Cap Compas

Ambarcatiuni => Veliere => Subiect creat de: bobinuta din Martie 27, 2019, 10:32:42 a.m.

Titlu: Corabia "Marița" - prima corabie sub pavilion românesc
Scris de: bobinuta din Martie 27, 2019, 10:32:42 a.m.
Buna dimineata,
Am gasit articolul de mai jos si mi s-a parut interesant, asadar postez un link si cateva cuvinte, pentru cei care, la fel ca si mine, nu au stiut despre nava respectiva:

Prima corabie sub pavilion românesc (https://romania-azi-srl.blogspot.com/2019/01/prima-corabie-sub-pavilion-romanesc.html)

Citat
"Anul acesta se împlinesc 185 de ani de la lansarea la apă a primei corăbii de construcţie românească “cu materialuri româneşti” şi care a navigat sub pavilion românesc. [...]  Corabia a fost construită la un şantier naval de la Giurgiu, de către armatorul Alexandru Vilara, din materiale în totalitate româneşti. Corabia avea 115 tone, două catarge şi un bompres. Tipul de corabie este controversat, unii susţinând că a fost bric, alţii că a fost goeletă. "


(https://4.bp.blogspot.com/-Qu5vBDuBpAw/XHU6fD_R-2I/AAAAAAAAD1c/LiQSfVmHFV4QYbik2q7OVAcjmDq-CXpewCLcBGAs/s400/Corabia-MARITA_.jpg)

Intrucat sunt si radioamator, am observat ca s-a instituit si un concurs radio organizat de asociatia privata ProCW Club Romania, concurs care ofera si Diploma aniversară "CORABIA MARIŢA" . Mi se pare un eveniment de bun augur legat de istoria navigatiei in tara noastra si de veliere in particular. Iata cum arata diploma :

(https://i.postimg.cc/28yZZRmX/diploma-marita.jpg)

Anuntul legat de aceasta oportunitate se poate regasi aici  (http://www.radioamator.ro/diplome/diploma.php?id=72).

Alte materiale publicate despre corabia Marita, am mai gasit pe urmatoarele surse:
1. Evenimentul zilei: Povestea corabiei Marița, prima navă care a navigat cu pavilionul național, în 1834 (https://evz.ro/povestea-corabiei-marita-prima-nava-care-a-navigat-cu-pavilionul-national-in-1834.html)
2. Adevarul: Mariţa, prima navă cu pavilion românesc. Povestea corabiei care a ajuns până la Constantinopol având culorile tricolorului dispuse orizontal (https://adevarul.ro/locale/constanta/marita-nava-pavilion-romanesc-povestea-corabiei-ajuns-pana-constantinopol-avand-culorile-tricolorului-dispune-orizontal-1_53ed94870d133766a84b8e02/index.html)
3. Litoral TV (reportaj video): Prima navă românească la apă  (https://www.tvlitoral.ro/prima-nava-romaneasca-la-apa/)