Afişare Mesaje

Aici puteţi vedea mesajele acestui utilizator. Sunt afişate doar mesajele făcute în secţiuni în care aveţi acces.


Mesaje - Florio

Pagini: [1] 2 3 ... 164
2
Echipamente si accesorii / Re: Alegere Baterie
« : Martie 20, 2018, 02:43:30 pm »
Păi... Florin este arhitect-navigator... nu negustor de baterii...

Las” că dau din casă, sub rezerva de experiență proprie :)


Florin tu ce tip de baterie recomanzi pe barca? Sunt in situatia de a inlocui una din baterii si nu stiu catre ce sa ma indrept

Așa cum zisei mai sus, vorbesc doar din experiențele trăite, că sfaturi nu-mi permit să dau :)
Uite, eu am avut un acumulator cu acid lichid, pentru vitali (motor, stație radio, GPS, Sonar, Chart-plotter, lumini de navigație). Din dotarea bărcii.
Iar pentru consumatorii casnici (prize, lumini interior, frigider, etc...) am cumpărat un altul cu gel, 165 Ah (Victron energy).
Experiența face ca fără întreținere sau grijă de îngheț, acumulatorul ”ud” să țină, bănuiesc vreo 10 ani (8 la mine). L-am înlocuit acum 2 ani, cu un acumulator AGM, 110 Ah, pentru motoarele Minn Kota (se găsesc la Decathlon). Despre ăsta nu spun nimic, e prea nou.
Acumulatorul cu gel, este acum în al optulea an de utilizare și se află în stare perfectă (verificat la firmă specializată pe acumulatori).

Bottom line, cred că e foarte importantă întreținerea în timp, dată de starea de încărcare. Iar aici am avut pentru fiecare câte un sistem (panou solar și regulator). Ideea ar fi ca acumulatorii să fie păstrați pe cât posibil în starea de încărcare 100%, fără a fi supra-încărcați.

P.S.
Despre acumulatori se spun foarte multe, de către specialiști, iar unele lucruri sunt chiar contrarii.   De aceea am spus că nu pot da sfaturi, mai departe de cele trăite personal.

3
Echipamente si accesorii / Re: Alegere Baterie
« : Martie 18, 2018, 06:09:04 am »
Cateva considerații despre alegerea bateriilor pentru barca:
http://caravanersforum.com/viewtopic.php?f=2&t=12783&start=20


Interesant punctul de vedere al lui Powerstream, în care spune lucruri tranşante ca "nu există baterie marină. Acolo unde scrie asta, e o simplă etichetă". Şi mai ales opiniile lui despre cum primează de la distanță criteriul performanță/preț la  bateriile "ude" simple , comparativ cu AGM sau Gel.
Nu o iau ca pe o teză de guru, dar e de verificat. Cu atât mai mult cu cât între timp şi tehnologia şi prețurile, au mai comportat modificări.

4
:) :) :) Now don't start that again!  :) :) :) :o :o :o

https://www.youtube.com/watch?v=MGTWmrnPdgk

E vina mea, am citit doar ce mi-a arătat site-ul ca postare nouă... dar mai era o pagină :)

5
........................ Pentru ca legea nu este clara si anume ca mentiunea pana in 20 cp creaza interpretati pentru cazul concret al posesorilor de 20 de cp.
...........................................................
Partea buna este ca nu a spus ca neaparat trebuie inmatriculata ci doar pentru ca ma aflu eu personal exact pe granita dintre legal si ilegal... iar interpretarea va fi in mana organului constatator de pe apa si a starii lui de spirit...

Toate de mai sus nu sunt gluma dar pot fi tratate ca atare ... si pentru mine a fost distractiva discutia.. :)) maine mai sun o data sa ii zic ca pe placuta motorului meu scrie 14.9 kw mai putin de 15... sunt mai ok sau se ia cifra mai mare  de 20 care poate fi privita ca ilegala da plua afara si ai draci ca trebuie sa fii in control pe apa.. :))

Doamna a fost drăguță, dar misiunea dânsei acolo, este să știe legislația. Iar ambiguitatea de care vorbește, nu există la limita de 20 cp :) .
Textul de lege spune că nu se se înmatriculează în registrele matricole ambarcaţiunile ”cu o lungime mai mică de 7m şi (sau) cu o propulsie mai mică de 15kW (20.1 CP)”.

