Menu

Afișare mesaje

Această secțiune îți permite să vezi toate mesajele scrise de acest membru. Reține că poți vedea mesajele numai din zonele la care ai acces și tu.

Afișare mesaje Menu

Mesaje - Rumpi

#1
Monococi / Re: reconditionare cabina
Aprilie 04, 2016, 02:52:21 PM
Am mai sapat un pic pe net. Rezulta ca barca ta e un DC20 MKII. Bachmann a simplificat la maxim conctructia sa fie cat mai ieftina si a modificat interiorul insa a pastrat coca originala.

Spre deosebire de ce crezi tu, ceea ce vezi (si unde ai crapatura) nu e fundul barcii. Barca are pe interior un asa zis hull liner, adica banchetele, podeaua, putul derivorului, si probabil si podeaua si banchetele cockpitului sunt dintr-o bucata. Toata chestia a fost facuta din fibra ca o unitate si montata in barca inainte de montarea puntii. Intre coca si hull liner a fost injectata o spuma poliuretanica ca si rezerva de flotabilitate si suport intre cele doua parti de fibra. Intre timp spuma e plina de apa si nu mai ofera suport (de flotabilitate nu mai vorbesc ca probabil ai 100L de apa acolo). Crapatura a aparut probabil din cauza ca putul derivorului nu mai e suportat corect. Practic ai aceeasi problema care a fost descrisa de zeci de ori pe forum la barcile cu motor care au spuma sub paiol. Solutia e identica. Tai capacele banchetelor, tai si paiolul, scoti toata spuma plina de apa, cureti coca. Pe urma instalezi varange si pui capacele taiate la loc. Cu ocazia asta schimbi si suruburile chilei (care sigur au ceva rugina), verifici boltul derivorului, eventual modifici constructia sa fie etansa permanent.
Trebuie sa intreb si cum e puntea. Ar trebui sa fie solida, sa nu flexeze niciunde. Daca flexeaza atunci miezul de balsa a putrezit si trebuie inlocuit si ala.
Ca sa iti faci o idee despre ce trebuie sa faci ai aici un link cu o reparatie similara la un DC20 francez. Singura diferenta e ca forma interiorului e alta, principiul si ce trebuie sa faci e la fel: http://dc20deriveur.canalblog.com/archives/2013/06/30/27540256.html

Ce ai facut tu acuma e sa repari crapatura din paiol. Nu mai vezi apa deci e bine. Realitatea e ca sub paiol ai o masa mare de spuma plina cu apa, niste suruburi de chila in stare necunoscuta dar sigur ruginite bine si posibile infiltratii de apa pe langa suruburi sau caseta derivorului. Stiu ca vrei sa te dai cu barca si sa amani toata povestea pentru iarna viitoare dar din punctul meu de vedere barca ta nu e sigura pentru navigatie. Eu unul as iesi cu ea pe un lac dar nu pe dunare sau pe mare. Asa ca ia-ti inima in dinti si flexul in mana si taie capacele banchetelor. Nu trebuie sa scoti barca din apa pentru asta.

P.S. Ca sa ne lamurim ca lucrurile stau asa cum zic eu da o gaura in lateralul banchetei, mai inspre paiol. Baga degetul in gaura si vezi daca ai sau nu spuma plina de apa. Daca nu ai astupi gaura cu niste poxipol si esti fericit. Da eu cred ca ai ca singur ai scris ca stergeai paiolul cu buretele si din crapatura iesea apa.
#2
Bibliografie nautica / Re: Motorboatowner + xyachting
Aprilie 03, 2016, 02:06:56 AM
Pe issuu mai gasiti si alte reviste dedicate barcilor, sapati cu incredere.
#3
Monococi / Re: reconditionare cabina
Aprilie 03, 2016, 02:04:05 AM

Spre ca pozele astea cu crapatura sunt facute inainte de reparatie.

