Afişare Mesaje

Aici puteţi vedea mesajele acestui utilizator. Sunt afişate doar mesajele făcute în secţiuni în care aveţi acces.


Mesaje - DoiNomazi

Pagini: [1] 2 3 ... 38
1
+1

Din pozitia unui neofit, as aduce specificarea ca explorarea fiordurilor si navigatia printre sloiuri este cvasi-imposibila propulsat de vela si un motor este strict necesar.

Fibra poate supravietui in maini pricepute si ape cunoscute (strabatute zilnic) dar otelul, sau macar aluminiul, este mai sigur.

LE: Daca am de ales intre sud, vest, nord si est, coasta de est, si in special zona protejata de parc a coastei de nord-est, este cea mai atractiva.
Oftez si acum in timp ce scriu... Poate, intr-o buna zi, desi este extrem de dificil, aproape imposibil pentru un “simplu cetatean” de ajuns acolo.

Daca nu ai obiectul tau plutitor si permisul de acces necesar, nu se poate.. Elicopterele nu ajung, iar un avion mic trebuie inchiriat pentru un drop off si pentru o absolut necesara extractie... Evident, costa enorm!

2
Am vazut filmele voastre si am observat ca sunteti mega "blindati" cu echipamente ;D !

Echipamentul are menirea sa ajute, sa asigure un grad sporit de confort si securitate, nu de putzine ori mental, si, in caz de forta majora, ar trebui sa-ti sporeasca sansele sa iesi din incurcatura.

Uneori toate alea atarna, alteori incurca, tot timpul costa, dar daca crezi ca-ti trebuie ia-le... e si mai nasol sa fii in rahat pana la gat si sa-ti para rau ca nu ti-ai luat cu tine o anumita jucarie care ti-ar fi marit macar iluzia ca te-ar fi ajutat.

Evident, e bine si sa stii sa le folosesti, e bine sa te joci cu ele periodic pentru a-ti forma “reflexe” pentru momentele cand nu vei avea timp sa incerci sa-ti amintesti cum se utlizeaza si e bine si sa le testezi functionalitatea inaintea fiecarei iesiri. Imbatranesc si ehipamentele astea si trebuie intretinute (mai ales daca iesi mult pe apa sarata) sau uneori complet inlocuite.

Nu-mi permit sa dau sfaturi nimanui, dar formula mea de abordare a oricarei iesiri tinde sa se apropie de situatia in care nu am nevoie aproape de nici o jucarie din dotare. Le am cu mine pentru ca legea o cere si pentru cazuri de urgenta absoluta, dar in principiu incerc sa evit situatiile care impun utilizarea lor.

Pana acum, a fost bine...


3
Vorbind din pozitia unuia care nu poate pretinde ca se pricepe dar care, in acelasi timp, nu ezita sa care orice tip de echipament considerat in mod subiectiv necesar, desi categoriile raman in principiu aceleasi: orientare, semnalizare, comunicare, prim-ajutor, depanare, hrana, adapost, documentare, aparare si vicii personale, cantitatea si tipul fiecarui echipament depind direct de “teatrul de operatii”... :)

Daca ies pentru cateva ore pe o “garla” cu oarece trafic, unde exista comunicare si din doua pagai ies inapoi la mal si o bere rece sa-mi treaca supararea ca s-a oprit motorul, nu mai car cu mine “artileria grea” pentru ca volumul respectiv poate fi utilizat mai eficient pentru o bere, un sandwich, sau macar un RB.

Daca ies mai departe de oameni si la o adica totul depinde exclusiv de mine, incerc sa car si proverbiala “chiuveta din bucatarie” pentru ca vreau sa mor impacat ca am incercat tot ce a depins de mine.

Lasand glumala o parte, ideea este ca nu exista o lista valabila in oricare situatie. Unele articole sunt necesare pentru a ramane in litera legii. Paza de coasta va dori sa vada daca am rachete de semnalizare ne-expirate, steag portocaliu, fluier sau claxon, uneori si extinctor cu data de expirare valabila. Car din narav pe pneumatica si o elice de rezerva si bujii noi si vreo cateva tipuri de petece si adezivi, cateva scule strict necesare.

Si pe pneumatica si pe U-boat, pompa manual de apa, ancora de fund, ancora de deriva, binoclu, busola magnetica,  VHF marin, baterii de rezerva, un GPS "de buzunar", steag portocaliu, cateva saule de rezerva, etc.

In anumite ture, adaug PLB, InReach, telefon satelit, tabelul flux/reflux.

Legat strict de proiector, subscriu la ideea evitarii circulatiei de noapte. (Desi padelatul uniui kayak noaptea pe un ocean linistit este superb!) Chiar si cand este innorat ochiul se adapteaza si vezi destul de bine fara o sursa de lumina.