Așadar, așa cum ai menționat și tu, dacă motorul are mai puțin de 15 kw, nu e obligatorie înmatricularea.

Art. 514.
(1) Navele care au obţinut dreptul de arborare a pavilionului român se înmatriculează în registrele prevăzute la art. 511 alin. (1)-(3).

(2) Nu se înmatriculează în registrele matricole prevăzute la art. 511 următoarele categorii de nave:
a) navele cu un deplasament de până la 15 m3 inclusiv sau o capacitate de încărcare mai mică de 15 tone;
b) ambarcaţiunile de agrement;
c) ambarcaţiunile cu o lungime mai mică de 7 m şi/sau cu o propulsie mai mică de 15 kW;
d) ambarcaţiunile propulsate prin forţa umană;
e) ambarcaţiunile de agrement cărora nu li se aplică reglementările naţionale privind introducerea pe piaţă a acestora, cu excepţia ambarcaţiunilor destinate să transporte persoane în scop comercial şi a ambarcaţiunilor stabilite prin regulamentul de aplicare a prezentei ordonanţe.

(3) Navele prevăzute la alin. (2) lit. a) şi b) se înscriu într-un registru de evidenţă de către căpităniile de port.


(4) Navele prevăzute la alin.(2) lit. c) - e) nu se înscriu în registrul de evidenţă al căpităniilor de port.


(5) Forma şi conţinutul registrului de evidenţă prevăzut la alin. (3), precum şi procedurile de înscriere se aprobă prin ordin al ministrului transporturilor.


(6) La solicitarea proprietarului navele prevăzute la alin. (2) pot obţine dreptul de arborare a pavilionului român şi vor fi înmatriculate în conformitate cu prevederile alin. (1).


L.E.: Ups! Deja se discutase subiectul :)

6
Sper sa nu fie adevarat, poate mai ceri o confirmare de la cei care erau cu el. Ar fi ceva groaznic.

Din nefericire e adevărat, am vorbit pe telefonul lui, după plecarea paramedicilor, cu Cristi, coechipierul cu care adusese barca până în Medoc.
Nici mie nu mi-a venit să cred, pentru că așa ceva nu e de crezut.

7
Cu părere de rău, vă comunic o veste grea.
Radu a plecat dintre noi, astăzi, făcând un atac de cord.
S-a întâmplat în port Medoc, la ora prânzului. Chiar la o jumătate de oră după ce eu i-am trimis prognozele pe zilele următoare iar el mi-a trimis o poză cu barca.
E un o veste cumplită și un lucru greu de imaginat.

8
Despre pescuit in general / Re: recunoasteti personajul ?
« : Martie 13, 2018, 08:29:31 pm »
Am gasit si eu ceva:
  https://www.youtube.com/watch?v=kuOihIw9Rl8

Ha! Eram noi în travers de Oltenița, navigând către mare! :) Filma Costin Iatan, de pe țărm.
Demult, tare demult :)

9
Alte ambarcatiuni / Re: Calotca
« : Martie 13, 2018, 08:23:43 pm »
Greementul a fost modificat de Marian la indemnul lui Flemming de acum citiva ani. Lotca este mult mai echilibrata, mai usor de cirmit si urca mai bine in vint desi deriva este inca pronuntata. La vinturi purtatoare mai intense merge foarte bine cu focul si bate pupa.