Eu vad acolo o crapatura in T. Nu stiu unde e situata crapatura dar primul meu gand a fost ca a cedat unul dintre suruburile chilei si fibra a fost rupta din cauza torsionarii inegale. In al doilea rand vad o intrerupere mare in tesatura de fibra de sticla. Chestia aia trebuie remediata urgent, rasina goala e casanta si nu are nici o rezistenta. Acolo trebuie slefuit generos cu flexul (20cm in toate directiile) si aplicata tesatura. In al treilea rand vad rugina. M-am uitat pe pagina barcii http://www.dc20.fr/ si acolo scrie ca chila este din plumb incapsulat in rasina poliesterica. Rugina poate veni doar dintr-un singur loc si anume suruburile care fixeaza chila. Depinzand de anul de fabricatie barca are intre 37 si 53 de ani. Cred ca e timpul de verificat suruburile care fixeaza chila. Poza cu imbinarea dintre chila si coca nu are nici o referinta sa imi pot da seama cat de mare e distanta dintre cele doua, dar la cum arata nu pare sa fi umblat cineva acolo in ultimii 30 de ani.

Eu in locul tau as face asa:

1. Scos barca din apa.
2. Demontat chila de pe barca.
3. Slefuit complet crapatura din ambele parti in asa fel incat unde e crapata sa ramana sub 1mm.
4. Pus fibra cu epoxi (sau poliester dar eu as prefera totusi epoxi) asa cum a explicat pelicanul. Trebuie neaparat sa fie totul uscat inainte sa fibrezi.
5. Curatat chila si zona de sub ea.
6. Tratata orice urma de eventuala osmoza.
7. Vopsit.
8. Reinstalat chila cu suruburi noi aplicand un mastic poliuretanic (gen Sikaflex) intre chila si coca. In nici un caz nu folosesti un produs pe baza de silicon.
9. Vopsea antivegetativa.
#4
Monococi / Re: reconditionare cabina
Martie 24, 2016, 06:45:18 PM
Cu placere, de asta exista forumul. Daca ziceai inainte sa te apuce harnicia scuteai munca pe care o sa o faci la anu dupa ce putrezeste fagul anu asta.
Cum ai planuit sa rezolvi "crapatura" din fundul barcii sa nu mai intre apa. Nu de alta da suna de parca ai coca crapata si daca nu faci treaba corect te poti trezi cu chestii mai rele decat putina apa in barca. Barca e de fibra presupun.

@Captan

Ce face prietenul tau e o prostie mai mare decat barca. Ori e consrructie traditionala si are santina uda, ori are fibra pe opera vie si are santina uscata. Combinatia dintre lemn cu fibra pe exterior si apa in santina e numai buna sa asigure putregaiul. Daca in buna traditie fibra e si pusa cu poliester garantez si delaminarea (daca nu e asigurata fibra in cuie, ceea ce nu cred. Daca are fibra doar pe opera vie probabil are un strat subtire). Chiar si cu epoxi e posibila delaminarea daca nu a folosit metodologia corecta pentru laminat pe stejar (epoxi mai flexibil, spalat lemnul cu acetona, etc.)
#5
Salupe / Re: Arielle
Martie 24, 2016, 11:55:16 AM
Acuma am inteles. Probabil e lipita sa nu foloseasca colier sau o mufa mai complicata. Eu vad trei optiuni:

1: Tai mufa veche de pe furtun dupa niplu. Folosesti un cutter sa decojesti furtunul de pe niplu. Ultimele reziduuri le indepartezi cu smirghel. Montezi furtunul nou tot cu lipire.

2. Iei capul de dus in buzunar si mergi la Praktiker, Dedeman, etc. Mergi la raionul de gradina sa cauti o mufa care se potriveste. Ai mari sanse sa gasesti, probabil au folosit un standard pentru furtune de gradina la mufa.

