Cap Compas

Pe ape => Asociatii si cluburi nautice => Subiect creat de: x_petrolist din Aprilie 20, 2011, 09:06:45 pm

Titlu: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Aprilie 20, 2011, 09:06:45 pm
Ideea de Raid Romania a aparut in discutiile ce le-am purtat la inceput cu Nicu (home made), Peter (solpet), Vali M. (menestras), apoi si cu altii si s-a conturat ca urmare a dorintei de a participa la excursii pe apa, aspectul vesnic fascinant al lotcilor, nestramutata opinie ca au stramosi Scandinavi si aparitia de cluburi similare in alte tari. Dupa cum probabil stiti, radurile erau expeditiile vikingilor de jaf si/sau negot cu barca. Primul raid modern a fost organizat in 2002 in Finlanda http://www.raidfinland.com/ (http://www.raidfinland.com/) si a fost ulterior preluat de Scotieni, Suedezi, Americani, Francezi, Olandezi, Canadieni (nu neaparat in aceasta ordine).

Raidul modern este o excursie pe apa care dureaza aproximativ o saptamina (in etape si campare pe mal in cursul noptii) si la care se participa cu ambarcatiuni clasice mici, majoritatea nepuntate si propulsate doar cu rame si/sau vele. Faptul ca vikingi au trecut si pe la noi in drumul spre Constantinopol si ulterior cind erau conducatorii slavilor din Kiev au intrat si pe Dunare ne indreptateste sa infiintam o asociatie similara. Alegerea numelui nu a fost deloc grea.

Planul pe termen scurt este constructia unei lotci (in process de desfasurare), teste pe apa in zona Rzelm, Golovita, Sinoe, Delta, Dunare si costlier Marea Neagra (incepind in a 2-a jumatate a lunii Mai in cadrul taberei de la Jurilovca) si participarea in 2011 la Raid Finlanda unde se poate face comparatie la fata locului intre aceasta si celelalte tipuri de barci din zona Nordica. Trebuie sa evidentiez faptul ca initial am crezut ca raidul din Finlanda este prin luna Septembrie dar ieri am aflat cu stupoare ca se va tine intre 9-15 Iulie. Desi aminarea pina in 2012 nu este dezirabila, am deja dubii ca vom reusi sa terminam pregatirile si antrenamentele in timp util. Mai mult, zona unde se va tine raidul http://www.raidfinland.com/main.html (http://www.raidfinland.com/main.html) va necesita si antrenamente pe Marea Neagra.

Pe termen lung se doreste stimularea actiivitatilor nautice in Romania, studiul aprofundat al lotcilor (si altor ambarcatiuni traditionale Romanesti si straine), tipurile, folosiinta, raspindirea geografica, istoria, etc. a acestora, crearea de planuri de barci pentru a facilita constructia lor de catre cei interesati, dezvoltarea infrastructurii in zonele de folosiinta, s.a.m.d. Reperele te timp sint in functie de numarul si activitatea celor ce vor participa.

Forma de asociere este dictata de legea din Romania. Ar exista optiunea unei asociatii fara drept juridic dar acest lucru ar afecta drastic posibilitatea de finantare a diverselor activitati. Nu se cer cotizatii ci doar donatii de timp, servicii, participarea la activitati, bani, etc. pe masura posibilitatilor fiecaruia. Afilierea la Federatia de Yachting va fi aminata sine die datorita cheltuielilor ce le implica si lipsei de utilitate. Asociatia doreste autonomia (organizatorica si de finantare) a gruparilor formate la nivel local.

Sper ca ideea sa va fie agreabila si sa decideti sa va alaturati noua. Ar fi multe de adaugat dar sper ca am reusit sa creionez in linii mari proiectul ca sa va puteti formula o opinie.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Aprilie 21, 2011, 12:13:09 am
Multumim de prezentare Aurelian, cred ca ar fi bine de postat si un calendar aproximativ al activitatilor, mai ales vizavi de tabara de creatie din mai, unde lotca banuiesc ca va fi deja creata :), urmand sa fie pusa la treaba. Mai ales ca pana in mai nu mai este prea mult, dar cred ca detaliile taberei depind si de programul lui Peter. Cea mai pertinenta observatie mi s-a parut lipsa de utilitate a afilierii la federatie, despre care se aude in media doar cu ocazia vreunui scandal la diferite regate :D. Daca se poate, ar fi bine de postat niste linkuri ale asociatiilor tip Raid din tarile europene, am intrat mai demult pe un asemenea link primit de la tine, dar nu-l mai am...
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Levy din Aprilie 21, 2011, 12:21:58 am
O intrebare de newbie.Nu e prea mica lotca pentru conditiile de navigare din marea nordului.Costier inteleg la 4-5 mile de tarm dar daca e sa fie mai departe nu e prea periculos?
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Aprilie 21, 2011, 01:22:42 am
Este foarte probabil sa fie conditii mai dure in Marea Baltica. Pe deasupra, etapa cea mai lunga este de 16mile nautice iar apa cam rece pentru gusturile noastre la inceputul lui Iulie. De aceea cosider iesirile pe Marea Neagra o necesitate. Ma gindesc si la acoperirea barcii cu prelata si bineinteles costume de neopren. Dar timpul este mult prea scurt. Vom afla pe la sfirsitul lui Mai de ce este in stare lotca. Daca este greu de minuit cu vele nu vad cine doreste sa traga la rame o saptamina intreaga.   
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Aprilie 21, 2011, 06:25:30 am
... cred ca ar fi bine de postat si un calendar aproximativ al activitatilor, mai ales vizavi de tabara de creatie din mai, unde lotca banuiesc ca va fi deja creata ....
Vali, n-o sa incepem sa facem micro-management acum. Ideea este sa vina oamenii si sa decida ce doresc sa faca in parametrii sugerati de Peter de la bun inceput.

Cea mai pertinenta observatie mi s-a parut lipsa de utilitate a afilierii la federatie

Trist dar adevarat. Ar mai fi si altele dar poate nu le-am subliniat destul.

Daca se poate, ar fi bine de postat niste linkuri ale asociatiilor tip Raid din tarile europene

Nu le am pe toate. Se pare totusi ca in Canada este cel mai "hard core" Raid. Nimic amenajat pe parcurs. Maninci ce ai in traista si te descurci pe cont propriu o saptamina.
http://www.shipyardraid.ca/ (http://www.shipyardraid.ca/)
http://www.sailcaledonia.org/ (http://www.sailcaledonia.org/)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Aprilie 26, 2011, 02:57:34 pm
Daca se poate, ar fi bine de postat niste linkuri ale asociatiilor tip Raid din tarile europene, am intrat mai demult pe un asemenea link primit de la tine, dar nu-l mai am...

lista de raiduri - fara link dar usor de gasit pe net

Sail Caledonia (Scotland)
Croisiere Loire (France)
Raid Finland
Shipyard School Raid, (British Columbia)
Blekinge Archipelago Raid (Sweden)
The Dorestad Raid (The Netherlands)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Mai 02, 2011, 10:09:57 am
Am vorbit cu Peter in cursul zilei de ieri si m-a anuntat ca tabara se va tine intre 20 si 30 Mai. Asadar in numele initiatorului si organizatorului va invit in mod oficial sa participati.   

Mai jos este postarea initiala a lui Peter de pe forumul barcaholic:

"Salutare si pace! la toata lumea.
Constructia va presupune bineinteles ceva efort, dar nu de Superman.
Adica in limite rezonabile.

Imi place reactia "de la sectia Caiac&Canoe" - si sincer sa spun, fara intentia de-a manipula lumea - cam in aceasta directie cred ca trebuie (mai exact merita) sa ne indreptam.

Iertata sa-mi fie minipamfletul, dar incerc sa rezum esenta problemei:
- lumea doreste padele cu randament bun
- diferenta intre una buna si una - sa zicem mediocra , este notabila, chiar si la prima utilizare
- postulatul (sau mai degraba axioma?) suna cam asa
Nu se poate face! - deci cumparam!

Contraoferta mea suna cam asa
Se poate face daca vrei, daca stii cum si daca ai din ce.
Cu "vrutul" nu va pot ajuta.
Cu "din ce " da.

Fara porniri de altruism, iata deci o oferta, cat-de-cat concreta:

Circa a doua jumatate a lunii mai (2011), o "minitabara" la Jurilovca ( este de regula cald deja, dar fara roiuri enorme de tantari)

1. Spatiu pentru cort exista (gratis), incap lejer 15 corturi a 2-4 persoane.
Curent, dus si altele vor fi, in conditii modeste.
Magazine prin apropiera sunt destule, aprovizionare facila.

2. Mancare, de 3* /zi , gratis, meniu unitar
(cui nu-i convine recurge la rezerve proprii, iar pt. adeptii lui John Rambo, puteti frige , la acelasi foc sau jar , ce aduceti, sau vanati! :-)

3. "Gashca" va fi rugata (daca doreste) sa participe
- la constructia a 1-3 negative pt. padele
- cateva exercitii de incalzire
(adicatelea solfegii /game s-ar numi la Scoala de Muzica)
- cateva demonstratii de laminare in vid
- confectionat padele (in matrita/matritele) realizate (cu "tempering" 3/zi nu-i o problema)
Rasina epoxy la pret de achizitie (cca. 10 euro/kg) tesatura carbon sau mix de carbon + fibra de sticla la fel (indicatii preturi ceva mai incolo, in orice caz nu la preturi de specula...)


4. Pun la bataie - gratis - 3 pachete de fibra de carbon (900..1200g/m2), inclusiv rasina epoxidica aferenta pt. cele 3 padele sau vasle

Sa fie tombola, tragere la sorti, sau ce-o-fi,
astept propuneri cu ce (ar) considera potentiali participanti mai corect, etic sau - pur si simplu - mai simplu (de realizat).

5. in caz de interes voi incerca sa cooptez
- si cativa mesteri marangozi locali (-->motiv: dragostea mea Lotca) sau, ca alternativa
- cativa mesteri cu un demo din impletit stuf / acoperis stuf

N-ar strica nici ceva tam-tam, mediatizare etc. , rel facil realizabil cu ciorba (de peste) buna si vin de calitate (rezonabila! :-)

Atata timp cat discutam despre cel mai mare sistem ecologic de apa dulce din Romania - Delta Dunarii + Razelm&Sinoe&Golovita,
ambele "tehnologii" traditionale - lotca si stuf ar putea fi interesante.
La fel, pt. clasa "tineret" cate ceva despre ecosistem.

Ideea ar fi cam urmatoarea:
-dupa cativa ani de http://www.barcaholic.ro ar fi cazul sa iesim si noi la linie cu macar o minitabara amarata, unde se incropeste
- ori ceva care pluteste,
- ori ceva care propulseaza ceva care pluteste !

Nu fac din altruism (sau iubire de semeni) deci,
ci pur si simplu din orgoliu

Adica cineva, candva, undeva va trebui sa sparga gheata... "
Voi reveni cu amanunte despre activitatile planuite, finalizarea constructiei si lansarea a "ceva care pluteste" - Lotka
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Mai 07, 2011, 09:50:35 pm
Tabara se deschide oficial pe 20 Mai. In functie de programul lu Ada-Kaleh (Razvan), lotca va fi transportata din Slobozia ori pe 19 ori pe 20 (cit mai devreme posibil). Activitatile planificate de noi vor fi urmatoarele dar bineinteles, sugestiile participantilor sint binevenite:
- 20 organizarea taberei, confectionare banci si masa, instalarea unui cort, alegera locurilor de cort, pregatirea spatiului de lucru.
- Incepind de pe 21, pentru citeva zile se va finisa lotca. Impreuna cu Nicu (home made) am  considerat ca este bine sa oferim tuturor posibilitatea sa bata un cui, sa ajute la confectionarea copastiei , sa slefuiasca si sa aplice fibra+epoxy.
- Un mester de rame din Salcioara va aduce materialul necesar si ne va povesti tot ce cunoaste despre acest mestesug. Atunci se vor confectiona 1-2 perechi de rame.
- Se va pregati concomitent si greementul lotcii (eventual in diferite configuratii) si speram, al si cel al skiffului Norvegian care a fost tesstat doar la motor anul trecut.
- Urmeaza lansarea si proble pe apa ce vor dura pina la sfirsitul taberei. Vor fi incluse excursii spre insula Popina si Gura Portitei.
- 28-29 Mai, vom organiza o regatta intre cele trei lotci (Lotca lui Paul, Legenda Dunarii si noua lotca). Traseul si regulamentul se va stabili in timpul taberei si dupa consultarea tuturor participantilor.
- prin bunavointa lui Catalin Cimpeanu de la barci in bagaje, vom avea la dispozitie intre 20-22 Mai un catamaran gonflabil. In aceste zile se for organiza cursuri intensive (dupa modelul SUA - Keelboat) pentru deprinderea manevrarii ambarcatiunilor cu vele. Sau perfectionare, dupa dorinta fiecaruia.
- 29 Mai festivitati de inchidere.
- 30 Mai, inchiderea oficiala a taberei.

Nota: Caiacistii vor fi prezenti si ei. Pina acum am confirmari doar de la cei doi Razvani, Legendaru’ si Ada-Kaleh.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: lipan din Mai 15, 2011, 04:57:43 pm
Sâmbătă m-am apucat de parus, în sfârșit.
E aproape gata.
Marți îl termin și/l voi da lui Nicu să-l aducă la Jurilovca.
Am fost pe fugă și poze nu am făcut. Am tras tare și dacă nu eram întrerupt de niște activități casnice sâmbătă îl terminam.
O să fac poze cu el gata.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Mai 17, 2011, 01:23:50 pm
Rugaminte - sper sa nu o considerati blasfemie
Am doua sau trei moatoare Veterok, poate incercam sa facem unul functional; daca printre participantii la tabara sunt (fosti) utilizatori care eventual au piese de schimb, va rog sa le luati cu voi.

Pe curand, la Jurilovca/
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: PB din Mai 18, 2011, 12:31:42 pm
Mi-am amintit ca am pozat in Finlanda ceva ce se preteaza la subiect.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: PB din Mai 18, 2011, 12:32:58 pm
Avea vreo 20 m lungime
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: PB din Mai 18, 2011, 12:33:55 pm
L-am vazut si cu cca 30 de oameni in ele
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: PB din Mai 18, 2011, 12:39:11 pm
Lotca trebuie acoperita pe mare cam cum faceau cei din expeditia Brendan.Pescarii de pe Razelm si mare nu ies pe mare rea.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: PB din Mai 18, 2011, 12:40:09 pm
Pupa
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: PB din Mai 18, 2011, 12:40:54 pm
Carma
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: lipan din Mai 18, 2011, 06:37:28 pm
Gata  parusul.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Mai 19, 2011, 10:10:03 am
Pentru participantii la tabara ( cei care ajung primii) - va rog sa ma contactati cand ajungeti. Sunt de gasit la Punctul de Informare Turistica (in centru - la Caminul Cultural) sau la telefon 0722 354203 .

Pentru cei ce vin dinspre Galati/Braila trebuie sa o luati spre Constanta (la Horia se face dreapta) si atentie la Ciucurova de asemenea trebuie facut dreapta (este o intersectie o intersectie ciudata in Y) - valabil si pentru cei care vin dinspre Harsova.
Nu ezitati sa ma contactati pentru orice informatie.

Va astept!

Paul Condrat
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Mai 19, 2011, 10:11:15 am
@Paul navigatorul: am sa aduc eu niste piese de Veterok, platane si alte maruntisuri, eventual si scule, poate facem fiarele sa mearga :).
@all: ma gandesc daca e nevoie sa iau de acasa circularul, abricul, alte scule, niste lemn, rasini, fibra, sau daca le las mai bine acasa, si doar daca e nevoie mai fac un drum sa le aduc.
Eu voi veni cu Marian Bunea din Braila, daca mai e cineva din zona care vrea sa mearga, dati-mi de stire. Vom ajunge la Jurilovca sambata sau duminica. Eu nu stiu daca pot sta pe toata durata taberei, fiindca am de treaba la barci pescaresti (se termina prohibitia). Oricum, mai discutam, si abia astept sa ne vedem la cuibaru' de la Golovita :).
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: bogdanbuciu din Mai 19, 2011, 03:09:54 pm
fruntasi,
din Bucuresti cine pleaca sambata sau duminica?
m-as lipi si eu de cineva ca imi pare rau sa ratez bucatele legendare ale lui razvanul dunarii, iar daca nu pot merge rog pe cineva sa treaca pe la mine sa ii dau o padela de carbon - poate e nevoie ca model pentru laminare.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Iunie 03, 2011, 06:13:30 pm
Citeva note si reflectii asupra proiectului lotca si stadiul lui in momentul actual.
1-   Barca
a.   Planificarea constructiei
i.   Planul de Lotca
Desi au fost masurate si fotografiate citeva lotci, ramasitele uneia aduse la locul constructiei (deformarea dupa taiere a facut imposibila utilizarea ca sablon) iar Legenda Dunarii a fost deasemenea adusa la Slobozia pentru a fi folosita ca model, au aparut ceva deviatii de la planul initial atit la forma, lungime cit si greutate. Aceste deviatii au aparut din cauze obiective si subiective.
ii.   Locatia constructiei
Alegerea locului de constructie a fost determinata de implicarea lui Nicu in aceast proiect. Optind pentru experienta lui, neegalata inca dupa parerea mea, am redus probabil posibilitatea ca mai multi oameni sa se implice direct in constructie datorita lipsei de timp si a distantelor mari. Deasemenea am fost fortati sa folosim locatia unde Nicu tocmai termina constructia altei barci, spatiu relative restrins  si care a fortat cumva schimbarea lungimii totale a barcii.
iii.   Durata constructiei
S-a dorit completarea lucrarii inainte de 20 Mai, 2011 pentru ca barca sa poata fi testata la tabara din Jurilovca. Aceasta constringere a avut un impact negativ mai ales asupra achizitiei materialului folosit la filele de bordaj.
b.   Constructia (partiala) a barcii
i.   Materiale
Stejarul pentru chila si crevace donat de Peter a ajuns la destinatie la timp. Era uscat si de calitate foarte buna. Lemnul pentru filele de bordaj a fost gasit mai greu si nu a fost laricele sau pinul siberian de care se vorbise in etapa de planificare ci banalul pin Romanesc. Sint de parere ca nu a fost alegerea cea mai buna si probabil in acest moment ar fi trebuit revizuit planul pentru a determina daca merita continuat ori aminat pina la procurarea materialului dorit. Peter l-a definit ulterior ca fiind lemn de tip Ikea, un adevarat burete care pe deasupra este si foarte usor. Acum rid amintindu-mi ca lemnul ramas dupa terminarea barcii il tinjeste un tip care confectioneaza sicrie. In mod cert, folosind cunostiintele acumulate pe parcursul acestui proiect, nu as mai opta pentru folosirea cuielor de cupru ci mai degraba a suruburilor inox pentru fixarea filelor de bordaj.
ii.   Executia lucrarii - Slobozia
Cu mici exceptii, Nicu a construit de unul singur barca. Ajutorul cel mai constant l-a primit din partea Prof. Nistorescu si a unui localnic angajat pentru ultimele 2 saptamini de lucru. In afara de acestia, au participat citeva zile Vali M. si cei doi Razvani – Legendaru’ si Capitanu’. Costin si cu mine am facut doar act de prezenta o data sau de doua ori. Daca am uitat pe cineva imi cer scuze anticipat. Inainte de 20 Mai, ultimele file de bordaj au fost atasate. Curentii de copastie, copastia, sidelcile (banchetele) precum si imbracarea in epoxy si fibra au fost lastate pentru executie in perioada taberei de la Jurilovca.
iii.   Continuarea lucrarii - Jurilovca
La Jurilovca s-au continuat lucrarile de finisare a barcii. Vali s-a ocupat de retezarea cuielor din interior (ma gindesc acum ca ar fi fost mai bine sa le batem sub forma de nituri). Sorin si Nicu au slefuit exteriorul iar Nicu, Costin si Marian Bunea au chituit cu rumegus + epoxy si au aplicat epoxy pe exterior. Placa metalica galvanizata adusa de Vali M. nu a fost folosita deoarece era prea subtire (1,5mm in loc de 5-6mm). 
Doua zile mai tirziu cind filele chituite s-au departat din nou s-au mai aplicat un strat de epoxy pe interior si al doilea pe exterior. Acesta era momentul cind se planuia aplicarea de fibra pe exterior. La recomandarile lui Vasile din Jurilovca, Nicu a mai inaltat prova si pupa dar din pacate a fost nevoit sa inadeasca crevacele care fusesera croite doar pina la nivelul ultimei file de bordaj.
Pina acum s-au folosit aproape 20l de epoxy. Acesta nu este rezistent la UV asa ca va fi nevoie de inca un strat de lac sau vopsea pentru protectie.
c.   Privire de ansamblu
i.   Este barca o lotca sau nu?
Luind in consideratie cele expuse mai sus si cu precadere faptul ca lemnul inca lucra, parerile erau impartite daca sa se aplice fibra sau nu si in mod cert faptul ca barca nu putea fi lansata in timpul scurt aflat la dispozitia noastra, am hotarit sa incetam lucrarile si sa cugetam putin unde sintem si unde vrem sa ajungem. In mod cert formele barcii sint frumoase dar intrebarea pe care o pun tuturor este cea din subtitlu. Pe desupra trebuie sa mentionez si alte diferentele dintre plan si realitate:
•   Lungimea dorita 7m – actuala 6,2m (detaliu nesemnificativ)
•   Deplasament 400kg – actual 130kg (problema serioasa dupa parerea mea)
La acestea se adauga si chila care intentionat s-a dorit a fi supradimensionata conform recomandarilor facute de Paul Condrat.
•   Chila de 100mm (lotcile au chila de 40-50mm)
ii.   S-acum incotro?
Deoarece Peter se va intoarce in citeva zile in Austria, Nicu va fi preocupat cu planuri de la 12m si 8,5tone in sus, si acceptind oferta generoasa a Capitanului de a adapost barca in atelierul sau, s-a hotarit ca aceasta sa fie adusa in Bucuresti pentru a fi terminata si testata pe Lacul Morii. Astfel vom evita greseala de capatii facuta in decursul acestui proiect, graba de a termina la o data fixa.

2-   Vela (Parus)
a.   Confectionarea parusului a decurs fara incidente majore. Materialul de parasuta primit de la GheOn si modelul trimis de Paul i-au fost de-ajuns maestrului Nicolae. Vela a ajuns la timp si a fost testata pe barca unui pescar din localitate, o lotca cu 16 crevace foarte apropiata la dimensiuni cu barca aflata inca in constructie.
b.    Dupa incercare s-a comentat ca un parus putin mai plat ar ajuta lotca sa urce in vint mai bine. Forma actuala insa pare a fi dictata de curbura materialului de parasuta. S-a comportat bine si poate doar latura superioara ar trebui micsorata putin la velele urmatoare pentru ca la vinturi portante coltul de scota intra in apa cind barca bandeaza. Sa nu uitam insa ca a fost croita dupa modelul unei lotci de 7m si doar probe pe o barca asemanatoare pot confirma aceasta  observatie.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Iunie 05, 2011, 10:15:58 am
Salutare, parerea mea e ca a iesit o barca foarte buna, care mai are nevoie doar de cateva mici modificari pentru a putea fi considerata optima.
Nu cunosc in detaliu regulamentele asociatiilor de tip raid, si nu stiu daca exista conditia ca barca sa fie o copie identica a unei ambarcatiuni traditionale a natiunii respective. Imi amintesc clar mailul in care Peter ne propusese 2 variante ale planului de forme, una mai traditionala, cu forme in U si stabilitate de forma mai buna, si una putin mai rotunjita, cu stabilitate initiala mai redusa, dar optimizata pentru navigatia cu vela.
Daca nu exista conditia ca barca sa fie identica celei traditionale, se poate considera ca s-a construit o ambarcatiune inspirata dintr-una traditionala, folosindu-se un design mai modern si materiale si tehnici noi, al carei scop este tocmai bucuria navigatiei cu vele intr-o ambarcatiune care vine din istorie. Iata cateva din avantajele tipului de constructie ales, care in opinia mea fac barca foarte buna:
1. Tipul de constructie - carvel plank, plank on frame - mai pe romaneste scandura pe crivace, este identic cu stilul traditional de constructie, deci tehnica de baza e aceeasi, si nu se poate contesta respectarea traditiei. Crivacele sunt facute identic, din segmente de stejar suprapuse, bordajul e din scandura de rasinoase prinsa in cuie (nu conteaza ca acestea sunt din cupru :) ), chila e facuta sanatos din stejar, deci ca si traditie s-a respectat intocmai tehnologia de marangozerie, mai putin folosirea de epoxy.
2. Faptul ca s-a folosit pin la bordaj nu e nicidecum un dezavantaj, avand in vedere ca bordajul oricum e protejat prin impregnare cu epoxy. Orice lemn rasinos e un lemn foarte poros si permeabil pentru epoxy, iar structura sa de polimer natural reprezinta de fapt matricea care suporta rasina epoxidica, obtinandu-se un compozit de cea mai buna calitate. Lemnul oricum nu-si trage mai multa rasina decat are nevoie, iar dupa intarirea rasinii, proprietatile mecanice si hidrofuge ale bordajului sunt superlative, mai ales daca se opteaza si pentru o acoperire exterioara cu fibra de sticla.
3. Forma putin rotunjita a fundului barcii, alaturi de chila mai adanca si greutatea mica a barcii sunt avantaje majore la navigatia cu vela, mai ales pe valurile Razelmului sau marii. Cu atat mai mult, diferenta de greutate permite (in cazul cand marinarii nu sunt ultra-conservatori :) ) folosirea unui derivor mobil lestat, care imbunatateste mult comportamentul sub vela (deriva mica, stabilitate si performanta imbunatatite, confort si siguranta). Singura problema a fundului mai rotunjit ar fi stabilitatea ceva mai redusa la propulsia cu vasle, dar si aceasta se poate imbunatati daca se foloseste derivorul mobil lestat (chiar si daca e ridicat tot jos va fi lestul).
Parerea mea e ca scopul acestei lotci trebuie sa fie tocmai distractia, adaugand toate avantajele tehnologiei actuale pentru imbunatatirea comportamentului nautic, pastrand in acelasi timp elementele de baza care vin din istorie. Altfel, ori am fi fost istorici navali si am fi reconstituit identic o lotca, ori am fi luat una degradata si am fi reparat-o ca sa ne dam cu ea ;).
4. Ca si concluzie, in opinia mea strict personala, lotca ar trebui considerata o barca de sorginte traditionala, dar cu avantajele si performantele unei barci mai moderne. Astfel, imbunatatirile care ar mai trebui facute sunt: minim un strat de tesatura din fibra de sticla, pentru rezistenta mecanica si la abraziune la trasul barcii la mal, un derivor ghilotina lestat cu cateva zeci de kg, cutia derivorului fiind ascunsa in dreptul unei banchete (trebuie oricum calculati bine centrii de deriva si velic), o carma la pupa articulata direct pe etambou, 2 perechi de vasle, compartimente etanse de flotabilitate pentru cazuri extreme, care fac barca nescufundabila, plus un suport pliant de outboard, pentru cazul neprevazut dar probabil de urgenta la bord. Oricum, vara nici n-a inceput, deci timp este berechet sa modificam in sensul dorit barca.
Daca nu am fost prea "modernist" in aprecieri, va supun discutiei ideile mele, si va rog sa folositi gloante de cauciuc ;D. Braconieru' va saluta :).
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Iunie 05, 2011, 11:04:41 pm
Vali, nu am vazut nicaieri cerinta expresa ca ambarcatiunille sa fie clasice sau replici. La ultimul Raid din Finlanda au participat si niste Rusi cu un velier din fibra. Referitor la barca, deplasamentul mic implica si o suprafata velica redusa. Deoarece este modalitatea principala de propulsie vom fi nevoiti sa cautam solutii pentru lestare dupa testele pe apa unde vom incerca diverse greemente si eventual si o cirma. Derivorul lestat nu a fost luat in consideratie inca dar nici nu l-as exclude cu desavirsire.
Care este fibra cea mai recomandata? Initial noi cautam una de 220gr/mp. Cea adusa de tine era de 320 daca nu ma insel. Ce este mai indicat, un epoxy rezistent la UV sau lac/vopsea aplicate ulterior?
 
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: bogdanbuciu din Iunie 06, 2011, 09:43:39 pm
frumoasa mai este
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Iunie 07, 2011, 12:52:17 pm
Vine si braconieru' cu raspunsu' imediat, da' trebuie intai sa se spele de prafu' de fibra :P. Plus raspunsu' la topicul cu vaslele alea articulate, o chestie foarte misto. Si cand ma gandesc ca voiam sa o aplicam la un barcaz pentru Guzi  :-[, ca tot timpul se plangea ca la vasle merge doar cu spatele  :o.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Iunie 08, 2011, 03:31:25 am
frumoasa mai este

Da. Vorba unui anonim:
"adevar va spun voua .... sa nu va fie rusine .... cu mine ..."
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Iunie 10, 2011, 04:02:42 am
Vali, nu am vazut nicaieri cerinta expresa ca ambarcatiunille sa fie clasice sau replici. La ultimul Raid din Finlanda au participat si niste Rusi cu un velier din fibra. Referitor la barca, deplasamentul mic implica si o suprafata velica redusa. Deoarece este modalitatea principala de propulsie vom fi nevoiti sa cautam solutii pentru lestare dupa testele pe apa unde vom incerca diverse greemente si eventual si o cirma. Derivorul lestat nu a fost luat in consideratie inca dar nici nu l-as exclude cu desavirsire.
Care este fibra cea mai recomandata? Initial noi cautam una de 220gr/mp. Cea adusa de tine era de 320 daca nu ma insel. Ce este mai indicat, un epoxy rezistent la UV sau lac/vopsea aplicate ulterior?
 

Salutare Aurelian, ma bucur ca regulamentele raid nu sunt stricte, fiindca ma bate un gand tot spre ceva mai traditional, sa vedem acum si cum imi gasesc timpul :).
Deplasamentul mic in opinia mea inseamna avantajul unei barci rapide si usor de propulsat la vasle. Cred ca in echipaj de 3-4 oameni, sau chiar numai 2, barca se misca foarte bine la vasle. Am sa va povestesc scurt ce mi s-a intamplat acum vreo 2 saptamani:
De cativa ani buni, singurele mele contacte cu ambarcatiunile propulsate manual au fost caiacele si canoele. Chiar daca fiecare din acestea are particularitatile si avantajele sale, in opinia mea ceva le lipseste (sau poate asa simt doar eu): senzatia de siguranta absoluta pe apa, legatura dintre om si creatia sa nautica, plus senzatia de echilibru perfect cu mediul acvatic.
In urma cu cateva saptamani, au venit la mine niste baieti sa le repar o duba pescareasca din fibra, care arata jalnic. Le-am spus ca nu am timp, dar am sa le arat ce au de facut, in asa fel incat s-o faca navigabila. Ei au facut-o, au dat-o la apa, si intr-o zi cand eram cu fii-mea pe malul baltii, i-am vazut si le-am cerut si eu putin barca sa-mi plimb cocuta.
 Pur si simplu in cele cateva zeci de minute de tras lopata am simtit ca am renascut  :o. M-am simtit din nou ca la 18 ani, cand eram un vulcan de energie si fugeam cu sacu' de peste in spate  :D, ma incordam din tot corpul si ma lasam cu toata greutatea mea de 90 de kile pe lopeti. Pur si simplu barca era cea care ma stimula sa depun un efort intens, care in acelasi timp era foarte placut, si cred ca se refacusera niste legaturi in mecanismele mele atavice de animal acvatic ;D. Intr-un cuvant, o banala lotca de fibra mi-a redesteptat in cateva zeci de minute toate simturile primare atrofiate de viata moderna, ceea ce pot spune (cu toate consecintele :P) ca nu mi s-a intamplat cu caiacul sau canoea.
Cu atat mai mult, o lotca din lemn cu lemnul la vedere, propulsata de 2 vaslasi si guvernata de un carmaci, si in caz de vanturi favorabile cu parusul pe speteaza, expusa elementelor pe marile lacuri din complexul Razelm-Sinoe sau chiar pe mare, cred ca ar fi exact scula care ar scoate untul din barcagiii doritori de senzatii nautice arhaice :). Dupa fiecare zi de efort si expunere la elementele naturii atotputernice, marinarii se vor regasi in carapacea primordiala, stand in jurul unui foc pe care se frige pestele, asa ca senzatia de vikingi va fi maxima :D.

Acum trecand de la poezie la proza, prezenta chilei pe fundul barcii face destul de dificila montarea unui derivor mobil lestat exact in planul diametral. Daca s-ar opta eventual pentru 2 derivoare paralele mai mici, cred ca s-ar diminua si ruliul, nu numai deriva, iar chila (coloana vertebrala a barcii) ar ramane neatinsa.
Despre greement si carma discutiile raman deschise, iar parerea mea e ca vela traditionala pe speteaza ar fi o alegere buna. Nu e chiar cea mai eficienta, dar vine din istorie, se incadreaza in designul arhaic traditional, si e usor de manevrat si montat-demontat. Ca si carma, guvernarea se facea traditional tot cu o vasla, care la fel nu e la fel de eficienta ca o carma articulata. Ar fi o idee buna sa se guverneze cu o vasla la inceput (asa se pune si carmaciul la treaba :) ), iar in timp eventual sa se treaca la o carma articulata pe etambou.
Fibra de sticla pe care o adusesem eu la Jurilovca era woven roving de 300 g/m2, o fibra folosita la ranforsarea laminarilor de mat cu poliester la barcile din fibra. E o fibra cu o mare rezistenta la abraziune, care se foloseste la imbracat suplimentar carena lotcilor de fibra, care permanent sunt trase pe uscat la scosul toanei. In acelasi timp, e o fibra ieftina, usor de aplicat, singurul inconvenient fiind ca ramane putin denivelata suprafata exterioara, dar si acest lucru se poate imbunatati prin slefuire si pensulare de rasina.
Mai exista varianta fibrei de tip "cloth", in variantele de 220 sau 280 g/m2, o fibra cu rol mai mult decorativ, care are si ceva proprietati antiabrazive. Avantajul ar fi ca, fiind tesuta in coada de randunica, suprafata exterioara ramane destul de neteda, iar dezavantajul e pretul ceva mai piperat - 2,50 euro/m2, plus TVA, dar la vreo 15-18 m2 cat trebuie la lotca nu cred sa fie asa mare cheltuiala.
Eu adusesem fibra de tip woven roving fiindca aveam la discretie, insa daca ar fi sa aleg, as alege fibra de tip cloth de 280 g/m2, fiindca si consumul de rasina e ceva mai mic, iar aspectul final e excelent. Trebuie insa atentie la aplicarea fibrei, suprafata barcii trebuie bine matuita prin slefuire pentru ca rasina sa adere cat mai bine.
Iar despre epoxy cu protectie UV, la noi in Ro (inca) n-am vazut asa ceva, iar afara e posibil sa fie destul de scump. In acelasi timp, chiar si epoxy UV si tot se va degrada in timp la actiunea soarelui, fiindca radiatiile UV sunt cel mai mare dusman al tuturor materialelor plastice. Ar trebui facute ceva incercari, nici eu nu stiu care ar fi cel mai bun lac de protectie care sa acopere rasina, dar asta o vom rezolva in timp. Asa ca, pentru membrii Asociatiei Raid, haideti sa facem in spirit patriotic programul de activitati la pregatirea lotcii pentru lansare  ;).
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Iunie 12, 2011, 05:33:24 pm
Salut Vali. Am indoieli ca deplasamentul mic va face barca usor de propulsat la rame indiferent de numarul de vislasi. L-am admirat pe Razvan care si-a incercat vislele pe Ada Kaleh pe un vint de 4-5 noduri si valuri aproape inexistente. Efectiv statea pe loc. Sint de parere ca o lotca, mai grea fiind, este mai greu de pus in miscare dar ulterior deplasamentul mai mare si forma o ajuta sa folosesca inertia pentru a sparge valurile si a-si mentine cursul.
In consecinta, cred ca va fi nevoie sa lestam barca cu plumb. Propun ca acesta sa fie turnat sub forma de lingouri si prins pe interior cu epoxy pe axa longitudinala a baarcii cit mai jos si mai aproape de chila. Astfel vom muta si centrul de greutate mai jos si putem spera sa ducem un parus de 8-10mp.

Referitor la folosirea parus-ului, am constatat urmatoarele:
-   Deriva este semnificativa, cu vint de travers de 10-12 noduri din aceasi directie, nu ne-am putut intoarce la punctul de plecare
-   Lotca nu are destula inertie ca sa treca prin vint si greementul trebuie dezasamblat (partial sau total) si volta facuta la rame
-   Volta sub vint este imposibila daca ghionderu nu este fixat cumva la baza dreucii (se pare ca ghionderul traditional are si o furca metalica in “V”).    

Atasez un link la filmul facut de Capitan cu ocazia incercarii parusului.
http://www.youtube.com/watch?v=soCAzxPu_k0

Cine este disponibil weekendul viitor pentru citeva ore de lucru la barca sa-mi dea de veste. Intentionez sa o aduc in Bucuresti pe data de 18 si sa facem o claca pe 19 (cu aceasta ocazie vom putea participa si la ultimile pregatiri ale Legendarului si-i vom ura drum bun spre Ingolstadt). Celor care nu locuiesc in zona le propun sa se adaposteasca sub acelasi acoperis cu mine.

Etapele urmatoare conform discutiilor cu Peter ar fi:

a) aducerea barcii in Bucuresti
b) montat copastia, bancile, curentii, terminarea compartimentelor etanse prova/pupa
c) Slefuit si aplicat 2 straturi de matase (80-100g/m2). Nu este suficient pentru viitor, dar etanseaza perfect (exemplu fuselaje de aeromodel si elicoptere, la 0,6mm grosime "coaja" practic nu au defecte)
d) lansat si determinat cit lest este necesar, suprafata velica, forma chilei, etc.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Iunie 27, 2011, 01:34:25 am
“Lotca" sau “Calotca” a carei traducere v-o pot oferi Vali M. sau  Paul C. a ajuns in Bucuresti acum doua saptamini. Dupa ce a strabatut lanurile Dobrogei inrosite de maci, a razbit prin miinile hulpave ale politistilor corupti, a fost admirata in Herastrau de ochi dornici de iesiri pe apa si a dormit o noapte sub pomii unui bulevard Bucurestean, a sarit santul din fata atelierului unde se odihneste Legenda Dunarii si asteapta sa devina ambarcatiune. Am enumerat in postari anterioare ciiteva greseli de design iar acum as dori sa va arat poze si sa astept recomandarile voastre.
Precum se vede, ultimele file de bordaj adaugate ad-hoc (prova-pupa, babord-tribord) nu au suportul crevacelor care sint prea scurte. Deasemenea, toate crevacele sint la nivelul ultimei file de bordaj facind grea proiectarea si atasarea copastiei si a suportilor cuielor de strapazan. Bineinteles ca urmeaza imbracarea in fibra pentru a astupa gaurile care au aparut intre filele de bordaj chiar si dupa impregnarea cu epoxi pe interior si exterior.
Am si vesti bune. Am dormit in barca si poate acomoda lejer doi oameni. Si sa nu uitam, o construim pentru copii mici si mari care asteapta nerabdatori prima iesire pe apa. Asadar astept cu nerabdare sugestiile voastre.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Iunie 27, 2011, 10:49:01 am
Eu as merge pe dibluri (cepuri) de lemn pentru montarea capetelor de coaste. Cu putina atentie nici nu se vor observa, iar rezistenta mecanica a imbinarii o vor lua si de la filele suplimentare dar si de la fila de copastie in care vor veni stapazanele (furchetii).
Adaugirile cu suruburi mi se par si inestetice si neavenite.
Si inca o sugestie (daca mi se permite): bordajul este inalt, de ce sa folositi strapazane/furcheti cand se pot folosi foarte bine si dame? Astfel tragatorul va avea o pozitie mai joasa, mai comoda pentru distante lungi iar centrul de greutate va fi coborat. Chiar si privind din punct de vedere istoric, traditional si conformist, pentru iesirile in ape deschise s-au folosit in primul rand damele si nu strapazanele sau furchetii. Pe valuri, adaugand si alte miscari proprii ale ramei/vaslei infipte mai mult sau mai putin in apa, plus pozitia inalta a tragatorului vasla sare si din furchet, darmite din strapazan.
Si sa nu uitam de look: cu dame si aparatori din piele, ar arata originea vikinga.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Iunie 27, 2011, 11:10:21 am
Multumesc Vincentiu. Vom lua in considerare sugestia ta cu atit mai mult cu cit astfel de cepuri au fost folosite si la prinderea ultimei file (care oricum va avea dimensiuni mai mici dupa rotunjire). Partea ma grea va fi sa gasim material cit de cit asemanator deoarece din stejarul cu care am inceput lucrarea nu au ramas decit doua crimpeie. Vali spunea ca are o sursa de stejar asa ca astept vesti si de la el.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Iunie 27, 2011, 11:12:04 am
Asa, la repezeala o imagine cu dame si aparatori. Ultima barca cu dame am vazut-o pe Bicul Mircea: era de 10+1, din mahon si arata tare bine. Acum nu stiu daca mai e la bord, fiindca niste poze ar fi binevenite.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Iunie 28, 2011, 11:46:12 am
sa inteleg ca tu recomanzi renuntarea la strapazan sau ochet in favoarea damelor acelea? de ce intariturile de piele sint intercallate? deasemenea, lemnul de bordaj nu este prea solid asa nu vad aceasta ca fiind o solutie viabila. plus ca ne indeparteaza si mai mult de aspectul unei lotci.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Iunie 29, 2011, 04:24:12 pm
Stejar mai este la tabara. (La Peter)
Azi am lansat Lotca lui Paul. Maine plec spre Sulina cu ea - sper sa se umfle cat de cat.
Vineri participam la Festivalul Gastronomic D-ale Gurii Dunarii.

