Menu

Afișare mesaje

Această secțiune îți permite să vezi toate mesajele scrise de acest membru. Reține că poți vedea mesajele numai din zonele la care ai acces și tu.

Afișare mesaje Menu

Mesaje - impaiatu

#1
Cafenea - Discutii generale / Re: Bun si ieftin
Martie 12, 2014, 08:30:25 AM
Citat din: Mihaif99 din Martie 11, 2014, 11:09:03 PM
Uite un damasc japonez. Cutitul are 10 ani, a avut ceva seratii pe lama, dar acum e aproape dreapta de la ascutiri. Nici vorba de fierastrau. Cutitul eate folosit zilnic, si este superb pentru bucatarit legume in cambuza :)
Eu mi-as fi imaginat ca taisul e format din stratul central....
In fine, daca este asa cum zici, si este vorba doar de un otel sudat ca sa fie folosit drept tais, si nu de o intraga "felie" laminate central, faptul ca e otel stratificat (damasc) nu ofera NICI un avantaj practic. E doar de frumusete.
Frumoasa jucaria. Vad acolo o linie ce desparte zona taioasa de restul lamei, cred ca e vorba de granita dintre zona "calita" a lamei si zona "revenita", mai elastica. Daca e asa, in momentul in care se va ajunge cu ascutirea in zona aia, lama isi va pierde calitatile dar asta se rezolva prin retratarea ei, indiferent ca va fi tot partiala sau totala. Oricum, treaba asta presupune demontarea manerului.
#2
Cafenea - Discutii generale / Re: Bun si ieftin
Martie 11, 2014, 10:07:44 PM
Rumpi are dreptate, nu e damasc pt. ca nu poate fi damasc asa cum nu pot face o katana pt. ca, daca n-as folosi tamahagane (otelul japonez, facut intr-un anumit fel) n-ar fi katana,  chiar daca forma mi-ar iesi.
Revnind la damasc, rezultatul obtinut este cel scontat; spectaculozitatea lamei, pt. ca totusi asta se vrea. Pe vremuri erau obligati sa faca chestia asta din bucati, neavand materie prima dintr-o singura bucata. Damascul a iesit accidental, parerea mea, totusi.
Exista oteluri mult mai bune, neprelucrabile acasa, "pe genunchi". Oteluri ce au cerinte deosebite la tratament.
Si inca un amanunt; toti fierarii care au batut damasc din cablu, au fost de acord ca este mai greu de facut decat damascul clasic. De ce? Pt. ca sunt o multitudine de fire acolo ce trebuiesc sudate in scurt timp, pana nu se pierde tot carbonul in cuptor. E dificil de obtinut, chiar daca folosesti borax din abundenta.
Eu am aplicat o tactica diferita, la cel mai mic; am desfacut spirele cablului (doar suvitele pricipale, nu tot), le-am curatat foarte bine, le-am pus la loc ( e foarte simplu de facut) si apoi am bagat cablul intr-o teava de inox. Toata chestia asta am batut-o in trei reprize de forjare apoi am taiat invelisul de teava si am scos cablul. Teava a protejat cablul de arderea carbonului si de creearea zgurei in timpul forjarii.
#3
Cafenea - Discutii generale / Re: Bun si ieftin
Martie 11, 2014, 08:02:30 PM
Citat din: Mihaif99 din Martie 11, 2014, 07:43:19 PM
Acuma far'sa supar pe nimenea, dar "otel damasc" din cablu...  asta imi suna mai mult a cutit decorativ.
N-ai pe cine sa superi, Mihai, nu pe tema asta.
Nu e un cutit "de tavaleala", lama fiind subtirica, 2 mm, dar am prelucrat lemn cu el, am taiat carne, piele si cam tot ce mi-a dat prin cap. Nu as lovi lama totusi, pt. a despica lemne. Pt. treaba asta am facut cutite solide, cu spatele lamei de 4-5 mm. Sunt heavy duty, pt. orice fel de activitate, din toate cate putin.
Daca as fi avut cablu de 30 mm, alta ar fi fost situatia, lama ar fi iesit mult mai groasa, deci mai solida.
Ideea damascului este, ca prin forjare, materialele se combina perfect. In momentul prelucrarii, dupa ce a trecut pe sub ciocan, damascul arata ca orice fel de otel, textura apare insa dupa ce este tratat cu acid, acesta atacand diferit noua structura a otelului.
#4
Cafenea - Discutii generale / Re: Bun si ieftin
Martie 11, 2014, 07:50:20 PM
Ideea mi-a venit cetind o poezie....:)
Nu, ideea mi-a venit cand am vazut o poza a unui asemenea cutit si am zis ca pot si eu sa fac.
Dupa doua incercari nereusite (pe primul l-am batut fara sa se "lege" iar al doilea l-am topit in forja:( ), am infrant vointa cablului si voila; fac si cutite din cablu.:)
Mai fac cutite din; pile, foi de arc si Ol kk, adica fier striat.:)

