Afişare Mesaje

Aici puteţi vedea mesajele acestui utilizator. Sunt afişate doar mesajele făcute în secţiuni în care aveţi acces.


Mesaje - Sam

Pagini: [1] 2 3
1
La Cherhana / Re: haideti sa inlocuim porcul
« : Martie 18, 2019, 09:28:34 pm »
Peste Marinat

La aceasta reteta se folosesc de obicei pesti cu multe oase (caras, platica, rosioara, etc…), deoarece prin marinare oasele subtiri se dizolva, iar cele mari se inmoaie si ajung ca niste ate.

Mai intai se prajeste pestele in ulei (in prealabil dat prin malai sau faina de grau) si apoi se lasa sa se raceasca.

Se pregateste un otet diluat (3 grade) pentru marinare, exact ca pentru gogosarii la otet:  se amesteca 1 parte otet din vin (e cel mai bun!) de 9 grade + 2 parti apa, ceva sare si ceva zahar sau miere, dupa gust. Se mai pot adauga pentru aroma cateva foi de dafin si cateva boabe de piper, si se da intr-un clocot scurt.

Bucatile de peste prajit se aranjeaza cat mai compact (dar fara a le strivi) in borcane de sticla cu capac, dupa care se acopera complet cu otetul cald/fierbinte.

Se depoziteaza intr-un loc racoros; dupa aproximativ doua saptamani (timp minim necesar marinarii) se poate consuma – pestele e delicios, iar otetul se transforma intr-o gelatina! Borcanele se pot pastra la rece cel putin 2-3 luni.

2
La Cherhana / Re: haideti sa inlocuim porcul
« : Martie 08, 2019, 08:23:21 pm »
Stiuca umpluta

Pentru umplutura:
-   O stiuca de ~1 kg
-   1 Ceapa mare
-   1 Morcov mediu
-   1 ou
-   2 felii de paine inmuiate in apa si stoarse
-   1 legatura patrunjel verde
-   1 legatura marar
-   Sare, piper dupa gust

Pentru sos:
-   1-2 cepe
-   5-6 catei usturoi
-   1 ardei gras + 1 Kapia (sau gogosar)
-   1-2 rosii proaspete (sau 1 conserva de rosii in bulion, de 400 g)
-   Ulei de masline
-   Sare, piper dupa gust
-   Fulgi de ardei iute – optional, dupa gust

Preparare:
-   Se curata mai intai stiuca de solzi, fara a-i spinteca burta
-   Se taie capul cam la 5 mm de la operculi spre coada; este important sa lasati acesti 5 mm in partea cu capul, pentru a-l putea coase de corp dupa umplere! Deocamdata se lasa capul deoparte si se continua cu corpul astfel:
-   Se desprinde pielea de carne cu ajutorul unui cutit mic, apoi se trage pielea in jos, spre coada, cum ai intoarce o soseta pe dos. E migaloasa operatia si trebuie multa atentie, pentru a nu taia pielea. In dreptul aripioarelor dorsale, laterale si al cozii, ne ajutam de cutit pentru a separa pielea de corp (aripioarele si coada raman atasate de piele. La final, punem pielea deoparte; daca din greseala am ciupit pielea pe ici, pe colo, coasem cu ac si ata gaurile.
-   Se curata maruntaiele din corpul ramas fara piele si se indeparteaza carnea de pe oasele mari (coaste si coloana vertebrala)
-   Se toaca bucatile de carne rezultate cu masina de tocat carne impreuna cu ceapa, morcovul si painea inmuiata, folosind sita cu gauri medii.
-   In amestecul tocat, se adauga oul, sarea, piperul si verdeturile tocate
-   Se umple pielea stiucii cu amestecul de mai sus
-   Cu ac si ata se coase capul stiucii de pielea umpluta, astfel incat stiuca sa para intreaga
-   Se aseaza stiuca intr-o tava si se toarna sosul peste, apoi se da la cuptorul incins in prealabil la 180 – 200 C, timp de 30-40 min., pana se rumeneste pe deasupra
-   Se serveste fierbinte sau rece, taiata felii si ornata cu patrunjel verde.