Cum se posteaza poze aici?
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Iunie 30, 2011, 10:52:39 am
Salut Paul, abia ce m-am intors de la Cluj, unde nu prea am avut net  :).
Ca sa pui poze, ai in stanga "Optiuni aditionale", de unde atasezi pana la 20 de poze, maxim 4 mega bucata (cu toate ca e preferabil sa fie mai mici :D).
Unde e festivalul gastronomic, la Sulina ? Ca tare am veni si noi o fuga...
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Iulie 03, 2011, 08:47:15 pm
Azi am lansat Lotca lui Paul. Maine plec spre Sulina cu ea - sper sa se umfle cat de cat.

Salut Paul. Spune-mi cind am putea incerca si parusul pe lotca ta? Ma gindesc sa-i adaugam niste scripeti care sa usureze manevrarea velei. M-ar interesa o tura de 2-3 zile injurul lacurilor.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Iulie 04, 2011, 09:52:35 am
Salut Aurelian, salutare tuturor,

In principiu tura se poate face oricand - dupa ce stabilesti calendarul vorbim.
Atasez vreo 2 foto de la Sulina (drumul dus - intors l-am facut la motor , dar am facut acolo o demonstratie).

Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Iulie 04, 2011, 10:44:13 am
Ce frumos ca ai avut audienta. Cred ca s-au uitat aia ca la descalecatorii moldovei :D
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Iulie 04, 2011, 01:24:05 pm
De fapt s-au uitat ca la
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Iulie 04, 2011, 06:16:05 pm
... dupa ce stabilesti calendarul vorbim...

eu cred ca as gasi citeva zile libere pe la  inceputul lui August (a 2-a saptamina cel mai probabil). poate ne adunam mai multi. imi place cum arata vela. se pare ca a stirnit ceva interes. felicitari.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: menestras din Iulie 04, 2011, 06:36:39 pm
Vreau si eu camasa d'aia.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Iulie 04, 2011, 06:37:49 pm
La mine a intervenit ceva in perioada 7-13 august sau 24-30 iulie. Dar speram ca lucrurile se vor potrivi.

Si foto - cu lotca la Sf. Gheorghe.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Iulie 04, 2011, 06:38:54 pm
Rubasca ii zice - se face
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iulie 04, 2011, 08:33:45 pm
Lotca purtata de parus e o aparitie ! :)
Cand va ganditi sa punem de o adunare serioasa, dati de stire, neaparat ! Nu v-am mai vazut de multa vreme si s-ar cere o imprietenire pe malul apei.
Iar pe Paul l-am ratat de la Tabara de creatie, din pacate :)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: mermanos din Iulie 04, 2011, 10:56:29 pm
Imi place :) :) .....ca ai pastrat simetria lotcii  ;)! oglinda interioara pentru motor.....frumos  sade in dreapa ta .
Cum se comporta  cu outbordul pe post de inbourd?(Vali stie de ce te intreb! ;D)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Iulie 05, 2011, 01:18:40 am
Imi place :) :) .....ca ai pastrat simetria lotcii  ;)! oglinda interioara pentru motor.....frumos  sade in dreapa ta .
Cum se comporta  cu outbordul pe post de inbourd?(Vali stie de ce te intreb! ;D)
Salut Marian. Imi pare rau ca intervin cu aceasta remarca dar threadul acesta este dedicat ambarcatiunilor propulsate cu vele sau rame. Exista poze pe alte forumuri cu asieta lotcii propulsata cu motor. Vali chiar i-a si dat o definitie exotica. Personal cred ca putul motorului implica comportament diferit, datorita curgerii turbulente, in functie de bordul unde este montat motorul si decupata opera vie. Poti incepe un topic separat unde sa postezi intrbarile care te framinta. Sint sigur ca vei primi raspunsuri la obiect.  
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Iulie 05, 2011, 01:23:01 am
La mine a intervenit ceva in perioada 7-13 august sau 24-30 iulie. Dar speram ca lucrurile se vor potrivi.

Si foto - cu lotca la Sf. Gheorghe.
Paul, sint convins ca vom gasi citeva zile care sa nu-ti strice planurile actuale. Intre timp, poate cooptezi o a 2-a lotca si dupa caz, mergem in echipa mai mare.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Iulie 05, 2011, 01:28:41 am
Lotca purtata de parus e o aparitie ! :)
Cand va ganditi sa punem de o adunare serioasa, dati de stire, neaparat ! Nu v-am mai vazut de multa vreme si s-ar cere o imprietenire pe malul apei....
Salut Florio. Aceasta imprietenire as dori-o sa se apropie cit mai mult de ideea de raid. Imprietenirile pe malul apei vor fi doar seara la locul de campare. In rest, bataturi in palme de la rame sau scote. Te asteptam cu deosebita placere.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Iulie 05, 2011, 08:53:21 am
Salutare

O a doua lotca ar putea fi Legenda Dunarii, lotca Raid - atreia daca va fi terminata. Lotca mea are capacitatea de 6 persoane, conform actelor / 4 persoane - lejer.
Cat despre motor, cu riscul sa-l supar pe Aurelian - eu nu renunt la el (avand in vedere ca lotca mea are si scop comercial).
Intradevar apar ceva turbulente si scade randamentul. In fotografie este un motor de 6CP cu cizma lunga - si sa comportat excelent: ~ 12km/h; aceasi viteza o aveam si cu Veterokul de 8 CP sau Neptunul de 23 CP. ()
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Iulie 05, 2011, 09:11:39 am
Vreau si eu link la pozele cu asieta lotcii propulsata de motor.
Si ce definitie i-a dat Vali?
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: lipan din Iulie 05, 2011, 10:51:19 am
Nu ştiu de ce dar mie îmi saltă inima când văd parusul ăla umflându-se în vânt ;).
Sper că a cules laude la sărbătoarea de la Sf. Gheorghe?
Mi s-a părut mie sau a fost în centrul atenţiei?
Am văzut că s-a lăsat şi filmat :D :D.
Sincer, nu mă aşteptam să aibă asemenea ecouri.
 
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Iulie 05, 2011, 11:43:03 am
Salut Lipan,

Intradevar a fost super succes si iti sunt super indatorat.
Din pacate strategia mea (si starea barcii - nu a apucat sa se umfle si lua apa) cu presa nu a fost foarte buna - ar fi trebuit sa plimb toti ziaristii - si nu am plimbat decat 2 echipe TV (nici nu stiu care si cand/unde va apare materialul).
Independent de proiectul raidulului, oricand ai 1-2 zile libere te astept la Jurilovca sa facem o tura.

Toate bune!
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: lipan din Iulie 05, 2011, 04:56:37 pm
Mulţumesc de invitaţie şi sper că o onorez cât mai curând.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Iulie 06, 2011, 12:10:29 pm
Se pare ca voi fi indisponibil in perioada 24-30 iulie - sper sa nu mai intervina modificari.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Iulie 06, 2011, 07:33:18 pm
…. O a doua lotca ar putea fi Legenda Dunarii, lotca Raid - atreia daca va fi terminata. Lotca mea are capacitatea de 6 persoane, conform actelor / 4 persoane - lejer.
Cat despre motor, cu riscul sa-l supar pe Aurelian - eu nu renunt la el (avand in vedere ca lotca mea are si scop comercial)…..
Salut Paul. Nu stiu daca Legenda va fi gata. Cealalta nici atit. Sa vedem pina la urma citi amatori sint. Despre motor nici vorba sa sugerez sa renunti la el dar la raid nu este acceptat.

Vreau si eu link la pozele cu asieta lotcii propulsata de motor.
Si ce definitie i-a dat Vali?
Poaza a fost postata de tine. Definitia ti-o voi spune cind ne intilnim.

Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Iulie 07, 2011, 11:37:10 am
 ;D ;D ;D
Am revazut pozele: nu vad nimic ciudat. Chiar is curios care poza este si, care-i problema.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Iulie 08, 2011, 04:20:56 am
;D ;D ;D
Am revazut pozele: nu vad nimic ciudat. Chiar is curios care poza este si, care-i problema.
Nici nu aveai ce sa vezi ciudat. Cred ca Vali se referea la lotcile de fibra (acelea cu derivoare anti-ruliu).
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Iulie 09, 2011, 07:19:09 am
Cum se comporta  cu outbordul pe post de inbourd?(Vali stie de ce te intreb! ;D)

Marian a intrebat din cauza ca vrem sa montam un outboard într-un puţ în axul bărcii la o canoe, si voia sa stim randamentul :). Intamplarea a facut ca intrebarea lui sa fie adresata lui Paul, care la fel a montat un outboard intr-un puţ la pupa lotcii lui.

Salut Marian. Imi pare rau ca intervin cu aceasta remarca dar threadul acesta este dedicat ambarcatiunilor propulsate cu vele sau rame.

Niciodata un motor nu prisoseste la o barca, mai ales in zona marilor lacuri din complexul Razelm-Sinoe, si cateodata chiar e imperios necesar, ca atunci cand vrei sa urci pe Dunare in amonte, curentul e puternic si n-ai vant prielnic pentru parus ;).

Exista poze pe alte forumuri cu asieta lotcii propulsata cu motor. Vali chiar i-a si dat o definitie exotica. Personal cred ca putul motorului implica comportament diferit, datorita curgerii turbulente, in functie de bordul unde este montat motorul si decupata opera vie.

Cred ca e vorba de dubele din fibra, despre care spuneam pe vremuri ca la motor arata ca niste chestii sculate pe apa ;D. Nu e cazul lotcilor de lemn cu 2 "chiscuri", la care motorul se monteaza ca la lotca lui Paul, si regimul de mars este de deplasament. Turbulenta e diminuata daca in jurul cizmei se inchide gaura putzului cu un burete sau un plastic taiat pe forma, cum se face si la iahturile cu outboard montat in putz (cockpit well).

Poti incepe un topic separat unde sa postezi intrbarile care te framinta. Sint sigur ca vei primi raspunsuri la obiect.  

Oricand cu placere, sper ca nu se supara nimeni ca am scris aici cateva mici referiri la postarile anterioare despre motoare ;).
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Iulie 09, 2011, 10:35:02 am
 montam un outboard într-un puţ în axul bărcii la o canoe, si voia sa stim randamentul :).

pe axul barci este interesant. chiar ma gandeam la o varianta in care partea din spate - dupa oglinda a barcii sa semene (cel putin operavie) cu un bimaran ()

Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: mermanos din Iulie 09, 2011, 01:11:24 pm
 Domnilor  ati deviat de la subiect!!!! >:(
-discutati aici de propulsie cu vele sau rame- iar de ceva timp  comentati intrebarea mea pusa intr-un thread nepotrivit  :P ;D
-desi mie mi se pare destul de potrivit si aici  deoarece Paul a postat cateva poze in care se regasesc : parul sau''tarusul, minunata vela,presa si televiziunea,colacul de salvare si motorul care sade  in dreapta intr-un moment de folosinta ,dupa cum am inteles eu din acea fotografie; dupa care fiecare a inceput sa comenteze ce a vazut, ce ia placut,,............etc,etc.Scuzati deranjul!!! :-X :)
Multumesc Vali pentru expicatii si pentru faptul  ca ai facut sa se inteleaga ceva si din postarea mea,daca consideri ca e necesar (in ceea ce priveste ''culesul'' informatiilor  care privesc montarea motorului outbort in interiorul barcii) deschidem un thread nou (multumesc   Aurelian!)-unde speram sa se adune cat mai multe informatii!
 
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Iulie 09, 2011, 01:22:56 pm
Ok, ca sa nu spuna cineva ca denaturam puritatea metodelor arhaice de propulsie :P, propun sa deschidem un nou topic la rubrica "motoare", special despre montarea outboardului pe post de inboard :). Mai ales ca asta am facut si eu la velierul de 6 metri pe care-l construiesc chiar acum ;).
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Iulie 11, 2011, 10:34:01 am
Un prim film cu parussul - vant foarte slab.

http://www.youtube.com/watch?v=XJ-VJdy6upk 
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Iulie 11, 2011, 10:53:49 am
Un prim film cu parussul - vant foarte slab.

[url]http://www.youtube.com/watch?v=XJ-VJdy6upk [/url]

Uite de aia imi plac mie asa mult velierele  :-*.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Iulie 14, 2011, 12:39:39 pm
http://www.youtube.com/watch?v=OCDf3nRPJAs

Pun aici provizoriu - apropierea de Gura portitei (cu motorul din pacate)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: lipan din Iulie 14, 2011, 08:15:32 pm
(cu motorul din pacate)


Mă bucur că parusul a devenit un mijloc de propulsie preferat.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Iulie 15, 2011, 03:53:43 am
(cu motorul din pacate)


Mă bucur că parusul a devenit un mijloc de propulsie preferat.

Salut Mestere Velar. Parusul este nu numai preferat dar si cautat. Oare s-ar mai gasi timp si material pentru inca unul?
La inceputul lui Septembrie as dori sa facem un concurs de tip Raid cu Paul. As pune urmatoarele conditii: Capitanu' sa-i "sigileze" motorul si Adi sa ne spuna ce handicap are fiecare barca.
Traseul si durata sa fie alese de Paul ca el cunoaste locurile .... vinturile, valurile ....
La fel si numarul membrilor din echipaj .... Bineinteles ca esti invitat sa participi si sa-ti alegi ambarcatiunea.
Vina cine doreste, scape cine poate ….
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Iulie 15, 2011, 08:49:03 am
Material de parasuta mai am eu - dar este bucati.
Si eu intentionez sa mai fac o vela, dar il astept pe Lipan la Jurilovca.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Iulie 15, 2011, 10:56:14 am
Am auzit ca se mai face o tabara de creatie in septembrie, imediat dupa ce se termina TID-ul :). Ar fi excelent sa ne adunam iar in brigada cu acea ocazie ;). Poate il chemam si pe chelu sa-l facem arbitru de regata ;D.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: lipan din Iulie 15, 2011, 01:16:40 pm
Material de parasuta mai am eu - dar este bucati.
Si eu intentionez sa mai fac o vela, dar il astept pe Lipan la Jurilovca.

Nu cred să vin anul ăsta la Jurilovca.
Contează cât de mari sunt bucăţile pentru că, cusăturile trebuie întărite cu chingă, iar dacă bucăţile sunt mici se face risipă de chingă, este muncă multă şi nu se merită.
Material de paraşută mai este ceva dar nu mă ating de el decât dacă spune GheOn, că e materialul omului, donat pentru Tabăra de creaţie, adică pentru un scop nobil.
Dar mai am eu un material adus de la turci, subţire, uşor care ar merge, lat de 150 cm, culoare albă.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Iulie 15, 2011, 01:55:57 pm
Salut Nicu, mai am si eu niste material sintetic alb, ca un fâş, a folosit Vince cand si-a facut vela la Fraga :). Am sa-l masor si dau de stire, cred ca se preteaza bine la inca o vela - parus de lotca. Mai ales ca ieri am pus tara la cale cu Aurelian petrolistu', Razvan capitanu' si Vali menestrasu sa dam gata lotca si sa o lansam, pentru a face traseul de tip Raid de care spune Aurelian ;).
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Iulie 15, 2011, 07:22:11 pm
Am auzit ca se mai face o tabara de creatie in septembrie, imediat dupa ce se termina TID-ul :). Ar fi excelent sa ne adunam iar in brigada cu acea ocazie ;). Poate il chemam si pe chelu sa-l facem arbitru de regata ;D.
Vali, nu stiu cind, cum si daca Peter va mai organiza o tabara in toamna. A pomenit acest lucru intr-o discutie telefonica cu mine dar ar trebui sa-l lasam pe el sa ne spuna.
Chiar il vezi pe Adi asteptind citeva zile sa revenim noi din stufaris?
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Iulie 15, 2011, 07:27:34 pm
.... Mai ales ca ieri am pus tara la cale cu Aurelian petrolistu', Razvan capitanu' si Vali menestrasu sa dam gata lotca si sa o lansam, pentru a face traseul de tip Raid ...
asta da plan. o dam gata pe barca.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Iulie 15, 2011, 11:18:12 pm
... Material de paraşută mai este ceva dar nu mă ating de el decât dacă spune GheOn, că e materialul omului, donat pentru Tabăra de creaţie, adică pentru un scop nobil.....
Corect. Si imi fac mea culpa ca nu am trimis o invitatie la tabara sau raid si lui GheOn. Deoarece ai nr. de telefon te rog s-o faci in numele nostru. Multumesc.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Iulie 16, 2011, 09:10:52 am
Pentru conformitate: este păruș sau parus. Cel cu diacritice parcă sună mai românesc, venind de la parul ce întinde colțul velei
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Iulie 16, 2011, 02:54:54 pm
Din ceea ce-mi amintesc, corect e parus, fără diacritice, şi se traduce prin pânză  :).
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Iulie 17, 2011, 09:47:24 am
Corect cum zice Vali. Parus = panza/vela - in lb. rusa

http://www.youtube.com/watch?v=INuaYwAvO5w

http://www.youtube.com/watch?v=A6KCYym5324

Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Iulie 18, 2011, 09:20:30 am
http://www.youtube.com/watch?v=mvMwxGMSkm8

Ridicatul parusului
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Iulie 18, 2011, 09:52:55 am
http://www.youtube.com/watch?v=FFWPZ7dKta8

Iesirea cu parusul din gura Portitei
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Iulie 21, 2011, 10:50:49 am
Inca una http://www.youtube.com/watch?v=pPWdGVC-OA4
Vant destul de tare -  din pupa.

Cum ii cu directia vantului in raport cu barca? denumirile?
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Iulie 21, 2011, 01:11:51 pm
Pai ar fi, in functie de unghiul dintre vant si barca, cam asa:
-vant de pupa
-vant de mare larg
-vant dinapoia traversului
-vant de travers
-vant dinaintea traversului
-vant stras (de bulina)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Thor din August 21, 2011, 12:46:12 am
Cam "tardiv de tarziu" dar acum am gasit fotografiile in  "VIATA ROMANIEI PE MARE SI PE DUNARE" " Studii si Informatiuni - Numeroase Ilustratiuni" intocmita de MIHAIL NEGRU si editata de LIGA NAVALA ROMANA in anul 1935.

Dupa 76 de ani comentariul din pagina este de o actualitate crunta.

Articolul din lucrare este scris de I. Simionescu, Profesor universitar.

Nu am scaner dar daca va intereseaza tot articolul, pot sa fac fotografii (aceeasi "calitate") si sa le atasez. Nu stiu daca este locul nimerit, aici, pentru el.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din August 21, 2011, 07:35:04 pm
Multumim Thor, si chiar am vrea mai multe poze dupa articol(e) :). Daca nu ti-e incomod, poate poti sa mi le trimiti pe mail sau transfer, le micsorez, le fac eventual pdf si le punem intr-un loc, spre consultarea barcagiilor interesati.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Thor din August 21, 2011, 11:30:09 pm
Sigur Vali, cu cea mai mare placere.
Ma intorc la toamna in Bucuresti si o sa pot sa le scanez si sa ti le trimit.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din August 26, 2011, 11:05:43 pm
Azi a venit Razvan-capitanul-Ada Kaleh la Galati si a adus Lotca (sau cum ii spune x_petrolist, Ca-Lotca ;D, adica pe lipoveneste barca neterminata :P). Am inceput sa polizez la ea, urmand sa-i aplic in zilele urmatoare copastia, plus fibra de sticla de 160 pe borduri si pe fund. E destul de mult de polizat, din cauza ca rasina s-a scurs in multe locuri, iar slefuirea epoxy-ului cu disc cu "arici" e destul de anevoioasa. Sincer, nu ar strica ceva ajutor de la barcagiii din urbea galateana :D.
Am facut rost si de 2 vasle din tei, finisate natur in ulei de in, deci dupa ce se va termina treaba, lotca va fi numai buna de expus la Row-Mania :). Am vorbit, eu si Aurelian petrolistul, cu Cristi Mosoia de la Row-Mania, si programul actiunii este urmatorul: vinerea viitoare la pranz cel tarziu, barca trebuie sa fie expusa undeva in Centrul Civic din Tulcea, ramanand acolo pana duminica inclusiv. Aurelian ar fi dorit sa ne si dam cu ea cu acea ocazie (cu vela ;)), insa programul Row-Mania este exclusiv de expozitie de barci. In plus, cred ca trebuie intai sa punem foarte bine la punct propulsia cu vela, inainte de a ne aventura pe Dunare sau marile lacuri, ceea ce va lua ceva timp. Oricum, nu eu hotarasc in aceasta problema, eu doar fac ultimele lucrari la barca. Asa ca, daca are cineva chef sa vina la polizat si aplicat copastia si fibra, e oaspetele meu, am niste struguri clasa intai  :o :D.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din August 29, 2011, 06:13:00 am
In weekendul care a trecut, 2 membri galateni ai Asociatiei Raid s-au pus "cu burta pe flex" :D si au polizat complet suprafata exterioara a Lotcii. S-a pregatit astfel barca pentru acoperirea cu fibra si epoxy, si in plus s-a facut o curatare si o imbunatatire a look-ului (in multe locuri lemnul incepuse sa se degradeze superficial). Urmeaza chituirea rosturilor care au mai aparut intre filele de bordaj, aplicarea tesaturii de fibra si a rasinii, si laminarea copastiei, dupa care pe peridoc si viteza la Tulcea la expozitia Row-Mania :). Multumesc inca o data lui Vince pentru ca si-a sacrificat din timpul liber al weekendului pentru a definitiva impreuna cea mai "dusty" operatiune  :).

(http://i973.photobucket.com/albums/ae211/fitness4mind/DSCF9966.jpg)

(http://i973.photobucket.com/albums/ae211/fitness4mind/DSCF9962.jpg)

(http://i973.photobucket.com/albums/ae211/fitness4mind/DSCF9971.jpg)

(http://i973.photobucket.com/albums/ae211/fitness4mind/DSCF9977.jpg)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din August 29, 2011, 09:03:18 am
Brava la voi, artistilor ! :) Lotca are un trup de baiadera si un aspect foarte fain.
Ramane la culoarea :natur", sau vreti sa ii dati o vopsea ?  Mie imi place la nebunie "natur" , numai sa se pastreze aspectul in urma acoperirii cu fibra si epoxy .

Succes! Ne intalnim la Tulcea, poate fac si eu o tura cu frumusetea. 
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: lipan din August 29, 2011, 09:19:14 am
Azi mă duc să-mi cumpăr bandă dublu adezivă, căci mi s-a terminat, după care trec pe la Florio să iau chinga luată de x_petrolist, după care mă apuc de parusul pentru Festivalul de la Tulcea, la rugămintea unor membri Raid România, deşi aveam altceva de făcut.
Cred că acest parus va fi ultima velă pe care o fac anul acesta.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din August 29, 2011, 11:16:51 am
.... (sau cum ii spune x_petrolist, Ca-Lotca ;D, adica pe lipoveneste barca neterminata :P)....
calotca inseamna in Lipoveneste bucata de lemn nefinisata. Vali "menestras" este cel care a vorbit cu Paul despre aceasta. din motive usor de inteles, as dori ca barca sa fie numita altfel pentru a nu genera frictiuni cu Asociatia Rowmania si barcia promovate de ei: CANOTCA.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din August 29, 2011, 11:30:28 am
catarge:
- cel vertical (dreuca) este din salcam sau stejar, are 2900 mm / Ø 55 (poate fi mai lung si mai gros)
- catargul oblic (ghionder) este din brad (bila/trunchi de brad doar decojit) are 5600 lungime, Ø baza -7o, Ø varf - 35. Poate fi mai lung (6000 - 6200)
Ghionderul e bine sa aibe o furca la baza - ca in atas
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din August 29, 2011, 11:59:48 am
catarge:
- cel vertical (dreuca) este din salcam sau stejar, are 2900 mm / Ø 55 (poate fi mai lung si mai gros)
- catargul oblic (ghionder) este din brad (bila/trunchi de brad doar decojit) are 5600 lungime, Ø baza -7o, Ø varf - 35. Poate fi mai lung (6000 - 6200)
Ghionderul e bine sa aibe o furca la baza - ca in atas

Salut Paul si multumesc pentru informatii. Poti posta niste detalii si despre talpa dreucai. Pe Legenda Dunarii am vazut o gaura patrata de prindere si care nu-i permite sa se roteasca. Gaura din bancheta prin care trecea dreuca era de 60mm in diametru.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din August 29, 2011, 12:40:38 pm
Gaura patrata casa nu se preseze dreuca; traditional, capatul ce intra in gaura este conic.
O varianta cu gaura rotunda ar fi strunjirea ciclindrica a dreucai la un diametru mai mic decat gaura.
Atasez foto varianta talpa prova. Pentru catarg la mijloc talpa dretungiulara/trapezoidala - se fixeza intre doua randuri de coaste.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din August 30, 2011, 09:42:07 am
Ieri a fost din nou o zi spornica, am chituit impreuna cu Vali - blue marlin (caruia ii multumesc din nou pe aceasta cale :) ) toate rosturile care aparusera intre filele de bordaj, am slefuit iar zonele chituite, dupa care am inceput impreuna cu Vince sa acoperim babordul cu fibra de 160 si epoxy. Azi imi vine de la Polydis restul de fibra care mai trebuie pentru tribord, si pana seara sper sa termin acoperirea. Urmeaza laminarea copastiei, plus strapazanele si banchetele. Am vorbit ieri cu Aurelian daca ne lasa sa facem o baie barcii inainte de a o duce la Tulcea, si ne-a dat voie, asa ca poate joi ne balacim cu ea :) (daca e gata, bineinteles).

(http://i973.photobucket.com/albums/ae211/fitness4mind/DSCF9978.jpg)

(http://i973.photobucket.com/albums/ae211/fitness4mind/DSCF9983.jpg)

(http://i973.photobucket.com/albums/ae211/fitness4mind/DSCF9984.jpg)

(http://i973.photobucket.com/albums/ae211/fitness4mind/DSCF9985.jpg)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din August 30, 2011, 04:45:07 pm
Asa arata babordul dupa acoperirea cu fibra. De-acum s-a polimerizat rasina, si la 5 vine iar Vince sa aplicam pe tribord fibra de 160 g/m2 (care a venit prompt ca de obicei de la Polydis, multumim Camelia :) ).

(http://i973.photobucket.com/albums/ae211/fitness4mind/DSCF9986.jpg)

(http://i973.photobucket.com/albums/ae211/fitness4mind/DSCF9987.jpg)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: lipan din August 30, 2011, 05:56:18 pm
Băieți azi la ora 16.30 am terminat parusul pentru Tulcea. Vă urez spor la lucru și eficiență maximă.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: menestras din August 31, 2011, 08:43:26 am
Multumim domnu' jude, multumim Gheon. Suntem datori cu un ciolan la Caru cu Bere. Sau mai bine un bors pe langa o balta.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din August 31, 2011, 12:41:19 pm
Multumim Nicule, si lui domn' Oncescu :). Cred ca treaba cu vela si greementul o vom definitiva abia dupa Row-mania.
Pana atunci, azi la ora 12, cu ajutorul substantial al lui Vince (spasiba Vince :)), am terminat de acoperit si tribordul cu fibra. A mai ramas o zona foarte mica pe chila, pe care vom pune fibra de 280 g/m2. A ramas pentru maine copastia, si chiar daca sa zicem ca (prin absurd) nu vom reusi s-o dam gata, o vom lipi la Tulcea, aratand totodata asistentei si modul cum se lucreaza o lotca in lemn cu epoxy ;).

O chestiune pe care a pus-o pe tapet chiar Aurelian se refera la numele barcii. Din tot ce am intors eu pe toate partile, propunerea mea pentru numele lotcii este (prin analogie cu caiacul Legendarului), SFÂNTA MARIA. Nu stiu daca e cel mai potrivit nume, e o simpla propunere, insa m-am gandit ca numele protectoarei marinarilor este potrivit pentru barca-amiral a Asociatiei Raid Romania, barca venita din istorie, si facuta prin eforturile conjugate ale membrilor asociatiei :).

(http://i973.photobucket.com/albums/ae211/fitness4mind/DSCF9988.jpg)

(http://i973.photobucket.com/albums/ae211/fitness4mind/DSCF9989.jpg)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: G.Oncescu din Septembrie 01, 2011, 01:00:06 am
Multumim domnu' jude, multumim Gheon. Suntem datori cu un ciolan la Caru cu Bere. Sau mai bine un bors pe langa o balta.
  Cu placere,si alta data! Mai construiti,mai construiti,ca parasuta mai este!...
 In ceea ce priveste balta,saptamana viitoare plec in Delta,pentru 3-4 saptamani,plimbare si pescuit. Anul acesta sper sa gasesc cazare rezonabila la particular,in Crisan. Berea si pestele(eventual pescuit de mine!) le dau eu celor care trec prin zona in aceasta perioada !
        Geoge Oncescu-0722326630.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Septembrie 02, 2011, 09:59:56 am
Salutare, exact acum ponim cu Lotca spre Tulcea, la expozitia Row-Mania. Urati-ne drum fara pulbere :D.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: stavride din Septembrie 02, 2011, 10:34:45 am
Din lipsa de imaginatie - drum bun fara pulbere :). Sfanta Maria - 1 vot :).
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Ciby din Septembrie 02, 2011, 11:59:44 am
Deie Domnul sa fie asa cum va doriti, ca tare frumusica mai este!
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Thor din Septembrie 02, 2011, 05:59:37 pm
Calatorie sprancenata!
Am vazut ca la Razvan-Legendaru a prins.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Septembrie 10, 2011, 05:37:06 pm
catarge:
- cel vertical (dreuca) este din salcam sau stejar, are 2900 mm / Ø 55 (poate fi mai lung si mai gros)
- catargul oblic (ghionder) este din brad (bila/trunchi de brad doar decojit) are 5600 lungime, Ø baza -7o, Ø varf - 35. Poate fi mai lung (6000 - 6200)
Ghionderul e bine sa aibe o furca la baza - ca in atas
Salut Paul. Un urma etapei Luncavita – Tulcea facuta pe Legenda Dunarii cu greementul de la lotca ta am constatat urmatoarele:
-   Furca ghionderului face ca voltele sa fie joaca de copii. Deasemenea, prinderea parusului cu carabiniera la coltul de scota.
-   Dreuca pare a fi un pic cam scurta. Marginea parusului atinge copastia si se mai incurca in strapazane. Deasemenea  face mai greoaie manevra lotcii la vela si rame in acelasi timp. La rastimpuri, vela se mai umple cu apa. As adauga 20-30cm la lungimea lui.
Ar mai fi de incercat un sripete in virful dreucii si o funga pentru ridicarea si intinderea parusului. Cirma montata pe axa longitudinala a lotcii a facilitat mult manevrarea acesteia dar una mai scurta ar fi si mai buna.
Ca intotdeauna, mi-a facut mare placere sa te revad si astept cu nerabdare un raid pe Golovita – Razim in Martie – Aprilie 2012.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Septembrie 11, 2011, 12:20:02 pm
Multam Aurelian,

Sunt intradevar multe de facut pentru facilitarea navigatiei cu parusul. O parte din inconvenientele ce le-ati intampinat sunt din cauza dreucii (stramba) si  dimensiunilor: a parusului sau a Legendei Dunarii (parusul prea mare sau lotca mica :) :)). te-am atentionat de altfel ca al doilea parus ar trebui facut mai mic.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Septembrie 11, 2011, 06:20:13 pm
Multam Aurelian,

Sunt intradevar multe de facut pentru facilitarea navigatiei cu parusul. O parte din inconvenientele ce le-ati intampinat sunt din cauza dreucii (stramba) si  dimensiunilor: a parusului sau a Legendei Dunarii (parusul prea mare sau lotca mica :) :)). te-am atentionat de altfel ca al doilea parus ar trebui facut mai mic.
La vintul de 4-5 noduri pe care l-am avut nu mi s-a parut ca vela ar fi supradimensionata. S-ar putea ca tertarolarea sa fie necesara ceva mai devreme decit la o lotca de 7m si cu fundul mai plat (stabilitate de forma mai buna dupa cum imediat a remarcat Dl. Paul Vasiliu) cum este barca ta si toate lotcile traditionale.
Interferenta intre vela si bordaj o vad mai mult ca o relatie intre inaltimea dreucii, dimensiunea parusului pe marginea de invergare, inaltimea bordului si a talpii catargului. Deasemenea, strapazanele, inclusiv cele din prova, de pe Legenda Dunarii sint din metal si nu pot fi demontate.
Atasat in diagrama pentru pozitionarea babalelor, sidelcilor si strapazanelor (model - Legenda Dunarii).
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: lipan din Septembrie 11, 2011, 06:55:41 pm
te-am atentionat de altfel ca al doilea parus ar trebui facut mai mic.

Al doilea parus care din câte știu este pe la vali, și este făcut pentru lotca Raid RO, l-am făcut la fel ca primul, dar nu știu dacă este bine sau nu.
Înclin să-i dau dreptate lui x_petrolist.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Septembrie 19, 2011, 09:55:03 am
Vaslele sunt gata.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Septembrie 19, 2011, 11:15:04 pm
Vaslele sunt gata.
daca sint  conform standardelor tale, spune-mi unde sa trimitem restul de bani pentru Nea Otoman. multumesc.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Septembrie 21, 2011, 09:39:21 am
Vaslele sunt OK - le-am luat deja.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Septembrie 23, 2011, 08:58:53 am
Salutare din nou, in ultimele zile am lucrat la o lotca din lemn facuta la Macin, care e un model foarte cautat intre pescarii profesionisti de pe Dunare din zona Braila-Galati. Am constatat cu aceasta ocazie ca exista diferente majore intre lotcile de lemn din zona Galati fata de cele de Macin, sau fata de cele din Delta sau din zona marilor lacuri ale complexului Razelm-Sinoe.

Lotca de Dunare din zona Galati-Braila e ingusta si inalta, si la dimensiunea de 17 crivace are lungimea de 5,80 metri si latimea in jur de maxim 1,20 metri. Din aceasta barca a derivat lotca din fibra lansata la inceputul anilor '80 de Cooperativa Bratesul din Galati, care in prezent e cea mai raspandita barca pe sectorul romanesc al Dunarii. Un exemplu al acestei barci e chiar Legenda Dunarii, restaurata de cei 2 Razvani.

Dimensiuni asemanatoare au si lotcile din Delta, iar parerea mea e ca acest tip e derivat direct barcile de navod (deci de lac), adaptate si pentru pescuit cu scule curgatoare pe Dunare. Barcile de navod sunt mai inalte din cauza ca echipajul e compus din 4 oameni, si in plus uneltele specifice navodului sunt voluminoase si destul de grele.

In schimb, lotca de Macin pare adaptata mai bine pentru pescuitul cu scule curgatoare pe Dunare, insa cred ca pe vremuri a fost folosita si la pescuit "la stanog" pe numeroasele balti care acopereau odinioara Insula Mare a Brailei. Astfel, lungimea la 17 crivace e de 6,30 metri, iar latimea e in jur de 1,45 metri, bordurile fiind oblice, si nu verticale ca la lotca de navod.

Inaltimea barcii e mai mica, ceea ce o face mai putin "vantoasa", exact ceea ce cauta pescarii dunarari, si in plus amenajarea barcii e optima pentru echipajul de 2 sau maxim 3 pescari la scule curgatoare. Tehnica de constructie e si ea diferita, crivacele imbinandu-se altfel si intre ele, si cu chila.

Pe de alta parte, lotca de Razelm (reprezentata chiar de Lotca lui Paul) e adaptata atat folosirii pe marile lacuri din sudul Deltei, cat si pe mare, avand bordul liber inalt, "chiscurile" mai ridicate, fiind folosita atat la navod, cat si pe mare la taliene. Daca-mi amintesc bine, Lotca lui Paul are 22 de crivace, si si-a pastrat ambele "chiscuri", din cauza specificului pescuitului din zona.


Avand in vedere ca Asociatia Raid promoveaza tocmai revenirea la ambarcatiunile traditionale, si amintindu-mi initiativa generoasa a lui Peter - solpet de la care a pornit ideea Raid, cand a sugerat ca lotca de Dunare ar fi cea mai potrivita ambarcatiune turistica din Delta, integrandu-se perfect atat in peisaj si ecologie, cat si in traditie, va propun urmatoarele:


Am inceput sa fac masuratorile la lotca de Macin, urmand sa fac o documentatie tehnica, folosibila de cei care doresc sa construiasca acest model. La fel, as vrea sa facem masuratorile complete la lotca clasica de 17 crivace si la Lotca lui Paul (de Razelm), urmand de asemenea sa intocmim cate o documentatie tehnica.


Cea mai interesanta treaba ar fi adaptarea unor solutii constructive alternative, de tipul strip-plank-ului folosit si la Canotca promovata de d-nii Pataichin si Vasiliu, sau cold molded, sau chiar bordaj in clin pentru cei mai indrazneti. Prin aceasta, s-ar inlesni constructia, facand-o mai accesibila novicilor, sau ar aparea variante mai interesante, care sa pastreze totusi traditia, mai ales ca bordajul in clin nu a fost chiar absent la barcile romanesti (exemple fiind barcile marinei militare de pe vremuri).


In zilele urmatoare am sa fac si am sa pun poze cu fiecare lotca, plus o barca superba in clin, care din pacate putrezeste pe malul Dunarii la Galati, fiind lasata de izbeliste de cei de la liceul  de marina, care o au in custodie...

Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Decembrie 21, 2011, 01:54:05 pm
Salutare!

Tacere mare pe aici.

http://www.greekshipmodels.com/default.aspx?pageid=121 - o lotca cu parus greceasca
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Decembrie 21, 2011, 02:16:23 pm
Salut Paul, cred ca e tacere la topicul Asociatiei Raid fiindca e frig afara, nu merge nici sa lipesti cu epoxy, si nici sa te dai cu barcazul cu parus :).

Ar fi bine sa mai scriem ce planuri mai avem in cadrul Asociatiei, eu de exemplu imi doresc pe termen mai lung (in functie de timpul disponibil) sa fac o barcuta de 4,3 metri de tipul celei publicate de Peter pe Barcaholic, si s-o dotez in timp inclusiv cu parus.

Imi place modelul lotcii grecesti, insa am remarcat ca are catargul (dreuca) aplecat spre prova, iar capatul de jos al ghionderului depaseste dreuca, sustinand si coltul de mura al parusului.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Decembrie 25, 2011, 03:59:11 pm

Pe de alta parte, lotca de Razelm (reprezentata chiar de Lotca lui Paul) e adaptata atat folosirii pe marile lacuri din sudul Deltei, cat si pe mare, avand bordul liber inalt, "chiscurile" mai ridicate, fiind folosita atat la navod, cat si pe mare la taliene. Daca-mi amintesc bine, Lotca lui Paul are 22 de crivace, si si-a pastrat ambele "chiscuri", din cauza specificului pescuitului din zona.

Salut. Pentru comparatie, in atasament sint doua poze cu Lotca lui Paul si una cu lotci de linga Fetesti, mai inguste si cu bordul mult mai jos, folosite exclusiv la pescuit Dunare.
 