Am vrut sa adaug in arsenal un FLIR si am renuntat datorita costului unui FLIR decent care si filmeaza intr-o rezolutie potrivita integrarii intr-un video ulterior. Daca chiar trebuie circulat noaptea, un FLIR cu o rezolutie decenta poate fi mai util decat un proiector.

Oricum am intotdeauna o frontala pentru ce am de facut in jurul meu si o lanterna portabila de mare putere care pana acum nu mi-a folosit concret niciodata.

4
Cafenea - Discutii generale / Re: Chemari si raspunsuri pe capcompas
« : Noiembrie 18, 2018, 05:01:54 pm »
N-aș crede :) . Ca și pe ape, experiența dă anticipare. Până acum n-am văzut să o dai ”pe alături” în vreun video-jurnal.
Am vizionat jumătate din Echoes of a Kiss, excelent realizat, dus înspre film documentar de nivel Discovery.
Fiind familiarizat cu anterioarele, mi-au sărit în ochi diferențele  părții introductive, jocul muzical (de la stilul amuzament, la cel cazon), flash-urile frumos conturate ale salturilor în timp, din călătoriile precedente... și aici am de spus ceva: fiind un spectator deloc grăbit și prin asta foarte atent, am observat că recunosc pasaje, pietre, zone, din isprăvile voastre trecute. :)
La un moment dat, profilul unei stânci mi-a dat o senzație neplăcută, ca o strângere de inimă. Și mi-am zis ”parcă e aia de pe care a sărit M când și-a rupt ligamentele”. Ce zici, privesc în continuare și apare ”fash-back”-ul: aia era!
  Astea sunt dovezi evidente, că aceste video-jurnale au rostul lor și o persistență în memorie, pe care probabil n-ai bănuit-o :)

Dincolo de plimbatul ochiului pe harta si colectarea de date istorice si actualizari meteorologice despre locurile ce urmeaza a fi vizitate, dincolo de stabilirea unor orare si planuri “de mars” orientative, dincolo de rezervari si confirmari, si dincolo de pregatirea echipamentului, in functie de scop, durata, latitudine si longitudine a iesirii, singurul aspect, in cazul meu, care mai poate ostoi putzin setea de drum este pregatirea coloanei sonore a video jurnalului. Parca ma ajuta sa traiesc calatoria in avans... :)

Inseamna asta ca se va strecura anticipat in perceptia realitatii o “interpretare” ale carei nuante vor fi alterate a priori de “ritmurile” alese? Nu stiu si incerc sa cred ca nu. De obicei perceptia ramane la fel de “salbatica”, imprevizibila si, in mod fericit, permanent adaptabila la concretul realitatii din teren, indiferent de starea indusa de “muzica” selectata inaintea calatoriei... :)

Ne intrebam zilele trecute ce melodie vom fredona acolo transformand-o intr-un fel de refren al acestei noi iesiri. Exista si posibilitatea ca, indiferent de melodia oarecum contemporana calatoriei, sa se strecoare si cateva franturi din Lili Marleen. Sau poate ca de data asta ritmul locurilor, dansul adaptarii la obstacole si inevitabila cadenta a “energizantelor” ingerate, nu vor lasa loc pentru Lili Marleen... :)

Da, exista la un moment dat o suprapunere a amintirilor care tind sa impinga perceptiile spre senzatia ca planeta este, de fapt, din ce in ce mai mica, cel putzin din perspectiva afinitatii noastre pentru anumite destinatii si, inevitabil, noi din ce in ce mai legati emotional de fiecare loc vizitat.

Si M. si eu ne bucuram de privilegiul de a imbatrani impreuna in rezonanta cu ritmul care ni se potriveste.

Multumim mult pentru generozitatea acordata primei jumatati a video jurnalului.

S-ar putea sa-ti placa si cateva franturi din a doua jumatate... :)

LE: N-as indrazni sa compar niciodata video jurnalele noastre (homemade) in care noi centram, noi dam cu capul, cu un documentar realizat cu scule profesioniste de o (macar minima) echipa a carei misiune este sa filmeze ce se intampla cat mai bine... :)


5
Cafenea - Discutii generale / Re: Chemari si raspunsuri pe capcompas
« : Noiembrie 17, 2018, 03:54:35 am »
Si pentru ca naravurile rele nu au leac, peste putzin timp ne apucam de un nou video jurnal “Southern Skies” - 2019... :)

Nu are rost sa-mi mai propun sa nu mai fac video. Cand o fi sa nu se mai poata, se opreste productia de la sine si gata.

