Ce am avut si chiar am pierdut

Creat de GionyGl, Noiembrie 24, 2016, 02:47:33 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

GionyGl

 Buna ziua, propun spre dezbatere un subiect care mie personal imi starneste o mahnire serioasa! De multe ori imi incarc "bateriile" fie cu vreo iesire pe apa (Dunare, Delta etc) fie urmarind peisaje deltaice pe tot felul de mijloace tehnice moderne.Odinioara intinderile de apa erau mult mai prezente  si cand spun asta imi vine in minte zona inundabila dintre Isaccea si Galati, Bratesul mare care se intindea circa 45-50 km in nordul Galatiului, Balta Brailei, Balta Ialomitei si acestea sunt doar cateva exemple .
  Din pacate a venit ideea "stralucita" din perioada anilor 1965-1970 cand au inceput indiguirile si desecarile! Un rau al unei perioade pe care inca nu vrem sa il reparam , atat cat ar mai putea fi el reparat.  Au trecut 27 de ani de la apunerea unui regim si constat saptamina trecuta mergand frumos care Tulcea ca ceea ce ar fi trebuit sa fie Lacul Petra (ultima ramasita din ceea ce a fost odata complexul Crapina) si-a dat duhul ! Da , incepind cu anul 2015, (la ani buni de la revolutie, cand ne batem cu pumnul in piept ca suntem cetateni europeni, ca protejam zonele umede , ca dorim sa oferim mai mult spatiu fluviului) s-a "renuntat" la "amenajarea piscicola" dintre Rachelu si Revarsarea.
  Foarte multe amanunte despre povestea desecarii lacului nu stiu, din ce am inteles administratorul avea terenul concesionat de la CJ Tulcea si a preferat sa se dedice agriculturii in dauna activitatii piscicole! "Motivele" si "scuzele" pe care le pot oferi oamenii si institutiile implicate in situatia anterior descrisa nu reprezinta decat amanunte, cel mai important este rezultatul.
  E dureros si infricosator faptul ca oamenii care ne conduc astazi nu au inteles si nu constientizeaza ca e spre binele tuturor sa invatam sa respectam natura , sa invatam sa ne adaptam noi la cursul normal al acesteia si sa nu incercam sa o adaptam pe ea la desartele noastre nevoi. Vrem bani, ok, e mult mai sanatos sa reusim sa facem acesti bani fara a aduce atingerii cursului natural al lucrurilor! Dar din pacate ne conduc tot felul de indivizi fara pic de coloana vertebrala , fara constiinta si fara simtul realitatii! Ne cam taiem singuri craca de sub picioare! 

Alex1958

Salut,
Sunt multe interese implicate in aceste renaturari /desecari.
E interesul celor preocupati de mediu -diversitate, conservare, etc. El coincide cu interesul pescarilor. Aceste zone umede sunt zone de reproducere si rezervoare de puiet care se intoarce in Dunare.
Concesionarii sunt interesati de bani. Cu zona umeda nu faci bani! Nici daca faci o amenajare piscicola nu ies cine stie ce bani. Dar APIA da bani in fiecare an daca cultivi terenul.
In Delta Dunarii ARBDD-ul administreaza cam de 5-6 ori mai putin teritoriu decat CJ Tulcea si CL ale comunelor. CJ Tulcea a concesionat terenurile devenite pe timpul lui ceasca terenuri agricole si concesionarii nu au nici un interes sa lase din mana venitul din agricultura aia asa amarata cum este plus banii de la APIA ca se creasca baboiul.
Nu vad pe nimeni de la guvern sa schimbe aceasta administrare a terenului in favoarea ARBDD care, cel putin declarativ, este favorabila renaturarii.
In exemplul luat de tine ar fi de intrebat cine I-a dat omului aviz de schimbare a destinatiei terenului din amenajare piscicola in teren arabil, mai ales din partea agentiei de protectie a mediului.
Au fost cazuri de petitii on-line (tentative de amenajare a raului Nera) si reclamatii la UE -micro-hidrocentralele din Fagaras care au reusit sa stopeze proiecte aberante dpdv al mediului. Au fost si cazuri (Rast 2005) cand Dunarea a luat pe cont propriu rezolvarea problemei....

renata

#2
Lacul Calica situat la nord de lacul Razelm in apropierea satului Iazurile a fost folosit pentru cresterea crapului , fiind administrat de societatea piscicola pana prin 2004 .si de vre o 5 ani e teren arabil . Nu stiu cine administreaza acest "lac" insa stiu ca acesta fapla se numeste dezastru ecologic

GionyGl

 Ca exista oameni atat de ingusti la minte si atat de lacomi cat sa nu se gandeasca la urmarile actiunilor pe care le realizeaza stiu de mult , acestia vor incerca permanent sa obtina bani pe orice cale si nu as avea pretentii de la ei ! Dar dupa cum am mai spus , dureros e faptul ca cei amintiti reusesc sa gaseasca parghiile necesare pentru a obtine aprobarile pentru initiative paguboase ! In acest punct ne-a adus o politizare pina la cele mai de jos nivele in societatea actuala, in conditiile unei clase politice care nu are nici cea mai mica legatura cu respectul de sine, cu respectul celui de linga tine si cu atat mai putin cu respectul fata de natura!
  Din pacate aceste sunt vremurile pe care le traim!Ramane ca fiecare dintre cei ce impartasesc aceste convingeri sa incerce sa schimbe ceva la nivelul sau si cine stie, poate candva.......... lucrurile vor sta altfel!

pelicanul

Nu are legatura cu Balta Brailei, e despre Delta si se poate incadra la "Ce am avut si chiar am pierdut".

https://pressone.ro/contributori/probe-de-patrie-sulina-estul/

"Structura orașului e simplă. Cum mergi spre mare, ai malul stâng – noaptea luminat în verde. Are case mici și puține, multe din lemn, după model turcesc, dincolo de care se întind stuful și câteva sate: Sfiștofca, Letea, Rosetti.
Pe malul drept, noaptea luminat în roșu, descoperi, paralele cu Dunărea, străzile numerotate de la I la VI. Apoi vin grădinile localnicilor, pășuni, canale și bălți."

"Chiar nu se știe la Ministerul de Interne că aici e țara nimănui? Nu poate nimeni pune stavilă la braconaj? Ai trei brațe mari și late și nu poți pune filtre?"


teo pes

La tehnica de azi e atat de simplu de controlat si pazit impotriva braconajului de o poate face oricine , nu se vrea , deja pensiunile nu ti mai servesc decat chiftele si novac ... inclusive ei au incurajat braconajul pt a avea peste ieftin la masa! :-[
Viata i grea !!  Dar trece !!