La inceputul lunii am vorbit cu Razvan Capitanu' si ne-am gindit sa organizam primul Raid. Pentru a permite si celor care au doar weekenduri la dispozitie sa participe la distractie, se va face tabara in Jurilovca pe la sfirsitul lunii Mai. Dupa weekendul de inceput, se va pleca pe un traseu de 3-4 zile in jurul lacurilor Razelm, Golovita, Sinoe cu trceri prin canale si opriri pe cordonul litoral. Cei care cunosc zona pot veni cu propuneri pentru traseu si locuri de oprire peste noapte. Se vor face echipaje in functie de numarul participantilor si ambarcatiunilor disponibile. Tot echipamentul va fi incarcat in barci si peste noapte se va ancora in apropierea malului. Dormitul va fi doar pe barca sau in locuri permise. Dupa raid, va urma weekendul de incheiere cu iesiri scurte pentru a permite tuturor amatorilor sa se plimbe pe apa. Propulsia doar la vele si/sau rame. Astept propunerile voastre ca sa putem coordona activitatile si sa definitivam traseul, barcile si echipajele dar nu mai tirziu de 15 Aprilie.
Masuratorile si planurile diferitelor ambarcatiuni pot fi facute inainte si dupa Raid.
Sarbatori Fericite

PS
Lotca Raid va fi mutata la Bucuresti spre a fi terminata, echipata si incercata pe Lacul Morii.

PS2
Ca sa va puteti face o idee despre ce este vorba, atasez o poza deja postata (multumim Florio) pe alt thead dar extrem de sugestiva. 
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Decembrie 25, 2011, 09:04:05 pm

Ca sa va puteti face o idee despre ce este vorba, atasez o poza deja postata (multumim Florio) pe alt thead dar extrem de sugestiva.

Cu multa pacere ! Poza facuta de mine e sugestiva fiindca ii arata pe frumosii nebuni care au ajuns emblematici chiar si in reportajul facut de TVR cu ocazia Rowmania . Emblematici pentru ce inseamna ambarcatiunea clasica, in forma ei de deplasare cu vele. Nu cred ca a existat nici un suflet din multimea adunata pe chei in Tulcea, care sa nu fi admirat lotca si pe cei ce o stapaneau .

Despre sfarsitul lunii mai si raidul pus la cale de voi, ma declar de pe acum innebunit de a participa :) .
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Decembrie 26, 2011, 02:23:12 pm
Salut Aurelian, salut prieteni!

Aurelian, intrucat  esti initiatorul (ideii) RAID ROMANIA, asteptam si salut initiativa organizarii primului RAID ROMANESC; propun sa-l numim RAID RAZIM-SINOIE 2012 - atasez schita draftului ;D traseului care are urmatoarele repere: JURILOVCA - CAPUL DOLOSMAN (faleza) - CAPUL iANCINA - ENISALA (cetatea) - SARICHIOI - INSULA POPINA - CANALUL DUNAVAT (aici ar fi cateva variante/alternative de traseu) - CANALUL MUSTACA - CANAL DE CENTURA - GOLFUL HOLBINA - PERITESCA (la malul marii) - INSULA BISERICUTA - GURA PORTITEI - CANALUL 5 - PERIBOINA - EDIGHIOL - CETATEA HISTRIA - CANALUL 2 - lacul ZMEICA - LACUL GOLOVITA - JURILOVCA.
Una din probleme!! - reperele acestui traseu nu sunt un traseu autorizat ARBDDD.
Desigur sunt multe aspecte care trebuie analizate. Eu propun sa incepem aici sau pe un alt topic (Vali! te rog sa te ocupi tu de asta) inscriarea potentialilor participanti, pe 2 categorii:
1. De week-end - suporteri, sponsori (cei carora programul nu le permite sa participe efectiv la RAID)
2. Cei care au timpul si vointa de a participa la RAID (1 saptamana = 9 zile <de vineri pana duminica>).
Propun de asemena constituirea unui comitet de organizare dedicat (termen 15 ianuarie 2011) .

Sunt doar cateva prouneri, binenteles sunt foarte multe aspecte de luat in calcul.


Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: HOME MADE din Decembrie 26, 2011, 07:30:24 pm
eu vin!:)..........poate si cu tuica si d'ale gurii.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: _Alex_ din Decembrie 27, 2011, 08:12:48 am
      Salut
Foarte interesant traseu pentru un raid dar ceva, data nu sa stabilit?
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Decembrie 27, 2011, 09:24:47 am
Salutare, expeditia Raid 2012 este o treaba foarte asteptata de toata lumea :). Singura problema e intr-adevar mica neconcordanta a traseului initial propus de Paul cu traseele aprobate de ARBDD, dar cred ca putem rezolva si asta in timp. De exemplu, stiu ca Insula Popina este arie strict protejata, deci accesul e interzis.

Despre topicul nou al expeditiei Raid 2012, cred ca initiatorul actiunii (inginerul meu preferat ;)) este cel mai potrivit pentru a incepe noul topic. Sunt intr-adevar muuulte de discutat, important e ca actiunea promite sa fie foarte interesanta. Din partea mea aveti deja un infocat sustinator :).
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Decembrie 27, 2011, 10:48:59 am
Insula Popina este cea mai mica problema - este interzisa debarcarea pe insula.
Problema este desfintarea traseului de pe laccul Sinoie dar cred ca vom putea obtine o derogare pentru asta.
Perioada propusa este luna mai (1 saptamana) - cred ca la sfarsitul lunii ianuarie vom fi stabilit concret aceasta.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Decembrie 27, 2011, 11:17:41 am
O idee ar mai fi organizarea expeditiei Raid sub semnul ecologiei, mai ales ca e vorba de propulsie exclusiv la vele si vasle. In cazul asta, cred (sau mai bine zis sper) ca obtinerea derogarii pentru Sinoe sa fie mai usoara. Banuiesc ca e vorba de traversarea Grindului Lupilor pe canalele 5 (la dus) si 2 (la intoarcere), si din ceea ce stiam zona aceasta e la fel strict protejata.

Ce ar mai trebui hotarat este cu ce barci se poate participa, adica daca e obligatoriu sa fie vorba doar de lotci, sau se poate veni si cu alte tipuri de barci. Bineinteles ca propulsia va fi la fel, doar prin vasle, vele, poate padele sau pagai etc.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Decembrie 27, 2011, 11:54:57 am
O idee ar mai fi organizarea expeditiei Raid sub semnul ecologiei, mai ales ca e vorba de propulsie exclusiv la vele si vasle.

Titulatura e binevenita si usor de pus, atat timp cat toti suntem iubitori de natura, protejam pe cat se poate si asa cum spui, propulsam traditional ambarcatiunile .
  Dar cred ca vrei sa atasam mai vizibil raidul, unei asociatii ecologice active si recunoscute . Ca purtatori a unei asemenea embleme, e posibil sa fim priviti mai permisiv . Ce vrei, suntem intr-o lume  a etichetelor si indiferent de intentiile noastre bune, primeaza emblemele :) .

Ce ar mai trebui hotarat este cu ce barci se poate participa, adica daca e obligatoriu sa fie vorba doar de lotci, sau se poate veni si cu alte tipuri de barci. Bineinteles ca propulsia va fi la fel, doar prin vasle, vele, poate padele sau pagai etc.


Daca propulsia este exclusiv la vele si rame sau alte vasle :) , barcile sunt doar lotci, canoe sau caiace. Lotca permite vela, la fel si caiacul. Canoe cu vele nu prea am vazut :) .  Despre mici veliere iar nu cred ca poate fi vorba, avand in vedere pescajul lor si fundul imprevizibil al lacului Sinoe sau al unor canale . La fel, velierele pot naviga in deschidere de ape. Cum se intra pe canale, s-a ispravit propulsia cu vele, iar la motor e exclus din start .
   Eu as fi incantat sa pot veni cu barca proprie, dar am fost in zona si localnicii dadeau asa niste sfaturi pe zona Periboina- Canalul 5 , incat am preferat marea :)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Decembrie 27, 2011, 12:53:27 pm
Desigur poate participa orice ambarcatiune singura conditie fiind propulsarea (nemotorizata).

Limitari ar fi pentru veliere dpdv al conformatiei terenului (adancimi reduse - posibil sa fie portiuni cu adancime < 0,5 m ) trecerea pe canale/stavilare unde sa fie necesara coborarea catargului. Cred ca este loc si pentru veliere cu conditia unor variante alternative pentru anumite portiuni. Lacul Sinoie este prohibitiv pentru ambarcatiuni cu pescajul mai mare de 0,8 m.

Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Decembrie 27, 2011, 02:23:56 pm
Cel mai important e ca, indiferent de tipul ambarcatiunii, aceasta sa tina valurile serioase care apar deseori pe Razelm sau celelate mari lacuri. Deci o canoe nepuntata nu e o barca (prea) sigura, la fel si un caiac fara spray-deck. Oricum, cea mai buna treaba ar fi ca barcile participante sa aiba compartimente flotabile suficiente, pentru siguranta maxima.

Eu am intrebat despre tipul ambarcatiunii fiindca nu cred sa dau gata o barca traditionala de lemn pana in mai, stiind cate alte lucrari am. Deci ma gandeam daca s-ar putea participa cu o barca din fibra, bineinteles echipata pentru o expeditie tip Raid. Nu e chiar traditional, dar in felul asta participarea ar fi mai larga.

Daca ar fi sa urmam insa scrupulos principiile Asociatiei Raid, cred ca ar trebui sa participam exclusiv cu barci traditionale, sau de inspiratie traditionala, cum e Calotca. In prezent sunt 3 barci de acest tip, dar cine stie, pana in vara mai e timp ;).

Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Decembrie 27, 2011, 05:29:48 pm
In acest moment suntem in faza de preorganizare. Consider eu ca ar trebui sa identificam grupul tinta - respectiv iubitorii navigatiei care doresc sa participe la raid si isi afirma disponibilitatea ferma  pentru perioada ce o vom propune.
Din ce spunea Aurelian, nu cred ca este problema participarea cu ambarcatiuni din fibra.
Dar, avem 3 barci si in conditii de siguranta (in viziunea  mea) avem urmatoarea capacitate:
1. Legenda Dunarii - 3 persoane
2. Lotca RAID          - 2 persoane
3. Lotca lui Paul      - 4 persoane si mult bagaj

Important este sa avem multi participanti inscrisi - ambarcatiuni tip lotca garantez eu ca vor fi - sa acopere necesarul. Sper sa avem participanti - macar pentru 10 barci - lotca.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Decembrie 29, 2011, 09:35:26 pm
Salut.
Daca o emeblema verde ne faciliteaza accesul spre Popina si Sinoe, nu vad de ce nu am profita de optiune. Una din conditiile primordiale ale acestui Raid este de a aduce inapoi tot ce ducem cu noi (containerele de apa, cutii de conserve, etc.) si sa nu lasam in urma nici macar materiale biodegradabile deoarece strica aspectul temporar al locurilor pe care le vom vizita.
Pentru initiere si raspindirea acestui tip de evenimente, propun un moratoriu si acceptarea oricarei ambarcatiuni (lemn, fibra, metal, ciment) care corespunde propulsiei rame (visle) si/sau vele.
Personal, as dori daca se poate, sa cooptam (Paul, te rog sa ne ajuti aici), posesorii de lotci din zona care doresc sa participe si care eventual ar dori sa primesca in echipaj persoane ne-detinatoare de ambarcatiune.
Propun si o zi "de pauza" in care, cei care doresc, sa-si poata lansa barcile si pe Marea Neagra.
Deoarece timpul nu-mi permite, va rog sa deschideti voi un thread separat pentru aceasta aventura.

In final, as dori sa va anunt oficial ca asociatia Raid nu este infiintata d.p.d.v. legal. Din acest motiv oricine doreste sa devina membru fondator, este rugat sa trimita un email (la adresele listate mai jos) sau sa posteze mesaj pe forum. Consider necesar sa definitivam acest aspect inainte de eveniment. Scopurile asociatiei (retusate de Silviu "Rumpi") sint urmatoarele:

Scopurile Asociatiei:
- Asigurarea patrimoniului national nautic prin promovarea activitatilor de studiu si cercetare a acestuia.
- Elaborarea de planuri, machete si duplicate la scara reala a ambarcatiunilor traditionale cu rame si vele din Romania si strainatate.
- Cercetarea si conservarea tehnicilor traditionale de constructie si utilizare ale ambarcatiunilor.
- Diseminarea informatiilor privind ambarcatiunile traditionale si a tehnicilor de utilizare ale acestora in scop recreativ pe teritoriul Romaniei.
- Organizarea de cursuri, seminare, workshop-uri si tabere de constructie si utilizare a ambarcatiunilor traditionale.
- Organizarea de antrenamente si concursuri in scop recreativ pentru ambarcatiunile traditionale.
- Promovarea ambarcatiunilor traditionale din Romania pe plan international
- Sprijinirea cetatenilor romani in participarea la evenimente si concursuri internationale asociate cu ambarcatiunile traditionale.
- Sprijinirea cetatenilor strainii in participarea la evenimente si concursuri asociate cu ambarcatiunile traditionale organizate in Romania
- Organizarea de actiuni de informare si implicare a organelor de resort pentru imbunatatirea infrastructucturii nautice cum ar fi cai de access, rampe de lansare, pontoane, ateliere de reparatii, balizaje, etc.
- Organizarea de actiuni de informare a organelor de resort cu privire la activitatea prezentei asociatii si implicarea acestora in activitatile asociatiei in vederea optimei indepliniri a scopurilor acesteia
- Organizarea activitatilor de informare si educare a tineretului in domeniul constructiei si utilizarii ambarcatiunilor traditionale
- Asocierea cu si la organizatii similare din Romania si strainatate in vederea indeplinirii scopurilor sus-mentioante.

Email la:
tractor.senila@yahoo.com
solpet@yahoo.com
rtoscuta@yahoo.ca
paul.condrat@gmail.com
fitness4mind@yahoo.com
x_petrolist@yahoo.com

Cu Stima,
Aurelian
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Decembrie 30, 2011, 01:25:40 pm
1. De week-end - suporteri, sponsori (cei carora programul nu le permite sa participe efectiv la RAID)
In categoria asta mă straduiesc să intru și eu - la suporteri, într-un weekend. Așa că trag din greu să fiu primit cu o clasică de lemn, daca se accepta un 11-foot dinghy.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: solpet din Ianuarie 17, 2012, 09:19:44 am
Asa, la repezeala o imagine cu dame si aparatori. Ultima barca cu dame am vazut-o pe Bicul Mircea: era de 10+1, din mahon si arata tare bine. Acum nu stiu daca mai e la bord, fiindca niste poze ar fi binevenite.
Cu o "mica intarziere" iata doua fotografii, ca si material aditional la cele scrise de Vincentiu.Damele, captusite cu piele sa vad bine in prima fotografie.
//barca fotografiata la Hamburg, apartine unei asociatii care ofera vaslit si teamwork pentru tineri - Hamburger Seglerjugend ~ cca. Asociatia Tineretului Velist din Hamburg//
Asemanarea cu dotarea de pe bricul Mircea nu este doar intamplatoare.
Cel din urma a fost construit la santierul naval Blohm & Voss, din Hamburg, intre 1938-39.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: solpet din Ianuarie 17, 2012, 09:50:57 am
Daca o emeblema verde ne faciliteaza accesul spre Popina si Sinoe, nu vad de ce nu am profita de optiune. Una din conditiile primordiale ale acestui Raid este de a aduce inapoi tot ce ducem cu noi (containerele de apa, cutii de conserve, etc.) si sa nu lasam in urma nici macar materiale biodegradabile
Aurelian a formulat concis una dintre scopurile noastre, pe termen mediu: ZERO POLUARE.
Este un aspect important si este important a sublinia ca dorim sa contribuim la O SCHIMBARE DE ATITUDINE generala.
//am fost de Revelion in zona Chilia Veche, lacurile Babina, Merhei, Matita.
Peisaje superbe, dar nu poti gasi nicaieri 1000 m2 fara macar 1 flacon PET, cateodata nu un flacon, ci morman de gunoi.
Inutil de discutat daca turistii sau localnicii sunt de vina.De vina este crasa inconstienta, care distruge viitorul.
Daca se continua asa, nu ramane decat o garla, quasi-moarta, pentru cocalari, care sa-si etaleze jet-skiurile//

Dupa atata divagatie, sa revenim la program:
-ruta planificata nu figureaza intre traseele propuse/aprobate de ARBDD.
-planurile noastre (de raid) aduc un beneficiu net zonei si ecoturismului.
Sugerez, ca atare  sa "procuram" o derogare pentru eveniment, de la Ministerul Mediului si Padurilor cat si de la ARBDD pentru actiunea propusa.

Dispunand de un fel de "fir scurt" - in caz ca sunteti de acord (organizatori, "Il Capi" :-) )voi incerca sa ma ocup personal de acest aspect.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Ianuarie 17, 2012, 10:17:45 am
Cred ca mai e important ca lotca Raid (Canotca) sa fie probata temeinic pe Golovita inainte de raidul propriu-zis. Acum barca e la Vince in garaj, mai trebuie doar dotata cu strapazane, banchete, dreuca si ghionder. Avem picul de la nea Mircea Nistorescu, poate il putem folosi ca ghionder, iar ca dreuca putem face tot ceva din molid laminat, avem nevoie doar de dimensiuni (trebuie sa ma uit in urma, a postat Paul niste dimensiuni).

Despre traseu, Il Capi mai au o varianta: se poate lua legatura cu Societatea Ornitologica Romana: http://www.sor.ro/ .
In anii '90 am avut cateva actiuni frumoase alaturi de acesti oameni. Cred ca daca unul din obiective ar fi includerea de actiuni specifice acestei organizatii, am avea si mai multa trecere.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: capitanu din Ianuarie 17, 2012, 11:26:50 am
Calotca o sa fie probata inainte de a ajunge la RAID, asta deoarece o sa fie necesare optimizari, mi mult decat sigur. De gheonder si dreuca ma ocup eu. Daca puteti faceti banchetele si strapazane.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Ianuarie 17, 2012, 12:49:17 pm
Fiecare mesaj sau discutie cu cei interesati mie imi mai da o idee () si probabil nu doar mie. De exemplu in scurta intalnire ce am avut-o cu Peter acum 2 saptamani, el avut o observatie foarte pertinenta: majoritatea nu avem o saptamana la dispozitie (simultan), asta am constat-o toti anul trecut la tabara - de unde ideea (pertinenta cred eu) sa facem nu un RAID mare - mai multe mici. De weekend (si din nou, o alta idee preluata de la SKIPER http://www.eurosail.ro/forum/viewtopic.php?f=11&t=13&p=1703#p1703 ).
Sa incercam sa facem RAIDuri / BARCA - WEEKENDuri. Am putea incepe din aprilie chiar> cu ambarcatiuni -lotca - 3 ce le avem deja + 1 lotca de 8 m superba - proprietaea lui Stefan Constantin EOS) - echipaje - cine poate. Ideea este (sper sa nu mi-o luati in nume de rau) ca trebuie exercitiu/ antrenament la vaslit pe Razim in conditii de furtuna, in tandem? (2 perechi de vasle) si ridicat parusul in condi'ii limita.
Skiper si Aurelian, iertat sa-mi fie ca nu v-am cerut acordul sa propun un mix intre 2 idei care (cred eu) ca poate aduce beneficii comunitatii iubitorilor de navigatie si natura.
Si cea mai mare durere a mea hai sa stabilim pe ce forum sa dezbatem aspectele RAID / BARCA - WEEK(END). Intre cele 2 concepte sunt asemanari covarsitoare, singura diferenta fiind traseele limitative pentru anumite tipuri de ambarcatiuni (avantaj lotca  ;))
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: menestras din Ianuarie 17, 2012, 01:19:13 pm
Stimati domni aveti gria la termenii folositi. Se zice calotca si nu canotca. E clar? Sa nu avem vorbe mai tarziu.

Cat despre orgaizarea se eveimente de week-end, idea superba si la fel de plina de potential. Pentru asta trebuie vorbit mai mult pentru ca fiind ceva repetabil pe repere temporale apropiate se impune un fel de baza in care sa poata fi eventual lasate barcazele de la un eveniment la altul.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Ianuarie 17, 2012, 01:42:27 pm
Traiasca Vali si FAMILIA!

Este de fapt LOTCA.
Si apropo de cultura locala ce voia s-o cunoasca Impaiatu (si nu doar el), probabil veti avea ocazia sa vizionati o mostra de folclor lipovenesc de Jurilovca - la sala Radio bucuresti in februarie. Va fi sper o ocazie sa discutam si despre RAID.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: capitanu din Ianuarie 17, 2012, 01:43:53 pm
din punctul meu de vedere este foarte bine, insa eu am problema distantei, cost deplasare. Daca plec pentru doua zile de la Bucuresti pana la Jurilovca, in inima mea nu se creaza idea de profitabil. Adica mai pe inteles ma costa prea mult distractia prea scurta. Dar nu sunt impotriva. Cred, insa ca daca se stie un program exact din timp, din lung timp, este mai usor pentru orice om sa isi programeza o saptamana libera. Daca nu am dreptate sa mi se spuna ca sa regandesc.
Altfel, durerea ta este si a mea, insa asteptam propuneri de solutie de la administratorii forumurilor, dat fiind ca sunt prietenii nostrii cu totii si nu puten propune ceva in favoarea unuia fara sa lezam interesele si munca altuia, ceea ce nu vrem in nici un fel.

Vreau sa supun atentiei un insemn care ar putea devenii emblema a asociatiei RAID. Va rog sa sa il priviti si sa spuneti daca va place si daca nu va place, ce nu va place?
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: capitanu din Ianuarie 17, 2012, 01:51:31 pm
S-a rezolvat, dar o puteam proba si pe aia. Multumesc de avertisment. Ce sa fac sunt cu capu in nori, da nu sunt baiat rau, nu? uite acum am pus poza aia de doua ori nici eu nu stiu cum. Vali, daca nu pot sterge una din ele, te rog ajuta-ma.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Ianuarie 17, 2012, 03:12:35 pm
@Menestras: rezon mon ami, eram cu gandu' prin alte parti, pe la Rowmania  ::). Promit sa nu se repete, mai ales ca stim bine cum e cu copiraitu asta in ziua de azi :P.

Ideea cu intrunirile de weekend e foarte buna, si mai ales necesara, pentru a se putea familiariza lumea treptat cu conditiile nu tocmai roze din zona Complexului Razelm-Sinoe. Eu am prins pe vremuri furtuni pe acolo, si stiu ca nu-i deloc de joaca.
Cu cat e mai flexibil programul de iesiri pe apa cu barcile, cu atat e mai bine pentru toata lumea, sunt putini cei ce isi pot dedica o saptamana sau 2 neintrerupt.

Despre discutiile pe un forum sau altul cred ca importante sunt concluziile si mai putin locatia discutiilor. Fiecare contribuie cu specificul lui, pe forumul care-i place. Si mie mi-ar fi placut sa discut cu mai multa lume intr-un singur loc, ca pe vremuri. Totusi, in ce ma priveste voi continua pe capcompas.ro, fara ca prin aceasta sa ma distantez de barcagiii de pe alte forumuri ;).

@capitanu: mie imi place emblema ta, si daca e cineva caruia nu-i place, sa propuna alta emblema :P. Cum tipa si baietii aia "jos basescu", da' pe cine pui in loc?.
Totusi la Rowmania Aurelian a pus o emblema cu Raid Romania pe Calotca, se vede aici, in ultima poza atasata: http://forum.capcompas.ro/index.php/topic,275.msg2204.html#msg2204
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: capitanu din Ianuarie 17, 2012, 03:25:29 pm
Stiu, o am in calculator, insa ei au facut asta repede acolo ca trebuia, si mie mi s-a parut prea simpla, am vorbit cu el inainte si a fost de acord sa o dezbatem si pe aceasta.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Ianuarie 17, 2012, 03:56:43 pm
Eu abia astept sa vedem varianta finala, fiindca vreau sa mi-o desenez pe tricou. Sa-mi spuneti totusi cum e cu copiraitu, sa nu ma trezesc fugarit fara sa vreau ;D. Singura chestie e ca emblema atasata mai sus mi se pare nitel cam complicata, poate merge stilizata mai simplu, dar oricum capitanu hotaraste, ca e creatia lui ;).

... in inima mea nu se creaza idea de profitabil...

Ma bucur ca mai e cineva care gandeste cu inima, inclusiv despre profitabilitate, cand e vorba de Raid  :D.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: capitanu din Ianuarie 17, 2012, 04:22:10 pm
Hotaram impreuna, creatia este a Marelui Legendar. este alb-negru, special sa nu fie complicat de "umblat" cu ea, eu doar am modificat-o putin. Asteptam toate parerile un timp, apoi putem sa o punem pe tricou. Cat despre copiright, este libera a fi folosita de membrii asociatiei in scopurile asociatiei, sau de alte persoane cu acceptul membrilor fondatori ai asociatiei.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: capitanu din Ianuarie 17, 2012, 09:36:13 pm
... in inima mea nu se creaza idea de profitabil...

Ma bucur ca mai e cineva care gandeste cu inima, inclusiv despre profitabilitate, cand e vorba de Raid  :D.
[/quote]

Deci sa fiu mai clar sa nu inteleaga cineva ca vreau sa fac profit din raid acum si aici, ideia este ca nu imi sta in fire sa ma sinucid financiar pentru o placere, fie ea cat de mare, trebuie, in functie de cat de mare este placerea sa merite cheltuiala, astfel daca dau zeci de milioane pe motorina ca sa ma plimb cateva ore cu barca pentru creierul meu obosit de calcule zilnice nu este profitabil. In rest gandesc cu inima pentru barci si raid, cand vine vorba de bani intervine creierul care-i da doua palme inimii si o pune la punct.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: capitanu din Ianuarie 17, 2012, 09:52:37 pm
Dragii mei, nevasta vrea si ea sa scrie ceva dar nu are cont, are cuvantul:
mie imi place foarte mult emblema, este reprezentativa pentru ce vreti voi sa faceti si votez pentru aceptarea ei ca emblema a RAID Romania.

Am revenit, ne-a mai urat si vant in prova, dar nu am bagat in seama ca mai are de facut ceva iesiri cu noi pana simte vant de prova sa vada ca nu se bucura nimeni. Asa ca noi asteptam vant din pupa. Acum s-a si suparat pe mine.
O seara buna tuturor.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: bogdanbuciu din Ianuarie 17, 2012, 10:06:28 pm
prea tare, pentru asa ceva ar trebui sa avem un forum de voce
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Ianuarie 17, 2012, 10:16:00 pm
@capitanu: am inteles ca asta ai vrut sa spui. Mi-a placut cum ai spus ca ideile iti vin din inima :D.

Despre emblema, si eu votez pentru desenul facut de Legendaru :). Nu se putea cineva mai potrivit sa fie "naşul" emblemei Asociatiei Raid ;).
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Ianuarie 19, 2012, 08:19:11 am
Hai sa fiu eu cel mai critic: emblema e prea complexa, are toate simbolurile "marinaresti" in ea, deja predictibile si uzate. Iar bastonul cu flamura parca e coasa Doamnei. Revin la vorba ca e tare complicat sa faci ceva simplu. Eu zic ca ar mai trebui dezbracata, simplificata, iar ca element central sa fie calotca, vazuta din PvTb si ceva din Delta: o papura, un stuf ceva.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Ianuarie 19, 2012, 10:03:06 am
De acord, o emblema, o sigla trebuie sa fie simpla din multe puncte de vedere. Continutul , la nivel de simbol, trebuie sa contina elementele activitatii preponderente : vela, vasla, apa .
Desigur, sigla nu e rea, insa continand multe insemne este greu de facut si chiar de inteles ( daca e putin mai mica ) .

P.S>
  Scuzati-ma, eu nu mi-am dat cu parerea pana acum, fiindca respect munca altuia si in afara de asta sunt foarte greu de multumit cu ce fac eu insumi... dar cu ce fac altii !! :) Dar daca tot a deschis discutia Vincentiu, am scapat si eu o vorba. :)
Un tablou reusit nu este si o silga reusita, din motivele de mai sus.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Laurentiu N. din Ianuarie 19, 2012, 12:22:03 pm
Intervin intr-o problema ce nu mi se adreseaza direct,dar tine de meseria mea.
Fara sa aduc argumente pe care le-au expus suficient Florio si Gvincentiu,atasez un desen facut,acum, in Paint ,ce tine cont de sugestiile de mai sus,usor de scos la imprimanta,tiparit ,sau gravat.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Laurentiu N. din Ianuarie 19, 2012, 12:49:31 pm
Varianta cu vele :
in caz ca se intreaba cineva ?
Pe langa barci,vele,apa,delta,cred ca cea mai importanta componenta este socializarea.Adunarea prietenilor uniti de o pasiune in jurul focului dadator de papa" ;)  gratarul"poate fi inlocuit cu cateva corturi facute schematic,se vede in desenul 2
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Ianuarie 19, 2012, 01:53:30 pm
:) Cred ca trebuie putin lucrat la sigla asta Raid :) Si timp exista.

Sigla facuta de Legendar este frumoasa, dar e mai mult un blazon, un insemn heraldic,  decat  o sigla.

Daca incercam o simplificare trebuie sa iasa ceva .

Laurentiu, m-ai facut praf cu papura si gratarul   ;D
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Laurentiu N. din Ianuarie 19, 2012, 02:11:07 pm
 Florio,nu tin sa faca cineva sigla desenata repede de mine !!! Vreau doar sa arat ca nu e nevoie sa aiba aerul vremii lui Stefan cel Mare,santem in 2012 ![scuze daca deranjez pe cineva,nu asta mi-a fost intentia ]
Gratarul" e o varianta, cealalta are corturi ,ambele mici, in economia desenului.Dar banuiesc ca nu sta nimeni la cort si nu se face foc,gratar,protap,etc,iar asta nu ocupa o parte a timpului pretecut acolo ,pentru socializare si nici nu se intampla totul in Delta, folosind lotci. Eu asa credeam  ;D
.
O sigla fara personalitate ori locatie ar putea fi si de la Capitania Giurgiu, sau asociatia Hartley 18-21. [cu toate ca sigla lor e moderna si f. simpla, chiar daca barca e proiectata in anii "50]
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Ianuarie 19, 2012, 04:35:25 pm
Mie imi place papura
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Laurentiu N. din Ianuarie 20, 2012, 07:45:47 am
 Urmare a timpurilor cand stresul darilor catre stat nu ma lasau sa dorm,in timp ce proprietarii firmei se luptau"cu nisipul si briza prin Tahiti',iata-ma treaz la aceasta ora.[3/45]Cu riscul"pe care il implica o astfel de treaba,m-am gandit sa explic putin cum ia nastere o sigla.
-La primul contact intre firma de design si beneficiar se stabilesc urmatoarele:
                Caracteristicile activitatii,sau firmei beneficiare.De ex :locatie,desfasurare si etape,participanti,nivel de pregatire,nivelul material,media de varsta,atmosfera din firma sau asociatie[provocand beneficiarul sa povesteasca cateva evenimente],produse si cui se adreseaza[in cazul firmelor],plasarea in timp,de ex :Implinirea a 30 de ani de activitate,e o treaba,deschiderea unui magazin IT"e  o alta treaba,o asociatie-implica un cu totul alt mod de abordare,etc...
                Se face o mica lista ,descriere  a ceea ce asteapta beneficiarul.Daca viziunea acestuia din urma nu e in concordanta cu prima lista,atunci discutia se prelungeste ,[sau se amana] pana la gasirea unui numitor comun.
-Designerul coroborand cele doua liste,obtine o linie directoare",un "caiet de sarcini" ;)
-Se pac primele schite [2-5 de regula] si aici i-aici.Daca beneficiarul e nobody,primele etape se scurteaza la maxim ,i se prezinta,proiectul final si i se iau banii.
In cealalta situatie,se fac cateva schite preliminare.La o a doua intalnire cu clientul si pe baza desenelor, se stabileste starea pe care trebuie sa o aiba "privitorul tinta" + preferinta beneficiarului.Apoi se face proiectul final.
-Trebuie sa mai spun ca designerul,in functie de plasarea temporala,trece in revista din baza de date, sigle ale acelei perioade.
-In cazuri foarte rare,intervine specialistul in heraldica si exista un concurs" intre 2- 3 firme de design.
 E f. important ca privitorul sa simta dintr-o privire atmosfera manifestarii [in cazul de fata] si parte din etapele desfasurarii evenimentului.[minimum- minimorum]
Daca sigla nu e doar grafica si implica o fotografie ,sau mai multe....atunci lucrurile se complica.
Miza este ca sigla sa reflecte actiunea si sa transmita un mesaj corect.Altfel revenim la povestea cu mobila din PAL, avand picioare de culoarea aurului,cumparata la pret de producator ,dar cu denumire de rege francez  ???
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: capitanu din Ianuarie 20, 2012, 10:30:48 am
Multumim mult, nu se supara nimeni pentru pareri, chiar daa sunt contra. Daca puteti sa ajutati este ok, eu sunt inginer de fiare si nu am talent la desen si nici corel nu mai am in calculator de mult timp.

O rugaminte: Laurentiu poti pune in poza cu harta Romaniei, numarul2 postul 148 o poza cu lotca asa cum este in postul 144, te rog, sa vedem cum arata? Nu trebuie an, sigla o dorim pentru asociatie nu pentru raidul de anul acesta.

Multumesc. si va rog nu va aptineti de la critici si propuneri. Asta este scopul acestei portiuni din topi, sa facem ceva frumos si bun cu ajutorul celor care au abilitati de design.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Laurentiu N. din Ianuarie 20, 2012, 11:59:19 am
 Multumesc Capitanu' pentru intelegere si amabilitate.
 Ma conformez :
 Atrebuit sa las unele parti din desenul initial pentru ca altfel nu se legau cele 2 simboluri.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: solpet din Ianuarie 20, 2012, 12:01:06 pm
Miza este ca sigla sa reflecte actiunea si sa transmita un mesaj corect.
Ca si actiune complementara la Proiectul Sigla, am putea lansa un afis (cam 6..4 saptamani inaintea debutului de eveniment).

Afisele sunt de regula "ancorate" referitor la un eveniment, deci nu ar exclude sigla ci ar putea veni cu elemente vizuale care in cazul siglei ar fi doar  balast...

Ideea ar fi sa-l rugam pe Gyuri Beyer, designer de meserie si participant la Tabara de la Jurilovca (Mai 2010) sa conceapa un afis pentru Raid Razelm 2012...

Omul:
- a fost la fata locului, am facut cateva trasee impreuna si i-a placut locul...
- a fost canotor de performanta in tinerete, deci are o intelegere fireasca pentru elementele apa+ barca
-  este unul dintre designerii f. bine cotati la Budapesta
-  intr-o discutie avuta recent cu el s-a aratat disponibil sa participe la Raid Razelm in acest an

Nu sunt adeptul actionismului, dar daca sunteti de acord, i-as trimite o scurta lista de definitie (cam elementele ce a listat Laurentiu N. pentru design sigla)
Gyuri nu este membru al acestui forum, dar este f. deschis la comunicare.

Evident nu se exclud nici alte optiuni.
Important este ca  "un afis cu priza la public" ne-ar usura misiunea si poate contribui net la mediatizare.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: iliviu din Ianuarie 20, 2012, 01:30:55 pm
Eu nu le am cu desenu' dar daca e cineva meserias in desen, ii dau un mic programel in care se pot face o multime de logo-uri. E simplu ca se pot juca si copii de 5 ani cu el, dar daca ai mana buna da rezultate.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: iliviu din Ianuarie 20, 2012, 01:56:14 pm
.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Laurentiu N. din Ianuarie 20, 2012, 02:25:21 pm
@ILiviu   
Cred ca la nivel vizual, toate sant OK..Nu cred ca-ti trebuie mana"[asta face calculatorul] ci doar imaginatie ,iar tie nu-ti lipseste.Ramane sa le pui putin in context si sa astepti opiniile membrilor asociatiei.Singurii cu drept de decizie in aceasta problema.
Asta poate fi drumul cel mai scurt !
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Ianuarie 20, 2012, 02:57:07 pm
Bine zice Peter.
Gyuri este omul care poate face sigla si afisul.

Peter, cred ca ar trebui sa vorbesti tu cu el si daca e de acord sa ne spuna de ce ar i avea nevoie pentru a incepe treaba.
(presupun ca de cel putin o fotografie a lotcii cu parus si prezentarea lui Aurelian a conceptului RAID)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: capitanu din Ianuarie 20, 2012, 11:24:29 pm
Te rugam, Peter, sa vorbesti cu Gyuri daca vrea sa ne faca si el niste propuneri. Multumim.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: capitanu din Ianuarie 21, 2012, 10:03:34 am
Ieri printre picaturile de ploaie am inceput lucrul la gheonder.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: capitanu din Ianuarie 22, 2012, 03:39:57 pm
Avem gata doua bucati gheonder la lungimea de 5.70 metri. Acum trebuie sa pun unul la uscat si intreptat, ceea ce este dificil datorita lungimii, dar o sa ma descurc, un capitan bun se descurca in orice situatie, celalalt fiind uscat si deja muncit in gradina musului de pe Ada-Kaleh cativa ani. Acum am bagat in lucru un gheonder la 6,20 metri, asa ca sa fie, pentru ca oricum aveam material. Asta este rau pentru ca o sa ma traga sa imi construiesc o lotca pe masura si nu este cazul acum. Dar sa stiti ca in zilele urmatoare o sa avem si un gheonder la 6,20. Acum caut material pentru catarge, lemn tare stejar sau salcam, sa il trag la fi 55mm. Daca nu gasesc ce vreau o sa trag un brad pentru ca mai am un brad in atelier la 8 metri, exact cat sa imi iasa doua catarge. Atasez cateva poze ca sa pot primi criticile voastre care pentru mine sut totdeauna constuctive si motiv de bucurie, conform unei zicale:

Cine nu munceste, nu greseste si cine nu greseste merita promovat. Eu nu doresc promovarea, asa ca muncesc in continuare.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Ianuarie 22, 2012, 07:12:42 pm
..... Sa incercam sa facem RAIDuri / BARCA - WEEKENDuri. Am putea incepe din aprilie chiar> cu ambarcatiuni -lotca - 3 ce le avem deja + 1 lotca de 8 m superba - proprietaea lui Stefan Constantin EOS) - echipaje - cine poate. Ideea este (sper sa nu mi-o luati in nume de rau) ca trebuie exercitiu/ antrenament la vaslit pe Razim in conditii de furtuna, in tandem? (2 perechi de vasle) si ridicat parusul in condi'ii limita....
 
Salut. Ma bucur sa vad interesul pe care-l aratati fata de ideea unuia sau mai multor raiduri si intilnri de genul BarcaWeek. Aportul celor dornici sa participle la astfel de actiuni este binevenit. Ca sa nu ne lasam purtati doar de vise, cred ca trebuie sa stabilim citeva principii pentru organizarea acestor evenimente. In cazul raidului se discuta de 3-4 ambarcatiuni dar trebuie evident sa avem in vedere ca ele, in afara de lotca in constructie, nu apartin grupului sau asociatiei. Din acest motiv trebuie sa ne limitam la planificarea folosirii acestora doar cind ochiul atent al proprietarului este prezent sau cind avem acordul si conditiile lui (lor) pentru utilizarea, mentinerea si pastrarea ambarcatiunilor.
In cazul lotcii asociatiei, as dori sa aflu daca se poate aranja cheiajul in portul Jurilovca pentru facilitarea folosirii pe decursul  intregului sezon.
Va trebui sa stabilim si citeva reguli si responsabilitati referitoare la accesul la barca si folosirea acesteia. Propun ca initial cei care au participat la constructie in mod direct sa aibe prioritate. Pe masura ce noi pasionati isi vor face ucenicia si vor arata aptitudinile si dedicatia necesare, vor fi inclusi in rindul celor cu acces neconditionat.
Prioritatea numarul unu totusi, ramine organizarea adunarii din Mai. Propun perioada 19-27 in cazul in care traseul lui Paul este ales. Propunerea lui Sorin necesita inceperea pe 17 Mai.
Sigla Legendarului mi-e draga dar personal optez pentru ceva mai simplu. Nu vreau sa dezamagesc sau supar pe nimeni dar cred ca mai trebuie sa lucram la acest capitol (ca multe altele dealtfel). 
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: capitanu din Ianuarie 23, 2012, 05:51:43 pm
Ultimile lucrari, avem un gheonder gata, si fratele lui in lucru, astept criticile, haideti, altfel nu pot sa imbunatatesc nimic.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gigitolan din Ianuarie 23, 2012, 06:01:31 pm
Salut, ma cheama Gyuri (in traducere, si nu sunt designer :)) si indraznesc sa va propun o varianta de sigla pentru Asociatie. mai am una dar mai trebuie sa lucrez nitel la ea pentru ca cei carora le-am aratat-o si i-am intrebat ce vad, mi-au dat niste raspunsuri tare ghiduse :)
Daca am face o echipa de mureseni si i-am pune o pereche de vasle miniEgoist-ului am putea participa si noi la Raid?

