Menu

Afișare mesaje

Această secțiune îți permite să vezi toate mesajele scrise de acest membru. Reține că poți vedea mesajele numai din zonele la care ai acces și tu.

Afișare mesaje Menu

Mesaje - giorgel

#1
@mdascalu: in mod bizar, joi la pranz nu am avut trafic deloc de la debarcader Murighiol, deci am navigat fara "iepure" pana pe Uzlina. Pe Isaccel evident ca o luasem gresit, navigam catre stanga, catre deschiderea aceea mare dintre Isaccel si Isac. Dar au aparut dintr-o data cativa destoinici care mi-au dezvaluit traseul corect. Oricum pe lacuri apa este de 1-1.3 m pe traseu, pe alaturi sub 1 m, la intrarea in Isaccel Uzlina are 0.8.

@bradutzu: ce sa zic, meseria si cunoasterea sunt atuuri de netagaduit.

Eu macar spun ce am patit, astfel incat cei nepriceputi ca mine sa afle asa, daca citesc aici, decat pe propriile-i chila si elice.
Si nu-i peste tot la fel.
De ex. la intrarea din Sulina pe Dunarea Veche la Maliuc (sau Cranjala ii mai zic unii)  trebuie sa tii mijlocul nu amontele intrarii, pt ca si in amonte sunt depuneri si atingi.
Credeti-ma ca stiu sigur ;D ;D
#2
L-am executat conform variantei 2, murighiol-litcov- caraorman-crisan.
Apa e mica in Delta, canalul Murighiol este aproape colmatat, se mai intra/iese printr-o mica zona dinspre amontele Sfantului Gheorghe.
La virajul din Sf. Ghe. spre Uzlina tot asa colmatat, la aprox 70 de metri de malul dinspre aval am trecut brusc de la 13 m adancime la 0.4 m, am intrat intr-un banc de nisip, oprit barca oprit motor, stop brusc. Am tras cu motorul inapoi si am iesit, am luat mai larg si am intrat pe bratul vechi. Deci tineti pe langa malul din amonte, in ambele cazuri.
In rest frumos, vreme absolut superba, tzantzari f. putini spre deloc, am  prins si fo 4 pesti, i-am pupat si pa Ilie.
Barcheta a performat bine,  tractorasul Yamaha si-a respectat promisiunile. Sonda sonarului baga apa in barca, to be investigated and fixed.
#3
Multumesc, sfatul dvs. corespunde perfect cu intentia mea, de a merge pe varianta 2.
Weekend placut!
#4
Salutare domnilor.

Weekendul 16-19 vrem la Delta, la Crisan, barca open cu pescaj 30 cm.

Am doua variante de traseu:

1. Lansare barca la Nufarul, inapoi pana la Ceatal Sf. Gheorghe apoi viteza pe Sulina pana la Crisan.

2. Lansare barca la Murighiol, apoi Uzlina-lacul Isaccel-lacul Isac-canal Litcov-canal Ciamurlia-canal Caraorman-brat Sulina-Crisan.

Primul este lung dar rapid, desi pt sotia din dotare trebuie sa opresc la fiecare intersectare a siajelor celorlaltor barci, indiferent de sensul lor ::) ;D

Al doilea este mai pitoresc, mai de admirat, automat si mai lent, dar si mult mai scurt.

Pe de alta parte, gazda de la Crisan imi spune sa nu o iau pe Litcov, pt ca ar fi niste cioate submerse pe care ar trebui sa le stii ca sa le eviti.
A mentionat asta in contextul lansarii barcii la Nufarul si automat Litcovul ar fi fost alegerea imediata in detrimentul traseului nr. 1 mentionat mai sus.
Sunt aceste cioate in acea bucata a Litcovului pe care trebuie sa o parcurgem in varianta 2 a traseului, de la Isac la Ciamurlia, sau sunt in zona dintre Nufarul si lacul Isac?

Acuma, ma gandesc ca n-o sa fiu singurul cu barca prin apele acelea, m-oi uita si eu pe unde merge lumea si pe acolo o sa merg si eu.

Cu toate acestea voi aprecia maxim sfaturile pe care le voi primi.

Multumesc anticipat.

Ape line & fire intinse!



#5
Citat din: stefand600 din August 18, 2021, 03:51:10 PM
Vad ca nimeni nu mai iese!
In perioada 21-24 este cineva in zona Maliuc, Sontea sau Baclanesti?