3. Nu gasesti nici o mufa potrivita la raionul de gradina. Cumperi totusi o mufa in care intra capul de dus chiar daca nu se potriveste filetul. Cumperi o bucata de poxilina. Faci un siret subtire, infasori pe filetul dusului, infiletezi mufa peste. Depinzand de ce mufa ai cumparat iti mai trebuie un conector la furtun. De exemplu pentru mufa asta http://www.dedeman.ro/ro/gradina/instalatii-pentru-irigatii/irigatii-supraterane/cuple-si-conectori/conector-robinet-25mm-h-2158.html iti trebuie un conector rapid pe furtun (exista tot galben).

Succes si spune cum ai rezolvat problema.
#6
Monococi / Re: reconditionare cabina
Martie 23, 2016, 03:33:14 PM

Cutia din fim am dat-o de exemplu pentru ca e foarte bine gandita. Soba e sub capac asa ca ai paravant daca vrei sa gatesti in cockpit. Raftul cu paharele si sticla e foarte util, nu zboara paharele cand torni cafeaua, poti sa pui solnita, etc. Capacul are margini inaltate pe ambele parti sa nu zboare lucrurile cand pui ceva pe el si sa il poti folosi pe ambele parti.

Pentru chiuveta se rezolva simplu. Iti trebuie o galeata de 20L si un bol mare de salata din inox. Bolul trebuie sa aiba diametrul in asa fel incat sa se potriveasca in galeata fara sa alunece inauntru. Exista diverse de combinatii de diametre vezi si tu ce gasesti la magazin. Bolul nu trebuie sa intre perfect in galeata, trei sferturi ajunge daca sta fix. Sau daca vrei poti monta bolul in capacul unei galeti. In fundul bolului dai cateva gauri cu bormasina (frumos sa arate ca scurgerea de la o chiuveta). Daca esti sigur ca sotia nu va dori niciodata sa umple chiuveta cu apa (depinde de felul cum spalati, eventual o intrebi) poti cumpara direct o strecuratoare mare. Si bolurie si strecuratorile exista in diametre de 40cm si chiar si mai mari (alea profesionale). Mai cumperi o paturica de silicon (de la accesoriile pentru prajituri). Asta va servi drept dop pentru chiuveta atunci cand e nevoie. De asemenea e buna sa nu zdrangane lucrurile depozitate in bol.
Pentru alimetarea cu apa cumperi un dus solar ieftin si o pompa manuala pentru bidoanele de apa plata. Dusul solar il tii afara pe cabina sa fie apa calda la chiuveta si pompa o montezi pe un bidon cu apa plata (5, 10, 20L dupa dorinta)  sa fie apa rece.
Ca sa completezi sistemul mai cumperi (sau bricolezi) un cos de picknick. Asta pastreaza vesela bine ancorata sa nu zboare si arata bine cu captuseala lor in patratele (pune sotia sa aleaga).

Pe o barca mica gatitul se va desfasura de obicei ori in cockpit la ancora ori pe plaja. Nu prea va dori nimeni sa sa stea vara in cabina fara spatiu si cu soba pornita,  mai ales in mars. Asa ca bucataria se va plimba des. In cutia cu soba tii oale, sticle, condimente, etc. Astea raman tot timpul pe barca. Cosul cu vesela il poti lua acasa sa speli bine tacamurile. Fiind in mai multe module nu ai probleme cu mutatul si depozitatul asa cum ai avea daca faci o singura cutie mai mare. Sistemul cu bolul sau strecuratoarea pe galeata te scuteste de furtune si conexiuni. In plus poti sa stai jos cand speli vasele deoarece galeata e pe podea si chiuveta (adica bolul) iti ajunge intre genunchi. Cam asta e singurul sistem comod daca nu ai loc de stat in picioare pe barca.