Deocamdata, inca se poate. A mai ramas loc si mai sunt resurse pentru inca unul. Am ales muzica inca inainte sa filmez primul cadru. Cam anapoda... :)

6
Cafenea - Discutii generale / Re: Chemari si raspunsuri pe capcompas
« : Noiembrie 12, 2018, 07:48:34 am »
Da, era acel mic mamifer rozator, probabil nu singur, si erau si doua vulpite care apareau si dispareau, nu inainte de a ne reaminti prin excrementele lasate in urma ca zabovim prea mult in gradina lor... :)

7
Cafenea - Discutii generale / Re: Chemari si raspunsuri pe capcompas
« : Noiembrie 11, 2018, 04:57:04 pm »
Cu kayak-ul, nu “prea” ne-am dat (asa a fost sa fie), dar clipele de solitudine au ramas cu un gust de neinlocuit. Chiar ai avut rabdare sa te uiti si prin parbrizul ultimei treimi a jurnalului?... :)

Multumim.

LE: E un video recomandat si pentru neveste pentru ca are tonalitatle unui "film de dragoste" aka "chick flick"... :)

8
Cafenea - Discutii generale / Re: Chemari si raspunsuri pe capcompas
« : Noiembrie 11, 2018, 03:25:06 pm »
Multumim mult timpul acordat vizionarii!

Desi este din ce in ce mai greu, din toate punctele de vedere, speram sa putem oferi in continuare aceste file de jurnal in imagini...

Si cand nu va mai fi posibil, asta e, ne vom bucura ca s-a putut atunci cand s-a putut.. :)

9
Cafenea - Discutii generale / Re: Chemari si raspunsuri pe capcompas
« : Noiembrie 10, 2018, 11:33:54 pm »
"Echoes of a Kiss" - 2018

Inca fierbinte, proaspat scos de la "cuptor"... :)While some plans work well to the smallest details and other plans are completely derailed by unforseen circumstances, adaptability and teamwork remain the only means to move forward.

We visited “Bluie East Two”, a former US Army base from World Wor II located in East Greenland, in 2014 and four years later, in 2018, we decided to retrace our steps and find the echoes of a kiss shared at the Blue Hut.

The endeavor reminded us how precious the time we spend together is and how important it is to embrace graciously whatever nature, or fate, throws at you.

We tried to balance the magical solitude of Greenland with a fast paced road trip through Iceland.

Thank you for taking the time to come along and share the glimpses of our 167 minute long video diary.

Please, don't forget to click on the "HD" letters and choose the 1080p for the best viewing quality.

10
Feedback despre forum / Re: Redimensionare poze
« : Octombrie 21, 2018, 03:11:03 am »
In cei aproape 8 ani, forumul a crescut continuu. Odata cu cresterea numarului de useri, a crescut proportional si continutul, mai ales atasamentele.

Eu pana acum am upgradat de mai multe ori pachetul de hosting, dar am si eu limitele mele. Cu toate astea, cum am dus singur forumul 8 ani, am sa-l duc in continuare tot singur. Daca vor fi in continuare probleme, am sa fac un efort si voi upgrada din nou.

Asta ar trebui sa ia in considerare cei care au avut nemultumiri in trecut, anume ce efort am depus in acesti ani pentru buna functionare a forumului. Incepand de la finante, continuand cu moderarea, si terminand cu continutul si know-how-ul pe care le-am pus benevol la dispozitia forumistilor.

Forumul ramane ca si pana acum, liber de reclama si fara pretentia de a contribui cineva ceva financiar. Daca vreti sa avem in continuare un forum optim, faceti cat mai multi ce v-a rugat Gupi, adica micsorati-va pozele atasate.

E foarte simplu sa ma apuc sa sterg la gramada atasamente, dar e pacat de munca si contributiile adunate in atata vreme.

Edit: ca sa fim "cusher", propun ca fiecare din cei care ne modificam dimensiunea si / sau numarul pozelor uploadate sa mentionam aici, pe topic. Eu am sa ma apuc saptamana viitoare, si am sa postez.

N-ar fi util daca colegii si-ar incarca imaginile pe alte servere dedicate si ar insera pe forum doar link-urile? Eu am "pus" imagini mari, video, etc, dar nu am incarcat server-ul forumului. Toate materialele vin din afara "pivnitei" sau "podului" de la Cap Compas.

12
Cafenea - Discutii generale / Re: Chemari si raspunsuri pe capcompas
« : August 27, 2018, 05:29:37 pm »
intrati in apa pan’ la cur si ceilalti se uita la noi amuzati ca la desene animate...

 chiar daca sunteti rupti de oboseala si mai ai si de spalat cauciucul si de gresat si de asezat toate cele dar cred ca noua asa ne place( vorbe ca:de maine nu mai fac o vand o las aici le arunc etc. sunt atunci pe moment dar a doua zi o luam de la cap pentru ca asa suntem noi astia care ne place natura si aventura
Sa auzim numai de bine sa fiti sanatosi si sa ne mai delectati in continuare cu frumusetile de pe alte meleaguri.