Salut, am fost eu din 19 in 22, la Insula Nada Apelor, si m-am dat pe Sontea, Baclanesti, Olguta si evident Dunarea Veche.
Nu mi-a trecut prin cap sa ma uit aici :-(
Peste am prins doar pe Dunarea Veche la pontonul Nada Apelor. Caras mic si ciortan pana pe la 1.5 kg.
La tura viitoare sigur arunc un ochi si anunt aici:-)
#6
Barci de pescuit / Re: Must have - iesire cu barca
Iulie 04, 2021, 01:53:04 PM
Pe langa elice si unelte pt schimbatul acesteia, recomand si setul piulita+saibele de acolo.
Sunt facute din materiale mai grele ca apa si se duc la fund.
Crede-ma pe cuvant  ;D ;D
#7
@crysty, dar eu nu caut mocangeala, nici vorba.
Hai ca as intelege sa nu te lase vreo pensiune sa acostezi la pontonul lor, dar mie cel putin Gura Portitei mi se pare un loc public, nu pe persoana fizica.
Adica esti nasol daca vii cu barca ta sa mananci acolo? Trebuie neaparat sa cotizezi si la vaporas sau la rapida?

@pelicanul: iesitul cu un prieten experimentat este un "must do", dar trebuie sa identific prietenul cu barca intai :)

@all: multumesc pt raspunsuri.

Ape line!
#8
Vreau sa mai adaug ceva, pt cei care doresc sa navigheze cu barca personala la Gura Portitei:

Cand am ajuns am acostat direct la un ponton liber de la debarcaderul barcagiilor cu rapidele.
Legam parama prova, coboara fetele, legam si parama pupa, coboram si noi baietii, dam vestele jos de pe noi si pac! vine un distins barcagiu, care ne privise uimit de cand am acostat si pana am terminat manevrele si zice: Nu aveti voie sa acostati aici, noi platim pt acest debarcader etc.
Pai bine zic, si nu puteai sa ne spui de cand ne-ai vazut ca am intrat la ponton si ca legam barca?!?
In fine, il intreb: unde sa acostam si noi?
Pai unde vreti, numai nu aici, zice.
Pfui, ce m-ai lamurit.
Dezlegam barca, o duc direct in fata cladirii mari albe, pe care este harta aia mare cu Delta si scrie Gura Portitei, si incepem sa legam paramele de babale, fix in mijlocul debarcaderului din beton cu anvelope drept baloane de acostare.
Nu apuc sa fac volta completa pe primul tachet ca vine un domnisor, cam la 25 de ani si 1.90 m, bine cladit, cu ceva security pe tricou, si foarte delicat ne informeaza ca nu e tocmai indicat sa acostam acolo, ca seful mare nu stiu cum, ca rahat pe batz.
Ma cam enervez si zic: mai nene, acolo nu, acolo nu, unde kilotzii mei sa acostez? Pe cine vrei sa sun sa intreb?
Eu am venit sa las bani aici, nu sa tai frunza la caini.
Cand a auzit ca zic " pe cine sa sun" s-a cam inmuiat si mi-a indicat un loc in colt, inspre hidrobiciclete.
Il intreb: e safe acolo, nu se mai ia nimeni de mine?
E ok dom'le, zice, eu raspund, nu se mai ia nimeni de dvs..
Multumesc domnule!
Si asta a fost tot.
Deci nici acostarea pe cont propriu in Gura Portitei nu e tocmai simpla :o
#9
Fix pt asta am scris, cine doreste poate sa ia aminte.

Am invatat de la offroad ca e foarte bine sa impartasesti si fazele nasoale cauzate de decizii proaste, nu numai situatiile cand ai fost Fat-frumos cu palosul gros.

Asta este barca:
#10
Eu am o vorba: daca esti prost, stai acasa.

M-am tot gandit si razgandit, pana la urma m-am hotarat sa va povestesc cum a fost prima iesire cu barca pe marile lacuri, care s-a petrecut pana la urma doar pe Golovita.

Am barca open RIO 450 Cross, o carena italieneasca de clasa C de 4,5 m, impinsa de Yamaha 60 CP carburatie, din toamna anului trecut, timp in care am executat cateva iesiri pe Snagov si una pe Mihailesti si un pic pe cursul Argesului inainte de varsarea in Mihailesti, cativa km in amonte de Posta si inapoi.

Saptamana trecuta ne-am hotarat sa petrecem sfarsitul de saptamana la rulota si sa ne plimbam cu barca pe cel mai mare ansamblu lacustru al Romaniei.
Am pornit vineri 28.05 la pranz, eu tractand rulota iar un prieten tractand barca, fiecare cu nevasta aferenta, cap compas camping Jurilovca.