Daca vrei un grill mic si nu vrei sa cumperi unul dedicat il poti face dintr-o tava, o strecuratoare nu foarte inalta, si un gratar. Pentru un grill mare cea mai buna optiune e un tambur de masina de spalat. De folosit insa doar pe plaja, ca nu vrei sa faci foc cu lemne pe barca. Daca vrei grill pe barca doar unul cu gaz.
#7
Salupe / Re: Arielle
Martie 23, 2016, 02:21:23 PM
Citat din: Alex1958 din Martie 22, 2016, 09:23:27 AM
Va multumesc pentru indicatii.
De la Motorhome am luat setul initial dar prima pompa a crapat in doua saptamani. Pe a doua vreau acum s-o schimb cu a 3-a care are debit si inaltime de pompare ceva mai mare.
Am un montaj cu un robinet cu 3 cai care da apa la chiuveta din cabina sau la dusul de afara.
Problema mea este ca nu pot sa-i scot furtunul si sa-l inlocuiesc cu unul mai lung.
Deci caut numai dusul cu sistemul de cuplare la furtun. Cred ca am sa pun unul pt instalatii sanitare.

Nu inteleg care e problema cu furtunul? Nu poti sa il decuplezi din pompa? E lipit de stutul pompei?
Pentru prelungirea furtunului din poza ai nevoie doar de un stut si inca o cupla rapida. E sistemul gardena, se gaseste la orice praktiker. Ori folosesti cupla existenta si prelungesti furtunul existent, ori tai furtunul dupa stutul pompei si montezi acolo un alt stut pentru cupla rapida si folosesti orice lungime de furtun vrei.
#8
Monococi / Re: reconditionare cabina
Martie 21, 2016, 11:05:23 AM
Pentru mucegai otet sau clor (inalbitor).
Pentru placaj epoxi.
Pentru lada de bucatarie ceva de genul: https://www.youtube.com/watch?v=X2kjZ_NhVzQ
Pentru spalat vase o galeata.
Pentru intrebari forumul CC.
#9
Legislatie / Re: inmatriculare barca
Martie 18, 2016, 12:36:17 PM
Citat din: ghrt din Martie 17, 2016, 10:00:08 PM

Cu privire la trecerea frontierei, în mod suprinzător nu am găsit nici o interdicţie pentru ambarcaţiunile (mijloacele de transport) neînmatriculate - acestea ar putea fi asimilate bicicletelor sau altor vehicule neînmatriculabile la punctele de trecere terestre. În acest caz ar trebui declarate ca orice alt bun personal. Dar în mod surprinzător, navele aflate în regim de evidenţă nu pot trece frontiera ci trebuiesc înmatriculate.
Cu privire la subiectul acesta voi încerca să discut ceva mai mult când mă voi prezenta la poliţia de frontieră pentru trecerea frontierei pe apă, deoarece dacă ar fi posibil să colind ţărmul Mării Negre fără nici un număr de înmatriculare, deja încep să regret înmatricularea în Belgia :)

Eu am impresia ca aici e o problema cu legiuitorul roman (ca de obicei). Navele comerciale trebuie sa efectueze formalitati la intrarea si iesirea din port si sa primeasca un "aviz de plecare". Majoritatea statelor europene au scos acest lucru pentru ambarcatiunile de agrement, asa ca oamenii se plimba fara sa mai deranjeze capitaniile. Majoritatea fiind in schengen nici granicerii nu au treaba cu ei sa faci formalitati de iesire si sa iei stampile.
Exista pe lume si tari unde avizul din portul anterior e necesar ca sa poti intra in portul nou, si sa te fereasca sfantul sa nu ai tidula cu toate stampilele in ordine ca te trimit inapoi dupa ele.

Capitania nu vrea sa iti dea avizul fara sa vada actele barcii cel putin in 2013. In schimb nu stim daca avizul este cu adevarat necesar ca sa pleci cu barca pe apa. Citez o postare de-a lui Lucian Ionescu de pe facebook via guzzi pe barcaholic postarea 19 http://www.barcaholic.ro/showthread.php?t=3851&page=2&highlight=lucian+ionescu+giurgiu :