Ai dreptate. Desi stiu sigur ca voi recidiva cu injuraturile la adresa gonflabilei, s-ar putea da iesim iar sambata viitoare. urat narav... :)

Multumesc mult pentru incurajari.

13
Cafenea - Discutii generale / Re: Chemari si raspunsuri pe capcompas
« : August 27, 2018, 02:07:13 pm »
Port Canaveral,am avut plăcerea ca să fiu martor și la lansarea de acum doi ani.
 Cât am stat la rampă am văzut oameni care lăsau peridocul cu barca la apă apoi direcționau barca cu telecomanda, top( eu având în cap lansarea de la Galati- Bac).
Iubesc USA  în privința activităților de timp liber,nu contează în ce parte a țării ești găsești tot timpul pârghiile necesare ca să îți desfășori pasiunea.

Numai noi o umflam pe ponton si pe urma o caram cu mainile la rampa, aducem motorul tot in brate si pe urma incarcam accesoriile intrati in apa pan’ la cur si ceilalti se uita la noi amuzati ca la desene animate... :)

Pana terminam noi de spalat si impachetat ei ajung deja acasa si isi servesc cina. Dar ei, marea majoritate, nu locuiesc in apartament si au unde parca peridocul cu barca pe el.

14
Cafenea - Discutii generale / Re: Chemari si raspunsuri pe capcompas
« : August 27, 2018, 01:44:02 pm »
Pe mine mă fascinează multitudinea de bărci și ideea de hobby care este adânc împământenită.
În altă ordine de idei,sigur nu sa uitat nimeni pe radar și de regulă nu ii interesează. 
Am ieșit pe mare din Orlando și am participat,adică m am uitat la datul bărcii la apă( nu ai cu ce sa ajuți ca în România)  ca să mergem să pescuim /vizităm împrejurimile și a fost ok, dar din câte am văzut au alte norme de luat în considerare decât noi,deltaicii.

Am vazut tipi singuri care isi dau la apa de pe peridoc barci de 7-8 m, din alea cu consola pe centru, care pare cel mai raspandit model printre pescari. Nu au nevoie de ajutor. Imping peridocul in apa la adancimea potrivita, lasa motorul si ies. Leaga barca la ponton si vin sa traga masina si peridocul gol in parcare. Simplu, eficient, rapid. La fel de eficient si la iesire. Troliu manual sau electric in unele cazuri.

Nu stiu cat de diferite sunt normele, dar este uimitor cat de putzine accidente se intampla, mai ales raportat la volumul de trafic si luand in considerare ca foarte multi nu au permis.

Da, hobby-ul este foarte puternic si exista lanturi de magazine bine aprovizionate care sa-l sustina. Bani sa ai ca in materie de barci si accesorii, the sky is the limit.

Normele sunt stricte in privinta echipamentului de urgenta si de la caz la caz in privinta sobrietatii.

In Florida esti luat in bascalie daca folosesti canalul 16 sa faci radio check in timp ce la NY sunt foarte numeroase radio ckecks pe canalul 16... :)

Ai iesit la ocean din Orlando, sau pe lac? Ca Orlando e mai departe de ocean...

A propos de “delta”, noi in Everglades nu am iesit pana acum decat la pagaie/padela/vela, cu motor inca n-am intrat.

In Delta Dunarii a fost mishto la padela... :)

15
Cafenea - Discutii generale / Re: Chemari si raspunsuri pe capcompas
« : August 27, 2018, 01:17:38 pm »
Oau,super trafic,am crezut că este senalul de ieșire pe mare.

Nu este de iesire la mare dar traficul “greu” este gatuit de culoarele de trecere printre praguri de nisip si sunt zone unde se merge “bara la bara”. Problema este ca nu se respecta “benzi” de sens, ca in traficul auto si fiecare o ia pe unde ii permite pescajul si indemanarea... Cand apar si “hoardele” de jet ski distractia e totala.

Noi fiind mici si mai greu de vazut pe suprafata apei trebuie sa rotim capul in permanenta pentru a scana fiecare directie Sambata ne-a ocolit o barca rapida cu doua etaje cam in ultimul moment... Chiar sa fim greu de vazut si pe radar, sau ala era cu vreun cico in mana?

In afara de veliere, toata lumea vrea sa mearga in glisaj. Suntem singurii care strabat intreaga distanta in deplasament, ca melcul... :) si mi-e dor de barcile mai mari cu motorizari adecvate din Florida, cand impingeam mansele la cele doua “gemene” peste 4,600 rpm si simteam si noi ca zburam spre orizont...

Pagini: [1] 2 3 ... 38
Forumul CapCompas este gazduit la Hangar Hosting - hosting, email, si cloud