Vant bun!
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Ianuarie 23, 2012, 08:37:19 pm
Salut Gigi. Va asteptam cu placere. Imi place sigla. Petru a elimina problema cu cititul in oglinda si pentru stilizare se poate renunta la literele de pe copastie.
Mai am o propunere de Raid pe care am discutat-o cu unii dintre pasionati.
Spre sfirsitul sezonului, poate cu ocazia TID-ului dar fara sa-i calcam pe bataturi, ma gindeam ca putem organiza si un traseu stafeta pe Dunare pe tot teritoriul Romanesc (Bazias-Sf. Gheorghe) si cu optiuni de campare pe ambele maluri. Pe echipaje, ne putem duce barcile cu masina ca sa le lansam la apa (necesar om de sacrificui care sa duca masina la baza de plecare). Schimbarea echipajului se poate face tot cu masina, cel nou se urca in barca si cel cu "regrete" si amintiri placute preia masina spre casa. Echipajele se pot schimba saptaminal sau dupa organizarea fiecarei echipe/barca. 
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Ianuarie 23, 2012, 08:40:36 pm
Ultimile lucrari, avem un gheonder gata, si fratele lui in lucru, astept criticile, haideti, altfel nu pot sa imbunatatesc nimic.
Bineinteles ca trebuia sa-l pirogravezi pe cel de la Legenda Dunarii. Nu uita de o visla scurta pentru cirmit si un sistem de prindere.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: lipan din Ianuarie 23, 2012, 08:46:57 pm
Ultimile lucrari, avem un gheonder gata, si fratele lui in lucru, astept criticile, haideti, altfel nu pot sa imbunatatesc nimic.

Din punctul meu de vedere și ca că iasă un lucru bun, ar mai trebui subțiat vreo doi milimetri la vârf :) :D  :), că este cam gros. În rest e OK.
 
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: capitanu din Ianuarie 23, 2012, 10:57:34 pm
Pentru calotca o sa lucrez la o vasla scurta pentru carmit. La Legenda incerc sa fac o carma cu safran, care sa se poata ridica daca apa este mica, cu cleste ca sa poata fi demonatata daca trebuie pus un mic motor.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Ciby din Ianuarie 24, 2012, 08:43:18 am
Daca tot trebuie demontata din cand in cand, nu ar merge un sistem de tip menghina cum au outboard-urile?
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: capitanu din Ianuarie 24, 2012, 09:15:07 am
Ba da, asta este si ideea, insa doresc, ca atunci cand este in functionare sa calce apa destul de mult, iar cand trebuie tras la mal sau cand este apa mica sa poata fi ridicata cu ajutorul unei manevre si fixata in aceasta pozitie. Gandesc sisteme care sa faca foarte usoara navigatia cu vela, cu vasle si cu mtor mic pentru o singura persoana aflata la bord chiar si pe vreme mai rea.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Ianuarie 24, 2012, 09:21:32 am
Uite capitane un model de carma basculanta, poate s-ar potrivi cu ceea ce vrei tu:
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: capitanu din Ianuarie 24, 2012, 10:35:31 am
Multumesc,
daca mai ceva care imi poate fi de folos, da-mi te rog ideile. Daca nu vrei sa aglomeram aici le astept pe mail.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Ianuarie 24, 2012, 10:57:24 am
Nu-i problema de aglomerat forumul, dar mai bine facem alt topic exclusiv despre Legenda Dunarii, si aici lasam discutiile generale despre activitatile Asociatiei Raid. Mai ales ca poate vin idei bune si de la alti forumisti :).
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: blue marlin din Ianuarie 24, 2012, 03:06:41 pm
Ba da, asta este si ideea, insa doresc, ca atunci cand este in functionare sa calce apa destul de mult, iar cand trebuie tras la mal sau cand este apa mica sa poata fi ridicata cu ajutorul unei manevre si fixata in aceasta pozitie. Gandesc sisteme care sa faca foarte usoara navigatia cu vela, cu vasle si cu mtor mic pentru o singura persoana aflata la bord chiar si pe vreme mai rea.

Uite varianta "Evrika": 2 balamale (doar parte inferioara) fixate pe carma ce se infing in 2 inele cu surub prinse de oglinda. La apa mica sau cand nu o folosesc o ridic in barca. Echea find cu balama se "intinde" in continuare penei si sta cuminte fara sa ocupe prea mult loc intr-un bord.
Cred ca e totusi un pic prea simpla pt calotca  :)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gigitolan din Ianuarie 25, 2012, 07:43:24 pm
Cu chiu cu vai am reusit sa incarc imaginile de mai jos: (1) modificarea sugerata de Aurelian (2 si 3) cealalta versiune pe care o aveam in lucru si am finalizat-o intre timp.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: byteworks din Ianuarie 25, 2012, 08:07:26 pm
Daca am face o echipa de mureseni si i-am pune o pereche de vasle miniEgoist-ului am putea participa si noi la Raid?
Vant bun!

Stiu ca ai facut din mini openEgoist, totusi cum vezi vaslitul la o barca de latimea asta? Poate m-ar interesa si pe mine pentru Lynx, dar am dificultati in a vizualiza o solutie viabila.

Mersi si numai bine!
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gigitolan din Ianuarie 25, 2012, 11:59:25 pm
De fapt trebuia sa scriu rame in loc de vasle. La mijlocul barcii exista un cheson transversal pe care incap comod doua persoane tragand fiecare la o rama. Eu, avand scutire de la medic voi sta la carma si voi bate ritmul :). Ar mai fi varianta propulsarii cu un yuloh (godila in romaneste, daca nu ma insel) Dupa spusa unora, e un mod eficient de a propulsa o barca mare, desi viteza e inferioara celei obtinute la vaslit. Prezinta avantajul ca te poti strecura pe canale inguste unde altfel ai da cu vaslele pe uscat. E nevoie de o anume tehnica, o miscare din incheietura mainii dar e un tip Guy Capra (o fi de-al nostru? :))care a rezolvat problema cu un dispozitiv ingenios: http://www.duckworksbbs.com/gear/scullmatix/index.htm (http://www.duckworksbbs.com/gear/scullmatix/index.htm)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: byteworks din Ianuarie 26, 2012, 10:03:08 am
Excelenta metoda scullingul asta, am s-o incerc cum pun barca pe apa. Nu gasisem pana acum nici un mijloc eficient sa misc barca la vasla, iata acum ceea ce pare solutia ideala, si cu un mare plus, merge cu un singur om!

Mersi mult Gigi!
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: impaiatu din Ianuarie 26, 2012, 07:29:10 pm
ma bag si eu aici cu o sugestie; adaugat la sistemul din link, un maner gen acceleratie la motocicleta sau la motoarele out-board, ar putea face treaba asta mult mai simpla si fara bataturile provenite de la frecarea cu godila.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Ianuarie 28, 2012, 06:09:10 pm
Cu chiu cu vai am reusit sa incarc imaginile de mai jos: (1) modificarea sugerata de Aurelian (2 si 3) cealalta versiune pe care o aveam in lucru si am finalizat-o intre timp.
Salut Gigi,
Imi place prima varianta. Daca nu este prea mult, parca as dori si o alternativa doar cu negru pe alb. Ceva foarte stilizat, cu marginile velelor doar schitate un pic.
Propun ca emblema desenata de Legendar sa fie folosita ca stampila.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gigitolan din Ianuarie 30, 2012, 11:22:37 am
S-a facut. Am pus mai multe variante sa fie...
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gupi din Ianuarie 30, 2012, 02:06:48 pm
test reply
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Ianuarie 30, 2012, 02:23:31 pm
Scuze Gupi de interventie, vad ca acum se vede pagina 12, as vrea doar sa-i spun lui Gigi sa-mi trimita pe mail pozele cu siglele, si le pun eu pe topic. Multumim pentru ajutor :).
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Ianuarie 30, 2012, 06:01:40 pm
Iar aici avem siglele desenate de Gigi:
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: draken din Februarie 12, 2012, 01:58:52 am
Foarte tare ideea. Pun aici un link cu un documentar despre primii raideri. Sau....de la drakkar la lotca :) (chiar la lotca pe roti)
http://www.youtube.com/watch?v=X4_r-IySNKM&feature=related
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Februarie 12, 2012, 12:57:29 pm
Iar aici avem siglele desenate de Gigi:
Votul meu este pentru a 3-a sigla. Este simpla si expresiva. Mai sint si alte pareri?
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Februarie 12, 2012, 01:10:32 pm
Tot pentru a treia sunt
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Februarie 12, 2012, 01:27:38 pm
Foarte tare ideea. Pun aici un link cu un documentar despre primii raideri. Sau....de la drakkar la lotca :) (chiar la lotca pe roti)
[url]http://www.youtube.com/watch?v=X4_r-IySNKM&feature=related[/url]

Salut. Foarte interesant filmul. Am citit ca nu se prea pot reface traseele vikingilor pe riurile din Rusia datorita amenajarii acestora in vederea navigatiei. Pragurile Niprului enumerate cu numele lor in Rus (scandinava) si Slavona de Constantine VII Porphyrogenitus in lucrarea "De Administrando Imperio" nu mai exista. Este totusi unul dintre documentele cele mai credibile despre aceste raiduri si in care sint pomenite porturi de pe litoralul Romanesc cu denumirile lor aproape actuale: Selina la bratele Dunarii si Constantia iar intre ele Konopas???. In plus sint descrisi si pecenegii care ocupau atunci litoralul vestic al Marii Negre mai la nord de bratele Dunarii. Citind acest document, mi-am adus aminte de minele de calcar pomenite de Marian Bunea intr-o conversatie mai veche si inscriptiile runice care spune el, s-ar putea vedea acolo. Intentionez sa fac o recunoastere cind se mai topesc zapezile. Aici este link-ul unde poate fi gasit intregul articol:
http://faculty.washington.edu/dwaugh/rus/texts/constp.html

Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Thor din Februarie 12, 2012, 03:46:15 pm
Iar aici avem siglele desenate de Gigi:
Votul meu este pentru a 3-a sigla. Este simpla si expresiva. Mai sint si alte pareri?

A treia dar cu vasle negre.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: ss din Februarie 12, 2012, 04:17:34 pm
Tot a treia! Iar o dam in unanimitati???
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Februarie 12, 2012, 07:16:11 pm
Pai la bordul unei ambarcatiuni, daca nu e consens, atunci trebuie sa fie!
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Februarie 16, 2012, 01:45:33 am
Pai la bordul unei ambarcatiuni, daca nu e consens, atunci trebuie sa fie!
Corect Vincentiu. Dar intr-o asociatie, multitudinea opiniilor este mult mai importanta. Si mai mult decit opiniile, mai importante sint initiativele oamenilor care au afinitati cu ideea care formeaza postamentul organizatiei.
Pina la urma si pe Bounty a existat un fel de consens insa nu a durat prea mult.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Februarie 17, 2012, 10:11:14 am
Deci e oficial: intre 19 si 27 mai suntem asteptati cu mic cu mare la Jurilovca, la prima Tabara Raid Romania 2012 :).

Am vorbit aseara cu x_petrolist, si a ramas sa incepem sa ne organizam. Am trecut deci evenimentul pe prima pagina.
Urmeaza ca Lotca Raid sa ajunga la Bucuresti, pentru probe pe Lacul Morii. Mai multe ne vor spune colegii din Asociatia Raid Romania.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: solpet din Februarie 17, 2012, 02:26:17 pm
Deci e oficial: intre 19 si 27 mai suntem asteptati cu mic cu mare la Jurilovca, la prima Tabara Raid Romania 2012 :) .

Intre 14 Mai - 2 Iunie voi fi la Jurilovca.
"Baza tehnica"  (cam in starea de anul trecut sau cu mici "completari") va sta la dispozitie.
Descriere rute acces si detalii organizatorice pe masura ce se apropie data fixata
(cred ca ar fi bine sa definitivam lista celor care doresc sa participe - si a barcilor pana la 1. Mai).
 
Cu  ARBDD va trebui sa luam legatura din timp, si daca este necesar sa-i  convingem de utilitatea  traseului ("nestandard")
sau daca nu-i nevoie de munca de lamurire , sa-si dea acceptul.
 
 
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: bradutzu din Februarie 17, 2012, 03:21:39 pm
Nu va suparati pe mine ca nu merg, dar.....................pescuitul e inchis in perioada aia........  >:( >:( >:(
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Februarie 17, 2012, 03:41:31 pm
@Peter: ne-ai dat o veste foarte buna, inseamna deci ca putem campa "la tine in cuibar" :D.
@Bradutzu: chiar daca o fi el inchis pescuitul, nu inseamna ca peste nu va fi, dimpotriva ;). Abia astept sa ma puna Legendaru iar la curatat peste, si el sa faca bijuteriile culinare cu care ne-a delectat :).
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Februarie 17, 2012, 03:49:41 pm
Pe 19 sau pe 20 vin si eu cu familia, cu barca dar numai o zi pentru a cunoaste colegii si o mica plimbare, deci nu cred ca voi intra oficial in vreun Raid.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Februarie 19, 2012, 09:46:32 am
Deci e oficial: intre 19 si 27 mai suntem asteptati cu mic cu mare la Jurilovca, la prima Tabara Raid Romania 2012 :).

Am vorbit aseara cu x_petrolist, si a ramas sa incepem sa ne organizam. Am trecut deci evenimentul pe prima pagina.
Urmeaza ca Lotca Raid sa ajunga la Bucuresti, pentru probe pe Lacul Morii. Mai multe ne vor spune colegii din Asociatia Raid Romania.

Este oficial si datele sint cele postate de Vali. Tabara va fi doar in weekendurile de inceput si sfirsit. Denumirea recomandata anterior "Raid Razim-Sinoe 2012" este mai potrivita. In acelasi timp nu va crea confuzie cu o eventuala Tabara de Creatie care se poate desfasura concomitent sau in alta perioada. In timpul saptaminii vom fi pe apa. Am vorbit cu Paul, al carui traseu a fost ales din motive de durata, ca acesta sa fie definitivat cit mai aproape de momentul startului ca sa putem beneficia de prognoza meteo si a putea mari pe cit posibil cuantumul propulsiei cu vele. Raidul va fi un concurs pentru care va trebui sa stabilim criterii de punctaj, handicapuri, etc. Astept recomandarile si opiniile voastre.

Saptamina trecuta au fost demarate demersurile pentru obtinerea statutului de persoana juridica. Presedintele asociatiei este Razvan Toscuta, Capitanu'Legendei Dunarii. Este secondat de Nicu "home-made" si Aurelian "x_petrolist". Dl. Profesor Mircea Gabriel Nistorescu ne-a facut onoarea si a acceptat sa fie purtatorul de cuvint al asociatiei. Inscurt timp, Razvan va va prezenta statutul si va va invita sa va inscrieti oficial in asociatie (conform legislatiei in vigoare).
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Februarie 19, 2012, 10:21:26 am
Am modificat anuntul de pe pagina principala a forumului, cu denumirea corecta. Despre criterii de punctaj, handicap etc, cel mai bine ar fi sa vorbim cu Adrian N., el e cel mai documentat in chestiunea asta.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Februarie 19, 2012, 12:02:07 pm
Personal vad Raidul ca un festival, nu concurs.
Va fi foarte greu de stabilit criterii si eu am convingerea ca vor fi migratii intre echipaje (din motive de conditii meteo) .
Hai sa consideram aceasta prima editie - o scoala pentru toti participantii.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: impaiatu din Februarie 19, 2012, 12:03:30 pm
Daca am inteles eu bine, raidul va fi de fapt o regata?Inseamna ca noua metri si juma' de velatura sunt totusi cam putini, fiindca daca e pe competitie, n-am de gand sa ma tarai ca melcu prin balta.
Si ca un bun camarad de raid, va sfatuiesc de pe acum; daca ramaneti fara vant, urmati-mi siajul, pt. ca am sa sap atat de adanc in apa, incat sa puteti merge si pe jos.

Eu ma voi prezenta cu Teleleu', cu noul sau look de trimaran.Echipaj:Ciobanu Mircea si subsemnatu', Raidu Sorin. Botman: Bergenbier.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: bogdanbuciu din Februarie 19, 2012, 12:09:28 pm
sa dea dracii, de abia astept sa vad echipajul asta. Cred ca vin si eu daca castig la loto.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: impaiatu din Februarie 19, 2012, 12:15:35 pm
Personal vad Raidul ca un festival, nu concurs.
Va fi foarte greu de stabilit criterii si eu am convingerea ca vor fi migratii intre echipaje (din motive de conditii meteo) .
Hai sa consideram aceasta prima editie - o scoala pentru toti participantii.

Intradevar: aceasta prima editie a Raidului, va fi ca o scoala pt. toti.Promit sa va predau bine toate lectiile.:))
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Februarie 19, 2012, 01:17:59 pm
Personal vad Raidul ca un festival, nu concurs.
Va fi foarte greu de stabilit criterii si eu am convingerea ca vor fi migratii intre echipaje (din motive de conditii meteo) .
Hai sa consideram aceasta prima editie - o scoala pentru toti participantii.

Paul, Raidul este un concurs. Faptul ca noi il inventam pe masura ce-l organizam este altceva. Criteriile le stabilim inainte de inceperea cursei. Nu vad de ce ar fi nevoie sa migreze echipajele de pe o barca pe alta.
Festivalul va fi in zilele premergatoare si cu ocazia weekendului final cind se vor decerna si premiile.

Pentru exemplificare, aici sint criteriile www.raidengland.org (pe care nu este musai sa le urmam si noi)

envisage maybe 3 classes
   sail & oar
   slow
   fast

Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Februarie 19, 2012, 01:26:09 pm
Daca am inteles eu bine, raidul va fi de fapt o regata?Inseamna ca noua metri si juma' de velatura sunt totusi cam putini, fiindca daca e pe competitie, n-am de gand sa ma tarai ca melcu prin balta.
Si ca un bun camarad de raid, va sfatuiesc de pe acum; daca ramaneti fara vant, urmati-mi siajul, pt. ca am sa sap atat de adanc in apa, incat sa puteti merge si pe jos.

Eu ma voi prezenta cu Teleleu', cu noul sau look de trimaran.Echipaj:Ciobanu Mircea si subsemnatu', Raidu Sorin. Botman: Bergenbier.

Felicitari D-le Vineri. Te rog sa trimiti datele tehnice ale ambarcatiunii Teleleu (invitatia este valabila si pentru ceilalti participanti). Din cite vad, te vei intrece cu catamaranul Legendarului. Ramine de vazut cine va merge in urma cui.
Se intrevede prima clasificare, eterna multi vs. mono.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: impaiatu din Februarie 19, 2012, 02:03:20 pm
Domnule MonoCoca,
in urma cererii dumneavoastra, va transmit urmatoarele informatii ;
Numele ambarcatiunii -Teleleu
Lungime; 4.2M
Latimea corpului central; 1.4 M
Latimea cu tot cu flotoare: 3.5 m
Pescaj; 0.8 M
Suprafata velica; 9.5 M patrati.
Inaltime catarg; 5.5 M (ca sa-l puteti vedea la orizont, in prova)
Greutatea corpului central;80 kg.
Greutatea totala; necunoscuta inca.
Echipaj;2
Viteza maxima; Maxima!!!

Am o doleanta si as fi recunoscator daca ,in unanimitate, ati fi de acord ca elementul Teleleului, numit catarg, sa se numeasca de aici inainte falus.

Pesonal, Domnule MonoCoca, respectuos va informez, ca ziua de debut a Raidului, respectiv Luni, o veti trece in calendarul Dumneavoastra , Vinerea Neagra, ca urmare a esecului Dumneavoastra in fata MulteiCoca mele.
Cu respect, al Dvs.
Raidu Sorin.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: impaiatu din Februarie 19, 2012, 02:06:50 pm
Propun ca unul din premii( sa zicem....ultimul :) ) sa se numeasca "Premiul Chicken". :p

Si astea fiind zise, ma duc sa-mi lustruiesc barcazu'.
Acartar tutror.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Februarie 19, 2012, 02:24:48 pm
Si uite asa s-a mai schimbat aroma forumului odata cu prezentza delicioasa a domnului multi-cocker Raidu Sorin  :D. Abia asteptam sa-ti vedem falusul la orizont odata cu marea debarcare de la Portita ;).
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Februarie 19, 2012, 04:15:07 pm
Stiam eu ca Sorin o sa ajunga mare, mare de tot. Trimaran, auzi la el.... poftim si simbolul clasei Teleleu:
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: impaiatu din Februarie 19, 2012, 07:51:21 pm
Clasa Teleleu in momente de relaxare.
Tocma' ce-am terminat de dat cei doi metri de zapada de pe Teleleu. Victoria e ca si a mea.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Februarie 20, 2012, 01:20:43 am
Domnule MonoCoca,
in urma cererii dumneavoastra, va transmit urmatoarele informatii ;
Numele ambarcatiunii -Teleleu
Lungime; 4.2M
Latimea corpului central; 1.4 M
Latimea cu tot cu flotoare: 3.5 m
Pescaj; 0.8 M
Suprafata velica; 9.5 M patrati.
Inaltime catarg; 5.5 M (ca sa-l puteti vedea la orizont, in prova)
Greutatea corpului central;80 kg.
Greutatea totala; necunoscuta inca.
Echipaj;2
Viteza maxima; Maxima!!!

Am o doleanta si as fi recunoscator daca ,in unanimitate, ati fi de acord ca elementul Teleleului, numit catarg, sa se numeasca de aici inainte falus.

Pesonal, Domnule MonoCoca, respectuos va informez, ca ziua de debut a Raidului, respectiv Luni, o veti trece in calendarul Dumneavoastra , Vinerea Neagra, ca urmare a esecului Dumneavoastra in fata MulteiCoca mele.
Cu respect, al Dvs.
Raidu Sorin.

Stimate Domnule Sorin. Va urez D-voastra, echipajului si barcii bun venit la prima editie Raid Romania. Deasemenea, va multumesc pentru informatiile referitoare la ambarcatiune.
Un pic de umor nu strica, dar as dori sa il pastram in limite rezonabile. In consecinta, in numele asociatiei, va anunt ca ne vom referi la dotarile ambarcatiunii Teleleu doar cu denumirile oficiale uzitate in domeniul nautic: arbore, mast sau catarg.
Ca organizator ma bucura fervoarea de care dati dovada si cu echidistanta impusa da acest rol va urez Dumneavostra si echipajului succes in aceasta cursa.
Daca se poate, as dori sa ne spuneti daca propulsia pe care va bazati este doar velica sau daca intentionati sa folositi si rame (visle). In caz ca raspunsul este pozitiv, va rog sa ne informati cite perechi de rame vor fi in dotarea ambarcatiunii Dumneavoastra. Preconizam ca pe anumite portiuni (canale) propulsia exclusiv eoliana ar putea fi un impediment pentru scopul pe care l-ati anuntat.
Un alt amanunt care probabil v-a scapat din vedere este ca dorim sa ne informati daca flotoarele sint demontabile sau nu. Va intreb deoarece in clasificarea mono - multi nu am inclus si barcile care pot fi ambele.
Cu stima, al D-voastra sincer,
A.
   
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: impaiatu din Februarie 20, 2012, 08:35:28 am
"Poi dac-o luam asa mecanic de la-nceput......) :)) (asta-i citat din "Monstrul".
Pe sistemul "sa moara si chakra vecinului", nenea Aurel mi-a bagat pumnul cel oficial in gura.:))
Da nu-i nimic, am scos din buzunarul de la spate, mojo-ul meu cel nou-nout, asa ca nu ma afecteaza vorbele bacoviene ce mi le-a servit.
Totusi, ca sa si-i raspund;
Propulsie auxiliara:
una pereche vasle sau una bucata godila in cazul ca-mi ies testele cu smecheria asta si viteza obtinuta va fi de 3-4 km/h, ceea ce ar fi dezirabil.
Flotoarele vor fi fixe.

Nici nu va mai salut.
Sa traiesti nea Aurica.:)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Februarie 20, 2012, 11:07:22 am
Sorine, nu mai pune si tu toate cele la suflet. Chiar si la inscrieri ai iesit pe primul loc deoarece Teleleu este prima ambarcatiune inregistrata oficial la Raid Razim-Sinoe 2012. Felicitari.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: impaiatu din Februarie 20, 2012, 11:51:20 am
Sorine, nu mai pune si tu toate cele la suflet. Chiar si la inscrieri ai iesit pe primul loc deoarece Teleleu este prima ambarcatiune inregistrata oficial la Raid Razim-Sinoe 2012. Felicitari.
Nene Aurel, stii doar ca glumesc. Am inteles ca, din punctul de vedere al organizatorului, tre sa-ti iei tonul oficial.Nu toata lumea te cunoaste si sa nu-si faca impresii gresite.Eu, in schimb, imi permit sa tratez cu umor situatia.Ca sa ne mai radem si noi.:)
Multumesc, deci sunt in pole position.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Februarie 20, 2012, 12:57:47 pm
Tocmai am primit un mail de la Dl Sorensen, pe care nu-l cunosc, dar care-si exprima dorinta, in masura in care timpul ii va permite, sa participe la Raidul Razim-Sinoe 2012 cu un yawl - Navigator de 14,5 picioare - 150kgs.
Am sa va tin la curent pe masura ce primesc mai multe detalii.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Februarie 20, 2012, 02:41:19 pm
Nu am idee daca e aceeasi barca, insa uite aici ceva asemanator, barca unui olandez din ce am inteles, care lucreaza la Santierul Naval Galati, si care a fost asta vara la ponton la bac Galati: http://forum.capcompas.ro/index.php/topic,61.msg584.html#msg584 . Ar fi tare interesant daca ar fi aceeasi barca :).
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Februarie 20, 2012, 11:55:36 pm
Nu am idee daca e aceeasi barca, insa uite aici ceva asemanator, barca unui olandez din ce am inteles, care lucreaza la Santierul Naval Galati, si care a fost asta vara la ponton la bac Galati: [url]http://forum.capcompas.ro/index.php/topic,61.msg584.html#msg584[/url] . Ar fi tare interesant daca ar fi aceeasi barca :).


Salut Vali. Daca barca este cea din poza atasata, nu-i Olandez ci Danez iar prin 2009 salasluia prin Talinin - Estonia.
Om trai si-om vedea.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Februarie 21, 2012, 12:57:28 am
Exact asta e barca, iar daca am spus ca e olandez e din cauza ca la noi sunt multi olandezi care lucreaza la Santierul Naval Damen. Deci cine mi-a spus despre proprietarul yawl-ului cred ca a facut confuzie vizavi de nationalitate.
Oricum, nu putem decat sa ne bucuram, si cu ocazia asta, daca oricum tineti legatura, transmite-i te rugam salutarile si admiratia velistilor galateni, pentru faptul ca e una din (prea) putinele barci cu vele din portul Galati.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Februarie 21, 2012, 09:04:03 pm
Transmit. Mi-a spus ca este extrem de ocupat. In echipaj il coopteaza pe Mike, organizatorul Raidurilor din Finlanda din ultimii 10 ani.
Si appropos de Raiduri, cel Finlandez din acest an se va tine in Dalsbruk intre 14-20 Julie. Sper sa reusim sa trimitem si noi o barca si un echipaj.
Din nefericire, deoarece am fi putut avea participare internationala mai larga, planul nostru se suprapune cu Velalonga, Raidul Italian. Si de ce sa cedam noi? Asadar, raminem pe pozitii, perioada anuntata oficial nu se schimba. Live and Learn.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Februarie 22, 2012, 01:27:18 pm
Acum 30 minute, calotca a plecat spre Bucuresti insotita de doua Legende si un mus.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: capitanu din Februarie 23, 2012, 08:02:02 am
Echipajul a sosit cu bine la Bucuresti la Santierul Naval Militari, desi conditiile de trafic au fost de neimaginat dupa lasarea serii. Asteptam sa se dezghete apele.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Februarie 23, 2012, 12:45:06 pm
Acum 30 minute, calotca a plecat spre Bucuresti insotita de doua Legende si un mus.
multumim Vincentiu pentru gazduirea oferita lotcii. te asteptam la problele de pe lacul Morii sau daca timpul nu-ti permite, la o tura cu parusul pe 20 Mai la Jurilovca.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Februarie 23, 2012, 02:35:29 pm
Cu placere... anul asta trebuie sa imi lungesc garajul, sa mai incapa si Dacia. :D si ce oi mai avea in curte :D
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Ciby din Februarie 23, 2012, 03:07:35 pm
Acum 30 minute, calotca a plecat spre Bucuresti insotita de doua Legende si un mus.
Este un supliciu pentru ochi alaturarea dintre frumusetea barcii din primplan si zapada inghetata din decor.
Sper ca ne vom delecta privind-o ce frumos sta pe apa in vremuri mai calde. ::)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: capitanu din Februarie 23, 2012, 04:59:03 pm
Sigur asa va fi. Dar sa sti ca mergea bine si pe zapada.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Martie 18, 2012, 02:12:26 pm
Salut prieteni,

Propun pentru weekendul urmator o tura de de incalzire pe Razim Scopul este verificarea unei parti a traseului RAID 2012: vizual (largime /stare canale, salcii/sau nu, etc),  masuratori (coordonate GPS - trasee/puncte critice/intersectii) si adancimi.
Traseul ar fi: Jurilovca - Golful Fundea - canal Lipoveni - cnl Vanghelie - Dunavat - Cocos - Mustaca - si apoi om vedea. Cu barca mea ar fi o tura de 2 zile (motor, vela, vasle). Capacitatea barcii: 4 persoane lejer + bagaje. Daca suntem mai multi mergem cu barca lui Stefan Constantin (EOS)
Desigur daca e vreme buna - nu am verificat prognoza.
Necesar: sonar + GPS, d'ale gurii si gatului, sac de dormit (+cort - desi sper sa gasim de dormit la pct. pescaresti), echipament impermeabil + cel putin un rand de haine uscate - asta daca ne prinde vreun bulau.

Cele bune,

Paul Condrat
0722354203
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: capitanu din Martie 18, 2012, 02:29:27 pm
Studiem aceasta propunere. multumim. Eu unul, nu am echipament de dormit pentru vreme rece, dar vad ce pot face.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Martie 18, 2012, 04:36:53 pm
Echipamentul de dormit e problema minora. Eu sper sa dormim undeva la pescari.
Un sac de dormit este necesar si acolo, iar cortul doar pentru forta majora.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: HOME MADE din Martie 18, 2012, 05:15:32 pm
se pare ca nu s-a incins doar soarele,se incinge treaba...................... ;)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: capitanu din Martie 18, 2012, 08:25:36 pm
Pai, de la soare se incinge.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Martie 20, 2012, 09:24:35 am
Salut Paul,
Ideea ta este foarte buna. Nu stiu cine are sonar si GPS disponibile dar o recunoastere si contactarea celor din zonele de popas este un mare pas inainte. Poti sa ne spui ceva despre demersurile necesare pentru accesarea zonelor protejate. Deasemenea informatii referitoare la localnici dispusi sa participe sau sa-si inchirieze lotcile ne-ar ajuta sa putem face liste de echipaje. Ce facem cu barcile? Le lansam la Dolosman sau in portul turistic? Le putem tine in bazinul pescaresc?
Si ar cam trebui sa se hotarasca oamenii si sa ne spuna cine vine si in ce perioada.
Eu voi fi acolo in perioada 19-27 - si optiunea mea este pentru ambarcatiunea Lotca.

PS
Razvane, gasesti la mine un sac de dormit si un cort de o persoana. Spune-mi daca ai nevoie si facem aranjamentele necesare.

Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Martie 20, 2012, 12:29:48 pm

Si ar cam trebui sa se hotarasca oamenii si sa ne spuna cine vine si in ce perioada.

Cu asta ar trebui sa incepem. A are cineva pana acum o lista de participanti (participare sigura). De barci fac rost cu conditia sa am aceasta lista. Termen -cel tarziu 15 aprilie
Privind obtinerea accesului sunt mai multi pasi:
1. stabilirea zonelor de campare (dupa expeditia de test)
2. cine solicita ? /organizatorul - in ce stadiu este formalizarea asociatiei? eu pot face solicitarea din partea Asociatiei Prodezvoltare Jurilovca 21 - dupa ce avem confirmate participarile.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Martie 20, 2012, 01:33:39 pm
Pina acum avem urmatoarele confirmari:

Sorin & Mircea - Teleleu
Paul Condrat - Lotca lui Paul
Razvan - Legenda dunarii
Aurelian - Lotca
Peter, care nu si-a ales ambarcatiunea inca, va fi in Jurilovca pe toata perioada.
Participarea lui Stefan sper sa o poti confirma tu.
Voi confirma si participarea lui Marian Bunea care nu prea intra pe net.

Dupa recunoasterea pe care o veti face, va rog sa-mi trimiteti informatii si poze ca sa-i invit oficial si pe Flemming si Mike.

Denumirea a fost aprobata de Secretarul General al Guvernului iar actele trebuiau depuse saptamina trecuta la Tribunal. Putem face cererea prin ambele asociatii deoarece chiar si cele fara statut juridic sint permise conform Constitutiei.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Martie 23, 2012, 11:24:40 am
Salut prieteni,

Propun pentru weekendul urmator o tura de de incalzire pe Razim Scopul este verificarea unei parti a traseului RAID 2012: vizual (largime /stare canale, salcii/sau nu, etc),  masuratori (coordonate GPS - trasee/puncte critice/intersectii) si adancimi.
Traseul ar fi: Jurilovca - Golful Fundea - canal Lipoveni - cnl Vanghelie - Dunavat - Cocos - Mustaca - si apoi om vedea. Cu barca mea ar fi o tura de 2 zile (motor, vela, vasle). Capacitatea barcii: 4 persoane lejer + bagaje. Daca suntem mai multi mergem cu barca lui Stefan Constantin (EOS)
Desigur daca e vreme buna - nu am verificat prognoza.
Necesar: sonar + GPS, d'ale gurii si gatului, sac de dormit (+cort - desi sper sa gasim de dormit la pct. pescaresti), echipament impermeabil + cel putin un rand de haine uscate - asta daca ne prinde vreun bulau.

Cele bune,

Paul Condrat
0722354203

Din lipsa de echipaj tura se amana.
Astept propuneri desi, in perioada urmatoare am programul destul de incarcat. Este musai necesar un GPS si un sonar.
In perioada 1-5 aprilie nu sunt disponibil; altfel, tura se poate face si in cursul saptamanii (nu neaparat in weekend) dar, discutam daca aveti propuneri.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: legenda dunarii din Martie 24, 2012, 02:10:32 am
cum mama-masii sa uitati voi tocmai bucataru'
asa ceva nu se poate !!!
si...are si catamaran!!!
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: capitanu din Martie 24, 2012, 12:45:51 pm
Solicitarea a fost judecata la tribunal si trebuia sa se pronunte vinerea trecuta, insa judecatoarea a amanat pronuntarea pentru vinerea asta. Luni putem vedea ce s-a pronuntat. Ma ocup de sonar si GPS si de restul. Am sa fac si lista.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Martie 29, 2012, 09:50:53 am
cum mama-masii sa uitati voi tocmai bucataru'
asa ceva nu se poate !!!
si...are si catamaran!!!
Salut Razvane. Imi pare bine ca te-ai hotarit sa participi la Raid sau mai bine spus ca-ti anunti oficial prezenta. Ca sa nu fim acuzati de favoritisme in cazul celebritatilor, te rog sa postezi informatii tehnice despre catamaranul pomenit in precum si lista membrilor echipajului (asta in cazul in care nu vei participa solo cum te-ai obisnuit la TID).
 
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: alex doaga din Martie 29, 2012, 07:19:50 pm
Daca este posibil, as dori sa particip la raid cu echipaj de doua persoane.

Barca este un international 420" de 4.2 m, suprafata velica foc si randa cam 13 m2 si doua padele.

Am si vele cu linie de tertarola, asa ca as mai putea reduce din suprafata.

Pentru camping avem tot echipamentul necesar.

E ok?  ::)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: legenda dunarii din Martie 29, 2012, 11:48:00 pm
este !cu asa ceva le iei fitilul la toti !bafta!

legendarul si home made.....semneaza!
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Aprilie 04, 2012, 12:12:22 pm
In weekendul ce urmeaza, barca asociatiei care este aproape terminata (multumim maestrului Nicu home-made si tuturor celor care au ajutat), va fi lansata la apa pe Lacul Morii din Bucuresti. Cei dornici de activitati nautice sint invitati sa participe. Testele sint programate Simbata intre orele 12-20 si Duminica intre 10-18.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: lipan din Aprilie 04, 2012, 08:34:49 pm
Testele se fac și cu parus?
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Aprilie 04, 2012, 11:12:59 pm
Testele se fac și cu parus?
Salut. Din cite am inteles, vela este la Bucuresti. Razvan se straduieste sa mestereasca un ghionder. Te  asteptam la probe ca sa-ti incerci creatia. Prognoza anuntata de "menestras" pentru Simbata este vint de 13km/hr, V-SV si 25 grade Celsius.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: capitanu din Aprilie 05, 2012, 12:17:14 am
Sigur, altfel este fara sarea-n bucate. As putea spune ca doar cu parus, pentru ca Legendarul inca nu a montat strapazanii si eu sunt prins de dimineata pana seara. Dar o scoatem noi la capat.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: mario38 din Aprilie 05, 2012, 07:48:59 am
OBLIGATORIU.... multe camere de luat vederi pentru sufletele noastre
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: capitanu din Aprilie 05, 2012, 03:07:52 pm
Am retinut. O sa ne straduim sa documentam cat mai bine.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Aprilie 05, 2012, 09:42:54 pm
vine cine poate ... scapa cine vrea ...
sau invers
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Aprilie 15, 2012, 06:07:11 pm
Lotca - lansarea la apa

-          Barca construita este declarata oficial si aproape unanim: Lotca modernizata
-          Barca a fost botezata (fara popa dar cu sampanie si baieti de cor) “Lotca”
-          Lotca a fost declarata barca scoala a asociatiei Raid Romania si intra din acest moment in patrimoniul asociatiei
-          Inainte de lansare, s-au purtat ceva dicutii referitoare la pozitionarea stapazanelor si materialul banchetelor (eu inclin sa-i las pe cei care vislesc mai mult sa-si spuna preferintele si sa-si impuna punctual de vedere)
-          Inainte de Raid, barca va trebui data cu rasina pe portiunile neacoperite si cu lac rezistent la UV.
-          Dupa lansarea de saptamina trecuta am constatat ca:
o   Surpriza-surpriza: barca nu ia apa deloc, nici macar un strop
o   Este usoara, pe vint de 14-16 noduri trebuie tras la visle constant pentru a mentine directia
o   Unii sint de parere ca este putin cam scurta deoarece valurile de pe lacul Morii cam faceau zgomot sub chila (eu unul am remarcat asta si la alte barci)
o    Guvernarea cu visla este dificila, babalele pozitionate prea aproape de pupa nu ajuta (trebuie sa incercam cu visla atasata in alt mod sau cu cirmna cum stabilisem acum – oh my God - 2 ani)
o   Datorita unor “inovatii” facute la greementul traditional, nu am putut testa foarte bine comportamentul la mersul cu vele (am taiat funga prea scurta, am fixat un scripete in capul ghionderului si nu am putut ridica vela cum trebuie). Am intrat in deriva, ne-am jucat cu un soi de “scandalizare” al parusului incercind sa vedem daca-l putem impaturi in doua si face un fel de tertarola cu vela triunghiulara si fara ghionder. Probabil de aici au aparut ideile de greement Bermudian.
o   Dl. Prof. Nistorescu si maestul Nicu sint de parere ca trebuie sa incercam sa mutam mastul spre mijlocul barcii pentru a o face ardenta si sa mearga mai bine in vint. De fapt nici nu stim sigur daca sau mai bine spus cita deriva are sau daca poate tine vintul strins. Deoarece mutarea mastului impune si ceva ajustare de vela, nu stiu cind se va putea efectua acest test.
 
In urma aventurii din vara trecuta cu Legenda Dunarii, consider necesare 3 rame pe barca. Una pentru cirmit si doua pentru a usura guvernarea (chiar si la vela) si pentru executarea voltelor. Crocodili (sau noduri ajustabile cum foloseste Paul) sint necesare pentru a permite cirmitul si mentinerea pozitiei velei in acelasi timp.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Aprilie 15, 2012, 08:09:08 pm
Imi dau si eu cu parerea: pentru deplasarea la rame, nu ar merge doua trei randuri de vaslasi?
Aici sunt doi vaslasi: http://www.youtube.com/watch?v=ajj2D4dvK20
Iar aici sunt barcile de 6+1: http://www.youtube.com/watch?v=3NWan9rIA8M
Loc ar fi in Lotca (inclusiv echipament si hrana pentru 5-7 zile), iar pentru un Raid pe brate si canale in DD sau costier, un echipaj de 4 ar fi potrivit.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Aprilie 15, 2012, 08:33:53 pm
Imi dau si eu cu parerea: pentru deplasarea la rame, nu ar merge doua trei randuri de vaslasi?
Aici sunt doi vaslasi: [url]http://www.youtube.com/watch?v=ajj2D4dvK20[/url]
Iar aici sunt barcile de 6+1: [url]http://www.youtube.com/watch?v=3NWan9rIA8M[/url]
Loc ar fi in Lotca (inclusiv echipament si hrana pentru 5-7 zile), iar pentru un Raid pe brate si canale in DD sau costier, un echipaj de 4 ar fi potrivit.