"După cum ați aflat am ajuns la Varna. Dar s-o iau cu începutul. În Mangalia am avut ceva probleme cu ieșirea din țară pe apă. În principiu, trebuia să obțin un formular de la Capitania Portului Mangalia, precum că barca este a mea, câți membri în echipaj, date de buletin, etc. Pe acest formular Poliția de frontieră trebuia să-mi pună o viză de ieșire, iar eu eram bun de plecare, cu condiția să nu mai calc pe teritoriul României și nici al Bulgariei până la Balcic, care este port de intrare și unde trebuiau să-mi pună viza de intrare. Toate bune și frumoase, dar Capitania mi-a cerut actele bărcii. Le-am spus că-i făcută de mine; răspunsul a fost prompt - nu-i treaba noastră. Pe cealaltă parte, Poliția de frontieră nu avea pe ce-mi pune viza. Dăi înapoi la Capitanie. Și a început iureșul. Discuții, telefoane, intervenții, răspuns final, NU. Am hotărât să-mi înmatriculez barca, costa 216 lei, dar credeam ca scap de griji. Mi-au cerut să-mi iau autorizația de construire și după aceea nu știu ce certificat din Constanța, unde trebuia să mă duc cu barca, după care cereri și tot dichisul și de așteptat vreo două săptămâni. Deci nu aici era soluția. A doua zi, împreună cu Dan, un prieten din Mangalia, am mers la Poliția de frontieră. Tot ei au găsit rezolvarea. Exista într-adevăr o lacuna în legislație, iar ei au considerat că dacă legea nu interzice expres, atunci permite și din punctul lor de vedere, nu au niciun motiv să nu-mi dea drumul. Așa că m-au pus să fac o hârtie asemănătoare cu cea a capitaniei și să vin a doua zi să-mi pună viza de ieșire. Greșeala mea a fost că am propus să dau o declarație pe proprie răspundere precum că barca e a mea. Urma să o dau a doua zi, înainte de plecare. Fericit ca am rezolvat, l-am rugat pe Dan să-mi facă formularul la calculator și a doua zi cu el în dinți am venit. Numai că acum era alt ofițer, mult mai zelos. I se comunicase despre ce este vorba, dar omul nu se împăca cu ideea. Cum adică?! Și am început cu declarația, nu înainte de a-mi spune că dacă era după el, nu mi-ar fi dat drumul. Și dai și scrie. Și mai dădea câte un telefon - sigur e bine? Și mai scrie ceva, și mai stai puțin și mai citește odată ; și timpul trecea. Într-un final a mai primit un telefon, a încheiat aproape brusc declarația și mi-a pus stampila pe formularul cel făcuse Dan."

Poate ca intre timp lucrurile s-au schimbat (in bine sa speram). Sa zica cei care au plecat cu barca din tara ce formalitati au avut de facut.

Daca bulgarii, turcii si alte neamuri nu iti cer acest aviz sau acte pe barca n-ai treaba. Britanicii au inventat SSR prin anii '60 extra din cauza problemelor pe care le aveau la intrarea in Franta deoarece francezii nu erau multumiti ca ei nu au nici un soi de acte pe barca. (e o chestie complicata juridic la ei, SSR nu stabileste dreptul de proprietate asupra barcii, doar dreptul de pavilion al navei, si nu sunt singura tara europeana care face diferentierea asta si are doua registre. Asta ca sa nu vorbesc de nemti care au 6 modalitati diferite de obtinut acte pentru ambarcatiuni mici, toate cu costuri si valabilitati diferite si unde pentru iesit pe mare nu iti trebuie de fapt acte.).

Citind de-a lungul anilor diversele variante ale legii romanesti de resort presupun ca initial cineva destept a vrut sa faca ceva asemenator: o chestie  fara multe formalitati pentru agrement si o inmatriculare normala la navele comerciale. Acuma avem un sistem absurd cu evidenta si inmatriculare unde navele luate in evidenta nu au drept de pavilion si inspectii tehnice obligatorii la nave de agrement (din cate stiu numai Uruguay mai are ceva asemanator si cer "Seaworthingness Certificate" la yachturi).

