Salutari,
Cunoaste cineva barca asta?
https://barcidelta.ro/yacht_sales/delta-370/#1608156742317-5dbaaca2-2c82
Ce parere aveti de ea? Pentru pescuit la spinning in general pe lacuri dar si cateva iesiri pe dunare si in delta.
pare ok la banii astia,nu stiu cum sta la partea de stabilitate pare destul de ingusta la fund.
Salut,
Barca este buna pentru lacuri linistite- pe vreme buna- deoarece este scurta. Poti sa te incumeti sa traversezi Dunarea dar nu sa mergi lunga pe ea.
Parerea mea!
Toate cele bune!
La gurne are cca 130cm. Am primit o poza cu opera vie, are aproape de oglinda acel hook sau cum se numeste, forma nu pare sa sugereze stabilitate in stationare.
Salut @alinm. Ca si forma si dimensiuni se apropie de copaia mea. A mea are 3,6 si la gurne maxim 1,3. Diferentele sunt : V-ul prova mai `moale` si pupa mai plata parca, 2 redane in plus fata de cea din imagine si cele doua `flotoare ` pupa. Nu am mers cu ea pe dunare sau delta dar unde am incercat-o pe canale in olanda a fost destul de ok chiar si pe valuri de cca 0,5 . Fara miscari prea multe si violente parea destul de stabila Nu am pescuit din ea sa iti pot spune daca se preteaza sau nu la asa ceva mai ales cu 2 persoane care fac acelasi lucru. dar sper ca da. Eu ma pregatesc sa atasez in cazul nefericit ca nu are stabilitate cu 1 sau chiar 2 flotoare laterale pt stabilitate . Cat despre motor eu am incercat-o cu unul de 4cp 2t si cu 2 persoane mai usurele am atins cam 15-17 km/h fara bagaje . Repet pe canale in olanda. dupa examenul de permis vreau sa pun ceva mai puternic. Si ce am testat atunci nu mai este valabil acum. barca s-a ingreunat cu circa 60kg datorita modificarilor - bord inaltat cu 15cm, recompartimentat si adaugat feronerie. in concluzie ce vad in fotografie si ce detalii dau ei este cam la fel cu ce am eu acum. sper ca relatarea mea sa iti fie orecum de folos
Am stat de vorba cu producatorul. In ce priveste amenajarile sunt foarte flexibili, in sensul ca pot face chesoanele in mai multe feluri, se pot pune tor felul de accesorii, exista optiunea de spuma in laterale/fund ...
Ca si calitati nautice, pentru modul meu de utilizare, nu imi fac probleme de lungime. O iesire in delta pe an singur in barca, in rest spinning pe lacuri si rauri interioare unde nu sunt probleme. Cu alaska 390 m-am descurcat, asta e mai inalta si sper mai stabila si cred ca va merge mai bine pe valuri mici decat alaska dupa configuratia operei vii si are bordurile mai inalte. De asemenea am facut cateva iesiri cu un linder de 4m si mi se pare suficient pentru dunare la cum merg eu, nu stiu cata diferenta ar face cei 30cm in minus.
Unde gasesc neajunsuri e la configurare, adica pus motor de varf cu functie de ancora, instalatia electrica, cabluri sonar ..., Alte accesorii. Accesul e dificil si implica solutii mai putin ...solide. o solutie ar fi sa nu puna coca interiiara astfel incat sa o pot da jos si sa fac ce am nevoie, urmand sa o lipesc eu la final.
Nu in ultimul rand imi convine pretul.
Nu stiu in schimb cum se va comporta cu acel hook in zona de langa oglinda, o sa mai studiez subiectul.
In momentul de fata ma gandesc la un motor de 10cp.
Nu as vrea sa merg pe 20, pe alaska cred ca era prea mult si mi-am fortat norocul in cateva situatii. Plus ca as vrea sa merg si in Ungaria, pe Tisa si alte locatii, din ce informatii am la ei nu se inmateiculeaza barcile pana la 10cp, daca mergi cu 20cp chiar daca la noi e posibil sa nu o inmatriculezi, la ei ar putea fi o discutie. Poate un 10cp in acte care se preteaza la un tunning catre 15cp.
@pete
Salut, imi place barca ta, ce model e?
avantajul meu a fost ca aceste accesorizari le-am facut eu inainte de a modifica barca. adica cablurile electrice si cele de guvernare(i-am facut consola centrala mai spre prova in special pt a o echilibra si a nu se apupa cand sunt singur) le-am `pitit` sub paiol prin copex siliconat . barca neavand o copastie cat de cat mai solida (practic doat o bara de aluminium prinsa in holtsuruburi) am confectionat una din 2 profiluri U pt rigips acoperite cu rasina si fibra si astfel am reusit sa fac un `bot` intarit pt (poate-este in discutie) motoras cu ancora . am achizitionat teava inox de 20 pt un rollbar-bimini top si alte accesorii. sper sa o termin pana in primavara . din pacate cum spunea si kiru intr-o postare daca faci casa mai lasi la urma distractia. intr-un topic separat am sa detaliez toata aventura cu copaia mea. nu vreau sa fiu off-topic si revin asupra problemei tale. daca constructorul este asa de cooperant poti sa dai o fuga si de acord cu el sa faci aceste modificari ar super ok. oricum te va costa ulterior toate aceste lucruri . asa le faci din mers cu executia barcii si puteti sa cadeti la acord ce si cum vin toate accesoriile
la intrebarea ta rsapunsul e simplu=== NU STIU
Asta e problena, ca nu pot face asta,locuiesc in celalalt colt al tarii. De aia ziceam sa ii zic sa nu lipeasca coca interioara si sa fac eu aceste operatii.