Preparare sos:
-   Se toaca in bucati mari cepa, usturoiul, ardeii si rosiile
-   Se calesc mai intai ceapa, usturoiul si ardeii in ulei de masline, dar nu prea mult, deoarece urmeaza sa mai stea si la cuptor
-   Se adauga rosiile (proaspete sau conservate) cu tot cu zeama si se fierb la foc mic 5 minute
-   Se potriveste gustul cu sare, piper, ardei iute si se ia de pe foc.

3
La Cherhana / Re: haideti sa inlocuim porcul
« : Martie 08, 2019, 08:22:17 pm »
Alex,

Te inteleg... am slabit si eu de vreo trei ori pana acum cate 10 -15 kg. Totusi pestele poate fi consumat fara probleme in majoritatea dietelor pentru slabit. E suficient sa reduci mamaliga si... alcoolul  ;D! Toate bune!

4
La Cherhana / Re: haideti sa inlocuim porcul
« : Martie 05, 2019, 01:08:01 pm »
Plachie de Peste

Ingrediente:
1 kg peste (crap, caras, rosioara, etc...)
2 cepe
2-3 catei usturoi
100 ml vin alb sec
1 cutie de 3-400 g rosii in bulion
1-2 foi de dafin
Sare, piper negru dupa gust
1 ardei iute tocat (optional)
1 legatura patrunjel verde

Preparare:
1.   Pestele se curata de solzi si mate, se taie bucati mari si se presara cu putina sare.
2.   Tavaliti bucatile de peste prin malai sau faina alba si prajiti-le in ulei, doar cat sa se rumeneasca putin la suprafata, dar sa nu fie bine patrunse, pentru ca mai urmeaza a fi fierte impreuna cu sosul. Dati-le deoparte pana pregatiti sosul.
3.   In uleiul in care ati prajit pestele, caliti ceapa tocata pana incepe sa se ingalbeneasca usor, apoi adaugati si usturoiul tocat si ardeiul iute si caliti-le inca 1 minut. Se adauga apoi vinul si se da un clocot, dupa care se adauga rosiile si bulionul din conserva. Rosiile, daca sunt intregi, se sfarama in tigaie cu furculita. Se adauga inca 250 ml apa, foile de dafin si se fierbe sosul la foc mic in jur de 15-20 minute, timp in care se potriveste gustul cu sare si piper.
4.   Intr-o cratita mai inalta, adaugati bucatile de peste prajit impreuna cu sosul si mai fierbeti inabusit inca 5 minute
5.   Se serveste fierbinte, cu mamaliga si patrunjel verde tocat presarat deasupra.
6.   Merge si-o tarie, dar un vin alb sec e mai nimerit!

5
La Cherhana / Re: haideti sa inlocuim porcul
« : Martie 05, 2019, 07:42:41 am »
@Betto: De acord, cate bordeie, atatea obiceiuri! Reteta pe care am publicat-o este din zona Crisan si cam toti localnicii de-acolo, asa preparau ciorba. De acord si cu parerea despre apa de Dunare, desi de cele mai multe ori, cand faceam ciorba (da, in ceaun de fonta, pe pirostrii) asta era apa folosita. Cand plecam spre casa, nea Florea de fiecare data ne zicea (in gluma) sa luam cateva bidoane cu apa de Dunare la noi, ca la Iasi n-avem asa ceva :). Cred ca ar fi interesant de vazut si alte variante de a face ciorba, astfel incat fiecare sa-si poata alege varianta preferata.

@ Pelicanul: Faina ideea cu coloana sonora :)!

O zi placuta tuturor!