Romania e o tara mai ciudata asa. De exemplu anul trecut a fost adoptat  "Ordinul nr. 187/2015 privind efectuarea formalităţilor de sosire/plecare în/din porturile româneşti a navelor de navigaţie interioară" Daca cititi ordinul o sa vedeti ca ambarcatiunile de agrement nu sunt exceptate expres desi ordinul e clar pentru nave comerciale. In schimb e neclar ce e cu navele fara pavilion. Bineinteles ca suntem singura tara din UE care are asemenea reglementari, si inca unele nou noute.
#10
Legislatie / Re: Circulatia cu barci neinmatriculate
Martie 17, 2016, 03:09:16 PM
Citat din: ghrt din Martie 17, 2016, 02:04:47 PM
...
Dacă semnezi FĂRĂ obiecţiuni înseamnă că eşti de ACORD cu fapta. Ulterior, unii judecători (puţini!) îţi vor admite plângerea, restul o vor respinge din diverse motive, uneori motivând sincer că ai semnat fără obiecţiuni.
...

UNDE scrie ca daca semnez fara obiectiuni sunt de acord cu fapta? Cum motiveaza judecatorul respingerea plangerii din acest motiv? Ca trebuie sa citeze lege, norma, OG, OM, etc. nu ca asa e parerea lui. Latitudinea de interpretare o are doar pe baza textului legii nu pe folclor. E adevarat ca eu nu sunt nici avocat nici judecator dar poate ma lamureste cineva. Pe PV langa semnatura scrie "am luat la cunostinta" nu "recunosc si regret fapta".

#11
Legislatie / Re: Circulatia cu barci neinmatriculate
Martie 17, 2016, 01:32:28 PM
 E adevarat ca poti alege sa nu semnezi si nu e nici o problema. Dar nu e adevarat ca semnand ceva ai recunoaste fapta. Dupa inmanarea PV ai 15 zile sa contesti in instanta. Daca vrei sa contesti pe baza faptului ca nu ai fost acolo si PV e inventat o sa trebuiasca sa demonstrezi in instanta ca tu erai in alta parte. Nu merge cu "eram acasa dormeam singur".

Daca vrei sa depui plangere penala de abuz in serviciu trebuie sa stii foarte clar bazele legale pentru asta, altfel ai mari sanse de NUP si dosar de plangere frauduloasa impotriva ta.

Atitudinea cu "statul jecmaneste si romanul fenteaza" e paguboasa si exact motivul pentru care lucrurile nu merg corect. O mostenire a comunismului in care totul era al statului si statul eram noi asa ca totul era al nostru si fiecare se straduia sa fure cat putea. In democratie se respecta legea indiferent ca e buna sau proasta. Nu-ti convine legea faci scandal sa se schimbe. Daca destui oameni vor, legea se schimba, daca nu, nu. Comunistii aveau dreptate cand ziceau ca puterea politica e la baza. Daca in zona ta se fac multe abuzuri atunci mobilizeaza oamenii la scandal. Dar presimt ca oamenii aia nu vor sa faca scandal deoarece ca sa faca scandal ar trebui ei sa respecte legea primii. Asa ca prefera sa rezolve lucrurile la "mica intelegere" cu "traditia". Daca nimeni nu ar da "traditia" si fiecare abuz de autoritate ar atrage o plangere penala ai vedea doar politisti perfecti. Pentru asta ti-ar trebui insa si pescari perfecti care respecta si ei legea. Pana nu e marea masa asa nici "organele" nu sunt altfel. Si da, stiu, aia care sufera de pe urma sistemului asta acum sunt tocmai aia care se straduiesc sa fie corecti.

Cat despre sefii de asociatie de care vorbeste Vali intrebarea e cine i-a pus sefi? Dumnezeu din cer? Dar oamenii nu ii schimba tocmai pentru ca seful se are bine cu organul si daca trebuie "rezolva problema".