Vorbind din punctul meu de vedere , ai putea sa faci un drum pana la ei si cu barca in fata poti discuta ce modificari vrei sa faci. ar fi o cheltuiala si un timp alocat dar e mai bine sa `vada` ochiul tau pe viu cum arata si ce vrei sa faci. eu timp de o luna intreaga am stat si m-am uitat la barca fara sa fac altceva decat planuri , sa modific acele planuri si apoi sa o iau de la zero . totul in timp ce ma documentam . si aproximativ 85% din documentat a fost acest site. l-am parcurs de circa 3 ori si am notat ce puteam sa fac , ce trebuia sa fac si mai ales ce sa nu fac cu copaia mea. am vazut barci in care se piteau firele de la instalatia electrica si tot apareau din cand in can. cabluri de guvernare care la un moment dat te incurcau si multe altele. am taiat banchetele si am facut altele gen cutii de depozitare. oglinda a fost re-ramforsata in eventualitatea de a pune un motor mai puternic, doua rezervoare de benzina din cupru principiul vaselor comunicate pt a echilibra barca etc. de aceea spun ca ar fi bine sa faci un drum la ei.
si ca sa iti spun despre barca ea a fost folosita ca dinghy de catre un slep in rotterdam . in urma modernizarii a fost inlocuita cu o barca gonflabila. sia stat intr-un garaj cam 6 ani , de acolo am luat-o eu
Ce vroiam sa zic e ca nu as castiga mare lucru mergand acolo, nu le dau lor motorul de varf sa-l instaleze ... sau alte chestii de genul asta. Si cum zici tu, trebe sa stau sa ma uit la ea si sa vizualizez lucrurile ...
Oricum, ideea era sa vad cateva pareri despre ea, ca si calitati nautice. Nu sunt hotarat sa merg pe calea asta. Si daca merg pe ea, ar fi multe modificari ce le-as face. De aia zic ca poate le-as cere sa nu lipeasca coca interioara ca sa pot face toate astea.
Pe ape linistite orice copaie e buna. Problemele incep sa apara in momentul in care apar valuri. Din motive de vant sau de bizoni. Si cum copaia in cauza nu e puntata ai sanse ca unele valuri sa bage apa in ea.
Pe Dunare depinde cat curaj ai. Am vazut temerari cu barci cu care eu personal nu as iesi nici in piscina.
In momentul in care barca e transportabila pe peridoc deci nu mai exista compromis pentru transport pe/in masina, e bine sa fie cat mai mare.
Eu as lua una care sa fie sigura si pe cea mai periculoasa apa. Delta de exemplu are canale mici si inguste, dar are si bizoni mari.
De acord in principiu. Dar cu unpic de cumpatare si unpic de pregatire a barcii eu cred ca m-as descurca.
Barca are marginile destul de inalte si spatele fiind inchis cred ca aici nu vor fi probleme. Singura problema o vad pe valuri mari luate perpendicular, sa nu intru cu botul in val. Barca e mai scurta la linia de plutire, cu hookul ala poate nu pot ridica botul suficient din trim si acceleratie si are botul relativ ascutit si alungit deci se va infige in val si neavand portanta pe fata pana se ridica poate lua apa peste bot. In fata oricum vreau sa pun motorul cu functie de ancora, deci o placa tot pun, poate o idee mai lunga si cu o traversa/mic parbriz sa opreasca cat de cat apa. Ar merge chiar inaltata unpic in fata, vreo 10-15cm.
Citat din: alinm din Decembrie 06, 2021, 11:40:21 AM
Am stat de vorba cu producatorul. In ce priveste amenajarile sunt foarte flexibili, in sensul ca pot face chesoanele in mai multe feluri, se pot pune tor felul de accesorii, exista optiunea de spuma in laterale/fund ...
Salut,
In nici un caz spuma in dublul fund. Daca intra apa acolonu mai scapi de ea.
Vrifica ca sa fie destul de rigida zona de acces, daca nu sa mai puna ranforsari- nu trebuie sa simti ca se lasa cand calci.
Bafta!
Salut. La ce te referi cand spui zona de acces? La copastie sau pe paiol?