Este posibil doar daca se campeaza pe mal. Mi-e greu sa cred ca 4 oameni au loc in barca peste noapte daca se sta la ancora. Trei, poate dar f. inghesuiti.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Aprilie 15, 2012, 09:15:39 pm
Pina acum avem urmatoarele confirmari:

Sorin & Mircea - Teleleu
Paul Condrat - Lotca lui Paul
Razvan - Legenda dunarii
Aurelian - Lotca
Peter, care nu si-a ales ambarcatiunea inca, va fi in Jurilovca pe toata perioada.
Participarea lui Stefan sper sa o poti confirma tu.
Voi confirma si participarea lui Marian Bunea care nu prea intra pe net.

conform ultimelor informatii primite, se pare ca Sorin nu-si permite sa intrerupa activitatea ce-i ofera acoperis, caldura si hrana asa ca participarea lui este cu semnul intrebarii. Maestrul Nicu s-a sacrificat si va fi in barca motorizata de salvare si va avea la bord si asistenta medicala (sper ca ne va anunta cit mai curind care este acea barca).
Ambarcatiunile inscrise la Raid si echipajele sint urmatoarele:
Sorin & Mircea – “Teleleu”  - TRIMARAN
Paul Condrat – “Lotca lui Paul” - LOTCA
Razvan "Capitanu'" – “Legenda Dunarii” - LOTCA
Aurelian & Marian Bunea – “Lotca” – LOTCA MODERNIZATA
Alex & mate – INTERNATIONAL 420
Razvan “Legendaru’” – (Catamaran nebotezat) – CATAMARAN
……………………..
Desi s-a anuntat ca inscrierile se fac pina pe 15 Aprilie, in spirit neaos Romanesc, se ofera 7 zile de gratie. Cine nu se inscrie OFICIAL (email, PM postare pe forum, etc.) pina pe data de 22 Aprile 2012, ora 24:00 UTC+2, nu va putea participa la Raid. Singura exceptie o vom face in cazul participantilor din afara Tarii care nu au posibilitatea sa urmaresca postarile noastre si a caror participare nu a fost confirmata.
……………………….
Cei care doresc sa vina doar pentru weekenduri nu trebuiesc sa se inscrie. Iesirile se vor face pe criteriul: primul sosit-primul servit in functie de barcile si echipajele disponibile.


Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Aprilie 15, 2012, 09:40:23 pm
Daca tot discutam, mai am o nelamurire: conform art. 4, alin. b nu se poate trimite calendarul activitatilor Raid la autoritati si sa aprobe desfasurarea activitatilor de campare pe mal pentru membrii inscrisi oficial in evenimentul din 2012?
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Mai 30, 2012, 09:13:30 am
Daca tot discutam, mai am o nelamurire: conform art. 4, alin. b nu se poate trimite calendarul activitatilor Raid la autoritati si sa aprobe desfasurarea activitatilor de campare pe mal pentru membrii inscrisi oficial in evenimentul din 2012?
Din lipsa de timp, nu am facut cererea pe care o recomanzi. In mod cert ne vom organiza mai bine in 2013.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: nicu din Mai 31, 2012, 10:18:13 am
https://www.youtube.com/watch?v=7uPX7eQ_6f4&feature=channel&list=UL


Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Iunie 01, 2012, 03:13:54 am
Mai este o poveste cu "Codul Galben - Vreme Frumoasa" dezbatuta de Razvan Legendaru' si subsemnatul in ultima zi de Raid....
Se pare ca este o tinara cu moravuri dubitabile, apetisanta si accesibila, care pleca de la Gura Portitei la Jurilovca.
Atunci s-a dat  "Cod Galben" si tote ambarcatiunile de pe lac au pornit cu vint usor de travers (cum ii place lotcii) catre sus-numitul port. ....
Unii s-au ingalbenit .... unii nu ....
 
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: nicu din Iunie 02, 2012, 03:55:47 pm
http://youtu.be/AXJ6ud4MQxo


http://youtu.be/cifMK0CT4x8
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Iunie 04, 2012, 11:54:05 am
TRASEU DE 40 km

Facut sambata, 2 iunie, intre orele 11.30 - 19
Barca: Lotca lui Paul
Echipaj: Peter si Judith, Stefan(EOS) si Ana, si eu

GALBEN: traseul realizat
ROSU: cu motorul
VERDE: parte ce ne-am propus si nu am reusit sa facem (stavilarul de la Canalul 2 este blocat - nu se poate trece cu barca)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Iunie 04, 2012, 02:57:23 pm
Foto
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Iunie 04, 2012, 04:36:58 pm
Astazi ati iesit? Frumos tare.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Iunie 04, 2012, 06:42:54 pm
TRASEU DE 40 km

Facut sambata, 2 iunie, intre orele 11.30 - 19
Barca: Lotca lui Paul
Echipaj: Peter si Judith, Stefan(EOS) si Ana, si eu

GALBEN: traseul realizat
ROSU: cu motorul
VERDE: parte ce ne-am propus si nu am reusit sa facem (stavilarul de la Canalul 2 este blocat - nu se poate trece cu barca)

Pornit Jurilovca - Canal 2 cu vant foarte slab de NV; cazut vantul - mers cu motor si apoi cu vasle (la intrarea in canal - apa foarte mica). De la canalul 2 am pornit spre Golovita / Bisericuta cu un vant de ~ 20km/h, din S.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: mario38 din Iunie 04, 2012, 07:59:45 pm
adica , altadata se putea intra si iesii in marea libera pe la stavilarul de la canalul 2 ?
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Iunie 05, 2012, 12:04:23 am
Se putea face trecerea intre lacurile Zmeica si Sinoie.
In mare se ppoate iesi, de pe Sinoie, pe la Periboina (varful unghiului cu verde)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: nicu din Iunie 05, 2012, 02:26:04 pm
viteza maxima atinsa cu lotca cu parus care este?
pe parcursul raidului estimez ca am avut varfuri de 30km/h
dar este doar o parere.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: pelicanul din Iunie 05, 2012, 03:41:05 pm
30 km/h cu ce barca?
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Iunie 05, 2012, 06:27:26 pm
nu cred sa fi atins mai mult de 8 km/h
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Iunie 05, 2012, 07:20:21 pm
Alte fotografii
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Iunie 05, 2012, 11:37:16 pm
TRASEU DE 40 km

Facut sambata, 2 iunie, intre orele 11.30 - 19
Barca: Lotca lui Paul
Echipaj: Peter si Judith, Stefan(EOS) si Ana, si eu

GALBEN: traseul realizat
ROSU: cu motorul
VERDE: parte ce ne-am propus si nu am reusit sa facem (stavilarul de la Canalul 2 este blocat - nu se poate trece cu barca)

Pornit Jurilovca - Canal 2 cu vant foarte slab de NV; cazut vantul - mers cu motor si apoi cu vasle (la intrarea in canal - apa foarte mica). De la canalul 2 am pornit spre Golovita / Bisericuta cu un vant de ~ 20km/h, din S.

Salut Paul,
Ma bucur ca iesirile pe apa au continuat si sper sa continue pina la incheierea sezonului. Si noi am avut o etapa lunga in a 3-a zi si 10% am parcurs-o la vele si rame iar 10%-12% doar la rame. Imi pare rau ca multora nu le-a permis programul sa participe la Raid.
Crezi ca putem organiza un concurs cu vele de Sarbatoarea Solzilor de Peste din Sarichioi la sfirsitul lui August?
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: bogdanbuciu din Iunie 06, 2012, 08:47:19 am
Felicitari organizatorilor si tuturor participantilor,
invidia mea va este adresata :D, dar mai ales respectul pentru initiativa si realizarea asociatiei.
Multumesc celor care au avut bunatatea de a posta poze si povesti de la Raid 2012.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Iunie 06, 2012, 09:33:01 am
Crezi ca putem organiza un concurs cu vele de Sarbatoarea Solzilor de Peste din Sarichioi la sfirsitul lui August?
Spune nu, spune nu, altfel trebuie sa-mi termin velatura si sa vin si eu .... :D
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 06, 2012, 09:42:00 am
Crezi ca putem organiza un concurs cu vele de Sarbatoarea Solzilor de Peste din Sarichioi la sfirsitul lui August?

Cand am vazut ideea, mi-au sclipit ochii instantaneu, sa o incurajez si sa particip .
Dupa care am sesizat suprapunerea cu TID-ul si m-am necajit.

Spune nu, spune nu, altfel trebuie sa-mi termin velatura si sa vin si eu .... :D
Spuneti DA, sa-si termine omul asta velatura, ca eu astept sa il vad velist si armator, mai abitir decat se asteapta el :) !
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 06, 2012, 09:47:23 am

Salut Paul,
Ma bucur ca iesirile pe apa au continuat si sper sa continue pina la incheierea sezonului. Si noi am avut o etapa lunga in a 3-a zi si 10% am parcurs-o la vele si rame iar 10%-12% doar la rame. Imi pare rau ca multora nu le-a permis programul sa participe la Raid.


Totusi eu voi fi pe Razelm si Golovita la inceputul lui iulie, o saptamana. Cel putin un Navigator dintre voi, am sa intalnesc acolo. Vreau sa inchinam un pahar pentru navigatie, in mijlocul apelor, Paul :) .
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Iunie 06, 2012, 10:04:23 am
Ia să ne zici planul de marş, să mă pregătesc de abordare....
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Iunie 06, 2012, 10:44:57 am
Multumesc Florin!
Si eu sper sa ne intalnim in iulie. Abia astept sa "ma dau" cu un velier adevarat.

Despre organizarea de evenimente, unul din cele mai importante aspecte este (ne)suprapunerea cu altele.
Personal, nu ma intereseaza un RAID/CONCURS in cadrul unui eveniment de la Sarichioi.
De asemenea consider ca evenimentele nautice () ar trebui sa fie sub forma de festival/serbare - nu concurs.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Iunie 06, 2012, 11:09:16 am
Sunt cu totul de acord cu Paul. Chiar daca se organizeaza si evenimente sub forma de concurs, e bine sa avem si forma de festival - de exemplu festivalul lotcilor, sau festivalul navodarilor etc. Cred ca ar fi foarte frumos, si s-ar (re)anima interesul publicului pentru stilul de viata traditional, atat de cautat in ziua de azi.

Chiar sambata imi spunea Bjorn Heidenstrom ca pe toata coasta Norvegiei se intampla o reintoarcere la valorile traditionale, la barcile in clin, de epoca, la pescuitul individual si nu industrial, fiindca lumea cauta si altceva decat ofertele zilnice ale societatii de consum.

Apropo Paul, multumim pentru pozele atasate, care ne incita imaginatia si cheful de a (re)veni pe malul marilor lacuri de langa voi :). Chiar voiam sa intreb care e locatia unde sunt facute pozele 4 si 6 (inainte si dupa poza cu testoasele). Poza 3 banuiesc ca e de la stavilarul de pe canalul 2.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Iunie 06, 2012, 12:39:16 pm
fotografiile in care apare "uscat" sunt facute la stavilarul de la canalul 2 (foisorul ecologistilor).
4 - grindul Lupilor cu Jurilovca in fundal
6 - canalul 2 - spre Zmeica
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Iunie 06, 2012, 01:39:18 pm
благодарность Paul :). Pozele postate sunt super.
Mai am cateva mici intrebari:
1. E usoara trecerea din Golovita in Zmeica? Am vazut ca mai e o trecere si aici: http://wikimapia.org/#lat=44.7051282&lon=28.8885658&z=13&l=0&m=b
2. Care e adancimea in Zmeica? Se poate oare intra cu un velier mic cu derivor mobil?
3. Canalul 5 e practicabil, sau sunt probleme, de genul ecologistilor, sau curentului puternic (mai ales ca acum apele sunt mari)?
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 06, 2012, 01:41:05 pm
Ia să ne zici planul de marş, să mă pregătesc de abordare....

Plan de navigatie :

Plecare din marina Eforie in cursul dupa amiezii ori pe seara, catre Sf. Gheorghe.
Navigatie de noapte cu vele, ca baietii :) . Cam 80 mile, cca 140 km. In volte s-ar putea sa fie si 200 km :) Dupa cum ne-o ajuta vantul, catre dimineata ar trebui sa fim in Sfantu . Mancam, bem, alimentam cu combustibil ca o sa fie nevoie, iar apoi plecam catre Razelm printr-unul din canalele favorabila ( vom mai intreba pana atunci care e cea mai buna ruta ) . O ruta ar fi Dunavat, alta Dunavat-Cocos-Mustaca , Pe Dranov am inteles ca e o problema cu iesirea in lac. Urmaresc sa am un canal navigabil neacoperit de vegetatie si cu o iesire rezonabila catre lac. Daca stiti voi o ruta mai scurta in acesti parametri, dezvaluiti-o si fac cinste :) .

Iesiti in Razelm, ochim Golovita si intindem velele.
Ocolim Insula Bisericuta, poate facem un mic popas acolo .
Apoi tintim Gura Portitei si incheiem pasajul, pentru o saptamana de mare, delta, poate pescuit .

Saptamana in discutie are sa fie  condimentata cu iesiri in toata zona, atat cat ne permite pescajul de 1,45 m cu derivorul scos.
Putem intra si prin canale, cu motorul, in cautarea prietenilor aflati prin meandrele Deltei :) .

Dar intalnirea cu velistul Vincentiu in barca proprie, ar fi super !
Despre Paul stiu sigur ca il voi vedea, ca n-are el inima sa-i vina prietenii pe aproape si sa nu inchine un pahar :d
 
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Iunie 06, 2012, 06:53:06 pm
Da, stimabile. Asa esti tu: acum nu mai am liniste pana in august ;)! Am inceput sa studiez un roll foc.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Iunie 06, 2012, 06:56:36 pm
Trecerea in Zmeica este fara probleme. Sunt intra-adevar 2, chiar 3 treceri. Adancimile nu stiu sa ti le zic, dar nu am avut probleme decat la intrarea in canalul 2.

La canalul V desigur sunt problemele mentionate de tine, rezolvabile, dar marea problema este trecerea printr-o caseta: trebuie dat jos catargul si facut rafting - daca este vant puternic din N curentul si diferenta de nivel sunt mari, daca este vant din S, acestea se diminuaeaza
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: navigator din Iunie 06, 2012, 08:19:54 pm
Doua filmari de la tura de sambata. Autor Stefan EOS

http://youtu.be/rJOQ9WkmNTY
http://youtu.be/IfRdW_EIuUI
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Iunie 06, 2012, 10:34:08 pm
Sunt cu totul de acord cu Paul. Chiar daca se organizeaza si evenimente sub forma de concurs, e bine sa avem si forma de festival - de exemplu festivalul lotcilor, sau festivalul navodarilor etc. Cred ca ar fi foarte frumos, si s-ar (re)anima interesul publicului pentru stilul de viata traditional, atat de cautat in ziua de azi.

Vali, Raidul din 2012 nu a fost un concurs intre barci (sau regata). Daca nu sint toate "one class" orice sistem de hahandicap are hibe. Iesirea pe apa a fost un concurs al fiecaruia cu el insusi, lupta intre teama si dorinta de a salaslui pe ape indiferent de adversitati, o mica implinire a viselor de aventura ce ne mistuie pe toti de cind sintem copii, o escapada de "pirati" in mijlocul naturii .... un festival al adolescentei maturizate fizic si nu la suflet.
Reanimarea vremurilor trecute este ceea ce am propus micii noastre comunitati ... mentinerea in viata a lotcilor traditionale, a activitatilor la care sint/au fost folosite ... intoarcerea in timp cu decenii folosind mijloacele traditionale de propulsie. Oare cum treceau lotcile prin canalul 5 fara motoare? Stie cineva?

Chiar sambata imi spunea Bjorn Heidenstrom ca pe toata coasta Norvegiei se intampla o reintoarcere la valorile traditionale, la barcile in clin, de epoca, la pescuitul individual si nu industrial, fiindca lumea cauta si altceva decat ofertele zilnice ale societatii de consum.
Mike imi spunea ca in toata Europa Vestica nu mai exista pescuit ca la noi, doar ferme de peste. Preconizeaza ca in cel mult 10 ani aceasta va fi si soarta pescarilor/braconierilor din Romania.

Sper ca nu am fost prea melodramatic cu postarea mea. Pentru evidentiere, atasez o poza cu tabara din prima zi a Raidului.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 12, 2012, 11:15:35 am
Lotca trebuie acoperita pe mare cam cum faceau cei din expeditia Brendan.Pescarii de pe Razelm si mare nu ies pe mare rea.

Vreau sa il vad pe Aurelian in rolul lui Tim Severin , acoperit cu piei date cu seu :D . Ei, am glumit nitel , pe fondul expeditiei in barca medievala, din piei mirositoare. Din fericire lotca e mult mai guvernabila decat Brendan, iar bordul liber e mai inalt . Din cate imi amintesc, Brendan avea 30 cm de bord peste linia de plutire.

Nu stiu cum ar arata lotca acoperita, dar imi pot inchipui metoda de inchidere a puntii de la Klepper : o prelata croita pe forma barcii, prinsa in capse pe exteriorul copastiei.
Doar ca lotca e mult mai mare  iar acoperirea ridica probleme pentru cei din interiorul barcii, care ar trebui sa fie imobili, ca un caiacist .
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Iunie 12, 2012, 04:01:02 pm
Florio, nu cred ca ma vei vedea folosind traditionalul vechi costum pescaresc confectionat din piei si imbibat cu seu. Paul ne-a aratat si poze intr-una din serile petrecute la Jurilovca. O acoperitoare pentru prova insa, n-ar fi rau de avut in inventar.
In a doua saptamina din August, am planificat o iesire cu Lotca (barca scoala) pe traseul Jurilovca, Bratul Sf. Gheorghe, Sulina, Constanta, Mangalia, Vama Veche (sper sa putem ajunge pina la Balcic). De acolo intoarcerea se va face pe roti daca nu se vor hotari unii dintre noi sa preia stafeta si sa parcurga drumul invers (sau sa porneasca spre Burgas daca asa le este voia. Ii rog pe cei dornici sa-mi dea de stire ca sa ne putem organiza. Aceasta iesire nu va fi considerata Raid ci doar o tura de incalzire. Etapele se vor stabili in functie de directia vintului iar locurile de campare vor fi alese ad-hoc.
 
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 12, 2012, 04:13:41 pm
Florio, nu cred ca ma vei vedea folosind traditionalul vechi costum pescaresc confectionat din piei si imbibat cu seu. Paul ne-a aratat si poze intr-una din serile petrecute la Jurilovca. O acoperitoare pentru prova insa, n-ar fi rau de avut in inventar.
In a doua saptamina din August, am planificat o iesire cu Lotca (barca scoala) pe traseul Jurilovca, Bratul Sf. Gheorghe, Sulina, Constanta, Mangalia, Vama Veche (sper sa putem ajunge pina la Balcic). De acolo intoarcerea se va face pe roti daca nu se vor hotari unii dintre noi sa preia stafeta si sa parcurga drumul invers (sau sa porneasca spre Burgas daca asa le este voia. Ii rog pe cei dornici sa-mi dea de stire ca sa ne putem organiza. Aceasta iesire nu va fi considerata Raid ci doar o tura de incalzire. Etapele se vor stabili in functie de directia vintului iar locurile de campare vor fi alese ad-hoc.


Subsemnatul e dornic de participare! Pana la Balcic si inapoi .

Programul TID e 26 Aug- 05 Sept . Asta ca idee de suprapuneri de evenimente. La prima vedere n-au cum sa se suprapuna.
Pe 16 si 17 trebuie sa ii ajut pe Nomazi sa isi lanseze expeditia, apoi din 18 ma pot alatura raidului pe tot litoralul, fie-ne-ar vremea buna  :) !
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Iunie 13, 2012, 12:35:40 pm
cine sint Nomazii si ce expeditie fac?
pentru iesirea din August sintem doar 2 (Marian Bunea si cu mine). Ne spui unde doresti sa te alaturi noua si tragem la mal.
sper sa mai apara si alte barci. din pacate Legenda va fi la TID asa ca doar Paul si/sau Stefan ar putea mari flotila de lotci.
bineinteles ca nu sint excluse alte tipuri de veliere.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Iunie 13, 2012, 03:03:53 pm
cine sint Nomazii si ce expeditie fac?

Ce misto, sunt si eu unul dintre aia care nu (prea) stiu despre expeditia Nomazilor. Noroc ca m-am imprietenit cu ei pe mutrabook, de am mai aflat cate una-alta. Poate ne spune cineva mai multe (sumar), am vazut ca s-a discutat pe celalalt forum, dar greu de gasit timp de cautare a discutiilor importante. Spasiba anticipat ;).
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 13, 2012, 10:41:53 pm
cine sint Nomazii si ce expeditie fac?
pentru iesirea din August sintem doar 2 (Marian Bunea si cu mine). Ne spui unde doresti sa te alaturi noua si tragem la mal.


Nu,nu,nu...nu asa :) .
Nu trage nimeni la mal, ne intalnim pe apa si continuam raidul fiecare cu barcuta lui . De cand astept eu un mars de flotila :D !
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 13, 2012, 10:55:12 pm
Nomazii sunt un cuplu de romani stabiliti in New York.
Niste oameni deosebiti. Temerari, aventurosi, cu un nivel cultural  si un bun simt care ii fac sa fie niste interlocutori deosebit de agreabili.
  Concediile lor anuale si le petrec in salbaticia naturii, prin mlastinile Everglades, pe varfuri de munte, prin deserturi , in zone in care natura e covarsitoare . Faptul ca drumetesc, padeleaza, calatoresc singuri de fiecare data,  bucurandu-se de orice le arata natura, trecand peste inghetul in cort sau arsita desertului, sete ori umiditate excesiva,  arata o unitate frumoasa si un cuplu de neclintit.

Acesti oameni au decis ca anul acesta sa isi "construiasca" un traseu prin Delta Dunarii si pe Marea Neagra, cu ambarcatiunea lor (un caiac demontabil, cu flotoare si vela ).

Eu am placerea de a-i duce din Bucuresti catre Murighiol, de unde isi vor incepe aventura.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Iunie 14, 2012, 08:16:20 am
Nu trage nimeni la mal, ne intalnim pe apa si continuam raidul fiecare cu barcuta lui . De cand astept eu un mars de flotila :D !

Florine, ai grija sa nu te fugareasca badea Aurelian ca folosesti termenul "raid" in afara evenimentului oficial, pe mine deja m-a fugarit si m-am invatat minte, de-acum sunt cuminte ;D.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 14, 2012, 08:50:41 am
Nu trage nimeni la mal, ne intalnim pe apa si continuam raidul fiecare cu barcuta lui . De cand astept eu un mars de flotila :D !

Florine, ai grija sa nu te fugareasca badea Aurelian ca folosesti termenul "raid" in afara evenimentului oficial, pe mine deja m-a fugarit si m-am invatat minte, de-acum sunt cuminte ;D.

Corect. Ii zicem "tura in natura " :)
Ca "plimbare" suna a promenada . "Iesire " e termen prea larg, nu defineste ce vrem sa facem .
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Iunie 14, 2012, 09:28:43 am
Nu trage nimeni la mal, ne intalnim pe apa si continuam raidul fiecare cu barcuta lui . De cand astept eu un mars de flotila :D !

Va fi mai greu de realizat marsul de flotila datorita vitezei diferite a ambarcatiunilor si limitele evindente ale Lotcii de a urca in vint. Dar va fi cu atit mai placut. Pentru lotca, malul nisipos si berea rece din locantele de la sud de Navodari sint atractii teribile. Stiti cind are Catalin planificata Regatta Barci in Bagaje 2012. Vorbea pe undeva de o tura Mangalia Balcic.

Florine, ai grija sa nu te fugareasca badea Aurelian ca folosesti termenul "raid" in afara evenimentului oficial, pe mine deja m-a fugarit si m-am invatat minte, de-acum sunt cuminte ;D.

Sper sa nu ma acuzati de intransigenta dar acest eveniment se aliniaza unei miscari internationale iar regulile stabilite de initiatorul ei, Mike Hanyi, prevad un singur Raid pe an in fiecare din tarile care au acest tip de cluburi. Cind cineva se plimba cu caiacul is spune un mini TID? Eu le-as spune ture de pregatire pentru perfectionarea barcii si echipajului. Pe deasupra este si o motivatie mai puternica pentru ceii care doresc sa aibe acest tip de experienta sa-si planifice timpul si resuresele in mod corespunzator pentru anii urmatori.
Cine doreste un Raid anul acesta, cel din Finlanda incepe pe data de 14 Iulie. Mike ne ofera o barca, trebuie doar un echipaj de 2 oameni care sa se deplaseze pina acolo. Poftiti la inscrieri ca timpu-i scurt.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 14, 2012, 11:26:59 am
Pentru lotca, malul nisipos si berea rece din locantele de la sud de Navodari sint atractii teribile. Stiti cind are Catalin planificata Regatta Barci in Bagaje 2012. Vorbea pe undeva de o tura Mangalia Balcic.


Anul acesta, cu toata bunavointa si dialogurile dintre noi, nu s-au strans echipaje pentru ce ar fi putut sa fie cea mai frumoasa regata din ciclul "Barci in bagaje " . Anul trecut regata a fost o aventura superba. Altceva decat clasica intrecere de indemanare  si cea de viteza,  off shore .
Se pare ca problema constrangerilor de la "job" in detrimentul timpului liber, loveste anul asta mai puternic decat oricand . S-a vazut asta chiar de la inceputul sezonului, inclusiv la raidul nostru .
Dupa toate aparentele, desi Catalin are toata dorinta si bunavointa de a organiza ( stim ca nu de deloc simplu si nici ieftin sa fii organizatorul unui asemenea eveniment, in care totul este non-profit) evenimentul nu va mai avea loc din lipsa de echipaje. 


Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Iunie 21, 2012, 03:47:27 pm
Prima editie Raid Romania, asa cum fusese planificat, a avut loc in perioada 19-27 Mai 2012. Raidul in sine a inceput Luni pe 21 si s-a incheiat pe 24. Au participat 3 ambarcatiuni si 8 persoane. Precum s-a stabilit anterior, in weekendurile de inceput si sfirsit, s-au facut iesiri pe traseele Jurilovca – Dolosman si Jurilovca – Gura Portitei. Vineri pe 25 Mai am vizitat doua ateliere din Tulcea unde inca se mai construiesc lotci.
Doresc sa multumesc tuturor celor care au venit la Jurilovca precum si celor care ne-au gazduit si ajutat cu logistica: Paul, Peter, Stefan, Vali, Vali, Catalin, Razvan … (imi cer scuze daca am uitat pe cineva).
Vesti de ultima ora: Marian Bunea ne va reprezenta in acest an la deja traditionalul Raid Finlanda ce va incepe pe 14 Iulie in Dalsbruk. Mike Hanyi, ne-a pus la dispozitie velierul “Meander”. Daca cineva doreste sa se alature lui Marian, il rog sa-mi dea de stire cit mai repede.

http://www.youtube.com/watch?v=RjFlcZ2fG3s&feature=plcp
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 21, 2012, 10:07:44 pm
Frumoase amintiri.
Are cineva o filmare si pe traseul Portita- Periboina ?
Sunt tare curios cum s-a navigat pe mare . Am vazut ca marea era foarte calma iar sus se formasera niste nori de vant .
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Iunie 22, 2012, 12:27:23 am
Frumoase amintiri.
Are cineva o filmare si pe traseul Portita- Periboina ?
Sunt tare curios cum s-a navigat pe mare . Am vazut ca marea era foarte calma iar sus se formasera niste nori de vant .

Florio, pe Mare s-a mers foarte bine. La inceput a batut Nordul cu 6-8 noduri iar apoi s-a rotit din Est. Marea era foarte calma iar la jumatatea drumului vintul a cazut si a trebuit sa mergem la rame. Tot la rame am trecut la Periboina in Sinoe cind Estul a pornit din nou imediat ce am trecut de stavilar. Am ridicat vela dar in 10 minute Legenda a fost linga noi ca sa ne traga la motor prin Canalul 5 inspre Razelm. Paul ne anuntase deja ca s-a dat Codul Galben. Vremea rea a venit dar abia noaptea cind noi eram deja in Jurilovca.

http://www.youtube.com/watch?v=zL6ppzjr7kQ&feature=plcp
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Iunie 22, 2012, 11:35:02 am
Foarte frumos! Marian a fost cel botezat? Intreb ca poate el a batut numai de la Mediterana in sus... ;D
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Iunie 22, 2012, 05:05:29 pm
Foarte frumos! Marian a fost cel botezat? Intreb ca poate el a batut numai de la Mediterana in sus... ;D
Salut Vincentiu. Era vorba de posibilul botez al lui Marian Raducanu deoarece era la prima iesire cu barca pe mare. Nu stiu exact de unde stie Marian Bunea traditia marinareasca si cit de practicata este. Cred ca tu ne poti da detalii despre acest subiect.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Iunie 22, 2012, 05:52:49 pm
O să intreb colegii, mai in vârstă, să-mi mai spună despre tradiții. Oricum, toate superstițiile, tradițiile și legendele apelor au un farmec aparte.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: blue marlin din Iunie 22, 2012, 11:39:22 pm
Cred ca obiceiul botezului, ca mai toate traditiile, a cam degenerat in ultimul timp.
Eu am fost botezat, desi nu era nevoie, acum o luna cu furtunul de pompieri.  Ne-au pandit cand stateam cuminti la soare pe punte si ne-au udat bine. Le-am fost totusi recunoscator ca nu au folosit monitoarele, ce bateau la peste 100 de metri, fiind proiectate sa fie folosite contra piratilor somalezi :)
Pentru motoristi am auzit ca se practica botezul cu "apa" de santina (apa + ulei, pacura, motorina si alte delicatese din santina compartimentului masini)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: nicu din Iunie 26, 2012, 11:46:20 am
http://tripwow.tripadvisor.com/tripwow/ta-05bd-56cc-96b4?lb
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Iunie 26, 2012, 06:31:16 pm
Foarte frumos, bravo. Incep sa am regrete ca nu am participat si eu.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Iunie 27, 2012, 03:28:32 am
Foarte frumos, bravo. Incep sa am regrete ca nu am participat si eu.
pai sa te gindesti bine .... n-ai auzit de botezul nostru?
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Iunie 27, 2012, 07:26:05 am
Tot mă roade o problemă: cineva spunea că tot ceea ce este gratuit nu e bun. Acum, mă gândesc ca RAID Romania are o bază materiala (ce va crește, sper) ce trebuie măcar întreținută, dar și anumite cheltuieli administrative (ce vor crește și alea, sunt sigur). Are în plan board-ul Asociației o contribuție anuală (probabil mult mai puțin decât modică) pentru membri?
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Iunie 27, 2012, 06:28:58 pm
Vincentiu, multumesc pentru intrebare. De comun acord cu Razvan Capitanu' si Nicu home-made, am decis sa nu cerem asociatilor o cotizatie (nici macar una modica). Pina acum am rezolvat totul cu donatii, care pot fi bani, materiale, servicii, etc. Pe scurt, participa fiecare cu ce poate. Un exemplu este constructia lotcii: unii au cumparat sau donat materialele, altii au oferit spatiu pentru constructie si depozitare (cum ai facut-o si tu), altii s-au ocupat cu constructia, transportul, etc. Din pacate am ratat anul acesta sponsorizari de la diverse intreprinderi care au disponibili 2% din profituri pentru donatii catre ONG-uri.
 
Mai mult, in momentul in care se for forma nuclee in diferite localitati din tara, acestea se vor organiza pe plan local in exclusivitate (cu exceptia evenimentelor la nivel national unde coordonarea se va face in grup largit)
Bineinteles ca orice recomandari sau sfaturi sint binevenite si vor fi luate in consideratie.

Organizarea iesirilor de orice fel se face pe acelasi pricipiu. Nu uitati ca lotca, sta la dispozitia tuturor care au participat sau participa la constructie, intretinere, transport, depozitare. Cei care doresc sa se alature micului nucleu format vor trebui sa iasa mai intii cu macar una din personele mentionate mai sus. Pe masura ce-si vor face ucenicia intr-ale iesitului pe apa  si vor face dovada de seriozitate vor fi inclusi in rindurile participantilor activi.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: nicu din Iunie 29, 2012, 02:40:18 pm
https://skydrive.live.com/redir?resid=5F0CBEEC1E175FCF!662
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: PB din Iulie 22, 2012, 09:03:43 am
Splendide realizari.Este o delectare sa vizionezi si sa traiesti virtual Raid-ul, si sa urmaresti conversatia de pe site.Sincere felicitari initiatorilor, organizatorilor si participantilor.Cred ca este "scanteia" de care era nevoie sa descopere si altii minunile apelor noastre.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Ianuarie 04, 2013, 05:54:29 pm
Echipa Raid Romania va invita sa participati la cea de-a 2-a editie ce se va desfasura in perioada 25 Mai – 2 Iunie.  Inscrierile se pot face fie individual sau in grup, cu sau fara ambarcatiune. In limita posibilitatilor vom incerca sa gasim loc in echipaje tuturor celor dornici sa participe. Ambarcatiunile admise sint cele propulsate cu vela si/sau rame si cu deplasament adecvat canalelor din Delta Dunarii. Greementul trebuie sa fie usor de ridicat si coborit. Cei care au echipament individual de salvare sint rugati sa-l aduca si sa-l foloseasca pe timpul raidului. Ambarcatiunile inscrise pina in prezent sint Legenda Dunarii, Lotca si Ada-Kaleh (barca motorizata pentru salvare si transport).
Inscrierile se vor face pina pe data de 30 Aprilie si trebuiesc insotite de o taxa de 15 lei/persoana/saptamina (sau 30lei/persoana/an) si 20 lei/ambarcatiune/sejur (sau  100 lei/ambarcatiune/an). Fondurile se vor folosi exclusiv pentru obtinerea permiselor cerute de ARBDD http://www.ddbra.ro/activitati/turism/reguli-de-desfasurare-a-turismului/reguli-de-acces-si-desfasurare-a-turismului-in-rezervatia-biosferei-delta-dunarii-a760 (http://www.ddbra.ro/activitati/turism/reguli-de-desfasurare-a-turismului/reguli-de-acces-si-desfasurare-a-turismului-in-rezervatia-biosferei-delta-dunarii-a760)
Este permisa participarea persoanelor care se hotarasc dupa data de 30 Aprilie dar acestea vor fi raspunzatoare sa-si procure pe cont propriu permisele necesare.
Cei care au timp limitat si doresc sa participe doar pe anumite portiuni o pot face dar vor trebui sa-si asigure mijloace de transport la/de la punctele de pornire si plecare.   

Traseul pe care-l propunem se poate modifica in functie de conditiile meteo dupa cum urmeaza:
-   Parcurgerea traseului in sens invers daca se poate mari procentul de mers la vela.
-   Comasarea mai multor etape folosind propulsie motorizata daca conditiile meteo sint extreme

Cei dornici sa fie cazati la pensiuni trebuie sa declare acest lucru si sa participe cu fondurile necesare pentru rezervari. Taxele de camping se vor percepe pe parcursul raidului. Este permis dormitul in barca pentru cei care doresc acest lucru.

Programul si traseul:

Simbata, 25 Mai: Intilnire in Jurilovca – lansarea barcilor (fie in portul pescaresc fie la Complexul Lunca) – festivitati de deschidere –skippers meeting

Ziua 1-a, Duminica 26 Mai: Complex Lunca – Cap Dolosman – Cap Iancina – Enisala (18 mm)
-   Vizitarea ruinelor cetatii Enisala
Cazare la motonava hotel pe canal spre Babadag sau camping

Ziua a 2-a, Luni 27 Mai: Enisala – I. Popina – Sarinasuf (15 mm)
-   Oprire pentru prinz pe insula Popina
Cazare la Complexul Colina sau camping

Ziua a 3-a, Marti 28 Mai: Sarinasuf – Canalul de Centura – Canalul Lipovenilor – Dunavatu de Jos (10 mm)
-   Vizitarea satului Dunavatu de Jos
Cazare la Complexul Califar sau camping

Ziua a 4-a, Miercuri 29 Mai: Dunavatu de Jos – Canalul Lipovenilor – Bratul Sf. Gheorghe – KM20 (16.5 mm)
Camping

Ziua a 5-a, Joi 30 Mai: KM20 – Sf. Gheorghe – Iesire in Marea Neagra (optional)
-   Vizitarea orasului Sf, Gheorghe
Cazare la pensiune in Sf. Gheorghe sau camping pe malul marii

Ziua a 6-a, Vineri 31 Mai: Sf. Gheorghe – Canalul Girla Turceasca – Golful Sahalin (15 mm)
Camping pe malul marii

Ziua a 7-a, Simbata 1 Iunie: Golful Sahalin, Periteasca, Gura Portitei (18 mm)
Mutat barcile in Lacul Golovita – Festivitatea de incheiere – decernare premii – discutie despre trasee in 2014
Cazare la complexul Turistic Gura Portitei sau camping

Ziua a 8-a, Duminica 2 Iunie: Gura Portitei – Jurilovca (6,5 mm)

Organizatorii activitatii si personanele de contact sint:
-   Razvan Toscuta (Capitanu’)
-   Niculae Mihai (home-made)
-   Aurelian Coca (x_petrolist)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Ștefan din Ianuarie 04, 2013, 09:23:27 pm
"Ziua a 4-a, Miercuri 29 Mai: Dunavatu de Jos – Canalul Lipovenilor – Bratul Sf. Gheorghe – Crisan (16.5 mm)
Cazare la pensiune in Crisan sau camping"

Marcajul satului Crisan, de pe Google Earth, este gresit. Crisanul este la 25 km NV de locul respectiv, pe bratul Sulina. Bine, asta nu are de ce sa schimbe cu ceva planul initial, numai ca trebuie eliminata optiunea cazarii la pensiune  :).
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Ianuarie 04, 2013, 10:10:55 pm
Sa ne traiasca organizatorii , ca bun obicei au !

Daca gasim un locsor pe o barca, subsemnatul striga "prezent " ! Cat ard de dorinta de a participa cu barcuta proprie, nu se poate din cauza de marime .
Dar dupa cum am mai scris undeva, ma topesc usor in echipaj, stiu sa trag la rame, beau de sting, cant pe patru voci la cinci instrumente si mai ales indur vicisitudinile fara sa scheaun .  :D


P.S.
Taxele ARBDD le am achitate pe tot anul, ca asa-i la mine . Dar orice banuti si orice trebuie facut pentru bunul mers al raidului, dati-mi de stire. Tin aproape !
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Ianuarie 04, 2013, 10:12:59 pm
"Ziua a 4-a, Miercuri 29 Mai: Dunavatu de Jos – Canalul Lipovenilor – Bratul Sf. Gheorghe – Crisan (16.5 mm)
Cazare la pensiune in Crisan sau camping"Camping, dragii mosului !
La pensiuni stam tot anul, nu cred sa le duca cineva dorul :)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Ianuarie 05, 2013, 05:12:17 am
"Ziua a 4-a, Miercuri 29 Mai: Dunavatu de Jos – Canalul Lipovenilor – Bratul Sf. Gheorghe – Crisan (16.5 mm)
Cazare la pensiune in Crisan sau camping"

Marcajul satului Crisan, de pe Google Earth, este gresit. Crisanul este la 25 km NV de locul respectiv, pe bratul Sulina. Bine, asta nu are de ce sa schimbe cu ceva planul initial, numai ca trebuie eliminata optiunea cazarii la pensiune  :).
salut Stefan si multumesc pentru clarificare. am petrecut o saptamina la Crisan cu multi ani in urma si m-am mirat ca mai apare unul pe bratul Sf. Gheorghe. datorita erorii de pe google, avem doua variante. fie folosim "vela de metal" si impingem etapa pina la Sf. Gheorghe ceea ce ne-ar oferi o zi pentru odihna si explorare a imprejurimilor pe cont propriu, fie campam cum a propus Florio. cunosti alte locuri de popas in acea zona?
cum merge reparatia la lotca? ai planuri pentru saptamina in cauza?
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Ianuarie 05, 2013, 05:27:11 am
Sa ne traiasca organizatorii , ca bun obicei au !