#5
Cafenea - Discutii generale / Re: Bun si ieftin
Martie 11, 2014, 01:15:41 PM
http://i468.photobucket.com/albums/rr42/impaiatu/4_zpsde391b64.jpg
Damasc din cablu, dimensiune lama 11 cm, maner 14 cm. Alama, piele, inox si lemn de mesteacan.
http://i468.photobucket.com/albums/rr42/impaiatu/1_zps2db2e931.jpgCel de-al doilea (preferat de Intersect) este tot damasc din cablu, lama de 12 cm, manerul 13 cm, facut din stejar, alama si putina piele. Este decorat (la fe ca si primul) cu o "floricica" din cablu de inox. "nervura" ce se vede pe mijlocul lamei este otel de arc, bagat acolo sa formeze "coloana vertebrala' a cutitului.
Pretul pe fiecare este de 200 de lei, fara teaca. Se poate rezolva si problema tecii dar mai dureaza putin.
Am sa revin si cu alte lucrari.
Pace tuturor.
#6
Asociatii si cluburi nautice / Re: Raid Romania
Februarie 20, 2012, 11:51:20 AM
Citat din: x_petrolist din Februarie 20, 2012, 11:07:22 AM
Sorine, nu mai pune si tu toate cele la suflet. Chiar si la inscrieri ai iesit pe primul loc deoarece Teleleu este prima ambarcatiune inregistrata oficial la Raid Razim-Sinoe 2012. Felicitari.
Nene Aurel, stii doar ca glumesc. Am inteles ca, din punctul de vedere al organizatorului, tre sa-ti iei tonul oficial.Nu toata lumea te cunoaste si sa nu-si faca impresii gresite.Eu, in schimb, imi permit sa tratez cu umor situatia.Ca sa ne mai radem si noi.:)
Multumesc, deci sunt in pole position.
#7
Asociatii si cluburi nautice / Re: Raid Romania
Februarie 20, 2012, 08:35:28 AM
"Poi dac-o luam asa mecanic de la-nceput......) :)) (asta-i citat din "Monstrul".
Pe sistemul "sa moara si chakra vecinului", nenea Aurel mi-a bagat pumnul cel oficial in gura.:))
Da nu-i nimic, am scos din buzunarul de la spate, mojo-ul meu cel nou-nout, asa ca nu ma afecteaza vorbele bacoviene ce mi le-a servit.
Totusi, ca sa si-i raspund;
Propulsie auxiliara:
una pereche vasle sau una bucata godila in cazul ca-mi ies testele cu smecheria asta si viteza obtinuta va fi de 3-4 km/h, ceea ce ar fi dezirabil.
Flotoarele vor fi fixe.

Nici nu va mai salut.
Sa traiesti nea Aurica.:)
#8
Asociatii si cluburi nautice / Re: Raid Romania
Februarie 19, 2012, 07:51:21 PM
Clasa Teleleu in momente de relaxare.
Tocma' ce-am terminat de dat cei doi metri de zapada de pe Teleleu. Victoria e ca si a mea.
#9
Asociatii si cluburi nautice / Re: Raid Romania
Februarie 19, 2012, 02:06:50 PM
Propun ca unul din premii( sa zicem....ultimul :) ) sa se numeasca "Premiul Chicken". :p

Si astea fiind zise, ma duc sa-mi lustruiesc barcazu'.
Acartar tutror.
#10
Asociatii si cluburi nautice / Re: Raid Romania
Februarie 19, 2012, 02:03:20 PM
Domnule MonoCoca,
in urma cererii dumneavoastra, va transmit urmatoarele informatii ;
Numele ambarcatiunii -Teleleu
Lungime; 4.2M
Latimea corpului central; 1.4 M
Latimea cu tot cu flotoare: 3.5 m
Pescaj; 0.8 M
Suprafata velica; 9.5 M patrati.
Inaltime catarg; 5.5 M (ca sa-l puteti vedea la orizont, in prova)
Greutatea corpului central;80 kg.
Greutatea totala; necunoscuta inca.
Echipaj;2
Viteza maxima; Maxima!!!