6
La Cherhana / Re: haideti sa inlocuim porcul
« : Martie 04, 2019, 08:52:41 pm »
Ciorba de peste
Reta lui nea Florea de la Crisan

Preparare:
-   Cel putin 3 feluri de peste, daca vreti sa va iasa buna ciorba (crap, caras, biban, stiuca, somotei, rosioara, etc…). Sa fie pesti mai mari, nu plevusca!
-   Se curata pestele de solzi si de maruntaie (dar se lasa laptii, icrele, ficatul) si se clateste de sange doar sumar, sa ramana si putin sange  si se pastreaza si capurile, obligatoriu!
-   Se taie pestele in bucati mari, de-un lat de palma
-   In functie de cantitatea de peste, se apreciaza si cantitatile necesare de ceapa, ardei, rosii si cartofi (fara morcov, patrunjel radacina sau orez, cum mai pun unii!); as zice ca asa, orientativ, la 2-3 kg de peste curatat ar merge 1 ceapa mare, 1 ardei gras, 1 rosie, 1-2 cartofi si cam 2-3 L da apa (musai sa fie apa de dunare, nu de la robinet, ca altfel nu iese ciorba buna ); apa se pune doar cat sa poata cuprinde pestele si legumele, nu mai mult!
-   Se pune apa la fiert si se adauga legumele taiate bucati mari si cartofii taiati in bucati de 2-3 cm
-   Cam dupa 20-25 min. de fiert, cand cartofii sunt aproape fierti, se adauga sarea (dupa gust) si bucatile de peste
-   Cam in 10 min. dupa ce incepe din nou sa fiarba, se ia de pe foc (pestele fierbe foarte repede!) si se acreste cu otet (nu cu bors!) si se adauga verdeata tocata (patrunjel si/sau leustean)

Servire:
-   Se seveste mai intai pestele scos cu lingura cu gauri pe o tava, impreuna cu un mujdei facut din usturoi zdrobit, frecat maioneza cu ulei, subtiat cu ceva zeama de ciorba si acrit cu otet. Pestele proaspat, servit cu un astfel de mujdei este demential!
-   Dupa ce se mananca pestele, se seveste si zeama, asa, de sete! Se zice ca vindeca orice suferinta: de la mahmureala, la dureri de burta, cap, oase, etc… 

POFTA BUNA!

7
La Cherhana / Re: haideti sa inlocuim porcul
« : Martie 04, 2019, 08:32:55 pm »
Salut Radu,
Ma tot gandeam de ceva vreme sa deschid un topic pe teme culinare (imi place sa gatesc :)), dar inainte de a-l deschide am zis sa caut bine pe forum, sa ma asigur ca nu exista deja. Asa se face ca am dat peste acesta, deschis de tine. Desi vad ca nu a avut prea mare succes pana acum, imi place cum l-ai botezat :) si am decis sa ma alatur. Poate vor mai posta si altii si poate nu doar retete pescaresti!
Majoritatea retetelor pescaresti pe care le voi posta eu, sunt “furate” de la nea Florea din Crisan, Dumnezeu sa-l odihneasca in buna pace; el este cel care mi-a aratat ce inseamna delta cu adevarat si m-a facut sa ma indragostesc iremediabil de aceste locuri!
Revin imediat cu reteta lui de ciorba de peste!

8
Feedback despre forum / Re: Ajutor financiar pentru forum
« : Martie 02, 2019, 08:06:13 am »
Vali, chiar nu cred ca e nevoie sa returnezi surplusul banilor care se strang - ar insemna oricum sa pierzi o gramada de timp cu facutul calculelor, cu completarea formularelor de returnare (online sau pe hartie, la banca). Daca nu se poate plati de pe acum abonamentul de hosting si pentru o parte din anul viitor, eu zic sa lasi diferenta de bani in cont si sa platesti prelungirea cand s-o putea. Asta ca sa fii si in asentimentul celor care au contribuit cu draga inima si sa nu ingrasam inutil bancile, asa cum bine zice Zodiac!
Week-end minunat tuturor!