Intentia de plimbare pe ape suna cam asa: sambata pornim din Jurilovca catre sud, navigam pe langa mal pana in Zmeica, apoi Sinoe, vizitam Histria apoi retur, iar daca mai ramanea timp suficient sa vizitam Gura Portitei si inapoi la Jurilovca.

Ajungem in camping pe la 5, parcam rulota si incepem manevrele de campare: instalarea cortului rulotei, mobilier, trage curent, pune bazinele pt ape, alimenteaza , leaga aia, drege aia etc., cine are rulota stie cam ce inseamna instalarea.

Apoi am pregatit cina, am sorbit un spritz, am jucat o canasta si ne-am pregatit de culcare.

Doamnele in rulota, baietii in cort pe o saltea pneumatica mare, pt ca patul rulotei este de max 3 persoane si nu chiar adulte toate, ca sa fie si confortabil.
Bagam somn dar cam intrerupt, pentru ca de seara se pornise un vant strasnic, din nord-nordvest, si toata noaptea a batut de ziceai ca se rupe cortul. Noroc ca e cort zdravan. Noroc si cu spritzul, care mareste cota de toleranta la stimuli exteriori😊.

Dimineata coboara doamnele din rulota cu ochii mari si cam plouate: "am dormit foarte prost, am crezut ca ne ia vantul cu tot cu rulota, asa s-a zgaltait".
Executam manevrele aferente diminetii, ne pregatim de plecare pe balta.

Intamplator, trece doamna administrator al campingului, ne salutam, ne intreaba ce vrem sa facem, ii spunem ca mergem cu barca pe lac. A facut o pauza, s-a uitat cumva in sus si imprejur si parca a ingaimat ceva despre "barca mica", dar atat, nu a continuat ::)

Mergem in port, barcagii nu au vrut sa ne zica unde-i rampa (incolo undeva in spate), ne-a explicat o doamna amabila, gasim rampa lansam barca. Imbarcam populatia, ne asiguram ca totul e gata de drum si pornim.

Pe canalul Jurilovcai navigam catinel, sa incalzim motorul, sa mai ajustam distributia incarcaturii etc..

Chiar la iesirea din canal in lac ii dau glisare, facem dreapta si dam de niste valurici mici.
Aaaa...zice sotia mea, care este o fricoasa, pai nu mergem tare pe valuri, ca zgaltaie.
Degeaba  incerc eu sa ii explic ca alea nu-s valuri, ca mai vazuse asa pe Snagov, nimic..."si pe Snagov ai mers incet"
Pai colega zic, daca mergem in deplasament nu ajungem azi la Histria si inapoi.
Pai bine zice, nu mai mergem la Histria, mergem direct la Gura Portitei.

Pi zic, pt asta trebuie sa traversam lacul, ori eu propusesem sa mergem pe sub mal...eu nu stiam de ce, dar ingerul meu asa zicea. Dar nici un inger nu se pune cu sotia...
Ne consultam si cu perechea cealalta, zis si facut, hai la Gura Portitei.

Bun. O tai direct de-a curmezisul Golovitei, catre intrarea in Zmeica, cea de vis-a-vis de Jurilovca.
Pe masura ce ne indepartam de mal, se mareau valurile, dar nu era cine stie ce deranjant, dimpotriva, veneau din spate, aveam vant din spate, mergeam in deplasament si ma jucam cu turatia astfel incat se merg cu valul. Era chiar fain, nu simteam niciun pericol, barca se comporta foarte bine.

Insa pe masura ce ne apropiam de malul celalalt valurile cresteau in inaltime si intensitate, iar barca devenea din ce in ce mai greu de stapanit pt un mers sa zicem confortabil. Zgaltaia din ce in ce mai tare, schimba des directia, se ridica si cobora si se rotea cu valurile etc, stiti voi.

Nevasta-mea botoasa, ca e nasol, ca e frig, ca bate vantul, ca se misca barca😊

Ajungem de vedeam canalul care leaga Golovita de Zmeica si ma pune dreaqul sa fac stanga catre Gura Portitei.

De aici a inceput nebunia. Valuri in travers, stropeala cat cuprinde, ruliu grozav, aproape ca nu mai controlam barca, m-a luat prin surprindere, fiind prima data pe asemenea valuri. O orientez rapid cu botul oblic catre larg, sa iau valurile macar in 45 grade, devine ceva mai bine dar pana sa ma prind eu cum se navigheaza contra valurilor am luat vreo doua care au bagat apa in barca peste prova, nu multa dar a luat.

Sotia mea se simtea din ce in ce mai rau, dar nu stiam nici eu ce sa-i fac, in afara de a naviga cat de repede si safe se poate spre Portita.