Cum zicea Lenin: "Invatati, invatati, invatati."
#12
Echipamente si accesorii / Re: Ventilarea santinei
Martie 17, 2016, 12:57:31 PM

@DoiNomazi

Da puloverele de lana se pot incarca electrostatic. Orice se incarca electrostatic daca e frecat de un material cu potential diferit. Cu cat e mai mare diferenta de potential cu atat se incarca mai repede. Ai aici o harta triboelectrica https://www.trifield.com/content/tribo-electric-series/

Vaporii de benzina din canistra se pot condensa la loc. Nu toti bineinteles dar cel putin o parte. Cel putin pe barca unde ai apa (torni apa pe canistra si te uiti cum se dezumfla). Daca traversezi desertul ai ghinion.

Treaba cu alimentarea cu E10 care e daunatoare motorului e un mit. Etanolul din benzina poate cel mult sa dizolve anumite tipuri de plastic (furtune, garnituri). Motoarele noi au toate garnituri care rezista la alcool, cel putin in domeniul auto. Nu cred ca fabricantii de outboarduri au uitat sa puna asa ceva. Asta la outboardurile noi bineinteles, aparute dupa E10. Alea vechi nu au decat daca au schimbat proprietarii.
Ce se intampla adesea pe barci care merg cu E10 e ca in benzina e mult mai multa apa decat normal. In rezervor e tot timpul aer si de la diferentele de temperatura zi/noapte apare condens care dupa cum a explicat Fritz se amesteca cu etanolul. La automobile nu e o problema deoarece majoritatea automobilelor consuma rapid benzina. Problema e cu barcile care stau mult intre utilizari si benzina acumuleaza multa apa.

@Alex1958

Nu stiu de unde ai tu informatia ca "in Romania nu prea se baga alcool in benzina". Conform fiselor de produs afisate de primii trei distribuitori avem asa: Petrom 1% metanol, 5% etanol, Rompetrol si Lukoil 3% metanol si 5% etanol. In Romania ca si in toata UE de altfel se vindea in mod normal E5. De la 1 ianuarie 2014 trebuia sa fie E6 dar au facut comerciantii lobby si cantitatea minima legala de biocombustibil a scazut de la 5% la 4,5% in loc sa se ridice le 6%. Asa ca acuma la pompa se vinde E4,5 pe considerente de vechimea parcului auto si infrastructura insuficienta a distribuitorilor pentru a oferi 2 tipuri de benzina (E5 si E6). In Europa nu exista de altfel decat cateva state unde E10 e obligatoriu si chiar si in statele alea exista in continuare si E5 la pompe. Conform directivelor europene firmele ar putea sa vanda si benzina curata si biocombustibil separat atata timp cat indeplinesc cota legala. De asta se vinde in unele tari E85 si biodiesel pur, ca sa ajunga la cota legala fara sa depaseasca E5 si B7. Cum la noi cota e 4,5% benzinariile nu au de ce sa vanda altceva decat E5 si B7.

Pretul la alcoolul tehnic nu are nimic cu pretul tuicii. Pretul variaza dupa recoltele de porumb (SUA), cereale si sfecla de zahar (Europa). Pretul cu amanuntul al alcoolului alimentar ca si pretul carburantilor contine accize mult peste pretul initial al produsului. In romania la retail 1L de alcool tehnic denaturat e aprox. 10RON.
Dar e adevarat ca la pretul actual al petrolului biocombustibilul e mai scump decat combustibilul fosil, chiar si cu intrarea online in Europa in anul trecut a unor fabrici de produs bioetanol din celuloza.
#13
Legislatie / Re: Circulatia cu barci neinmatriculate
Martie 17, 2016, 11:25:36 AM
Daca PF este asa de abuziva cum ziceti faceti fratilor plangeri. In democratie e datoria societatii civile sa sanctioneze abuzul autoritatilor. In plus anuntati de fiecare data presa. O jurnalista ca asta din exemplul de mai sus e numai buna sa faca scandal. Cand apare un articol negativ la adresa organelor puteti fi siguri ca sefii lor se fac foc si para deoarece sunt responsabili de imaginea institutiei.