Daca gasim un locsor pe o barca, subsemnatul striga "prezent " ! Cat ard de dorinta de a participa cu barcuta proprie, nu se poate din cauza de marime .
Dar dupa cum am mai scris undeva, ma topesc usor in echipaj, stiu sa trag la rame, beau de sting, cant pe patru voci la cinci instrumente si mai ales indur vicisitudinile fara sa scheaun .  :D


P.S.
Taxele ARBDD le am achitate pe tot anul, ca asa-i la mine . Dar orice banuti si orice trebuie facut pentru bunul mers al raidului, dati-mi de stire. Tin aproape !
Florio, primul venit, primul servit.
datorita dorintei pe care ti-ai exprimat-o pe 3 forumuri, a faptului ca faci parte din CCAP, compasul iti arata nordul adevarat si esti viitorul barcaholic al anului 2012 (ordinea nu conteaza), iti oferim privilegiul sa-ti alegi ambarcatiunea preferata.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Ștefan din Ianuarie 05, 2013, 08:32:41 pm

salut Stefan si multumesc pentru clarificare. am petrecut o saptamina la Crisan cu multi ani in urma si m-am mirat ca mai apare unul pe bratul Sf. Gheorghe. datorita erorii de pe google, avem doua variante. fie folosim "vela de metal" si impingem etapa pina la Sf. Gheorghe ceea ce ne-ar oferi o zi pentru odihna si explorare a imprejurimilor pe cont propriu, fie campam cum a propus Florio. cunosti alte locuri de popas in acea zona?
cum merge reparatia la lotca? ai planuri pentru saptamina in cauza?

Locuri de popas, prin zona cu pricina, nu-s decat prin zavoiele de pe malul apei; ceea ce nu poate fi decat de bine, zic eu... si ca mine, probabil, multi altii.
Lotca nu a fost inca ridicata pe rampa, dar am promisiunea ca pana in aprilie va fi gata. Deocamdata, planuri nu am si daca nu se schimba nimic din cele prezente, o sa fiu liber. Oricum, cu mine sau fara mine, lotca poate sa participe (numai sa se gaseasca niste vajnici curajosi care sa o miste atata amar de ape la vasle :))). 
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Ianuarie 05, 2013, 10:45:39 pm

salut Stefan si multumesc pentru clarificare. am petrecut o saptamina la Crisan cu multi ani in urma si m-am mirat ca mai apare unul pe bratul Sf. Gheorghe. datorita erorii de pe google, avem doua variante. fie folosim "vela de metal" si impingem etapa pina la Sf. Gheorghe ceea ce ne-ar oferi o zi pentru odihna si explorare a imprejurimilor pe cont propriu, fie campam cum a propus Florio. cunosti alte locuri de popas in acea zona?
cum merge reparatia la lotca? ai planuri pentru saptamina in cauza?

Locuri de popas, prin zona cu pricina, nu-s decat prin zavoiele de pe malul apei; ceea ce nu poate fi decat de bine, zic eu... si ca mine, probabil, multi altii.
Lotca nu a fost inca ridicata pe rampa, dar am promisiunea ca pana in aprilie va fi gata. Deocamdata, planuri nu am si daca nu se schimba nimic din cele prezente, o sa fiu liber. Oricum, cu mine sau fara mine, lotca poate sa participe (numai sa se gaseasca niste vajnici curajosi care sa o miste atata amar de ape la vasle :))).

Cu tine, cu tine neaparat ! :)
Sa ne poarte ziua apele, iar seara sa ne inghita zavoaiele !
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Martie 31, 2013, 06:08:13 pm
!!!! pentru Raid 2013 avem nevoie de un parrticipant cu barca cu motor. ambarcatiunea va avea rolul de barca de salvare, transport echipament (limitat) si aprovizionare. asociatia va suporta cheltuielile pentru carburant. !!!!
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Mihai Irimia din Aprilie 01, 2013, 02:04:06 am
Ma bag la ce ai spus, si asistenta tehnica pentru toti colegii
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Aprilie 01, 2013, 08:30:25 am
!!!! pentru Raid 2013 avem nevoie de un parrticipant cu barca cu motor. ambarcatiunea va avea rolul de barca de salvare, transport echipament (limitat) si aprovizionare. asociatia va suporta cheltuielile pentru carburant. !!!!

Salutare domn' inginer :). Am trimis mesaj privat.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Aprilie 01, 2013, 08:19:53 pm
Ma bag la ce ai spus, si asistenta tehnica pentru toti colegii
Salut Mihai. Te rog da-mi o adresa de email ca sa discutam amanunte. Multumesc
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Mai 29, 2013, 09:35:25 pm
Corespondentul de la fata locului, va transmite (aproape) in direct, tehnicolor si pe ecran lat, situatiunea.
S-o iau cu inceputul.
Trec peste febra pregatirilor, fiindca o stiti deja, niciodata nu esti total pregatit in asemenea situatii. Important e sa nu uiti barca, velele, cuplul acte+bani . Si sa nu dai igienica pe frunza de brusture, ca nu e asa funny cum s-ar crede.
Eu n-am uitat nimic, ba chiar am avut un surplus de accesorii ( 5 veste de salvare pentru cei ce n-au, neoprene, etc..) . In schimb n-am avut cort, lucru care nu m-a impiedicat sa plec cu tupeu, luand in locul lui  6 litri de cabernet ( de ‘al de curata piatra de la rinichi), o galeata de castraveciori murati si o chitara. 
   Am plecat cu masina unui prieten, un microbus de 7 locuri care putea duce tot atatia “raideri” la Jurilovca. Dar daca nu s-au inscris altii, am impartit habitaclul generos cu Nicu Home-made, stand la taclale pe cele doua fotolii din jurul mesei, ca la cafenea.

La Jurilovca ne-am strans cata frunza, cata iarba, la Peter pe mosie, intr-o atmosfera de mai mare dragul. Pe poarta tot intrau cei nou sositi, in curte se tot aliniau barci, gratarul lui Marian incepuse sa sfaraie, paharele semanau samanta de vorba si baietii erau in verva maxima, explicandu-si accesoriile, comentand lucratura barcilor, planuind tura si popasurile .
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Mai 29, 2013, 09:45:03 pm
Mie mi-a dat Mike un cort de o persoana in care cu mult dupa caderea noptii si putin inainte de ivirea zorilor,  m-am varat ca soldatul in transee: pe coate si genunchi. N-am facut multe incercari fiindca am realizat din prima ca nu pot intra doar pe genunchi daca nu cuplez fatza. Cortul a fost o minune in care am aburit pana la ivirea zorilor. Cu ceva inainte de rasaritul soarelui am inhatat aparatul foto si am iesit sa tulbur cantatul cocosilor.
  Trezirea era la ora 6, ca sa putem ridica si noi ancora la ora 9.
Ca sa nu mai lungesc vorba, asa a si fost ! Am preparat cateva zeci de cafele sa aiba haiducii la trezire, le-am baut la gramada si am intins-o catre port. 
  Aici am umplut noul cheu cu prezenta noastra galagioasa si mai ales cu barcile pe care ne-am si apucat sa le armam si lansam la apa.
  Vedeti in poza si lotcile facute cu migala de prietenii nostri, si yawl-ul frumusel si cochet, Fraga3 care  isi ridica semet bompresul, velierul de 7m al lui Nicu cel cu aceeasi lungime la nume si catamaranul gonflabil facut de doi amici sa navigheze cu vele .
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Mai 29, 2013, 10:01:15 pm
Intre marinari s-a strecurat un pasager clandestin, cu un pistol camuflat in surubelnita electrica si o bomba artizanala camuflata si ea intr-un acumulator. Desi isi rasese barba, l-am recunoscut pe Bin Laden pe care americanii cred si acum ca l-au eliminat. Omul are noua vieti, ca birmaneza: iata-l in Jurilovca navigand, iar in timpul liber leganandu-se in hamacul barcii si degustand un juice cu aroma de pruna, cu care l-au obisnuit localnicii.
Tot intre personajele controversate am avut si un dansator din varianta Chippendales , pe format romanesc : domnul Cipandel . Care a ridicat aplauze din audienta (desi probabil oamenii si-ar fi folosit altfel palmele) si fluieraturi. Probabil admirative.


P.S.
 Ultima poza a fost facuta de o faimoasa doamna Capitan.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Mai 29, 2013, 10:43:23 pm
In scurt timp am armat barcile, am urcat bagajele si am plecat, lasand cheiul ceva mai linistit si cel putin un prieten ceva mai catranit.
Vorbesc despre Razvan-Capitanul, care a facut tot acest drum numai pentru a ne aduce si pune la dispozitie lotca lui . Din nefericire timpul liber de care dispune s-a terminat odata cu TID-ul de anul trecut, cand a stat 3 luni pe apa. Acum ii multumesc in numele meu si al tuturor celor care  au navigat cu barca lui, pentru gestul asta frumos si altruist.
  Sa ne traiesti Razvane  !
Barcutele noastre au colorat canalul pentru scurt timp, cand am vazut largul incretit de valuri, al lacului Golovita.
  Ma simteam ca acasa. Am batut lacurile astea, lagunele astea imense, tot anul trecut din primavara pana-n sfarsit de toamna . Cumva ma simt ca fac parte din acest loc.
  Odata iesiti in largul lacului, fiecare a inceput sa isi testeze barca, mai ales cei care nu si le pusesera inca pe apa .   
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 01, 2013, 09:13:13 pm
Iesirea pe lac a fost intampinata cu un vant slab care tot pica si care mai batea si din directie potrivnica. Adica dupa vorba clasica : “nu-i frumoasa, da-i batrana ! “
Dupa manevre peste manevre si volte peste volte, vantul a inceput sa prinda putere iar noi sa ne miscam spre capul Dolosman. Am uitat sa va spun ca dupa legile lui Murphy, chiar la plecare furca ghionderului a cedat unul din brate si a trebuit sa fac o improvizatie cu o saula, ca sa il fixez (ghionderul) de catarg. Improvizatie care ne-a insotit peste tot, fara sa faca probleme  .
Pe drumul catre Dolosman ne astepta Capitanul sa ne fotografieze de pe tarm. Cine stie ce-o fi fost in inima lui atunci ….

Asa cum ma asteptam, imediat dupa ce am trecut de capul Dolosman si insula Bisericuta, vantul s-a schimbat si din potrivnic a devenit purtator. Purtator si din ce in ce mai insistent, ridica valuri pe care barca incepea sa faca surfing  .
In conditiile astea zbenguiala pe apa devenea o frumusete, Aurelian isi sadise un zambet sub tigara iar eu saltam la prova ca un Hopa-Mitica si filmam jeturile de apa ce sareau pe ambele parti ale etravei. Barca noastra era plina-ochi de bagaje peste care tronam noi, 3 cupluri : Aurelian cu sotia, Paul Butusina si sotia, eu si chitara   .
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 01, 2013, 09:15:53 pm
In fata noastra yawl-ul lui Flemming zbura departe, lotca manevrata de Marian Bunea isi umfla si ea vela cautand largul, Fraga lui Vincentiu batea catre golful Holbina…. Ne raspandisem ca potarnichile  . Mihai cu lotca lui facea manevre din vela iar catamaranul gonflabil incerca voltele in vantul care nu prea il ajuta . Dupa discutii telefonice in care ne intrebam daca toti sunt in regula, ne-am vazut fiecare de drum, cum putea mai bine.
Deja vantul batea puternic si valurile incepusera sa se ridice.
Primul popas a fost dupa capul Iancina unde, protejati de vant, eu si Aurelian am facut o balaceala zdravana in asteptarea celorlalte barci.
Yawl-ul statea la ancora, lotca a fost trasa pe mal iar noi dupa ce ne-am balacit bine, am alergat putin pe pajistile Iancinei pana in varful promontoriului, sa vedem unde ne sunt prietenii .
Surpriza ! Lotca manevrata de Marian Bunea era foarte aproape si imediat dupa ea, Alexandra M., velierul lui Nicu. Am facut cateva poze si ne-am reluat locurile in barca.
Pana sa iesim in larg, deja cele doua catarge ale yawl-ului abia se mai zareau. Se misca barca aia, ceva de invidiat!
Desi usoara, e si foarte stabila, impartindu-si o suprafata velica mare, pe doua catarge mici ca inaltime. In alta ordine de idei, sta excelent la ancora, datorita velei de pe catargul pupa, care e folosita ca vela de ancora.
Ceea ce voiam sa il rog eu anul asta pe Lipan ( un mic triunghi de 2mp pe care sa il pun pe straiul pupa ca vela de ancora ), finlandezii aveau “by default”  .
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 01, 2013, 09:16:47 pm
Ei, acum, dupa prima parte a zilei, odata cu trecerea de capul Iancina, vantul de sud a inceput sa ridice valuri tot mai mari, care faceau voltele ceva mai greu de stapanit. Ne-am trezit si cu doua ampanari inopinate, date de niste rafale razlete, care ne-au scuturat bine  . Am trecut eu la eche, inlocuindu-l pe Aurelian, ocazie cu care am observat ca odata cu vantul si valul, carma era tot mai greu de stapanit .
Dupa ce am manevrat-o normal, cu o mana, in scurt timp am simtit nevoia sa pun cele doua maini la treaba . Si odata cu cresterea vantului, la urcarea si coborarea in surfing de pe valuri, tineam echea cu doua maini si o impingeam cu corpul ! Credeti-ma, am facut febra musculara la picioare, cat ma impingeam in borduri, la fiecare val.
Totul cat mai lin, cu mare grija sa nu se rupa echea.
Deja echea Alexandrei M. se rupsese de ieri si fusese inlocuita cu o coada de topor  .
Din fericire echea Capitanului era facuta cu simt de raspundere si a rezistat cu brio.
Am depasit Enisala intr-o viteza greu de imaginat pentru o lotca .
La un moment dat ne-am apropiat de velierul lui Nicu 7m si am navigat in paralel, la cativa metri. A fost un dialog spumos care a starnit rasul in cascada : pe Aurelian, om subtire, nu-l lasa educatia sa strige la Nicu si Impaiatu, ca sa ne auzim in acel vant. Asa ca desi eram la 10 m unii de altii, le-a dat telefon ! Si vorbeau la telefon evident, degeaba, fiindca se tachinau oricum auzindu-se mai bine direct  .
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 01, 2013, 09:17:38 pm
Pe masura ce ne apropiam de Sarichioi, vantul a devenit mult prea tare iar valurile vazute de la mine, se ridicau peste capul lui Aurelian care statea sus in prova. E destul de greu sa va descriu cum pleca barca la vale pe val si cum sareau doua perdele de apa despicate de etrava, inalte cat silueta lui Aurelian . Trebuie sa vezi, ca sa crezi !
I-am depasit pe Nicu si Impaiatu si usor usor ne apropiam de lotca lui Marian care se vedea in zare. Se vedea si la un moment dat se abatea usor de la directia normala. Chiar am facut un pariu ca o sa-i ajung si intrec, pariu pe care iaca, l-am castigat  .
Deja conditiile erau cam extreme pe lacul asta binecunoscut ca suparacios, Marian a dat vela jos in chiar apropierea Sarichioiului, insa noi am reusit sa mentinem si cursul si vela sus, cu mare atentie dar si mult entuziasm de la navigatia asta tip surfing .
E usor de inteles de ce nu sunt poze din aceasta portiune.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 01, 2013, 09:19:56 pm
In urma noastra ramasesera Mihai in lotca lui cu vela cu pic si Vincentiu, a carui vela o vazusem cum ia directia golfului Holbina si tine malul estic al lacului .
Oricum, noi, cei ajunsi la Sarichioi am incercat o operatiune mai dificila si anume acostarea la un ponton aflat in bataia acelor valuri. Pontonul era ceva mai ferit insa inaintarea cu curentul in fata s-a dovedit extrem de greoaie.
Greoaie-negreoaie, am facut-o pana la urma si am pututu debarca toti intr-o gradinita de rai, cu gazon gros sub picioare, copacei ce aruncau o umbra protectoare si gard viu verde pe perimetru. Am asigurat barcile, am intins corturile si a inceput un “program de voie” ca un binemeritat rasfat.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 01, 2013, 09:20:32 pm
Unii au plecat sa deguste pestele de Sarichioi , altii (adica eu si Mihai) am pus in functiune aragazul de voiaj si papica gatita pe gazon. Daca e viata de bivuac, de bivuac sa-i ramana numele !
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 01, 2013, 09:22:19 pm
Seara a venit imediat, vremea s-a potolit, tantarii au fost aproape inexistenti, noi am continuat sa ne facem de cap, fiecare in felul lui. Fusese o etapa frumoasa si nitel obositoare  .
Proprietarul gradinii de rai, avea si cateva locuri de cazare(care nu ne tentau) dar si un umbrar in care Nicu si Sorin s-au desfasurat culinar: au scos din burta velierului un aragaz si o lada cu diverse, oale uleiuri, salate, legume, copane…ohohooo…
Si au gatit un…ostropel, ceva, care a umplut vecinatatile de arome. Ulterior am scos si eu cabernetul si chitara si ne-am pus pe cantat. Pana dupa miezul noptii, cand ne-am retras fiecare pe la “casele” lor
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 01, 2013, 09:25:22 pm
Si a venit dimineata urmatoare. Eu, "matinabil" cum ma stiti, oricat de tarziu m-as culca ma trezesc inainte de rasaritul soarelui, pe care vi-l si servesc aici, in poze  .
Noua zi a debutat cu cateva sarje de cafele pe care le-am facut in asteptarea somnorosilor si pentru reinvigorarea lor. Apoi masa de dimineata pe care multi au cam sarit-o ciugulind te miri ce.
Sorin a fost si chirurgul programului de dimineata, la apelul subsemnatului. A trebuit sa imi scoata 4 copci de la o taietura dintre omoplati, la care fusesem programat in Bucuresti(la scos, nu la taiat ). Eu i-am zis doctoritei: cocoana, n-o sa viu la dumneata peste 10 zile, ca o sa fiu plecat in salbaticie, dar gasesc eu acolo un specialist sa imi taie firele .
Si l-am gasit pe Sorin, caruia i s-a parut prea usor sa imi taie copcile cu foarfeca de la briceag; mi-a propus sa le rupa cu dintii  .

Ei, dupa glume si alte figuri, a venit si o parte mai trista, in care a trebuit sa ne despartim de doi dintre noi : dl. Paul Butusina si sotia dansului. Din 5 negri mititei, am ramas in barca, trei. Am strans totul si am plecat.
Vantul de sud se transformase in vest si a inceput din nou sa bata cu putere. Cu chiar mai multa putere decat in ajun. Am observat asta la barca lui Marian, care, plecat inaintea noastra, a trebuit sa dea vela jos. Ba chiar ne-a dat telefon sa ne spuna ca nu se poate tine vela sus in vantul ala.
-Nu-i nimic! Am zis noi. Mergem si vedem cum e.
Cum sa fie, asa cum ne spusese ! Vantul era asa puternic incat chiar de langa mal starnea valuri, cu toata protectia tarmului cu copaci si cladiri. Dupa cateva rafale in care se simtea violenta transmisa de catarg in osatura barcii, am dat vela jos si am tertarolat-o ceva mai mult de jumatate, facand o improvizatie. Eeee…alta viata ! Acum reeditam experienta zilei trecute, cu viteza parca si mai mare, insa mai placut si mai sigur. Se poate observa asta si prin existenta pozelor  .
Directia: insula Popina, unde ne astepta Vincentiu, care campase singurel in pustietate, ca un pustinc intelept.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 01, 2013, 09:28:30 pm
Cand am ajuns in dreptul Popinei, ni s-au alaturat Mihai cu lotca lui si Vincentiu cu Fraga 3 . Deja eram in formatie compacta si planuiam unde sa acostam. Am propus plaja estica, fiindca era la adapost de vantul aprig si o stiam mai lata. Intr-adevar, imediat dupa ce am ocolit insula, vantul a disparut, insa plaja aia lata cu nisip de scoici pe care o stiam, ramasese o fasie ingusta  . Bun si asa. Trebuia sa ma astept ca la cat sunt apele de crescute, n-or sa ramana multe plaje descoperite.
Oricum, insula ne-a intampinat cu caldura, atat de multa caldura incat Aurelian a sarit in valuri. Restul ne-am facut de lucru pe langa barci, iar eu am hoinarit in cautarea relicvelor antice. Si am gasit doar prima parte, niste contraforti insiruiti, undeva catre varful insulei. Si multi scaieti .
Ne-am zbenguit pe insula ca niste copii, mergand pe pantele abrupte acoperite de o iarba alpina ca pe la cota 1400. Era senzatia de parca ajunsesem pe pamantul fagaduintei, aveam sentimentul ca suntem protejati si trebuie sa se intample ceva bun.
S-a intamplat ceva bun : pe niste lespezi late am intins o masa comuna, pe modelul pomenilor electorale si ne-am bucurat de linistea pe care o oferea Popina. Am facut si niste poze de grup (cu alte aparate decat al meu), dar inima ne dadea ghes sa iesim iarasi pe valuri.
Asa ca dupa doua feliute si o ciuguleala din checul adus de Florentina, am urcat in barci cu destinatia Sarinasuf.
Dar socoteala de acasa rar se potriveste cu cea din targ.
Daca in prima zi am sarit doua etape, ajutati de vantul puternic, de data asta am mai ars doua etape si am ajuns la Dunavatul de Jos.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 01, 2013, 09:31:08 pm
Imediat dupa plecarea de pe insula Popina, vantul ne-a purtat iarasi foarte repede, astfel ca am incercat sa ajungem si sa navigam paralel cu tarmul nordic al Razelmului, sa nu ratam canalul ce duce la Sarinasuf. Planul era sa innoptam aici, langa o pensiune, singura existenta in imediata vecinatate a lacului.
Pe tot parcursul ne-am bucurat de aceeasi forta a vantului, care ne facea sa glisam pe fiecare val, iar de data asta am mers in formatie mai compacta.
Intr-una din imagini se vede echipajul lui Marian Bunea, cu Vasile Ostaciuc , sotia lui si Marian Supermarian la carma  . Toti mergand in viteza cu doar un petic de vela in vant purtator . In alta il observam pe Vincentiu in Fraga 3 , fara vela (biruita de vantul prea puternic) si saltand puternic pe valuri .
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 01, 2013, 09:33:23 pm
Informatiile dupa care am mers au fost atat de slabute incat am trecut pe langa canal si am navigat mult in est pana am gasit un al doilea care facea legatura cu Canalul Lipovenilor.
Cu toate astea, Mihai cu lotca lui si echipajul din yawl, profitand unii de mobilitatea in manevre, altii de pozitia favorabila au reusit sa intre in primul canal . Noua ne era mult prea dificil sa tinem barca pe loc, dar inca sa ne intoarcem din drum.

Rafalele puternice ne-au purtat rapid si de cum am zarit ca apare capatul unui canal, am si carmit barca intr-acolo, nelasand vela jos . Asa am patruns in canal si ne-am continuat drumul chiar daca fileurile de vant erau “zdrentuite” de stufuri.
In fata noastra apa devenea tot mai neteda iar valurile ce patrundeau pe gura canalului, tot mai potolite. Incredibil de limpede si foarte adanca apa dintre stufuri. Dar si un curent de apa deosebit de puternic ne era potrivnic . Am trecut eu la rame pentru o mica portiune sinuoasa, in care curentul semana cu un rau ce curge in meandre. Dupa care odata ajunsi la canalul principal, am debarcat sub un sir de salcii si i-am asteptat pe prietenii nostri.
Greu lucru in frumusetea aia de natura salbatica, sa alegi locul de campare. Peste tot e frumos  . Am fi ramas si acolo pe fasia aia de iarba strajuita de salcii si marginita pe doua parti de ape si stufuri.
Dar era abia ora 15 si ne tragea inima la drum, mai departe  .
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 01, 2013, 09:34:47 pm
Ei, de acum am intrat intr-o alta etapa, navigatia pe canalele deltei. Apa linistita, protejata, soare, ce sa mai vorbim ? O placere. Un alt fel de placere  .
Observand ca din cand in cand mai patrundeau rafalele puternice de afara si pe deasupra stufurilor, am ridicat impreuna cu Aurelian, parusul. Si ce sa vezi ? Mai intai timid, acesta se rotunjea si se lasa dupa cum il ajungea sa nu, cate un fileu de vant. Dar barca raspundea imediat acestor impulsuri, taindu-si drum pe ape.
Apoi imediat ce am intrat pe Canalul Lipovenilor insa, vantul si-a gasit constant loc in vela noastra, avantajat de directia in lungul stufurilor. Numai ca nu chiuiam de bucurie, cand barca isi desfasura siajul si eu puteam sa o manevrez cu usurinta, cu o mana. Daca as fi avut o cafea, va jur ca as fi aratat ca la terasa  . L-am depasit usor pe Vincentiu care tragea la vasle si chiar l-am tractat cu o saula pe o portiune (din pacate nu mare, fiindca ne-a venit ideea tarziu) . Dupa calculele noastre am mers aproape 10 km numai cu vela, in amonte.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 01, 2013, 09:35:21 pm
Il avem aici pe Leonardo di Caprio strigand lumii : " I’M THE KING OF THE WOOORLD ! " 
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 01, 2013, 09:38:15 pm
Dupa ce ne-am infundat atat de mult pe canal printre stufuri, s-au inchis atat de mult copacii deasupra noastra incat eram intr-o sera cu o cupola de frunze pe noi . Si vantul isi dadu ultima suflare.
Stiti ce inseamna asta daca mergi pe un canal care duce spre Dunare ? Inseamna ca daca n-ai guvernare, te duce curentul inapoi .
Si curentul era pus pe treaba !
N-aveam mult de zabovit, Aurelian a pus mana pe rame si n-a mai vrut sa le lase din mana, cu toate insistentele mele. Bine ca voia sa se faca numai el suplu si top model  !
Intr-un tarziu am prins momentul cand il chinuia cineva la telefon si am trecut sa pun bratele la munca.
De unde eram noi bine propulsati de vant, am ajuns sa inaintam greoi in amonte.
Asta insa nu ne-a deranjat, ci s-a decis sa mergem la rame, oricat de mult ar dura. Vincentiu s-a oferit sa ne tracteze cu motorul, dar noi nimic ! Sportivi si ecologisti. N-am venit pentru miscare si natura ? Mergeti voi inainte si sosim noi cand…om sosi.
Fac o paranteza si spun ca dupa doua ore de vaslit, ma gandeam la vrasmasii cu trompa sangeroasa, ca se cam apropia inserarea.
Temere fara motiv, fiindca am ajuns chiar la tanc, la o pensiune pe care au ales-o prietenii nostri, desigur primii sositi: Mike, Flemming ….
O pensiune care arata cam scumput, cu pontoane in jurul unui mic bazin, cu piscina, cu o peluza lunga in panta, restaurant sus in varful colinei, muzica ambientala…figuri !
Am intrebat cum naiba au ales-o tocmai pe aia, cand erau destule altele? Mike a spus ca “erau fete la piscina” . Coreeect ! Si mai era si muzica.
Am vorbit noi acolo si spre surprinderea mea nu era asa dureros cum ne asteptam . 150 lei/noapte/camera, cu mic dejun inclus.
Am legat barcile, am dus bagajele, am coborat la restaurant si ne-am pus pe un chef serios, incepand cu de-ale gurii (ciorbe de peste, gordon bleu, etc… ) si continuand cu de-ale gatului ( vin, bere, whisky, etc… ) . Sau parca whisky se bause pana atunci… nu mai tin minte bine  .

Seara s-a prelungit bine, la retragere n-aveam somn, am luat chitara si am chinuit-o fara frica, intr-o veselie debordanta. Nu deranjam pe nimeni, ca doar se auzeau cantece, nu injuraturi !
Si asa s-a sfarsit inca o zi, o alta frumoasa zi .
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 01, 2013, 10:25:57 pm
O noua zi incepe cu pregatiri, bagajele se leaga in barci, se anunta o continuare frumoasa la vremea insorita si vantoasa de mai inainte.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 01, 2013, 10:27:44 pm
Cafeaua e servita in prova barcii, de personalul pensiunii, foaarte atent cu clientii :)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 01, 2013, 10:28:51 pm
Avem si un numar special, nu e vorba de dansul ploii fiindca nimeni nu doreste ploaie. E dansul cafelei de dimineata, care aduce buna dispozitie, prompt ! Se efectueaza in jurul canii de cafea, cu atentie la crivace, sa nu tulburam licoarea sau Doamne pazeste, sa n-o varsam ! :)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 01, 2013, 10:30:09 pm
Un binoclu, satul de stat in barca, plonjeaza la adancime in cautare de raci probabil. Marian nu e de acord cu asta.  Adica radem, glumim, dar nu parasim incinta ! Se arunca dupa el si bolboroseste cateva scufundari, pana reuseste sa il aduca de urechi la locul lui.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 01, 2013, 10:31:02 pm
Binoclul e intact, se poate observa in imagine. Are ceva fluide si namol pe interior pana la jumatatea lentilelor, dar in rest e ca nou ! Il stergi nitel cu maneca si straluceste :) .
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 01, 2013, 10:39:59 pm
Il avem pe Flemming exuberant de buna dispozitie, cu prosopul la uscat pe ghiu si pe Mike care intre timp testeaza banchetele unei salupe, vizibil deloc incantat de confortul motorizatei .
Cateva minute mai tarziu se pun in miscare, de data asta impotriva curentului puternic al canalului, pana la intersectia cu Dunavatul. Mai sunt cam 8km si se ajunge in bratul Sfantul Gheorghe .
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 01, 2013, 10:52:14 pm
Una dupa alta, barcile isi gasesc drumul pe apele repezi. De data asta nici vantul nu poate ajuta si nici curentul nu e favorabil. A ramas ultima varianta : vasla si bicepsul :) .
Desi nu e in topul preferintelor niciunuia dintre noi, lotca inainteaza incredibil de bine propulsata cu rame, chiar impotriva curentului. Se intelege de ce este barca Dunarii si a Deltei, de atata vreme .
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 01, 2013, 11:02:44 pm
Subsemnatul (as putea spune “suspinatul”) ramane sa faca poze si sa fluture naframe echipajelor care se pierd in Delta . Telefonul mobil este “zgarda fara lant” , el ma forteaza sa ma intorc la birou, asa ca ma despart de ultima etapa care mi-ar fi placut la nebunie : pe mare pana la Gura Portitei .
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 01, 2013, 11:04:07 pm
Urmatoarele doua zile si petrecerea de la Portita, vi le vor povesti ei, poate asa imi trece si mie necazul, sa nu ajung la fiecare cina, precum spunea poetul : “mananc si plang…mananc “.
La acesta ora RAID-ul este in Gura Portitei, la finalul unei aventuri pe care numai cine a trecut prin Delta, si-o poate inchipui !
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Iunie 03, 2013, 11:25:16 pm
Pe langa organizatori si participanti, mai sunt cativa oameni de mare isprava, carora eu personal tin sa le multumesc.
Vorbesc aici de cei care n-au putut participa la RAID dar au ajutat ca acesta sa aiba loc.

-Razvan, Capitanul. Asa cum am mai spus aici, si-a pus la dispozitie barca, a lucrat la ea din greu sa o aranjeze pentru a fi gata la Raid, a facut 600 km sa o aduca si 600 sa o ia inapoi. Totul doar pentru a o pune la dispozitia noastra, a participantilor !

-Lipan . A facut o vela cu care barca zbura pe valurile si in vantul Razelmului  :) . STiu cat de mult costa timpul lui, stiu ca a facut-o numai din pasiune, asa cum a facut si celelalte vele pentru lotcile care au participat anul trecut la TID si RAID .

-Peter, care a facut mereu cartier general in curtea si casa lui din Jurilovca, intalnindu-ne mereu cu bucurie 

Sigur ca avem si alti prieteni care ne-au ajutat mereu cu vorba si cu fapta, in special cei mai "de-ai locului", cum ar fi Paul si Stefan . Paul desi nu era in localitate, a pus la dispozitia Raid-ului in caz ca mai este nevoie, barca sa .
Imi cer scuze daca uit in acest moment pe alti prieteni carora le datoram multumiri; am simtit nevoia sa punctez aceste lucruri, ca sa vedeti succint ce fel de oameni ne inconjoara in fenomenul acesta al calatoriilor pe ape :)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Iunie 04, 2013, 05:30:25 pm
Pana voi capata mai multe poze de la participantii RAID Romania 2013, voi spune povestea mea, traita prin muschii, velele si motorul meu. Licenta este a lui Sorin si, chiar daca atunci nu i-am inteles sensul, acum o folosesc in deplina cunostinta de cauza. Voi scrie aici, deoarece pe barcaholic am limita de fisiere si de rezolutie. Nu ca ar fi cine stie ce cearșafuri de arătat. Am folosit doar un telefon băgat cu forța pe gât (Pe ăsta îl iei și gata...).

25.05.2013 - afluirea
Plecati din Galati la ora 18.00, după ce până la 16.00 închegasem greementele lotcii mici si ale yacht-tenderului Fraga 3, deabia pe bac am realizat unde, cum si in ce fel plecam. Am aruncat o privire in masina si, vazand bidoanele de benzina si toata logistica necesara unei saptamani de RAID mi-am adus aminte de Doi Nomazi. Numai ca noi, aveam in plus si doua barci la remorca.
Drumul catre Jurilovca mi s-a parut scurt, fiind macinat de gandul vreunui echipament uitat pe-acasa. Curtea lui Peter era plina: de barci, de marinari, de marangozi, de privitori, de incepatori, de caini, de masini de catarge si vele, de idei, de discutii, de priviri aruncate la barci, de indoieli, de pahare, de sticle, de corturi, de toate potrivite unei astfel de adunari. Luati cu vorba, cu tuica, sunca si carnatii picanti, am renuntat sa mai mergem la Stefan, facandu-se ora 2 din noapte si am lesinat in masina, pana dimineata, nu inainte de a inscriptiona numele pe ambarcatiune. Am dormit dus restul noptii cu fesul tras pe fata aparandu-ma de tantari.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Iunie 04, 2013, 05:35:25 pm
Cu mic cu mare ne-am indreptat catre Portul Jurilovca, unde fiecare si-a purtat de grija sa si a ambarcatiei sale. Am armat mare parte din greement, urmand ca invergarea sa o fac in larg. Iesind din port avand vant de sud, am inceput sa trag voiniceste la rame, incercand sa dublez Capul Dolosman. Proasta idee, deoarece cu valurile si vantul la travers drumul meu ducea in stuf. Am urmarit traseul lui Mike cu yawl-ul si am facut la fel. Am ridicat randa si focul incercand sa urc in vant catre SE, apoi, dintr-o singura volta sa dublez capul catre Sarichioi. Prima parte am reusit-o, insa in a doua parte a zilei vantul s-a intetit si valurile s-au marit, cei Trei Frati incercand sa o curteze care mai de care mai voinic pe Fraga mea. Am lasat focul si cu valurile in pupa, am tinut drumul drept catre ceeea ce credeam ca sunt reperele mele. O vreme am mers dupa panza Legendei Dunarii, insa disparandu-mi din vedere, ea schimbandu-si drumul catre vest, am continuat sa merg spre nord. Vantul mai mare, valurile tot din pupa, echipamentul tot la bord, frica tot mai mare... am renuntat sa schimb drumul catre vest si mi-am continuat drumul catre nord, sperand sa ajung fara apa la bord undeva, spre seara. Asa am aterizat pe Popina, fara a luat picatura de apa la bord, la 100 de metri de cea mai potrivita zona pentru acostare. Pana am intrat in stuf am tinut derivorul jos si doar ce am atins fundul am coborat randa, am scos ghiul si l-am ridicat la jumatate, apoi cand am atins malul scoicos, am scos catargul, derivorul si sarind din barca am tras-o prin stuf intr-o zona propice, cu mal unde puteam sa campez. Exista un Dumnezeu al marinarilor, fiindca nu exista pe toată Popina loc mai bun de campat. Arie strict protejata, interzisa, insa toate Conventiile si Acordurile de ape interioare si maritime ma legiferau in dorinta mea de a ma salva pe mine si barca. Am intins velele la uscat si ce mai era prin barca murat de la apa ce mi-a intrat cand am tras-o prin stuf. Abia cand mi-am dus echipamentul pe mal mi-am dat seama ca nu mancasem nimic de ieri seara. Am montat motorul pe barca, i-am facut o proba si am fost fericit.
Am intins cortul, atent la vipere, paianjeni si alte dihănii, insa in afara de o lighioana umedă, neagra de vreo 10 cm si cu multe picioare ce mi se strecurase in sacul de dormit doar o broasca testoasa s-a itit la mine din apa: ce P*M cauta asta in rezervatie?
Am anuntat pozitia mea, am mancat si apoi in cort la nani, ca un Robinson ce eram.
Despre barca ce sa zic: s-a comportat cu mult peste asteptari, catargul facut intr-o zi fiind supradimensionat pentru ea, mai potrivit pentru o barca de 7 metri pe el putând fi ridicat inca un pic/gunter inalt de 3 metri. Cu o randa de  aproape 5 mp si un foc de 2 mp face frumos voltele sub vant, cu focul fluturand si are obiceiul ca mai intai sa se incline permitandu-ti sa treci dintr-un bord in altul, pana cand trece ghiul. O doamna, ce mai. Imi pare rau ca trebuie sa renunt la ea, dar conditia pentru a trece la o barca de familie este: dă-o pe asta daca vrei sa-ti mai faci alta, ca nu pupi niciun leu din buget  >:(. Asta e...
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Iunie 04, 2013, 07:11:33 pm
M-am trezit dis-de-dimineata, am dat o tura pe la barca sa ma asigur ca totul e in ordine, apoi am facut cafea in cort. Cateva poze si aud un fluier: era Mihai cu lotca mica ce plecase de la Sarichoi in cautarea mea. A acostat si el la locul stancos iara eu mi-am pregatit barca pentru motorizare si vâsle. Catargul coborât, ghiul în barca, velele stranse totul pus la adăpost și fuga la întâlnirea cu colegii de pe malul estic, unde este puțin nisip. Nisipul ca nisipul, însă ce te faci cu hoardele de păianjeni care te iau cu asalt? Cu șerpii de apă și alte târâtoare? Am pornit apoi pe Razelmul montat cu gandul de a intra în golful Holbina pentru a găsi o trecere către canalul de centură și Sarinasuf. Ochoase întrările astea căci greau le găsești. Împreună cu Mihai cu lotca mică și yawl-ul danezilor am găsit una din cele două întrări dinspre nord și ne-am refugiat în canalul Fundea. Legenda și Lotca au intrat mai la sud, în Canalul de Centura hotărând ca să trecem peste etapa Sarinasuf și să ajungem prin Canalul Lipovenilor la Canalul Dunavăț. Aici am facut poze cu aparatul lui Mihai, pe care încă nu le am. Seara ne-a prins la Pensiunea Delta din Dunavatul de Jos. O pauză de cort binemeritată, pentru 80 lei beneficiind de o bere la draft, duș cald, uscat hainele și dormit într-un pat moale. Ce diferență între mimozele și ciugulicii aciuați pe aici și cei 11 care au venit cu bărcile. După atâta apă bătută, diferența este tot mai flagranta. Poate că după noaptea solitară de pe Popina oi fi eu deplasat, însă o voi reîntâlni, mai evidentă la Gura Portiței.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Iunie 04, 2013, 07:29:30 pm
După micul dejun suedez (inclus în preț) am armat bărcile și am pornit din nou, prin fața Pensiunii Egreta către Canalul Lipovenilor. Care la rame, care la vele. Întrati în Canal am ridicat toți velele și ajutați de un vant larg am navigat către Canalul Dunavăț spre a ieși în Brațul Sf. Gheorghe la km 50. Ajunși în Dunavăț, am coborât greementul și am trecut la motor, speriat de curentul puternic și de vântul ce se întețise. N-am nevoie de acte de eroism. Mai la rame, mai la motor am ajuns în Brațul Sf Gheorghe unde un vânt de ESE a făcut imposibilă înaintarea la vele. Lotcile au trecut la rame iar yawl-ul la volte de au înnebunit până seara Flemming, Bjorn și Mike, însă zâmbetul nu  a dispărut de pe fața lor. În schimb, Marian și Aurelian au tras la rame ore în șir la Legendă și Lotcă, chiar de aveau curentul de partea lor. Deabia seara am ajuns la Ivancea, insula din fața Canalului Erenciuc fiind inundată. Aici, nu am făcut altceva decât să ne delectăm la un foc de tabără, cu ceaunul deasupra umplut cu apă pentru fiert pastele ce le-am mâncat cu suc de roșii, votcă și frunze de cânepioară aruncate de Mike ce se tot mira de cânepa noastră. Ne-am dres spre noapte cu fasole cu carne de vită și vinul lui Florio. Câteva poze mai deosebite ar fi la Marian R., despre care cred că are amintiri plăcute despre acea noapte. ;)
Niciun pescar nu ne-a adus pește, fie că nu aveau, fie că nu vroiau, fie că se fereau, fie că nu ne cunoșteau.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: lipan din Iunie 05, 2013, 02:46:45 pm
frunze de cânepioară


... indiană cumva?
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: byteworks din Iunie 05, 2013, 03:15:50 pm
Vincentiu daca-ti spun ca te invidiez si pe tine si pe ceilalti nu te superi si nu ma tii de rau, asa-i, caci e o invidie apreciativa ?!
Asteptam urmarea!
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Iunie 06, 2013, 07:53:26 pm
De la Ivancea la Sf. Gheorghe sunt doar cativa kilometri pe care i-am parcurs intr-o relaxare totala, desi sunt zone pe canal, unde datorita curentilor si vantului dinspre mare se nasc valuri iar Dunarea fierbe. Curentul puternic naste contracurenti pe langa maluri, iar in zonele unde canalele intra sau ies din brat intalnim deseori anafoare. Pana acum vremea a tinut cu noi, atat pe Razelm cat si pe Dunare. Marian R. a iesit cam sifonat din noaptea precedenta, fie de la votca cu suc de rosii fie de la orezul asezonat cu canepioara. Mai degraba suspectez ca l-a tras curentul fiindca si-a pus cortul chiar pe margine.
Ajunsi la Sf Gheorghe putin dupa amiaza, am acostat la cheul european (care ar fi trebuit sa fie in orice oras, in orice sat de pe malul Dunarii) si am dat o tura prin sat. Mihai s-a intors cu nea Vasile de la Primarie si cu o harta in fata am inceput briefing-ul pentru traseul zilei urmatoare. Orientativ ne-am facut un traseu, avand ca punct terminus Perisoru, reintoarcerea in Razelm pe aceleasi canale nefiind agreata. Intentionam sa iesim pe mare, insa prognoza cu vant de 50 km/h din SSE nu era deloc favorabila. Doar yawl-ul cu Mike au hotarat sa ajunga la Gura Portitei prin Sahalin.
Am pregatit corturile (cine a vrut, cine nu la pensiune) si am dat o raita prin oras. Impreuna cu Marian B. am fugit la mare sa vedem plaja atat de mult laudata, locul unde lumea se incarca cu energie, etc. In afara de drumul destul de lung si mocirlos, plaja destul de neamenajata cu un mare semn distrus (probabil cu inotul interzis), de marea destul de rece si de gunoaiele omniprezente nu prea am fost incantat de ce am vazut. Aici nici Salvarea nu stie de unde sa te ia. Mai mult de una, doua zile nici nu prea ai ce face aici, satul fiind destul de imbatranit si dezolant cu casele, locurile parasite. Probabil in sezon o fi altfel.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Iunie 06, 2013, 08:08:44 pm
Grupul principal a acostat la Sarichioi lasand Robinsonul sa fuga cu vant de pupa catre insula Popina.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Iunie 06, 2013, 08:29:50 pm
Mihai a pus la dispozitie cateva poze pentru prima parte a zilei. Se pot observa in afara de peisajele de pe insula si lotcile cu velele tertarolate precum si yawl0ul ce naviga numai cu bate-pupa. Stefan a spus ca astepti saptamani in sir ca vantul sa bata din vest, si poftim, in ziua a doua a raidului a fost favorabil. De altfel, asta a fost singura zi cand a batut din vest, pe toata desfasurarea RAID Romania 2013.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Iunie 06, 2013, 08:47:42 pm
Ajunsi in partea de est a insulei, singurul loc de altfel favorabil pentru acostare, cu nisip, am facut doar cateva poze, dupa care ne-am aruncat in vantul de vest pentru a intra pe canale in Golful Holbina
http://youtu.be/hyU2HMJG0O8 (http://youtu.be/hyU2HMJG0O8)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: byteworks din Iunie 06, 2013, 09:24:25 pm

Am pregatit corturile (cine a vrut, cine nu la pensiune) si am dat o raita prin oras. Impreuna cu Marian B. am fugit la mare sa vedem plaja atat de mult laudata, locul unde lumea se incarca cu energie, etc. In afara de drumul destul de lung si mocirlos, plaja destul de neamenajata cu un mare semn distrus (probabil cu inotul interzis), de marea destul de rece si de gunoaiele omniprezente nu prea am fost incantat de ce am vazut. Aici nici Salvarea nu stie de unde sa te ia. Mai mult de una, doua zile nici nu prea ai ce face aici, satul fiind destul de imbatranit si dezolant cu casele, locurile parasite. Probabil in sezon o fi altfel.