Ar fi fost poate mai bine sa intru in Zmeica, sa navigam sud la adapostul malului pana la canalul nr 2, sa intram in Sinoe si sa navigam nord tot la adapostul malului, pana la canalul nr.5 si apoi pe Golovita pana la Gura Portitei?
Au ambele lacuri destula apa pe langa maluri, pt a naviga astfel incat sa nu fii in valuri cand bate nordul?
Pt ca Golovita nu are, pe partea sudica.

Navigand in zig-zag cam la 50-60 m de mal, la un moment dat am inceput sa simtim ca si cum nu ar mai trage motorul, se poticnea, haraia, dadea sa se opreasca.

In acel moment mi s-a facut frica, nu pt mine, ci pt Claudia, sotia mea.
Pt ca din acel moment nevasta-mea a facut atac de panica.
Prietenii nostri i-au adminstrat un calciu, apoi s-a ghemuit pe fundul barcii intre chesoane cu Ionut si Carmen langa ea, tinand-o de maini si si n-a mai iesit de acolo pana la Gura Portitei.

Motorul a mai harait asa de cateva ori, nu l-am fortat si am decis sa opresc sa-l inspectez.
L-am ridicat si am depistat rapid problema: intre valuri ramaneam fara apa sub barca, si elicea impingea in namol... Mi-au venit in  minte toate povestile pe care le citisem despre lacurile astea, ca atunci cand sunt montate te lasa fara apa sub chila, si nu-mi venea sa cred ca ni se intampla asta.

L-am pornit, l-am lasat in apa cat sa nu se ventileze elicea si am continuat calatoria in zig-zag catre Gura Portitei, cu zgaltaieli, stropi, vant rece, o sotie panicata si doi prieteni nu tocmai fericiti. Dar motorul mergea in mintile lui si puteam sa guvernez atat cat ma pricepeam eu si invatam facand, incepusem sa citesc valurile, sa invat cum se formeaza si unde urmeaza sa se ridice sau sa coboare.

Pe masura ce ne apropiam de canal 5 (dar eu nu stiam asta) am vazut un batz cu o carpa legata in varf, infipt. Si am hotarat sa trec printre el si mal....
Va marturisesc ca acum ma trec Fiori, pt ca sambata nu stiam la ce ne expun.
Astazi, cautand pe forum, am gasit niste relatari si am aflat ce inseamna acel batz cu carpa in bot. Semnalizeaza capatul digului submers sudic al canalului 5, constituit din pietroaie. Pffffuu....

Am trecut peste dig, nu am atins nimic, nici nu am stiut. Pana azi.
Dumnezeu ne iubeste😊.

Nu a mai durat mult si am intrat in canalul Portitei, si s-a incheiat prima parte.
Claudia si-a revenit imediat cum a pus piciorul pe pamant, ziceai ca nu s-a intamplat nimic😊😊.

Ne-am plimbat pe acolo, am lasata o punga de bani la restaurant si am hotarat ca la intoarcere fetele sa ia o rapida inapoi la Jurilovca (proasta idee, ca toate din ziua aia😊), iar eu cu prietenul meu sa ne intoarcem cu Rio.
Zis si facut. Imbarcam fetele, ne imbarcam si noi si da-i glisare. Cand sa ies din canal, venea o rapida mare glisata. Am incetinit, pentru ca oricum intram in valurile lacului, vantul nu se oprise. Am asteptat sa treaca si valurile rapidei, care s-au cumulat cu cele naturale si au rezultat unele duble.
Le-am negociat corect, barca se comporta foarte bine zic eu, dar as vrea sa o vada si un coleg experimentat, sa imi confirme daca intr-adevar este de clasa C.

Am incercat sa glisez barca pe valuri dar no way, sarea si facea ca toti dracii si mi-a fost frica. Am hotarat sa navighez in deplasament.

Am vazut ca rapidele navigau intai catre capul Dolosman apoi virau la stanga catre Jurilovca (in toamna nu batea vantul si rapida a mers in diagonala direct de la Portita la Jurilovca), si am decis sa urmam si noi acelasi curs.

Zis si facut. Acum infruntam valurile, perpendicular. Mi-a luat o vreme pana am invatat iar cum se formeaza valurile, cand sa atac si cand sa o las mai moale, cand sa virez etc. E un joc continuu de directie si gaz, practic faceam un fel de slalom printre valuri.

Tot jucandu-ma cu gazul am incercat iar sa o glisez, dar motorul se tura greu si nu trecea de 4500 de rpm. Pfffuuu...iar emotii...
Am navigat in continuare in deplasament, pt ca am testat si am vazut ca de la relanti pana la 3000 se tura si aveam control bun.