Chestia cu recunoasterea faptei daca semnezi PV e mit urban. Pe PV semnezi de luare la cunostinta si ca ai primit o copie. Copie care iti trebuie ca sa contestezi ceva in termenul legal de 15 zile. PV are o rubrica "Alte mentiuni" pe care puteti cere sa scrie "nu recunosc si contest fapta" dupa care semnati si luati copia.   Cand va intalniti cu politistul abuziv scoateti frumos pixul si notati numele si gradul omului precum si numarul de pe insigna din piept ca sa stiti impotriva cui faceti plangere.
#14
Legislatie / Re: Circulatia cu barci neinmatriculate
Martie 16, 2016, 09:04:46 PM
Problema e doar daca pleci pe apa. Trebuie sa iti faci iesire din romania si n-au ce scrie pe formular.
#15
Legislatie / Re: Circulatia cu barci neinmatriculate
Martie 16, 2016, 10:47:55 AM
@Vali

Eu cred ca aici e o confuzie cu termenul de "cercetare penala". Cercetarea penala nu e constatarea infractiunii, ea urmeaza acesteia.

Iti dau un exemplu simplu: unu fura ceva si agentul de ordine publica (ala in uniforma de la politia locala) il surprinde la locul faptei (cu delictul in mana). Agentul  aresteaza delicventul si il duce la sectie. Acolo apare un lucrator de la politia judiciara si incepe ancheta. Agentul de ordine publica nu are competente pentru asa ceva, el constata infractiunea, te aresteaza si e chemat ca martor. Daca in schimb furtul nu e constatat in flagrant ci vine pagubitul a doua zi la sectie sa anunte atunci e strict treaba politiei judiciare sa gaseasca infactorul. Politia judiciara nu se plimba pe strada sa se asigure ca nu fura cineva ceva si daca are chef poate incredinta mandatul de arestare organelor de ordine publica (adica nu gasesc infractorul acasa si in loc sa il caute ei prin tot orasul ii pun pe altii).

Similar in cazul nostru. PF supravegheaza ce se intampla pe apa de fapt pentru ca e agent de ordine publica pe apa. Capitanul de port sta la birou si iti face dosar daca nu respecti legea. Pe apa PF nu te intreaba de actele barcii ca sa constate daca ai barca inmatriculata te intreaba ca sa vada daca e barca si motorul tau si nu cumva ai smanglit-o. Daca tu n-ai acte la barca si ei vad cu ochiul liber motorul de 50CP la pupa sau ca ai barca mult mai lunga ca a lor constata infractiunea si te duc la domnu capitan de port.
Diferenta dintre tine cetatean privat si ei politie in cazul observarii unei infractiuni e ca tu pui mana pe telefon si suni la capitanie sa anunti si ei pot retine infractorul pe loc si sa il duca la capitanie. Cercetarea penala, adica intocmirea dosarului si documentarea probatoriului o face ANR prin capitania portului.

De altfel daca doreste ANR poate delega PF unele atributii de constatare din ograda lor. Adica pot insarcina PF sa verifice daca ai permis de exemplu sau daca iti merg luminile de navigatie. "In colaborare cu organele zonale ale capitaniilor de port" nu inseamna neaparat ca trebuie sa fie echipe mixte pe barca PF. Inseamna ca PF are protocol de colaborare cu capitania si nu te intreaba ca asa ii taie pe ei capul. Pentru actele barcii si buletin n-au nevoie de asta, de ele te poate intreba orice organ de ordine publica, chiar si pe mal.
Atributiile pe care nu le poate delega ANR sunt cele care cer competente tehnice specifice. Adica daca pe motorul tau scrie 15CP da e cat ala de 100CP de mare trebuie sa vina un inspector tehnic sa constate ca ai manarit placuta. (Ce scrie pe capac nu conteaza si pe dacie poate sa scrie lamborghini, bmw si mercedes, e legal). PF poate in schimb exprima suspiciunea si chema inspectorul.

Vad ca a scris si pelicanul intre timp acelasi lucru mai pe scurt.