Lacul Sinoe este invadat de stuf si apa este scazuta. La Edighiol curentul era invers, intra apa din Mare in Lac. La Sud de Histria nici n-am mai mers deoarece am fost informati ca nu avem loc de tras la mal. Plaja de la intrarea in lacul Histria a disparut. Desi am reusit sa intram pe lac am avut portiuni cu apa f. putin adinca. Vislitul in mil a fost o corvoada ce ne-a facut sa evitam intoarcerea prin canalul 2 si L. Zmeica. Partea buna a fost ca la intoarcere batea un SE de 5-7 noduri si am trecut prin ecluza inapoi in Golovita la vele.

Interesant.
Cred că o simplă scândură prinsă la copastie pe bordul de sub vânt, în chip de derivor, ar duce lotca asta într-un regim de navigație de-a dreptul performant :)

P.S.
Doar zic :) . Scândura verticală (derivorul), prinsă într-una orizontală, mai îngustă. Aceasta, cu două găuri se fixează în cuiele ce țin loc de furcheți. Treaba poate fi extrem de simplă și elimină deriva. Removable daggerboard :)
La drum lung poate face minuni.

11
Navigatie / Re: Ancoraje în Marea Neagră
« : Martie 13, 2018, 08:18:23 am »
Bun topic. Mai adaug:
 Byala - port pescăresc, cheu masiv, protecție bună, dar expus total la vântul de sud (exceptând capătul de larg al digului). Se poate acosta la cheul de beton, au în regim de improvizație, apă și curent.
Fundul golfului se termină într-o plajă, pe zona căreia se poate ancora în fund nisipos.
Adâncimea la cheu este peste 2m în capăt, scăzând treptat către țărm, unde se bărci pescărești mici, ale localnicilor.
Oricum Byala, e un bun refugiu.  Deși n-ar arăta, la cheu vin unii să-ți ia 15 euro pe zi. La ancoră nu dai nimic, e mai frumos sub promontoriul fain cu brazi și pare chiar mai ”safe” decât între hărăbăile de tablă ale pescarilor. :)

Pentru Nessebar mai fac o precizare doar: pe sud există 3 puncte unde s-ar putea acosta. În mijloc este marina, care arată pretențios, cu pontoane moderne, apă, curent, taxare, partea de vestiare, duș, toaletă era în renovare (s-o fi terminat, cât să dureze? :) )
Către vest e un cheu înalt pentru ambarcațiuni mari, turiști, nu acostează cei cu yachturi sau alte bărci de agrement. Către est este un bazin portuar tot cu cheu de beton, dar stau bărci pescărești. Nu e protejat la sud.
Cel mai protejat este bazinul portuar din nordul insulei, unde apa e suficient de mare pentru orice tip de barcă (la cheu), scăzând către fundul golfului (partea centrală) . Aici se repară ambarcațiuni, există puncte de curent și apă. Bonus, priveliștea către ”Sunny Beach” :)

Varna  Nu știu dacă e de interes să descriu, Varna are de toate, am mai povestit anterior. Marină chiar la intrare în port pe dreapta (apă, curent, posibilități de reparație, 2 magazine cu accesorii de ambarcațiuni, preț mic ceva pe la 5-6 euro/zi). Imediat lângă, o altă marină, cu facilități, la care nu știu prețul.
Interesant e că odată intrați în lungul golf Varna, există și alte marine (ori pontoane) pe dreapta și stânga, dar exceptând-o pe aceea de la coordonatele 43°11'33.05"N,  27°51'44.21"E, restul sunt improvizații unde nu m-am aventurat să opresc.

Nisipurile de Aur  - Marină frumușică, toate facilitățile, dar ca idee toaleta și dușurile cu aspect ceaușist, sunt într-un gang între restaurante :) . Marina are cheu și pontoane socialiste, din beton, însă suplinește cu teatrul în aer liber din proximitate, plaja exact lângă, restaurante două, rampă betonată, posibilități de reparații în atelierul din marină, stație de combustibil chiar la cheu.
Are protecție bună, dar la vânt de sud se pornește o resacă păcătoasă, așa încât nimeni nu mai doarme în barcă. Fundul golfului este o plajă pietroasă, nu recomand. E loc destul la pontoane. Preț 10-15 euro pe zi.

