Afişare Mesaje

Aici puteţi vedea mesajele acestui utilizator. Sunt afişate doar mesajele făcute în secţiuni în care aveţi acces.


Mesaje - pelicanul

Pagini: [1] 2 3 ... 79
1
Literatura, muzica, film, arte plastice pe tematica / Re: Film: Mary (2019)
« : Octombrie 18, 2019, 07:53:09 p.m. »
A înnebunit antivirusul cînd am dat click aici, și nu vreau să-l dezactivez pentru un film de 4,4 din 10. https://www.imdb.com/title/tt5834854/?ref_=nv_sr_6?ref_=nv_sr_6
De data asta, pas!

2
Cafenea - Discutii generale / Re: Printăm o barcă?
« : Octombrie 16, 2019, 07:29:37 p.m. »
Am mai găsit cîteva detalii interesante:

- mașinăria costă 2,5 milioane dolari, proiectul a fost finanțat de US Army;
- barca are 25 de picioare (7,62 m) lungime și o greutate de 2,3 tone, deci nu e chiar o jucărie;
- materialul folosit este un amestec de plastic și celuloză vegetală;
- imprimanta poate printa obiecte de 30 m lungime, 7 m lațime și 3 m înălțime;
- timpul de printare pentru barca respectivă a fost de aproximativ 80 de ore (trei zile și ceva).

https://www.boatindustry.fr/article/32096/bateau-en-impression-3d-3dirigo-bat-le-record

https://futurism.com/the-byte/worlds-largest-3d-printed-boat

3
Sa facem cunostinta / Re: Bun venit pe Forumul Cap Compas
« : Octombrie 13, 2019, 03:49:52 p.m. »
Wrong side of the forty!  ;) :D :D

5
Multicoci / Re: catamaran construit din doua canoe
« : Octombrie 08, 2019, 08:03:15 a.m. »
.............................

P.S.  Am tot bătut apele și n-am întâlnit Capul Buival. Despre ce e vorba?

Este colțul nordic la vărsarea Brațului Sf. Gheorghe în mare.


6
Echipamente si accesorii / Re: HARTI PENTRU GPS
« : Octombrie 04, 2019, 03:41:38 p.m. »
Harțile Navionics sînt actualizate permanent prin contribuția utilizatorilor. Combinînd informațiile din mai multe surse putem să ne facem o idee destul de exactă asupra situației din teren.

De exemplu, știm din auzite că la intrarea în Canalul 5 există un dig submers. Pe Navionics găsim imaginea din link: http://webapp.navionics.com/?lang=en#boating@14&key=urxoGo%60voD și putem da click pe fiecare punct și apoi pe semnul ? care apare. Acolo scrie *Rocks. Always under water 0m* Deci sînt niște pietre chiar sub suprafața apei. La fața locului găsim în capul digului un par cu un pet de plastic în vîrf. În condițiile astea poți fi aproape sigur că spargi barca sau îți îndoi elicea dacă treci printre acel par și malul din vestul canalului. În lipsa poziției exacte de pe Navionics s-ar putea întîmpla să confunzi acel pet cu alte semne din zonă (plase etc) sau cu un gunoi.

E de notorietate cazul unui prieten și coleg de forum (nu spun cine, persoana importantă  ;) ) care, în Grecia, și-a îndoit elicea pentru că nu a dat atentie informațiilor de pe Navionics și a crezut că parii înfipți în apă trebuie ocoliți și atît.  :)

Tot în Navionics găsim informații despre ancoraje, porturi (inclusiv stații de combustibil sau restaurante), faruri, curenți, balizaj și multe altele. Am auzit povești că ar fi folosit ca back-up chiar și pe navele mari.


7
Echipamente si accesorii / Re: HARTI PENTRU GPS
« : Octombrie 04, 2019, 02:31:09 p.m. »
Pare o harta bună. Toate canalele din Deltă sînt la locul lor.
Singura problemă este în Razim - Golovița unde nu apar elementele specifice navigației pe apă
(diguri submerse, bolovani pe sub apă etc) pe care le găsim în Navionics.

8
Nu folosesc.

O singură dată am fost într-o zonă unde nu am văzut nici un vapor și nici o barcă timp de 24 de ore, undeva între Sardinia și Sicilia. Eram pe barca lui Sebba și marea era ca uleiul, așa că ne-am cam plictisit.  :)

În rest, peste tot pe unde am umblat, apele sînt chiar prea aglomerate, vrei nu vrei tot te găsește cineva.  ;D

9
Cazul celor trei pescari dispăruți în martie nu are nici o legătură cu telefoanele prin satelit.  Oamenii ăia nu aveau nici veste de salvare! Și oricum, cred că erau la maxim 3 - 4 mile in larg, cu o acoperire perfectă în orice rețea de mobil din România (sau Bulgaria, că erau foarte aproape de graniță).
Cred că barca s-a răsturnat și totul s-a petrecut atit de repede că n-au mai apucat să ceară nici un ajutor. Autoritățile au fost alertate după câteva ore, cu ce să-i mai ajute?
În afară de veste le-ar fi trebuit și costume de din neopren (pentru că acțiunea se petrece în luna martie) și eventual niște PLB -uri. Dar în primul rând n-ar fi trebuit să iasă pe mare, pentru că furtuna fusese anunțată din timp. Însă probabil că presiunea economică a fost prea puternică.