Iata Vali o alta vedere asupra satului Sfantu Gheorghe, ce alta mai buna inca o demonstratie ca suntem oameni si supusi subiectivismului?

In orice caz, apreciez cu maxim ce si cum ne povesteste Vincentiu, si mai pune si poze.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Iunie 06, 2013, 10:36:42 pm
In primul rand spun si eu ca Vince "mananc si plang" :D, cand vad pozele incredibile de pe Razelm. Sunt multe de spus, dar prefer sa le spun la un pahar de vorba, pe un mal de apa.

Anul trecut in aceeasi perioada eram cu Paul Butusina cu o iola undeva intre Iancina si Holbina, si nu ma saturam de priveliste. Din pacate incet-incet vantul a cazut de tot, asa ca din mijlocul Razelmului a trebuit sa ne intoarcem la Dolojman la motor. Razelmul ramane o destinatie de vis, asa cum ne-au aratat si pozele de acum, si cum ne-a aratat si Florio toata vara trecuta.

Iar despre Sfantu, fiecare cu gusturile lui. Pentru mine nu exista un loc mai magnific in toata Romania. De atatia ani merg acolo si de fiecare data renasc. Tocmai linistea si tihna sunt cele mai importante lucruri pe care le putem gasi acolo. Iar drumul spre plaja e noroios acum din cauza ca apa e mare pe Dunare, dar incepand din iulie va fi uscat, si se va merge la fel la plaja, prin nisipul fin.

Multumesc colegilor pentru imaginile superbe, chiar mai inainte am povestit cu Aurelian - x_petrolist despre aventura. Din pacate chestiuni stringente m-au impiedicat sa particip la Raid, dar timp este, ramane sa ne gasim pe Razelm la vara..
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: ionitzady din Iunie 06, 2013, 11:03:42 pm
Nici nu stiu cum sa incep , am vazut pozele de doua ori dupa care m-am mai uitat de inca cateva ori , asa ca cuvintele scrise doar mazgaleste o pagina ce apare intr-un tablou de vis , ce sa zic BRAVO VOUA
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Iunie 07, 2013, 09:06:20 am
Departe de mine ideea unei polemici despre orasul Sf. Gheorghe, insa imi place sa cred ca privesc totul printr-un echilibru necesar.
Ceea ce m-a frapat pe mine sunt urmatoarele: multitudinea de barci din fibra fata de traditionalele lotci (desi toti admirau barcile noastre din lemn) si faptul ca indiferent pe ce pescar intrebai daca are peste invariabil raspunsul era: nu, nu cade, nu pica, nu misca etc. De bani nici nu vor sa auda, de votca sau ce mai mergea acum 20 de ani nici nu se discuta. Insa, din istoriile locale auzite, aproape toti si-au indrumat copiii catre o viata mai usoara, la scoli cat mai inalte, parandu-le rau apoi ca nu se intorc acasa sa urmeze mestesugul traditional (in infimitatea ce a ramas) care, desi e greu, inca mai prezinta un oarecare farmec si avantaje. Astfel, un pescar numai din sezonul de scrumbie scoate cateva zeci de mii de lei. Restul anului e bonus. Totusi am vazut si doi tineri (20-25 ani) care dadeau la toană. Din cate am auzit, inca mai exista marangozi in Sfantul cu ateliere, rindele, lemn uscat, sabloane etc. Astazi, dar peste 10 ani?
 Al doilea lucru: izolarea aceasta, artificial intretinuta: nu vor/nu pot/nu au bani sa decolmateze canalele (ex. Buhaz-Zaton) o legatura facila intre zone importante din Delta. Altele: muzeul traditional - in dezolare, casa de cultura in renovare/constructie cu termopane (urmeaza sa vedem ce va fi pe acolo), barci puternice care nu odata erau sa ne rastoarne, amenajarea plajei - inexistenta. Poate pentru o hoinareala ar fi o tinta, dar nu pentru un concediu cu familia, decat daca toti vor asa ceva si suporta pseudoizolarea, tantarii, taunii si vantul care bate neincetat care, desi e cald din sud, aduce apă rece din nord. Poate oi fi eu prea metroman, insa nu am gasit ceva care sa ma atraga acolo inca o data. Poate cand voi avea o barca mai mare, cu facilitati la bord, o sa acostez vreo saptamana in Sf. Gheorghe. Dar, deocamdata fara barca si sa-mi car bagajele in spate, nu.
Ce e bun: facilitatile de acostare, marina si probail campingul. Intre Sf. Gheorghe si Jurilovca as alege pe cea din urma, avand deschiderea Razelmului si optiuni clare in ceea ce priveste turismul si agrementul.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Iunie 07, 2013, 09:36:45 am
Dupa ce am plecat de pe Popina, am incercat sa gasim intrarile in canalul de centura, fie sa ajungem la Sarinasuf, fie spre sud catre Canalul Lipovenilor. Mihai mi-a mai pus la dispozitie cateva fotografii, in care se poate observa yawl-ul cu gennaker, pe canale. Nu este imposibila navigatia pe canale cu vele, insa barcile trebuie sa aiba pescajul mic, deriva mica si de preferat chila profilata pentru a nu agata plante. Din acest puncte de vedere, lotcile sunt perfecte pentru Delta si canale. Prova lor ascutita, chila lunga si ghionderul vor fi ideale pentru plaurii de pe Buhaz Zaton.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Iunie 07, 2013, 10:07:30 am
Ce legatura exista intre cei de la GSC Game World http://stalker-game.com/en/?page=downloads (http://stalker-game.com/en/?page=downloads)  si Perisor? Va voi povesti, insa, pana atunci doua filme si cateva imagini reprezentative:
http://youtu.be/fBlLH1owNlQ (http://youtu.be/fBlLH1owNlQ)
http://youtu.be/xSxZwve2owA (http://youtu.be/xSxZwve2owA)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Iunie 07, 2013, 01:02:44 pm
Sper sa nu deranjam lumea cu off-topic, dar mai adaug ceva foarte scurt despre Sfantu, fara a fi vorba de polemica, ci de perceptia mea proprie, fiind constient ca antiteza e benefica, iar parerile diferite ajuta la o mai buna formare a unei imagini obiective:

Pentru mine Sf. Gheorghe e ultimul loc din tara unde ma mai simt ca in vacantele de pe vremuri, adica total deconectat de la ritmul cotidian infernal. Nu-mi trebuie nici televizor, nici radio, nici net, nici mobil, nu aud nici masini sau motociclete, nici sirene de salvare, nici hormonauti galagiosi sau barbugii agresivi etc. Iar plaja de la Sfantu e cea mai superba de pe tot litoralul pentru familia noastra, fiindca putem inota dincolo de praguri, la apa adanca, si putem sa ne si balacim cu copilul, inainte de praguri unde e apa mica. Sunt mult mai multe motive, le-om discuta in alta parte si nu pe topicul despre Raid, insa ideea e ca, daca stii unde sa cauti, la Sfantu vei gasi poate ultimul loc nealterat de tumultul zilei de azi.

Stateam la cort pe malul marii si vedeam dimineata cormoranii zburand spre sud - dupa hrana, si seara intorcandu-se spre nord - la cuibare. In cele cateva zile de stat acolo intram si noi in acelasi bioritm ancestral, iar ruperea si intoarcerea la "civilizatie" au fost intotdeauna de-a dreptul dureroase. Asta spune multe despre puterea de regenerare asupra omului a acelui loc de basm.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Iunie 10, 2013, 07:38:54 pm
Dupa noaptea petrecuta sub iminenta unui cod galben de furtuna, dimineata am pregatit barcile pentru ceea ce avea sa fie cea mai inedita si grea etapa. Am luat niscaiva benzina de la ponton, fiindca din cei 5 litri cu care am pleca de la Jurilovca , mai aveam doar 1,5 in motor/canistra.

Imposibilitatea iesirii pe mare si neagreata alternativa de a ne intoarce in Razelm pe aproape acelasi traseu, in timp ce yawl-ul pleca spre Gura Portitei pe mare, ne-a facut determinat sa mai organizam un briefing, avandu-l la telefon pe Bogdan aka Pupezica pe numele lui de ambarcatiune. Cu harta in fata, trecand peste hasurile reprezentand canale colmatate ne-am configurat un traseu considerat imposibil de catre localncii din Sf. Gheorghe: punct terminus Perisor prin Canalul Buhaz Zaton. Traseul a fost considerat “safe” deoarece excludea orice iesire, fie ea si temporara pe marea oarecum infuriata, a carei valuri cu creste inspumate se intindeau la peste 2 km de la gura de varsare. Am plecat cu mic cu mare la rame pe Garla Turceasca la km 5 dupa care am intrat pe Buhaz Zaton. Muzeul pescuitului (pe care se chinuie sa-l resusciteze Asociatia Farul Vechi http://www.danubefishmuseum.org (http://www.danubefishmuseum.org)) l-am gasit intr-o relativa decadere, lucrurile fiind probabil la inceput de drum. Aici au trecut doi loco gentry cu o Laguna cu motor de zeci de cai, mai să mă răstoarne aruncând din colţul gurii: sunteţi în rezervaţie.

In mod ciudat, desi se anuntate prognoza cu vant de SSE de peste 50 km/h, pe canalul ce mergea spre SV am avut vantul prezis rotit cu doua carturi spre E, ceea ce a permis lotcilor sa mearga la vele. Ba mai mult, Fraga 3 a mers la remorca trasa de Legenda. Inedit si frumos, fapt ce m-a scutit de mult efort si mi-a generat amintiri frumoase: o loca romaneasca cu americani la bord trage o barca americana cu un roman la bord. Jocul de cuvinte si logica sunt orientative...

Pana la intersectia cu Ciotica am mers relativ bine, curentul ajutandu-ne mult. M-am abatut putin spre iesirea spre mare la Popi, insa curentul puternic, valurile ce se spargeau m-au intors din drum repede: nu se poate iesi pe mare. Din nou s-au întors cei doi loco gentry cu viteză “Sunteţi în rezervaţie” cu val mare de pupa. Mi-am pregătit vâsla: dacă la mai aud motorul odată o să le-o scap în freză din viteză.

Dupa ce am lasat Canalul Lejai pe drepta a inceput dansul: plauri, vegetatie, totul colmatat. Singura varianta de a trece a fost sa legam barcile, Legenda fiind deschizatoare de drumuri, inertia aplicata de ghioderele de 4 metri mânuite de Marian si Aurelian fiind suficienta pentru a ne mişca şi pe noi, ăştia mai mici. Filmele sunt elocvente...

Trecând peste blocajul de plauri, am intrat în zona Zătoanelor unde vegetaţia încă nu a cuprins tot luciul de apă, dar nici mult nu mai are. Au mai fost câteva treceri grele, dar niciuna care să pună probleme mari, până la trunchiul de copac de la varsarea din canalul Ciotica Zaton (aşa cum am mai vazut pe unele hărţi) în Zatonul Mare. De aici, deşi curentul se schimbă, am avut apă liberă pâna la Perişor. Ajunşi aici pe seară, am avut un şoc: ţara tuturor, dar a nimănui, pontoane private, maluri private, clădiri noi construite pe malul mării în care nu stă nimeni, rulote de pescari unde nu era nimeni, dar probabil numai ei ştiau ce fac pe’acolo, maşini abandonate, clădiri părăsite, complexe de cazare, alei, drumuri lasate in paragina de când cu explozia de la Cernobâl. Am tras şi noi la mal, pentru o noapte şi am campat cu frica-n sân asaltaţi de legiuni de ţânţari în iarba înaltă într-o zonă ce acum 30 de ani era complex de cazare. Nu cred că ne-am fi mirat prea tare să dăm de fantomele trecutului. Cel putin eu m-am simtit ca in STALKER.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Iunie 10, 2013, 07:50:54 pm
Ah, sa nu uit: la Sf Gheorghe am intalnit-o pe Hanne, un velier pe care tatal si fiul vroiau sa-l vanda cu 5000 euro. Don Basilio ar avea telefonul lor.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Iunie 10, 2013, 07:59:38 pm
Sub semnul pe care aveam să-l revăd obsesiv pe malul lacului Dranov,:” Plecaţi de aici, proprietate privată” am ridicat tabăra şi am pornit agale către Lacul Dranov. În afară de şalupe în viteză, cu “turişti” ce ne aruncau priviri lungi văzând bărci din lemn în care unii trag la rame ajungând la capătul Canalului Perişor am dat de o exploataţie de stuf. Am intrat în vorba cu muncitorii. Miraţi, ei de barca de lemn cu rame, eu de exploatarea lor de stuf (nu cred că mai sunt multe în Deltă) care mergea toată la export, am întrebat de una de alta. Astfel am aflat de ATV-urile amfibii cu 6 roti învăluite într-un suav miros de  hidrocarburi ce se invart prin zona facand curse prin apa si stuf dar şi de alte lucruri privind “rezervaţiile”, pardon, proprietăţile private din zonă. Ieşind din Canalul Perişor şi lăsându-ne spre SV, am remarcat pe malul drept că pe fiecare stâlp de curent era trecut obsesiv: proprietate privată. Am acostat fortuit câteva minute aici pentru a ne dezmorţi, celălalt mal fiind numai stuf. Imediat cerberul şi-a făcut apariţia pe un ATV de ultimă generaţie: Plecaţi, proprietate privată, plecaţi! Acum!
Ne-am continuat drumul, lasand in urma ospitalitatea locala pana am ajuns in gura Dranovului, sub un semne de furtuna. Ne-am pregatit, dar n-a fost sa fie, așa că am pornit cu toții către Gura Portiței, trecând printre mal și Insula Bisericuța. Aș fi fost încântat să ridic velele, dar valurile mari de travers ce o curtau pe Fraga 3 mi-au pus semne de intrebare. Oricum, lotcile s-au descurcat cu vant de VNV, un pic strans până au ajuns la Insula Bisericuța. Apoi vantul a cazut de tot, nu înainte a a-mi permite să mai fac câteva poze Legendei, seara prinzându-ne la Gura Portiței, obosiți, flamânzi și doar cu gând de odihnă.
http://youtu.be/C3UJeuwnal0 (http://youtu.be/C3UJeuwnal0)
http://youtu.be/xc3dY1Bw4NY (http://youtu.be/xc3dY1Bw4NY)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Iunie 16, 2013, 04:48:52 pm
Dupa ca a venit dimineata si ne-am dumirit unde si cum suntem campati dupa ziua epuizanta de ieri, astazi am avut o zi de odihna activa. Aurelian a hotarat sa facem cateva teste, odihniti, in echipaj complet cu Lotca si greementul de pe Legenda. Aveam de gand sa ies cu Fraga mea cu vela, dar m-am lasat corupt in fata unei asemenea ocazii, mai ales ca batea sudul. Am iesit, in formatie de 3 marinari cu doi carmaci, un parus si o Lotca, eu fiind onorat cu manevra prova. Am facut diverse teste, cu diverse aluri de vant si in ultima parte am mers tertarolati. Cateva rezultate empirice: in varianta asta, lotca strange vantul pana aproape de Rpv=30 grade. Astfel, cu vant strans viteza a fost de 2 Nd. Ceea ce m-a uimit pe mine, a fost faptul ca desi are chila lunga, catargul si centrul velic in prova, nu este moale, ba dimpotriva: are tendinta de a urca in vant. Voltele s-au facut numai sub vant, vâsla folosită pentru cârmă fiind mai mult decât benefică: ajută la menținerea vitezei de girație, lotca fiind puternic franata in evoluții de lungimea chilei. Cu vantul optim, cea mai mare viteza din ziua aceea a fost de 8 noduri. Nu pot sa zic ca zbura pe ape, dar totusi, senzatia a fost faina. Putin dupa pranz, au sosit si cateva doze de Timisoreana reci cu Capitanul si Paul. Intentionat am pus berea inainte, pentru a intra in peisajul juniorilor matoi ce purtau tricouri cu ”Da-te'n Gura Portitei, expeditie Tg Neamt-Gura Portitei” ce bulbucau ochii la berile noastre reci. Ce contrast intre expeditia lor si RAID-ul ce tocmai se incheiase. Azi au plecat danezii impreuna cu Marian.
Seara a venit prea repede, prinzandu-ne la activitatile noastre obisnuite: pe tabla de la Muscă se faceau cativa pesti, in ceaun fierbea mancarea iar paharele erau pline de votca cu suc de portocale si vorbe. Paul a cantat cu corul de lipovence, undeva pe plaja de nord, ina noi, nefiind pe faza, am rata spectacolul. Data viitoare vom sti...
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Iunie 16, 2013, 05:25:03 pm
Am ridicat tabara din sud dis-de-dimineata si am purces la armarea barcilor, dupa ce in ajun plecasera danezii cu yawl-ul lor, avandu-l la bord si pe Marian. Aici voi posta cateva poze facute de Aurelian, acordandu-i dreptul de licenta. O poza inainte de plecare si una ce o prezinta pe Fraga 3 plecand cu aroganta din Gura Portitei cu toate velele ridicate. Fiindca vantul batea din E, am mers in volte doar de dragul velelor. Vaporasul (dat la package de cazare) nici nu s-a sinchisit de barcuta mea si am intrat cu volta in valurile lui de pupa, vazand ca nu reduce viteza. Tot la fel, un smecher cu salupa alba ce facea raliu pe Razelm mi-a facut poze, vazandu-ma cum ridicam valurile facute de mușchii lui. Nu i-am injurat, dar le-am dorit amândurora vele. Pe rand.
 Cum vantul s-a intetit la amiaza iar valurile s-au marit, am renuntat la vele si am coborat catargul iar cu derivorul la jumatate, am pornit motorul ajungand la acostare ”pe scut” ținându-mă de mânerul derivorului!
 Chiar daca e mică, Fraga 3 a mea și-a făcut datoria cu brio, permițând navigația atât la vele cât și la rame și motor. Cu puțină imaginație, eram în stare să dorm la bord, pe derivor și banchete, dacă situația nu permitea altfel. Sunt sigur că pe mare s-ar fi simțit la ea acasă, deoarece o cunoaște de anul trecut.
Așa că îi mulțumesc suflețelului ei de bărcuță și-i promit o soră mai mare.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Iunie 28, 2013, 10:24:42 pm
..... Apoi vantul a cazut de tot, nu înainte a a-mi permite să mai fac câteva poze Legendei, seara prinzându-ne la Gura Portiței, obosiți, flamânzi și doar cu gând de odihnă .....
Ce lipseste din relatarea lui Vincentiu este ultima parte a etapei Perisor, Dranov, I. Bisericuta, Gura Portitei.  Vintul a cazut cind ne-am apropiat de I. Bisericuta dar a inceput sa bata cu intensitate crescinda dinspre sud. Nori grei au acoperit cerul, au dat apei o culoare alb-cenusie si au facut-o opaca. Eu am incercat citeva volte dar Marian, cel mai experimentat dintre noi, a realizat ca furtuna ne va prinde inainte sa ajungem la Gura Portitei si a facut semn de adunare.  Decizia lui de a parcurge ultimii 5 km tractati de Vidra si Fraga la motor era cea mai buna solutie. Vincentiu a remorcat Lotca si au purces la drum. Mihai a venit linga noi si am incercat de citeva ori sa mergem la remorca. Pozitionarea motorului in tribordul lotcii lui Mihai, care este si mai usoara, il facea sa se invirta pe loc. Am decis cu Mihai ca el s-o duca pe Florentina in barca lui spre Gura Portitei in timp ce Marian Raducanu si cu mine am ramas sa continuam drumul la rame. Furtuna a venit si din fericire a trecut putin mai la Nord de Gura Portitei asa ca forta ei a fost oarecum diminuata. In orce caz, guvernarea lotcii a devenit dificila si am fost impinsi de vint si val in stuful de pe marginea lacului. Prin telefon ni s-a spus ca toti au ajuns cu bine la Portita si ca Vincentiu, fara a pierde un moment dupa ce Lotca a fost legata la cheu, a facut cale intoarsa pentru a ne tracta si pe noi la adapost. De fapt a fost atit de grabit sa vina in ajutorul nostru incit nu a stat nici sa realimenteze rezervorul, aceasta facind-o cind noi manevram lotca si o pregateam pentru remorcare.
In drum spre Gura Portitei, in acea seara dupa furtuna, am fost rasplatiti cu un apus de soare sub cerul inca acoperit de nori si un curcubeu care sint greu de uitat. “Arogante” ca sa folosesc expresia favorita a lui Vincentiu.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Iulie 04, 2013, 08:18:00 pm
..... Imposibilitatea iesirii pe mare si neagreata alternativa de a ne intoarce in Razelm pe aproape acelasi traseu, in timp ce yawl-ul pleca spre Gura Portitei pe mare, ne-a facut determinat sa mai organizam un briefing, avandu-l la telefon pe Bogdan aka Pupezica pe numele lui de ambarcatiune. Cu harta in fata, trecand peste hasurile reprezentand canale colmatate ne-am configurat un traseu considerat imposibil de catre localncii din Sf. Gheorghe: punct terminus Perisor prin Canalul Buhaz Zaton ......
informatiile primite de la Bogdan au fost coroborate si de mesterul marangoz care a desenat harta canalului Buhaz-Zaton pe bancul de lucru si care ne-a faurit o eche noua si o furca pentru ghionder .... foto Mike H.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Noiembrie 15, 2013, 07:53:19 am
A venit anotimpul rece, e momentul de savurat vinul fiert si de povestit ce facuram asta vara :) .
Drept e ca am calatorii nepovestite inca de anul trecut, dar le luam usurel si le spunem pe toate (sper) ca timp om avea.

Acum va servesc filmuletul Raid 2013 partea a I-a, editia bruta, nerevizuita, neslefuita si ...nici prea gandita :) . Prima parte a pozelor facute cu manuta proprie, succedate rapid, adunate intr-o idee de filmulet incropit la repezeala.
 
P.S>
    Are 15 minute, e usor de digerat, va ia cu rau de mare de la miscarea iute a pozelor, dar are si o calitate: ne aminteste de fumusetea RAID-ului . In plus fata de pozele pe care le-am postat deja sunt si cateva crampeie de film facute in timpul navigatiei pe Razelm.
 
Trag nadejde sa pot prelucra cu adevarat bratul asta de poze si cele nepuse inca, la editia a II-a, completa. Pentru a nu jigni excesiv notiunea de film, mai ales ca Nomazii ne arata de fiecare data ce inseamna povestea unei calatorii numai buna de pus pe pelicula in cinematografe.

Asadar serviti un aperitiv : https://picasaweb.google.com/100213006304301615884/RAID2013#5946217287700381346 (https://picasaweb.google.com/100213006304301615884/RAID2013#5946217287700381346)

https://www.youtube.com/watch?v=gxkgmo-u9VA (https://www.youtube.com/watch?v=gxkgmo-u9VA)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Noiembrie 15, 2013, 08:10:39 am
Cred ca v-am spus cum zbura lotca noastra cu vela ei tertarolata, dar daca nu v-am mai spus-o, v-o repet :) . Treceam pe langa ceilalti ca trenul :) .
Se observa si la minutul 9:50 cum ajungem si depasim yawl-ul, Aurelian e numai zambet, Florentinei ii venise inima la loc dupa ce tertarolasem vela (vantul era puternic iar valurile a caror marime nu se citeste in film, loveau des si destul de periculos pentru o lotca) .

Poze sau filme cu subsemnatul la manevre, nu-s. Asa e intotdeauna, cel cu aparatul lipseste cu desavarsire :) .
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: home made din Noiembrie 16, 2013, 08:21:32 am
cred ca astia cu raidul.ro sint nascuti pe aici:
https://www.youtube.com/watch?v=wIjUY3pjN8E (https://www.youtube.com/watch?v=wIjUY3pjN8E)

tot albumul aici,de pe vremea cind in sacosa cu momeli aveati si casetele audio cu ei,alea luate la negru cu 100 lei,agfa de preferat!

https://www.youtube.com/watch?v=9hvA0wWTIv4&list=RD9hvA0wWTIv4 (https://www.youtube.com/watch?v=9hvA0wWTIv4&list=RD9hvA0wWTIv4)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Noiembrie 16, 2013, 09:18:46 pm
Cred ca v-am spus cum zbura lotca noastra cu vela ei tertarolata, dar daca nu v-am mai spus-o, v-o repet :) . Treceam pe langa ceilalti ca trenul :) .
Se observa si la minutul 9:50 cum ajungem si depasim yawl-ul, Aurelian e numai zambet, Florentinei ii venise inima la loc dupa ce tertarolasem vela (vantul era puternic iar valurile a caror marime nu se citeste in film, loveau des si destul de periculos pentru o lotca) .

Poze sau filme cu subsemnatul la manevre, nu-s. Asa e intotdeauna, cel cu aparatul lipseste cu desavarsire :) .
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Noiembrie 16, 2013, 09:32:21 pm
Cred ca v-am spus cum zbura lotca noastra cu vela ei tertarolata, dar daca nu v-am mai spus-o, v-o repet :) . Treceam pe langa ceilalti ca trenul :) .
Se observa si la minutul 9:50 cum ajungem si depasim yawl-ul, Aurelian e numai zambet, Florentinei ii venise inima la loc dupa ce tertarolasem vela (vantul era puternic iar valurile a caror marime nu se citeste in film, loveau des si destul de periculos pentru o lotca) .

Poze sau filme cu subsemnatul la manevre, nu-s. Asa e intotdeauna, cel cu aparatul lipseste cu desavarsire :) .

Sa ne traiesti, om bun ! :)
Iac-asa cu scripca-n mana pe mijlocul apelor nu ma vazusem inca in vreo poza.


Se vede treaba ca ne-am fabricat amintiri frumoase pentru a trece placut prin iarna asta :) .
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: bogdanbuciu din Noiembrie 16, 2013, 09:43:36 pm
hadoua poza este intr-un mare fel. In coltul monitorului meu a aparut o lacrima.

Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Noiembrie 16, 2013, 11:05:03 pm
Cred ca v-am spus cum zbura lotca noastra cu vela ei tertarolata, dar daca nu v-am mai spus-o, v-o repet :) . Treceam pe langa ceilalti ca trenul :) .
Se observa si la minutul 9:50 cum ajungem si depasim yawl-ul, Aurelian e numai zambet, Florentinei ii venise inima la loc dupa ce tertarolasem vela (vantul era puternic iar valurile a caror marime nu se citeste in film, loveau des si destul de periculos pentru o lotca) .

Poze sau filme cu subsemnatul la manevre, nu-s. Asa e intotdeauna, cel cu aparatul lipseste cu desavarsire :) .
Florio...Florio...
L-as parafraza pe Bogdan Buciu spunind ca monitorul, ochelarii -si de soare si de vedere- au lacrimat la montajul pe care l-ai facut.
Intr-o nota foarte serioasa: superb.
Am "hacked" site-ul lui Aurelian sa-mi fac publica emotia :-)
Voi face fac o singura specificatie: inima a stat la loc pe tot parcursul traversarii; cu adevarat, singura data cind a tresarit a fost in penultima zi cind am intilnit furtuna spre Gura Portitei; si atunci Vincentiu si Mihai - multumesc Vincentiu, multumesc Mihai - au salvat ziua.
Pentru mine, cea abia initiata in astfel de aventuri, a fost o expeditie de neuitat si fara indoiala se datoreaza celor care au fost parte, in orice masura, din ea.
Iti multumesc ca ai reimprospatat-o atit de frumos in memoria mea.
Numai bine tuturor.
Florentina
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Noiembrie 17, 2013, 08:17:50 am
Cred ca v-am spus cum zbura lotca noastra cu vela ei tertarolata, dar daca nu v-am mai spus-o, v-o repet :) . Treceam pe langa ceilalti ca trenul :) .
Se observa si la minutul 9:50 cum ajungem si depasim yawl-ul, Aurelian e numai zambet, Florentinei ii venise inima la loc dupa ce tertarolasem vela (vantul era puternic iar valurile a caror marime nu se citeste in film, loveau des si destul de periculos pentru o lotca) .

Poze sau filme cu subsemnatul la manevre, nu-s. Asa e intotdeauna, cel cu aparatul lipseste cu desavarsire :) .
Florio...Florio...
L-as parafraza pe Bogdan Buciu spunind ca monitorul, ochelarii -si de soare si de vedere- au lacrimat la montajul pe care l-ai facut.
Intr-o nota foarte serioasa: superb.
Am "hacked" site-ul lui Aurelian sa-mi fac publica emotia :-)
Voi face fac o singura specificatie: inima a stat la loc pe tot parcursul traversarii; cu adevarat, singura data cind a tresarit a fost in penultima zi cind am intilnit furtuna spre Gura Portitei; si atunci Vincentiu si Mihai - multumesc Vincentiu, multumesc Mihai - au salvat ziua.
Pentru mine, cea abia initiata in astfel de aventuri, a fost o expeditie de neuitat si fara indoiala se datoreaza celor care au fost parte, in orice masura, din ea.
Iti multumesc ca ai reimprospatat-o atit de frumos in memoria mea.
Numai bine tuturor.
Florentina

Ia te uita ce bucurie imi face hackerul Florentina, despre care o sa dezvalui colegilor de forum ca a fost un marinar adevarat, a participat la tot, s-a bucurat de tot, nu s-a plans de nimic (nici cand conditiile erau cam la limita :) ) ba mai mult, a fost un liant intre membrii expeditiei, in momentele mai grele.
  Aurelian, fa te rog o regula din asta : cand vii aici, sa nu mai lasi niciodata hackerul acasa !
E prietenul nostru si-l iubim !
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Noiembrie 17, 2013, 08:28:27 am
hadoua poza este intr-un mare fel. In coltul monitorului meu a aparut o lacrima.

Yo, ma' men ! Iti place vasla, sclavul sau catargul erect ? :)
Pusasem catargul pe insula Popina si activasem bataturile din palma, sa ies la larg.

Dar mie, din colectia Florentinei imi place ultima poza care arata ce spirit domnea in lotca :) .
Frumosu-i Doamne si mai vreau !

Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Decembrie 01, 2013, 06:46:07 pm
Fusei pe la Sarbatorile Galatiului. Va aduce aminte de ceva poza asta?
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: byteworks din Decembrie 01, 2013, 06:58:35 pm
Ma bate-un gand: ma uit pe aici si mi se pare tot mai mult ca Lobsterul meu seamana foarte bine, jumatatea prova, mai putin poate latimea, cu lotcile de la Raid Romania. Asa ca intrebare:

Ce forma si marime de parus a functionat cel mai bine? Am o parasuta de rezerva numai buna de a se umfla in vantul Razelmului, propulsand intrusul nord-american!
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: nicu din Decembrie 01, 2013, 09:05:09 pm
Ma bate-un gand: ma uit pe aici si mi se pare tot mai mult ca Lobsterul meu seamana foarte bine, jumatatea prova, mai putin poate latimea, cu lotcile de la Raid Romania. Asa ca intrebare:

Ce forma si marime de parus a functionat cel mai bine? Am o parasuta de rezerva numai buna de a se umfla in vantul Razelmului, propulsand intrusul nord-american!

parusul pus  de mine pe sailcut dupa dimensiuni copiate cu ajutorul lui Aurelian sau Solpet de pe un parus vechi scos din podul casei  de un lipovean.
este construit de maestrul Lipan.
este in folosinta pe Legenda Dunarii .
Capitanul spune ce este putin supradimensionat .
Legenda Dunarii (http://www.youtube.com/watch?v=lYh8kKL9i_c#ws)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: byteworks din Decembrie 02, 2013, 10:26:52 am
Foarte multumesc! Se poate folosi cat de cat si pe vant de alte aluri decat de pupa? Cum stati cu deriva, eu ma gandesc la un derivor lateral amovibil (http://www.duckworksmagazine.com/01/articles/leeboards/)?
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: nicu din Decembrie 02, 2013, 12:33:28 pm
se poate folosi si la alt vant afara de cel de pupa!Legenda Dunarii are o chila profilata din prova pana in pupa 50-60 mm placat cu o platbanda de inox de 3-4mm ,nu are probleme cu deriva.de-asemenea este dotata si cu un safran maricel ,ajuta si el la deriva!
totusi am inteles ca pe  vant mai tare lotca zbura la tid cu o vela  (improvizata parca )mai micuta .
mai multe detalii are capitanu!
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Decembrie 02, 2013, 08:28:55 pm
Foarte multumesc! Se poate folosi cat de cat si pe vant de alte aluri decat de pupa? Cum stati cu deriva, eu ma gandesc la un derivor lateral amovibil ([url]http://www.duckworksmagazine.com/01/articles/leeboards/[/url])?


Cu lotca am mers eu foarte bine cu vant de travers si chiar dinaintea traversului, la RAID .
Marimea ei mi se pare foarte buna, iar la vant puternic am tertarolat-o si am continuat fara probleme.
Barca e excelenta intre suratele ei !
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: byteworks din Decembrie 03, 2013, 09:12:33 am
Cred ca am strans informatiile necesare, multumesc, continui pe pagina dedicata Lobster-ului (http://forum.capcompas.ro/index.php/topic,858.msg14869.html#msg14869).
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Decembrie 03, 2013, 08:35:02 pm
Ma bate-un gand: ma uit pe aici si mi se pare tot mai mult ca Lobsterul meu seamana foarte bine, jumatatea prova, mai putin poate latimea, cu lotcile de la Raid Romania. Asa ca intrebare:

Ce forma si marime de parus a functionat cel mai bine? Am o parasuta de rezerva numai buna de a se umfla in vantul Razelmului, propulsand intrusul nord-american!
Salut si felicitari pentru constructie
In 2012 noi am folosit vela facuta de mestrul Lipan din materialul de parasuta donat de Gheon dar nu puteam stringe vintul iar cu vint de travers mai puternic aveam deriva mare. Asta se datoreaza formei deja rotunjite a parasutei.
In 2013 insa, ambele lotci au avut vele plate si s-au comportat foarte bine. Am strins vintul cit ne-a trebuit, fara probleme. Cele doua vele au fost cea noua de pe Legenda Dunarii - facuta tot de mestrul Lipan si o vela traditionala pe care am primit-o de la Nea Vasile din Sarichioi. Pentru exemplificare iti atasez 3 poze, prima din 2012 si celelalte din 2013. Se poate observa ca parusul vechi este mai mic ca dimensiuni. Urmatoarele 2 atasamente arata dimensiunile velelor de pe Legenda respectiv lotca Raid.
Vela traditionala veche este din material de la filtru industrial din cite am tinteles.  Cealalta dintr’un material rezistent si nedeformabil gasit de Razvan Capitanu. Recomand sa iei legatura cu el sau cu Lipan si sa vezi unde-l poti achizitiona.
Am citit topiclul cu Lobster Boat si cred ca si vela mai mica este supradimensionata pentru barca de 15 picioare. In ultimele doua poze poti vedea velele de pe Fraga 3 si Vidra. Aici Vincentiu si Mihai iti pot oferi detalii.
PS
Am probleme cu incarcatul pozelor. Voi incerca din nou mai tirziu.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: nicu din Decembrie 03, 2013, 10:30:13 pm
salut pentru materialul de vela

il gasesti in  incinta complexului  Europa, la intrare chiar la baza podului mai exact SamExpo http://wikimapia.org/#lang=ro&lat=44.480055&lon=26.169113&z=20&m=b (http://wikimapia.org/#lang=ro&lat=44.480055&lon=26.169113&z=20&m=b)

dupa lungi cautari prin Bucuresti la diferite depozite de tesaturi inclusiv la tesatoria care face material de vela pentru Bricul Mircea am descoperit si complexul SamExpo.am cumparat diferite materiale pentru vela.Lam recomandat si lui Lipan ,Nea Costel ,Capitanul si acum voua! am folosit la vela pentru catamaranul gonflabil, Nea Costel din piata Chibrit pentru  weekender, Capitanul pentru parusul Legenda Dunarii si vela AlexandreiM.
au diferite materiale chiar si blue jeans Denim au si diferite tipuri de polar numai bune de captusit sacii de dormit etc.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: byteworks din Decembrie 04, 2013, 11:42:21 am
Multumesc domnilor pentru informatii! Deci las parasuta in pace, pe post de umbrar de vara, si astept un drum la Bucuresti pentru o vizita la SamExpo.
Ma cam mananca mainile sa fac ceva dar asta e, astept.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: byteworks din Decembrie 07, 2013, 08:23:33 pm
Intrebare din nou: ce rol are funga ghionderului din poza cu Lotca si vela clasica, altceva decat a a proteja/detensiona latura superioara a parusului?
As putea vedea si o amortizare a oscilatiilor ghionderului in caz de vant instabil, in rafale, in care caz ghionderul ar ramane sprijinit in funga.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Decembrie 07, 2013, 10:16:25 pm
Intrebare din nou: ce rol are funga ghionderului din poza cu Lotca si vela clasica, altceva decat a a proteja/detensiona latura superioara a parusului?
As putea vedea si o amortizare a oscilatiilor ghionderului in caz de vant instabil, in rafale, in care caz ghionderul ar ramane sprijinit in funga.
Observatiile tale sint foarte corecte.
Marian Bunea este cel care a avut aceasta idee si pe care a experimentat-o. Pe linga faptul ca micsoreaza tensiunea din vela (care desi veche isi pastreaza forma foarte bine si este rezistenta) si reduce oscilatiile ghionderului, ii da posibilitatea sa ajusteze mai bine forma acesteia pentru diverse aliuri de vint. In timp reduce si deformarea velei care altfel trebuie sa sustina toata greutatea ghionderului. L-a obligat cumva sa faca acest lucru si curbura dreucii (mastului) care ar fi fortat ghionderul intr-o pozitie si mai joasa decit ar fi normal.
Pe masura ce timpul imi permite, voi arata si citeva tipuri de tertarolare.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: byteworks din Decembrie 08, 2013, 09:46:10 am
Da da asteptam si tertarolarea, eu ma gandesc la una cu scripeti si fungi la dreuca si ghionder (eventual cu ghionder mobil daca se poate pentru a elimina funga macar aici), cu linie de tertarola in partea de jos ca in poza cu parusul mare.
Pare cam complicat totusi, as vrea ceva mai simplu.

