trafalet dar nu acopera bine din prima . Cred ca mai necesita 1 sau 2 straturi.
Am dat al 2 lea strat . A acoperit ceva mai bine . Dar nu suficielnt. Maine mai dau unul sa vad ce iasa .
Abia azi am reusit sa dau al 3 lea strat. A iesit insfarsit. . Ceva pareri? Pro si contra?
Pai daca ne arati ne dam si noi cu parerea. Ca in glob de cristal nu citim.. ;D
Poze
Pana sau incarcat pozele ai apucat deja sa scrii. .. multumesc.. 😂😂
Tot interiorul este vopsit cu vopsea poliuretanica. Sper sa reziste la uzura.
Bun... ce se poate intampla daca pun mai mult stirenparafina in gelcoat decat trebuie ?
Bun am inteles tot.
Multumesc de raspunsuri si ajuror tuturor.
E gata jucaria. Si elice noua la motor de 10x1/4 11×1/4 merge perfect gliseaza înainte sa ajung la jumatea turatiei cu motorul.
Bravo! Sa vina sezonul!!!
Arata foarte bine, dar din punctul meu de vedere lipsesc doua elemente importante: un parbriz si un brau de cauciuc de jur imprejur.
Parbrizul, daca il faci te sfatuiesc sa-l faci cu rama din teava de inox ancorata bine in extremitati si cu un element de sustinere pe mijloc. Asa ai baza , te pot sprijini pe el ca nu stii cum ai nevoie si n-ai vrea sa faca trosc cand ti-e lumea mai draga.
Chederul de jur imprejur iarasi e important pentru ca invariabil te vei atinge de diverse obiecte, chiar daca barca o tii pe peridoc si nu la ponton. Mai vine in pieten cu barca langa tine, mai tragi la un ponton, te mai duci la pescuit pe langa copaci cazuti, si e pacat sa strici frumusete de culoare.
Da corect cu braul de cauciuc. Dar cu parbrizul am renuntat la el pt ca dau la somn la clonc si ce mai mica adiere de vant te muta unde vrea. Plus ca scade viteza de deplasare din cauza parbrizului..
Citat din: dusan din Mai 21, 2019, 10:44:35 PM
Da corect cu braul de cauciuc. Dar cu parbrizul am renuntat la el pt ca dau la somn la clonc si ce mai mica adiere de vant te muta unde vrea. Plus ca scade viteza de deplasare din cauza parbrizului..
;DSi fara parbriz nu ne muta vantul !!!?.....si fara parbriz capeti viteza? (poate daca stai in dunga ) ;D, vezi ca fara parbriz tot curentul de aer se opreste sub oala motorului!
Acum mati pus pe ganduri.
Citat din: dusan din Mai 22, 2019, 03:03:03 PM
Acum mati pus pe ganduri.
Tot asa au stat si aia care au descoperit apa calda !! si s au gandit si mai mult inginerii care au gandit barca de viteza cu parbriz!
In alta ordine de idei stii ce belea este sa ti friga niste ganganii pe fata si n ochi !!? ;D
In cazul asta am sa vad cum sa il fac. Dar am nevoie sa urc pe botul barcii pt ancorare
Nu e nevoie sa te urci in bot ca sa ancorezi.
Ia-ti o rola de ancora, cu suport, pe care o fixezi in botul barcii, astfel incat cauciucul rolei sa depaseasca extremitatea botului.
Daca te ancorezi intr-o apa cu curent e perfect. Fara curent mai faci o manevra in plus.
Cand ai ajuns la locul unde vrei sa stai arunci ancora in apa doi trei metri in fata barcii. Daca nu vrei sa plescai o lasi din mana pe langa barca. Dai drumu la sfoara ancorei pana atinge fundul, apoi tii usor de sfoara si ai rabdare sa te duca curentul la vale. Sfoara se va intinde usor usor in lung, ancora se va fixa. In momentul in care sfoara ajunge in dreptul rolei o asezi pe rola si o lasi sa curga pe rola. Tine cont ca in curent trebuie sa lasi sfoara cam de trei ori adancimea. Cand i-ai dat sfoara sufisienta si s-a ancorat legi sfoara si fir intins. Daca nu ai curent, dupa ce lasi ancora, dai cu marsarierul.
Cand te dezancorezi fie tragi sfoara pe rola, fie daca sunt agataturi dai o volta funiei sa iasa de pe rola si o trago pe langa barca.
Fara rola nu numai ca e incomod, dar in anumite situatii e si periculos sa te duci in botul barcii in mijlocul apei si eventual si pe valuri.
Daca te legi de cioate atunci tii 3-4 m de sfoara legata de bot si o tii in barca. Cand ajungi pozitionezi barca langa cioata si legi barca apoi o lasi sa se scurga 1-2 m. Cand te dezgati, invers.
Eu folosesc o ancora danfort, hand made, de vreo 2-3 kile si cu barca mea(un papuc usurel de 4 m) , asemanator cu al tau stau pe orice curent in Dunare. Tot secretul e sa dai sfoa ra cata trebuie.
Inafara de ancora tip bolovan, cu orice tip de ancora la fel procedezi.
Parbrizul nu tb sa fie foarte inalt. E suficient 30-35 de cm, cu unghi mic ( adica ascutit, nu drept ca la tractoare). Rezistenta minima, dar curentul de aer ti-l deflecta peste cap nu il preiei frontal.
Un parbriz scund il poti pãşi usor, nu te incomodeaza. Dar daca il faci fa-l cu rama solida sa te poti sprijini pe el.
Apropo de insecte, pe vremea cand mergeam cu motorul cu casca open am luat un bondar in ochi pe la 30 la ora si a trebuit sa opresc imediat ca parca ma lovise Tyson.
Multumesc. In sfarsit un raspuns ca la carte. Treaba cu ancoratul in curenti o stiam dar multumesc . Pescuiesc de 20 de ani pe dunare si am intalnit detoate. Inclusiv ca am ramas 2 zile pe malul sarbilor ca nu puteam traversa apa din cauza valurilor . Cine stie de (cosava) cunoaste
Multynesc inca odata.
Buna ziua din nou tuturor.
Pana la urma sunt hotarat, in curând voi incepe modificarea trimaranului atat pe lungime cat ai pe latime. Inainte de a ma apuca doresc cateva sfaturi de la cei pricepuți. Barca in momentul de fata are 4.3/1,5. As vrea sa o aduc la dimensiunile de 6.5/2,2. Plus ca as vrea sa ii fac si cabina. Mam gandit sa o tai de 2x pe lungime si 1 data pe latime . Chiar in scobiturile pe care le are pt a fi mai usor de facut latimea iar pt lungime as taiaoo la 0.5 din spate . S cabina as vrea sa fie cam asa
Ok
https://youtu.be/jNlOdztSBhc.
3 persoane in barcă eu53kg si 2 prieteni care impreuna cîntăresc 200kg. Plus ceva bagaj si ceva peste. Si o baterie de 75 Ah. Si bătrânul yamaha din 71 înoată perfect
Astept sfaturi înainte sa ma apuc. Sunt bine venite.
Sfatul meu e sa te duci la pescuit ;D
Bun sa gatat cu pescuitul. Acum mă pot apuca de barca. Vreau sa copiez trimaranu dar sa il fa mai lung si mai lat. Pot face din rășină poliesterica cu fibra sau trebe neaparat proxy?
:o??
Vinzi ce ai , si ti iei ceva mai mare!, vrei sa muncesti .....iei ceva mai ieftin si repari,laminezi, vopsesti...
Sa tai si sa nadesti...... >:(
E plin netul de epave cabinate pe care sa le reconditionezi!