Balcic   E prea cunoscut ca să vorbim despre Balcic, dar hai să fie trecut :) . Toate facilitățile posibile, inclusiv stație de combustibil. Preț 20 euro, dar nu pe zi ci și pe oră, dacă doar atât  stai. Administrația este cea mai câinoasă întâlnită, din acest punct de vedere. Nu permite nici staționarea pentru formele de ieșire, fără să taxeze o întreagă zi. Indiferent de mărimea bărcii, oamenii taxează ca pentru un yacht de 50 de picioare, pe motiv că așa sunt pontoanele libere. În rest sunt adâncimi să intri și cu pescaj de 3m, apă, curent, grupuri sanitare, restaurante, faleză, castel regină, plajă, etc.

12
Cafenea - Discutii generale / Re: Cum vine asta?
« : Martie 13, 2018, 07:01:14 am »
Cum zicea cineva mai sus, mai nou ne pricepem şi la dr constituţional.

Cumva te mai obligă și țara :) .

13
Intalniri, imprieteniri, pe ape si nu numai / Re: hai la targ
« : Martie 13, 2018, 06:59:44 am »
De obicei ne întâlnim sâmbăta (ca să vină și cei din țară) între orele 10-12.
Impresiile pozitive sau decepțiile, le tranșăm amical mai apoi, la unul dintre restaurantele zonei. Sau la turci, pe Viilor :)


14
Alte ambarcatiuni / Re: Calotca
« : Martie 12, 2018, 07:27:28 am »
pina la urma am optat pentru o tura pe lacul Sinoe:

https://youtu.be/ORx3IZcQYVs

Multumesc celor care ne-au ajutat sa facem aceasta tura frumoasa: Vali braconierul, Vali drosofila, Fadric, Paul si Vasile.

Fain!  Ați montat două catarge pe lotcă, deja e yawl :)
Sunt curios cum se simte în navigație.
Zona lacului Sinoe e plină de obiective, inclusiv vestigiile cetății Histria unde ați oprit. Acolo o simplă ploaie scoate la iveală mici fragmente istorice (am trăit-o nu vorbesc din auzite :) ).
Fiind toamnă, apele lacului devin greu accesibile din cauza colmatării parțiale.  Ați avut vreo problemă cu asta? Deși pescajul lotcii e mic, partea limitrofă cordonului litoral și zone din Zmeica (dacă ați mers acolo) pot fi dificil de parcurs.

15
Cafenea - Discutii generale / Re: De prin lume adunate.....
« : Martie 11, 2018, 04:31:05 pm »
Nu mai e nevoie de finlandeze, mi-a trimis Intersect o poză. E suficient! :D :D

P.S. apropo de ”suficient”
Iarnă în Finlanda. Totul e alb, nu se vede nimic nici în cer nici în pământ, zăpadă și atât.
În casă, Pekka și prietenul lui beau vodcă finlandeză.
Și beau ei zile-n șir... se termină vodca.
-Pekka, mai ai de băut?
-Cum nu? și aduce Pekka vodcă rusească! Beau zile-n șir... se termină și aceea.
Afară viscol, iarnă finlandeză. Totul alb. Nimeni și nimic altceva.
-Pekka, mai ai de băut?
Aduce Pekka tot ce are, beau ei de rup, trec zilele. Afară, iarnă finlandeză...alb și-atât.
-Pekka, mai ai de băut?
-Măi am mai găsit o sticlă, cu alcool metilic.
-Adu-ncoace!
-Stai măi, dacă bem așa ceva, putem să orbim!
-Bine, zice amicul lui, așteaptă puțin. Și iese afară, se rotește, se uită peste tot, apoi spune:
-Măi Pekka, eu zic c-am văzut suficient!
:D 

Pagini: [1] 2 3 ... 164
Forumul CapCompas este gazduit la Hangar Hosting - hosting, email, si cloud