Oricum ma gandesc, pentru a folosi un ghionder mai scurt, sa-l articulez ceva mai sus pe dreuca, in care caz se poate tertarola prin alunecare in jos a punctului de articulatie.
Cam ca la Peapod-ul de mai jos, si cum are Vidra.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Rumpi din Decembrie 08, 2013, 04:50:16 pm
Cea mai buna explicatie pentru tertarolat vela cu speteaza am vazut-o aici: htttp://slidercat.com/blog/wordpress/wp-content/uploads/2009/01/renatorigging.jpg

 Pe mine insa ma intereseaza sistemul traditional mediteraean asa cum au lotcile si barcile pescaresti din grecia. tare recunoscator as fi pentru niste detalii  :)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: acig din Decembrie 08, 2013, 09:36:59 pm
@byteworks
Stimate domn sunt fascinat de ce ati realizat!!!!!
Felicitari din toata inima!!!!
Revenind la vele;sunt intr-o faza similara; Pot supune atentiei dvs. urmatoarele:
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: byteworks din Decembrie 09, 2013, 10:02:12 am
Multumesc acig esti prea generos!
Prefer totusi sistemul traditional cu parus deoarece e foarte simplu, e usor de armat si dezarmat, pentru mine vela va fi distractie ocazionala si nu mijloc de tractiune preponderent - poate doar la urmatorul Raid!
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: acig din Decembrie 09, 2013, 05:47:19 pm
Succes byteworks!!!
Eu mai cantaresc;pana la primavara mai este;
Toate cele bune!
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Decembrie 11, 2013, 10:36:29 pm
Pina acum nu am vazut sau auzit despre un sistem de tertarolare traditional.
Greementul traditional pe care ni l-a descris Paul Condrat in 2010 si documentat ulterior cu poze la fata locului de Mike Hanyi (primele 4 poze atasate) implica noduri pe dreuca (mast) sus - jos si inca unul aproape de virful ghionderului (nod de ham daca-mi amintesc bine). In principiu orice nod care nu aluneca este ok.
Prima incercare de tertarolare am facut-o in ziua premergatoare raidului 2012. La cirma este Dl. Pof. Gabriel Nistorescu. Am folosit linia de tertarola aratata intr-o postare anterioara. Datorita materialului subtire, baierele de tertarola au permis parusului (velei) sa cada pe alocuri pe latura de jos. Deasemenea, ghionderul care-i sustinut doar de latura superioara a velei a avut o pozitie prea joasa. Aici ar fi ajutat sistemul cu scripete folosit de Marian Bunea.
Cu toate neajunsurile (deriva mare, forma velei necorespunzatoare, greutate in guvernarea lotcii), am reusit totusi sa parcurgem aproape jumatate din distanta Jurilovca - Cap Dolosman. Extenuati fiind de experiment, am decis sa ne intoarcem tractati de Lotca lui Paul la motor.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Decembrie 12, 2013, 07:31:34 am
La parusul cu schita atasata de Aurelian, o tertarolare simpla ar fi strangerea in corset, cum am atasat mai jos.

Totusi parusul e o vela mare, eu as incerca o tertarolare in mai multe praguri, pentru a gasi suprafata ideala pentru acel moment.
La vantul Razelmului, am vazut amandoi ca tertarolarea cu 2m din cei 10, este de departe insuficienta :) . In plus de asta, ghionderul va balansa in rafale, dand ruliu mare lotcii.

Asadar pentru tertarolare, firesc imi pare sa reduc pe latura dreapta, care nu afecteaza forma velei. Singura latura dreapta este cea de pe dreuca, cea "de invergare" cum s-ar numi.  Asta se face in cel mai simplu mod, rotind dreuca si infasurand vela . Nu trebuie decat un sistem la fel de simplu, de blocare, sa nu se desfasoare din forta vantului. Un cui, un opritor.

  Sunt convins ca un lipovean s-ar uita la asta sceptic si s-ar scarpina in cap ca de o dracie fara noima :) .
Cu toate astea sistemul e simplu si eficient, unii il folosesc pe mici catarge cu roller la baza (baza facuta lagar din tub de PVC in tub de PVC ca sa alunece bine ).
Tertarolarea eficienta o vad facuta cu suprafata velica apropiindu-se de catarg. Altfel din forma arboradei lotcii, vela iese mult in afara bordului iar rafalele o destabilizeaza .

P.S.
  Mai e varianta pe care am facut-o cu Aurelian in vara asta, la nevoie. Parusul infasurat pe ghionder cu o saula si lasat liber atat cat e nevoie :) .
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Decembrie 26, 2013, 09:28:26 pm
O alta metoda de tertarolare este cea gindita de Florio mentionata in P.S. la postul anterior si aplicata cu success in a doua zi de raid precum si in zilele urmatoare. Reducerea velei se face simplu prin pliarea si legarea acesteia de capatul superior al ghionderului. Precum se poate observa in prima poza, se poate folosi si o parima intre mast si ghionder pentru a reduce intinderea velei si deformarea acesteia. In varianta reducerii drastice a velei, forma acesteia nu permite decit deplasarea cu vint purtator. Cind aceasta tertarolare se face mai moderat, desi afecteaza forma velei, permite totusi deplasarea cu vint de travers. Nu am incercat sa urcan in vint dar probabil performanta nu va fi grozava vela nefiind aplatizata cum trebuie.

Referitor la infasurarea velei pe catarg, m-am gindit la ea dar prevad ceva neajunsuri:
-   La o tertarolare mai drastica vela poate depasi inaltimea mastului
-   Ghionderul va avea o pozitie mai apropiata de verticala. La valuri mari acesta poate forta barca sa aibe un ruliu mai aceentuat
Deasemenea, solutia cu tubul de PVC nu se poate aplica deoarece mastul are forma patrata la partea inferioara. Oricum, am de gind sa testez acest sistem la proxima ocazie.

Doua tertarolari inedite sint cele facute de Marian Bunea. Prima a fost adoptata dupa ce vintul a facut ghionderul sa se roteasca pe dupa mast. Atunci Marian a eliberat scota superioara (abla) si a legat vela la jumatatea mastului. Asa a strabatut distanta de la Sarichioi la Insula Popina. Pentru etapa dintre Popina si Canalul Lipovenilor, asa cum se observa in ultima poza, Marian a inodat doua din colturile velei a slabit abla si a obtinut o tertarolare care si ea este buna doar pentru vint purtator.

Dupa mai multe discutii si luind in consideratie si necesitatea de a putea urca in vint cind lotca este tertarolata si pentru a limita deriva, cea mai buna solutie este folosirea mai multor vele in functie de intensitatea vintului. Trei vele ar fi ideale dar la nevoie se poate face fata si cu doua. A doua, cred eu, nu ar trebui sa depaseasca 3-4mp.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Februarie 23, 2014, 06:41:47 pm
Multa vreme se va povesti de aceasta editie a RAID-ului... Citind astazi o legenda nu m-a lasat inima sa nu v-o supun atentiei, mai ales ca la final am retrait traseul RAID-ului de anul trecut. Nicio clipa nu m-am gandit ca asa cum v-am povestit la pagina 25, am dormit o noapte pe patul de marmura al Heracleei, apoi am mers pe Sf. Gheorghe, pe drumul unde a fost fugarit balaurul iar iesirea pe Marea Neagra ne-a fost interzisa de Tauctis...
Si am avut cu noi o Legenda...
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: solpet din Februarie 25, 2014, 10:05:09 am
Putin off-topic, dar iata o serie de barci supersimple,
construite la costuri minime si inrudite, intr-o oarecare masura cu lotcile Deltei
Гонки на самодельных парусниках за $100 (http://www.youtube.com/watch?v=8AD8jnm3328#ws)


Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: byteworks din Februarie 25, 2014, 11:59:07 am
Astia-s neam de varegi dupa cum arata barcile si ei insisi.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: capitanu din Februarie 28, 2014, 10:20:46 pm
Dragi prieteni ai Raidului a sosit momentul sa va anuntam ca in ultima saptamana a lunii Mai asa cum ne-am obisnuit vom porni RAID 2014, pe un traseu combinat de canale si lac descis cu iesire la Marea Neagra. Regulamentul s-a modificat putin fata de anii anteriori si este urmatorul:

 Pentru ca in orice facem trebuie sa existe o ordine si pentru ca numai un regulament ne poate aduce o buna dispozitie si o buna organizare in ceea ce facem in fiecre zi am stabilit un minim regulament care este bine sa incercam sa il respectam nu pentru a ne face reguli si in concediu ci doar pentru a ne simti cu totii cat mai bine.
 Regulament de inscriere:
 La expeditiile organizate de Asociatia Raid Romania se vor inscrie capitanii de ambarcatiuni cu ambarcatiunile pe care le vor carmui . Acestia au responsabilitatea constituirii propriului echipaj, pe care il vor alege in asa fel incat la bord sa fie o atosfera destinsa fara tensiuni sau certuri care sa strice voia buna pe care ne-o dorim cu totii.
 Fiecare capitan de ambarcatiune va inscrie ulterior echipajul conform formularului de inscriere pe care il va transmite pe e-mail la adresa: rtoscuta@yahoo.ca
 Capitanul este raspunzator(ca de aceea este capitan) de echipajul ales, de necesarul de hrana pentru acesta precum si de asigurarea hidratarii optime a lui, in tot acest timp facand totul pentru mentinerea unei atmosfere placute pe toata durata desfasurarii evenimentului. Tot capitanii de ambarcatiuni vor fi responsabilil de asigurarea protectiei mediului in care navigam, asigurandu-se ca la plecarea din fiecare loc unde poposim nu raman deseuri care nu sunt usor biodegradabile si pe parcursul deplasarii nu sunt eliberate in natura asemenea deseuri.
 In functie de ambarcatiunea cu care se doreste prticiparea, capitanii de ambarcatiuni se pot inscrie la una din cele trei clase:
 A.1 – First Class – ambarcatiuni propulsate cu vasle si vele, fiind interzisa folosirea motorului inclusiv canoe sau caiace;
 A.2 – Second Class – ambarcatiuni propulsate cu vasle si vele, fiind posibila folosirea motorului in functie de dorinta conducatorului;
 A.3 – Motor Class – ambarcatiuni propulsate cu motor, fiind interzisa deplasrea cu viteze mari si facand valuri imense, ceea ce ar fi in opozitie cu scopurile asociatiei si in totala nepotrivire cu atmosfera pe care o dorim. La aceasta clasa se pot inscrie numai capitani care au avut cel putin o participare la una dintre expeditiile organizate anterior, Raid sau Acartar.
 Nivelul alcolemiei trebuie pastrat in limita care sa nu conduca la accidente sau evenimente nedorite care ar putea strica frumusetea expeditiei.

 Formularul de inscriere, impreuna cu valoarea taxei de participare care este influentata de conditiile impuse de ARBDD,neprimite inca, precum si traseul propus,  le puteti avea in urma solicitarii la rtoscuta@yahoo.ca Orice alte detalii pot fi soicitate la aceeasi adresa de e-mail si la telefonul 0720 50 50 50 preferabil dupa ora 5,30 cand terminam cu munca cea aducatoare de venituri necesare micilor distractii.

 Asteptam cu drag participare voastra si in acest an.
 Sa ne vedem cu bine pe apa.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Martie 29, 2014, 07:48:45 pm
Am reusit sa fac o schita a drumului si a modului de deplasare (al meu), pentru RAID 2013. Anul acesta cum va fi oare?
Au fost aproape 200 km strabatuti, jumatate la vâsle, 50 la motor si 50 la vela.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Gabytzu din Martie 29, 2014, 08:52:40 pm
salut,

Chiar nu pot participa si alti doritori ? daca nu au fost la alte expeditii ?
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Martie 29, 2014, 09:43:08 pm
salut,

Chiar nu pot participa si alti doritori ? daca nu au fost la alte expeditii ?

Gabi, vino omule si nu te mai framanta atat ! :)
Da-mi un telefon si stabilim detaliile .
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: byteworks din Martie 29, 2014, 09:54:29 pm
Interesant Vincentiu! Anul acesta cred ca va fi 90% vaslit.

Mi-am comandat rame!
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Gabytzu din Martie 30, 2014, 09:35:18 am
Multumesc Florio ,
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Martie 30, 2014, 08:01:56 pm
Interesant Vincentiu! Anul acesta cred ca va fi 90% vaslit.

Mi-am comandat rame!
Ce recomand eu pentru vaslit? o pereche de manusi (eu am avut de biciclist), palarie pe cap, crema de protectie (eu am avut spray si crema), apa la indemana, ceva moale sub fund (eu puneam prosoape) si lung pe spate. Partea nasoala e ca la trasul la rame scapi de colaceii de pe șolduri și un pic burta. Eu de'asta si vin, ca sa arat bine la vara.
Eu ma voi lipi colegilor in ziua de marti (incerc sa va interceptez pe traseu, la motor). Cateva detalii despre locul (curtea, rampa de lansare, locul de parcat masinile) ar fi binevenite.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: nicu din Martie 30, 2014, 09:42:48 pm
locul de parcare si rampa de lansare se afla aici-
http://wikimapia.org/#lang=ro&lat=45.001199&lon=29.126328&z=19&m=b (http://wikimapia.org/#lang=ro&lat=45.001199&lon=29.126328&z=19&m=b)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Gabytzu din Mai 07, 2014, 09:37:56 pm
Salut ,

Traseul s-a schimbat sau este cel prezentat in postarile anterioare ?

Multumesc ,
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: capitanu din Mai 07, 2014, 10:53:08 pm
Traseul este modificat, vom pleca de la Plopu, mergem spre gura de varsare a Dunavatului, apoi spre Perisor, Periteasca si ne intoarcem prin golful Holbina al lacului Razim, cu speranta ca vremea ne permite iesirea in lac si navigatia cu vele, Nu am reusit postarea hartilor cu traseul dar poate ma ajuta Florio care are mai multa experienta si cred ca si timp,
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: bluewave din Mai 07, 2014, 11:30:46 pm
hartile pe etape .
... sper ca Florio nu se supara ....
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Gabytzu din Mai 08, 2014, 07:28:53 am
multumesc
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: bluewave din Mai 09, 2014, 01:46:27 pm
si acum intrebarea emisiunii ... pe care il arboram ... stanga sau dreapta ?
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Mai 09, 2014, 04:46:30 pm
Niciunul, pavilionul national trebuie deasupra si singur la catarg.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Rumpi din Mai 09, 2014, 05:55:14 pm

 Pavilionul national in pozitia de onoare, adica cat mai spre pupa. Ori pe catargul "bate pupa", ori pe baston portdrapel inclinat aprox. 15 grade spre pupa (sa stea desfasurat si daca nu este vant) montat la oglinda, ori ultratraditional prins pe vela sub pic pe marginea de cadere (pozitia traditionala pentru un sloop cu randa cu pic sau vela cu speteaza). Varianta populara de invergare pe straiul pupa sau pe pataraţină este incorecta deoarece pavilionul nu sta desfasurat.

 Fanioanele de club se monteaza in varful catargului principal si sunt singurele care raman arborate in orice conditii (zi/noapte, proprietar absent sau prezent). Pe navele fara catarg sau in cazul existentei unui pavilion de armator la o nava cu un singur catarg se monteaza pe un baston prova dedicat. 

 Pavilionul piratilor poti cel mult sa il ridici la cruceta babord. O alta pozitie ar insemna sa ca te declari pirat si orice nava a oricarei autoritati are voie sa deschida focul asupra ta.

 In practica suntem in romania si poti sa iti pui orice pavilioane unde vrei ca nu se  streseaza nimeni. (desi parca aveam ceva articol in lege cu respectarea insemnelor nationale da nu stiu daca mai e valabil si daca era contraventie sau infractiune)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: bluewave din Mai 09, 2014, 06:34:37 pm
multumesc de info ...
am omis sa spun ca sunt independente (cele 4 piese) ....
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: byteworks din Mai 09, 2014, 08:07:23 pm
Si pavilionul tarii gazda, daca e cazul si dupa formalitatile de intrare, la cruceta tribord da?
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: nicu din Mai 10, 2014, 09:04:19 am
https://www.facebook.com/pages/Raid-Romania/181696815270892?fref=ts (https://www.facebook.com/pages/Raid-Romania/181696815270892?fref=ts)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Rumpi din Mai 10, 2014, 07:11:33 pm
 Pavilionul de curtoazie (al tarii gazda) la cruceta tribord intr-adevar. Dar nu dupa formalitatile de intrare ci de la intrarea in apele teritoriale ale respectivei tari. Inainte de formalitatile de intrare sub acesta se arboreaza pavilionul Q (un patrat galben) prin care ceri drept de libera practica. Pe net o sa mai gasesti opinia ca inainte de formalitati nu afisezi pavilionul de curtoazie ci doar Q si destui oameni care fac asta dar personal nu cred ca e corect.
 Sunt natiuni unde lucrurile astea conteaza si altele unde autoritatile sunt mai mult sau mai putin indiferente.
 Eu personal nu as vrea sa ma prinda turcii fara pavilionul lor afisat (indiferent ca am intrat deja in tara sau nu), cu pavilionul lor murdar, rupt, decolorat sau mai mic decat cel national ca nu vreau sa contribui la economia lor nationala cu banii de amenda, sau mai rau, sa risc puscaria (daca sunt de parere ca dezonorezi pavilionul).   
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Gabytzu din Mai 19, 2014, 08:35:40 pm
Salutare,
Un program pentru Raid are cineva?
la ce ora ne vedem la Plopu??

multumesc frumos,
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: nicu din Mai 19, 2014, 10:50:16 pm
de vineri seara Razvan -capitanul Legendei Dunarii ajunge la locatia de lansare Plopu!
sambata toata ziua -acomodare -intalnire raidisti-socializare imprieteniri-prospectie tabara ,parcare ,lansare barca ,barci ... povesti de seara ...folk ...cenaclu flacara ...lampioane ...etc
https://www.facebook.com/pages/Raid-Romania/181696815270892?fref=ts (https://www.facebook.com/pages/Raid-Romania/181696815270892?fref=ts)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: byteworks din Mai 29, 2014, 08:59:12 pm
Primul echipaj dezertor de la Raid Romania 2014 (Bouboulaki) prezinta cateva poze.

Mars de dimineata la motor din gura Dunavatului pana aproape de insula Popina si retur la vela.

(http://www.thebyteworks.com/gallery/waterways/RaidRomania2014/DSC_0189_RR2014.jpg)

(http://www.thebyteworks.com/gallery/waterways/RaidRomania2014/DSC_0190_RR2014.jpg)

Din gura Dunavatului pe Razelm spre Peritesca, Mihai & Vidra.

(http://www.thebyteworks.com/gallery/waterways/RaidRomania2014/DSC_0200_RR2014.jpg)

Si o parte din gasca.

(http://www.thebyteworks.com/gallery/waterways/RaidRomania2014/DSC_0214_RR2014.jpg)

(http://www.thebyteworks.com/gallery/waterways/RaidRomania2014/DSC_0216_RR2014.jpg)

La Periteasca, premiera pentru mine, e foarte frumos acolo. Prietenii stiu de ce.

(http://www.thebyteworks.com/gallery/waterways/RaidRomania2014/DSC_0217_RR2014.jpg)

(http://www.thebyteworks.com/gallery/waterways/RaidRomania2014/DSC_0221_RR2014.jpg)

(http://www.thebyteworks.com/gallery/waterways/RaidRomania2014/DSC_0223_RR2014.jpg)

(http://www.thebyteworks.com/gallery/waterways/RaidRomania2014/DSC_0225_RR2014.jpg)

(http://www.thebyteworks.com/gallery/waterways/RaidRomania2014/DSC_0228_RR2014.jpg)

Din observatorul de la iesire din Periteasca spre Razelm.

(http://www.thebyteworks.com/gallery/waterways/RaidRomania2014/DSC_0232_RR2014.jpg)

(http://www.thebyteworks.com/gallery/waterways/RaidRomania2014/DSC_0233_RR2014.jpg)

(http://www.thebyteworks.com/gallery/waterways/RaidRomania2014/DSC_0235_RR2014.jpg)

(http://www.thebyteworks.com/gallery/waterways/RaidRomania2014/DSC_0236_RR2014.jpg)

(http://www.thebyteworks.com/gallery/waterways/RaidRomania2014/DSC_0238_RR2014.jpg)

La Perisor, dragoste veche.

(http://www.thebyteworks.com/gallery/waterways/RaidRomania2014/DSC_0240_RR2014.jpg)

(http://www.thebyteworks.com/gallery/waterways/RaidRomania2014/DSC_0243_RR2014.jpg)

(http://www.thebyteworks.com/gallery/waterways/RaidRomania2014/DSC_0244_RR2014.jpg)

(http://www.thebyteworks.com/gallery/waterways/RaidRomania2014/DSC_0248_RR2014.jpg)

Delta si Marea, apa dulce si sarata la distanta de 20 de metri una de alta.

(http://www.thebyteworks.com/gallery/waterways/RaidRomania2014/DSC_0249_RR2014.jpg)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Moshu din Mai 29, 2014, 11:16:27 pm
Frumoase poze Byteworks, felicitari pentru tura - chiar asa scurta - de la Raid 2014!
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Mai 30, 2014, 08:50:37 am
Bravo !
Am mai vazut cateva poze trimise de Nicu. Ba cu un somn, ba cu un Razvan in extaz :)
Oameni faini si fericiti, bre ! Halal ! :)
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: bluewave din Mai 30, 2014, 10:00:51 pm
Acum o sa va incant cu pozele facut de mine ...

 .... https://www.dropbox.com/sh/3ek0cqlue0vqkax/AABuafOeHJm7fSz4oTBEe08ra (https://www.dropbox.com/sh/3ek0cqlue0vqkax/AABuafOeHJm7fSz4oTBEe08ra) ....

Ce pot sa mai spun .... Vizionare placuta ....
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Moshu din Mai 30, 2014, 10:35:18 pm
Nu merge (Dropbox Error (404) We can't find the page you're looking for. Check out our Help Center and forums for help, or head back to home) ...  :(
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: bluewave din Mai 30, 2014, 10:45:00 pm
se pare ca e o problema cu link-urile postate aici ... l-am pus intre niste puncte si acum vad ca merge ...
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Moshu din Mai 30, 2014, 11:12:09 pm
E OK acum, frumoase poze.
Cu parere de rau ca n-am putut participa - motivele iti sunt cunoscute - nu pot decat sa te/va felicit si sa va doresc sa aveti parte de cat mai multe iesiri / participari la raid-uri.
 
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: acig din Mai 31, 2014, 03:07:39 pm
Va salut si va stimez dragi participanti la Raid;
Superbe fotografii,frumoase locuri,priceputi sunt si barcagii!
Astept cu nerabdare povestile voastre!!!!!
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Mai 31, 2014, 04:34:48 pm
Era in anii '80 o trupa "Johnny hates jazz". Din acelasi ciclu va prezentam trupa "Vali hates web": fie-va mila de un biet afon al web-ului, si spuneti-mi si mie va rog de ce imi apare chestia asta cand dau click pe linkul dropbox:
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: bluewave din Mai 31, 2014, 09:31:12 pm
copy/paste la link in new page
sau
alt browser ?
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Cristy din Mai 31, 2014, 09:42:07 pm
s-ar putea sa fie necesar de a se instala ceva soft de la dropbox iar apoi se pot vizualiza pozele
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: bluewave din Mai 31, 2014, 09:53:10 pm
Cristy ... e un simplu link ... il pui in browser si vezi ceva ...
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Vali din Mai 31, 2014, 10:17:00 pm
copy/paste la link in new page
sau
alt browser ?

Nu merge Dane, cred ca e ceva de la wifi. Nevermind, le-oi vedea eu odata :).
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: deltasub din Decembrie 02, 2014, 09:00:50 pm
Ce spuneti de o regata anuala de  lotci cu parus si rame pe ruta Sarichioi – Jurilovca?
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Decembrie 02, 2014, 10:28:57 pm
Ce spuneti de o regata anuala de  lotci cu parus si rame pe ruta Sarichioi – Jurilovca?

Foarte buna, mai ales ca vanturile dominante cam bat pe directia asta si parusul merge struna cu purtator :) .
Nu stiu cate lotci se pot aduna ca sa se numeasca regata. Cele pe care le stiu sunt Lotca RAID, Legenda Dunarii, lotca lui Paul si lotca lui Mihai .
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Decembrie 04, 2014, 08:05:59 pm
Ce spuneti de o regata anuala de  lotci cu parus si rame pe ruta Sarichioi – Jurilovca?

Foarte buna, mai ales ca vanturile dominante cam bat pe directia asta si parusul merge struna cu purtator :) .
Nu stiu cate lotci se pot aduna ca sa se numeasca regata. Cele pe care le stiu sunt Lotca RAID, Legenda Dunarii, lotca lui Paul si lotca lui Mihai .
foarte faina idea. sint convins ca se pot inchiria si lotci de la localnici dar nu chiar in Mai cind multe mai sint inca in apa la umflat.
 
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: capitanu din Decembrie 05, 2014, 07:26:56 am
Ce spuneti de o regata anuala de  lotci cu parus si rame pe ruta Sarichioi – Jurilovca?

Spunem multumim pentru propunere. Ai venit exact peste dorinta noastra pentru editia 2015. Deti o lotca si pasus? Raidul, asa cum a fost el gandit de fondatori si cum il iubim cu totii trebuie sa tina o saptamana. Traseul propus, mai ales in conditii de vant favorabil este de o zi maxim doua. Dar putem dezvolta aceasta.
Sa ne vedem cu bine pe ape.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: deltasub din Decembrie 05, 2014, 09:45:56 pm
Anul acesta, impreuna cu un prieten voiam sa refacem traseul rusilor cand au venit in delta: http://deltasub.blogspot.it/ (http://deltasub.blogspot.it/)
 Din cauza conflictului in acea zona a trebuit sa amanam. Am achizitionat tot ce trebuie pt voiaj, iar lotca ne oferea Asociatia Ivan Patzaichin Mila 23. Acum ne gandim serios de cumpara o lotca si s-o echipam cu tot ce trebuie, chiar eventual si de a participa la o astfel de regata.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Decembrie 06, 2014, 07:54:16 pm
Anul acesta, impreuna cu un prieten voiam sa refacem traseul rusilor cand au venit in delta: [url]http://deltasub.blogspot.it/[/url] ([url]http://deltasub.blogspot.it/[/url])
 Din cauza conflictului in acea zona a trebuit sa amanam. Am achizitionat tot ce trebuie pt voiaj, iar lotca ne oferea Asociatia Ivan Patzaichin Mila 23. Acum ne gandim serios de cumpara o lotca si s-o echipam cu tot ce trebuie, chiar eventual si de a participa la o astfel de regata.

Salut Vasile. Imi pare bine sa te re-intilnesc aici. Pina se linistesc lucrurile in Rusia ce-ai spune de o expeditie cu lotcile Constanta (Sf. Gheorghe sau alt port) - Istanbul (si retur daca este timp). Am putea organiza expeditia sub egida cluburilor Ivan Patzaichin Mila 23 si Raid Romania dar nu suprapus cu activitatile Raid sau Rowmania-TID 2015. Nea Vasile din Sarichioi (seful unei cherhanale pe Dunavat) ne-a povestit in 2012 de astfel de voiaje in care pescarii din Delta se duceau sa-si vinda produsele si se intorceau cu varii marfuri si bani.
Cit priveste proiectul tau de suflet, iti recomand sa iei legatura cu baietii astia: http://viking-nevo.narod.ru/eng/expeditions/rus-project/ (http://viking-nevo.narod.ru/eng/expeditions/rus-project/) care iti vor putea spune cind va fi stabilitate in zona si sint convins ca te vor si ajuta. Si din partea noastra vei avea tot sprijinul pe care ti-l putem oferi.
LE nu am precizat pentru tine dar o fac pentru cei interesati, se vor folosi doar visle si vele pe intregimea traseului.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: deltasub din Decembrie 06, 2014, 09:35:43 pm
Salut Aurelian, ideea unei navigatii pana in Turcia e foarte ispititoare. Cazacii au ajuns cu lotcile pana la iesirea din Marea Marmara, unde au si intemeiat doua localitati. Deci precedente sunt.
Din cate stiu, Paul Vasiliu vrea de mult sa faca o astfel de escapada. Eu anul viitor sunt ocupat cu altceva, dar mi-ar face placere daca ne-am putea intalni si sa vorbim.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Decembrie 07, 2014, 03:48:53 pm
Salut Aurelian, ideea unei navigatii pana in Turcia e foarte ispititoare. Cazacii au ajuns cu lotcile pana la iesirea din Marea Marmara, unde au si intemeiat doua localitati. Deci precedente sunt.
Din cate stiu, Paul Vasiliu vrea de mult sa faca o astfel de escapada. Eu anul viitor sunt ocupat cu altceva, dar mi-ar face placere daca ne-am putea intalni si sa vorbim.
ok, tinem legatura.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Decembrie 07, 2014, 08:59:11 pm
Salut Aurelian, ideea unei navigatii pana in Turcia e foarte ispititoare. Cazacii au ajuns cu lotcile pana la iesirea din Marea Marmara, unde au si intemeiat doua localitati. Deci precedente sunt.
Din cate stiu, Paul Vasiliu vrea de mult sa faca o astfel de escapada. Eu anul viitor sunt ocupat cu altceva, dar mi-ar face placere daca ne-am putea intalni si sa vorbim.

Nu e deloc greu, cu putina atentie la zona de faleze, navigatia in lotca este una foarte sigura. Spre deosebire de un velier, in caz de mare schimbatoare, lotca iese pe mal :) .
 Timp si entuziasm sa fie !
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: deltasub din Decembrie 09, 2014, 06:53:22 pm
Un video pe aceeasi tema: https://www.youtube.com/watch?v=j8yHb43wjzE (https://www.youtube.com/watch?v=j8yHb43wjzE)
Titlu: Rame
Scris de: solpet din Ianuarie 08, 2015, 04:40:37 pm
Rame semifinisate.
Forma si proportiile sunt cele  traditionale  din  zona Razelmului.
Au fost confectionate din lemn de tei, de catre  un mester local, foarte activ la etatea  de 80 de ani.

Urmeaza sa fac cateva finisaje si sa impregnez lemnul, dar nu intentionez sa schimb nici cotele (L=2850 mm) nici proportiile.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Thor din Ianuarie 08, 2015, 05:52:15 pm
Cu ce le impregnezi?
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: solpet din Ianuarie 08, 2015, 06:20:07 pm
Cu ce le impregnezi?
1) Prefer impregnarea intr-o baie de ceara calda (~+55° ..65C) in vid mediu (cca -0.5 bar)
    Presupune doar o pompa de vid (o am) si un tub metalic cu perete suficient de gros (de ex. tub sudat de otel, perete 2..3 mm)
    Tubul nu am dar idei in privinta unei potentiale surse ieftine da ! ;-)
    Incalzirea controlata a baii este usor de realizat cu rezistente.

2) Varianta "low tech" ar fi  fiertul in ulei vegetal sicativat (de ex Firneis)
     Presupune existenta unui "vas" deschis, suficient de mare si cateva arzatoare (metan sau amestec propan-butan) conectate in paralel
     
    Prezenta unui extinctor (CO2 ) este de dorit pt cazul ca se aprinde accidental uleiul fierbinte.
    (Incercarile de stingere cu apa  produc un norisor de aerosol - care o data aprins furnizeaza un spectacol pirotehnic de toata frumusetea)


3) Ca varianta pt comozi (si de ultimul minut) ramane rasina epoxidica de viscozitate redusa (fluida).
    Dezavantaj: nu patrunde prea adanc in material.

     Un alt inconvenient (estetic) ar fi luciul de lac (partial corectabil prin matuire/slefuire cu hartie de granulatie >250)
     Cu alte cuvinte nu doresc similitudine ca vaslele de la niste jig-uri sau skiff-uri "domnesti", ar fi kitsch strigator la cer ;-)
 
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Februarie 18, 2015, 08:18:58 pm
Doamnelor si Domnilor,
va anunt ca incepind de astazi nu mai fac parte din Asociatia Raid Romania. Va doresc mult success in tot ce intreprindeti in continuare.
Aurelian
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: gvincentiu din Februarie 18, 2015, 10:18:24 pm
Si eu, care speram sa facem impreuna traversada cu lotcile... Ce s-a intamplat?
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Februarie 23, 2015, 07:43:30 pm
Salut. Citeva emailuri primite m-au facut sa realizez ca sint dator cu o explicatie. M-am retras din Raid deoarece am vazut dorinta multora de a migra spre barci cu motor, ceea ce s-a intimplat in 2014 si acum a doua migratie spre veliere mai mari care desi ma bucura, nu se potrivesc cu idea initiala de Raid. Aceasta implica folosirea ambarcatiunilor mici atit pe Lacurile litorale, canalele Deltei, Dunare si chiar Marea de care noi nu ne-am putut bucura in 2013. De fapt ce se intimpla in acest an dupa parerea mea arata mai mult a barca week. Florio, sper sa nu te ofenseze aceasta comparatie si daca este deplasata imi cer scuze anticipat.

Printre obiectivle asociatiei era si acela de a incuraja folosirea si implicit constructia si repararea lotcilor precum si acumularea de know-how (planuri, metode de constructie, materiale, etc). Aici in mod clar trendul actual ne indeparteaza de ce ne-am propus initial. 

Un alt aspect care nu mi se pare normal este lipsa de incurajare a participarii femeilor si a strainilor. Mike nu cred ca va mai bate drumul din SUA pina in Romania iar Flemming din pacate s-a mutat deja in Nova Scotia. Totusi Marian Bunea care a participat in 2012 la Raid Finlanda a cunoscut multi omeni dintre care unii si-au exprimat interesul sa vina in excursii cu barca in Romania.

Asadar, ascultind de vox populi am facut ceea ce era si normal, m-am retras din asociatie. La virsta mea sint mai putin maleabil si destul de masochist ca sa merg inainte cu preferinta propulsiei manuale sau la vela intr-o lotca. Sint convins ca impreuna cu resul echipei Raid adunate in jurul lui Razvan se vor organiza in continuare expeditii memorabile. Eu voi continua sa fac excursii dar acestea nu se vor suprapune cu evenimente acvatice majore si probabil vor fi ceva mai rare. Le voi anunta din timp pentru ca cei dornici sa aibe timp sa se pregateasca. Cu stima. A
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Florio din Februarie 23, 2015, 11:08:25 pm
Salut. Citeva emailuri primite m-au facut sa realizez ca sint dator cu o explicatie. M-am retras din Raid deoarece am vazut dorinta multora de a migra spre barci cu motor, ceea ce s-a intimplat in 2014 si acum a doua migratie spre veliere mai mari care desi ma bucura, nu se potrivesc cu idea initiala de Raid. Aceasta implica folosirea ambarcatiunilor mici atit pe Lacurile litorale, canalele Deltei, Dunare si chiar Marea de care noi nu ne-am putut bucura in 2013. De fapt ce se intimpla in acest an dupa parerea mea arata mai mult a barca week. Florio, sper sa nu te ofenseze aceasta comparatie si daca este deplasata imi cer scuze anticipat.


   Cu mine nu trebuie sa iti cantaresti cuvintele Aurelian, nu sunt un suparacios din vocatie :) . Am inteles perfect comparatia, Barca Week se vrea o distractie pe apa, fara alte scopuri decat acela de "feel good". (Dealtfel nici nu s-a materializat inca)
   Stiu cat e de greu sa organizezi un eveniment, sa aduni oameni si barci, sa multumesti atatea persoane si caractere, lucru pentru care te-am apreciat la fiecare editie in care te-ai implicat.
   Inteleg si pozitia pe care a adoptat-o Razvan, ca scopuri nu e deloc diferita de a ta. Ii place lotca (altfel n-ar avea una) ii plac velele (altfel n-ar tine parus la lotca si nu si-ar fi cumparat un velier acum cateva luni). Insa pentru a nu refuza niste iubitori de ambarcatiuni, in plus pentru a-i atrage in miscarea asta, a acceptat si altfel de barci, cu scopul de a le induce si altora, pasiunea pentru rame si vele.
   Ce-o mai fi, om mai vedea. La decizia ta de a iesi dintre membrii RAID, eu merg pe imboldul lui Garcia Marquez si ma bucur pentru tot ce s-a intamplat datorita tie.
Chapeau bas!
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Martie 22, 2018, 10:57:44 pm
Raid Romania 2018 se intorce in Delta Dunarii in perioada August 25 – September 2, 2018. Plecarea si intoarcerea se face din/in Jurilovca TL.
https://www.facebook.com/events/1309700262464438/ (https://www.facebook.com/events/1309700262464438/)

 
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din Iulie 07, 2018, 03:23:01 pm
Am definitivat traseul pentru Raid Romania editia 2018:

August 25, 2018 - Simbata - adunarea in MAHMUDIA
August 26, 2018 - Duminica
- MAHMUDIA, Cnl. Nou, Cnl. Litcov, Cnl. Caraorman, CARAORMAN
August 27, 2018 – Luni
- CARAORMAN, Cnl. Caraorman, Cnl, Vatafu, L. Vatafu, Br. Sulina, SULINA
August 28, 2018 – Marti
- SULINA, Golf Musura, Insula K, Plaja Sud de Sulina (pe M. Neagra)
August 29, 2018 – Miercuri
- Plaja Sud de Sulina, SF. GHEORGHE (pe M. Neagra)
August 30, 2018 – Joi
- SF. GHEORGHE, ocolire Sahalin pe la Est, Plaja Gura Portitei (pe M. Neagra)
August 31, 2018 – Vineri
- Plaja Gura Portitei, PERIBOINA, EDIGHIOL (pe M. Neagra), intrare in Lacul Sinoe.
Septembrie 1, 2018 – Simbata
- EDIGHIOL, L. Sinoe, Cnl 5, L. Golovita, JURILOVCA
Septembrie 2, 2018 - Duminica - incheierea editiei si intoarcerea acasa

Cei care doresc sa participe doar pe anumite portiuni sint bine veniti.
Se vor accepta doar ambarcatiuni propulsate cu vele si/sau rame. Cazarea la pensiuni sau camping. O singura barca motorizata este acceptata pentru a oferi ajutor in cazuri de urgenta.

Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Alex1958 din Iulie 09, 2018, 10:55:02 am
Salut!
Mult succes in tura voastra!
Imi permit sa atrag atentia ca trecerea dinspre canalul Vatafu, lacul Vatafu si apoi spre Sulina este plin de plauri miscatori peste care se sare cu barca. S-ar putea sa fie complicat....
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: x_petrolist din August 17, 2018, 01:16:49 am
multumim pentru avertizare.
o sa ne mai trebuiasca un ghionder ca pe Buhaz-Zaton.
Titlu: Re: Raid Romania
Scris de: Alex1958 din August 20, 2018, 01:54:04 pm
Salut din nou!
Cred ca nu m-am exprimat corect. Aia de sar cu barca se ajuta de motor.
La voi cu tractiune umana trebuie ridicata barca peste plaur -ceea ce nu este totdeauna usor data fiind greutatea.
Cat despre veliere- cred ca nici nu poate fi vorba sa treaca pe acolo...
Lipovenii folosesc cateodata fierastraie sa taie literalmente plaurul. Daca bate vantul insa, il impinge inapoi.
Inca odata bafta multa!