La paiol s-a referit Alex,mai mult ca sigur.Daca nu vrei sa-ti lipeasca cele doua corpuri[nituiasca,bandou,etc..]tu,vei putea sa-ti ranforsezi zonele de interes.Mai usor ai putea face asa:
Ceri o poza a piesei si tu le dai zonele incercuindu-le si spui sa-ti puna placaj imbracat in fibra de grosimea ''x'' ,etc...Dupa trebusoara asta ei o sa o incheie la gata.
Ca si colegul DILES,eu i-ti spun ca barcuta asta nu e de Dunare.Am citit ca ai motor electric ''tip ancora'',motor in 4 t cu pornire electrica si trim....Nu ar fi pacat sa montezi astea pe ''copaia''asta?
E numai o parere!
Pardon!!!Colegul Kama a fost!!!Si stie ce spune.''Se da''mult cu barca pe Dunare si a vazut multe....Stima!
Am tot cautat o versiune mai mare cu care sa impac si calitatile nautice si spatiul de depozitare ... deocamdata m-am oprit la lungimea asta si consider ca pentru nevoile mele de acum ar fi cea mai potrivita.
Eu o compar cu Alaska 390s si cu linder 400 sportsman. Fata de astea gasesc urmatoarele avantaje: forma operei vii pentru glisaj, lateralele mai inalte, podina plata, se poate accesoriza pe sub coca interioara (nu la vedere), partea din spate inchisa, ma astept sa stropeasca mai putin si sa taie mai bine valurile sa zicem pana in jumatate de metru. Din punct de vedere spatiu nu il vad un impediment, de obicei chiar daca mergem mai multi mergem fiecare cu barca lui, deci majoritar voi fi singur in barca.
Ca stabilitate nu stiu ce sa zic, fata de alaska cred ca va fi mai bine, avea doar 113cm la gurne. Fata de sportsman cred ca mai rau dar singur nu vad un impediment.
Apoi, ajung la dunare/delta rar, am fost de 3 ori in 5 ani, vreau sa am si optiunea sa ma duc in Ungaria ca e mult mai aproape. La ei se inmatriculeaza tot ce e peste 10cp, din discutii cu amicii mei ori ai barca inmatriculata ori ai motor de 9,9cp. As lua un 9,9cp sau varianta ungureasca, un 15-20cp sugrumat la 10cp care se poate mari ulterior.
Apoi pentru lacurile si raurile interioare eu cred ca e suficienta dimensiunea.
Un criteriu important e si pretul. Alternativa ar fi barci de aluminiu: Porter 370 pro sau un Kimple hunter 395 dar sunt de >4 ori pretul. E adevarat ca la porter nu mai am nimic de facut si e zdravana, aluminiu gros, e si asta un criteriu.
Foarte curajos esti daca compari barci consacrate cu copaia asta
Compar cu ce cunosc, eu cu astea m-am dat.
Orice barca are destinatia ei. aici producatorul spune clar: clasa (de navigatie) D. Asta inseamna ca rezista (adica nu intra apa in barca atunci cand este neguvernata) la vant forta 4 Bf (maxim 16 kn, 30 km/h) si valuri cu inaltimea maxima de 0,3 metri. Daca te incadrezi in aceste conditii de navigatie e ok, sa spunem, in 90% din cazuri. Din punct de vedere personal, fiind mai prudent, pe principiul ,,safety first,, - chiar si pentru Dunare - as folosi o barca omologata clasa de navigatie C (chiar daca spune ca e costier maritim). Asta inseamna ca ar trebui sa reziste la vant de forta 6 Bf, vant pana la 50 km/h si valuri pana la 2 metri. E clar ca nu sunt pe Dunare sau in Delta valuri atat de mari in schimb sunt bizoni si mai mari care nu au retineri, nici bune maniere, si trec pe langa tine cu viteza maxima si motoare de sute de cai putere.
cred ca e important si cum guvernezi barca nu doar marimea ei,am fost pe dunare si in delta cu tot felul de copai fara sa am probleme dar e foarte important sa stii cum sa gestionezi valurile,daca stii cum sa le abordezi si nu mergi ca vitelul nu sant probleme.
Astea sunt conditiile max de dunare pe care trebe sa fac fata, la mai mult nu ma bag, poate doar ceva mai mari valurile pe portiunile unde se aliniaza cu vantul. In seara aia am avut si valuri peste 1m, nu am luat apa in barca decat cand incercam sa ma leg la ponton si stateam in spate langa oglinda.
Barca e Alaska 390s cu 20cp, omologata categoria C. Comparativ barca delta 370 e ceva mai scurta la lina de plutire dar cu latime la gurne mai mare, semnificativ mai inalta si cu V mai mare la prova.
Imaginea e putin neclara la inceput dar devine mai buna ulterior.
https://youtu.be/CXaYpBQdEFw
Cred ca nu ma bag la barca asta, o sa caut altceva tot pana in 4m.
Motivele sunt legate de acea forma a carenei, nu sunt sigur de comportamentul si stabilitatea ei, prefer ceva mai simplu si mai usor de amenajat.