Am o doleanta si as fi recunoscator daca ,in unanimitate, ati fi de acord ca elementul Teleleului, numit catarg, sa se numeasca de aici inainte falus.

Pesonal, Domnule MonoCoca, respectuos va informez, ca ziua de debut a Raidului, respectiv Luni, o veti trece in calendarul Dumneavoastra , Vinerea Neagra, ca urmare a esecului Dumneavoastra in fata MulteiCoca mele.
Cu respect, al Dvs.
Raidu Sorin.
#11
Asociatii si cluburi nautice / Re: Raid Romania
Februarie 19, 2012, 12:15:35 PM
Citat din: navigator din Februarie 19, 2012, 12:02:07 PM
Personal vad Raidul ca un festival, nu concurs.
Va fi foarte greu de stabilit criterii si eu am convingerea ca vor fi migratii intre echipaje (din motive de conditii meteo) .
Hai sa consideram aceasta prima editie - o scoala pentru toti participantii.

Intradevar: aceasta prima editie a Raidului, va fi ca o scoala pt. toti.Promit sa va predau bine toate lectiile.:))
#12
Asociatii si cluburi nautice / Re: Raid Romania
Februarie 19, 2012, 12:03:30 PM
Daca am inteles eu bine, raidul va fi de fapt o regata?Inseamna ca noua metri si juma' de velatura sunt totusi cam putini, fiindca daca e pe competitie, n-am de gand sa ma tarai ca melcu prin balta.
Si ca un bun camarad de raid, va sfatuiesc de pe acum; daca ramaneti fara vant, urmati-mi siajul, pt. ca am sa sap atat de adanc in apa, incat sa puteti merge si pe jos.

Eu ma voi prezenta cu Teleleu', cu noul sau look de trimaran.Echipaj:Ciobanu Mircea si subsemnatu', Raidu Sorin. Botman: Bergenbier.
#13
Ca urmare a dificultatilor intampinate la coborarea velei, anu' asta si Teleleu' v-a primi cadou balansina si un  Ion puturosu' (lazy jacks). in momentu' coborarii velei, toata tigania imi vine mie in cap, cu randa in toate directiile.Balansina nu e un moft.
Cu toate ca am doua linii de tertarola, nu ma pot misca in barca din cauza instabilitatii, mai ales pe vant tare si valuri de juma de metru, asa cum mi s-a intamplat in vreo doua randuri.Asa ca am sa adopt solutia pomenita de Florin.
Ca sa nu deviez de la subiect, tot anu' asta am de gand sa atasez catargului un sistem pt. invergat randa cu "slugs", pana acum treaba asta facandu-se cu inele, old fashion way.
#14
exista vreun raport dimensiune/greutate pt. a cataloga o barca usoara sau grea?
de fapt, care ar fi greutatea ideala pe metru liniar de barca?
sa luam exemplu barca mea , Teleleu pe numele ei; (stich and glue)in planuri , filele de bordaj erau din placaj de 6 mm. Eu am folosit placaj de 9 mm.Nu se specifica daca se inveleste in fibra de sticla .Eu am folosit un strat de tesatura de 180 gr.Catargul e mai gros cu 10 mm decat se specifica in planuri, etc. etc.
Greutatea barcii, la final, ar fi fost conform planurilor de 70 de kg.
Nu stiu cat cantareste rezultatul muncii mele, dar sunt convins ca are cel putin 10 kg peste.
Consideram barca fiind grea sau usoara.
Confortul pe valuri cred ca tine si de tipul de constructie al ambarcatiunii, in cazul meu "flat bottom", ceea ce face ca barca sa topaie indiferent de greutatea ei.

Astea nu sunt concluzii ci doar niste pareri ale mele.Le astept si p-ale voastre, ca sa putem trage o concluzie impreuna.Pe fasâite.:)
#15
Asociatii si cluburi nautice / Re: Raid Romania
Ianuarie 26, 2012, 07:29:10 PM
ma bag si eu aici cu o sugestie; adaugat la sistemul din link, un maner gen acceleratie la motocicleta sau la motoarele out-board, ar putea face treaba asta mult mai simpla si fara bataturile provenite de la frecarea cu godila.