9
Feedback despre forum / Re: Ajutor financiar pentru forum
« : Martie 01, 2019, 09:36:05 am »
Salutare, din punctul meu de vedere, banca nu este asa de importanta, asa ca daca ING e banca la care are Gupi contul, atunci ING sa fie!
Vali, da-ne datele contului dupa ce-l deschizi!
Cred ca ar fi bine ca toate contributiile care vor ajunge in acest cont sa fie donatii, asta pentru a evita orice probleme cu "prietenii" de la ANAF!
O zi buna tuturor si o primavara frumoasa!

Sent from my SM-G965F using Tapatalk


10
Feedback despre forum / Re: Ajutor financiar pentru forum
« : Februarie 28, 2019, 10:46:58 pm »
Salutare tuturor,

Eu zic sa mergem pe varianta 2 propusa de Vali, asa ca astept datele contului. Vali, eventual ai putea trimite datele contului pe mesaj privat, doar celor care si-au exprimat intentia de a contribui la sustinerea forumului.
Numai bine si spor in toate tuturor!

11
Feedback despre forum / Re: Ajutor financiar pentru forum
« : Februarie 28, 2019, 01:28:19 pm »
Excelenta ideea de a participa la sustinerea acestui forum!
Sunt un membru destul de nou al acestui forum, dar la fel ca multi altii, am invatat enorm de mult parcurgand informatiile continute, fara sa ma coste absolut nimic. Am ajuns astfel sa am un oarecare sentiment de culpa, deoarece contributiile mele de pana acum sunt foarte modeste, pe cand informatiile acumulate sunt uriase!
In mod clar imi doresc sa pot contribui la sustinerea pe termen lung al acestui forum!
Astept cu interes orice propunere in acest sens!

12
Sa facem cunostinta / Re: Bun venit pe Forumul Cap Compas
« : Decembrie 17, 2018, 04:45:13 pm »
Salut Sam si bine ai venit printre noi!Cu bere sau fara bere! :DSunt din bacau si cand treci spre delta cu noua barca e bine sa ne vedem :D Ma bucura faptul cand vad noi membri,mai ales "vecini' cu mine...[vesini poate ]

Salut Dany,

Imi pare rau, dar abia acum am vazut mesajul tau de bun venit pe forum! Cam tarziu, dar din pacate s-a schimbat pagina si cred ca nu m-am mai uitat in urma... pana azi  :)!
Te asigur ca placerea va fi de partea mea sa ne intalnim!
Pana sa incep sezonul de delta de anul viitor, ma gandesc ca imediat ce voi intra in posesia celei mai bune barci pentru delta  ;), am s-o dau la apa pe lacul de la Bicaz; nu stiu daca te tenteaza, dar ne-am putea intalni si pe-acolo!
Oricum, stiu ca sunt niste lacuri de acumulare pe Siret, in judetul Bacau, pe care ma gandesc sa le incerc, intre vizitele in delta. Ce zici, se poate pescui din barca pe ele?

Toate bune,

Sam

P.S. Se intelege, berea (artizanala) o dau eu  ;)

14
Cafenea - Discutii generale / Re: Glume - Bancuri - Ha Ha Ha
« : Noiembrie 21, 2018, 07:28:33 pm »
Nestiind ce-i ala Black Friday, mii de babe n-au mancat nimic toata ziua :)!

15
Motoare / Re: Suzuki 20 cp 4 timpi EFI sau Tohatsu 20 cp 4 timpi?
« : Noiembrie 21, 2018, 07:07:15 pm »
Din discutiile avute recent cu cei de la Scandic Brasov, am inteles ca Tohatsu a reziliat contractul cu dealer-ul pe care il aveau pentru Europa. Deci deocamdata, nu se mai pot cumpara motoare Tohatsu, decat modelele care sunt deja pe stoc in Europa. Altele, doar anul viitor, dupa ce-si vor gasi un dealer nou!

Pagini: [1] 2 3
Forumul CapCompas este gazduit la Hangar Hosting - hosting, email, si cloud