10
Constructia din lemn / Re: Constructii "la comanda" ?
« : Septembrie 12, 2019, 10:11:25 a.m. »
Uite aici https://forum.capcompas.ro/index.php/topic,1684.0.html un topic interesant pe aceasta tema. Si are trimiteri si la alte topicuri foarte interesante.

11
Legislatie / Re: INREGISTRARE AMBARCATIUNE IN BELGIA
« : Septembrie 04, 2019, 01:20:46 p.m. »
Ok sa zicem ca inmatriculam barca in Belgia. Ce facem cand vrem sa o vindem si viitorul proprietar ne cere fiscal?

Nu este necesar nici un fel de fiscal (presupun că te referi la certificatul fiscal). Barca fiind înmatriculată în Belgia, la o eventuală vînzare și înmatriculare în România se cere radierea din Belgia și atît.

Nu ai nici o treabă cu fiscul dacă barca este înmatriculată în altă țară.

LE Am răspuns in același timp cu Vali, cam același lucru.  :)

12
...............
De ce nu pot arunca in apa o vesta suplimentara in loc de colac rigid ? Daca ii arunc omului un colac rigid in cap...nu il ajut deloc  ;D !

Chiar dacă omul are vesta pe el colacul ajută și la scoaterea din apă. Daca ții neapărat să-i dai cu colacul în cap, asta-i treaba ta.  :) Vezi și postarea nr 20 de mai sus.

O vestă suplimentară nu prea folosește la nimic, decît eventual să marcheze locul. Dacă omul căzut în apă nu are vesta pe el, oricum e foarte dificil să o mai pună. Ai încercat vreodată să îmbraci vesta de salvare în apă de 2 m? Eventual și cu ceva haine pe tine?

Căderea în apă (involuntar, evident) produce un șoc mai mult sau mai puțin puternic în funcție de temperatura apei și viteza bărcii. Recuperarea omului căzut devine foarte dificilă dacă acesta nu prea are condiție fizică sau dacă sînt valuri, vînt puternic și / sau temperatura apei este foarte scăzută.

13
Pana la urma o sa-mi iau o statie ! A cumparat cineva de la Anico Romania ? Au preturi bune dar vor plata in avans :

https://www.anico.ro/hajozas_92/kezi_hajoradiok_93/standard_horizon_hx-890e_vhf

Exista si un dealer roman dar are un pret cu vreo 400 de lei in plus :

http://marinelife.ro/305-Standard-Horizon-VHF-ergonomic-portabil-HX890E-Class-H-DSC-GPS-1394.html

Alte recomandari de statie si magazin ?


O mică observație legată de DSC: nu cred că merită să dai 100 de euro în plus pentru această funcție, pentru că folosirea ei presupune obținerea MMSI, programarea stației și o taxă anuală pentru asta. Adică alți bani și bătaie de cap în plus.

Pentru cît vei folosi stația, asta e suficientă: https://www.anico.ro/hajozas_92/kezi_hajoradiok_93/standard_horizon_hx-210e_vhf_hajoradio_marine_transceiver

14
Sunt acum in masura sa revin cu aprecieri asupra husei de stationare achizitionata (link-ul intr-o postare anterioara pe acest topic).
Materialul este intr-adevar impermeabil, dar nu este si rezistent - deja dupa primul drum, de la Galati la Iasi, a aparut o rosatura (a se citi gaura!) langa una din chingile de ancorare. Din cauza ca am cumparat-o de-a gata si nu croita special pe masura barcii mele, este prea lata si pe drum falfaie tare, asa ca s-a ros pe langa chingi.
In concluzie, nu o recomand. Voi merge pe recomandarile facuta de Florio si Cristian Tutuianu si imi voi croi singur una, folosind poliplan si adeziv!

Este vorba despre o husă de staționare care s-a rupt după primul drum pentru ca este prea lată și în timpul mersului fîlfîie prea tare pe linga chingi? Ce să-i faci, se mai întîmplă...

15
Echipamente si accesorii / Re: Incaltaminte pentru barca
« : Iulie 30, 2019, 10:09:08 a.m. »
Pe barcă în general în picioarele goale, cum zicea Florio. În caz de ture mai lungi, dacă mă pot astepta la ploaie și frig, mi-am luat cizme și pantaloni de la Decathlon:

https://www.decathlon.ro/cizme-sailing-100-adulti-id_8176248.html

https://www.decathlon.ro/suprapantalon-sailing-100--id_8483920.html

Pentru ce am făcut eu pînă acum au fost mai mult decît suficiente. Singura tură mai lungă cînd nu le-am avut la mine am și îndurat un frig din ăla cu tremurat involuntar si clănțănit din dinți
https://forum.capcompas.ro/index.php/topic,1983.0.html

Deci concluzia este: Cel mai bun echipament este ăla pe care îl ai la tine. :)

Pagini: [1] 2 3 ... 79