Ajungem in gura Razimului, valurile au crescut grav dar ne obisnuisem deja, invatasem cum sa le abordam si am traversat direct catre Capul Dolosman, unde ne-am pus la adapostul malului.
Acolo am oprit cateva minute, am facut un pishilika, am schimbat cateva impresii cu prietenul meu, neera bine, era soare si nu batea vantul😊

Ok zic, sa ii dam mai departe, ne asteapta fetele in port. Pornesc motorul, ii dau sa gliseze, cucu randament☹
Opresc, ridic motorul si imi vine sa injur.

Pe elice era infasurat un ghemotoc de bradis, care nici de-al draqu nu s-ar fi desprins la inaintare. Am coborat motorul, i-am dat reverse si s-a curatat intr-o secunda.

De acolo am glisat impecabil pana la canalul Jurilovcai, apoi usor pana in port unde ne asteptau fetele.

Ati retinut cand am zis ca revenirea fetelor la Jurilovca cu rapida a fost o idee proasta?
Le-am gasit bucuroase pe de o parte ca suntem toti bine, si suparate pe de alta parte ca le-a facut barcagiul sa regrete ca n-au venit cu noi. Au zis ca sigur nu putea sa fie mai nasol cu noi😊😊

Barcagii aia merg absolut fara niciun fel de respect pentru pasageri. Erau copii, erau femei, era o gravida care mai avea un pic si nastea. La rupere mergea, pana la urma s-a luat lumea de el sa o lase mai incet.

Cand am plecat de la capul Dolosman, noi navigam la 70-80 m de mal, glisati si cam cu 45 kmh pe apa linistita,  unul cu o rapida  era in larg pe valuri si mergea mai tare decat noi, ne-a ajuns din urma si ne-a depasit cu mult.

Ce am invatat eu:
-   Ochii pe vreme si intreaba oameni mai priceputi decat tine
-   Documenteaza-te temeinic despre traseul pe care vrei sa il parcurgi (conditii, stare, obstacole etc) si construieste un traseu de rezerva, un plan B.
-   Nu face trasee in conditii mai grele cu oameni sensibili
-   La PRIMUL semn al motorului ca nu ii convine ceva opreste si inspecteaza.

As fi bucuros sa contribuiti cu sfaturi la aceasta lista.
Multumesc.
Sper ca nu v-am plictisit foarte tare cu istorisirea mea.
#11
Topicul se poate inchide, elicea s-a vandut, multumesc pt gazduire!
#12
Vanzari / Vand elice Solas 3 pale 13 caneluri, 11x16
Aprilie 20, 2021, 04:35:58 PM
Buna ziua.
Vand elice Solas 3 pale, 13 caneluri, 11x16.
Cumparata noua de la epixmarine in ianuarie 2021.
O vand pt ca e prea mare pasul pentru ansamblul meu, intra greu in glisare si motorul nu atinge turatia optima.
A fost montata o singura data pt probe, sambata trecuta pe Snagov.
Din pacate cand am tras la mal ca s-o schimb am atins ceva, malul lacului sau vreun lemn.
Am simtit cand a atins, nu a lovit tare dar se vad urme pe muchiile palelor.

Noua costa 520 Ron.

Pret de vanzare 400 Ron.
#13
Salupe / Re: Barca din vis!
Aprilie 20, 2021, 03:41:22 PM
Salut. Multumesc pt lamuriri.
#14
Salupe / Re: Barca din vis!
Aprilie 18, 2021, 09:54:06 PM
Salut. Cum ai ajuns la decizia de a monta elice cu pas de 17? Ce diametru are? Cu ce sarcina ai de gand sa utilizezi barca? Eu am incercat ieri o elice de 11x16 in 3 pale,  cu incarcare de 400 kg + 350 kg barca, merge prost. Gliseaza greu si motorul nu ajunge la 5000 rpm. I-am pus inapoi elicea de 11 3/4 x 12, gliseaza instant si motorul ajunge la 6200 rpm. Am comandat o alta elice de 11x14, sa vedem. RIO 450 Cross impinsa de Yamaha 60 cp 4T carburatie, care merge foarte bine.
#15
Despre pescuit in general / Re: Legislatie pescuit
Martie 23, 2021, 11:31:42 PM
Ma tem ca nu este asa de simplu sa obtii un permis pt pescuit in scopuri stiintifice sau de cercetare.
Pt asta trebuie sa ai ceva atestate recunoscute de cercetator in ceva apropiat de biologie/apa/peste, caci altfel nu vad intrare.